Menu
 

Topic:

Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar

An  schreef op: 07-12-2013 09:43:27

'Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar'




Peuterspeelzalen dreigen onbetaalbaar te worden nu het kabinet wil dat ze aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen.



Foto:  ANP

Grote groepen ouders zullen hun kinderen thuishouden, waarschuwt het landelijk platform peuterspeelzalen (LPP) zaterdag inTrouw.


Als peuters thuis blijven, wordt hen volgens pedagogen niet spelenderwijs bijgebracht hoe ze zich moeten aanpassen aan een andere omgeving en waarom ze soms moeten wachten op hun beurt.







Er gaan ongeveer 120 duizend kinderen naar de peuterspeelzaal, net zo veel als er op de kinderopvang zitten. De afgelopen jaren is al dertig procent van de peuterspeelzalen gesloten, wat neerkomt op zeshonderd tot zevenhonderd zalen.


De wachtlijsten groeien ondertussen. Omdat de opvang steeds duurder wordt, zoeken ouders in peuterspeelzalen een goedkopere oplossing.


 


Toeslagen


 


Het kabinet wil nu dat peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen. Zo moeten de groepen kleiner en moeten er meer groepsleiders komen.


Vanaf 2016 gelden voor peuterspeelzalen ook dezelfde toeslagen als voor de kinderopvang. Dat betekent dat ouders met maar één kostwinner geen vergoeding meer krijgen. De verwachting is dat veel gezinnen hun kinderen dan moeten thuishouden.


De MOgroep stelt dat zo een scherpe tegenstelling wordt gecreëerd tussen tweeverdieners en de rest. Voorzitter Marijke Vos vreest dat kinderen van wie de ouders niet veel te besteden hebben straks tot hun vierde verjaardag thuiszitten.


Zij zouden dan al een achterstand hebben als ze op de basisschool beginnen. "Daar heeft uiteindelijk de hele samenleving last van. Niet alleen dat kind met die slechtere start."



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 07-12-2013 18:11:11
In omringende landen gaan de kinderen naar school met 2,5 jaar. Doe dat hier ook zonder verplichting. Lijkt mij het best!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Noa  schreef op: 07-12-2013 18:27:23
Klopt inderdaad, mijn vriend verdiend erg weinig en als ik zou gaan werken voor de uren dat de jongste naar peuterspeelzaal zou kunnen dan hoeven wij veel minder te betalen. Zou niet eens weten waar ik die 75 euro per maand vandaan zou moeten toveren en zo zijn er nog heel veel ouders hier.

Vind het sowieso maar onzin dat het via een toeslag moet en niet gewoon een vast bedrag is voor iedereen. In de omliggende dorpen is dat wel zo daar vragen ze voor 2 dagdelen €37,50 en dat is voor iedereen hetzelfde.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mafkees  schreef op: 07-12-2013 18:44:30
Met 2,5 jaar naar school?
Van mn leven niet zeg

Ik vind 4 al veel te jong......

En school is ook niet gratis, dus conclusie;
Kinderen zijn duur
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Alice  schreef op: 07-12-2013 18:56:43
Hier is school nagenoeg gratis. 
Vanaf 2,5 dus. 
Alles vrjblijvend
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Suusmv3  schreef op: 07-12-2013 19:33:29
ik betaal voor 2 ochtenden van 2,5 u per week nu 41 eu.... 
nou is mijn jongste een VVE kindje en gaat dus 4 ochtenden van 2,5 u normaal zouden we daar dan 82 eu voor moeten betalen maar krijgen elke maand 40 euro terug van de gemeente.... 

mijn man is 100% afgekeurd.... ik werk nu sinds een aantal weken weer maar ook wij hebben geen recht op toeslag.... er word door zowel het UWV/gemeente als belastingdienst gezegt : maar uw partner is toch thuis die kan toch voor de kinderen zorgen.... tsja hij is niet voor niks 100% afgekeurd 

hier willen ze het vanaf komend schooljaar gaan doorvoeren.... nou gaat mijn jongste dan beginnen op de basisschool dus heb ik het niet meer nodig maar vind het grootste onzin

PSZ zie ik als een voorbereiding op de basisschool en niet als opvang ( als is het wel lekker om boodschappen ed te doen zonder kids  )
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 07-12-2013 19:39:21
Hier kijken zij naar opleiding. Wanneer je lager bent opgeleid krijgt je kind 4 dagdelen voor 10 euro!!!
Wanneer je plus vmbo t hebt maar 2 dagdelen. Ook heeft je kind het heel hard nodig. Hier word niet naar het kind gekeken, terwijl de overheid achterstanden op tijd wilt signaleren . Daarnaast betaal ruim 70 euro na teruggave belastindienst.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Noa  schreef op: 07-12-2013 19:57:57
Sis sommige peuterspeelzalen vallen onder de wet kinderopvang en dan krijg je dus kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal.
Vind trouwens wel dat je erg veel moet betalen voor de peuterspeelzaal. Valt de peuterspeelzaal van Demi ook niet onder de wet kinderopvang?
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Nerise  schreef op: 07-12-2013 21:36:16
Bij ons is het vorig jaar veranderd. Het moest ineens dezelfde inhoud hebben als de kinderopvang. Dat wil zeggen, de psz moest 5,5 uur worden en de 2- en 3-jarigen van de kinderopvang moesten ook in de psz groep worden opgenomen. Ook zou je voor de psz toeslag kunnen krijgen (voor eenverdieners was er een aparte tariefstabel naar inkomen). Protest natuurlijk. Niemand wil voor 5,5 uur betalen of brengen, want het waren altijd dagdelen dat er een ouder thuis was, en die boterham eten deed men thuis veel goedkoper. 
De gemeente was er achter gekomen dat de psz voornamelijk gebruikt werd door hoger opgeleiden en niet door kanslozen. Ze staken dus veel geld in niet-kansloze kinderen, en daar wilden ze vanaf. Of hun methode zou werken is nog maar de vraag natuurlijk. De kanslozen komen niet zomaar wél, ook niet als er meer plaats is doordat er mensen opzeggen, en als je het gratis maakt voor ze, krijg je ook weer minder geld binnen. Maar, hadden ze bedacht, als je je kind waar niets mee is, een extra dagdeel wil sturen, betaal je voor dat dagdeel 3x zoveel. (Haha, as if.)
Uiteindelijk zijn de dagdelen van 5,5 uur niet doorgegaan.
De koppeling met de naastgelegen dagopvang ook niet, want er waren niet genog leidsters om die extra kinderen erbij te kunnen nemen. 
En NO WAY dat ze bij de dagopvang aan VVE deden. Behalve eten op vaste tijden volgen die kinderen helemaal geen vast programma, laat staan iets educatiefs; het is ook een verticale groep. Dus hier is de PSZ zeker kwalitatief beter. Er was 1 leidster tot 7 kinderen, 2 leidsters van 8-13 kinderen.
Wij betaalden trouwens 60 euro per maand voor twee dagdelen als eenverdienergezin. Als het nog duurder zou zijn, zou je beter met wat andere slimme ouders een speelgroepje kunnen opzetten.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Nellemv2  schreef op: 07-12-2013 21:43:31
Kanslozen.... beetje kortzichtig..
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 07-12-2013 22:02:57
ik vind die verhouding scheef waarom 
omdat psz een voorschoolse educatie is en geen opvang
opvang is voor meerdere dagen over het algemeen
en psz dagdelen van 2,5 uur per dag deel terwijl een kdv al gauw 4 tot 8 uur is 
psz is minim maal 5 uur (2 dagdelen) 

het kabinet is in iedergeval weer lekker bezig 
ze moeten het op betaalbare basis hoduen zodat ieder kind die niet naar het kdv gaat de mogelijk heid heeft naar psz te gaan
of ze moeten de psz aan de basisschool gaan koppelen 
dat je een ssoort voor school krijgt van af 2,5 a 3 jaar


 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Queen@home  schreef op: 07-12-2013 22:24:45
Wij betalen 103 euro per maand voor 2 dagdelen (8 keer spelen dus in maand)
Ik werk ongeveer 16 uur en krijg daarom kinderopvangtoeslag van 83 euro.
Uiteindelijk betaal ik dus maar 19!! euro in de maand!

Maar als ik niet zou werken dus 103 euro! Dat is wel gek. Dan werk je niet en heb je dus al minder geld en dan moet je méér betalen!
Je wordt in dit land gestraft als je niet werkt (Ik heb het over moeders)

Omdat onze psz onder de kinderopvang valt(WASKO heet het hier) kunnen we dus die toeslag aanvragen.
Ik dacht dat dat al landelijk verplicht was?

Maar ik vind het dus krom dat de psz als kinderopvang wordt gezien. de school is toch ook geen kinderopvang!
Het is maar 2 uurtjes dus tijd om te werken heb je niet in die tijd.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
An  schreef op: 08-12-2013 08:13:16

Quote MaFKeeS:
Met 2,5 jaar naar school? Van mn leven niet zeg Ik vind 4 al veel te jong...... En school is ook niet gratis, dus conclusie; Kinderen zijn duur



Hier is de basisschool wel gratis. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Truuske  schreef op: 08-12-2013 08:57:30
het is natuurlijk niet gratis, we betalen het als samenleving, dus indirect. De vraag is inderdaad waarom we dat wel doen voor kinderen vanaf 4 en daarvoor niet.  
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 08-12-2013 09:08:23

Quote Smvn&d:
Nou voor Demi had ik heel blij geweest met school vanaf 2,5 haha. Voor Nick niet, Nick vond ik met 4 jaar nog steeds te klein.

Als ik Demi 4 dagen wil laten gaan, mag ik 200 euro betalen. (voor de psz krijg je geen toeslag hoor, weet niet hoe jullie daarbij komen?)  En dat heb ik niet, als ik het gehad had, had ik het wel gedaan denk ik. Maar goed ik betaal nu bijna 100 euro voor 2x 2,5 uur, en dat kan ik net missen zeg maar.
Maar zoals deborah zegt, als ik laag opgeleid zou zijn, dan had ze 4 dagen voor 7 euro genomen.. Hoe krom is het he.



Dat zijn ze dus beetje aan t veranderen nu. Dus de prijzen gaan ook omhoog, net als in de kinderopvang. Als je geluk hebt en je werkt.....krijg je dus kot

Bij ons is dat ook niet, ik betaal voor 2 ochtendjes 70 pm.
Nu ik ga verhuizen naar heb ik zoon daar ingeschreven. Ik kon kiezen voor gewoon psz (met zelfde tarief naar inkomen) of naar peuteropvang. Net zoiets als kinderopvang, alleen voor paar uurtjes en alleen voor peuters. en kost 7 ? Euro pu ! Dan krijg je wel kot...als je werkt.... en anders betaal je dus zowat per week 70 euro.....

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:21:16
school zou voor ons goed koper zijn dan de psz 
dus ja zeg het maar 

maar in de omringende landen ( weet neit hoe belgie dat deot)
heb je maandelijks een kindertoeslag  zoal wij kbs kennen maar die betalen er ook meer voor in duitsland moet je geloof ik zelfs heel veel school ksoten betalen 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Janine  schreef op: 08-12-2013 10:27:16
Deborah stom iets ofniet wonen in de zelfde gemeente dus hier zelfde.bij mijn dochtertje  in de groep zitten er ook wat met 4 dag delen.voor 10 euro, omdat ze geen hoge opleiding hebben.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:30:42
weet niet of het klopt hoor dames heb het gehoord dat ze de vve en de subsidies zolangzamer hand ook willen schrappen 


 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:37:55
die kgb krijg ik momenteel niet hoor sis die gebruikt de gkb om mijn rekeningen te betalen deed ik ook trouwens 
krijg dus nu alleen kbs
mijn man zit nu al van af juli in de ww  zitten 60 euro onder bijstands niveau 
we hebben de mazzel dat we vve hebben voor beide kids
omdat het cb belangrijk vond dat ze naar de psz gingen

maar anders moesten wel voor 2 dagdelen 1x 41,75 en 1 x48,25 betalen en ze gaan nu beide 3e dagdeel dus weet niet wat we dan moesten betalen want daar schijnt een toeslag op te zitten als je buiten de 2 dagdelen zelf 1 of meerdere dagdelen er bij wil hebben 

vve is tropuwens hier de 3e dagdeel verplicht

maar kgb is ook maar 123 euro voor ons dus dat voor 2 kids wel mee als je daar normaal al 80 euro voor je psz kwijt bent is dat nog al wat
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mafkees  schreef op: 08-12-2013 10:38:26
ja zo is het wel Sis.

ze gaan er vanuit, dat je met een hoger inkomen dus ook meer te besteden hebt.
maar overal pis je net naast de pot.

muziekles, zwemles...idem dito.
ik betaal de volle mep, maar zodra je inkomen daalt krijg je overal maar toeslagen voor.

als je alles bij elkaar optelt qua toeslagen enzo, kom je uiteindelijk wel op een leuk bedrag idd.

daar zou iets aan moeten veranderen.
maar nu worden de hogere inkomens wederom het hardst getroffen .....
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mafkees  schreef op: 08-12-2013 10:40:57

Quote mama_anja:


maar kgb is ook maar 123 euro voor ons dus dat voor 2 kids wel mee als je daar normaal al 80 euro voor je psz kwijt bent is dat nog al wat



" maar" 123 euro?
als je voor de psz dus 80 betaald hou je 43 euro over.

ik krijg 0,0 kgb dus betaal ik die 80 euro.

je krijgt het maar! en kan het besteden zoals je wilt!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Spatje  schreef op: 08-12-2013 10:42:59
hier pissen we ook met alles naast de pot, kregen toevallig gisteren de brief van de belasting nadat we een aanslag kregen, geen zorgtoeslag meer en kgb weer omlaag

ik zei al tegen mijn man, leuk die loonsverhoging, maar we gaan er wel op achteruit hier kost de psz per dagdeel 24 euro
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 08-12-2013 10:44:30
Idd en je betaalt een belachelijke hoge belasting ovrr je salaris
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 08-12-2013 10:47:28
als je een indicatie heb voor VVE van het CB betaal je maar 0,62 cent per uur.
dus als dat niet op te brengen is 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:53:42
met vve betalen we 7,16  per kind trouwens maar ik krijg de kgb niet rechtstreeks meer dat wou ik er mee zeggen 
voor 3 dagdelen

ik vind het nog het ergste voor de mensen trouwens die net boven zitten die er net buiten vallen dat ze geen toeslagen krijgen

maar zou het trouwens door gaan dat 2016 het een kdv plaats word zal de jongste niet gaan 
want wij hebben ook maar 1 in komen dus die kot kunnen wij ook vergeten 

ik hoop dat ze het een keer recht gaan trekkken in de zin dat de lage en de midden inkomens een toeslag zouden moeten ontvangen voor goed onderwijs , kdv en psz en dat de hoger mindere krijgen 
dat onze kinderen in ieder geval  net zoveel recht op goed onderwijs hebben ( psz, basis en vo) dan iemand die het wel kan betalen 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 08-12-2013 10:54:34
En toch vind ik t niet helemaal eerlijk. Ben blij dat mn kind geen spraakachterstand heeft, maar voor hem is psz net zo, misschien nog wel belangrijker. Op sociaal vlak heeft hij dat nodig. Hij durft niet te praten is heel verlegen. Maar krijg geen vve geld hoor, moet gewoon de volle mep betalen. Man verdient veel, dus betaal de hoofdprijs. Wilde eigenlijk3 x pw .. maar dat doen we maar niet...2 x is duur zat
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:54:52
laat ze trouwens de belasting van 21% weer naar 19 doen scheelt ook een hoop

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 08-12-2013 10:56:02
dat is niet waar mama-anja als je een indicatie heb.

misschien moet je eens dingen uitzoeken


3. Heeft uw kind een VE-indicatie?


Met een VE-indicatie van het consultatiebureau kan uw kind 4 dagdelen per week op de peuterwerkplaats/voorschool terecht. U betaalt dan slechts € 0,62 per uur voor het 1e kind en € 0,45 per uur voor het tweede kind. Kijk voor meer informatie in onze Tarievenkrant. Heeft u vragen? Neem dan gerustcontact met ons op.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Lind@  schreef op: 08-12-2013 10:57:40
sis je hebt helemaal gelijk hoor wij krijgen ook geen zorgtoeslag , kgb en andere subsidies, alles wordt duurder maar omdat we beiden werken heb je nergens recht op, hebben wel eens uitgerekend wat we allemaal aan subsidies zouden hebben als je niet werken zou en dan heb je het gewoon tegenwoordig "beter"al moet ik er niet aan denken om hele dagen thuis te zitten met mijn man haha dan werd ik nog gek ook , nee ben blij dat ik werk tis alleen jammer dat je ervoor gestraft wordt ..... ben btw blij dat ik de kleintjes o de basisschool heb zitten nu , en de oudste zit al op het MBO dus das weer een hele kostenpost omdat ze dus nog geen 18 is kun je ook alles zelf betalen en ook geen tegemoedkoming in de studiekosten omdat we net boven de grens vallen weer ..... pfffff nou ja we moeten het dit jaar maar even zien te redden gelukkig volgend jaar 18, maar ja ook stufi zal wel weer nihil zijn .......
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 10:59:44
ik vind dat vve of wat voor iets voor elk kind tot beschikking moet zijn niet allleen voor de laag op geleiden,  n2t of lage inkomens waarvan de kinderen verplicht naar de psz zouden moeten 

ik vind dat ze elk kind na een periode op de psz of via het cb moeten toetsen of een kind om wat voor reden vve of iets dergelijks nodig hebben en vind niet dat van inkomen afhankelijk moet wezen

moet zeggen dat er bij onze meiden ook kids zitten die vve hebben omdat ze het zo leuk vinden nou sorry hoor daar vind ik vve niet nodig voor

bij onze meiden was het voor sociaal en voor nummer 1 acheraf gekeken de ontwikkeling 
en nummer 2 sochiaal en spraak ( valt nu mee gelukkig ) 


maar blijf van mening dat elk kind op wat voor manier dan ook die 3e of evnetueel 4e dagdeel nodig zou hebben er recht op moet hebben ook al hebben de ouders genoeg geld zeg maar
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mama_anja  schreef op: 08-12-2013 11:03:00
wij betalen echt 7,16 voor 3 dagdelen per kind 
er zit hier op vve geen 2e kinder korting 

dat zit hier wel op het als je inkomens afhankelijk betaald dus vandaar we eerst die 48,25  en 41,75 euro betaalden 
want die 2e kind korting geld hier zelfs niet als je oudste vve heeft en de jongste nog niet dan betaal je voor 2e kind volle prijs ( op inkomen ( betalen gaat hier via de kdv instelling) niet meer via de psz organisatie ze zijn sinds jan smen gegaan
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Naam
Bericht