Menu
 

Topic:

Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar

An  schreef op: 07-12-2013 09:43:27

'Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar'




Peuterspeelzalen dreigen onbetaalbaar te worden nu het kabinet wil dat ze aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen.



Foto:  ANP

Grote groepen ouders zullen hun kinderen thuishouden, waarschuwt het landelijk platform peuterspeelzalen (LPP) zaterdag inTrouw.


Als peuters thuis blijven, wordt hen volgens pedagogen niet spelenderwijs bijgebracht hoe ze zich moeten aanpassen aan een andere omgeving en waarom ze soms moeten wachten op hun beurt.







Er gaan ongeveer 120 duizend kinderen naar de peuterspeelzaal, net zo veel als er op de kinderopvang zitten. De afgelopen jaren is al dertig procent van de peuterspeelzalen gesloten, wat neerkomt op zeshonderd tot zevenhonderd zalen.


De wachtlijsten groeien ondertussen. Omdat de opvang steeds duurder wordt, zoeken ouders in peuterspeelzalen een goedkopere oplossing.


 


Toeslagen


 


Het kabinet wil nu dat peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen. Zo moeten de groepen kleiner en moeten er meer groepsleiders komen.


Vanaf 2016 gelden voor peuterspeelzalen ook dezelfde toeslagen als voor de kinderopvang. Dat betekent dat ouders met maar één kostwinner geen vergoeding meer krijgen. De verwachting is dat veel gezinnen hun kinderen dan moeten thuishouden.


De MOgroep stelt dat zo een scherpe tegenstelling wordt gecreëerd tussen tweeverdieners en de rest. Voorzitter Marijke Vos vreest dat kinderen van wie de ouders niet veel te besteden hebben straks tot hun vierde verjaardag thuiszitten.


Zij zouden dan al een achterstand hebben als ze op de basisschool beginnen. "Daar heeft uiteindelijk de hele samenleving last van. Niet alleen dat kind met die slechtere start."



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
An  schreef op: 07-12-2013 09:47:17
De peuterspeelzaal is al een aantal jaren onbetaalbaar voor veel mensen. Mijn kinderen zijn ook nooit naar de peuterspeelzaal geweest omdat het veel te duur was. Ze zijn wel naar een vergelijkbaar iets geweest (die werkten met vrijwilligers, veelal moeders) wat eigenlijk ook nog eens beter was dan de peuterspeelzalen hier.

Ik snap trouwens niet waarom er kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzalen moet komen? Ze willen het eigenlijk gelijktrekken aan de kinderopvang, maar de peuterspeelzaal heeft altijd al een ander doel gehad. Peuterspeelzaal was echt bedoeld om o.a. kinderen met andere kinderen te laten spelen en niet als opvang voor werkende ouders.

Verder vind ik dat er in het onderwijssysteem compleet wat mis is als je als kind (zonder kinderopvang/peuterspeelzaal) naar de basisschool gaat dat je dan gelijk een achterstand hebt.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Truuske  schreef op: 07-12-2013 09:51:57
ik had laatst ook een topic over de psz geopend, bij ons is de subsidiekraan voor komend jaar al bijna dicht en worden de kosten veel hoger.
Ivm de kosten denk ik erover om mijn kind 2 ipv 3 dagen te laten gaan.

Ik denk dat we beter naar Belgie kunnen kijken als we willen dat het peuteronderwijs beter aansluit. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 07-12-2013 09:59:54
Ik begrijp er geen reet van ! Meeste kids die op psz zitten zitten niet op kdv ..... dussss hebben de ouders geen kinderopvang nodig..... dusss krijgen ze geen toeslag omdat bijv de moeder niet werkt.... dan betaal je je nog scheler als dat we nu al moeten doen.
Wie heeft dat bedacht en waarom? Wat is het doel ?
Werk zoeken 2 ochtenden tussen 9 en half 12 ? Yeah right. Alsof een werkgever daar op zit te wachten
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 07-12-2013 10:00:59
Idd, Thomas gaat 2 dagen en ik wilde hem eigenlijk met 3,5 jaar3 dagen doen, maar ik vind t te duur...dus doe het niet
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 07-12-2013 10:03:47
Tja word straks moeilijk ,om aan het werk te blijven,

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Son  schreef op: 07-12-2013 10:08:22
Idd ja.
En de kinderdagverblijven vallen met bosjes.....
Echt handige zet.....
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Jo  schreef op: 07-12-2013 10:11:28

Belachelijk zeg, laat de psz lekker zoals het is, geen opvang maar lekker spelen en leren met kinderen.
Het is geen opvang, kijk als er mensen zijn die het daar voor gebruiken moeten die mensen toch zelf weten?
Hier is de psz 2 uurtjes dus voor opvang veel te kort.


 

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Queen@home  schreef op: 07-12-2013 10:18:18
ik snap het niet!De psz is toch gewoon een voorschool. Waarom moeten er voor peuters meer leidsters zijn dan voor kleuters op e kleuterschool.
ze moeten de psz noet als kinderoppvang zien maar als school, net als in Belgie
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Queen@home  schreef op: 07-12-2013 10:22:02
niet als kinderopvang zien
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mafkees  schreef op: 07-12-2013 10:23:55
nou, ik zie een PSZ niet als voorschool eigenlijk, maar gewoon een leuk samenzijn met leeftijdsgenoten.
leren op je beurt wachten (wat thuis niet hoeft) luisteren naar andere regels dan thuis, functioneren in groepsverband, leren van andere kinderen, effe ergens anders spelen dan thuis.

school zie ik de eerste 2 jaar ook niet als school, maar als een grote speelzaal waar dan weer wel veel geleerd wordt.

het is belachelijk dat overal maar op gekort wordt.
onze PSZ sloot voor de zomer zijn deuren ivm subsidiestop.
als je dan nog iets wil voor je kind, wordt het onbetaalbaar idd met als gevolg dat een kind thuis zit.
jammer jammer.

ze treffen zo de verkeerde groep nu.
dat iedereen moet inleveren snap ik. maar dit gooit echt zoveel plat!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Jo  schreef op: 07-12-2013 10:33:05
Helemaal eens Mafkees!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Harleysmama  schreef op: 07-12-2013 10:34:41
Hier zijn het geen PSZ maar idd voorscholen. Harley is daar naar toe gegaan, voor 4 dagdelen per week. We hebben er hier 2 die aan de basisscholen zijn verbonden.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Laura  schreef op: 07-12-2013 10:39:48
Ik snap dit zo echt niet

Ok ik ben het er niet mee eens dat kinderopvang alleen opvang is, ze doen echt veel meer...

Maar voor de rest, landelijk wil men achterstanden zo vrog mogelijk wegwerken...enwat doen ze? Maken de peuterpeelzalen onbetaalbaar voor de meeste mensen die er gebruik van maken, zonder alternatief...Heel vremd

Mijn dochter gaat naar peuterspeelzaal die al onder kinderopvang valt...het gaat net goed met de organistie, dus gevolg continu nieuwe leidsters omdat niemand een vast contract krijgt...al die wisselingen lijkt me ook niet goed als je de ontwikkeling wil stimuleren...
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Miranda0909  schreef op: 07-12-2013 10:43:36
Hier verandert het ook al vanaf januari, het gaat straks 8,75 per uur kosten, belachelijk gewoon, ik twijfel nu wat we gaan doen, of twee dagdelen bij een kdv die 6,- per uur kost of iet heen gaan, maar vind het contact met andere kindertjes wel belangrijk. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mv2  schreef op: 07-12-2013 10:49:21
Hier is het ook al een hele tijd onbetaalbaar. Mijn zoon gaat dan ook niet naar de Psz, zijn zus is wel altijd geweest dus ik vind dat best jammer. Hier betaald iedereen €150 bruto per maand, daar kun je kot over aanvragen maar in ons geval betalen we zelf nog €100 netto. Kunnen ze wel zeggen dat 2 verdieners dat makkelijk moeten kunnen, niet dus! Ik kan hem nog beter een hele dag naar een gastouder laten gaan.....heel slecht geregeld dus.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Sandy82  schreef op: 07-12-2013 11:11:22
Ons zoontje gaat sinds de zomervakantie niet meer naar de psz. Hij was in januari begonnen, 3 dagdelen per week voor 55 euro per maand.
Nu kregen we voor de zomervakantie te horen dat de psz waar ons zoontje naar toe ging, na de zomervakantie terug zou gaan naar 2 dagdelen per week voor dezelfde 55 euro per maand, terwijl op de drie andere peuterspeelzalen hier in de stad (van dezelfde organisatie) de kinderen wel 3 keer mochten blijven gaan en de doelgroepkinderen 4 keer!
De psz moest van de gemeente de doelgroepkinderen de kans bieden om 4 keer per week te kunnen gaan, met dezelfde subsidie alsdat ze eerst kregen. Dus bij de psz in onze wijk werd een dagdeel weggehaald om in de andere wijken te kunnen geven aan de doelgroepkinderen.
Op zich kon ik daar wel mee leven, totdat ik begreep dat de kinderen die daar geen extra dagdeel nodig hebben, nog wel 3 keer mochten blijven gaan, voor 55 euro.
Aangezien ons zoontje van februari is en dus groep 1 anderhalf keer gaat doen, hebben we besloten dat hij het daarmee wel weer 'inhaalt'.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Xsara  schreef op: 07-12-2013 11:14:02
ik dacht dat een psz bedoeld is voor kinderen om met elkaar te spelen en niet als opvang voor werkende ouders, juist voor ouders die thuis zijn en waar de kindjes niet veel in contact komen met andere kindjes, het is ook maar 2,5 uur per keer. waar kun je 2 uur werken?? een bijdrage lever je naar draagkracht. dus een heel mooi concept. iemand met een minimaal inkomen betaalt in groningen ongeveer 15 euro per maand voor 2 dagdelen per week. ik denk niet dat daar iets aan gaat veranderen....

toen wij met onze zoon zijn gestart op een PSZ betaalden wij 75 euro per maand omdat het inkomen zo hoog was. aan het einde van de tijd dat onze dochter heen ging betaalden we echt een stuk minder omdat wij minder zijn gaan verdienen. ik vind dat eerlijk.

inderdaad gingen ze openingstijden verruimen en kon men meer dagdelen afnemen, kindjes konden ook lunchen, volgens mij was dat 6.75 per uur. dus het werd meer een concurrent voor het KDV. dat het nu zo gaat is de eiegn schuld van de organisaties, men gaat concureren met het kdv dus zal men ook aan die eisen moeten voldoen. ik denk dat het dus echt een verkeerde zet is geweest van de oganisaties zelf.. de eisen voor een kdv zijn nu eenmaal een stuk strenger dan van een psz maar ze leveren in principe hetzelfde.

ze moeten terug naar hun oude insteek, gewoon 2,5 uur spelen en daar blijft het bij, inkomens afhankelijk ook prima!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Jo  schreef op: 07-12-2013 12:23:57
Xsara, het is niet altijd naar inkomen hoor, bij ons betaalde iedereen 65 euro per maand. (gezinnen met bijstand kregen het wel betaald)
Voor ons was het ontzettend duur met 1 inkomen, maar we vonden het heel belangrijk dat ze ging.
Toeslag is leuk maar niet als je 1 verdiener bent, dan krijg je niks en dan is het niet te betalen straks, dom plan.

 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Truuske  schreef op: 07-12-2013 12:34:29
nou ik betaal altijd al de max. Nu 83 euro voor 3 dagen, zou iets van 100 euro voor 4 dagen zijn. Dat wordt nu per 1 februari 150 euro voor 3 dagen en 200 euro voor 4 dagen. Voor 2 dagen kost het 100. Ik kies er dan ook voor om nog maar 2 dagen te gaan.
De laagste inkomens betalen echter maar 20 euro voor 3 dagen en 25 euro voor 4 dagen. Als je een vve weging hebt betaal je maar 12 euro voor 4 dagdelen.

Ik ben het wel eens dat ze het rechtrekken, maar komend jaar en 2015 ook volgens mij, gaat het nog zoals hier, met grote verschillen in de betalingen.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Jo  schreef op: 07-12-2013 12:43:18
Rechttrekken is goed maar als je 1 inkomen hebt dat krijg je niks, dus met een klein inkomen ben je duur uit.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Truuske  schreef op: 07-12-2013 13:00:03
ja dat is dan ook wel weer raar
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Veronikie  schreef op: 07-12-2013 14:40:41
Schrik een beetje van de bedragen die ik hier lees zeg.
Dean gaat per 16 januari naar de psz een voorschool dus 4 dagdelen en wij moeten straks € 20,- per maand gaan betalen. Wat een verschil zeg met wat ik hier lees.

Misschien dat hun prijzen ook nog wel gaan stijgen maar daar hebben we nu iig nog niks over gehoord.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mv2  schreef op: 07-12-2013 16:22:33

Quote Smvn&d:
Als mensen meer moeten betalen, dan gaan ze hun kids niet meer 4 dagen brengen omdat het toch niks kost.
Laat ook hun betalen.

Sorry hoor wij hebben een mooi inkomen, niet veel, niet weinig, maar mensen met bijstand houden na de streep even veel over als ik hoor, want hun krijgen alles maar vergoed en overal toeslagen voor. Wij krijgen nooit ergens iets van terug, met ons inkomen van 2240 netto (mijn inkomen nu even NIET mee gekrekend) houden wij 45 euro na de streep over, en daar moeten we dus ook onze boodschappen nog van doen.. en de mensen met een netto inkomen van 1100 euro houden onderaan de streep gewoon 300 of 400 over omdat alles maar vergoed en gedaan word!




ja precies! En wij werken dan wel met 2en maar €100 per maand voor 2 dagdelen is toch echt te gek. Terwijl mijn buurvrouw die niet werkt, voor 2 kids maar €40 betaald. Hoezo loont werken dan?? Dit zou voor iedereen gelijk horen te zijn en de lagere inkomens zouden dan iets minder horen te betalen. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Jo  schreef op: 07-12-2013 17:03:24
Mv2, ik werk ook niet, maar betaalde wel gewoon de volle prijs, net als iedereen.
Ik vind niet dat ik meer moet betalen omdat ik niet werk, maar werkende mensen hoeven van mij ook niet meer te betalen omdat ze WEL werken.
Je neemt iets af en dat kost geld, wil je dat geld niet betalen moet je niks afnemen.
Ik kan ook niet in de winkel zeggen tegen de slager, ik betaal de volle prijs niet want ik ben 1 verdiener.
En anders gewoon naar school vanaf 2,5 net als de Belgen doen
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Noa  schreef op: 07-12-2013 17:14:34
Hier is het nu al zo dat je voor de peuterspeelzaal toeslag moet aanvragen. Ik werk niet en mijn vriend wel dus krijgen we geen toeslag.
Voor ouders waarvan er een niet werkt hebben ze een vast bedrag afgesproken 75 euro voor 1 ochtend en 1 middag.

Terwijl als ik wel zou werken we 20 euro per maand zouden moeten betalen. De middelste gaat dus niet naar de peuterspeelzaal, gelukkig gaat hij nu bijna naar school. Voor de jongste vind ik het wel lastig, zij is nog nooit naar een opvang of oppas geweest dus voor haar zou het wel goed zijn om naar een peuterspeelzaal te gaan. Alleen vind ik 75 euro echt teveel geld.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mv2  schreef op: 07-12-2013 17:53:09

Quote Jo:
Mv2, ik werk ook niet, maar betaalde wel gewoon de volle prijs, net als iedereen.
Ik vind niet dat ik meer moet betalen omdat ik niet werk, maar werkende mensen hoeven van mij ook niet meer te betalen omdat ze WEL werken.
Je neemt iets af en dat kost geld, wil je dat geld niet betalen moet je niks afnemen.
Ik kan ook niet in de winkel zeggen tegen de slager, ik betaal de volle prijs niet want ik ben 1 verdiener.
En anders gewoon naar school vanaf 2,5 net als de Belgen doen



dat was voorheen ook zo maar dat werkt nu niet meer zo, tenminste niet hier jammer genoeg. Ik ben het wel met je eens, niet meer betalen omdat je niet werkt maar werk je wel dan ook niet meer betalen!
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
An  schreef op: 07-12-2013 17:53:37
Wij hadden dus het geluk dat hier een peuterspeelzaal van vrijwilligers was. Deze zijn vaak te vinden bij speeltuinverenigingen, buurthuizen etc.
Als dat er niet was geweest dan had ik misschien zelf wel iets opgezet. Bovendien is er waarschijnlijk ook wel iets mis met de basisschool. Vroeger had je als je niet naar de peuterspeelzaal was geweest geen achterstand als je naar de kleuterschool ging. Ik vraag me dus af waarom die "achterstand" er nu wel zou zijn.
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mv2  schreef op: 07-12-2013 17:55:33

Quote Noa:
Hier is het nu al zo dat je voor de peuterspeelzaal toeslag moet aanvragen. Ik werk niet en mijn vriend wel dus krijgen we geen toeslag.
Voor ouders waarvan er een niet werkt hebben ze een vast bedrag afgesproken 75 euro voor 1 ochtend en 1 middag.

Terwijl als ik wel zou werken we 20 euro per maand zouden moeten betalen. De middelste gaat dus niet naar de peuterspeelzaal, gelukkig gaat hij nu bijna naar school. Voor de jongste vind ik het wel lastig, zij is nog nooit naar een opvang of oppas geweest dus voor haar zou het wel goed zijn om naar een peuterspeelzaal te gaan. Alleen vind ik 75 euro echt teveel geld.



dat ligt er maar net aan hoeveel je werkt, hoeveel je verdient. Je krijgt toeslag en hoe meer loon hoe minder toeslag. €20 per maand als je werkt, dan verdien je bruto niet heel veel. In ons geval zou ik het doen voor €75 pm. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Mv2  schreef op: 07-12-2013 17:58:36

Quote An:
Wij hadden dus het geluk dat hier een peuterspeelzaal van vrijwilligers was. Deze zijn vaak te vinden bij speeltuinverenigingen, buurthuizen etc.
Als dat er niet was geweest dan had ik misschien zelf wel iets opgezet. Bovendien is er waarschijnlijk ook wel iets mis met de basisschool. Vroeger had je als je niet naar de peuterspeelzaal was geweest geen achterstand als je naar de kleuterschool ging. Ik vraag me dus af waarom die "achterstand" er nu wel zou zijn.



die achterstand is er omdat er veel meer van de kids wordt verwacht. Toen mijn dochter nog naar de Psz ging zeiden de leidsters al dat wat ze daar nu leerden vroeger op de basisschool leerden. Erg zat eigenlijk, ze zijn nog zo klein, laat ze lekker kinderen zijn. 
Dat van een vereniging lijkt me wel wat, zal eens gaan zoeken of wij hier zoiets hebben, lijkt me dat er steeds meer kids worden thuisgehouden ivm de kosten. 
 
Quote
RE: Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
An  schreef op: 07-12-2013 18:02:56

Quote Mv2:
[...]

die achterstand is er omdat er veel meer van de kids wordt verwacht. Toen mijn dochter nog naar de Psz ging zeiden de leidsters al dat wat ze daar nu leerden vroeger op de basisschool leerden. Erg zat eigenlijk, ze zijn nog zo klein, laat ze lekker kinderen zijn. 
Dat van een vereniging lijkt me wel wat, zal eens gaan zoeken of wij hier zoiets hebben, lijkt me dat er steeds meer kids worden thuisgehouden ivm de kosten. 



Maar het gekke vind ik dat ik echt niet zie dat kinderen nu zoveel meer hebben geleerd aan het eind van de basisschool dan wat ik heb geleerd.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar
Naam
Bericht