Menu
 

Topic:

GGD, onzin of niet?

Mv5  schreef op: 02-11-2013 22:03:51

Hallo,
Twee van mijn dochters zitten dit jaar in groep 8. Binnenkort komt de GGD weer naar school voor de periodieke screening of hoe dat ook mag heten tegenwoordig. Dat doen ze elk jaar bij de kinderen van groep 8. Een van de twee zat vorig jaar ook al in groep 8 en toen waren er een paar kinderen die niet naar de GGD gingen, omdat de ouders het onzin vonden. Dit jaar zijn het er meer die niet gaan. Wat is er mis met een kort bezoekje van een kwartiertje aan de GGD? Zoveel mis je niet van de les, zeker niet op zo'n dag dat elk kwartier iemand de klas uitgaat, dan worden er echt geen belangrijke dingen uitgelegd. Hoor van verschillende kinderen dat hun ouders het onzin vinden en dat ze wel naar de dokter gaan als de kinderen klachten hebben. Dus, gaan jullie kinderen naar de GGD of vinden jullie dat ook onzin?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: GGD, onzin of niet?
Chloe  schreef op: 03-11-2013 08:52:52
Ik heb nog nooit een positieve ervaring met een schoolarts gehad. Persoonlijk niet (was te dik en moest maar brood zonder beleg en water gaan eten en drinken..) en ook niet wat mijn kinderen betreft. Mijn dochter loopt nu bij een kinderarts, kinderfysio en tot voor kort bij een kinderpsycholoog. In haar geval kan ook een goede schoolarts geen toegevoegde waarde bieden.

@Famke: ik zou je wel aanraden om een verwijzing naar een kinderarts te vragen. Mijn dochter loopt dus oa hiervoor bij een kinderarts en wordt scherp in  de gaten gehouden. Een veel te vroege puberteit  kan bv ook inhouden dat je kind veel te vroeg met groeien stopt en dus erg klein blijft. Het kan psychische klachten veroorzaken etc etc. Het is dan echt wel heel fijn als er een deskundige is die haar in de gaten houdt. Beginnend met het maken van botfoto's, om te controleren hoe ver ze daadwerkelijk is in haar ontwikkeling.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Famke  schreef op: 03-11-2013 09:15:23
@Cloe daar heb ik al overleg mee gehad maar alleen voor hun 8ste is het te vroeg en doen ze er wat aan.
Mijn dochter is over een paar maandjes 9,wel vroeg maar niet te vroeg.
De schoolarts houd oa de groei van mijn dochter in de gaten en als ze te hard groeid,dus groeispurt gaan we pas actie ondernemen,daarvoor vind ik het niet nodig.
Ze groeid wel maar mooimet haar eigen lijn mee.
Ingrijpen kan alleen met hromonen en ik heb in mijn naaste omgeving gezien wat dat met een kind doet en het het heeft amper iets opgeverd.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Sammie  schreef op: 03-11-2013 09:42:34
Mijn probleem met de GGD/schoolarts is dat ik de vragen lijst zo suggestief vond, dat ik zelfs met mijn HBO+ niet meer wist wat ik in moest vullen, zonder het risico te lopen op een negatief dossier. Ook mocht ik niet mee, dochter moest alleen komen. Bovendien lopen we al van jongsaf aan bij oog- en oorarts en hebben we wel een goede band met de husarts. Dus heb ik mijn dochter uit laten schrijven uit het GGD verhaal. 

Famke, onze dochters hebben toch wel heel erg veel overeenkomsten, 't wordt bijna eng .
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Famke  schreef op: 03-11-2013 09:52:17
Ook wel fijn een beetje herkenning sammie!

Ik vul nooit wat in,geen lijstje niks.Als ik niet mee zou mogen zou ze ook niet gaan hoor.
Hier zit echt een leuke arts die zelf ook moeder is en waar je wat aan kan hebben.
Onze vorige huisarts kon mijn dochter ook goed en daar hadden we ook wat aan.Als ik naar deze huisarts had geluisterd was mijn dochter er nu niet meer geweest.

 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Lisje  schreef op: 03-11-2013 10:48:17

Hier bij het consultatiebureau zit ook de huisartsenpraktijk, fystiotherapie etc. Op het consultatiebureau werken de huisartsen uit de praktijk om beurten op het consultatiebureau. Dingen die ze zeiden, deden we niets mee, maar bleken jaren later alsnog te kloppen. Hier geen negatieve ervaring.

 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Mama_anja  schreef op: 03-11-2013 10:49:20
ggd is een arts of verpleeg kundige  
moet je maar es kijken wat ze vragen voor een vacture  wij kunnen dit niet zo maar doen

maar onze meiden en de 3e die komt zullen wel gaan 
heb er geen moeite mee zou het niet doen als mijn kind ziekenhuis in en uit gaat maar dat valt hier aardig mee gelukkig
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Boterbloem  schreef op: 03-11-2013 10:53:53
Had liever gezien dat de kinderen allemaal wel gingen. Als iedereen gewoon gaat (of je het onzin vind of niet) is het moeilijker voor ouders die mishandelen om nee te zeggen. Omdat ze dan opvallen. Als iedereen zou gaan en desnoods de info maar het ene oor in en het andere oor uit zou laten gaan zou er veel ellende voorkomen kunnen worden denk ik.

Vaak heb ik niets gedaan met de info van het cb, omdat ik geen probleem zag in mijn te lichte meisje (nog niet). Maar puur hiervoor zal ik blijven gaan.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Rina  schreef op: 03-11-2013 11:18:04
Mijn zoon mocht in groep 2 bij de verpleegkundige komen van de GGD.
Ach ik ben geweest en zoals ik verwacht had was alles prima.
Cb ook nooit problemen mee gehad, nu mag hij over een poosje om de 9 jaars prik.

Dochter ook nooit problemen mee gehad bij het cb. Bij de controle bij de GGD ging de ogentest niet goed en heeft ze daardoor 2 jr met een bril gelopen en zelfs nog een tijdje 1 oog afgeplakt. Nu is ze daar vanaf.
Groep 7 controle op school, ik mocht daar gewoon bij zijn. Gesprekje gehad, met dochter gepraat over de lichamelijke veranderingen, hoe het op school gaat. In ondergoed gewogen en gemeten...prima hoor. 
Nu mag ze geloof ik 2e jaar vo weer. Dus zal ze volgend schooljaar worden opgeroepen. Dit is ook op school maar dan hoeven wij er niet bij te zijn. 

Ik geloof trouwens dat onze ha mijn kinderen ook niet zou herkennen, ik kom daar zelden met de kinderen.
Laatste keer voor zoon was toen hij 3 jr was....toen werd hij doorverwezen voor de kno arts voor zijn amandelen.
Nu is hij 8. Dochter  is ook alweer 2 jr gelden geweest toen kreeg ze een kuurtje voor voorhoofdsholteontsteking want dat ging maar niet over. 
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
S@ssefr@s  schreef op: 03-11-2013 12:39:26
Hier ook geen kleding uit bij de schoolarts in groep 7. Er is ook niet naar zijn rug gekeken. Het enige wat gedaan is is een kruisverhoor over het ontbijt, tanden poetsen en al of niet buiten spelen. Mijn kinderen hoeven er nooit meer naar toe, ik vind het klinkklare onzin!
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Bloemblaadje  schreef op: 03-11-2013 12:52:28
Mijn beide kinderen zijn onder behandeling bij een kinderarts en 1 van de twee bij de oogarts, dus voor ons heeft het gewoon geen toegevoegde waarde. Daar komt bij dat de laatste keer dat ik daar met de oudste was ik na binnenkomst zat te wachten en te wachten en nog langer zat te wachte en toen de mededeling kreeg dat zijn dossier zoek was.....niet goed voorbereid dus. Ik vond het niet bepaald professioneel overkomen als ik heel eerlijk ben.

Heb overigens nooit problemen met het CB gehad en als ze niet onder controle zouden zijn in het ziekenhuis zou ik wel gaan, maar zou er zelf wel bij willen zijn.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
M&j  schreef op: 03-11-2013 13:11:16
Mijn kinderen zijn altijd gegaan, ik heb het altijd belangrijk gevonden. Bij de jongste was het dan ook de schoolarts die ontdekte dat op taalgebied iets niet klopte bij mijn zoon ondanks dat mijn zoon op de taal cito een A scoorde. Mijn zoon kreeg daardoor op tijd logopedie waarmee erg grote achterstanden zijn voorkomen en mijn zoon op school al gerichte ondersteuning kreeg.
De schoolarts heeft veel meer ervaring met de ontwikkeling van schoolkinderen dan onze eigen huisarts, die heeft daar minder zicht op en het dossier is ook completer dan die van de HA.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Debby1977  schreef op: 03-11-2013 14:07:50
Ik heb zelf geen problemen met CB of GGD, het is nog altijd aan mij en mijn man om te bepalen of we ergens in mee gaan. Iris heeft vorig jaar de ogentest gehad en ze scoorde slecht, test erna ook slecht. Toen wilde ze ons al doorsturen naar een oogarts. Ik heb toen gevraagd om nog een test, maar dan in de ochtend (die andere 2 waren laat in de middag). Ik had nl het idee dat Iris gewoon moe was van een hele dag school en er gewoon geen zin in had. Dus de test in de ochtend gedaan en er was niks aan de hand Om die reden heeft Iris nu ook in de ochtend zwemles ipv laat in de middag, ze heeft er dan gewoon geen zin meer in en kan zich niet meer concentreren
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Debby1977  schreef op: 03-11-2013 14:08:16
We moeten trouwens de 11e naar de GGD voor controle en gaan ook gewoon.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Mv E.l.s  schreef op: 03-11-2013 14:46:14
Ik heb een jaar als jeugdverpleegkundige gewerkt bij de GGD en het is zo leuk!!!
Maar dat is al wel jaren terug, toen kwam iedereen nog. Diegene die niet kwamen, werden juist extra in de gaten gehouden. Aan gedrag van het kind kun je erg veel aflezen hoor, ook al geeft een kind een sociaal wenselijk antwoord.
Ook hadden we, voor we de kinderen zagen, vooraf altijd persoonlijk contact met de leraar/lerares en bespraken we bepaalde kinderen waar de school b.v. een "niet-pluis-gevoel"  bij had.
Erg leuk werk, ook het in kaart brengen van de uitkomsten en daar dan weer een programma voor laat ontwikkelen. B.v. hoe komt het dat er in die regio veel dikke kinderen zijn, vaker gepest wordt, vaker alcohol wordt genuttigd, vaker psychische ziektes hebben etc. etc. Maar ja, dan moeten er wel zoveel mogelijk mensen meedoen natuurlijk.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 03-11-2013 15:05:21

Ik heb moeite met alles wat MOET!.


Het zijn mijn kinderen en ik wil aanwezig kunnen zijn. Wanneer zij dat weigeren en dus hun eigen belang en mening voorop stellen. Dan kunnen zij mijn kind niet onderzoeken.


 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Mamsie  schreef op: 04-11-2013 08:49:52
Ze halen er elke keer toch problemen uit, dus onzin is het niet!

Als je nu inderdaad veel bij de kinderarts komt, is het niet voor jou kind heel nuttig, maar wel voor nederland.
En wat kost het je?
Wat kost het je kind?
Niets toch?

Tja en wat je met het advies doet moet je helemaal zelf weten, het zijn maar adviezen.

Ik snap echt niet waarom er zo laagdunkend over deze mensen gepraat moet worden.
Natuurlijk zullen er ook CB artsen zijn die het niet in de vingers hebben, maar gelukkig heeft het gros dat wel. En dat je het niet getroffen hebt wil nog niet zeggen dat ze slecht zijn!
Ze halen heel veel kinderen met afwijkingen en dergelijke eruit.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Jessiemv3  schreef op: 04-11-2013 09:59:42
Ik sta er eerlijk gezegd ook een beetje van te kijken hoe laagdunkend er wordt gesproken over mensen die gewoon hun werk proberen te doen. Het kan natuurlijk altijd dat je slechte ervaringen hebt maar daarom hoef je niet meteen het hele systeem over 1 kam te scheren toch?

En ik leer mijn kinderen juist dat sommige dingen helaas wel MOETEN, zo is het leven nu eenmaal en ook daar leren ze van. Niet alles is altijd vrijblijvend.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Ikke  schreef op: 04-11-2013 10:01:38
Ik vind het geen onzin om te gaan, ik ben altijd met mijn kinderen gegaan en nu nog. Mijn  kinderen zitten al sinds hun geboorte onder behandeling van diverse kinderartsen en andere specialisten en komen om de paar weken daar..toch ga ik ook altijd naar die GGD afspraken.

Als je hier trouwens bent blijven zitten hoef je het andere jaar niet wéér op zo'n afspraak te komen.

Ik heb geen problemen met de schoolartsen/consultatiebureau artsen.. tja af en toe in al die jaren dat ik er kom zat er weleens een rare snuiter bij maar dan ging het advies/commentaar het ene oor in, het andere oor uit.. 

Ik vind het alleen maar goed dat er zoiets als een CB of schoolarts bestaat!
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 04-11-2013 10:37:57
Ik vind de GGD geen onzin. Maar door bezuinigingen en door de vele werkenden ouders willen zij kinderen alleen onderzoeken. Daar ligt het probleem.
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Jacquelien  schreef op: 04-11-2013 11:50:59
Cb vond ik eigenlijk en aanfluiting en had voor mij behalve vaccinatie geen meerwaarde.

Schoolarts is mijn dochter niet geweest omdat ouders er niet bij mochten zijn.
Ze is wel 1x bij de schoolarts geweest ivm ogen controle. Dit had cb geregeld, alleen wisten wij dit niet dus dat was toen al weer een leuke suprise.....
 
Quote
RE: GGD, onzin of niet?
Vikki  schreef op: 04-11-2013 11:57:40
Ik ben ook altijd gegaan. Het cb had voor mij niet echt meerwaarde, ging er heen voor vaccinaties/ogen en orentest en de adviezen gingen het ene oor in, andere oor uit. Ik werk zelf in de kinderopvang en wist soms meer dan die mensen daar.
Schoolarts vind ik wel fijn, ze letten hier toch op andere dingen(meer op gedrag). Alleen het vervolgtraject werkt niet. Heb al twee keer gehoord dat ik achteraf informatie zou krijgen en dat is nooit gebeurd. Jongste is aangemeld voor een cursus voor zijn emotionele problemen(ik heb een formulier ingevuld), nooit meer wat van gehoord. We zitten nu in een ander traject dus is het niet meer nodig, maar goed.
HIer is het ook zo dat het niet op school is. Je moet dus wel mee en dat vind ik wel prettig.
 Ik denk zeker wel dat CB en schoolarts/verpleegkundige nut heeft, al merk je daar denk ik niet veel van als je kind geen problemen heeft en dan stelt zo'n bezoekje niet veel voor.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op GGD, onzin of niet?
Naam
Bericht