Menu
 

Topic:

Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas

Anne  schreef op: 03-10-2013 08:55:37
Kinderen vanaf 5 jaar moeten in de gemeente Gouda verplicht hun zorgbehoevende ouders helpen in de huishouding. Mensen met thuiswonende kinderen komen niet meer in aanmerking voor hulp in de huishouding, meldt het AD.

Kinderen tussen de 5 en de 12 jaar moeten helpen bij klusjes als opruimen, tafeldekken en afwassen. Van kinderen tussen 13 tot 17 jaar wordt verwacht dat ze ook stofzuigen en de bedden verschonen. Meerderjarige kinderen krijgen er nog meer taken bij en wie ouder is dan 23 jaar moet de huishoudelijke taken volledig overnemen.

Gouda loopt hiermee vooruit op de plannen van het kabinet om de regels voor thuiszorg te versoberen. Het plaatselijke Trots op Nederland heeft burgemeester Milo Schoenmaker verzocht het raadsvoorstel, dat al door de gemeenteraad is aangenomen, alsnog in te trekken.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mrtj  schreef op: 03-10-2013 09:59:45
Dat wij het niet kunnen betalen, komt niet doordat het rijk een wanbeleid voert en onvoldoende doet om fraudeurs op te pakken, maar komt door al die fraudeurs! Het is toch van de zotten dat het rijk geld in moet zetten om mensen die frauderen te pakken!
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Bepje  schreef op: 03-10-2013 10:00:25
Nou ja, de zorgvraag is ook enorm toegenomen, er zijn wat veelverdieners maar niet een en al hoor (dan was ik ook rijk ;-))
En niet in alle gezinnen doen kinderen meer dan gemiddeld, er zijn veel mensen die roepen "ik heb recht op" en vaak kan bij die gezinnen de partner en kinderen wat meer helpen. Een aantal jaren geleden kregen mensen in de meeste gemeentes met een gezin al huishoudelijke hulp bij een gebroken arm of been terwijl het gezin  zo`n periode best kan overbruggen. We zijn ook niet meer gewend in deze samenleving om familie en buren te helpen maar als iedereen iets doet moeten we een heel eind kunnen komen.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mrtj  schreef op: 03-10-2013 10:02:38
Helemaal mee eens Bepje! Als we allemaal eens goed zouden kijken wat we zelf kunnen inzetten alvorens we onze hand ophouden, dan blijft er veel meer geld over voor die mensen die het wel hard nodig hebben!
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Boterbloem  schreef op: 03-10-2013 10:10:21

Vind de dingen die hier genoemd worden niet raar, dat ben ik ook al begonnen met te leren, en ze koken ook af en toe mee (5 en bijna 8 jaar). Ze kunnen beter van jongs af aan leren dat het erbij hoort dan zoals mij nooit iets hoeven doen en als je met 17 op jezelf gaat ineens ontdekken dat het loodzwaar is alles in 1 keer te doen.

De jongste wast nog niet af, maar kan wel de tafel dekken en afruimen en ze kan stofzuigen, opruimen en tafels vegen. 


De oudste helpt vaak al met bedden verschonen en de andere dingen erbij idd.


 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Krumelke  schreef op: 03-10-2013 10:10:52
idd sis dit is niet nieuw. mijn zoon i sbijna 6 en destijds net 4. dus dit speelt al heel wat jaren.

dat de kinderen in ons gezin meer meehelpen vind ik helemaal niet verkeerd. ook zonder mijn beperkingen zou ik van mening zijn dat onze kinderen zelf klusjes en taken kunnen uitvoeren op een bepaalde leeftijd. maar om nu te zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor bepaalde dingen gaat mij te ver.

mijn zoon doet heel veel in vergelijking met zijn leeftijdsgenootjes. helpt met tafel dekken en afruimen, ruimt zijn eigen kamer op, maakt zijn bed op. en dan vaak "moet" hij dingen pakken waar ik niet bij kan e.d.

overal zijn bezuinigingen en idd de gezinnen die om een dwarse scheet al roepen dat kan ik niet die verpesten het voor de gezinnen waarin echt duidelijk hulp nodig is (bij ons gaf iedereen aan er is extra hulp nodig om overbelasting te voorkomen van de gezinsleden maar toch zeiden de mensen achter de centen nee).
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Eefje  schreef op: 03-10-2013 10:11:08
Ik heb in een poepiesjiek hotel gewerkt en daar kwamen elke maand ongeveer 15 "belangrijke" mensen (lees: graaiers) van de thuiszorg om te vergaderen. Inclusief haute cuisine diner, luxe ontbijtbuffet, 's avonds aan de dure whisky en allemaal overnachten in hun eigen 4 sterren kamer (Samen op een tweepersoons kamer? Ben je gek?). Wij konden op de schoonmaaklijsten zien in welke plaats die mensen woonden. Allemaal binnen maximaal 30 km. van dat hotel. Kunnen gewoon na de vergadering naar huis om te eten en te slapen. Maar nee! Kwam allemaal op dezelfde rekening....
Om over de bolides waar ze in reden maar niet te spreken.

En maar uitkleden de thuiszorg, we kunnen het niet meer betalen in Nederland....
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 03-10-2013 10:15:49
Eefje

Er word steeds meer van ons geeist en verwacht.

Wij moeten zelf voor onze kinderen zorgen, moeten werken, mantelzorg enz enz. Dat kan gewoon allemaal niet tegelijkertijd.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Suus  schreef op: 03-10-2013 10:20:32
Er wordt meer van ons verwacht? Jaren heeft de overheid taken van gezinnen overgenomen omdat het kon. Nu kan dat niet meer. Ik moet mijn werkster ook wegsturen als ik haar niet meer kan betalen.

zo dubieus.... Overheid mag zich niet met mensen bemoeien en tegelijk moet de overheid wel voor je zorgen.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Alice  schreef op: 03-10-2013 10:21:04
Op zich niks mis met de taken die genoemd worden. Vind dat kinderen zeker moeten helpen, krijgen ze niks van.
Mijn zoontje moet ook opruimen, tafel dekken.. hij helpt met de vaatwasser uitruimen.. afstoffen en stofzuigen vindt hij leuk. 
Maar de badkamer schoonmaken, kan een kind niet en een zorgbehoevende ouder ook niet. Zal een lekker boeltje worden dan
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Sammie  schreef op: 03-10-2013 10:23:03

Quote Deborah mv Priscilla,Levi,Stan:
Eefje

Er word steeds meer van ons geeist en verwacht.

Wij moeten zelf voor onze kinderen zorgen, moeten werken, mantelzorg enz enz. Dat kan gewoon allemaal niet tegelijkertijd.



Kan dat niet? Doet het al jaren. Ik vind jouw reacties wel heel erg negatief.

Wij zijn zelf niet hulpbehoevend, maar werken wel veel. Daarom moet dochter (nu  10) al jaren helpen, tafel afruimen of tafel dekken, eigen spullen achter haar kont opruimen. Wij zorgen voor ons kind en doen daarnaast aan mantelzorg voor onze ouders. Kwestie van plannen en prioriteiten stellen. Oh ja, en van je eigen verantwoordelijkheid oppakken voor de invulling van je leven.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Marjolein852  schreef op: 03-10-2013 10:37:43
Een beetje dubbel..

Ik ben zo'n zorgbehoevende ouder. Mijn kinderen hebben ook een klusje

De oudste (net 10) zet het ontbijt klaar, de middelste (7) zorgt dat de broodtrommels op tafel komen en de pakjes drinken voor school in de tassen zit. De jongste (5) krijgt volgend schooljaar een klusje. Zij gaat dan de trommels enzo doen, de middelste dan ontbijt klaar zetten en de oudste mag dan de vaatwasser uitruimen.

Verder moeten ze hun eigen kamer opruimen en hun vieze kleding in de wasmand stoppen.

Vind ik een normale manier van samenwonen. Iedereen moet wat doen.  Het zijn ook niet de zaken waar ik hulp voor nodig heb, wel heb ik hulp nodig bij bedden verschonen, stofzuigen en ander zwaarder huishoudelijk werk.  Nu wordt geacht dat mijn man dat doet. Waar er niet stil gestaan wordt, is dat hij fulltime werkt en in het weekend veel extra werk in en om het huis doet (en met de kinderen) omdat ik het niet kan.

Verder wordt verwacht dat buren/vrienden/familie eea doet.  Familie woont niet in de buurt, buren zijn zelf ouder/werken fulltime en hebben hun eigen zorgen en vrienden idem.

Fijn die participatie maatschappij. Hou mijn hart vast..

Voor mij is er nu een aanvraag gedaan bij de gemeente voor een electrische rolstoel. Ben benieuwd naar de eigen bijdrage..


 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Jessica  schreef op: 03-10-2013 10:37:49
Precies Sammie.

Het is echt heel erg dat iemand ziek wordt en zijn gezin niet meer zelfstandig draaiend kan houden.
Maar daar kan niemand wat aan doen, dus waarom zou iemand anders daar verantwoordelijk voor zijn?

Ik hoop echt dat thuiszorg kan blijven bestaan voor het wassen en verzorgen van mensen die dat echt niet zelf kunnen, maar jammer voor de partners met een full-time baan, die zullen toch echt meer moeten gaan doen als hun partner ziek wordt.
Dat kun je jammer vinden, maar dat is in alle landen in de wereld gewoon normaal, behalve in Nederland...

Ik ben vóór het versoberen van de thuiszorg, wat is er mis met zelf voor je naasten te zorgen.

En zo'n verhaal in een hotel... zo ken ik er nog wel 100. Die 2000 euro wat dat gekost heeft is echt een druppel van het geld wat nodig is om iedereen thuiszorg te bieden die dat maar aanvraagt. Mensen die hun been breken vinden al dat ze thuiszorg nodig hebbe.

Het stukje hierboven wil mensen er alleen van bewust maken dat thuiszorg bedoelt moet zijn voor "echte hulp" zoals aankleden, billen wassen enz, maar niet afwassen en stofzuigen... dat zal voortaan je familie moeten doen. Ik vind dat echt niet gek.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Jacq39  schreef op: 03-10-2013 10:40:37
Dan moeten die naasten wel voor je zorgen!!!! Of erger je hebt geen naasten....

Ik werk zelf in de Thuiszorg en mensen zijn eenzaam terwijl ze gewoon kinderen hebben. Die komen op zondag een bakkie doen en hangen na 10 keer vragen eindelijk eens een lampje op oid, laat staan dat ze de stofzuiger pakken.

Als de Thuiszorg versobert zullen er heel wat mensen vereenzamen en versmeren neem dat maar van mij aan.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Jacq39  schreef op: 03-10-2013 10:46:02

Quote Jessica:
Precies Sammie.

Het is echt heel erg dat iemand ziek wordt en zijn gezin niet meer zelfstandig draaiend kan houden.
Maar daar kan niemand wat aan doen, dus waarom zou iemand anders daar verantwoordelijk voor zijn?

Ik hoop echt dat thuiszorg kan blijven bestaan voor het wassen en verzorgen van mensen die dat echt niet zelf kunnen, maar jammer voor de partners met een full-time baan, die zullen toch echt meer moeten gaan doen als hun partner ziek wordt.
Dat kun je jammer vinden, maar dat is in alle landen in de wereld gewoon normaal, behalve in Nederland...

Ik ben vóór het versoberen van de thuiszorg, wat is er mis met zelf voor je naasten te zorgen.

En zo'n verhaal in een hotel... zo ken ik er nog wel 100. Die 2000 euro wat dat gekost heeft is echt een druppel van het geld wat nodig is om iedereen thuiszorg te bieden die dat maar aanvraagt. Mensen die hun been breken vinden al dat ze thuiszorg nodig hebbe.

Het stukje hierboven wil mensen er alleen van bewust maken dat thuiszorg bedoelt moet zijn voor "echte hulp" zoals aankleden, billen wassen enz, maar niet afwassen en stofzuigen... dat zal voortaan je familie moeten doen. Ik vind dat echt niet gek.



Daarom leven we ook in zo'n fijn land en zijn we 1 van de gelukkigste volkjes ter aarde, laten we dat vooral zo houden. In andere landen is het bijv. normaal om met de hele familie in 1 huis te wonen, daar word je niet gelukkig van....

Het mag allemaal best wel soberder maar ze gaan nu doorslaan en dat moet echt niet gaan gebeuren.

Laat ze indicaties weer thuis bij de mensen stellen, er zijn zat mensen die 8 uur in de week krijgen maar die het ook met 6 uur kunnen redden maar goed daar wordt niet meer naar gekeken. Laat ze daar maar eens op letten. Die uren die je daar weghaalt kun je weer nieuwe cliënten blij mee maken.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Jacq39  schreef op: 03-10-2013 10:47:52
Ik heb gelukkig ook geen ervaring Sis maar ik kan me wel inleven in andere mensen die het slechter hebben.

Voor jullie, wat een bikkel die vent van jou!
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Isabelle  schreef op: 03-10-2013 10:55:30
Ik vind het gewoon schandalig!

En natuurlijk krijgen kinderen er niks van als ze klusjes in huis moeten doen. Maar, laten we eerlijk zijn de meeste gezinnen die dit soort hulp hebben. Hebben dat niet voor niks. En daarbij ik weet niet waar jullie huishouden uit bestaat, maar bij mij bestaat dat niet alleen uit de afwas of de tafel dekken. Wie gaat er dan koken, wassen, strijken, ramen zemen etc.

Begrijp me niet verkeerd ik ben echt voor een maatschappij waarin mensen zelfstandiger worden en men elkaar onderling helpt. Maar dit is te zot voor woorden. Stel je toch voor je voor, je wordt ziek.... hulpbehoevend. Je man werkt fulltime en kan ook niet minder werken omdat je door alle ziektekosten ook in inkomen achteruit gaat. Je wilt hulp inschakelen en er wordt je verteld, dat je dat niet krijgt omdat je kind 5 jaar is en makkelijk kan meehelpen in het huishouden. Je kind wat je al niet meer wilt belasten omdat die het door jou ziekte al zo veel zwaarder heeft, dan andere kinderen. Maar gelukkig heb je nog een puber in huis.... die kan makkelijk de rest van de taken overnemen. Want tja, die heeft het mentaal al niet moeilijk genoeg met jou ziekte, de brugklas, huiswerk, puber zijn etc. etc.

Schandalig gewoon, bah! Duidelijk verzonnen door mensen die niks hebben meegemaakt!
Laat ze lekker ambtenaren inzetten die thuiszitten met wachtgeld. Doen ze nog iets goed.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Natasja  schreef op: 03-10-2013 11:00:53
Hier helpen de kinderen ook, al vanaf 2.5.
Niet alleen huishoudelijke taken helaas.
Krijgen geen hulp al jaren niet.
Taken is prima maar kinderen volwassen zorgtaken over laten nemen is belachelijk maar gebeurd op steeds grotere schaal.
Gelukkig zijn er wel miljarden voor onrendabele windmolens die we niet nodig hebben en waar jaarlijks nog eens miljoenen aan subsidie achteraan gegooid gaat worden.
Er wordt maar vanuit gegaan dat er meteen met het handje op wordt gestaan voor zorg als er iets gebeurd in een gezin, jammer want de meesten krijgen geen zorg wanneer dit nodig en tijdelijk is.
Mijn lichaam is onherstelbaar beschadigd hierdoor, mijn man en kinderen zijn overbelast, als de boel hier straks instort kunnen we wel (permanente) hulp krijgen, nee dat is lekker goedkoop.
Zelfs het verbinden van een grote, diepe open wond kwam voor rekening van mijn toen 3jarige dochter en ze kon vast ook wel helpen met het verschonen van maandverband want dat is allemaal mooi laag.
Ze hadden nog wel meer tips hoe ik mijn meiden van 3 en 5 kon inzetten in het huishouden en mijn persoonlijke verzorging.
Ik vind het krom om kinderen te verplichten om vanaf jonge leeftijd te verplichten zlke verantwoording aan te gaan want dat is schadelijk voor ze.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Chantie  schreef op: 03-10-2013 11:03:30

Quote Smvn&d:

Goh Jessica, jij heb zeker geen ervaring he..

Indd mijn man moest alles doen.. 40 werken, uit zijn werk eten maken, tafel dekken, kinderen douche en in bed leggen, daarna nog het huishouden, hij kon om 9 uur eens gaan zitten om de volgende morgen om 6 uur weer te moeten beginnen met de kids aankleden en klaar maken en rennen naar de trein om te gaan werken en om 17:00 weer het zelfde riedeltje.. Hij heeft het bijna 3 jaar volgehouden..
Hij zit nu al 3 maanden thuis met een burnout en is amper in staan om zijn bed uit te komen!

Ja echt een geweldige oplossing!




Hier gaat het net zo en dan ook nog in de weekenden bijklussen om wat extra geld binnen te krijgen om de rekeningen te kunnen betalen. Denk dat hier ook niet lang meer hoeft te duren voordat er een burnout aan zit te komen. Daarbij is het voor mijn kinderen gewoon normaal om mama te helpen. Hoe vaak mijn 7 jarige haar zusje niet op de wc helpt omdat mama niet kan tillen is niet meer te tellen.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Laura  schreef op: 03-10-2013 11:07:42
met afwassen en dat soort klusjes is helemaal niks mis...Maar vergeet niet dat alle kinderen dit soort klusjes doen, kinderen met een chronisch zieke ouder doen vaak veel en veel meer, ze worden vaak overbelast en dan is dat kleine beetje hulp zo welkom....ze moeten ook gewoon kind kunnen zijn, de schoolcarriere van pubers mag er niet onder gaan lijden, en ik vrees dat dat wel gaat gebeuren. 
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Monica Mv 2  schreef op: 03-10-2013 11:13:06
Hmm eerlijk, ik zie er wel iets in. Denk dat de kinderen van tegenwoordig veel meer beschermend worden opgevoed en een stuk meer verwend zijn. En ja, ik doe hier net zo hard aan mee.

Ik denk er ook wel eens over na hoor, ik heb ze van de hulp echt wel op m'n donder gehad dat mijn kids niks hoeven te doen en ik ze de kont na loop.

En dan besef ik me wel eens, mijn moeder was gewoon lui, mankeerde niets en ik deed met mijn zus het hele huishouden hoor. En toen ik 12 was hé.

Ik vond het niet leuk, maar ik wist niet beter. Afwassen deed ik zo klein ook al, en koken vond ik erg leuk om te doen. Mijn zus deed meestal de was, ik kookte en deed de afwas, poetsen deden we samen.

En toch, toch heb ik wel kind kunnen zijn want buiten alles was ik altijd altijd buitn op straat of in het bos aan het spelen.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Sammie  schreef op: 03-10-2013 11:15:46
Persoonlijk vind ik dat in Nederland al heel snel wordt geroepen dat iets schadelijk is voor een kind. Ik was 7 toen mijn vader invalide werd, en mijn moeder werd dat ook toen ik 9 was. Armoe troef en het huishouden moest ook gewoon gedaan worden. Ik was de oudste, dus je begrijpt: op mijn 10de deed ik de was, ik streek, ik deed de boodschappen en wist beter dan wie ook waar ik de koopjes moest halen. Ik deed de afwas, dekte de tafel en zorgde voor mijn twee zusjes en regelmatig ook voor mijn ouders in de periodes waarin ze bedlegerig waren. Na de middelbare school was er geen geld om door te studeren, dus ik ben gaan werken en 's avonds gaan studeren - kon het dus zelf betalen.

En nu ben ik een kritische consument, (bijna) fulltime werkende moeder met een goede baan en dito inkomen. Ik kan plannen en organiseren, doe naast mijn baan ook nog veel op de school van mijn kind.

Heb ik een slechte jeugd gehad en daardoor een trauma? Nee, wel een moeilijkere jeugd dan mijn vrienden en collega's, het ging echt niet zonder ups en downs. Maar daardoor kan ik nog steeds de kleine dingen waarderen en ik heb een behoorlijk zelfrespect opgebouwd. Ik ga er van uit dat er niets is dat ik niet kan, heb dus een behoorlijk positieve kijk op het leven. Van tegenslag kun je ook leren, maar als je bij de pakken neer gaat zitten kom je nergens.

En ik weet best dat als je zelf getroffen wordt door lichamelijke of geestelijke problemen, je niet de inzet kunt doen die ik wel kan. En voor die mensen en hun gezin moet er gezorgd worden. De rest moet naar zijn mogelijkheden kijken, niet naar zijn onmogelijkheden.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mamsie  schreef op: 03-10-2013 11:20:27
Dit was vroeger ook hoor, het is dan een periode geweest dat we als land meer geld hadden en dus ook meer konden delen in de zorg, maar wij hadden dit vroeger ook al.
Een moeder die meer opgenomen was dan thuis, betekende voor ons dat mijn broer en ik gewoon alles moesten doen. Dat mijn vader dit niet wilde en ons uit logeren stuurde, ik zelfs naar een andere school.
Hoe moeilijk ook....
Dus dit is niet alleen van deze tijd, maar doordat we een periode "verwent" zijn is dit wel weer een stap terug.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ivy  schreef op: 03-10-2013 11:23:37
Kennelijk is het weer het één of het ander.  Lijkt me dat alles per gezin bekeken moet worden.  Niet alle kinderen zijn op dezelfde leeftijd hetzelfde, niet alle partners draaien dezelfde uren, niet alle huizen zijn hetzelfde, niet alle zorgbehoevenden hebben evenveel zorg nodig.

Het zou beter zijn als er gewoon per gezin bekeken kan worden wat haalbaar is.  Natuurlijk kunnen kinderen wel meehelpen, maar er zijn natuurlijk nogal wat extreme situaties te bedenken waarin het te zwaar wordt voor een kind.

Vroeguh hadden mensen steun uit hun omgeving, buren, kerk etc.  Stel dat het kind dan bijv. de tafel dekte, afwaste etc., was er wel iemand in de omgeving die eten kookte of eens de badkamer grondig onder handen nam.  Tegenwoordig is dat minder.  Je kunt dus niet meer zomaar terug naar hoe het toen was.

En wel makkelijk gezegd dat je je eigen verantwoordelijkheid moet nemen en niet moet rekenen op hulp van de staat, maar dat doet iedereen in zekere zin.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mamsie  schreef op: 03-10-2013 11:28:12
Nou misschien moeten we elkaar gewoon ook weer meer gaan helpen, en natuurlijk dat is lastiger omdat er meer mensen werken, ik werk ook, maar heb nog wel twee dagen.
Nu een zieke oma en daar ga ik dan ook op mijn vrije dagen heen om te helpen.
Maar dat "helpen" is ergens uit ons systeem vervaagt, omdat het rijk dat allemaal voor ons deed.
Dat kan nu niet meer, daar is gewoon geen geld meer voor en dus zullen we dingen weer met elkaar moeten gaan oplossen!
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ivy  schreef op: 03-10-2013 11:33:21
Mamsie  Daar heb je helemaal gelijk in.  Maar, degene die weinig onder de mensen (kan) komen en niet veel contacten heeft, zal moeilijk hulp kunnen krijgen.  Wat moeten die mensen dan?

Een ander probleem is dat mensen verder uit elkaar wonen dan vroeger.  Hier kan ik best iets doen voor mijn 2 oudere buurvrouwtjes, maar dan houdt het wel op.  Familie woont gewoon te ver weg.  1x in de week misschien, maar meer is niet te betalen (brandstof).  Ik denk dat er zo veel mensen in een situatie zit die niet zomaar 50 jaar terug te draaien is.
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Mamsie  schreef op: 03-10-2013 11:36:47
mijn oma woont ook 60 km verder op en als ik de auto niet hebt, want die delen we, dan ga ik met openbaar vervoer. Het is niet anders.
Ze heeft die hulp nodig
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ivy  schreef op: 03-10-2013 11:41:08
Moet je wel openbaar vervoer in de buurt hebben.  Hier is dat niet (en een beetje lastig met 6 kinderen )
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Natasja  schreef op: 03-10-2013 11:42:08
Vroeger was er ook weinig maatschappelijke steun want je hing de vuile was niet buiten.
Veel ouderen hebben problemen met hun jeugd want ze hebben het gevoel dat hun veel ontzegd is.
Ik vind het schadelijk als een jong kind wordt ingezet voor de persoonlijke verzorging van een ouder.
En de inzet van thuiszorg is juist zo breed gegaan om overvraging van jonge kinderen tegen te gaan vanwege de problemen die naar boven kwamen op latere leeftijd.
Het is ook waarschijnlijker dat een jonge mantelzorgen laag opgeleid of zelfs zonder diploma eindigd als gestudeerd en met een goede baan.
De praktijk die ik om me heen zie is iig wel zo, tot de zorg losgelaten kan worden leeft men voor die zorg, daarna valt er een leegte en mensen zijn of te oud of leeggezogen en vol verwijten om gemiste kansen op een eigen leven.
Wij zetten in wat we kunnen (is niet veel) en verder forceer ik gewoon door want mijn kinderen verdienen beter dan wat ik ze normaal gezien kan geven, dan ik maar kapot maar ik wil niet dat mijn meiden eindigen zoals veel vrouwen (vnl) die ik ken.
Mijn dochters doen alsnog heel veel om te helpen omdat ze dit willen, niet omfat ze moeten
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Ivy  schreef op: 03-10-2013 11:42:21
O ja, en je moet vrije dagen hebben voor een echt (mid)dagvullend programma.  Die heb ik ook niet (en met mij vele anderen). 

Bovendien maken we tegenwoordig voor alles gebruik van staatsvoorzieningen.  Zelfs je kinderen naar school sturen bijvoorbeeld. 
 
Quote
RE: Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Krumelke  schreef op: 03-10-2013 11:43:50
tis zo dubbel. want idd kinderen moeten gewoon meewerken in het huishouden maar zoals ik eerder al schreef het moet zo zijn dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor bepaalde dingen. ze moeten wel kind kunnen blijven.
taken in huishouden zijn voor een 5 jarige helemaal geen slecht idee hoor, denk ook dat veel kinderen veel te weinig helpen in huis als ik in mijn ogeving kijk. maar hier moet het gewoon omdat ik het niet kan, mijn man net als die van sis 40 uur werkt, opleiding volgt, veel van huis is, thuis alles moet doen in het huishouden en ondertussen ook erg af gaat op een burnout (al jaren op het randje).

maar goed wij zijn maar 1 voorbeeld. ik denk wel dat de versobering overal effect gaat hebben. niet alleen op gezinnen met kinderen. want heel eerlijk die kunnen het wel dat meehelpen. de gezinnen zonder kinderen en de ouderen hebben miosschien nog wel een groter probleem want daar is niemand die ze helpen kan.

maar het is erg krom allemaal zoals alles gaat de afgelopen jaren voor de zorg.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas
Naam
Bericht