Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Dat komt doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt. Het tv-programma Zembla meldt dinsdag dat keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat zeggen in de uitzending van komende donderdag.
De E.coli-bacterie veroorzaakt maagklachten en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.
Volgens een van de keurmeesters zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. ,,Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken.''
Ruim wegsnijden
Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van
de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met
water weggespoeld of afgeveegd. ,,Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees.''
Over het hoofd gezien
Volgens Zembla gebeurt het ook dat het vlees van
zieke dieren in de voedselketen terechtkomt. De keurmeesters hebben slechts een paar seconden om een
geslacht dier te keuren. Daardoor zien ze veel dingen over het hoofd, zoals afwijkingen, abcessen en
ontstekingen.
ANP
De uitzending van Zembla wordt donderdag 5 september 2013 uitgezonden
tussen 21.10 en 22.00 op Nederland 2.