Menu
 

Topic:

Opvang maakt kinderen socialer

M&j  schreef op: 02-09-2013 18:10:27

Opvang maakt kinderen socialer




Kinderen die naar de opvang gaan, zijn beter in staat om hun communicatiestijl aan te passen aan hun gesprekspartner dan kinderen die thuis blijven.



Foto:  ANP

Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week in PLOS ONE.


De Nederlanders ontwierpen een computerspel voor twee personen, waarbij een kind van vijf een medespeler zonder woorden moest uitleggen waar een verborgen object gelokaliseerd was. De kleuter kon niet zien met wie hij speelde.



De wetenschappers ontdekten dat de vijfjarigen in staat waren om de manier van non-verbaal communiceren aan te passen aan de leeftijd van de medespeler. Werd er tegen ze gezegd dat ze met een tweejarige speelden, dan waren de aanwijzingen die ze gaven veel geduldiger dan als er een leeftijdsgenoot tegenover hun zat.


 


Onderlinge verschillen


 


Er zaten echter wel onderlinge verschillen in hoe goed de kleuters zich kon verplaatsen in hun medespeler. Het bleek dat kinderen die naar de opvang gingen hun communicatiestijl beter aanpasten dan zij die daar niet heen gingen. Ook een hoog opleidingsniveau van de ouders en het hebben van broers of zussen zorgde voor het beter kunnen aanpassen, maar deze oorzaken had minder invloed dan het wel of niet gaan naar de opvang.


Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een bewijs dat een grote variëteit aan sociale contacten, zoals dat op de opvang gebeurt, leidt tot sneller beter kunnen communiceren.


 


 


Door: NU.nl/Hidde Boersma
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mafkees  schreef op: 02-09-2013 22:11:45
dat mag bij veel bedrijven niet Sis, je mag je eigen kind niet meenemen
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Nellemv2  schreef op: 02-09-2013 22:21:05
Dat mag bij ons wel, maat dat vind ik niet eerlijk tegenover mijn eigen kinderen, de kinderen van mijn groep én mijn collega's..

Ik heb ze beiden eens meegenomen omdat ik moest invallen, maar dát was geen.succes en logisch. Dat doe ik ook echt niet meer.

Sis jij hebt zeker gewerkt op een middeleeuws kdv..jeeee nou zo gaat het écht niet!! Sowieso geen 5 dagen per week en ik maak nooit mee dat ze in de nachtluier binnenkomen of zonder ontbijt. Mocht dat gebeuren,dan zou ik het zeggen tegen die ouders,want dat kan.écht niet!
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mafkees  schreef op: 02-09-2013 22:25:13
dat gebeurt hier nog wekelijks hoor,
nachtluier, 4 dagen per week is wel gemiddeld.
liefst van 730 tot 18.10 uur (ja, 18.10 en we gaan om 18 uur dicht!)
ziek brengen, vooral de telefoon niet opnemen als wij bellen!

4 dagen bij ons, 1 dag bij oma en dan in het weekend " rustig aan gedaan hoor" alleen maar naar een verjaardag, dierentuin, kinderboerderij, bezoek van oma, even bij buren in de tuin maar verder niks.......
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mo27  schreef op: 02-09-2013 22:27:47
Mijn kids gaan wel mee naar KdV waar ik werk.niet bij mij op de groep. En het gaat super!!!!
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mo27  schreef op: 02-09-2013 22:30:25
Bij ons valt het ook wel mee met nachtluiers enzo. Maar soms denken ze wel te makkelijk over de sluitingstijd. Dan denk wij willen ook graag naar huis
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Boterbloem  schreef op: 02-09-2013 22:41:27
Ik wil ook op een KDV gaan werken, toch ben ik blij dat mijn oudste niet naar een KDV is geweest omdat hij er absoluut niet zou kunnen gedijen. Mijn jongste zou het daarentegen het einde hebben gevonden als ze had mogen gaan maar kon niet werken op dat moment. Voor haar zou het heerlijk zijn geweest.

De reden dat ik er wil gaan werken is dat ik het heel erg op mijn hart heb de kinderen op een KDV een veilige plek te geven, een veilige basis te zijn. Daar waar ouders op dat moment de mogelijkheid niet hebben zelf voor hun kind te zorgen tijdens die uren het kind zoveel mogelijk veiligheid en zekerheid te geven.
Ook, en misschien wel juist, voor de kinderen die zo lang mogelijk achter gelaten worden en heel weinig de ouders zien. Want als werkende ouders als zo met hun kinderen omgaan wil ik niet weten hoe 'gezellig' het is als ze thuis zouden zijn. Ik geloof dat je juist dan een heel belangrijke functie hebt als KDV/ PMer.

Ik spreek wel eens met een PMer die verteld dat ouders zelfs op vrije dagen hun kinderen heel vroeg brengen en laat weer halen om zo lekker te genieten van hun vrije dag. Dat raakt me wel, maar ondanks dat je daar niets aan kan veranderen kun je voor het kind wel een belangrijke verandering in die situatie zijn. Degene die het liefdevol de hele dag opvangt.

Hechting aan ouders is anders als aan PMers, maar ik geloof zeker dat de hechting aan PMers ook heel belangrijk is als ze er veel dagen in de week zijn, en dat je dan veel kan toevoegen.

Dus achter sommige dingen zal ik niet staan, en ik ben er ook erg voor dat ouders thuis zijn bij hun kinderen, MAAR ben ook wel zo realistisch dat dat niet altijd kan, en voor die ouders, en voor de kinderen die wel 'gedumpt' worden hoop ik een veilige plek/ basis te zijn.

Ben ook gastouder geweest, en daarvoor jaren nanny in den Haag, en dit is altijd al mijn passie geweest en is ook wat is opgevallen tijdens mijn werken. Ik heb het belang gezien, en ervaar steeds meer gelijkgestemden daarin als ik met anderen praat. Ik vind dat echt super mooi!

 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Boterbloem  schreef op: 02-09-2013 22:43:24

Quote Smvn&d:
Hoezo niet eerlijk nelle? Jou kindjes kunnen dan toch gewoon voor opvang in jou groep? Gewoon het zelfde als op andere kdvs dus gewoon betalen enzo.. maar dan kan je zelf voor ze zorgen..

En dat is echt niet middeleeuws, hoor het zo vaak van mensen die op het kdv werken!



Ik doe kinderwerk in de kerk, eerst de groep van mijn dochter en die bleef elke keer aan mij hangen, huilen als ik wegliep, wilde meer aandacht als anderen en deed haar best daarvoor (best moeilijk, om je moeder geheel eerlijk te delen),
en nu bij mijn zoon, en die vertoond op dit moment ook nog dat gedrag, al heb ik er nog maar 2 keer gedraaid, is ook even wennen.

Je eigen kinderen op de groep lijkt me moeilijker voor de kinderen, omdat je helemaal niet extra aandacht krijgt als de ander en je moeder volledig moet delen, als dat je je als gelijke voelt met anderen omdat de leidster ook niet de moeder is.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Nellemv2  schreef op: 02-09-2013 22:52:38
Niet eerlijk omdat ik voor mijn eigen kinderen een moeder ben en voor de andere kinderen de leidster. Mijn kinderen eisen mij daar dan ook helemaal op en dat snap ik. Gewoon heel dubbel.

Hier komen de meeste kinderen 2 dagen en een aantal max. 3. Het is ook een kwestie van mentaliteit denk ik..met die nachtluiers,niet ontbijten en zelf de openingstijden bepalen.. heel apart misschien maar dat zijn bij ons dingen die ik écht waar zelden meegemaakt heb in mijn kdv'carrière' van inmiddels al 13 jaar!!

 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mafkees  schreef op: 02-09-2013 23:06:32
ik werk ook wat jaren al in de opvang en zie hier duidelijk een verschil met wijken.

de dure wijken zeg maar, daar is het het ergste!
(mijn ervaring!)
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mo27  schreef op: 02-09-2013 23:15:01
Ik werk ook nu 13 jaar in de kdv.maaf al wel veel meegemaakt jwa openingstijden.
Net wat mafkees zegt denk idd dat ligt in wat voor wijk je zit of wat voot soort mensen rr komen
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
M&j  schreef op: 03-09-2013 09:21:59
Dit onderzoek was niet bedoelt om te bewijzen hoe goed het KDV wel is. Dit onderzoek heeft bewezen dat een jong kind met veel verschillende sociale contacten communicatief vaardiger is en beter op anderen kan anticiperen. Dit is oa voor hun taalontwikkeling erg belangrijk. Op jonge leeftijd al veel met verschillende kinderen omgaan is belangrijk maar hoe je dat als ouders uiteindelijk gaat invullen is aan ieder ouder om dat zelf te bepalen. Met baby en peuter zwemmen komen ze ook met andere kinderen in aanraking of doormiddel van vriendjes en vriendinnetjes van broertjes of zusjes.

Bij KDV kinderen zie je dit op een grote groep nou eenmaal het sterkst omdat die kinderen het meeste met anderen kinderen in aanraking komen.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Suus  schreef op: 03-09-2013 09:28:49
Ik snap wel hoe het bedoelt is maar het wordt wel "gebruikt" ter promotie van het KDV
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mammie  schreef op: 03-09-2013 09:33:07
Mijn kinderen gingen 1 dag per week naar de opvang en voor de rest hadden we geen oppas nodig. ik ben wel altijd aangesproken door menssen die zelf thuisblijvers waren dat ze dat nooooiiiittttttttttttttttttttt zouden willen maar wel gingen hun kindeen 2 dagdelen naar de psz........dan denk ik dat is toch ook opvang?? alleen in een ander jasje?? op het kdv doen ze net zoveel leukke dingen.... ik snap niet zo goed het verschil...ja de ene keer werk je op dat moment niet thuis.....
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
M&j  schreef op: 03-09-2013 09:37:53

Quote MaFKeeS:
maar echt een toegevoegde waarde? ik heb nog nooit iemand horen zeggen: mijn kind gaat aantal dagen per week naar de opvang omdat het zo goed voor hem is en als hij er dan toch is, ga ik eens werken.



Ik wel.

Ik ben gaan werken zodat mijn dochter naar het KDV kon. Ze is er met negen maanden naar toe gegaan en in een paar weken tijd had ik een ander kind. Van een passief meisje die zich nauwelijks leek te ontwikkelen werd ze een hele vrolijke meid die in ene met sprongen vooruit ging. Hier vond ze uitdaging doordat ze andere kinderen zag kruipen, brabbelen, optrekken, lopen etc.
Ik ben ervan overtuigd dat het niet goed is voor kinderen om de eerste jaren volledig zonder andere kinderen op te groeien.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 03-09-2013 09:39:17

Quote mammie:
Mijn kinderen gingen 1 dag per week naar de opvang en voor de rest hadden we geen oppas nodig. ik ben wel altijd aangesproken door menssen die zelf thuisblijvers waren dat ze dat nooooiiiittttttttttttttttttttt zouden willen maar wel gingen hun kindeen 2 dagdelen naar de psz........dan denk ik dat is toch ook opvang?? alleen in een ander jasje?? op het kdv doen ze net zoveel leukke dingen.... ik snap niet zo goed het verschil...ja de ene keer werk je op dat moment niet thuis.....



De leeftijd maakt daar het grote verschil. 
Een weerloze baby van 4 maanden dumpen in zo'n drukke bedoeling, vind ik heel wat anders als een kind van 2,5 die al dingen kan begrijpen en weet dat zijn mama terug komt als hem dat verteld wordt
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mitch  schreef op: 03-09-2013 09:41:52
Mjah volgens mij zit er een verschil tussen de kdv's.
Onze dochter gaat 13km verderop naar een kdv, mijn zoon heeft daar ook op gezeten en echt niet dat daar die dingen gebeuren zoals ze hier beschreven staan.
Ik ken ook mensen die hun kind zonder kennis maken bij een kdv op de hoek van de straat dumpen omdat daar zo lekker makkelijk en dichtbij is... tja dan moet je ook niet janken als er minder goed voor je kind gezorgt word denk ik dan.
Nu zeg ik niet dat alle kdv's die dichtbij zijn perse slecht zijn hoor haha... maar wij hebben echt heel veel opvangcentra bekeken voor we een keuze maakte.

Maar goed.... ik geloof er wel in dat kinderdagverblijven kinderen socialer maken.
Als ik naar mijn zoon kijk, die had hier geen vriendjes, speelde weinig tot niet buiten (om redenen waar ik nu niet op in wil gaan), en op het kdv kwam hij helemaal los met alle kinderen om zich heen.
Het was altijd janken geblazen als ik hem ophaalde haha.

 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
M&j  schreef op: 03-09-2013 09:44:00

Quote Suus:
Ik snap wel hoe het bedoelt is maar het wordt wel "gebruikt" ter promotie van het KDV




Zo heb ik het niet bedoelt. Mijn kinderen zijn het KDV allang ontgroeit.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mammie  schreef op: 03-09-2013 09:46:53
WOWWW..dumpen nog wel....... Ik zie dan meer ouders bij psz staan die hun kind snel brengen omdat ze ergens een bakkie gaan halen.....
En als je je kind goed genoeg kent dan merk je dat echt wel hoor...als het goed gaat of niet....
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mitch  schreef op: 03-09-2013 09:48:03
Och alle woorden gaan weer op een weegschaal gelegd worden?
Nieuwe rage tegenwoordig?
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
M&j  schreef op: 03-09-2013 09:50:29

Quote Alice:
[...]

De leeftijd maakt daar het grote verschil. 
Een weerloze baby van 4 maanden dumpen in zo'n drukke bedoeling, vind ik heel wat anders als een kind van 2,5 die al dingen kan begrijpen en weet dat zijn mama terug komt als hem dat verteld wordt




De baby groepen van mijn kinderen waren juist opmerkelijk rustig.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Mitch  schreef op: 03-09-2013 09:51:54

Hier hebben ze ook meer babygroepen dan kleutergroepen juist om die rust erin te houden.
Normaal is het 2 leiders op maximaal 10 kindjes.


Bij de baby's is dit 2 leiders op maximaal 6 kindjes dacht ik.

 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Melissa  schreef op: 03-09-2013 10:01:27

Quote Alice:
[...]

De leeftijd maakt daar het grote verschil. 
Een weerloze baby van 4 maanden dumpen in zo'n drukke bedoeling, vind ik heel wat anders als een kind van 2,5 die al dingen kan begrijpen en weet dat zijn mama terug komt als hem dat verteld wordt

Dat verschil voel ik ook. Valentijn (3,5) zou zich uitstekend vermaken op een kdv, lekker spelen, knutselen, vies worden in de zandbak, die zou zich daar best 1 of 2 dagjes vermaken, en als het echt niet anders zou kunnen ook nog wel 3 of 4. Dominiek (7) zou de BSO ook leuk vinden, is toch anders dan thuis, lekker knutselen, tekenen, boeken lezen of met leeftijdsgenoten spelen.

Daarentegen zou het hel zijn voor Olivier (5 maanden), die wil maar een paar dingen, maar al die dingen hebben met mij te maken. Hij wil op mijn schoot zitten, in mijn armen liggen, aan mijn borsten drinken of bij mij in de draagdoek zitten. Dat vind ik ook heel natuurlijk gedrag voor een baby. Dat zijn allemaal dingen die een kdv niet kan bieden. Die leggen een baby in de box of op de grond, pakken ze af en toe een keertje op, één keer in de zoveel uur een fles erin en voor de rest kunnen ze zichzelf vermaken (nee want dat kan een baby niet). Nee dat zou ik echt niet kunnen. Mijn baby moet eerst een dreumes of peuter zijn, los kunnen van mama, zichzelf kunnen vermaken en begrip hebben van het concept tijd, dus dat mama binnen een bepaalde tijd ook weer terugkomt.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Melissa  schreef op: 03-09-2013 10:02:26
oh en qua drukke bedoeling, moet je hier een woensdagmiddagje koffie komen drinken hahaha, vaak heb ik dan 6 of 7 kinderen over de vloer, Olivier kijkt dan zijn ogen uit, geweldig vind hij dat.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 03-09-2013 10:03:23
Vanuit zn mammies veilige armen ja
Maar is goed, tot woensdag! 
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Melissa  schreef op: 03-09-2013 10:05:32

Quote Alice:
Vanuit zn mammies veilige armen ja
Maar is goed, tot woensdag! 

ja dat wel, samen met mama kijken naar het circus.

Is goed, gezellig Alice
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 03-09-2013 10:07:39

Quote mammie:
WOWWW..dumpen nog wel....... Ik zie dan meer ouders bij psz staan die hun kind snel brengen omdat ze ergens een bakkie gaan halen.....
En als je je kind goed genoeg kent dan merk je dat echt wel hoor...als het goed gaat of niet....




Hoe kun je een baby van 3 maanden goed kennen? 
Die verandert wekelijks. 

Maar mijn beeld van baby's en wat baby's nodig hebben is denk ik heel anders dan jouw beeld. 
Wat een baby bij mij thuis krijgt of in een kdv is levensgroot verschil, lijkt niet eens op elkaar. 
Als het bij jouw thuis ongeveer zo gaat zoals in een kdv, dan zal het voor het kind misschien minder uitmaken. 
Hier wordt ongeveer 24u per dag geknuffeld met een baby. Liggen niet in wipstoeltjes, boxen of bedjes. Ik zie baby's als de meest gevoelige wezentjes die enkel liefde en eten nodig hebben. En die alles feilloos aanvoelen. 
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
M&j  schreef op: 03-09-2013 10:30:45

Quote Mitch:

Hier hebben ze ook meer babygroepen dan kleutergroepen juist om die rust erin te houden.
Normaal is het 2 leiders op maximaal 10 kindjes.


Bij de baby's is dit 2 leiders op maximaal 6 kindjes dacht ik.




Zoiets ja, het is alweer een tijdje terug. Daarbij mochten er ook maar twee of drie onder de 1 jaar zijn. Jelle werd graag gedragen en geknuffelt en daar nam zijn juf altijd alle tijd voor, ze vond dat geweldig. Jelle werd ook op verzoek gevoed en daar heeft ze mij ook geweldig bij geholpen met het zoeken van de juiste verdeling van de melk per voeding.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Esther Mv Thomas  schreef op: 03-09-2013 10:38:45
Mijn zoon is vanaf 3 maanden naar het KDV gegaan. Niet voor hele dagen (dan heb ik ook het idee 'waar heb je dan kinderen voor'), maar voor maximaal 3 middagen per week (meestal waren het er 1 of 2, een keer in de 6 weken ging het om 3 middagen).
Ik heb zelf niets met babies en zeker niet om ze hele dagen mee te dragen (ieder heeft zo zijn ding), dus als ik thuis was, lag hij ook vaak in bed of de box. Niet meer of minder dan op het KDV (volgens mij kreeg hij op het KDV nog meer aandacht.....). Hij is er niet slechter of beter van geworden, want dat weet je gewoonweg niet. Je weet niet hoe hij geworden was als hij nooit naar het KDV was gegaan. Hij heeft het er in ieder geval wel naar zijn zin gehad, want het was nooit een moeilijk gedoe om afscheid te nemen of wat dan ook.
Toen hij naar school ging, ging hij 2 vaste middagen naar de BSO (nu nog, zit inmiddels in groep 5). Ook daar nooit problemen gehad.
Of hij socialer geworden is? Feit is wel dat hij bij ons thuis zo ongeveer nooit in aanraking geweest zou zijn met kleine kinderen, want die hebben wij niet in de familie. Vrienden met kinderen hebben wij niet. Als ik dus niet gewerkt zou hebben, zou hij zeker naar de PSZ gegaan zijn.  Ik ging ook 2 keer per week naar peutergym, gewoon voor het lekker bezig zijn en de contacten met andere kinderen.
Toen hij naar school ging, ging hij zonder tranen. Hij was gewend om zonder ons te zijn. Ik denk dat kinderen die nooit zonder moeder geweest zijn, daar toch meer last van kunnen krijgen. En anders de moeders wel.....zelf liet ik ook geen traan toen.
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Alice  schreef op: 03-09-2013 10:55:04
Denk dat dat meer aan het kind ligt of het huilt of niet als het naar school gaat.. weet niet waar dat aan ligt. 
Mijn zoontje is altijd bij mij geweest. Ik heb hem nooit, geen enkele keer, ergens anders gebracht. Niet naar oma's.. tantes.. 3x ben ik een dag niet bij hem geweest, toen bleef hij met papa thuis (op ongeveer 3 jaar tijd, in het eerste jaar helemaal niet) 
En toen hij voor het eerst naar school ging, deed hij dat vrolijk. Niet gehuild, geen angst. 
Hij wordt over 2 weken 3, gisteren mocht hij weer naar school, voor het eerst in 2 maanden.. stralend liep hij voor mij uit het schoolplein over, door de druk spelende grotere kinderen. Hij had er zin in.

Volgens mij zegt het dus helemaal niets. hij heeft dusdanig veel vertrouwen mee gekregen dat hij het ook prima aan kan. 
Kdv kinderen hebben op jongere leeftijd al een wenperiode gehad waardoor ze misschien niet meer huilen als ze naar school gaan. Persoonlijk heb ik liever dat een kind van 4 huilt die je kunt uitleggen wat er aan de hand is, dan een kleine baby
 
Quote
RE: Opvang maakt kinderen socialer
Kyla  schreef op: 03-09-2013 11:02:43
 J. ging 2 dagdelen per week naar de psz. Hij was daar heel sociaal, met de leidsters. Niet zozeer met kinderen en dat is niet door de psz verbeterd. Nog steeds is omgaan met leeftijdsgenoten erg moeilijk, het liefst is hij met volwassenen of veel jongere kinderen. Ik denk dat als hij naar opvang had gemoeten ik voor een gastouder had gekozen, niet voor een KDV. Ik ben ook echt blij dat hij niet naar een BSO hoeft, maar na school weer zichzelf kan zijn thuis, zonder zich te moeten aanpassen, dat heeft hij zo nodig. Zo zijn er volgens mij veel meer kinderen (lijkt mij dat wij niet de enigen zijn) dus ik denk dat je door alleen kinderen van een KDV te onderzoeken, je automatisch de kinderen hebt die sociaal sterker zijn.

Hij ging overigens zonder tranen naar de PSZ en later de eerste dag school stuurde hij papa zelf naar huis, want hij redde zich wel
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Opvang maakt kinderen socialer
Naam
Bericht