Menu
 

Topic:

Help..tanden wisselen

Claudia  schreef op: 24-08-2013 21:07:21
ah pff...mijn dochter 7 (van januari, dus ruim 7) is laat met wisselen en heeft sinds een aantal maanden 1 boventand (voorste) vrij los zitten..kan flink heen en weer. Ik probeer tig keer haar zover te krijgen dat ze meer gaat wiebelen en wat probeert te draaien zodat hij eruit kan. Maar ze durft niet...
Wat kan ik doen om te helpen? Ik friemel ook wel eens voor haar (maar vind het zelf dus ook verschrikkelijk, weet nog van vroeger dat het best zeer deed en krijg al kippevel als ik eraan denk, wel probeer ik dat te verbergen voor dochter).


De tand ernaast begint ook wat losjes te raken...en vanavond met tandenpoetsen zag ik onderin bij de voorste tanden stukje vanaf de melktandjes 2 witte puntjes doorkomen..ook nieuwe tanden dus, maar ze zitten maar heel klein beetje los.

Wat moet ik hiermee als ze niet zelf gaat friemelen? Een appel eten durft ze niet, doet zeer zegt ze...een wortel vind ze vies (alleen gekookt vind ze ze heerlijk).
Of gaan ze er ook wel uit, losser zitten als je zelf niet friemelt?

De tand waar het vooral om gaat, bovenste gaat enorm scheef staan valt mij op...en ben beetje bang (weet niet of het daadwerkelijk gebeurd) dat als ze zelf niet hem eruit krijgt, de tandarts het straks gaat doen.

Wie heeft voor mij tips voor mijn meidje?
 
Quote
Navigatie
RE: Help..tanden wisselen
Truuske  schreef op: 24-08-2013 21:09:50
Volgens mij vallen ze er ook uit als je niks doet hoor, laat het lekker gaan, komt wel goed.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Senna  schreef op: 24-08-2013 21:10:05
Ze laten vanzelf los hoor! De blijvende tand duwt m steeds losser en laat volgens mij zelfs de wortel gedeeltelijk oplossen.
En anders zelf trekken, met een keukenrolpapiertje om meer grip te krijgen.
Bij mn dochter zit haar tweede ondertand nu los. De eerste ging er heel makkelijk uit, mar deze krijgen we er niet uit getrokken. Dus blijven wiebelen, dan komt ie vanzelf.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Stefke  schreef op: 24-08-2013 21:20:57
Joh, die tand gaat er vanzelf uit hoor! 
En zo laat is ze niet. Mijn dochter is 8 en heeft er net 1 voortand uit....
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Tessa_mv2  schreef op: 24-08-2013 21:24:14

Dat gaat vanzelf!


Mijn dochter haar eerste durfde ze ook niet door te wiebelen. Op een gegeven moment zat hij zooooo los.
Ik mocht er niet meer aan komen, maar poetste natuurlijk wel haar tanden en heeeeeeeeeeeeel perongeluk drukte ik met de tandenborstel tegen het tandje aan en toen was hij eruit, deed niet eens meer pijn want zo los zat het inmiddels.
Daarna was de angst wel over en de rest heeft ze wel goed gewiebeld.

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 24-08-2013 21:31:08
echt waar??? tjee....ik weet dus serieus nog van vroeger dat ik het dikke ellende vond. Bloed, pijn met hem eruit trekken, brrr..
Daarom heb ik dus zelf echt een bloedje hekel eraan. We kijken samen vaak in het weekend naar van die funniest homevideos, maar dan zijn er vaak van die filmpjes dat ze een touwtje aan de tand doen en allerlei maffe dingen..nou ik kijk weg, want ik word er hardstikke beroerd van. (erg he.. ) Ik vind het verschrikkelijk

Ik dacht echt dat je zelf hem eruit moest halen...dus het is niet zo dat de nieuwe tand al scheef staat/groeit doordat de melktand zo lang blijft zitten? Die voortand zit echt giga scheef nu...daar was ik een beetje bang voor.

De 2 witte puntjes onder zitten zowat een centimer vanaf haar melktandjes, is dat ook normaal?

Hoe onzeker kan je zijn of niet dan...mijn 1e en enige dochter en heb wat dit betreft echt zorgen/onzekerheid.

Ik dacht dat ze wel laat was..aangezien alle kindjes al vorig jaar druk aan het wisselen waren. Dochter is 1 van de oudste in de klas, zijn kindjes bij die net 7 zijn geworden of nog moeten worden.

Dus gewoon afwachten? Ben haar zo aan het pushen omdat ik niet wil dat ze straks ellendig bij de tandarts zit..maar moet het dus laten gaan? En ze gaan er echt zelf uit...ik hoop het, scheelt voor haar maar ook zeker voor mij. niet een mama die met een papiertje aan het trekken is met een teiltje ernaast...
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Cmvr  schreef op: 24-08-2013 21:46:17
Ik kan je niet helpen.Onze zoon van net 6 heeft binnen 1 week allebei zijn voortanden eruit gewiebelt.Nu zitten er ook al 2 ondertandjes los.Hij durft ze niet zelf er uit te trekken,maar wiebelt net zo lang todat ze bijna los zijn en dan mag mijn man ze er uit halen.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Senna  schreef op: 24-08-2013 21:48:37
Ja hoor, gewoon afwachten!
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 24-08-2013 21:55:19

oke thanks..ja in zulke gevallen mis ik wel eens een man...vuilniszak naar buiten, container aan de straat, tandjes eruit halen, sjouwen met boodschappen etc etc hihi

Ik ga het afwachten...en mijn meisje ook niet zo pushen meer, bedoelde het alleen goed..maar waarsch word ze er alleen maar zenuwachtiger van.

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Frama  schreef op: 24-08-2013 21:56:02
Ze gaan er bijna altijd vanzelf uit.
Hier vinden de meiden het ook eng om ze eruit te halen of wiebelen. Laatst dronk ze melk en ineens was de tand helemaal los gegaan.
Dus ik laat ze nu elke keer goed met water erlangs spoelen, dan gaat hij vanzelf wat losser zitten.

Een centimeter ? Bedoel er achter dan, das wel raar. Of ervoor omdat haar kaak groter is geworden zou kunnen ?
Dat hebben we hier niet gehad. Ikzelf voeger wel bij de hoektanden, nieuwe kwamen toen voor de melktanden. Toen heeft de tandarts door gewoon iets te drukken die melktanden eruit gehaald. Geen pijn gehad hoor.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 24-08-2013 22:07:21
de 2 puntjes (je kan echt zien dat de tanden eruit komen, dus wel iets meer dan 2 puntjes zeg maar) zitten echt een cm ACHTER de melktandjes (onderste melktandjes, aan de voorkant).
Vond dit ook nogal vreemd..ervoor heb ik vaker gehoord, een vriendinnetje  van haar had dat ook, maar was geen probleem.

Maar als de tandarts melktanden eruit drukt doet het toch wel zeer, of zaten ze dan al heel los? Haar tandjes onderin zitten echt maar net los, je kan ze amper heen en weer doen.

Gewoon even afwachten of toch tandarts eens na laten kijken? 

En kwa tanden ben ik helemaal een muts, aangezien ik zelf nog steeds 2 melktandjes onderin heb (zat nooit iets onder). En duim constant dat ze hopelijk mijn hele leven zitten blijven!!!
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Frama  schreef op: 24-08-2013 22:11:28
Bij mij zaten ze toen wat ik me herinner ook maar iets los. Maar hij kon ze toch zo eruit drukken...
En deed het ook niet echt erg zeer.
Ik zou gewoon even afwachten, misschien als die tanden verderdoor komen dat ze er dan worden uitgedrukt.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 24-08-2013 22:23:47
okido...bedankt allemaal Ben wel blij als het wisselen tzt achter de rug is hihi
Ik zal anders eens kijken of ik morgen een foto-tje kan maken van de onderste tanden en die erachter komen. Is toch altijd wat duidelijk he.

meer ervaringen en tips zijn altijd welkom!

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Mafkees  schreef op: 24-08-2013 23:09:57

Quote Stefke:
Joh, die tand gaat er vanzelf uit hoor! 
En zo laat is ze niet. Mijn dochter is 8 en heeft er net 1 voortand uit....



o echt?
hier een zoon van ruim 7 die met smart zit te wachten!


TO, heb dus geen tips voor je maar herken je angst wel.
ik vind niks verschrikkelijker dan een wiebeltand en kan er ook niet naar kijken.
misschien dat moeder natuur daarom zo lang wacht
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Tessa_mv2  schreef op: 24-08-2013 23:29:27
Mijn dochter had de nieuwe tanden ook achter de oude staan. Door het slikken, eten ed drukt ze die met de tond vanzelf wat naar voren en toen zijn de melk tanden verder los gaan staan.

Er zijn zeker uitzonderings gevallen waarbij de tandjes niet wisselen en er wel nieuwe zijn omdat er geen druk op de melktandjes komt door de nieuwe. Dochter van mijn vriendin heeft dat ook en na bijna 2 jaar zijn de melktandjes getrokken.
Niet leuk maar ook weer geen mega ramp, trekken van melktandjes stelt niet heel veel voor maar leuk zal het nooit worden, zeker de verdoving is een heel akelig gevoel.
Ze hebben dat dus pas veel later gedaan toen het kind echt wat ouder (ruim 9) was.

Maar dit zijn uitzonderingen hoor.
Meestal gaan ze vanzelf eruit.

Ik ben zelf tandarts assistente en wij trekken zeer zelden melk tandjes om deze reden.

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Caithy  schreef op: 25-08-2013 00:00:40
Tjee ik heb een echt wiebeltandkind... met 6,5 jaar al 8 tanden eruit (geen fietsenstalling, maar heuse parkeerplaats).
Maar een vriendinnetje heeft precies hetzelfde, volgens haar tandarts komt het echt goed!
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Nimmie  schreef op: 25-08-2013 00:02:57
hier een meisje van 6 die al 3 tanden gewisseld heeft.. en er alweer 2 los zitten.

alleen bij haar groeien de grote mensen tanden al achter haar melk tandjes, en zo laat de melk tandje op ten duur losser die ze er dan zelf uit trekt 

dus ik ken hier nooit roepen fietsenrek ofzo 
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 17:45:48
oeh god..ik ben dus bang nu dat die 2 onderaan straks helemaal doorkomen en de oude er niet uitkomen..er zit echt flink ruimte tussen.
Was vanmiddag ff bij mijn ouders op bezoek en heb het mijn mams laten zien. Die had ook zoiets van: mm dat is wel vrij ver en gewoon ff de tandarts bellen zodat hij er naar kan kijken.

Denk dat ik dat ook maar doe..zal eraan proberen te denken om staks even een foto te maken, zodat je kan zien hoeveel ruimte er tussenzit.

Ja ik ben misch raar wat dat betreft hoor..maar bepaalde "kleine"dingen heb ik een bloedje hekel aan..tandjes wisselen, kleine vliegjes, en vingerprikje (ivm ijzer meten).
Misch helemaal raar omdat ik: normale spuiten totaal niet eng vind, die ook maandelijks krijg, zelf 2 tatoos heb en een piercing..maar nee een tandje eruit trekken...brrrrrrrrrrrrr

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Senna  schreef op: 25-08-2013 17:49:57
Vanmorgen heb ik de tweede tand van Yenthe er uit getrokken. Bij wat wiebelen hoorden we een krak en daarna hing hij er los bij. Dan maar er uit!
Ging moeilijk, ondanks dat ie heel erg los zat. Toen ie er uit was, zagen we een enorme wortel, dus daardoor ging het ws moeilijk.

Nu zit er even niks meer los, heeft ze 1 grote mensentand en een gat. Laat maar even zo, het gaat veeeeeeel te snel hahaha!

Ben wel benieuwd naar de foto, Claudia!
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 20:39:21

ik heb een foto, maar weet niet hoe ik hem kan plaatsen..want dan moet ik hem al op een andere site zetten of niet? Heb geen hyves/facebook oid...

De boventand zit overigens al maanden los, maar nog lang niet zo los dat je hem eruit kan trekken. De tand ernaast heel iniminie en heb vanavond met tandenpoetsen eens goed gekeken en gevoeld en jahoor daarachter, ook vrij ver naar achter, een dikke bobbel dus daar komt binnenkort ook een tand achter.

Vind het zo maf...vriendinnetje van haar had wel een tand voor de melktand..maar erachter is mij vreemd (zowieso is dit gebeuren voor mij nieuw/vreemd).

Ik denk dat ik toch deze week ff de tandarts bel, kan hij even kijken (ik heb er geen verstand van) en misch kan hij mij geruststellen dat het wel goedkomt of dat hij verder gaat kijken met een foto of iets hoe de tanden eronder zitten.

Dus ja..wil graag een foto plaatsen..maar zit even ermee hoe ik het moet doen.

 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 20:40:35
ow wacht...ik heb ooit eens foto's op de site mijn album gezet. even kijken of ik daar nog op kan.
BRB!
Ps ik post en lees veel op de site, ben ook lid maar vergeet 9 van de 10 keer om in te loggen hehe
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Suus  schreef op: 25-08-2013 20:46:07
De wortels van melktanden lossen op en dan vallen ze eruit... Gaat echt vanzelf. De nieuwe kunnen wel wat afwijkend doorkomen maar dat trekt volgens mij wel bij zodra er ruimte is.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 20:51:28
mm foto is niet best gelukt..komt door de flits en dichtbij denk ik..maar misch dat het nog wel iets te zien is (anders maak ik nog wel een nieuwe als jullie het niet kunnen zien)



2 flinke witte punten stuk achter de melktanden
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 20:53:56
charmante foto overigens he..haha :-D
Tmeisje maar haar mond wagen wijd openhouden voor mij, zou wel denken: mijn mams is niet goed
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Nimmie  schreef op: 25-08-2013 20:56:12
zo was het bij mn dochter ook hoor inmiddels zie je er niks meer van
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Marie8  schreef op: 25-08-2013 20:59:12
Heeft mijn dochter ook gehad, zo ver achter de melktandjes. Maar dat komt vanzelf goed.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Marli  schreef op: 25-08-2013 21:05:03
Ik vind het nog meevallen. Onze oudste heeft geen gaten gehad. De grote tanden waren al bijna helemaal 'boven' toen de kleintjes er pas uitgingen. We hebben haar nog heel even haaitje genoemd .
De wortels lossen op. De oudste is met 2,5 van de trap gevallen en sindsdien miste ze een voortand. Daar zat de hele wortel nog aan; bijna 1 cm. De tanden die nu onderuit zijn gekomen, zijn opgelost tot het zichtbare gedeelte.

We hebben wel advies bij de tandarts gevraagd bij die dubbele rij, maar hij vond het niet dramatisch en zei alleen dat ALS ze er nog zaten bij een volgende controle (zou 2 maanden zijn) dan zou hij ze 'trekken'. 2 weken voor de controle zat er nog eentje, maar die was snel weg toen ze hoorde dat de tandarts het dan zou doen.
We hebben nu sinds 4,5 jaar weer een meisje met (bijna) 2 voortanden!
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 21:13:26
nou dat geeft mij wel een stukkie rust ja...maar zou het heel raar zijn als ik toch van de week (zonder spoed afspraak natuurlijk) even bel om te vragen of de tandarts erna wil kijken(gewoon even voor de zekerheid). Wij hebben pas eind december een afspraak staan namelijk..

Maar wat apart is dat eigenlijk he..je denkt dat de nieuwe tand recht onder de oude komt toch?
Dus op een gegeven moment kunnen ze letterlijk met 4 voortanden lopen, of 4 onderste tanden haha. Maf hoor.

Ik dacht trouwens altijd dat er bij melktandjes geen wortels waren, alleen bij "grote mensen"tanden. En dat ze daarom vrij gemakkelijk eruit konden als de nieuwe kwamen.
Maar er zitten dus wel wortels die vanzelf oplossen lees ik hier? 
Weer wat geleerd!

Super fijn dat je het hier even kunt delen en de mening/ervaring van anderen kan horen.
Geeft in elk geval stukje rust dat je weet dat het niet absurd is en ik niet morgenvroeg om 8 uur met spoed aan de telefoon moet hangen.

Hoelang duurde het bij jullie kindje ongeveer voordat de 1e eruit ging nadat hij iets los  zat? Hier zit hij inmiddels al maandenlang los en amper losser gekomen.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Claudia  schreef op: 25-08-2013 21:15:08
dit las ik trouwens bij wikipedia:
Na een bepaalde tijd waarin een melktand "wiebelt", valt deze vanzelf uit het tandvlees. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste duwt de nieuwe tand de melktand naar buiten. Ten tweede wordt er een stof aangemaakt waardoor de wortel van de oude tand langzaam oplost. Op een gegeven moment heeft deze dus geen houvast meer.

Als de melktanden blijven zitten terwijl de nieuwe tanden al doorkomen, spreken we van een persistent melkgebit. Hierbij lost de tandwortel niet goed op, en staan er op een gegeven moment twee tanden in het gebit, waar er maar plaats is voor een. De gevolgen zijn scheve, moeilijk te poetsen tanden
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Danna  schreef op: 25-08-2013 23:37:34
Ze gaan er vanzelf uit! Bij mijn dochter (net een week 6) zijn de afgelopen twee weken 1 onderpand en de twee voortraden eruit gegaan. Onder waren er al 3 uit en vervangen door blijvende. Mijn handen jeukten op de steeds losser zittende tandjes er uit te trekken, maar ik mocht wel voelen maar niet Trekken. Eentje hebben we er wel uit getrokken, die hing aan een draadje, en had ze een halve slag gedraaid. En toen kon hij niet meer terug. De andere zijn er gewoon uit gevallen. Ik wilde niet zelf trekken omdat het vanwzelf wel gaat, en omdat ik haar geen pijn wilde doen. En de servetring dat ze een hapje van druif nam en dat er daarna een tand in de druif zat, was wel heel bijzonder!
mijn oudste had een voorhand waar een blijvende tand achter groeide. De melktand ging steeds verder naar voren, maar er niet uit. Dt heeft wel 9 maanden geduurd. De tandarts wilde er niet staan doen, want het zou vanzelf wel gaan, en hij wilde haar geen pijn doen en banmaakten voor d standaards. Na 9 maanden stond de tand rechter horizontaal in haar mond, en zag het er heel raar uit, zo,n naar voren stekende tas. Toen heeft ze zelf gevraagd of de tandarts hem er niet uit wilde halen. Dat heeft hij gedaan, en deed best zeer zei ze. Maar ze wilde het zelf en was apetrots op gestand. Ik vond het er wel heel raar uit zien al die maanden.
 
Quote
RE: Help..tanden wisselen
Navigatie


Reageren op Help..tanden wisselen
Naam
Bericht