Menu
 

Topic:

stve jobs school..

Mamajaxx  schreef op: 23-08-2013 15:44:48
Veel meningen gelezen.. hoe denken jullie er over?
Vertel jullie later waarom
 
Quote
Navigatie
RE: stve jobs school..
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-08-2013 15:48:42
Mijn zoontje zou het helemaal geweldig vinden, die is nu ook bijna niet van de iPad af te krijgen......Maar toch, ik vind het toch ook belangrijk dat er klassikaal les gegeven wordt. Gewoon dat ze leren om te luisteren etc. Mijn zoontje heeft toch al problemen met autoriteit en dan is het toch goed dat hij leert dat er nu eenmaal mensen zijn die boven je staan (leerkracht in de klas, maar later ook een baas op het werk, of hij moet meteen zelf de baas worden......maar dan nog heb je vaak te maken met bijv. een directie of bestuur).
Je krijgt wel precies dat wat je nodig hebt (op cognitief gebied), althans; dat is de bedoeling. Maar in principe krijgt hij dan nu ook (hij zit op een voltijds HB-onderwijs, dus dat is al anders dan normaal onderwijs).
 
Quote
RE: stve jobs school..
Spatje  schreef op: 23-08-2013 15:48:50
ik zag het gisteren op tv, zou voor onze kids niks zijn, de hele dag met een ipad rondlopen, zelf vakantie mogen kiezen, ik hou van structuur , kids doen het daar ook beter op en vooral buiten spelen en zelf gewoon lekker schrijven ipv de hele dag op zo'n ding te zitten, totaal niet mijn ding
 
Quote
RE: stve jobs school..
Alice  schreef op: 23-08-2013 15:53:19
Ik vind het niks


 
Quote
RE: stve jobs school..
Son  schreef op: 23-08-2013 15:54:12
lijkt me niks
 
Quote
RE: stve jobs school..
Meelezer  schreef op: 23-08-2013 15:55:37
Ik heb daar een klein stukje van gezien.
een moeder was aan het vertellen datnu alles zo perfect op het kind was afgestemd.
Dat is ook heel erg mooi allemaal, maar de maatschappij is ook niet perfect op je kind afgestemd.
Ze leren daar alles via de ipad en een heel klein stukje "gewoon' uit de boeken.
Maar je mist ook een heleboel.
Ik zit na te denken, ze zei iets waarvan ik gelijk dacht: wat een onzin, zo werkt de maatschappij helemaal niet.
Maar de kinderen krijgen daar inderdaad erg veel vrijheid en mogen veel dingen onderzoeken waar hun interesse ligt.
Ik ben er niet zo'n voorstander van, vind het ook erg belangrijk dat kinderen samen werken, samen spelen, leren schrijven met een pen, vreselijk ouderwets, ik weet het, maar het leert je ook wel de fijne motoriek en dan anders dan typen of aantikken ;-)
Ik weet het niet, kom er ook even niet meer op wat mij nou zo tegenstond in haar verhaal, weet wel dat ik vond dat het kind teveel centraal stond met het idee van: wat het kind wil...wat het kind aangeeft...
"Soms hebben kinderen niets te willen en hebben ze zich gewoon aan regels te houden, meegaan met de groep en daarin zichzelf als individu ontwikkelen.
Niet alleen maar individueel, maar ook groepsverband en leren omgaan met gezag.


Zo heel verhaal en nog ergens zit mijn "punt" er niet tussen.
Kortom, voor mij is het een nee, ik zou mijn kind, hoe gaaf hij het ook zou vinden en hoe toekomst gericht het ook is, er niet naar toe doen.

 
Quote
RE: stve jobs school..
Marie8  schreef op: 23-08-2013 15:57:56

Leerlingen moeten gewoon vijf dagen per week aanwezig zijn, onderwijsinspectie houdt intensief toezicht.






  •  


     

    Leerlingen komen op basis van leeftijd in een 'coachgroep' te zitten, waarin ze vakken als filosofie en sociale vaardigheden krijgen.






Ze gaan gewoon vijf dagen per week naar school en leerlingen zijn niet de hele dag online. Op de eerste 'echte' Master Steve Jobsschool in Sneek, die gisteren haar deuren opende, wordt ook buiten gespeeld en geknutseld. En de kinderen leren echt wel schrijven.

"We houden ons aan alle wettelijke voorschriften", zegt Betske Salverda, bestuursvoorzitter van de Odyssee scholengroep, waarvan de nieuwe 'iPadschool' onderdeel uitmaakt. Salverda wil tijdens een rondleiding door het splinternieuwe schoolgebouw de misverstanden meteen even uit de weg ruimen. Ze vindt het prima dat de onderwijsinspectie toezicht houdt, en ze benadrukt dat op deze school de leerkracht niet is ingeruild voor een iPad. "We vinden de ontmoeting tussen leerlingen en het contact met de leerkracht, die wij coach noemen, juist heel belangrijk."

Van binnen en buiten is er weinig opvallends te zien aan het compacte oranje bakstenen schoolgebouw. In de kleutergroep van Juf Karin zit een jongetje met een rode broek en een blauw t-shirt stralend naar zijn iPad te kijken. Ook zijn buurman is enthousiast. De twee hebben een videoclip op YouTube geopend, waarvan de muziek het lokaal vult. Nee, dat is niet de bedoeling, zegt Salverda. "Binnenkort worden bepaalde apps standaard geblokkeerd, aan dat systeem wordt gewerkt." Alle iPads zijn voorzien van een dikke plastic stootrand met handvat. "Ja, ze kunnen stuiteren", lacht Salverda.

In het naastgelegen lokaal zitten Femke en Latoya (6) te tekenen, met normale stiften. "Ik hou erg van kleuren, maar de iPad is het leukst", verklaart Femke. Op de iPad kun je trouwens ook tekenen, vult Latoya aan.

Flexibele lesstof
De iPadschool in Sneek is met 125 leerlingen helemaal vol. Zeventig leerlingen van de oude Driemasterschool gingen mee, 55 werden deze zomer door hun ouders ingeschreven, meer dan de initiatiefnemers hadden verwacht. Sommige ouders verhuisden naar Sneek om hun kind naar de school te sturen. Andere kinderen lieten vriendjes in hun oude klas achter. Zoals Sterk (9). Hij zat op zijn oude basisschool al in groep zeven, tussen allemaal oudere kinderen, vertelt zijn moeder Fransje Versloot. "Hier kijken ze waar hij aan toe is. Ik ben ontzettend blij dat zoiets in Friesland gebeurt."

Deze vorm van onderwijs is voor kinderen als Sterk heel geschikt, zegt schooldirectrice Janet Visser. "Wij delen leerlingen niet in leeftijdsgroepen op, maar spelen in op het niveau van de individuele leerling." Klasdoorbrekend onderwijs heet dat, waarbij de lesstof 'flexibel' wordt ingezet. "Dat doen we al op meer Odysseescholen. Het handige van de iPad is dat je de vooruitgang van leerlingen makkelijker kan bijhouden en we de talenten van de kinderen kunnen aanspreken."

Concreet betekent het dat leerlingen op basis van leeftijd in een 'coachgroep' zitten, waarin ze vakken als filosofie en sociale vaardigheden krijgen. Taal en rekenen krijgen ze met een groepje van hun eigen niveau uitgelegd. Elke zes weken vindt een gesprek plaats tussen leerling, ouders en 'coach'. Dan worden leerresultaten besproken, maar ook afspraken over de schooltijden. Leerlingen kunnen om half 9 of half 10 's ochtends beginnen en zijn dan om kwart over twee of kwart over drie 's middags vrij. Het schoolgebouw is open van half acht 's ochtends tot zeven uur 's avonds.

Voorlopig moeten de leerlingen elke dag naar school en mogen ze niet thuis op hun iPad 'in de virtuele school' werken. Dat laatste heeft opiniepeiler Maurice de Hond, bedenker van de Steve Jobsscholen (zie box), nog steeds voor ogen. Volgens de wet mag dat (nog) niet: alleen lesuren op school tellen daarin als onderwijs.

Maar De Hond verwacht dat het niet meer lang zal duren voor hij zijn zin krijgt. Zeker nu staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs gisteren aan de Tweede Kamer liet weten dat hij wil 'uitzoeken' of hij binnen de huidige wet de Steve Jobsscholen ruimte kan geven voor een experiment met 'meer flexibiliteit in de onderwijstijd'. Zelf bracht De Hond zijn dochter Femke (4) gisteren voor het eerst naar de basisschool in Amstelveen. Die wordt later dit jaar ook omgevormd tot Steve Jobsschool.

Zeven iPadscholen
Deze week zijn zeven Steve Jobsscholen geopend, verspreid door heel Nederland. Behalve die in Sneek en Breda (de enige met particulier geld gefinancierde school), begonnen ook basisscholen in Almere (2x), Emmen, Heenvliet en Amsterdam in de onderbouw met het schoolconcept van de stichting O4NT (Onderwijs voor een nieuwe tijd). Op termijn zullen zij helemaal overschakelen. Voor het eind van het schooljaar volgen nog vier of vijf scholen, schat oprichter Maurice de Hond. De bekostiging van de iPads verschilt per school. De leerlingen van de Master Steve Jobsschool in Sneek kregen hun iPad van het schoolbestuur. Op andere scholen betalen ouders tien euro per maand en is er een fonds voor wie dat niet kan betalen.

Scholen moeten verder betalen voor apps en digitale leermethoden, zoals ze ook met papieren leerboeken doen. Er is ook een 'virtueel schoolplein', waar kinderen van één school met elkaar kunnen chatten.

 
Quote
RE: stve jobs school..
Marie8  schreef op: 23-08-2013 16:00:35
Zoals het daar omschreven staat vind ik het niet verkeerd. Dan is het vooral een aanvulling zodat er meer op niveau onderwezen kan worden.
Er zitten ongetwijfeld nadelen aan, maar dat op niveau maakt me wel nieuwsgierig en ik zie ook wel voordelen in van moderne technologie. Het moet natuurlijk de gewond dingen niet vervangen, zoals spelen, gym, schrijven ...
Aan het gewone onderwijs waar mijn kinderen op zitten zijn ook beperkingen.
Ik zou wel eerst willen zien hoe dit zich op langere termijn ontwikkelt.
 
Quote
RE: stve jobs school..
Meelezer  schreef op: 23-08-2013 16:02:58

"er is ook een virtueel schoolplein waar kinderen van een school met elkaar kunnen chatten"

Ik zie dat steeds vaker, wat is er mis met gewoon praten?
Aanbellen: kom je buiten spelen?
Even bellen; mag/kan ik komen spelen?

Nee, op een verjaardag allemaal met een mobieltje in de hand "appen"

Ik houd echt op, ik ben zo niet van deze tijd!

 
Quote
RE: stve jobs school..
Bartje  schreef op: 23-08-2013 16:10:55
mij lijkt het niets,het lijkt mij heel rommelig ook de begin en eindtijden en het schoolgebouw is tot 19.00 uur open??
 
Quote
RE: stve jobs school..
Suus  schreef op: 23-08-2013 16:20:01
Ik vind het niks. Zo mis je weer andere zaken

 
Quote
RE: stve jobs school..
Ivy  schreef op: 23-08-2013 18:09:17
Tja, het is 2013 en de wereld is nu eenmaal zodanig aan het veranderen dat degelijke informaticakennis en leren op moderne wijze misschien juist wel heel goed zijn.

Natuurlijk leren ze ook heus wel samen spelen en samenwerken als ik dit zo lees.  En ja, je zult vast andere zaken missen, maar op reguliere scholen zullen ze ook veel dingen missen die ze op de Steve Jobsscholen dan weer wel doen.

Ik denk dat het best kan werken, maar niet voor alle kinderen.  Als je als ouder weet dat het kan werken voor je kind, zou ik zeggen: Waarom niet?

Zelf zou ik er niet zo snel voor kiezen.  Bij ons wisselt het sterk per kind.  Het ene kind kan best goed zijn werk op de computer doen.  Het andere kind niet. 

En wat betreft dat onbeschoft met telefoontjes zitten appen en weet ik veel wat, dat zijn toch hoofdzakelijk de volwassenen die dat doen en het slechte voorbeeld geven.  Ik denk niet dat dat te maken heeft met een x-aantal lessen op de iPad maken.  En je hoeft je kind natuurlijk ook niet al zo jong een mobieltje te geven of buiten schooltijd op de iPad te laten.

Ik heb 1 docher die het afgelopen jaar ook met een soort online rekenmethode heeft gewerkt.  Dat programma hield ook alles bij, maar ik vond het niet prettig en zij ook niet.  Inmiddels hebben we weer ouderwetse lesboeken besteld. 

Dat de mogelijkheid er is om je kind naar zo'n school te sturen, vind ik wel mooi.
 
Quote
RE: stve jobs school..
Macife  schreef op: 23-08-2013 18:22:22
ik vind het ook niks.. naja niks

het is de huidige tijd en en het wordt de tijd.. 

maar wat nu als die apperaten kapot raken of storingen krijgen.. bijna niemand van de jonge generatie weet nog dingen uit het hoofd en hebben dus zodanig een rekenmachine nodig.  toen ik nog bij hb werkte en de kassa hadden storing merkte je dat heel goed.

zelfde met schrijven... maak een brief op de pc en hij maakt het je spelfout loos... maar weten ze dadelijk nog hoe je het zelf moet schrijven?? bedoel daarmee de spelling en het ontleden zeg maar (niet dat ik er goed in ben )

maar aan de andere kant... het is de toekomst en denk dat later als de kleintjes groot is alles nog via laptop/pc/tablet gaat.
 
Quote
RE: stve jobs school..
Ivy  schreef op: 23-08-2013 18:44:34
Macife  Als ik vriendinnen van mij hoor, leren ze ook niet meer op alle reguliere scholen om goed te rekenen   Spelling en ontleden kun je perfect op de pc oefenen en leren.  Rekenen en ook hoofdrekenen trouwens ook.

Ik weet niet welke lesprogramma's ze daar gebruiken, maar wie weet moet je er zelfs met een pen voor schrijven op de iPad o.i.d.?
 
Quote
RE: stve jobs school..
Macife  schreef op: 23-08-2013 19:40:34
geen idee... femke zit nog in groep 1 dus ben nog niet ze bekent wat ze op school leren hahaha

maar dat is wat me opvalt..


 
Quote
RE: stve jobs school..
Kyla  schreef op: 23-08-2013 20:19:28

Quote Meelezer:

"er is ook een virtueel schoolplein waar kinderen van een school met elkaar kunnen chatten"

Ik zie dat steeds vaker, wat is er mis met gewoon praten?
Aanbellen: kom je buiten spelen?
Even bellen; mag/kan ik komen spelen?

Nee, op een verjaardag allemaal met een mobieltje in de hand "appen"

Ik houd echt op, ik ben zo niet van deze tijd!




Mijn oudste zit op een basisschool met kinderen uit de wijde omgeving, om te spelen moet hij soms een uur rijden. Dan is zo'n chatfunctie een erg prettige manier om contact te houden, denk ik. Daar werken ze trouwens ook al veel met de I-pad, die is een hele waardevolle aanvulling. Daarnaast doen ze ook veel projecten en vanmorgen tijdens gym is er aandacht besteed aan soc. vaardigheden dmv de Kanjertraining. Ik denk dat ik het niet prettig zou vinden om school deels thuis te doen met de I-pad. Dan mis je naar mijn idee toch dingen.
 
Quote
RE: stve jobs school..
Alice  schreef op: 23-08-2013 20:58:06
Laat dr Manfred Spitzer het maar niet horen. 
Die zou uit zn dak gaan van deze scholen. 

Hij stelt in zijn boek "digitale dementie" dat niet alleen het geheugen van de moderne mens achteruit gaat. Maar hij wijdt ook leer- en aandachtsproblemen, depressies en stress aan het onderontwikkelen van de rechterhersenhelft. Hetgeen gebeurt wanneer men veel met computers werkt. 


 
Quote
RE: stve jobs school..
Sela  schreef op: 23-08-2013 21:09:58
je ziet tegenwoordig zo'n individualistische maatschappij en ik denk dat zo'n school niet echt bijdraagt aan intermenselijke communicatie. Ook mis ik erg de motorische ontwikkeling wat ik hier ook al heb gelezen. 
Wel is het natuurlijk waar dat dit soort technologie steeds verder ontwikkelt en ik vind ook wel dat onderwijs daar op gespitst kan/moet zijn maar toch blijf ik hopeloos ouderwets 
(ik vind trouwens het woord coach ook wat geitenwollensokkenachtig??) 
 
Quote
RE: stve jobs school..
Mamajaxx  schreef op: 23-08-2013 23:43:17
Ik heb nog niet alle reacties gelezen.. dat ga ik zo doen..

Waarom ik deze vraag stel is omdat mijn dochter op 1 van de 2 scholen in Almere zit die op deze manier gaan werken..

Ik wil er wel een beetje uitleg over geven.. weet niet of dit op alle steve jobs scholen zo gaat, maar op haar school wel.

Ze beginnen elke dag klassikaal in de klas.. Ze heeft ook gewoon een eigen klas met eigen kinderen en een eigen juf..
Na onderzoek is gebleken dat de kinderen de meeste leerstof opnemen tussen 10 en 12 (dacht ik) en tussen die tijden worden de kinderen de klas uit gehaald en gaan ze naar een: reken klas, taal klas enz. Ze komen dus met meerdere kinderen in een klas van alle klassen in de school. Ze zullen gewoon klassikaal les krijgen, maar de kans is er zeker om "vooruit" te werken.. Dit kan een kind dus "zelf" bepalen..

Ook is het zeker niet zo dat een kind de hele dag niks kan doen, want de juf kan precies bij houden waar een kind is. En zal gewoon achter zn broek aangezeten worden als het werk niet af is.. (hihi)

Ze gaan gewoon leren schrijven met een pen, en er zullen voor sommige dingen ook zeker nog boeken gebruikt worden.
Maar over het algemeen gaan ze met de tablet werken.. Er zijn speciale progamma's gemaakt die op een leuke manier de kinderen helpt om te leren schrijven, of te leren rekenen.

Ze blijven gewoon buiten spelen en gymen, en doen dit met hun eigen klas.
Het is bij ons zeker ook niet zo dat we de vakanties zelf kunnen bepalen. De school bepaalt de vakanties, alleen wij hebben 1 week per jaar vakantie extra en die mogen we wel zelf gaan bepalen. (Mits er genoeg kinderen op school zijn, dit gaan ze dit jaar testen) je hebt de keuze uit de mei vakantie 3 weken of 2 weken. of de kerst vakantie 2 of 3 weken.

Het is bij ons op school zo, dat de kleuter klassen met een tablet gaan werken. en de Jenaplan klassen. (School heeft regulier onderwijs en Jenaplan)

Ze beginnen er dus dit school jaar mee.. We hebben nu de 1e week school er op zitten, en het is voor iedereen dus afwachten hoe het gaat lopen.. Ik weet nog niet helemaal wat ik er van moet vinden..  (mijn dochter zit nu in groep 2) Ik heb volgend school jaar wel de keus of ze op deze manier door gaat. (regulier geen ipad, jenaplan wel)

Aan de ene kant denk ik, Ja dit is de toekomst, maar aan de andere kant weet ik het nog niet zo goed.. haha
 
Quote
RE: stve jobs school..
Nennim  schreef op: 24-08-2013 14:38:22
Hoi Mama jaxx

Onze kinderen zitten op dezelfde school en zijn laaiend enthousiast.

Groetjes Martine

 
Quote
RE: stve jobs school..
Int  schreef op: 24-08-2013 14:51:44
 
Quote
RE: stve jobs school..
Mafkees  schreef op: 24-08-2013 15:03:17
Haha Int, dat plaatje!

Mij lijkt het 3 x niks, ik voed anders op.
Argument van dit is de toekomst, baart me zorgen, als we zo doorgaan zal me dat een gezellige toekomst worden.

Als ik mensen en kinderen op een feestje al met zo'n ding zie zitten....nee, mijn voorkeur heeft het zeker niet.
 
Quote
RE: stve jobs school..
M&j  schreef op: 24-08-2013 15:05:08
Ik denk dat  het een waardevolle toevoeging kan zijn. Ik heb ook niet leren rekenen en schrijven op een lei met krijt zoals mijn vader en moeder, nieuwe tijd, nieuwe materialen.
 
Quote
RE: stve jobs school..
Mafkees  schreef op: 24-08-2013 15:07:13
Mee eens, maar verliezen we geen waardevolle basis?
 
Quote
RE: stve jobs school..
Mafkees  schreef op: 24-08-2013 15:10:17
We miepen massaal over suikers zijn slecht bv voor onze kinderen, maar stralingen van mobiel, ipad etc doen niks?

Kinderen moeten nog geen vierkante ogen krijgen, maar goed, hier zou ik never nooit niet voor dit onderwijs kiezen
 
Quote
RE: stve jobs school..
M&j  schreef op: 24-08-2013 16:02:33

Quote MaFKeeS:
Mee eens, maar verliezen we geen waardevolle basis?



Dit onderwijs moet aan de zelfde normen en kerndoelen voldoen als andere scholen, als het niet goed gaat grijpt de inspectie wel in , zoalst dat bij de iederwijs iederwijs scholen ook is gebeurd.

 
Quote
RE: stve jobs school..
Mamajaxx  schreef op: 24-08-2013 22:22:02

Quote nennim:
Hoi Mama jaxx

Onze kinderen zitten op dezelfde school en zijn laaiend enthousiast.

Groetjes Martine


Grappig! Zitten zw in kruidenwijk? Of op de andere school?
Mijn dochter vind het ook erg leuk! Nu nog kijken of mama het leuk vind haha
 
Quote
RE: stve jobs school..
Nennim  schreef op: 25-08-2013 06:38:49
ja grappig he ze zitten in kruidenwijk.

Bij juf monique
 
 
Quote
RE: stve jobs school..
Mamajaxx  schreef op: 25-08-2013 08:55:34
Die ken ik niet.. mijn dochter zjt bij juf Mary
 
Quote
RE: stve jobs school..
Wanouk  schreef op: 25-08-2013 09:28:12
In eerste instantie leek het me niets, maar nu, na de uitleg gelezen te hebben, klinkt het steeds beter. De belangrijke dingen zoals buiten spelen en interactie met mede leerlingen blijft toch gewoon bestaan? Het gaat dus puur om de lesstof die word gegeven op de ipad? Dat lijkt me niet onoverkomelijk. In het begin had ik al moeite met het digi bord, maar ben er nu ook aan gewend.

Wanneer er twee scholen naast elkaar zouden staan, een Jobs en een ' gewone ', dan zou ik toch voor de gewone kiezen. Ik kan dan wel enthousiast zijn ergens over, maar laat het graag aan iemand anders over om het even uit te testen 

 
Quote
RE: stve jobs school..
Nennim  schreef op: 25-08-2013 12:43:27
hoi 

juf mary dat is kikkerbeet toch?

groetjes martine


 
Quote
Navigatie


Reageren op stve jobs school..
Naam
Bericht