Menu
 

Topic:

Voedselzandloper

Grietje  schreef op: 01-08-2013 09:47:27
Ik heb vorige week het boek de Voedselzandloper gekocht, nadat ik al een week aan het minderen was met suiker. Voor iedereen die geinteresseerd is in voeding, gezond eten en evt. afvallen is het een echte aanrader! Ik ben van mijn spastische darm af (nou ja, geen klachten meer), ben twee kilo afgevallen en voel me er goed bij. Het boek is geschreven door een belgische arts. Hij beschijft heel duidelijk wat stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten met je lijf doen en wat je dus idealiter wel of niet moet eten. Hij heeft dat in een zandloper verwerkt, in plaats van de achterhaalde schijf van vijf. De basis zijn groenten en fruit. Brood, pasta, aardappelen en rijst moet je zoveel mogelijk vermijden. Wel peulvruchten, gezonde vetten, noten, soja, havermout, vis en gevogelte. Ook geen zuivel maar kaas mag wel. Het is een wat drastische wijziging als je gewend bent veel koolhydraten te eten maar het is wel te doen. Rijst kun je vervangen door quinoa of boekweit. En als je rijst eet kun je het beste volkorenrijst eten. Het gaat er om dat je vooral producten eet met een lage glycemische index, dus die langzaam door je lijf opgenomen worden.
Koemelk vervang ik door amandelmelk, rijstemelk of sojamelk. Havermoutpap zonder suiker is niet echt te pruimen dus daarom heb ik stevia gekocht. De pure druppeltjes bij de natuurwinkel. Kost wel 8 euro maar je kunt er lang mee doen.

Ik vind het vooral erg fijn om minder last te hebben van die enorme pieken en dalen in m'n bloedsuikerspiegel. Geen getril meer bij een zgn. hongeraanval maar gewoon gezonde trek aan het eind van de middag. Vanochtend heb ik wel (zuurdesem)brood gegeten en ik heb nu al weer trek. Dat wordt morgenochtend dus weer een flink bord havermout met kokos

Anyway, ik vond het leuk om mijn ervaringen even met jullie te delen. Misschien zijn er nog meer meiden die eten volgens de voedselzandloper?
 
Quote
Navigatie
RE: Voedselzandloper
Krumelke  schreef op: 01-08-2013 10:02:06
zo goed is soja helemaal niet hoor. tis maar net welke documentatie je leest. soja zoals eht in aziatische landen gebruikt wordt is prima. maar zoals de westerse wereld het gebruikt van de rauwe sojaboon schijnt helemaal niet gezond te zijn.

volgens mij is er met al die boeken wel iets te zeggen. als jij je er goed bij voelt en afvalt wat je bedoeling is is het natuurlijk prima om te doen. maar blijf wel kritisch over wat je wel en niet eet. dus niet omdat het volgens 1 iemand gezond is.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 01-08-2013 10:11:25

Afvallen was niet echt de bedoeling maar is een bijkomstigheid (ik moet nu zorgen dat ik niet verder afval ). De principes die hij beschrijft zijn niet zijn mening maar gebasseerd op duizenden onderzoeken die de afgelopen decennia gedaan zijn. Hij heeft daarbij vooral gekeken of een onderzoek goed was uitgevoerd en gepubliceerd was in een gerenommeerd wetenschappelijk blad. Een flink aantal cardiologen en oncologen kunnen zich heel goed vinden in zijn adviezen.

Veel ongefermenteerde soya schijnt niet zo goed te zijn. Daarom moet je afwisselen met bijv. gefermenteerde soya. Ik gebruik ook niet te veel soyamelk maar kies liever voor amandelmelk of rijstemelk.

 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 01-08-2013 10:13:59
Welke dingen kloppen niet Sis? Ik heb het boek overigens nog niet uit.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Minou  schreef op: 01-08-2013 10:18:35
Maar geen brood meer eten? wat dan wel? alleen maar van die crackers? Jak! Nee ik hou het bij brood en afvallen lukt me ook wel
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Made  schreef op: 01-08-2013 10:20:45
Dat vind ik zo lastig mbt voedsel. De een zegt dit, de ander zegt dat...wie spreekt de waarheid? 
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Caatje  schreef op: 01-08-2013 10:35:08
En als je koolhydraten moet eten? Werkt het dan ook nog?
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Myself  schreef op: 01-08-2013 10:42:07

Quote Minou:
Maar geen brood meer eten? wat dan wel? alleen maar van die crackers? Jak! Nee ik hou het bij brood en afvallen lukt me ook wel



Dat lees nu her en der ja, dat jij zo goed afgevallen bent.
Heb je een voor en na foto?
Twintig kilo toch? Super van je!



Boek lijkt me ook wel interessant, ik vind het altijd zo fijn als er duidelijk in iets staat wat of waar in zit en wat je wel of niet mag, ipv alles zelf uitvogelen. Begrijp ik het goed dat het in dit boek dus duidelijk staat?
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 01-08-2013 10:52:07
Ik vind het ook lastig om geen brood te eten want het is makkelijk en lekker. Maar het zorgt bij mij niet voor een lange verzadiging, waardoor ik eerder naar (ongezonde) tussendoortjes grijp. Wat ook lastig is, is dat ik de enige in het gezin ben die met deze verandering bezig is.
Het blijft lastig met wetenschappers. Wie heeft er nu het beste onderzoek uitgevoerd en wie is er in staat om objectief álle resultaten mee te nemen? Ik heb ook best nog wat vragen. Welke granen mogen nu nog wel? Hoe zit het nu met Kokosolie? Sommigen zweren erbij en anderen ontraden het vanwege de grote hoeveelheid verzadigde omega 6 vetten. Mag kwark, want dat is officieel héle jonge kaas?

 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 01-08-2013 10:55:13
Ja, in het boek staat behoorlijk uitgebreid beschreven welk stofje waar goed voor is (of juist niet goed). Als je leest wat (geraffineerde) suikers doen, wil je gelijk van je suikerverslaving af .
Koolhydraten mogen nog wel want als je echt helemaal geen koolhydraten meer binnenkrijgt, gaat je lijf ze zelf maken en dat is een veel slechtere koolhypdraat dan die je eet. Je moet de koolhydraten alleen niet of nauwelijks uit granen halen maar (met uitzondering van havermout) maar uit groenten, fruit en peulvruchten.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Made  schreef op: 01-08-2013 10:57:12
@myself ...het boek de boodschappen coach schijnt daarvoor een aanrader te zijn hoorde ik gister. Heb m zelf nog niet verleden, maar net besteld bij de bieb
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Onsjanneke  schreef op: 01-08-2013 13:50:47
Ik ben zelf bezig met het south beach dieet, dat werk volgens dezelfde principes. Met het verschil dat daarin wel light zuivelproducten zijn toegestaan.

Ik vind althijdwel dat dit soort boeken wat doorslaan naar het extreme. Het is absoluut een feit dat je met heel wat minderkoolhydraten, suikers en vetten toe kan dan ons in de westerse wereld is voorgeschreven. Maar het lijkt me een illusie om te denken dat je helemaal zonder kan.

Handig als achtergrondinformatie, sit soort boeken, en het kan zeker helpen om te leren hoe je gezonde keuzes maakt. Of juist een keertje niet, en hoe je dat dan weer oplost
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Kyla  schreef op: 01-08-2013 14:33:42
Ik ken het boek wel. Ik eet zelf volgens de principes van paleo, of oervoeding. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik leef volgens de principes van paleo, er komt namelijk meer bij kijken dan alleen voeding. Zo is vermijden van stress, voldoende rust, veel bewegen en buitenlucht ook belangrijk. Bij paleo bestaat de basis van de pyramide uit vlees/vis/ei, vervolgens groente, daarna fruit, daar bovenop vetten (kokosvet is met name gezond) en in de top zitten noeen en zaden. Peulvruchten mogen, maar met mate en beter niet als je wilt afvallen. Alles liefst bio en vlees/vis uit het wild, grasgevoerd enz. Dat laatste vind ik zelf nogal lastig. Overigens zijn er veel gradaties wat bijv. de zuivel betreft. Sommigen gebruiken wel yoghurt en/of grasboter bijv. Anderen drinken wel melk, maar alleen rauwe melk enz. Granen zijn echter compleet uitgesloten, ook geen boekweit of havermout. Verder is het nog zo als je 80% paleo eet dat je dan al heel veel gezondheidsvoordel haalt. Voor de meeste mensen is dit voldoende om zich goed te voelen.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 01-08-2013 19:28:18
ik ben vegetarisch, dus dat gaat voor mij niet op. Bovendien atern de oermensen veel minder vlees dan wordt vooreschreven binnen het paleodieet. Er zijn veel aanwijzingen dat zoveel vlees echt niet gezond is, rood vlees al helemaal niet. Granen aten ze wl maar dan de wilde granen die ze verzamelden. Pas toen landbouw onttond werden granen gecultiveerd en veel meer gegeten.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Myself  schreef op: 01-08-2013 19:51:51

Quote Made:
@myself ...het boek de boodschappen coach schijnt daarvoor een aanrader te zijn hoorde ik gister. Heb m zelf nog niet verleden, maar net besteld bij de bieb



Ah bedankt. Ik heb dit topic onder mijn topics gezet, hoop na de vakantie en verbouwing me er eens meer in te verdiepen. Iets wat ik al langer wil, maar mezelf niet toe kan zetten.
En zeker nu, met een verbouwing heb ik stress en lukt zoiets me niet .
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Pien  schreef op: 17-08-2013 18:54:12
Ik heb het boek net besteld, ben benieuwd. Voor al de suikerverslaving wil ik echt van af!
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Senna  schreef op: 17-08-2013 19:18:41
Ik heb het boek gedeeltelijk gelezen, de dietiste van Thomas had het er over, en de huisarts later ook. Thomas had een ernstige fructose intolerantie en mocht geen suiker en maar enkele suikervervangers.

Ik kan niet zoveel met het boek, sluit me qua mening aan bij Onsjanneke
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Petra71  schreef op: 09-01-2014 13:38:32
Als je het boek leest kom je wel tot nieuwe inzichten. Het zandloper dieet is inderdaad geen dieet met als doel om af te vallen maar gezonder te leven. Als je je er aan houdt zal dit het verouderingsproces vertragen.

Het is een lastig dieet het zandloperdieet maar toch heb ik al lekkere recepten voorbij zien komen die binnen de voorschriften van de voedselzandloper vallen.

Zelf ben ik altijd te spreken geweest over het eiwitdieet. En dan niet het eiwitdiiet waarbij je allerlei shakes moet drinken, maar het eiwitdieet waarbij je via een eetpatroon gedurende de week oplet op je inname van koolhydraten. Ik ben hier flink mee afgevallen.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Mitch  schreef op: 09-01-2014 13:40:30
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken Petra dat jij dik reclame aan het maken bent

Ik geloof wel dat het een goed boek is, maar overal waar te voor staat is niet goed in mijn ogen.
Je moet soms ook gewoon even lekker "gewoon"  kunnen eten.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Nina1  schreef op: 09-01-2014 13:50:39
Ik heb het boek niet , heb er wel over gehoord. Denk dat het ook een hype is. Net als toen sonja en nog meer boek vormen.
Ik doe nu het VDH dieet. Werkt goed. ( vreet de helft)
Alles met mate. Door de week niet snoepen, snacken. Geen frisdrank. Veel groene thee en water drinken. Meer groenten eten.
In het weekend mag er wel, met mate, bijv een frietje of gebakje of schaaltje chips. Werkt goed, ben al wel wat afgevallen. Gaat langzamer dan gewoon dieet maar beter vol te houden voor mij.
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Grietje  schreef op: 09-01-2014 21:48:25
Te is nooit goed. Voor mij werkt dat niet in elk geval. Ik eet wel minder koolhydraten en tarwe maar gun mezelf soms wel iets lekkers. of toch een brooddag als het niet lukt om een andere lunch te maken. Zo is het vol te houden. Ik ben wel veelzijdiger gaan eten. Probeer meer verwchillende soorten granen en meelsoorten. Dat is leuk, bijv. pannenkoekjes van kokosmeel. Of lasagne met aubergine i.p.v. deegvellen. 
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Alice  schreef op: 09-01-2014 21:50:54
ik heb het voor Sinterklaas gekregen.. ben er alleen nog niet in begonnen.. 
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Bergje  schreef op: 28-11-2015 16:13:51
Hallo!

ik ben zwanger en wil graag niet te veel aankomen en gezond eten. Maar om nou elke dag soep of salade te eten als lunch.. Mag je ook geen kwark of yoghurt of crackers?

liefs Anouk 
 
Quote
RE: Voedselzandloper
Bepje  schreef op: 28-11-2015 17:38:45
Bergje, ik hoop dat je een spammer bent want als je dergelijke dieten gaat doen als je zwanger bent dan ben je niet goed bezig. Je moet gevarieerd eten, van alles wat, ook brood en aardappelen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Voedselzandloper
Naam
Bericht