Menu
 

Topic:

Eindgesprekken schooljaar gehad...

Satekroket  schreef op: 24-06-2013 21:10:20
Ik ben er even helemaal klaar mee.
Ik geloof echt wel dat de onderwijzers het goed menen met onze kinderen. En ik zag het ook eigenlijk wel aankomen.
Maar het valt toch wel even tegen.
Zoontje van 6 in groep 3 (klas 1 hier, maar in Nl groep 3) was het hele jaar al wat langzaam met schrijven, lezen en rekenen. Rekenen was nu goed genoeg, hij had veel geleerd. Schrijven gaat ook goed, als hij het woordje kan zien. Als hij een woordje hoort en hij moet het opschrijven, dan kan hij dat dus helemaal niet. Lezen gaat heel erg moeilijk. Hij kan niet begrijpend lezen. Korte woordjes gaat goed, maar langere woorden gaat niet goed. En hij leest zo langzaam, dat hij de eerste zin al niet meer weet, wanneer de tweede begint.
Ik moet in de vakantie met hem gaan oefenen, anders heeft hij extra hulp nodig na de schoolvakantie. Hij kan wel gewoon naar de tweede klas.
Dochter van 8 zit in groep 4 en zij heeft eigenlijk tot nu toe nergens moeite mee gehad. Ze leest duits (we wonen in Oostenrijk) en heeft zichzelf ook nederlands leren lezen. Ze schrijft prima, alleen nog veel fout bij de rechtschreibung, hou zeg je in het nl, ze schrijft woorden fout. Rekenen was ze nooit heel goed in, maar gewoon gemiddeld. Vandaag gesprek gehad met de leraar.......pfffffff een heel matig rapport. Ze is erg slim, zegt hij, ze zou het allemaal kunnen, maar ze doet het gewoon niet, wanneer ze er geen zin in heeft.
Ze doet alleen dat wat ze leuk vind en gaat helemaal haar eigen gang. Ze voelt zich snel benadeeld en is snel gefrustreerd. Wanneer ze iets niet meteen snapt, dan heeft ze geen geduld. Ik moet met haar in de vakantie de tafels oefenen en na de vakantie gaat de leraar alle werkjes die ze op school niet af heeft mee naar huis geven als huiswerk. Bij het gewone huiswerk erbij dus.
Hier is de lagere school alleen ´s morgens en de kinderen moeten iedere dag met de moeder of wie dan ook huiswerk maken.

De taak om dit nu allemaal bij te gaan leren ligt gewoon bij mij. Dat is normaal in dit land. Je moeder is je rugzak zeg maar.
Ik wou het gewoon even kwijt.
Bah... ga een magnum eten. En onze dochter was er ontzettend verdrietig en boos door. Tja..ik snap haar wel, maar ik snap de leraar ook. Hoe motiveer ik haar? Ik weet het ook niet verder.

 
Quote
Navigatie
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
Bepje  schreef op: 24-06-2013 21:23:33
Ik weet het ook niet goed. Dat systeem kennen we hier niet. Misschien moet je het eens aan andere moeders vragen die er meer mee vertrouwd zijn. En anders aan de moeder hier die thuisonderwijs geeft, die motiveerd al haar kinderen op een of andere manier maar volgens mij is ze nu even op vakantie. Veel succes !
 
Quote
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
Femke  schreef op: 24-06-2013 21:56:15
Ik moet hier ook elke dag oefenen met beide kids, als je het gewoon elke dag doet op een vast moment wordt het al snel gewoonte...anders schiet het er hier ook weleens bij in. Voor rekenen haal ik soms rekenpuzzeltjes van internet. Maar ook hier elke dag tafels oefenen en zal dat van de zomer ook moeten blijven doen anders is mijn dochter alles weer kwijt. Lezen gaat ze hier beter af, maar ook dat hebben we in het begin elke dag geoefend. Tja kost nou eenmaal tijd, maar geloof dat ik er meer moeite mee heb als hun..als je het elke dag maar doet..en dan als het er goed inzit kun je vanzelf af en toe over slaan..hier bijv op vrijdagavond dan hoeft het niet van mij..
 
Quote
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
Anne Mv 3  schreef op: 24-06-2013 22:30:29
Beroerd zeg, om zo het schooljaar af te sluiten!
Ik vind het ook wel vreemd dat de leerkrachten dit nu pas met je bespreken.
Onze jongste zit ook in groep 3. Alle kinderen krijgen sinds de kerstvakantie wekelijks een woordenlijst mee naar huis, dit wordt op school geoefend maar kun je dus ook thuis oefenen. Nu kan onze zoon goed mee komen, maar er zijn kinderen die bijvoorbeeld iedere dag die lijst een keer over schrijven!
De kinderen hebben ook een leeskaart en krijgen een sticker als ze een boek uit hebben (thuis), ook op school lezen ze zelf hun boek - soms als ze hun werk al klaar hebben maar ook op bepaalde vaste momenten in de week.

Onze andere zoon zit nu in groep 6, hij heeft ook moeite met rekenen. Al sinds de kleuterklassen zijn er handelingsplannen voor hem om hem op school en thuis extra ondersteuning te bieden bij rekenen.

Ik vind het best wel sneu dat je nu met je kinderen in de vakantie aan de slag moet. Het is goed om in de vakantie spelenderwijs nog bezig te zijn met rekenen en taal, maar nu ligt er toch een behoorlijke druk op!

Ga bij je dochter eens op zoek naar de reden waarom ze niet zo gemotiveerd is. Is het werk te makkelijk? (onderpresteren), is de leraar niet leuk? Wordt ze wel gezien in de klas of krijgt ze alleen maar negative feedback van de leraar?
Kinderen halen vaak een groot deel van hun motivatie/werkhouding uit de aandacht die een leraar voor hen heeft, als een leraar positief is leren kinderen veel beter! Hoeveel structuur is er in de klas?
Je kunt je dochter echt helpen als je dit met haar bespreekt! Geef haar complimenten voor wat ze goed gedaan heeft op school, en schenk niet teveel aandacht aan wat ze niet af heeft. Je mag het best benoemen maar niet laten merken dat je ontzettend teleurgesteld bent.
 
Quote
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
Satekroket  schreef op: 27-06-2013 09:30:21
Bedankt voor jullie reakties!
Anne je hebt gelijk. Mijn frustratie hierover veroorzaakt extra druk bij onze dochter. Ik probeer rustiger te blijven en het samen leren leuker te maken. Ik laat haar nu gewoon zelf kiezen of ze nog wat wil schrijven of rekenen. En wonder boven wonder hebben we gisteren 4 tafels geoefend. Wanneer ze het gevoel heeft dat het niet moet, dan heeft ze er meer zin in. Maar ja, in school moet ze wel gewoon meedoen met de les, daar helpt niets tegen.

Er is in de klas veel ruzie tussen de kinderen. Daar kan mijn dochter niet goed tegen. Er wordt regelmatig gevochten, dingen zoek gemaakt of kapot gemaakt. De leraar is goed, maar hij heeft het soms ook niet meer in de hand denk ik. Onze dochter is erg gevoelig en vind het erg lastig, wanneer de leraar dan boos doet, niet op haar maar op andere kinderen. Dat is haar dan allemaal teveel.

Maar ik ga er weer met frisse moed tegenaan. We doen gewoon iedere dan een half uurtje, zonder stress.
En volgend jaar maar zien hoe het verder gaat.
 
Quote
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
M&j  schreef op: 27-06-2013 09:52:38
Hier oefenen wij de tafels mee, mijn zoon vindt dit eg leuk.

http://www.de-tafels-oefenen.nl/
 
Quote
RE: Eindgesprekken schooljaar gehad...
Mam Van Twee  schreef op: 27-06-2013 10:23:16
Er zijn heel veel apps en computerprogramma's om spelenderwijs te leren - waarschijnlijk ook in het duits/oostenrijks.

Op een ander forum hoor ik vaak ambrasoft langskomen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Eindgesprekken schooljaar gehad...
Naam
Bericht