Menu
 

Topic:

autisme

Mirandamvtenl  schreef op: 20-06-2013 10:48:08
Hoi Dames,

Mijn dochter is 5 jaar en wil graag bij haar buurjongen spelen. Buurjongen is 6 jaar. Onze buurjongen heeft autisme, hoe of wat weet ik niet. Maar nu mocht ze gisterenmiddag komen spelen en toen kwam ze terug. Ze had heel leuk alleen gespeeld. Hij wilde niet mee spelen, dronk nog uit een tutfles, had in zijn luier gepoept en speelde niet, maakte rare geluiden , liep alleen maar door het huis of de tuin.

Nu vond mijn dochter dat allemaal wel heel raar wat hij deed en vroeg ze aan mij waarom hij zo doet. Ik heb daar nog niet echt een antwoord opgegeven, omdat er toen weer wat tussen kwam. Maar die vraag zal ze nog wel een keer stellen. Dus nu de vraag aan jullie. Hoe kan ik het mijn dochter uitleggen, zodat ze het snapt?

 
Quote
Navigatie
RE: autisme
Femke  schreef op: 20-06-2013 11:23:04
mijn collega die vlakbij woont heeft een zwaar autistische zoon, maakt totaal geen contact, ook luiers, drinkt alleen uit fles en speelt met babyspeelgoed...is ruim 10 jaar.. Wij leggen altijd uit dat hij heel speciaal en bijzonder is en dat hij niet kan praten en nog veel geholpen wordt. Tja kids accepteren het supermakkelijk hoor en wij houden het erop dat heel speciaal is...
 
Quote
RE: autisme
Ladybug  schreef op: 20-06-2013 11:29:43
Ja Speciaal...... of puzzelstukjes in zijn hoofd die hij niet zo snel in elkaar kan puzzelen als een ander dat is wat wij  de dochter van mijn vriendin verteld hebben over onze Tim...
Tim heeft ASS (pdd-nos) is niet superrrrrr autistisch heeft enkele autistische trekken  ook hij drinkt als hij erg moe is ( heeft er hms bij en verminderde spierkracht over zijn hele lijf) of niet lekker in zijn vel zit ook uit zijn tutfles

tis moeilijk TO om een kind uit te leggen wat/waarom een ander kind miscchien anders reageerd/is

suc6 ermee het komt vast goed!
 
Quote
RE: autisme
Krumelke  schreef op: 20-06-2013 13:33:44
heb mijn zoon uitgelegd dat niet bij iedereen de hersenen doen wat ze bij hem doen. soms blijven kinderen kinderen ook al worden ze groot en komen ze in een grote mensen lichaam, hun hersenen blijven dan kleine kinderen.

maar weet niet of dat voor elke kleuter een goede uitleg is. voor onze zoon wel in ieder geval. hij maakt zelf ook gradaties al van o die een beetje, die heel veel (zijn laatst op zorgboerderij geweest toen hij er achter kwam dat de jongen uit de straat anders is als andere mensen die kind blijven in hun hoofd).
 
Quote
RE: autisme
Marjolein1976  schreef op: 20-06-2013 13:38:28
Mijn zoon komt heel af en toe wel 'ns op mijn werk, ik werk in de VG sector. Mijn zoon is 5 jaar. Toen de vragen vanuit hem kwamen, heb ik hem verteld dat niet iedereen gezond geboren wordt. En dat bij de mensen op mijn werk het hoofd anders werkt dan bij anderen. En dat ze dan soms dingen niet kunnen, wat wel normaal zou zijn bij hun leeftijd. Hij heeft dit als 'gewoon' geaccepteerd.
 
Quote
RE: autisme
Ladybug  schreef op: 20-06-2013 15:11:27

Quote krumelke:
heb mijn zoon uitgelegd dat niet bij iedereen de hersenen doen wat ze bij hem doen. soms blijven kinderen kinderen ook al worden ze groot en komen ze in een grote mensen lichaam, hun hersenen blijven dan kleine kinderen..




Huh ....das een voorbeld toch? in het algemeen he?  want kinderen met ASS blijven niet "klein" in hun hoofd

als je een kind op een kinder manier uitlegt dat een ander kindje anders is...moet je wel de waarheid in kindertaal vertellen..das moeilijk ik weet het....


srry hoor... voel me altijd ZO aangevallen als mensen uit ontwetendheid...onjuiste dingen zeggen
bij voorbaat al mij excuus hoor hihihihihihihihihih
 
Quote
RE: autisme
Mitch  schreef op: 20-06-2013 15:46:43
Je heb van schooltv een heel kort filmpje waarin op een simpele manier uitgelegt word wat autisme globaal is.
Misschien is dat iets om erbij te gebruiken?
 
Quote
RE: autisme
Anne  schreef op: 20-06-2013 16:16:55
Mijn dochter is ook vijf, en haar beide broers zijn laagbegaafd en hebben autisme en prikkelverwerkingsstoornissen en ze praten amper.(jongste is ook niet zindelijk)
Tegen mijn dochter zeg ik dan ook de waarheid.
Haar oudste broer blijft altijd zes jaar oud, ook al is hij bijna elf.Maakt ook altijd geluidjes.
En de andere blijft jammer genoeg 2 (baby in kindertaal) in zijn hoofdje, ook al is hij nu 8 . En hij kan niet praten.
Dus dat zegt ze ook gewoon tegen mensen die erom vragen.
Het verschilt zoveel per kind, niet zindelijk en niet kunnen praten maakt het verhaal heel anders dan alleen het autisme.
Ik zou eerst aan zijn moeder vragen wat hij precies heeft, en dat omzetten naar kindertaal.

Ladybug die uitspraak van 'klein in hun hoofd' hoeft dus niet altijd NIET te kloppen. En heeft niks met onwetendheid te maken. Het gaat hier niet over kinderen met autisme , maar over TO haar buurjongetje.
 
Quote
RE: autisme
Jen9  schreef op: 20-06-2013 17:59:17
Ladybug z, ze zegt toch ook soms.. ze zegt toch niet: alle autisten...

Vind t verder wel mooi gezegd. ik zeg altijd dat niet ieders hersenen hetzelfde werken en ook niet altijd even goed...
 
Quote
RE: autisme
Zozo  schreef op: 20-06-2013 18:06:55
Ons zoontje heeft klassiek autisme en hij legde het laatst zelf heel mooi uit.
Mama is een auto en kan overal heen in haar hoofd. Ik ben een trein en moet het spoor volgen. Mama komt overal langs om alles te leren, mijn trein slaat plekjes over.
Ik Denk dat hij dit zo uitgelegd heeft gekregen van de kinderpsychiater, maar hoe dan ook ik was super trots dat hij dit zo kon omschrijven.
 
Quote
RE: autisme
Nathalie Mv Cad  schreef op: 20-06-2013 18:31:11
Zozo, ik denk dat het inderdaad van de kinderpsygiater afkomt. Dat verhaal is namelijk gebaseerd op een bestaand stripje gemaakt door een kind met autisme. Dat is overigens wel wat ik ook mijn zoon met autisme heb verteld en mijn dochters weten het ook op die manier. Zijn hoofd is alseen trein, hij kan alleen het spoor volgen, maar het kan wel leren om af en toe eenzijspoor te nemen. Onze zoon heeft een hoogfunctionerende vorm van autisme.
 
Quote
RE: autisme
Anne  schreef op: 20-06-2013 18:39:40
Dat is deze
 
Quote
RE: autisme
Krumelke  schreef op: 20-06-2013 18:44:09

Quote Ladybug:
[...]


Huh ....das een voorbeld toch? in het algemeen he?  want kinderen met ASS blijven niet "klein" in hun hoofd

als je een kind op een kinder manier uitlegt dat een ander kindje anders is...moet je wel de waarheid in kindertaal vertellen..das moeilijk ik weet het....


srry hoor... voel me altijd ZO aangevallen als mensen uit ontwetendheid...onjuiste dingen zeggen
bij voorbaat al mij excuus hoor hihihihihihihihihih



ik heb het niet over ALLE autisten. moeilijk leven heb je denk ik als je je altijd aangevallen voelt bij zulke opmerkingen. je kunt niet verwachten dat iedereen maar precies kan vertellen wat jij wilt dat ze vertellen. ASS is een verzamelnaam van heel uiteenlopende vormen.
daar bij reageerde ik op dat wat to aanhaalde. dus een kind met een behoorlijke vorm van autisme en daarbij dus ook echt minder begaafd is. het drinken uit een tuitbeker, het dragen van een luier ed zijn voor een ander kind tekenen dat het andere kind nog een klein kind is.
wat ik uitleg aan mijn zoon zoals ik ook schrijf is niet over alle autisten, maar over de met een vorm van autistme (en andere mensen met een verstandelijke uitdaging) die wij tegen kwamen op de zorgboerderij in vergelijking met de jongen met zwaar autisme dat hier in de buurt woont. excuus aanvaard, maar wilde er toch ff inhoudelijk op reageren want heb mijn eigen beperkingen en als ik toch elke keer als iemand iets zegt me aangevallen zou voelen ik geen leven meer zou hebben, dodelijk vermoeiend zou dat zijn.

los hiervan heb ik zelf een kind waarvan het grote vermoeden is dat hij autistisch is.

ben wel benieiuwd hoe jij het dan wel uit zou leggen, want dat lees ik ff niet terug.
 
Quote
RE: autisme
Fruitsalade  schreef op: 20-06-2013 21:33:51

Quote anne:
Dat is deze



Ik vind m zo mooi he, en ik wilde deze als voorbeeld geven voor to, zodat ze misschien aan de hand van het plaatje e.e.a. kon uitleggen
 
Quote
RE: autisme
Made  schreef op: 20-06-2013 21:50:53

Quote anne:
Dat is deze



wow die ga ik even opslaan...vind hem erg mooi en ontroerend tegelijk uitgelegd!!
 
Quote
RE: autisme
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 20-06-2013 21:54:50

Quote anne:
Dat is deze



Oh anne kan je mij die pb en op fb of mailen.knuf
 
Quote
RE: autisme
Ladybug  schreef op: 20-06-2013 22:18:16
JEZUS krumelke...... de smileys en de hihihihih over het hoofd gezien .....

 
Quote
RE: autisme
Minnie Mouse  schreef op: 20-06-2013 22:22:55
Wij hebben deze tekening ook meegegeven aan onze zoon toen hij op school wilde uitleggen wat autisme is.
Ass is er idd in vele maten en iiedereen heeft ook nog een eigen karakter erbij , zowel onze zoon ( asperger) als ikzelf hebben ass en bij ons zitten er al vele verschillen.
Een ding hebben we  ( bijna) allemaal we houden niet van veranderingen en verwerken dingen anders dan " normale" mensen.

Mijn tante is geestelijk gehandicapt en mijn moeder heeft altijd uitgelegt dat mijn tante er wel uit zag als een volwassen persoon,maar zich veel jonger voelt in haar doen ( speelt met poppen etc) en hoe jong ik ook was ik begrijp dat. Dus ik denk dat kinderen het vaak al snel snappen.
 
Quote
RE: autisme
Krumelke  schreef op: 20-06-2013 23:07:20

Quote Ladybug:
JEZUS krumelke...... de smileys en de hihihihih over het hoofd gezien .....



nee hoor niet gemist. jij schrijft dat je je ZO aangevallen voelt. daarop reageer ik even niet meer niet minder.
 
Quote
RE: autisme
Mafkees  schreef op: 21-06-2013 09:27:42
Altijd waarheid spreken. Kinderen snappen veel meer dan je denkt!

Hier een jongen in de klas die een vorm van autisme heeft. Heel bijzonder kind met een grote gebruiksaanwijzing.

Ik heb het " geluk" dat papa hier in de war is en de weg kwijt. Dat is een duidelijk verhaal met eigen ervaring voor zoon. Ik heb daarnaar verwezen toen hij vroeg over zijn klasgenoot.
Kind kan er niks aan doen, dat doen bepaalde prikkels in zijn hoofd, hij wil dat misschien zelf ook niet.
Iedereen is anders en iedereen verdiend het om geliefd te zijn.

 
Quote
RE: autisme
Mitch  schreef op: 21-06-2013 09:28:12
Ik denk dat er een hoop verkeerde beelden van autisme de wereld rond gaan, en als ouder van een kind met autisme krijg je daar heel veel mee te maken.
Natuurlijk is het fijn wanneer mensen het aan hun kind willen uitleggen om zo meer begrip te krijgen, maar wanneer je al op je top zit kan een "verkeerde" uitleg harder of anders binnen komen dan bedoelt.
Ga maar na als je een hoop herrie hoort is dat minder vervelend dan wanneer je al hoofdpijn heb.. zelfde herrie, andere impact

Toen wij mijn schoonouders vertelde dat het vermoeden er is dat onze zoon Autisme heeft (autisme spectrum syndroom was dat het wat dat jochie heeft sis?) was hun eerste reactie:
Hoezo dat kind is toch niet achterlijk!
Als je je maar vaak genoeg moet verdedigen, word het een manier van leven en ga je soms ook wel eens tegen mensen in die het wel goed bedoelen
 
Quote
RE: autisme
Nathalie Mv Cad  schreef op: 21-06-2013 09:29:01
sis, ik denk dat jij syndroom van asperger bedoelt.
Dat heeft mijn zoontje ook. Maar ook daarin heb je heel veel gradaties. En wat daarbij vooral een rol speelt is iq. Bij een lager iq zal een kind met asperger jonger blijven en ook minder goed kunnen aanpassen aan de maatschappij. bij een hoger iq is het zelfs mogelijk dat vrijwel alle kenmerken van het autisme niet meer zichtbaar zijn. oftewel dat een kind leert wat wenselijk gedrag is en dat ook vertoont, alleen in erge stress situaties zoals plotselinge veranderingen komen dan de kenmerken nog naar buiten.
Dat laatste is bij onze zoon het geval. 

Bij het vriendinnetje van Nick, is het mogelijk om met de ouders in gesprek te gaan en uit te leggen dat Nick erg geschrokken is van de reactie van hun zoon en dat Nick bang is geworden voor hem, vanwege die reactie?  Misschien dat ze dan een volgende keer aan Nick kunnen uitleggen waarom hun zoon zo reageert en waarop hij zo reageert. dan kan Nick het zeg maar zien aankomen als het gebeurt en dan de kamer verlaten waar hun zoon is, zodat hij niet meer bang hoeft te zijn. ik zou juist vragen om de ouders het aan Nick uit te laten leggen omdat zij hun zoon het beste kennen. Zo heeft mijn zoon een spreekbeurt over zijn autisme in de klas gehouden zodat de klas het beter begreep en er ook rekening mee kunnen houden dat als hij boos is hun gewoon weg moeten lopen. werk heel goed want je geeft degene die boos is ruimte om de boosheid onder controle te houden.
Maar dat ligt ook wel heel erg aan de vorm van autisme dat een kind heeft of ze dat kunnen.

 
Quote
RE: autisme
Mitch  schreef op: 21-06-2013 09:29:49
Verkeerde zet ik tussen aanhalingstekens, omdat er zo onwijs veel soorten en gradaties zijn dat voor ieder kind anders is.
Zo zijn er kinderen met autisme met laag iq en andere problematiek en er zijn kinderen met autisme met normaal tot hoog iq met WEER andere problemen.
 
Quote
RE: autisme
Suus  schreef op: 21-06-2013 10:08:09
Ik leg dat soort dingen algemeen uit. Zoals sommigen al zeggen, er zijn zoveel verschillende manieren van anders zijn....
 
Quote
Navigatie


Reageren op autisme
Naam
Bericht