Menu
 

Topic:

Smeren? Toch even oppassen

Alice  schreef op: 19-06-2013 10:25:22

Zonnebrandcrème – Wat ze je niet vertellen

Al jaren waarschuwen medici en gerenommeerde gezondheidsorganisaties zoals het Kankerinstituut voor de gevaren van in de zon zitten, en zij raden aan om royaal zonnebrandcrème te gebruiken als je van de zon gaat genieten. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan inderdaad huidkanker veroorzaken, maar wat veel mensen niet weten is dat veel zonnebrandcrèmes stoffen bevatten die niet goed zijn voor ons lichaam en het risico op huidkanker juist verhogen. Wat kun je dan wél nog doen als je jezelf wil beschermen tegen de zon?



 


Hoe het komt dat je van in de zon zitten huidkanker kan krijgen


De mens kan niet zonder zonlicht, omdat het lichaam de zon nodig heeft om vitamine D aan te maken. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, multiple sclerosis, depressies en sommige vormen van kanker. Toch kan zonlicht ook gevaarlijk zijn, want als je te lang onbeschermd gaat zonnen raakt je huid verbrand. In feite is dit niet meer dan een ontstekingsreactie van de huid omdat het een overdosis aan UV-stralen heeft gekregen. De huid ziet er in dat geval rood uit en voelt warm aan, en als je een door de zon verbrande huid aanraakt kan dat erg pijnlijk zijn. Een milde huidverbranding geneest binnen een paar dagen, maar mensen met een ernstig verbrande huid kunnen er heel ziek van worden.



Al lijkt een zonverbrande huid iets tijdelijks en wordt een mooi gebruinde huid zelfs als gezond gezien, toch is er zowel bij een door de zon verbrande als bij een gebruinde huid sprake van directe DNA schade, en deze schade kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Als het DNA in de huidcellen is beschadigd worden dode cellen vervangen door nieuwe cellen. Meestal gaat dit proces goed en is er niets aan de hand. Echter, in sommige gevallen is het lichaam niet goed in staat de schade te herstellen waardoor er tumoren ontstaan, zoals de goedaardige basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, die het gevolg zijn van directe DNA-schade, of de kwaadaardigere melanoom die het gevolg is van indirecte DNA-schade.


Veelvuldige blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidtumoren. Gelukkig zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker niet kwaadaardig, dat wil zeggen dat de kans op uitzaaiing heel gering is en de kans dat je hierdoor sterft vrijwel nihil. Toch is het zorgwekkend dat het aantal mensen dat plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom krijgt (de niet-kwaadaardige soorten huidkanker) de laatste decennia sterk is toegenomen. Het aantal mannen en vrouwen bij wie basaalcarcinoom werd vastgesteld steeg tussen 1973 en 2003 met meer liefst 130%, en dit betrof niet alleen oudere mensen. Ook bij vrouwen jonger dan 40 jaar nam het aantal gevallen van basaalcarcinoom sterk toe en verdrievoudigde in de laatste 40 jaar (De Vries et al., 2004). Men vermoedt dat dit vooral komt doordat sinds de jaren ’70 een zongebruinde huid lange tijd zo populair was en de meeste mensen tegenwoordig meer in de buitenlucht recreëren. Behalve dat veelvuldige blootstelling aan zonlicht het risico op huidkanker vergroot is het ook een van de belangrijkste veroorzakers van een versnelde veroudering van de huid.


Waarom zijn zonnebrandcrèmes meestal niet zo veilig?


In het algemeen wordt gedacht dat huidkanker kan worden voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken, maar aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat dit niet altijd het geval is. Zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat UV stralen je huid niet kunnen beschadigen waardoor het risico op de niet-kwaadaardige kankersoorten basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom sterk wordt verkleind. Echter, als de UV-beschermende stoffen die in zonnebrandcrème zitten geabsorbeerd worden door de huid neemt het aantal vrije radicalen in het lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. De kans dat je deze vorm van huidkanker krijgt is erg klein, maar dit type kanker is wel verantwoordelijk voor 75% van alle sterfgevallen gerelateerd aan huidkanker (o.a. Westerdahl et al., 2000; Garland et al., 1992; Doré et al., 1995; Weinstock et al., 1999, Vainio et al., 2000).


Er zijn een aantal stoffen die vaak in zonnebrandcrèmes zitten en die kunnen leiden tot huidkanker of andere toxische reacties en disbalansen in het lichaam. Je doet er daarom goed aan zonnebrandcrèmes met een of meer van de volgende ingrediënten te mijden (voor een toelichting en meer schadelijke ingrediënten zie het volledige artikel op deGezonde Gewoontes ledensite):



  • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat)

  • Oxybenzone (benzofenon-3)

  • Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester)

  • Menthyl anthranilaat


Hoe kan ik mijzelf het beste tegen de zon beschermen?


De beste bescherming tegen de zon is niet in de zon gaan zitten of voldoende kleding en een hoedje te dragen. Toch is het belangrijk dat je lichaam vitamine D uit zonlicht kan maken, dus het is erg aan te bevelen om dagelijks in de ochtend of namiddag als de zon schijnt korte periodes in de zon te zitten (maximaal 5 tot 10 minuten per dag, afhankelijk van je huidtype).


Daarnaast kun je jouw huid op een natuurlijke manier te verzorgen en beschermen tegen de nadelige effecten van zonlicht. Een goede zonnebrandcrème, die voornamelijk te koop is in natuurvoeding- en superfoodwinkels, kan onder andere de volgende ingrediënten bevatten (voor een toelichting en meer ingrediënten zie het volledige artikel op de Gezonde Gewoontes ledensite):



  • Antioxidanten

  • Aloë vera

  • Zinkoxide

  • MSM (methylsulfonylmethane)


Verder kun je jezelf ook van binnenuit tegen de zon beschermen, door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding. Als je voldoende antioxidantrijke voeding eet verbrand je huid minder snel en als je lichaam voldoende omega-3 bevat verlaag je het risico op huidkanker. Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Omega-3 vind je veel terug in vis,krill olie, lijnzaad, bonen en walnoten.


Dit is een samenvatting van het artikel ‘Zonnebrandcrème – Wat ze je niet vertellen’ op de Gezonde Gewoontes ledensite, waarin je leert waarom je huidkanker krijgt van in de zon zitten, waarom zonnebrandcreme schadelijk is voor je lichaam en het risico op huidkanker vergroot, en hoe je jezelf het beste tegen de zon kan beschermen.


 
Quote
Navigatie
RE: Smeren? Toch even oppassen
Ivy  schreef op: 19-06-2013 10:32:37

Zinkoxide is toch ook kankerverwekkend?

Hier smeer ik niet zo vaak.  Alleen als de kinderen heel lang achter elkaar echt in felle zon zitten (dagje op een bootje, hele dag bij het zwembad o.i.d.).  Verder zo min mogelijk.  Ik vertrouw het ook niet helemaal.  Zon met mate kan, volgens mij, echt niet zoveel kwaad als de troep die er aangeboden wordt om de gevolgen van zon.

 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Mafkees  schreef op: 19-06-2013 10:35:20
Tja...weer een keuze he? Waar doe je goed aan?

Verbranden doen we hier niet. Ik ben niet zo trouw met smeren eerlijk gezegd.
Mezelf smeer ik nooit in, jongens als ik er aan denk....

ach ja..die 3 dagen per jaar dat we zon zien
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Son  schreef op: 19-06-2013 10:36:34
Hahaha mafkees
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
M&j  schreef op: 19-06-2013 10:59:28
Wij doen het op de ouderwetse manier, rustig opbouwen 

Alleen als we naar een zwembad, strand of naar het zuid europa gaan wordt er gesmeerd want dan verbrande wij. Wij zijn echte buitenmensen en allemaal rossig maar door dat we veel buiten zijn heben we allemaal een natuurlijke bescherming en verbranden wij in normale omstandigheden niet meer.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Mirandamvtenl  schreef op: 19-06-2013 11:02:47
Ik smeer mezelf nooit in. Mijn kids alleen als we naar het strand of zwembad gaan, maar dat is niet zo heel vaak. Achterbuiten smeer ik nooit.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jolanda1974  schreef op: 19-06-2013 11:04:52
dit is toch geen nieuws.. tenminste laat ik het zo zeggen.. dit bericht heeft mijn dermatoloog mij al meer dan 20 jaar geleden verteld. net zoals dat het niet uitmaakt of je nu factor 20 smeert of factor 50. Maakt ook geen enkel verschil..
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Kyla  schreef op: 19-06-2013 11:07:26
Berichtje weg en tussen factor 20 en 50 zit wel verschil, maar heel minimaal. Ik smeer de laatste jaren steeds minder en mijn jongens zijn nog nooit verbrand. Ik verbrand alleen op het strand en mijn rug vergeet in te smeren
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Boterbloem  schreef op: 19-06-2013 11:09:01
mijn berichten spoken...
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 11:12:13
Nee, tis geen nieuws, maar hoor veel mensen in mijn omgeving zeggen, smeer maar in, kan geen kwaad. Terwijl dat dus niet klopt. 

 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jomi  schreef op: 19-06-2013 11:17:46
Wij hebben een getinte huid, ik smeer alleen in als we echt in de volle zon bij het water zitten ofzo. Gewoon thuis en op school.smeer ik niet in.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Linnie  schreef op: 19-06-2013 12:38:08
Hier smeer ik ze ook regelmatig in, want we hebben hier erg lichte huidjes.... maar ik ben wel selectief wanneer we naar het strand gaan. bruin hoeven ze niet te worden, gezond leven vind ik belangrijker...

heb helaas een schoonzusje dat er anders over denkt, smeert haar kindjes zelden in, knalrood verbrand is bij haar 'al lekker bruin' en als ze een blaar hebben (echt voorgekomen) willen ze er amper wat aan doen. Dat vind ik pas zielig!
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 12:44:38
Uhm, Linnie, het artikel stelt juist dat smeren niet zo gezond is..
Volledig onbeschermd de zon in gaan, is weer het andere uiterste natuurlijk. Maar schaduw op zoeken en bedekken, is raadzaam. (als het gaat natuurlijk) 
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Ania  schreef op: 19-06-2013 12:47:20
Ik probeer heel weinig te smeren, maar hier een dametje met een heel lichte huid.

Wat is dan gezond om te smeren (als smeren noodzakelijk is, bedoel ik)?
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Linnie  schreef op: 19-06-2013 12:54:05
@ alice, ja ik snap waar het bericht over gaat.... maar... ik vind het belangrijker dat ze niet verbranden.
Begrijp me goed, tussen 12 en 2 gaan blijven ze sowieso binnen, maar buiten die tijden willen mijn kinderen buiten spelen,( heb echt 2 buitenkindjes) zeker met dit weer! Dus als ik dan moet kiezen tussen 2 kwaden, dan smeer ik ze liever in, zodat ze geen verbrande huid hebben, dat vind ik dan toch gezonder..
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
K  schreef op: 19-06-2013 12:58:06
De stoffen die genoemd worden zitten niet in factor 50 van La roche posay voor kinderen.
Ik smeer mijn zeer verbrand gevoelige kinderen dus wel structureel in - zeker nadat het behandelteam  (oncoloog, dermatoloog, etc) in AVL mijn vriendin met een melanoom het advies heeft gegeven kinderen altijd in te smeren omdat de risico's van insmeermiddelen niet opwegen tegen de risico's van veel verbranden op jonge leeftijd voor het onstaan van melanomen en andere vormen van huidkanker in de volwassen leeftijd.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Flipstra  schreef op: 19-06-2013 13:02:07
misschien een tip om ze uva-uvb beschermende kleding aan te doen. mijn kids hebben ook hele lichte huidjes, het deel wat niet bedekt wordt smeer ik in,en dat gaat altijd goed.nog nooit verbrand hier. maar moet wel zeggen,als het even kan hou ik ze uit de zon. maar ook op school spelen ze buiten,dus dan toch maar insmeren...
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Nala  schreef op: 19-06-2013 13:11:31
De dermatoloog van mijn man zei dat hij niet meer tussen 12 en 3 in de zon mag, nu is dat niet altijd te vermijden dus met kleding en pet op.
Zonnebrandcreme maakt kwa factor niet uit, hij moet net als bij bijv pijnstillers een soort spiegel opbouwen (raadde hij mij met mijn bleke huid ook aan)
Zelf smeert die man al jaren met kruitvat zonnebrandcreme,zonde geld zei om die dure creme's te gebruiken aangezien het vooral om het "spiegeltje" gaat.
Ook de eerste 10 min na smeren niet gelijk de zon in, dan ben je nig onbeschermd aangezien het dan nig op de huid ligt, om die reden is ook teveel smeren niet goed.
Het spiegeltje moet in je huid zitten niet op je huid.

Al met al zijn wij zomers altijd aardig in de weer met wanneer al insmeren en wanneer nog even wachten.
Risico willen we niet nemen, want na 2x acute leukemie en 3 melanomen te hebben overwonnen zit de schrik er goed in.

We doen wat ons geadviseerd wordt en gaan braaf op alle controles en toch ondanks smeren zat er in de lies notabene (ziet geen zonlicht) weer een foute vlek..........
Dus ook wel of geen zon maakt in dit geval weinig uit, het is alleen risico verminderen meer kan je niet doen.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 13:12:41
Als je smeert, doe dat dan met een creme zonder deze stoffen: 

Octinoxate (octylmethoxycinnamaat)

Oxybenzone (benzofenon-3)

Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester)

Menthyl anthranilaat

In gezondheidswinkels vind je goede cremes. Wel wat duurder dan, maar goed. 
Piz Buin Allergy is bvb prima, volgens mij P20 ook. Dr Haushka
No-Ad is volgens mij ook goed (nog even checken)  
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Nala  schreef op: 19-06-2013 13:21:27
Ik moet mijzelf even corrigeren, niet 3 melanomen maar 2 en 1 basaalcelcarcinoom.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Spatje  schreef op: 19-06-2013 13:21:31
ik heb de no-ad hier, zal eens kijken
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Spatje  schreef op: 19-06-2013 13:27:37
nivea sun kids, factor 50 =wel goed
nivea olie = wel goed
vision all day = NIET GOED
no-ad 30= wel goed

zowel in de nivea als de no-ad zitten dingen die heel veel op bovenstaande lijken, maar net iets anders zijn, dus ik twijfel

 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 13:29:32
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jen9  schreef op: 19-06-2013 13:49:21
Een hoop van die namen lijken op elkaar.. hier gebruiken we P20, t enige merk waar mijn zoon tegen kan. Exact dezelfde namen zie ik niet staan, wel dingen wat erop lijkt...., qua naam...
Iemand een idee.. en dan nog, onbeschermd de zon ingaan is lechter dan t gebruik van zonnebrand zelf...


 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Mv E.l.s  schreef op: 19-06-2013 13:57:12
Uit die lijst is het mij nog niet duidelijk of ultrasun nu wel/niet veilig is
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jen9  schreef op: 19-06-2013 14:07:57
allemachtig, die 4ingredienten die jij noemt hebben soms wel 20 andere namen.. tot nu toe nog niks in P20 gevonden....
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 14:17:24
Volgens mij is Ultrasun veilig, met als enige nadeel die propylene glycol, wat er voor zorgt dat de stoffen beter opgenomen worden in je huid, maar ook voor irritatie kan zorgen. Als je geen irritatie ondervindt, lijkt het me verder prima om te gebruiken. 

Volgens het artikel, Jen, is onbeschermd de zon in gaan, beter als met een slechte creme. 
Volgens mij is p20 veilig
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jen9  schreef op: 19-06-2013 14:24:43
Alice, ik heb net verschillende artikelen gelezen die het andere beweren.. moeilijk is dat toch altijd, wat is waarheid. Verder gelezen dat t nog niet bewezen is dat die stoffen slecht zijn, maar dat t er wel op lijkt.. Je weet t toch niet meer.. 
Ga mijn kinderen ook niet binnenhouden, ze gaan zelf de hort op, dus in de schaduw houden kan ook niet.. Blijf maar smeren met P20....

Maar dat 1 ingredient al meer dan 20 verschillende namen kan hebben.......
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Alice  schreef op: 19-06-2013 14:44:34
Mjah... het gaat duizenden jaren goed. Ineens komen er dit soort producten op de markt (samen met bodylotions, dagcremes etc) en ineens een toename van huidkanker van 130%! 
En niet omdat we allemaal ouder worden dan vroeger. De grootste toename is bij vrouwen onder de 40, cremepje hier, maskertje daar. 

eigenlijk zouden ze ook e-nummers moeten maken voor deze producten, ook shampoo's enzo. Deze benamingen kun je onmogelijk onthouden. 
Of ze zouden op de ingredientenlijst erbij moeten zetten wat het is (bvb "namaakzout waar je koppijn van krijgt" haha)
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Mieps01  schreef op: 19-06-2013 15:08:14
ik gebruik op basis van zinc voor ons. En dan alleen als we lang buiten zijn zonder schaduw. Jongens hebben zwem tshirts die tot aan de elleboog gaan en zwembroeken tot de knieën  als we wandelen snel een petje op en een stoere zonnebril.  hier in  de VS verwachten ze dat je je kind alle dagen volsmeert maar dan maak je toch helemaal geen gezonde vitamine D meer aan. bij de laatste controle werd me ook aangeraden om de meest gemene mosquito spray te gaan gebruiken.vooral niet met natuurlijke ingredienten. Dan moest ik de mannen maar goed afspoelen in de avond.   Dan denk huhuhh .. denk je nou echt dat de huid het niet opneemt? Het is het grootste orgaan😡😓 klut adviezen. Ik gebruik de mosquito spray op de kindjes ook alleen als ze met school de bossen ingaan, dan heb ik geen controle. Maar sommige ingredienten  van sommige zonnebrandcreme verspreiden beginnende kanker extra snel.  En wat er allemaal in shampoo en douche schuim zit.. En gezichtscremes// daar schrik je je wild  van.
 
Quote
RE: Smeren? Toch even oppassen
Jen9  schreef op: 19-06-2013 16:20:23
ehmmm.. Alice, dat komt toch door t gat in de ozonlaag, die huidkanker.... (met name..)

Allerlei producten kunnen kankerverwekkend zijn inderdaad, parfums, shampoo, dagcremes... etcetera, zijn ook niet goed voor de foetus.. 

T ergste vind ik nog wel de beams.. die al die ellende in oceanen veroorzaakt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Smeren? Toch even oppassen
Naam
Bericht