Menu
 

Topic:

iemand ervaring met wecken??

Flower  schreef op: 23-05-2013 17:18:53
iemand ervaring met het wecken van fruit en bepaalde soorten groente?

ik wil graag gaan wecken maar vraag me wat af.
ik heb veel op internet gevonden, en ook dat je groente beter niet kunt wecken ivm botulisme.
dat risico wil ik dus niet lopen, en vindt ook niet dat de groente erg "gezond" blijft.
maar ik wil dus wel rabarber gaan wecken, maar kom er dus niet achter of dit dus echt bij de groente hoort of dat het zuur genoeg is dat het dus onder fruit valt.

hoop dat jullie me nog kunnen volgen...
om botulisme te doden moet je na opening het product nog weer 10 minuten te koken, maar ik vroeg me dus af of je het zo uit de pot kunt gaan eten, net als je met geweckt fruit doet...

iemand ervaring??
 
Quote
Navigatie
RE: iemand ervaring met wecken??
Flower  schreef op: 23-05-2013 17:19:17
 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
Gewoon Ik  schreef op: 23-05-2013 17:31:11
Deze dame schrijft een stuk over wecken misschien dat je er iets aan hebt


http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2011/05/conserveren.html



 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
Mam Van Twee  schreef op: 23-05-2013 17:59:18
Afgelopen kerst mijn zus/moeder boekje over wecken van de xenos cadeau gedaan. Misschien hebben ze die nog en staat het er in.

Ik heb geen idee, maar als je schoon en heet werkt zie ik er niet veel kans op kwade zaken in. Als het niet goed gegaan is ruik je dat volgens mij ook als je de pot opentrekt.
 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
M&j  schreef op: 23-05-2013 18:11:12
Rabarber bevat heel veel oxaalzuur. Je kan eventueel wat citroensap nog toevoegen.


Risico op botulisme is relatief en zeer klein. Vroeger werd er op grote schaal groenten geweckt, vaak zelf geteeld en met slootwater besproeit. Ook met blik en potgroenten is er een risico op botulisme. Ik snap dat je het risico voor de lol niet gaat nemen maar even om te relativeren


 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
M&j  schreef op: 23-05-2013 18:14:38
Ik heb dit boek staan, een erg fijn boek.

http://www.bol.com/nl/p/inmaken-en-bewaren/666769222/
 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
Flower  schreef op: 23-05-2013 18:24:06
ik weet dat groente vroeger heel veel geweckt werd, maar doordat het voor comsuptie ongeveer 15 minuten weer moet verhitten, gaat de eventuele boltulisme dood.
de groente is dan drie keer verhit, volgens mij gaan er dus veel voedingstoffen verloren.
vandaar dat ik daar dus vanaf stap.

botulisme komst welsiswaar bijna niet meer voor,maar je ziet, proeft en ruikt het dus niet, daar schuilt ook een beetje het gevaar.

ik ga ff de linkjes doorkijken mss staat daar iets over rabarber, waar dit dus onder valt.

ik ga ook paprika, ui, komkommer wecken in zuur, dan heb je dus geen last van botulisme.

alvast bedankt
 
Quote
RE: iemand ervaring met wecken??
M&j  schreef op: 23-05-2013 22:05:15
Groente wordt maar twee keer verhit tijdens wecken.


Je vroeg om ervaring, ik kom uit een tuinders familie waar al heel lang wordt geweckt en weck zelf al twintig jaar groenten en fruit. Als je verwacht dat wecken onveilig is kan je er beter niet aan beginnen.

 
Quote
Navigatie


Reageren op iemand ervaring met wecken??
Naam
Bericht