Kimmvsemenmex schreef op: 12-02-2013 21:42:26 |
Het verbaasd me echt in hoeveel producten tegenwoordig aspartaam zit. Ik pak net een fles limonade (niet 'ons' normale merk) en zie het alweer op het etiket staan hoor. Aspartaam is toch gewoon hartstikke slecht! Waarom zit het dan toch in zoveel producten? Wat is jullie kijk op aspartaam? |
Quote |
Senna schreef op: 12-02-2013 23:11:52 |
Het is kunstmatige suiker. Kan oa diabetes en hartproblemen veroorzaken. Google er maar eens op!
Kopieren plakken lukt niet op mn foon |
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 12-02-2013 23:12:15 |
Even snel internet geraadpleegt, zie dat glucose-fructosestroop zelfs kwik kan bevatten? Bah! |
Quote |
Senna schreef op: 12-02-2013 23:15:20 |
Klopt idd. Even snel 1vd vele links gekopieerd; http://www.benfit.nl/node/157 |
Quote |
Mama Van Drie schreef op: 13-02-2013 07:44:49 |
Ik las laatst een artikel in het blad Kijk, voor een teveel aan aspartaam moet iemand van 70 kilo
zo'n 4.5 liter frisdrank en 150 zoetjes nuttigen stond daar. Internationale autoriteiten hanteren soms ruimere grenzen maar hebben aspartaam ook veilig verklaard, dit wordt door wetenschappelijke literatuur ondersteund. Eerlijk gezegd verdiep ik me er niet zo heel erg in, dan moet ik zo krampachtig gaan opletten wat ik wel en niet kan kopen. Limonade siroop heb ik nooit in huis, hier wordt sinas/cola en pakken sap van jumbo merk gedronken. Er zijn eigenlijk geen light varianten in huis, ja zoetjes voor de thee/koffie maar daar zie ik geen aspartaam op staan. |
Quote |
Flower schreef op: 13-02-2013 07:55:10 |
ik probeer er ook op te letten, koop geen limonade meer zoals raak, heb de kindervitamines met
aspertaam geschrapt, voor de rest let ik er niet echt op. mss maar wat meer doen. maar voor de meiden die er veel vanaf weten, wat is dan een "veilig" alternatief? ik zie soms ook namen en nummers staan waarvan ik denk, hmmmm...zou dit dan wel goed zijn? weet het gewoon niet heb ook begrepen dat aspertaam ook wel eens met een nummer aangegeven wordt?? waar letten jullie dan op??? |
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 13-02-2013 08:31:36 |
Aspartaam is ook wel bekend onder E951. Ik schrik toch ook best van glucose-fructosestroop Sen! Bedankt voor de tip. Ben benieuwd wat voor 'zooi' ik nog meer in huis heb. Ik gebruik voor de kinderen Davitamon vitaminen, potje is nu op dus geen idee of daar iets inzit. |
Quote |
Flower schreef op: 13-02-2013 08:34:30 |
ik gebruikte de kindervitamine's van de action, zat net zoveel vitamines in als eigenmerk, dus dacht
das wel goed, tot ik zag dat er aspertaam in zat.... mega veel potjes waren er hier al door gegaan... heb nu kindervitamines van de tuinen. |
Quote |
Flower schreef op: 13-02-2013 08:36:46 |
oke, E951...zit net op de drinkyogurt van het merk perfect te kijken.....zit het dus ook in.. |
Quote |
Spatje schreef op: 13-02-2013 08:38:03 |
ik ben er ook geen voorstander van, maarja, ik rook niet, rij geen auto, heb eigen kippen ga er niet krampachtig naar zoeken, als het echt zooooooo slecht was hadden ze het wel verboden, wat niet wilt zeggen dat ik het goedkeur, we gebruiken hier bijna geen suiker en als we suiker gebruiken is het rietsuiker, of nog liever palmrietsuiker |
Quote |
M&j schreef op: 13-02-2013 08:56:56 |
Het enige wat ik tegen zoetstoffen heb is de enorme zoete smaak, het lijkt mij niet handig als
kinderen daaraan wennen. Verder is aspartaam onschuldig tenzij het in zeer grote hoeveelheden wordt ingenomen, je krijgt dan teveel methanol binnen. Verder zitten in aspartaam nog twee aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, asparaginezuur is een niet essentiële aminozuur en komt oa voor in asperges en spruitjes. Fenylalanine is een essentiële aminozuur nodig voor verschillende biochemische processen zoals de aanmaak van adrenaline en dopamine. Fenylalanine zit veel in sojabonen, sesamzaad en kaas en is een onderdeel van alle eiwitten. Bij mensen met Fenylketonurie (PKU) kan fenylalanine hersenbeschadigingen veroorzaken, doordat het enzym fenylalaninehydroxylase (dat fenylalanine omzet in het aminozuur tyrosine), afwezig of onwerkzaam is. |
Quote |
Senna schreef op: 13-02-2013 08:57:47 |
Rietsuiker is niet beter of slechter dan de klassieke suiker uit suikerbiet. Rietsuiker, gewonnen
uit suikerriet, verschilt in wezen niet van bietsuiker. Chemisch gezien zijn biet- en rietsuiker
gewoon hetzelfde. Rietsuiker is net als bietsuiker een disacharide die is opgebouwd uit glucose en fructose. Ze hebben allebei een samenstelling van 100% sucrose (saccharose). Beide soorten suiker leveren 4 kilocalorieën per gram. Alleen de kleur is doorgaans donkerder. Bij de productie van rietsuiker laat men het centrifugeren achterwege waardoor de gele of lichtbruine kleur behouden blijft. Zou die stap in het productieproces wel worden toegepast, dan blijft er suiker over van exact dezelfde samenstelling als bietsuiker. Ook kan een kleine hoeveelheid suikerstroop (melasse) worden toegevoegd om een bruine kleur te verkrijgen. Voor de gezondheid maakt het dus niet uit welke soort suiker wordt gebruikt. Rietsuiker is ook even slecht voor de tanden als bietsuiker. Rietsuiker heeft weinig nut Spatje, palmsuiker is wel een ongeraffineerde suiker |
Quote |
Spatje schreef op: 13-02-2013 08:59:04 |
uh senna waar zeg ik dat dat beter is dan gewone suiker, volgens mij nergens, ik zeg alleen maar dat
we geen suiker gebruiken en als we suiker gebruiken we rietsuiker hebben, had mij ma ook altijd en
ik ben dan blijven doorkopen |
Quote |
Senna schreef op: 13-02-2013 08:59:10 |
Ik denk dat het helemaal geen drama is om producten als aspartaam en glucose-fructosestroop te
gebruiken. ZOlang we ons maar bewust zijn van de eventuele effecten en we het met mate nemen. Zoals
bij alles, té is zelden goed |
Quote |
Senna schreef op: 13-02-2013 08:59:56 |
Dacht dat je bedoelde dat je dat als beter alternatief zag Spatje, sorry... |
Quote |
Spatje schreef op: 13-02-2013 09:01:35 |
hahaha nee hoor, is niet erg, btw bij keuringsdienst van waarde hadden ze het laatst over suiker,
idd heel veel soorten rietsuiker wordt bruin gemaakt, die wat ik heb kwam goed uit de bus en idd alles waar TE voor staat is niet goed, gelukkig kan T nu wel meegenieten van dingen ook al zit er zoetstof in |
Quote |
Senna schreef op: 13-02-2013 09:05:10 |
Jij
blij! Ben wel eens bang dat bij Thomas het woordje té wel van toepassing is. Maar daar is weinig aan te doen, hij krijgt iig geen glucose-fructosestroop |
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 13-02-2013 09:08:05 |
Wat mij dus opvalt is dat het tegenwoordig in zo ontzettend veel producten zit. Trek je kastjes open en je pikt er zo al een paar producten uit. Dat is voor mij de voornamelijkste reden er beter op te gaan letten. Een enkel product waar dit in zit is nog 'te doen' maar gezien het in heel veel producten zit, nee. Dan kies ik er toch echt voor om op te letten. Natuurlijk, helemaal schrappen is onmogelijk. Ze gaan ook naar het kdv, daar zullen ze ook vast wel iets met aspartaam krijgen. En als we ergens op visite zijn zullen ze ook vast wel eens iets krijgen met deze stof. Maar niet meer in mijn huis, niet meer bij mijn moeder thuis en niet meer bij mijn schoonouders thuis. Maar zo heb ik ook steeds meer mijn bedenkingen met melk. Dat kan bijna niet gezond zijn. Maar ook dat is weer een ander verhaal |
Quote |
Spatje schreef op: 13-02-2013 09:09:43 |
ach ja Senna ik weet zeker dat jullie het allemaal goed doen voor de kleine man , het is nu eenmaal
niet anders dat glucose fructose verhaal ga ik eens even lezen |
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 13-02-2013 09:24:38 |
In de ontbijtkoek zit het hoor: fructose-glucosestroop |
Quote |
Son schreef op: 13-02-2013 09:29:35 |
Ik had er nog nooit van gehoord. En heel eerlijk....kan er geen minuut wakker van liggen. Ik koop gewoon wat we willen en let niet op wat er in zit. Zal wel slecht en onnozel zijn, maar ga me daar niet druk om maken hoor. |
Quote |
Ikke schreef op: 13-02-2013 09:32:29 |
Ik let er ook niet op, ik ben overigens verslaafd aan cola light maar ach ik rook
niet Nee ik leef verder zo gezond mogelijk maar ga me om dat soort dingen niet druk maken. Dood ga ik vroeger of later toch wel.. |
Quote |
Alice schreef op: 13-02-2013 09:38:56 |
Ja klopt wel.. het doodgaan is ook niet direct hetgeen waar ik me zorgen over maak. Wel de effecten op langer termijn en vooral voor mijn kinderen. Die kunnen we op dit moment niet inschatten, wetenschappers ook niet. Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht.. maar hoe komt het dat nu ZOVEEEL vrouwen last hebben van BI tijdens hun zwangerschap en vroeger niet, zoveel kinderen die problemen hebben met hun darmen, nog nooit zoveel diagnoses voor autisme of adhd. Wat daar de verklaring/oorzaak voor is, geen idee. Maar voor mij wel een reden om huiverig te zijn voor dingen waarvan je het lange termijn effect niet weet, simpelweg omdat ze nog niet langer dan 100 jaar bestaan. |
Quote |
Ikke schreef op: 13-02-2013 09:41:41 |
Daar heb je zeker ook gelijk in hoor Alice! Mijn kinderen mogen overigens van mij geen cola light e.d. sowieso mogen ze amper frisdrank. De dag dat bepaalde voedingsstoffen echt verboden zouden worden neem ik het ook echt niet meer. |
Quote |
Anna28 schreef op: 13-02-2013 09:42:26 | ||
Ik snap je gedachtengang hoor, maar zou het niet kunnen dat er vroeger net zoveel mensen waren met BI, ADHD of andere diagnoses, maar dat de medische wetenschap nu beter ontwikkelt is en ze nu diagnoses stellen die ze vroeger niet kenden? Ik heb het idee dat kinderen al snel een stempeltje krijgen, terwijl het vroeger werd gezien als: kwajongen, belhamel. Ouders en leerkrachten zijn er nu veel scherper in, vroeger gingen ze echt niet naar de dokter met een kind dat druk was of anders reageerde dan andere kinderen... Net als BI: niet zeuren en doorgaan was de mentaliteit 100 jaar geleden. Terwijl het er echt al was. Geen idee hoor, ik opper maar wat. Maar daar dacht ik aan toen ik jouw reactie las. | ||
Quote |
Senna schreef op: 13-02-2013 09:44:58 |
Tuurlijk Anna, dat denk ik ook wel. Maar de manier waarop tegenwoordig met voedsel omgegaan wordt kan bijna niet zonder gevolgen zijn. Misschien niet direct zichtbaar, maar wel op langere termijn. Er gaat zo ontzettend veel zooi door eten! |
Quote |
Alice schreef op: 13-02-2013 09:49:32 |
Weet ik ook niet Anna, echt geen idee. Zou kunnen. Niemand kan dat nog vergelijken Natuurlijk is de mentaliteit nu anders, maar ik zou het ook niet durven uitsluiten dat de toename in BI komt door bvb pilgebruik. Adhd (of in elk geval het gedrag bij sommige kinderen dat sterk lijkt op adhd) wordt al in verband gebracht met aspartaam. Gebruik van zuivel en osteoporose.. Zijn allemaal niet 100% bewezen. Meer onderzoek is natuurlijk nodig, maar wie gaat dat financieren, niemand die er financieel belang bij heeft om bvb aspartaam te weren. Gaan een hoop bedrijven juist aan failliet. Zelfde voor zuivel of anticonceptiemiddelen.. |
Quote |
Anna28 schreef op: 13-02-2013 09:57:49 |
Er gaat inderdaad veel zooi in het eten... denk alleen maar aan alle antibiotica die bv in de kip
zit of in ander vlees, gigantisch veel! Vind het toch lastig om dan in te schatten welke gevolgen dat zou kunnen hebben in de toekomst... Ik weet nog dat jaren geleden ADHD met kleurstof en/of suiker in verband werd gebracht. Die kinderen mochten geen zoete limonadesiroop enzo. Meer onderzoek zal inderdaad nodig zijn, maar ja... wie gaat dat financieren? Denk dat er niemand op zit te wachten inderdaad. Lastig. |
Quote |
Alice schreef op: 13-02-2013 10:03:16 |
Is ook lastig. Niemand kan het met zekerheid zeggen. En ieder maakt zn eigen afweging er in. Persoonlijk kies ik voor natuurlijke dingen, dingen waarvan ik weet dat ze al miljoenen jaren goed gaan. En misschien doe ik mezelf en mijn gezin daarmee te kort, dat kan. |
Quote |
Anna28 schreef op: 13-02-2013 10:06:47 |
Ik kook meestal uit pakjes en zakjes, vooral omdat mijn man gewoon echt niks lust. Tim trouwens ook
niet, maar das de leeftijd Ben zelf ook een slechte eter en ons menu is zeer beperkt, dus dan kom je al snel uit op de standaard dingen. Met vlees ben ik ook altijd aan het twijfelen.... is biologische kip nou echt beter dan de gewone? Ik koop zowieso nooit die kiloknallers, dat voelt niet echt goed. Een kilo kip voor 5 euro ofzo. Ik koop ook eieren van Rondeel bij de AH. Gewoon omdat die kippen de ruimte hebben. Maar verder houdt het al snel op.... Ik denk niet dat je je gezin daarmee tekort doet hoor Alice, die dingen worden al zolang gegeten! Alleen in dit milieu groeien en bloeien de producten toch anders op met al die vervuiling. |
Quote |