Anna28 schreef op: 01-02-2013 20:17:25 |
Hoevaak maken jullie de frituurpan schoon? Was er vanmiddag mee bezig (wat een rotwerk altijd) en vroeg me af hoe vaak het eigenlijk zou moeten. Na hoeveel bakbeurten ofzo? |
Quote |
Stefan schreef op: 01-02-2013 21:39:52 |
Wij bakken zo weinig dat we de frituurpan altijd wegdonderen. Schoonmaken is rotkarwei dus hoppa bij grofvuil en nieuwe halen. Makkelijker en hygienischer, in onze situatie dan ![]() Maja we bakken dan ook zo weinig dat het ook bijna geen geld meer kost. Zon ding kost 19,95 ofzo? ik eb geen idee meer wat het kost nieuw ![]() |
Quote |
Jen9 schreef op: 01-02-2013 21:41:03 |
extra vierge mag je toch niet te heet maken heb ik begrepen.. dan is t schadelijk??? We brnegn ons vet altijd naar een inzamelpunt trouwens... |
Quote |
Jen9 schreef op: 01-02-2013 21:46:12 |
Begreep dat er dan kankerverwekkende stoffen vrijkwamen... |
Quote |
Alice schreef op: 01-02-2013 21:50:14 |
Oh.. wokken is juist heel heet. Kun je beter arachide olie nemen of zonnebloem |
Quote |
Sabje Mv Jm En ?? schreef op: 01-02-2013 21:54:58 |
ik heb daar wokolie voor, dat is echt lekker om in te bakken |
Quote |
Anna28 schreef op: 01-02-2013 23:23:03 |
hahaha jullie gooien echt de frituurpan weg na een paar keer gebruiken? ![]() Ik geloof dat manlief gaat stijgeren dan! Gewoon op tijd schoonmaken en na iedere bakbeurt even de vetspetters eraf enzo. Die is wel zo netjes op de spullen! Ik denk dat wij gemiddeld wel een jaar of 3 met een friteuse doen. En dan baktie dus meestal zo'n 2x per week. De ene keer patatjes (meestal in het weekend) en soms een keer aardappelschijfjes of een kroketje tussendoor ofzo. |
Quote |
Nina_mv_owen_en_quin n schreef op: 01-02-2013 23:59:55 |
Hier geen frituupan, maar ik frituur in de wok. Een fles zonnebloemolie erin, vuur hoog zetten en
frituren maar. Wij eten 1 keer in de week patat en na 1 keer frituren gooi ik de pan weer leeg, als
ik weet dat we met een paar dagen visite krijgen laat ik hem met de deksel nog even staan om
borrelhapjes te maken. Dus wij hebben altijd vers en geen gedoe met een frituurpan plus dat het niet
stinkt naar frituur. |
Quote |
Jomi schreef op: 02-02-2013 08:07:32 |
Ik fituur in de braadpan, zonnebloem olie erin en frituren. |
Quote |
Mama Van Drie schreef op: 02-02-2013 10:14:17 |
Anna....aardappelschijfkes gaan hier meestal de oven in, erg lekker en geen extra vet, wij hebben
soms die van de lidl, uit de diepvries die gaan dus zo de oven in. Een frituurpan weggooien als hij vies is vind ik.....ja....hum....wat zal ik ervan zeggen?....blijkbaar hebben mensen geld zat om dat te doen , doodzonde en dat vind ik pas mileu-belastend....wallyyyyyyyyyyyyyyyyy......of kennen jullie die film niet? haha........zet je wel aan het denken. Maar misschien past het wel in de haast haast en weggooi mentaliteit van tegenwoordig, want als je je pan een beetje bijhoudt met schoonmaken dan is het echt geen werk en dan blijf je hem ook echt goed schoon krijgen. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 02-02-2013 10:24:12 |
Volgensmij moet je na ongeveer 8 keer nieuw vet erin doen. Maar ik vraag me dan af: hoe zit het met de snackbar? Moet die echt na 8 keer patat bakken het vet al vernieuwen? Of is het dan een dag ofzo? |
Quote |
Boterbloem schreef op: 02-02-2013 10:24:49 |
Oh en ik red de 8 keer niet trouwens, want dan zou ik er minimaal 2 maanden mee doen, misschien wel
langer en ik vind dat idee een beetje vies, dat het vet met al die restjes zo lang staat. Geen idee
of dat schadelijk is. |
Quote |
Mama_anja schreef op: 02-02-2013 10:45:37 |
afhankelijk hoe het vet eruit ziet die van ons moet er bijna uit maar wij gebruiken hem heel weinig
max 1 per week maar soms ook weken niet ik gooi het ook wel door de zeef na bijv krokketen oid |
Quote |
Marli schreef op: 02-02-2013 10:59:58 |
Nog een tip om het vet van de pan (en omgeving) te krijgen. Snoetenpoetsers! Die doekjes koop ik nu nog wel eens terwijl de kinderen 4 en 6 zijn en we ze voor hen allang niet meer gebruiken. De keuken wordt er ook een stuk makkelijker mee schoon (wasemkap etc). Soms denk ik wel eens dat ze niet zo gezond kunnen zijn voor snoetjes, als ze ook mijn frituurpan schoon kunnen krijgen.... ![]() |
Quote |
M&j schreef op: 02-02-2013 12:23:45 |
De frituurpan maak ik ongeveer om de 10 keer schoon maar hou tussen door wel de kleur van het vet in
de gaten, door veel gepaneerde snacks gaat vet sneller achteruit. Het mandje gaat de vaatwasser in
na elke keer bakken en het deksel ook regelmatig, over de buitenkant haal ik ook elke keer een
sopdoekje. Eenmalig een keer olijfolie verhitten boven de 150 graden kan niet zoveel kwaad maar meerdere keren boven de 150 graden verhitten is echt af teraden ivm kanker verwekkende stoffen. Olijfolie is trouwens voornamelijk zo gezond vanwege olijfolie overschot in de EU ![]() |
Quote |
Jomi schreef op: 02-02-2013 15:17:49 |
in de horeca wordt het vet gefilterd, Boterbloem. Dan hoeft het niet iedere dag vervangen te worden. |
Quote |
M&j schreef op: 02-02-2013 16:34:12 | ||
In de horeca worden meerdere frituren gebruikt, vet waar alleen patat wordt gebakken wordt veel minder snel slecht doordat er minder residu achterblijft dat verbrand. Snacks laten eiwitten achter in het vet en die verbranden, zij zorgen dus dat de kwaliteit minder wordt. Op mijn werk doen wij het zo, na het schoonmaken van de frituur wordt er patat in de verse olie gebakken tot dat de olie donker begint te kleuren (na een dag of twee, drie) daarna wordt er nog een dag snacks in gebakken en dan wordt hij weer schoongemaakt. Als jezelf alleen maar patat bakt in de frituurpan gaat je vet ook langer mee dan 8 keer. | ||
Quote |
M&j schreef op: 02-02-2013 16:38:04 | ||
Vet filteren kost erg veel tijd en is duurder dan nieuwe olie en mag pas als het vet is afgekoeld, dus eigenlijk wordt dat nooit gedaan, ik heb het iig nog nooit meegemaakt. | ||
Quote |
Jomi schreef op: 02-02-2013 16:54:29 |
Ik heb bij de mac gewerkt en daar wordt het iedere dag gefilterd, gewoon warm. |
Quote |
Anne Mv 3 schreef op: 11-02-2013 13:43:36 |
Nog een tip voor het schoonmaken van de (binnen)pan: Soda erin, kokend water erop tot de pan vol
staat. Ongeveer kwartier laten staan en dan boenen. Werkt beter dan de afwastabletten! |
Quote |
Moossie33 schreef op: 11-02-2013 13:57:25 |
Hier ongeveer 1x per 2 maanden denk ik. nogeveer 7-8 keer bakken. Hij gaat dan de vaatwasser in |
Quote |
Mamavannoeya schreef op: 11-02-2013 17:05:39 |
Ik koop steeds een nieuwe, om het half jaar denk ik. |
Quote |