Menu
 

Topic:

ervaringen met klas overslaan?

Bloemblaadje  schreef op: 24-01-2013 09:58:50
De vraag staat er al. Wij staan voor die keuze en zal eventueel binnen 1,5 week plaats vinden.
Ik zou graag willen weten of er hier mensen met ervaring zijn en waar jullie tegenaan zijn gelopen. De voordelen en nadelen van versnellen.

Ik vind het een erg moeilijke keuze!
 
Quote
Navigatie
RE: ervaringen met klas overslaan?
Son  schreef op: 24-01-2013 10:00:28

Loopt je kind tegen problemen aan ?


Hoe voelt hij/zij zich nu in de klas ?


is het een jonge leerling ?


 


Wij hebben het met school ook besproken, maar omdat ze zo'n leuke klas heeft en het daar zo leuk heeft, hebben we besloten om haar lekker te laten. Ook omdat ze ook nog eens een erg jonge leerling is.
Beste keus ooit.

 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Son  schreef op: 24-01-2013 10:00:55
Anders had ze nu al op middelbare gezeten
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Son  schreef op: 24-01-2013 10:06:45
Het kan natuurlijk een voordeel zijn als het kind zich al niet fijn voelt in de klas.
Niet genoeg wordt uitgedaagd, zelfs niet met extra werk.

Hier werd ook gezegd. (ze zat in groep 5 of 6) als ze niet versnelt, dan mag ze geen extra werk van volgend jaar...anders heb je dan het probleem weer. Dat was natuurlijk wel logisch.
Maar gelukkig hebben ze +groep en zat ze met haar vriendin regelmatig op de gang te werken. Ze kregen toch uitdaging en ondanks dat alles haar makkelijk afging heb ik haar niet zien vervelen/ met de pet naar gooien

Het enige nadeel..tot nu toe...ze heeft nog amper gefaald....gaat straks waarschijnlijk naar gymnasium en zal dan een keer heel hard op dr bek gaan....en daar zie ik tegenop...want ze weet nog niet zo goed hoe ze daar mee om mmoet gaan
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Chantal  schreef op: 24-01-2013 10:08:51
Ik ken een familie die 3 hoogbegaafde kids hebben.Ze is 7 jaar

de oudste  is net 9 en zit nu in groep 7 en de plannen zij dat ze met 9 jaar op vwo zal zitten.

het meisje geeft zelf aan wat ze wil ,ze kan heel goeD haar grenzen aangeven,

ze doet 1 schooljaar in 6 weken tijd,de stof dan he,,ze vermoedden dat ze eind dit schooljaar eind groep 8 af heeft,

ongelooflijk toch!

doe wat je gevoel je ingeeft,
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Mieps01  schreef op: 24-01-2013 10:09:38
Hou vooral in je achterhoofd dat je met versnellen korte termijn een oplossing hebt.. Lange termIjn niks oplost ( je kind blijft sneller leren) en je je kind moet voorstellen zoals het straks op de fiets met 11 de middelbare moet.. Tussen de echte pubers. Je kunt nog zo voorlijk zijn op de lagere school, op de middelbare hebben vooral hormonale ontwikkelingen de overhand en dan gaat echte leeftijd toch erg spelen. Soms heb je geen werkelijke keuze maar verbreden heeft hier zwaar de voorkeur boven versnellen. Een andere school biedt soms ook meer mogelijkheden. 
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Mieps01  schreef op: 24-01-2013 10:12:35
Wat ik nog wil aanvullen. Opgroeien als mens is meer dan het cognitieve/ academische. Als je dat maar meeneemt in je keuze, denk ik dat je als ouder wel weet wat je beste keuze is voor jouw kind!
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Anno  schreef op: 24-01-2013 10:22:11
Welke klas overslaan?
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Bloemblaadje  schreef op: 24-01-2013 10:37:28
hij gaat dan binnen 1,5 week van groep 5 naar groep 6. Heeft nooit in een plusgroep gezeten, maar blijkt na doortoetsen 2 tot 3 jaar voor te lopen. Zit nu in een hele leuke klas en is daar goed op z'n plek, maar verveelt zich wel en begint nu slordiger te werken en vertoont merdere tekenen van verveling. Ik weet dus alleen niet hoe het zou gaan als hij in de plusgroep zou zitten en wat andere lessen in groep 6 zou mee doen. Ik vind het zo'n grote stap van 'niks' naar versnellen en vraag me ook af hoe dat sociaal-emotioneel zal gaan. Het is geen kind wat op de voorgrond wil staan, rustig, lief en wordt door iedereen aardig gevonden, maar moet nog wel leren beter voor zichzelf op te komen. Verstand zegt:doen! Moedergevoel zegt: niet doen! Kind zegt:ik wil wel. Ik vraag me af of hij het geheel kan overzien van zijn keuze.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Mamajenti  schreef op: 24-01-2013 10:45:34
Als hij sociaal-emotioneel zwak is, zou ik er heel goed over nadenken!

Het is dan wellicht een betere optie om een plusklas te doen of verdieping te zoeken voor hem dan te versnellen.

Mij hebben ze bewust niet laten versnellen en mijn broer en zusje wel en die zijn er op de middelbare toch tegenaan gelopen en hebben daar een jaar over moeten doen. Ik heb op het HBO zelf de versnelling opgezocht en heb alles verder op gemiddeld tempo gedaan. Verveelde me soms wel, maar kreeg dan extra werk of mocht de juf helpen door het aan andere kinderen uit te leggen. En dat vond ik mooi!

Sociaal-emotioneel kan het veel doen om naar een andere klas te gaan, de druk opgevoerd te krijgen omdat hij slim is en een stuk jonger te zijn dan de rest.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
M&j  schreef op: 24-01-2013 10:47:09
School mag niet zomaar een kind een klas laten overslaan zonder eerst andere stappen te hebben ondernomen zoals compacten en verdiepen. Als hij nu pas tekenen van verveling heeft moet dat met het verdiepen van de stof goed optelossen zijn.
Op onze school wordt er eigenlijk nooit versnelt en iig niet om cognitieve redenen.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Bettie  schreef op: 24-01-2013 10:48:05
Mijn neef is vorig schooljaar na de kerstvakantie versneld van groep 3 naar groep 4 gegaan. En voor hem was het een enorme opluchting. Bleek in groep 2 al halverwege de groep 4 stof te zitten alleen was het sociaal emotioneel niet verstandig om te versnellen. Daar is toen hard aan gewerkt in de eerste helft van groep 3 en de overstap is nagenoeg voor hem probleemloos verlopen.

Het was voor hem gewoon ontzettend fijn dat hij nu uit dezelfde boeken werkte als de rest van zijn klasgenoten. (in groep 3 was hij de enige met andere lesstof behalve bij de schrijflessen).

Nu zit hij in groep 5 en begint op alle fronten weer enorm voor te lopen op de lesstof. School heeft dit opgelost door hem een vreemde taal aan te gaan leren (spaans) én extra verdieping te geven door opdrachten als 'werkstukken en spreekbeurten, collages maken' over allerhande onderwerpen die mijn neef interesseren. Hij verveelt zich totaal niet en zit lekker in zijn vel. (dat is echt anders geweest)
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Son  schreef op: 24-01-2013 10:54:59
let op he ! Want groep 5 is een relatief makkelijk schooljaar...
Ik weet nog dat Michelle het vanaf groep 6 wel pittiger begon te vinden...dus misschien mist hij nu( een half jaar van groep 6)  wel te veel
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Suus  schreef op: 24-01-2013 11:50:06
Mijn dochter is versneld, is van feb 2004en zitin groep 6. School moet binnen de groep aanpassingen doen, versnellen is een laatste optie. Ik zou het afraden tenzij er echt geen andere mogijkheden zijn.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Esther Mv Thomas  schreef op: 24-01-2013 12:22:32
Thomas is van januari 2006 en zit nu (net 7 jaar dus) in groep 4. Of je echt van een versnelling kan spreken, weet ik niet, maar over het algemeen zitten kinderen van zijn leeftijd in groep 3. Hij is een beetje een late herfstleerling, zullen we maar zeggen......Maar als hij van februari geweest was, had hij nu ook in groep 4 gezeten, dat weet ik zeker (hij is dan ook hoogbegaafd en zit op een Leonardo-school).
Voor hem is het goed. Hij is gewoon ouder dan andere kinderen van (net) 7 jaar. Hij heeft ook niets met de groep 3 kinderen waarmee hij in de combinatiegroep 3/4 zit. "dat zijn nog van die babies" is zijn reactie (en die kinderen zijn ook hoogbegaafd......).
Als ik kleuters zie, dan is hij voor mijn gevoel nooit zo geweest. Hij was al meteen 'oud'.

Hij zal nu 11,5 jaar zijn als hij van de basisschool komt, dat is niet extreem vroeg (zeker niet). Zelf was ik ook zo oud (iets ouder, ben van september).

Het zou mij trouwens niet verbazen als hij nog een keer echt versneld zou worden (op een normale school was dat zeker wel gebeurd), maar dat proberen wij toch zo lang mogelijk uit te stellen. Maar soms kan je ze niet tegenhouden en gaan ze gewoon veel sneller dan de rest en helpt verrijking etc. ook niet meer genoeg.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 24-01-2013 12:53:12
Wij hebben in december deze moeilijke beslissing genomen. Onze zoon van 7 (sept.2005) zit nu in groep 5.
Voor hij naar de basisschool ging rekende hij al op groep 3/4 niveau. In groep 2 bleek hij zichzelf lezen te hebben geleerd. Maar schrijven kon hij niet, wilde hij ook niet leren. Had hij geen geduld voor. Dus moest hij naar groep 3. 1 week groep 3 en een onhandelbaar kind thuis en op school. Hij wist alles al en alles was saai. Hij is toen weer doorgetoetst en kreeg alles op niveau aangeboden. Eind van het schooljaar weer doorgetoetst, 1 jaar voorsprong behalve voor schrijven.
paar weken in groep 4 begon het ge-emmer opnieuw. niet naar school willen, continu boos zijn. Maar op school een engeltje. dus juf dacht dat er thuis iets was. Ik ben bij mijn mening gebleven, toets hem door er speelt iets op school.
Doorgetoetst voorsprong: 2 tot 2,5 jaar. en toen ging het snel. sociaal-emotioneel heeft hij altijd beter bij oudere kinderen gepast. dit jaar zit hij in combinatieklas 4/5 dus HET jaar om hem te versnellen omdat hij zo niet naar een nieuwe klas hoeft. (kan slecht tegen verandering). Dus gekozen tussen voor ons twee kwaden. in groep 4 blijven met een onhandelbaar kind (kreeg al heel veel verdieping en verbreding en zo). of versnellen en een kind dat een half jaartje genoeg heeft in zijn eigen klas en dan in groep 6 weer gaat verbreden en zo nodig eerder.

Voor ons is het een superkeuze geweest hem te versnellen. Hij gaat met plezier naar school, verteld over zijn nieuwe vakken (vooral aardrijkskunde vind hij leuk), hij mag een spreekbeurt geven later in het jaar, hij krijgt toetsen die hij thuis moet leren (leuk om samen te doen). En voor mij een superplus punt, hij klaagt soms dat het moeilijk!!! is. haha dat heb ik nou nog nooit uit zijn mond gehoord, behalve de afgelopen paar weken. Geweldig hij moet moeite doen en opletten. Dat geldt dan alleen voor de nieuwe vakken want rekenen en taal en spelling loopt hij zelfs op groep 5 nog een jaar vooruit. maar dat geeft niet.

Wij blijven zijn hele school periode in goed en regelmatig contact met school. Deze school heeft nog nooit een kind 2 keer versneld maar ze hebben nu al gezegd het voor hem niet uit te sluiten. omdat hij heel ongelukkig wordt van gebrek aan uitdaging en het gevoel niet in de klas te horen. Als hij allemaal aangepast werk heeft dan voelt hij zich buiten de klas horen. Zijn gelukkig zijn gaat voor op het beleid van school. En daar ben ik heel blij mee!!!

Hoewel ik nu al moeite heb met dat Alex met 10 jaar naar de middelbare gaat en als hij nog een keer versneld zelfs met 9 jaar al. Maar dat is niet anders. Daar zal ik me overheen moeten zetten, hijzelf zal zijn leeftijd namelijk geen probleem vinden.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Bloemblaadje  schreef op: 24-01-2013 13:59:33
Ik ben er achter dat hij vorig jaar ook al is getoetst en dat het toen ook al duidelijk was, alleen heeft zijn juf hier toen niets over gezegd.Wij hebben vorig jaar grote problemen gehad met deze juf, want mijn zoon gaf toen aan zich te vervelen en zat de hele tijd donald ducks te lezen en dat vond ik niet kunnen. Heb meerdere malen om extra werk gevraagd, maar juf zag dat niet zitten.

Vandaag is hij voor het eerst gaan rekenen in groep 6 en wat was hij blij! Hij zei gisteren al dat hij naar groep zes wilde, omdat hij dan eens wat nieuws ging leren. Ik laat de uiteindelijke keuze aan hem over en zal er voor zorgen dat we een 'vluchtweggetje' hebben voor het geval het niet gaat. Het blijft een moeilijke beslissing, want je weet natuurlijk niet van tevoren of je er goed aan doet. Ik denk dat we hem de kans moeten geven als hij het zelf heel graag wil en moeten zorgen dat hij goede begeleiding krijgt.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Bloemblaadje  schreef op: 24-01-2013 14:00:14
Dank jullie wel voor jullie ervaringen! Het is altijd heel fijn om andere meningen en ervaringen te lezen.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Ik  schreef op: 25-01-2013 08:45:52
Onze oudste zoon is versneld. groep 4 heeft hij overgeslagen. Maar zoals hierboven beschreven is dat maar een tijdelijke oplossing Al snel gaat het vervelen weer beginnen. Groep7 was voor hem dan ook weer oersaai en in groep 8 was hij klaar met naar school gaan. Zit nu op het middelbare ook jong maar zo blij dat hij daar zit moet er niet aan denken dat hij nog op de basisschool zou zitten.  Onze tweede zoon is al in de kleuterklas versneld. Zit nu in groep 5 en liep dit jaar dus helemaal vast. Kreeg erge faalangst. zei zelf, de juf vind dat ik het niet kan wantik moet telkens hetzelfde doen. Hij zit sinds kort op een school voor hoogbegaafde kinderen. De beste stap die we hebben kunnen maken. Maar wat een tranen heeft het mij gekost vond het vreselijk moeilijk om hem bij zijn vriendjes weg te halen. Op zijn oude school had hij plusgroepjes en uitdagender rekenen maar dat was niet genoeg. Succes met de keuze. 
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 25-01-2013 08:50:01
Ik wil jullie sterkte wensen met jullie moeilijke keuze.
 
Quote
RE: ervaringen met klas overslaan?
Kyla  schreef op: 25-01-2013 09:20:20
@Esther: grappig dat jij zegt dat jouw zoon nooit als andere kleuters is geweest. Ik wist pas hoe kleuters zijn toen mijn jongste de kleuterleeftijd had, mijn oudste heeft die fase nooit gehad, was ook al gelijk "oud". Laat ze toch lekker kleuteren hoor ik heel vaak, sommige kleuters hebben daar helemaal geen behoefte aan.

Mijn oudste heeft groep 2 overgeslagen, althans, de laatste 3 maanden van groep1 heeft hij met groep 2 meegedaan (1/2 combi). Voor ons voelde deze beslissing als kiezen voor het minste kwaad. Voor hem was dat een schot in de roos, het negatieve gedrag verminderde sterk. Na de herfstvakantie werd dat weer meer en kreeg hij uitdagender werk en ging het weer goed. Wat wij de schooljaren erop hebben gemerkt is dat heel veel afhankelijk is van de leerkracht. Kan en wil hij of zij meer tijd besteden aan uitdagender werk, maar ook een band tot stand brengen met ons kind. J. heeft nl sterke behoefte aan gesprekken op volwassen niveau en om serieus genomen te worden. Doe je dat niet zal hij ontzettend gaan klieren. Nu gaat hij naar een school waar ze kunnen aansluiten op het niveau van individuele kinderen en zit hij weer tussen leeftijdsgenoten (en neemt de leerkracht hem serieus!), dat gaat nu zoveel beter.

@TO: ik haal nergens uit je verhaal of school al andere middelen heeft ingezet, daar zal mijn voorkeur eerst naar uitgaan. Mocht dat allemaal echt niet baten, zou ik versnellen pas overwegen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op ervaringen met klas overslaan?
Naam
Bericht