Menu
 

Topic:

Duitse klinieken weigeren behandeling ve

Melissa  schreef op: 17-01-2013 15:41:20

KEULEN - Vrouwen die het slachtoffer worden van verkrachting, krijgen bij sommige katholieke ziekenhuizen in Keulen geen morning-afterpil of lichamelijk onderzoek om sporen van de verkrachter veilig te stellen.


 

De klinieken weigeren dergelijke behandelingen, omdat ze in strijd zouden zijn met de waarden van de katholieke kerk.


Artsen in de ziekenhuizen die zich verzetten tegen de voorschriften van het aartsbisdom, moeten vrezen voor hun baan.







Illustratief voor de houding van de ziekenhuizen is een verkrachtingsgeval in december, aldus de krant Kölner Stadt-Anzeiger donderdag.


Gedrogeerd


 


Twee katholieke klinieken weigerden een 25-jarige vrouw de morning-afterpil en wilden geen sporenonderzoek doen. De vrouw werd op een feest gedrogeerd en kwam een dag later bij op een parkbank. Een EHBO-arts kon verkrachting niet uitsluiten en vroeg om het onderzoek.


Dat werd echter afgewezen met het argument dat daaraan ook een gesprek is verbonden over een mogelijke zwangerschap, het afbreken daarvan en het verstrekken van de morning-afterpil.


Een woordvoerder van het aartsbisdom bevestigt in de krant dat er inderdaad dergelijke regels gelden.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:10:43
Tja, en daar verschillen we over van meningen.. ik vind dit wel opdringen.. niet t geloof, maar wel jouw principes...

Zoals al eerder gezegd hier een zeer christelijk ziekenhuis, en daar gebeurt dat niet.. vraag me trouwens af of dat mag in Nederland.. (weet ik niet..)iets niet kunnen wat kennis betreft vind ik een heel ander verhaal. Wil je je als arts op alles specialiseren moeten ze mensen eerst een paar honderd jaar oud laten worden...
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:11:32
Wat verschrikkelijk , en wat een eng (in de zin van nauw) gedoe toch, dat aartsbisdom.. Luister je niet, dan je baan kwijt.. jakkes!
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:12:07
Maar ik vind dat deze regels er niet zouden mogen zijn.... De regel an sich vind ik niet kunnen...
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:13:24
En nu kap ik er echt mee, moet de kamer versieren! Ik reageer niet meer, wegens geen tijd meer hebben... (voor dit topic, moet ik nml. over nadenken.., en niet hatseflee, kolder opschrijven...)
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:13:44
Huh.. emoticon ging per ongeluk...
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Suus  schreef op: 18-01-2013 20:15:00
Ik vind het niet zo eng.... ze staan ergens voor en als arts kies je behalve voor je eed in zo'n situatie ook voor de overtuiging lijkt mij...anders heb je daar niks te zoeken.

Bij ons op school mag geen halloween gevierd worden en geen kerstman met kerst... kan ik wel gaan zeiken maar ik kies zelf voor zo'n school. Als ik dat anders wil heb ik daar niks te zoeken.

Zolang dit zh geen basale behandelingen weigert vind ik het geen probleem. Ze zullen misschien ook wel bepaalde regels hebben mbt IVF e.d. (weet niet hoe de rk kerk daar in staat)
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Stefan  schreef op: 18-01-2013 20:17:14

Quote Alice:
Maar ik zeg niet dat alle geloven maar weg moeten en verboden moeten worden. Ik vind het ook geen slecht iets, maar ik vind dat dingen als politiek, onderwijs en zorg algemeen moet blijven om voor elk in de samenleving er te kunnen zijn. 
Zou wat worden als je een zwarte kous op je CB hebt die weigert om je kind in te enten bvb. 
Abortus, map.. tja.. dat zijn controversiele dingen, maar wel beide toegestaan door onze wet. En de wet staat boven de bijbel. Dus als je kiest voor een beroep in de dienstverlening in een land waar dit toegestaan is, heb je 't uit te voeren ook. 



In de grondwet van nederland staat het volgende:

6.Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging
1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2. De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Nu ben ik geen jurist, maar hier staat toch echt: Binnen gebouwen (wordt niet vermeld welke, dit kan zijn een kerk, maar ook een ziekenhuis) en besloten plaatsen mag je in teken van je geloofsovertuiging zelf beslissingen maken. Dit betekent dus ook of je beslist euthanasie toe te staan, map te geven, abortus te plegen, of iemand met schoenen aan naar binnen moet. of je een pasje nodig hebt , etc, etc, etc.

Dat de wet het toelaat dat je abortus mag plegen, betekent niet dat de wet ook zegt dat ieder ziekenhuis verplicht is dat te doen. Zoals hierboven in de grondwet al staat omschreven, is het een keuze zolang het in een besloten plek en/of ruimte plaats vind.

En als ik het goed heb staat de grondwet nog steeds boven welke andere wet dan ook in nederland.
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Suus  schreef op: 18-01-2013 20:23:44
In katholieke ziekenhuizen in Keulen worden vrouwen die verkracht zijn, niet geholpen met een ‘morning-afterpil'. Bevel van de aartsbisschop. Zelfs onder katholieken is de verontwaardiging groot.

Het was de Keulse krant Kölner Stadt-Anzeiger die de kat de bel aanbond. Zij bracht deze week het verhaal van Irmgard Maiworm, een spoedarts in de Keulse wijk Kalk. Maiworm kreeg op 15 december een 25-jarige vrouw in haar kabinet. De jonge vrouw vertelde dat ze de avond voordien naar een feestje geweest was en pas de volgende ochtend wakker werd op een bank in de stad. Hoe ze daar was terechtgekomen, wist ze niet meer.


Ethische commissie


‘Voor mij een aanwijzing dat de vrouw op het feestje gedrogeerd werd, misschien met de bedoeling haar te verkrachten', vertelt Maiworm. ‘Daarom heb ik, in overleg met haar, de politie verwittigd zodat die een proces-verbaal kon opstellen. Voorts moest een gynaecologisch onderzoek uitwijzen of ze inderdaad verkracht was.'


Om het slachtoffer niet nodeloos te laten wachten, nam Maiworm contact op met het Sint-Vinzenz-ziekenhuis dat gerund wordt door de zusters Cellitinnen (zwartzusters). Maar daar kreeg ze te horen dat het ziekenhuis zo'n onderzoek niet kon doen. De ethische commissie had immers met kardinaal Joachim Meisner, de aartsbisschop van Keulen, de afspraak gemaakt dat vrouwen die het slachtoffer zijn van een verkrachting niet meer onderzocht konden worden. Want zo'n onderzoek zou kunnen leiden tot de vraag naar abortus. En dat is niet verenigbaar met de katholieke leer.


Het verhaal lokt in Noordrijn-Westfalen een storm van protest uit, ook in katholieke kringen. Ursula Heinen-Esser, parlementslid voor de CDU en voorzitster van de katholieke lekenbeweging Donum Vitae die zich bezighoudt met zwangerschapsproblemen, spreekt van een schandaal. ‘Elk ziekenhuis heeft de plicht verkrachtingsslachtoffers te helpen, ook met de morning-afterpil .'


Misverstand?


Het bestuur van de zusters Cellitinnen was gisteren duidelijk geschrokken van de verontwaardigde reacties. In een mededeling liet het weten dat er waarschijnlijk een misverstand ontstaan is. ‘Dat wordt op dit moment onderzocht. Het is zeker niet zo dat we slachtoffers van een verkrachting weigeren te onderzoeken. Alle medische noodhulp wordt onmiddellijk aangeboden, behalve de morning-afterpil . Als de patiënt daarvoor kiest, moet dat elders gebeuren.'


Ook bij het aartsbisdom wordt warm en koud geblazen. De woordvoerder betreurt dat de ziekenhuizen het onderzoek geweigerd hebben, maar tegelijk bevestigt hij dat een morning-afterpil uitgesloten is in katholieke ziekenhuizen. Joachim Meisner, de aartsbisschop van Keulen, staat bekend als een conservatieve hardliner en een vertrouweling van paus Benedictus. Hoewel hij dit jaar tachtig wordt en dus al vier jaar met pensioen moest zijn, is hij, op vraag van de paus, nog altijd op post.


Het is al de tweede keer in nauwelijks een week tijd dat de Duitse katholieke kerk in opspraak komt. Vorige week reageerde Duitsland verontwaardigd op de beslissing van de bisschoppen om de samenwerking met de hoofdonderzoeker van de pedofilieschandalen stop te zetten.


 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Alice  schreef op: 18-01-2013 20:26:32
Ik ben ook geen jurist Stefan, dus eerlijk gezegd weet ik niet hoe breed of hoe smal dat gelezen moet worden. 
Er staat dat de wet regels kan stellen, niet dat mensen zelf regels kunnen stellen. 

 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Stefan  schreef op: 18-01-2013 20:27:26

Quote Alice:
Ik ben ook geen jurist Stefan, dus eerlijk gezegd weet ik niet hoe breed of hoe smal dat gelezen moet worden. 
Er staat dat de wet regels kan stellen, niet dat mensen zelf regels kunnen stellen. 



Inderdaad maar er staat dat de wet dat enkel kan buiten gebouwen en/of besloten plekken.
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Alice  schreef op: 18-01-2013 20:36:34
Ja, maar dan nog.. ik heb geen idee hoor, mijn wetskennis gaat niet erg ver. Maar als iets in strijd is met de grondwet, dan kun je dat wel willen in je gebouw, maar denk niet dat dat mag. 
Nu weet ik niet of het weigeren van een map of een abortus in strijd is met de grondwet hier in nederland. Maar dan zou een christelijk ziekenhuis ook kunnen gaan zeggen, wij behandelen geen homo's meer. Gaat toch erg ver. 

Maar goed, ik word een beetje meegezogen in een discussie die ik eigenlijk niet eens zo heel erg interessant vind. Ik ben helemaal niet voor abortus of map, zou beiden zelf niet willen, maar ik ben wel voor zelfbeschikkingsrecht. 

Het lijkt mij gewoon een stuk simpeler als alle (overheids)instellingen algemeen zijn, zeker met het oog op de toekomst en de versplintering in de samenleving. 

Straks hebben we christelijke ziekenhuizen, moslimziekenhuizen, pvda-ziekenhuizen en rechtsextremistische ziekenhuizen , dat kan niet de bedoeling zijn. Waarom dan enkel uitzondering maken voor christelijke ziekenhuizen.. 


 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:37:08
toch nog even.. de overheid betaalt t meeste geld hiervan.. Dus heb je je eigen regels en weiger je binnen t zh door te verwijzen, dan ook geen geld van de overheid daarnaartoe...
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Jen9  schreef op: 18-01-2013 20:38:58
scholen, ook christelijke zijn trouwens verplicht de evoluietheorie te behandelen (rustig.. slechts een voorbeeld).. neem aan dat de overheid dan ook in ziekenhuizen regels mogen bepalen.. zolang daar overheidsgeld heengaat.
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Stefan  schreef op: 18-01-2013 20:52:04
Geen idee Jen9 of ze dat mogen en kunnen doen.
Ik ben geen jurist, heb enkel de grondwet twee regels gelezen.

Sowieso zullen er her en der wel regels gelden, maar welke regels er precies gelden tot het feit van welke handelingen verplicht zijn in een ziekenhuis dat weet ik niet.

Maar als ik de versplintering van specialistsiche behandelingen in nl mag doortrekken, dan mag ik domweg aannemen dat enkel de acute noodhulp verplicht is en niet geweigerd mag worden.

En onder acute noodhulp valt geen abortus of map.

Dit omdat ja zoals jullie vrouwen wel weten, na de map heb je nog tig weken tijd voor een abortus, dus wordt niet verstaan onder acute noodhulp.

Maar goed dit zijn slechts mijn speculaties hoor.
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Suus  schreef op: 18-01-2013 21:08:37
Jen, de spoedarts bede naar dit zh dat is niet intern doorverwijzen. Zh zegt hulp wel te bieden, alleen geen map.

 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Marie8  schreef op: 18-01-2013 21:11:46
Nou de map moet wel binnen een bepaalde tijd.
Maar dit nuanceert ook weer, ze hadden dus het onderzoek wel degelijk uit kunnen voeren en kunnen terug/doorverwijzen voor een eventuele map (niet eens zeker dat dit ervan zou komen of is gekomen).

Ik wist niet eens dat een map ook zo zwaar telt trouwens, daar trek ik dan persoonlijk helemaal niet zwaar aan.
Terwijl abortus, daar denk ik veel minder licht over.
Desondanks zet ik dat ook in mijn beroep van me af. Met regelmaat de vraag gekregen wat te doen, ongepland zwanger. Ik leg ze dan de keuzes voor en verwijs door naar instanties die daar meer mee kunnen als ze dat willen. Dat hoort namelijk bij mijn werk en tijdens mijn werk draag ik niet mijn persoonlijke standpunt uit.
 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Boterbloem  schreef op: 19-01-2013 16:48:09

Quote Alice:
Maar ik zeg niet dat alle geloven maar weg moeten en verboden moeten worden. Ik vind het ook geen slecht iets, maar ik vind dat dingen als politiek, onderwijs en zorg algemeen moet blijven om voor elk in de samenleving er te kunnen zijn. 
Zou wat worden als je een zwarte kous op je CB hebt die weigert om je kind in te enten bvb. 
Abortus, map.. tja.. dat zijn controversiele dingen, maar wel beide toegestaan door onze wet. En de wet staat boven de bijbel. Dus als je kiest voor een beroep in de dienstverlening in een land waar dit toegestaan is, heb je 't uit te voeren ook. 



Maar dit is dus ook de vraag:

Mag deze kerk op basis van haar overtuiging dit doen? Binnen de grondwet? Dan is er dus geen enkel probleem.

Oh en de overheid mag wel bepalen dat de grondwet boven de bijbel gaat, maar gaat de grondwet echt gruwelijk daar tegenin dan ga ik zeker niet naar aardse machten luisteren ;-) Dat is precies die geestelijke strijd die er is. Een ander bepaald voor mij niet of de grondwet boven de bijbel gaat.


WEL ben ik van mening dat in die zin de grondwet boven deb ijbel gaat dat wanneer ik in een ziekenhuis ga werken en je moet verplicht doorsturen of wat dan ook, en ik ZOU er op tegen zijn dat IK dan dus de keuze moet maken om dat beroep niet uit te oefenen.
Je tekent bij je beroep ergens voor, dan moet je je daar ook aan houden.
Wil ik een kruisje dragen en dat mag bij een bepaald beroep niet en stel ik zou vinden dat ik niet zonder dat kruisje kan, dan is aan mij de keuze of ik daar ga werken en toch het kruisje afdoe, of er niet ga werken en het kruisje omhoudt.

MAAR is dit toegestaan met de grondwet dan zie ik niets wat daarop tegen is. Dan moet je gewoon door naar een ander ziekenhuis want dan gaat het niet tegen de wet in.

Maar zou in het algemeen de grondwet iets verplichten, ik noem maar wat, een hakenkruis dragen zoals in de tijd van de oorlog en zoiets komt in de grondwet dan volg ik dat niet klakkeloos op. Als de grondwet zou bepalen dat een bepaald soort mensen minder is dan de ander en ik moet ze zo behandelen (gekleurde mensen zouden moeten opstaan voor blanke mensen) dan luister ik daar niet aan en zou ik die plek niet innemen enzovoort.


Simpelweg omdat de grondwet mij niet in laat gaan tegen mijn normen en waarden. We hebben in de geschiedenis gezien hoe gek het kan lopen, en in sommige landen loopt het nog steeds vreemd. Alleen nu zijn er dingen die veel mensen wel oke vinden, betekend niet dat ik maar klakkeloos me zo hoef te gedragen. En kun je daar legaal onderuit komen dan geef ik ze groot gelijk.

 
Quote
RE: Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Angel*  schreef op: 22-01-2013 09:08:12
Het katholicisme vind ik een sekte met de paus als sekteleider. De opvattingen van die mensen zijn toch niet meer van deze tijd en totaal niet menslievend!!!!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende


Reageren op Duitse klinieken weigeren behandeling ve
Naam
Bericht