Stefke schreef op: 29-12-2012 08:47:37 |
Ik denk dat ik er dit jaar maar eens aan moet geloven: ik ga proberen zelf oliebollen te
bakken! Maarrrrrr ik ben echt een keukenkneus! Ik ga het dus maar eens proberen met gewoon zo'n pak. Niet moeilijk doen met eigen recepten dus. Wie helpt me? Wat zijnberuchte beginnersfouten? Waar moet ik echt op letten? Hoe kan het écht niet mislukken? En boe lang van te voren kan ik ze maken? Hoop zoooo dat dit mE gaat lukken? (zou stiekem ook meteen een mooie besparende afsluiter voor het oude jaar zijn. De oliebollenkraam is knetterduur! En die van AH zo goor dat ik die mijn gasten niet voorzet) |
Quote |
Truusje schreef op: 29-12-2012 11:37:40 |
Heb besloten om het ook te proberen..... Hoeveel bollen haal je uit een pak, en hoeveel flessen olie heb je nodig? Zouden jullie een soeppan gebruiken of een braadpan? |
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 29-12-2012 12:12:35 | ||
Op een ander pitje een pannetje met water en veel azijn opzetten. De stank is dan stukken minder.. En neem een pan met een dikke bodem.. dan blijft de olie beter op temperatuur en kun je de warmtebron lager zetten. | ||
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 12:17:28 |
Ik bak buiten. Het spettert niet erg bij mij, maar hetruikt wel. Tegen de lucht kan je ook een pan
met water en azijn aanzetten odd |
Quote |
Janneke schreef op: 29-12-2012 12:18:39 |
Ik gebruik zonnebloemolie in de frituurpan, zonder mandje erin. Met twee opscheplepels, gekke vormen zijn leuk Uit laten lekken op keukenpapier en het liefste zo snel mogelijk opeten, lekker knapperig! En buiten doen, lekker de buurt laten ruiken dat er oliebollen gebakken worden |
Quote |
Angelique schreef op: 29-12-2012 12:19:24 |
mijn moeder deed het vroegr altijd wel beslag maken met donkerbruin bier was voor haar een must dan
gist het lekker deeg ook even goed laten rusten en tijd geven om te rijzen bakken deden we altijd buiten dat wilde we binnen niet hebben afgelopen jaar man van fruit ze buiten gebakken op de skottel in de party tent was super gezllig dit jaar doen we dat weer maar dan bij hun |
Quote |
Janneke schreef op: 29-12-2012 12:22:35 |
Trek trouwens wel een oude jas/kleren aan, want je stinkt een uur in de wind. |
Quote |
Lot schreef op: 29-12-2012 12:23:24 |
Kijk, dat ziet er handig uit, krijg je zo'n man er bij bij zo'n skottelbraai? En nog even een tip: beslagkom en garde met KOUD water afspoelen, en alvast een nieuwe afwasborstel kopen. Dat beslag kleeft! |
Quote |
Angelique schreef op: 29-12-2012 12:26:35 |
hihih ja hier hadden we hem inc skottel en dit jaar dus weer alleen andere lookatie |
Quote |
Xsara schreef op: 29-12-2012 14:05:26 |
je oliebol wordt heel snel donker als je olie te heet is.. hij moet zakken en dan na een tijdje zelf
omdraaien. ik heb van mijn schoonouders ouderwetse oliebollen lepels, 2 die in elkaar passen van een
soort tin... werkt als een tierelier! maar een ijsschep werkt ook goed of 2 juslepels... ik gebruik een
oude gietijzeren vleespan... lekker zwaar en houdt de temp ook goed.. succes... krijgen we het resultaat nog te zien???? leuk nieuw topic, show je oliebollen!! |
Quote |
Fruitsalade schreef op: 29-12-2012 17:34:36 |
Whahaha ik was het weer helemaal vergeten hoe we het gedaan hadden zeg. Was wel ideaal hoor!!! Die rare vormen vind ik juist leuk, dan zie je echt dat het homemade oliebollen zijn. En die rare vormen vind ik ook het lekkerst. Mijn vader deed het vroeger altijd met 2 gewone lepels. De raarste vormen kwamen er uit! Oh ik denk dat het dit jaar minder beslag wordt hoor, volgens mij hebben we tot de zomer oliebollen kunnen eten.... LOL |
Quote |
Krumelke schreef op: 29-12-2012 19:27:22 |
wij bakken ook nooit zelf oliebollen. wat een vieze bende wordt dat zeg. pfff. mijn vader bakt ze
altijd (met bier ipv water; gebruikt pollepel ipv ijsschep) en ze smaken heerlijk. dit jaar krijg ik (vanwege mijn dieet voor mijn dochtertje) melk, soja en ei vrije appelbigneits van mijn vriendin. heerlijk. |
Quote |
Spatje schreef op: 29-12-2012 19:30:11 |
koude oliebollen vind ik niet lekker, maar opwarmen in de magnetron ook weer niet, hoe warmen jullie
ze op? |
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 29-12-2012 19:30:12 | ||
Moet hier best om lachen.. niet zelf bakken want dat geeft zo'n bende maar wel de oliebollen van een ander aannemen die ze zelf bakt. Ik vind het ook geen pretje maar zoveel lekkerder en goedkoper dan als je ze koopt. | ||
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 29-12-2012 19:30:38 | ||
In een aluminium schaal op de kachel.. | ||
Quote |
Xxx schreef op: 29-12-2012 19:45:19 |
Ik heb ze ook gebakken vandaag. pak koopmans mix gietijzeren pan vol met zonnebloemolie korstje brood erin. Als deze dichtschroeit is hij goede temp. ijsschep in de olie, daarna in beslag, bolletje laten "vallen" in de olie. 6 minuten later eruit scheppen en klaar zijn de bollen.... En lekker! Lees hier allemaal van zooi en rommel, vettigheid, smurrie? laten jullie het plonsen dan? Of combi met water? Dan spettert en walmt het veel meer. Ik hoefde alleen de achterplaat en kookplaat schhon te maken, net als bij koken. Verder de afzuigkap op hoogste stan en mechanische ventilatie op hoogste stand, roosters overal open en nu 3 uur later is de oliebollen lucht alweer verdwenen....... opwarmen gewoon even in de oven 200* 15 min. |
Quote |
M&j schreef op: 29-12-2012 20:05:33 |
Ik bak al jaren zelf oliebollen, alleen de lol al om het enthousiasme van de kinderen om het
rijzende deeg. Ik doe het gewoon in de keuken met nieuwe zonnebloemolie in een diepe pan, afzuigkap
maximaal en bakken maar Na het bakken zet ik de voor-en achterdeur tegenover elkaar open en de bakluchtjes zijn
weg. |
Quote |
Chantal schreef op: 29-12-2012 22:12:26 |
Ik ga ze maandag ook bakken.lekker die eigengemaakte..en die lucht...stank??? Vind ik
niet... tis gezellig om te doen...ik maak twee pakken klaar |
Quote |
Linda020800 schreef op: 30-12-2012 09:03:45 |
Ik ga maandag ook bakken, 12 pakken. Voor de hele familie en ook nog voor de buren. Is hier
traditie geworden. Vroeg beginnen en in de loop van de dag komt iedereen bollen eten en halen. Erg
gezellig. Toch nog wel een goede tip hier, wist niet van het pannetje met azijn. |
Quote |
Mb2 schreef op: 30-12-2012 09:14:03 | ||
Ik doe ze altijd even in een voorverwarmde oven. | ||
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 30-12-2012 10:04:32 |
Oké, ik wil het straks ook proberen. Hoeveel bollen gooien jullie dan per keer in de pan? |
Quote |
Truusje schreef op: 30-12-2012 10:35:24 |
Mijn deeg staat te rijzen.... Heb door het beslag krenten/rozijnen en herfstbok gedaan. Ben benieuwd. Ik doe er 4 tegelijk in de pan. |
Quote |
Angelique schreef op: 30-12-2012 11:15:27 |
hoe lang moet die troep nog rijzen ? moet zo nog naar winkel namelijk wil vandaag nog wat bakken |
Quote |
M&j schreef op: 30-12-2012 12:23:03 | ||
Drie à vier maar niet tegelijk omdat ze dan gaan plakken maar met een kleine tussenpauze. | ||
Quote |
Minou schreef op: 30-12-2012 12:28:38 |
Hier in frituurpan, zie je ook de temp GEEN rekje erin want ze gaan onder en komen dan boven wippen de gekste vormen soms, maar die zijn lachwekkend..soms zit er een fallus tussen hier gewoon met 2 lepels ( juslepel en ander lepel om eraf te laten glijden) uit laten lekker en jammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmie |
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 30-12-2012 12:29:05 | ||
Op mijn pak van Koopmans staat 45 minuten bij kamertemperatuur | ||
Quote |
Diedoes schreef op: 30-12-2012 12:35:49 |
Ik heb ook koopmans, niet rijzen. Na het mixen 2 a 3 minuten laten staan en bakken maar...... |
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 30-12-2012 12:39:35 |
dan heb jij gemak in een pak zeker Diedoes.. Die vonden wij niet te eten.. Daarom weer de ouderwetse
pakken die moeten rijzen. |
Quote |
Lot schreef op: 30-12-2012 12:46:10 |
Die vond ik ook niet lekker. Ik heb net zelf beslag gemaakt met bloem, melk, gist en ei, kijken hoe dat smaakt. Het rijst in ieder geval al lekker! |
Quote |