Stefke schreef op: 29-12-2012 08:47:37 |
Ik denk dat ik er dit jaar maar eens aan moet geloven: ik ga proberen zelf oliebollen te
bakken! Maarrrrrr ik ben echt een keukenkneus! Ik ga het dus maar eens proberen met gewoon zo'n pak. Niet moeilijk doen met eigen recepten dus. Wie helpt me? Wat zijnberuchte beginnersfouten? Waar moet ik echt op letten? Hoe kan het écht niet mislukken? En boe lang van te voren kan ik ze maken? Hoop zoooo dat dit mE gaat lukken? (zou stiekem ook meteen een mooie besparende afsluiter voor het oude jaar zijn. De oliebollenkraam is knetterduur! En die van AH zo goor dat ik die mijn gasten niet voorzet) |
Quote |
Tiesmv3jongens schreef op: 29-12-2012 08:53:57 |
Ik heb het vorig jaar voor de eerste keer gedaan ook met pakken en dat was goed gelukt. Zorg ervoor
dat je olie op de goede temperatuur is succes. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 29-12-2012 08:55:24 |
Succes! Ik lees even mee. Want inderdaad, het is zooooooooooveel goedkoper zelf te maken! |
Quote |
Stefke schreef op: 29-12-2012 08:56:35 |
En voor de spotters onder ons.... Misschien zitten daar wel topkoks bij..... |
Quote |
Tiesmv3jongens schreef op: 29-12-2012 08:56:47 |
Oja ik had ze een dag van te voren gebakken en smaakten goed hoor op de dag zelf. |
Quote |
Sabina Mv Milou En R avi schreef op: 29-12-2012 09:01:14 |
Ik ga het ook proberen dit jaar. Die van de ah zijn idd echt heel smerig! Wat voor olie kun je het beste gebruiken? |
Quote |
Mafkees schreef op: 29-12-2012 09:04:12 |
ik ben alles behalve een keukenprinses en ik kan het ook. precies volgen hoe het op het pak staat. olie goed heet en tadaaa! erg lekker en ook wel heel leuk om te doen! succes! (ik kocht gisteren bij de oliebollenkraam 3 oliebollen en echt waar...die mevrouw zei 3,30!!) |
Quote |
Claudje schreef op: 29-12-2012 09:10:56 |
Ik bak ze ook zelf sinds 2 jaar. Het ik moet zeggen...ze lukken best goed! Ze smaken iig beter dan die dingen uit de supermarkt! Het enige probleem wat ik dus steeds heb is dat het beslag niet in een keer van mn ijslepel valt. Het blijft teveel plakken en krijg dus heule rare vormen. Maakt op zich niet uit,want de smaak zal er niet minder om zijn...maar ik loop elke keer te tieren als dat beslag zo blijft plakken. Een hoop gedoe om dan alles in de pan te krijgen. Schrapen met een andere lepel, schudden...gedoe dus. Dus wat doe ik verkeerd of wie heeft de tip om het soepel van mn ijsboltang/ijsbolletjeslepel te laten glijden? |
Quote |
Stefke schreef op: 29-12-2012 09:11:03 |
3,30 voor 3 bollen??? We zijn met zijn 12en! En ik lust er zeker wel meer dan 1! (en het lekkerste
ontbijt op 1 januari is een koud bolletje van tafel plukken haha). Nou, ik ga eens aan de slag. Zal wat extra olie en pakken kopen zodat het mis kan gaan. En hoe zit het met krenten? Gaan die er geweld in of gewoon droog? Heb ook een pak met appelbeignet-beslag gezien. Nodig of kunnen de appels zoals sis zegt ook in gewoon beslag? Bedankt voor de tips vast. Ga eens boodschappen doen! |
Quote |
Boterbloem schreef op: 29-12-2012 09:13:40 |
maar als je het in een pan met olie doet he, hoe weet je dan dat het warm genoeg is? Misschien ga ik me er toch ook maar aan wagen... |
Quote |
Sabje Mv Jm En ?? schreef op: 29-12-2012 09:20:10 |
Idd wat sis zegt. Je moet ze met een ijschep doen. Goed uit laten lekken in een vergiet bijv. Af laten koelen en dan op een schaal ,folie er over en dan op een koele plek. Bijv kelder ,garage. Op warme kan even de oven voor verwarmen,dan de oven uitzetten. En dan doe je de bollen er even in. En nog 1 tip,als ze goed gelukt zijn en lekker En je vind het zonde om weg te gooien. Je kan ze invriezen. Succes dames!! Mafkees het word steeds duurder,door de grondstoffen. Hun gaan met het jaar steeds meer geld betalen ,voor de spullen die hun nodig hebben. En de grond waar ze opstaan ,word ook elk jaar duurder . Ik heb het geluk dat ik ze niet hoef te kopen ,maar anders had ik ze ook zelf gemaakt. Maar geloof mijn de komende dagen ,nemen de meeste mensen tussen de 40 tot 80 euro. Er zijn maar heel weinig die een zakje komen halen hoor. |
Quote |
Tiesmv3jongens schreef op: 29-12-2012 09:20:41 |
De olie in je gewone pan kan je controleren door een broodkorstje als dat sist dan is je olie warm
genoeg. Frituurpan weet ik niet of het in het in het mandje moet of niet want due gebruik ik
niet. Hoelang ze erin moeten staat op het pak. Het wil weleens helpen om eerst je lepel in de olie te dopen zodat het er wat makkelijker afgaat. De krenten liet mijn moeder altijd even wellen. Ik maak ze alleen zonder want hier lusten ze niet met. Beignets beslag is wat dunner dan oliebollenbeslag maar dat doe ik met de pakken voor appelbeignets. |
Quote |
Mafkees schreef op: 29-12-2012 09:48:50 | ||
ik snap ook wel dat ze er ook aan willen verdienen, maar gister hadden we het alleen even als happie tussendoor. 30 oliebollen halen voor oudjaarsavond gaat me wat ver voor dit geld....tis tenslotte niet het enige wat ik eet | ||
Quote |
Moedervan5 schreef op: 29-12-2012 09:49:24 |
een gedeelte van het water vervangen door bier, en je krijgt heerlijke luchtige oliebollen. |
Quote |
Kimmvsemenmex schreef op: 29-12-2012 09:52:47 |
Waar kan ik konen proeven?? Krijg trek van dit topic |
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 09:53:43 |
Ik gebruik de fonduepan. Als je de frituur gebruikt, niet het netje gebruiken, want dan zakt je deeg
door de gaatjes en krijg je geen bollen. Het deeg is eerst nog zacht namelijk. Ik ga dit jaar appel-perenbollen maken. O en ik wel de rozijnen ruim van te voren en laat ze goed drogen voor ik ze door het beslag doe |
Quote |
Boterbloem schreef op: 29-12-2012 09:54:28 |
Ik bedoel wel dat je dus het netje naar beneden doet. Gaat het anders neit aan dat
verwarmingselement zitten? Of zakken ze niet zo ver als je ze erin doet? |
Quote |
Worteltje schreef op: 29-12-2012 09:57:24 |
Het is echt een eitje dames, gaat jullie makkelijk lukken! Krenten wel ik wel altijd en de
oliebo;;en laat ik uitlekken op keukenrollen. Alles is al gezegd, dus ik heb geeb tips meer. Wij
doen altijd helft met en helft zonder krenten. En als t kan doe t dan in de schuur, lucht blijft
lang hangen |
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 10:01:30 |
Je kan een frituurpan waarbij het verwarmingselement in de olie zit niet gebruiken. De bollen
plakken dan idd aan het element. Je moet een pan hebben met gladde bodem |
Quote |
Stefke schreef op: 29-12-2012 10:03:34 |
Haaaaa, die laatste is een goede! Daar was ik dus mooi de mist in gegaan! Eeens kijken wat de goedkoopste pan bij blokker kost! |
Quote |
Proestie schreef op: 29-12-2012 10:11:04 | ||
Heb je geen oude gewone pan die je kunt gebruiken? | ||
Quote |
Boterbloem schreef op: 29-12-2012 10:12:11 |
oke, misschien een heeeeeeeeeeeele domme vraag: maar kan de olie niet te heet worden in een gewone pan? Hoe houd je dat op een goede temperatuur? Goed om te weten dat het niet met een element onderin kan! |
Quote |
Claudje schreef op: 29-12-2012 10:15:19 |
Ik bak ze wel gewoon in mn frituurpan met verwarmingselement in de pan.Zonder mandje dus Zo ver zakken ze niet. Tenminste...bij mij niet. Of komt dat omdat het bij mij zo aan de lepel blijft plakken? |
Quote |
Jo schreef op: 29-12-2012 10:20:51 |
Ik heb eens gebakken banaan gemaakt, erg lekker maar ik had de hele keuken moddervet en denk dat ik
daarom geen oliebollen ga bakken In de schuur kan niet want daar heb ik geen fornuis en een extra frituurpan heb ik niet |
Quote |
Worteltje schreef op: 29-12-2012 10:23:29 | ||
Wij doen het gewoon op gevoel. Olie goed heet laten worden op hoog vuur en dan het beslag erin. Als we merken dat het te hard gaat zetten we m een tikkie zachter. | ||
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 10:34:19 |
Daarom gebruik ik dus een fonduepan. Die heeft een thermostaat net als een frituurpan, maar heeft
een gladde bodem Volgens mij bedoeld sis dat je het met lepel en al in de olie houdt en dan na even bakken los schraapt met de ijsschraper. |
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 10:41:06 |
Ja die had ik ook, maar die heeft mijn lieve man gesloopt. Doe het nu gewoon met twee lepels en dan
de lepels goed vochtig houden |
Quote |
Claudje schreef op: 29-12-2012 10:57:28 |
oke...vochtig houden met olie? Dus eerst in de olie dompelen? |
Quote |
Mamajenti schreef op: 29-12-2012 11:03:41 |
Nee vochtig met water. Gewoon een glas met water ernaast en elke x voor je schept de lepel even door
het water halen. En als je water teveel deeg gaat bevatten, even schoon water pakken |
Quote |
Ladyd schreef op: 29-12-2012 11:10:50 |
En hoe zit het dan met spetteren en stinken? Ik zou ze ook wel zelf willen bakken en dan in een gewone pan |
Quote |