Menu
 

Topic:

EU wil grotere waarschuwingen voor sigar

Melissa  schreef op: 17-12-2012 16:09:54

BRUSSEL - Er moeten grotere waarschuwingen komen op pakjes sigaretten, zowel in tekst als in beeld. Dat gaat de Europese Commissie voorstellen, aldus persbureau Reuters.



Foto: Thinkstock

Een woordvoerder van Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid en consumentenzaken) wilde maandag niet ingaan op de berichten. Woensdag komt het dagelijks bestuur van de EU met de plannen naar buiten.


De voorstellen van Brussel gaan minder ver dan de regels in Australië. Daar is het sinds 1 december verboden om logo's of merken te voeren op pakjes sigaretten.







De EU wil, volgens Reuters, dat 75 procent van de oppervlakte van de pakjes met rookwaar besteed wordt aan waarschuwingen.


Lidstaten mogen echter zelf besluiten nog strengere regels toe te passen, aldus het voorstel van Borg. Daarnaast wil Brussel dat sigaretten met een smaakje, zoals mentholsigaretten, verboden worden.


Omkopingspoging


 


Over dit dossier struikelde Europees commissaris John Dalli in oktober. De Maltees zou op de hoogte zijn geweest van een omkopingspoging om zo de Europese besluitvorming te beïnvloeden.


Hoewel Dalli zelf niet beschuldigd is van frauduleus handelen, kon hij niet langer aanblijven, meende de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.


 
Quote
Navigatie
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mitch  schreef op: 17-12-2012 16:11:02
Toen ik nog ookte boeide het mij echt geen drol wat er op de pakjes stond.
Stoppen moet je vanuit jezelf doen.
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Melissa  schreef op: 17-12-2012 16:11:34
Ik denk dat het geen bal helpt, al zou je 100% van het pakje volkalken met slogans en waarschuwingen.

Maar wel een leuk idee voor een 'discussie'

Hoe kunnen we de toekomstige generaties ontmoedigen te roken?

(ik persoonlijk denk niet dat ze het er om gaat dat de huidige rokers stoppen, maar meer dat de kinderen van nu straks niet beginnen)
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mafkees  schreef op: 17-12-2012 17:35:30
tegen de tijd dat mijn kinderen zouden willen gaan roken kost een pakje denk ik 30 euro, dus zullen ze dat wel laten

mij schrikt het ook niet af. ik zie het wel maar ik zie het niet, snap je?
van het ene pakje kreeg ik slechte zaadcellen en bij de ander hart- en vaatziekte. heb het gezien maar er niks minder door gaan roken
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
E Mv 2  schreef op: 17-12-2012 18:23:26
Maar waarom alleen bij roken?er zijn zoveel dingen slecht
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Boterbloem  schreef op: 17-12-2012 18:28:54

Quote melissa:


Maar wel een leuk idee voor een 'discussie'

Hoe kunnen we de toekomstige generaties ontmoedigen te roken?



Nou, door te zeggen dat als er geen rokers zijn de belastingen flink omhoog zullen gaan waardoor ze nog meer moeten betalen als wij al doen...


 


Euhhmmmmm... oh nee, zal vast niet werken.

Ik denk dat het werkelijk niet uitmaakt wat erop staat. Sterker nog, heb al gehoord dat sommige van de jongeren het ontzettend stoer vindt...


 


Dus het helpt eerder als je teddyberen op de pakjes zet, al maken ze dan wel weer verpakkingen waar je ze in over kan pakken.

Gewoon eerlijk blijven naar de kinderen zodat ze een keuze kunnen maken. 

 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Boterbloem  schreef op: 17-12-2012 18:47:49

Dat zou ik dus nooit doen, heb zoveel leeftijdsgenoten gezien die daar aan onderdoor gingen. Die stiekem toch hadden gerookt en niet gezegd, hun kado kregen en zich zo schuldig voelden.
Of het wel zeiden, het niet kregen en dat enkel om 1 stomme fout.

Je 'beloning' zijn kapotte longen, mogelijk een pijnlijke dood.


Het beste wat je als ouders kan doen is zelf niet roken. Mijn man rookt ook, hij kan wel goed vertellen hoe moeilijk hij het vind te stoppen. Hij is wel eens 3 week gestopt maar hij werd gewoon gek... Zweten, misselijk, niet kunnen concentreren enzovoort.

Maar ik zou er nooit een beloning of straf tegenover zetten. Loodzware last voor een puber. Zet aan tot liegen of tot schuldgevoel

 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Boterbloem  schreef op: 17-12-2012 18:57:20

Nou, als het je gaat om straffen kun je ze toch ook een chocoladereep beloven als ze voor die leeftijd niet hebben gerookt?

Nu zeg je eigenlijk: rook je voor je 16e niet dan krijg je een mega kado voor iets wat heel normaal is om niet te doen, en daarna kun je doen en laten wat je wilt want je kado is binnen.

Zo werkt het bij mij dan weer niet haha.

Van oversteken kun je doodgereden worden, doe je het verstandig dan is de kans kleiner.
Van roken kun je kanker krijgen. Rook je niet is iig de kans alweer kleiner.

Je hebt nooit zekerheden in het leven.

Maar ik vind een scooter of rijbewijs erg overdreven voor niet te gaan roken. Wat krijgen ze als ze geen snoep aanraken, wat creeer je als ze toch stiekem roken maar ook die scooter willen... 


 


Kan je relatie naar de knoppen helpen naar wat ik gezien heb.. Ouders vertrouwen de kinderen minder, kinderen voelen zich rot naar de ouders en zorgen maar dat ze niet in de buurt zij nvoor die vragen. Not my cup of tea

 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mafkees  schreef op: 17-12-2012 19:04:21

Quote Boterbloem:


Nu zeg je eigenlijk: rook je voor je 16e niet dan krijg je een mega kado voor iets wat heel normaal is om niet te doen, en daarna kun je doen en laten wat je wilt want je kado is binnen.



zo zie ik het ook.
je ontvangt iets, waarom? je doet gewoon iets wat hoort!

en Sis..jij  hebt je ook niet aan de afspraak met je ouders gehouden, dus met liegen of verzwijgen verdiend? wat is dan de meerwaarde?

ik zie het als mijn taak om te zeggen dat roken niet oke is (net als met meer dingen) maar belonen of straffen zou ik dan weer niet doen.
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mama Van Drie  schreef op: 17-12-2012 19:38:04
En daarbij is het voor een puber niet normaal om het niet te doen, het is juist normaal om dingen uit te vinden en roken te proberen, DAT is normaal voor een puber.. Een puber doet nou eenmaal dingen niet zoals ze horen, daar zijn ze puber voor.[/quote]

En hoe kijk je er dan tegenaan als je zoon/dochter aan het blowen slaat?....dat is misschien net zo normaal maar voor ouders niet fijn om te weten dat hun kind zich op dat pad begeeft.
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mama Van Drie  schreef op: 17-12-2012 19:43:11
Maar dat gaan ze niet thuis doen!....Ze zijn met vrienden op stap en je gaat toch zeker niet bij je pa en moe op de bank zitten blowen... dan ben je een kneus......

Ze zeggen altijd kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen en daar zit wel waarheid in.
Echt, soms vallen je eigen kinderen je tegen.
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Jen9  schreef op: 17-12-2012 19:59:16
Ze krijgen van mij sowieso geen scoorter (in die tijd vast weer een brommer haha). Daar mogen ze zelf voor sparen...

Roken, die keuze maken ze zelf, en daar ga ik geen beloning achter zetten.. als ze zo dom willen zijn, zou ik dat heel erg vinden,maar ik denk niet dat een kind t roken laat vanwege een beloning.

Of die waarschuwingen zin hebben, tja, deze schijnen ook geholpen te hebben. maar ik weet t niet. Een roker weet toch hoe schadelijk t is?

Roken over een jaar of 10 verboden?? Ik hoop t zo, maar denk dat ik dat niet meer mee ga maken..., dat zal denk ik nog heeeeeel lang duren...
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Made  schreef op: 17-12-2012 20:28:54

Hier heeft het niet geholpen. Zou ook mn rijbewijs krijgen als ik niet zou roken, dus ook niet gekregen. Baalde wel toen ik 18 werd, maarja dat was 3 jaar te laat
Sigaretten duurder maken werkt ook niet ben ik bang.


Ik weet nog dat we vroeger op het schoolplein stonden....als een pakje sigaretten 5 gulden gaat kosten, dan stoppen we....nou niet dus. Wat doet een pakje marlboro tegenwoordig? 6 euro? Dat is dik 13 gulden
Denk dat er hierdoor alleen maar meer criminaliteit komt, dan komen de sigaretten net als drugs in het illegale circuit, weet niet of het daar beter van wordt?

Denk dat we onze kids goed voor moeten lichten, ben bang dat we niet meer kunnen doen.
En dan nog kan ik mn dochter heel goed voor gaan lichten, maar als haar vrienden groep later allemaal roken, en mijn dochter is beinvloedbaar, kan ik nog zulke preken gaan houden, maar dan doe ik er nog weinig tegen.

Kan alleen maar hopen dat ze niet zo dom is als dr vader en moeder

 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mafkees  schreef op: 17-12-2012 20:44:38

Quote SismvNick:
Mijn kids krijgen trouwens sowieso wel een scooter ect. hoor, maar dat ga ik ze niet vertellen.

En zoals ik altijd zeg, ik kan nu een hoop roepen, maar mijn kids zijn 3 en 2, dus ik heb makkelijk lullen.. Toen ik geen kinderen had beweerde ik ook dat er nooit een kind bij mij in bed zou slapen en meer van dat soort dingen.. En als ik een krijssend kind zag zou MIJN kind dat nooooooiittt gaan doen..



hahaha, heel herkenbaar!
ik doe nu alles waar ik vroeger de pest aan had
speen? walgelijk! maar zelfs de oudste van 6   slaapt er nog mee in
in bed slapen: dacht het niet, ze hebben zelf een bed! en tadaaa...2 jongens in bed
waarom niet zonder kind op vakantie? lekker truttig. ik ben nu nog geen nacht zonder ze geweest (behalve tijdens een ziekenhuisopname, oke)

idd...laten we ze eerst maar naar de 16 jaar brengen
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Jen9  schreef op: 17-12-2012 20:49:23
Niet roken doen ze niet voor mij mag ik hopen, maar voor zichzelf.., en daarbij,.. een scooter vind ik voor hier een te groot cadeau, daar gaan ze maar voor sparen,, 2 van die dingen kan ik niet betalen, want dan blijft er niks meer over voor hun studie....


Verder doe ik idd bijna alles waarvan ik heb gezegd dat ik t nooit zou doen.. ligt er idd nu weer een in ons bed te slapen, 7 jaar oud...
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Mama Van Drie  schreef op: 17-12-2012 20:52:41
Ik heb er al twee zover gebracht......1 is sinds september 16 en de ander is sinds augustus 18.....en weet je....ik zucht soms dat ik wel een sprong van pakweg 10/15 jaar wil maken en wellicht lachen we dan om dingen waar we ons nu druk om maken omdat je dan weet dat alles toch goed gekomen is...maar zover ben ik nog niet....mijn jongste is 8.5 en o my god die moet ook nog gaan puberen.....ik duik wel ff onder.....
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Boterbloem  schreef op: 18-12-2012 08:35:02

Quote SismvNick:


En daarbij is het voor een puber niet normaal om het niet te doen, het is juist normaal om dingen uit te vinden en roken te proberen, DAT is normaal voor een puber.. Een puber doet nou eenmaal dingen niet zoals ze horen, daar zijn ze puber voor.



Precies, en ik denk dat het belangrijk is dat ze een zekere ruimte krijgen om hun eigen fouten te maken. 
 
Quote
RE: EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
M&j  schreef op: 18-12-2012 09:02:30
Nou, voor mij gaat die tijd zo zachtjes aan aan breken......... zucht!
Mijn dochter heeft al het eerste rokende klasgenootje (groep 8)

Ik denk dat goede voorlichting over roken erg belangrijk is, wat het met je doet, hoe de verslaving werkt, dat 'het is maar een sigaretje' niet bestaat etc, ook denk ik dat volwassenen moeten opletten roken geen positief imago te geven. 


Met belonen en straffen maak je dat roken alleen maar interessanter en spannender dus wat dat betreft geen afspraken alleen de algemene regel dat hier binnen niet gerookt mag worden. Ik hoop dat ze genoeg zelfvertrouwen heeft om nee te blijven zeggen maar het is moeilijk voor die kinderen. Gelukkig mag op de middelbare school waar mijn dochter heen gaat niet gerookt worden, alleen buiten daar is een soort doorzichtig hok waarin je voor l*l staat.

KWF kankerfonds is ook een nieuwe campagne begonnen, gericht op jongeren die niet roken.
 
Quote
Navigatie


Reageren op EU wil grotere waarschuwingen voor sigar
Naam
Bericht