Menu
 

Topic:

Kerstliedjes op school

Natasja  schreef op: 15-12-2011 15:19:54
Om te beginnen: ik wil hier niemand mee voor het hoofd stoten ik vraag het me gewoon echt af.

Goed, mijn dochters zitten (bewust) op een obs.
Ieder jaar zingen ze (super leuk) kerstliedjes op het schoolplein.
En ieder jaar komen daar de liedjes kyrie eleison (weet niet hoe je het schrijft), de herdertjes lagen bij nachte, kindeke is geboren aan bod.
Prachtig hoor daar niet van maar mijn kinderen zingen steeds over Jezus en hebben geen idee wie dat is.
Mijn jongste zingt steeds: christmass/kerstmis is geboren en de oudste vraagt al 4 jaar wie dat dan is en of we ook over haar geboorte gaan zingen in juni?
Door persoonlijke ervaringen ben ik klaar met het christelijke geloof en heb ik niet de behoefte mijn kinderen daar mee 'lastig' te vallen.
Ik heb er geen moeite mee dat de school ze deze liedjes leert maar wat ik jammer vind is dat ik herhaaldelijk heb verzocht om de kinderen dan ook uit te leggen wie Jezus was en waarom hij zo in de picture staat in deze tijd.
Wat ik geloof weten mijn dochters en dit is logisch voor ze maar wat die Jezus er dan toch steeds mee te maken heeft is ze onduidelijk.
Ik vind het niet mijn taak om dit uitgebreid uit te gaan leggen aan ze.
Zelf weet ik er te weinig van en heb geen zin om me er in te gaan verdiepen, en met de vragen waar zij mee komen moet ik dat wel want die gaan heel diep.
Van ellende heb ik toch de kleuterbijbel er maar bij gepakt maar eigenlijk vind ik dat als de school met deze informatie komt, zij ook de vragen van de kinderen dienen te beantwoorden.
Ik bedoel als ze de kleuters het liedje van roodkapje en de wolf leren krijgen ze ook het sprookje te horen in de klas, waarom het kerstverhaal dan ook niet?
Als ik er naar vraag krijg ik te horen dat ze in groep 7 en 8 kunnen kiezen voor godsdienstonderwijs want dit is een obs dus komt dit in de lagere groepen nu niet aan de orde.
Daar heb ik toch niets aan, zing die liedjes dan ook niet want dan komen kinderen met vragen (of hij net als sinterklaas langs komt met kadootjes bijvoorbeeld).
Mijn dochters zijn 7 en 5 en zitten in groep 4 en groep 2 dat is nog lang wachten op duidelijkheid dan voor ze.
Zal ik het nog eens aankaarten op school?
En hoe kan ik dat het beste brengen dan?
Tot nu toe heb ik gewoon gevraagd of ze het kerstverhaal ook voor de kinderen zouden verduidelijken maar krijg dus eerder genoemde antwoord.
Ben er ook niet zo handig in misschien dus graag jullie input :d

Groetjes Natasja
 
Quote
Navigatie
RE: Kerstliedjes op school
Son  schreef op: 15-12-2011 15:26:47
Ik vind het ook een beetje algemene ontwikkeling eigenlijk... Hoort er allemaal bij
Ik geloof ook niet, maar weet een hele hoop verhalen en die spreken erg aan. En het zou ook niet leuk zijn dat als je straks volwassen bent dat je dan eigenlijk niet weet wat kerst of pasen betekend.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Natasja  schreef op: 15-12-2011 15:38:21
Ik heb mijn eigen associaties met deze hoogtij dagen en die leer ik mijn kinderen.
Maar vanuit school komt daar een heel andere interpretatie op en dat is verwarrend, ik vind het dan ook erg jammer dat zij die interpretatie niet verduidelijken naar mijn kinderen toe terwijl ik hier wel om vraag.
Aangezien ik hier zelf niet voldoende over weet kan ik het ze niet uitleggen en ben dus afhankelijk van degenen die dat wel (zouden moeten) weten.
Ga zo maar aan het kerstverhaal beginnen als ze er een beetje zin in hebben maar wil dit op school toch aan wel aan bod zien komen.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Mikmvg  schreef op: 15-12-2011 15:39:46
Ik heb heel lang op een OBS gewerkt en ik vertelde in de kleuterklas al het kerstverhaal (ahv het dick bruna boekje) met de toeveoging dat er menesen zijn die dit gewoon een mooi verhaal vinden en dat er mensen zijn die geloven dat dit echt gebeurd is.
Ik vind het ook bij de algemene ontwikkeling/ opvoeding horen dat je weet waarom r kerst gevierd wordt...
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 15:43:04
Wij doen verder niets aan het geloof ook al zijn wij het van huis uit wel.
Ik heb onze kinderen uitgelegd dat jezus een wijze man was die heel veel goeds voor de aarde/mensen heeft gedaan en dat we met kerstmis zijn verjaardag vieren.
Die uitleg was voor hen voldoende
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Lisje  schreef op: 15-12-2011 15:56:04
Je kunt het kort uitleggen zelf, kleine kinderen nemen al snel genoegen met een kort verhaaltje.
Mijn zoon zit ook op een OBS en daar zingen ze die liedjes helemaal niet, dus het is niet standaard op elke school zo.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Natasja  schreef op: 15-12-2011 16:17:01
Anoniem die uitleg heb ik idd ook geprobeerd maar ze willen weten wat er zo bijzonder was en willen uitleg over de tekst van de herdertjes (waarom ze in het veld lagen en de rest in de stal, of het niet koud is waar ze waren, waarom hij zo bijzonder was, wie de wijzen waren en waar ligt dat oosten waar ze vandaan komen, waarom moesten ze eigenlijk in die stal hadden ze geen huis, wat wist hij allemaal dan en wat hij allemaal gedaan heeft, wanneer de hemel weer open gaat en of je dan mag kijken en ga zo maar door) ik heb al die antwoorden niet maar misschien begrijpen ze het beter als ik het verhaal heb voorgelezen.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 18:28:36
ga eens naar een bibliotheek, leen een kinderbijbel (ook al is dat misschien tegen je princiepes) leg het ze aan de hand van dat verhaal uit.
daar staan prachtige, voor kinderen makkelijk te snappen verhalen in en ook mooie plaatjes erbij. leg het ze zo uit.
en anders gewoon het boek aan de juf geven en vragen of zij uit eht boek wil lezen en ze uitleggen dat sommige mensen dit geloven. dat dit gevierd word met kerst.

jij schrijft dat je dat niet bij de opvoeding vind horen. ik vind dat dus wel. jij viert ook geen kerst??? kerst is toch het feest van het licht. het feest dat jezus geboren is.

maar als een kind met een vraag bij je komt waarvan jij het antwoord ook niet weet, zeg je dat toch gewoon, en anders ga je samen met je kind naar een antwoord zoeken.
tenminste zo doe ik dat.
en geloof me, de oudste is bijna 7 en is autist. wat ik allemaal wel niet heb moeten opzoeken wat mij totaal niet intereseerd!! (waarom zijn de dino's uitgestorven, waarom is de aarde rond, waarom hebben sommige dino's korte poten, waarom heeft een mens een ademsappel (tja))
maar om hem te helpen heb ik het er graag voor over.
wat leer jij je kinderen dan wat kerst betekend. dat het een gezellig feest is waarin je met de familie leuke dingen doet??
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
3prachtkinders  schreef op: 15-12-2011 18:37:39
Mijn kinderen zitten ook op een OBS, tegenwoordig heet het nu omnisschool. Dat terzijde. Toch leggen ze het uit, vanaf de kleutergroepen, ook andere dingen erbij, omdat er ook moslims en niet geloven, en athisten (schrijf ik het goed) bij mijn zoon in de klas zit er een jongetje, die viert geen pasen, sinterklaas en kerst. Doet wel de opdrachtjes, maar wordt wel apart gezet, op verzoek van de ouders.

Hier kun je kiezen vanaf groep 3 tm groep 8, voor HVO (humanistisch vorming nog wat), dat heeft mijn oudste een jaar gehad, maar ik vond het niks, over je gevoelens praten, over het nieuws, verschillende geloven (daar heb ik geen problemen mee), vaak tekeningen maken, plakken kleuren.

Nu kan je ook godsdienst kiezen, en daar gaan ze nu allebei er naar toe, er wordt ook een verhaaltje verteld, en via het verhaaltje, wordt er dingen geknutseld, en moeten het met eigen woorden er over vertellen. Nu gaat het idd over kerstmis, vandaag ging het over engelen, en hebben ze ook een engel gemaakt.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Stefke  schreef op: 15-12-2011 18:44:41
Mijn kinderen zitten op een katholieke school, maar ook daar wordt over ramadan en suikerfeest gesproken. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten wat ik geloof, maar niet minder belangrijk dat ze weten wat hun omgeving gelooft. En als je het zelf niet weet: verdiep je er eens in! Vind ik in de huidige maatschappij niet verkeerd!
Kom op, dit soort dingen zijn niet alleen de taak van de school! Kerstliedjes hoor je ook in de supermarkt!!
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Natasja  schreef op: 16-12-2011 10:55:14
Misschien heb ik me niet helemaal duidelijk gemaakt.
Ik leg mijn dochters wel degelijk uit wat verschillende mensen (christenen, moslims, hindoes, pagans enz) vieren rond de kerst periode of andere religieuze hoogtijdagen.
Voor zover ik er kennis van heb en als ik kennis te kort kom zoek ik het op (dit is 1 van de dingen die al mijn leven lang mijn interesse hebben), zo heb ik zelf onder andere een kleuterbijbel en heb ze daar ook uit voorgelezen.
Toch kan ik ze blijkbaar niet goed duidelijk maken wat het christelijke kerstfeest inhoud in verband met Jezus.
Ik heb ze gisteren het kerstverhaal voorgelezen, de jongste vond het saai en de oudste vond het een mooi verhaal maar begrijpt nog steeds niet goed waarom dat nu allemaal zo bijzonder was.
Doordat ik heel andere dingen geloof (voor mij is het, het feest van de terugkeer van het licht/de zon en heeft niets met koningen, verlossers enz te maken) kan ik het niet goed overbrengen lijkt het wel.
Ze willen dingen weten die ik zelf gewoon niet weet/voel en ze nemen geen genoegen met: ik weet het niet.
De antwoorden die ze zoeken hebben te maken met de beleving van kerst en ik beleef dat heel anders, de praktische dingen kan ik opzoeken, bijvoorbeeld wat die herders in dat veld aan het doen waren 's nachts.
Ik leg ze uit dat het daar erg gevaarlijk was voor schapen ' s nachts en dat de herders dus goed op de dieren moesten passen enz.
Maar wat er zo belangrijk is/was aan Jezus en zijn geboorte, geloof me ik heb het geprobeerd, maar dat komt niet over bij ze.
Daarom zou ik het fijn vinden als school daarin met verduidelijking zou komen, zij hebben hier veel meer ervaring mee en kunnen desnoods een deskundige er over laten praten met de kinderen.
Eerder deed mijn schoonmoeder dat omdat zij dit geloofde en ze heel goed kon laten zien/voelen wat de beleving van die feesten met haar deed, nu is zij overleden en kan me dus niet meer helpen hierbij.

Oh en anoniem; nee ik vier geen kerst ik vier Joelfeest, de terugkeer van het licht in de wereld (letterlijk niet figuurlijk dus). En dingen voor ze opzoeken om verklaringen te geven vind ik geen probleem, leuk juist, maar dit gaat zo diep dat ik er een studie van moet gaan maken om te kunnen antwoorden en nee bijbelstudie vind ik niet mijn taak.
 
Quote
RE: Kerstliedjes op school
Anoniem  schreef op: 16-12-2011 14:05:54
ik zou je uitleg houden bij wat jij weet en wat jij denkt. een kinderbijbel is wellicht een leuke aanvulling, maar er zullen vragen blijven komen.

dat heb je ook als je al jaren wel in Jezus gelooft....er blijven altijd vragen komen. Zijn er met Sinterklaas ook en niet overal is een antwoord op.

Jouw uitleg in een beknopte versie is prachtig, verder zou ik de doorverwijzen naar juf en zelf zo goed mogelijk antwoord proberen te geven.

Mijn oudste zit op de Vrije School. Hier worden echt alle feesten gevierd, ook waar ik nog nooit van gehoord heb. Bij elke nieuwsbrief zit een uitleg waarom het feest is etc. Ik herhaal letterlijk wat er in de brief staat. Vind het leuk om te lezen maar me erin verdiepen doe ik verder niet.
Zoon accepteert prima dat hij wekenlang St Lucia is op school en dat mama er geen moer van snapt
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kerstliedjes op school
Naam
Bericht