Menu
 

Topic:

Verstikkend toezicht

Marimammavanalec  schreef op: 12-11-2012 17:10:21

Ik kreeg dit artikel net te lezen nav een onderwerp in een forum van nederlandse moeders in italie.......zoooo herkenbaar.


Verstikkend toezicht




Pauline Valkenet − 28/07/10, 00:00

Op kleine afstand kunnen ideeën over opvoeding soms radicaal verschillen. Deel 2 van een serie over opvoeden in Europa: Italië. Daar laten ouders hun kind geen seconde alleen.


 


Paola had ik altijd een leuke, intelligente en ruimdenkende vrouw gevonden. Ze was jaren een vriendin van me. Totdat ze een kind kreeg en de moeder in haar met volle kracht naar boven kwam. Toen stortte Paola zich op haar zoontje zoals ik een moeder nooit eerder had zien doen. De kleine Marco hoefde in zijn wiegje maar zachtjes te piepen of ze holde op een drafje naar hem toe. ’s Nachts stond ze om de haverklap op, bij elk geluidje dat hij maakte. Hem even laten huilen was er niet bij, ze nam hem onmiddellijk in haar armen. En ze verloor hem geen halve seconde uit het oog. Ik mocht haar ’s avonds niet meer bellen omdat haar zoontje wakker zou kunnen worden van het gerinkel van de telefoon. Toen Marco in huis begon te spelen, volgde ze hem – ook zij zat dan op het vloerkleed – bij elke beweging die hij maakte. Ze klitte aan hem. En Marco mocht doen wat hij wilde: zijn moeder weigerde hem streng toe te spreken of te straffen. „Dat zijn taken van opa en oma”, vond Paola.


Ik voelde me in hun gezelschap steeds ongemakkelijker. Mijn vriendin verstikte haar kind, ik had medelijden met het kereltje. Maar ik durfde niets te zeggen van Paola’s manier van opvoeden. We zagen elkaar minder en minder en ten slotte loste onze vriendschap op.


Paola deed wat veel ouders in Italië doen: ze voeden hun dochters en zonen heel beschermd op. En ze laten hun kinderen geen seconde alleen, of alleen met leeftijdgenoten. Veel Italiaanse kinderen brengen geen moment van de dag zonder het toezicht van een volwassene door.


Wanneer kindertjes nog niet naar school gaan, is die volwassene vaak la mamma. In Italië werkt slechts 46 procent van de vrouwen, tegen een gemiddelde vrouwelijke arbeidsparticipatie in de Europese Unie van 59 procent. Als de moeder wel buitenshuis werkt, wordt het liefst een beroep gedaan op de grootouders, die meestal toch vlakbij wonen. Anders gaat het kind naar de crèche, maar liever wordt er een professionele oppasser ingehuurd.


Ouders zien veel gevaren. Nederlandse vakantiegangers op Italiaanse stranden moeten maar eens opletten: moeders staan er klaar met handdoeken zodat hun kinderen, zodra die uit het water komen, geen moment kou lijden en geen longontsteking oplopen. Veel kinderen van zeven, acht jaar kleden zichzelf niet aan of uit: hun ouders kunnen dat immers beter en verwisselen het natte zwembroekje snel voor een droge. Na de lunch mag er urenlang niet worden gezwommen uit angst voor de verdrinkingsdood.


Roberto Albani (66) is kinderarts te Rome en geïnteresseerd in psychologie. Hij schrijft boeken over opvoeden. „Italiaanse ouders zijn hyper-beschermend. Dat zit heel diep in onze cultuur ingebakken”, meent hij. De arts ziet in zijn praktijk steeds weer dezelfde gewoonten. „Het begint onmiddellijk bij de geboorte. Baby’s worden te warm aangekleed, uit angst voor kou. Ik schat dat zo’n tachtig procent van onze kindertjes niet kruipt omdat ouders het onhygiënisch vinden dat blote handjes in contact komen met een vloer. Kinderen kunnen maar beter niet hollen, om zweten te voorkomen, want een mogelijk zuchtje koele lucht kan dan allerlei ziekten veroorzaken. Ouders laten hun kinderen niet huilen, uit angst dat de kleine lijdt of zich in de steek gelaten voelt.”


De kinderarts is ervan overtuigd dat kinderen in Italië altijd al veel te beschermd worden opgevoed. „Italianen – helaas ook veel van mijn collega’s – weten het zeker: zo ga je met een kind om. De paar ouders die zich aan deze strakke regels onttrekken en hun kinderen op een meer Noord-Europese manier opvoeden, moeten elke dag strijd voeren. Want ze krijgen kritiek van vrienden en familie, en de moeders worden weggezet als onnatuurlijk”, vertelt Albani.


Vroeger, in grote gezinnen, konden kinderen nog wel eens ontsnappen aan de aandacht van hun ouders. Maar tegenwoordig krijgen de Italianen meestal maar één kind en is dat bijna onmogelijk. Albani: „De complete controle over het kind is een vicieuze cirkel. Moeders denken dat hun kinderen van begin af aan incapabel zijn. Maar als moeders geen vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun kind en niet de ambitie hebben om het onafhankelijk te laten worden en zelfstandig de wereld te laten ontdekken, wordt zo’n kind vanzelf onzeker en incompetent. En dat bevestigt de angst van de moeder.”


Ook pedagoog Francesco Tonucci keurt de overbescherming van Italiaanse ouders af. Tonucci (70) werkt bij het Nationale Onderzoekscentrum CNR. Hij zegt: „Die superbescherming is de meest wijdverbreide vorm van geweld in Italië, en het moeilijkste uit te roeien omdat het wordt vermomd als liefde.”


De pedagoog constateert dat Italiaanse kinderen nauwelijks nog autonomie hebben. Zo’n tien procent van hen gaat alleen naar school, de rest wordt gebracht. Buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes – zonder toezicht van een volwassene – komt nauwelijks meer voor. „Ouders zijn doodsbang voor verkeersongelukken en pedofielen of anderen die hun kind iets kunnen aandoen. Helaas worden die ongefundeerde angsten gevoed door de media en de politiek.”


Volgens Tonucci heeft de Italiaanse opvoeding grote gevolgen voor de essentiële ontwikkeling van een kind. „Toen ik jong was, gingen we naar school en speelden we buiten zonder toezicht van een volwassene. Daardoor maakten we dingen mee die belangrijk waren voor onze ontwikkeling. We verbaasden ons, we namen risico’s, we kwamen obstakels tegen die we leerden overwinnen. We deden dingen die niet mochten. We ontdekten dingen. Maar door de constante aanwezigheid van angstige volwassenen krijgen kinderen daar nu de kans niet meer toe.”


Voor de pedagoog zijn de gevolgen duidelijk en zorgwekkend. „Kinderen zijn fragiel en niet in staat om met moeilijkheden en frustraties om te gaan. Met op latere leeftijd alle gevolgen van dien. Als het kind voor het eerst alleen is, kan het niet met zijn autonomie omgaan. Dat leidt tot drugsmisbruik, zelfmoord, vandalisme, een hoog sterftecijfer onder jongeren door verkeersongevallen. Want wat wil je? Een puber op een brommer rijdt zichzelf makkelijker dood als hij nooit kapotte knieën heeft gehad omdat hij nooit in z’n eentje van zijn fiets kon vallen.”



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Verstikkend toezicht
Flower  schreef op: 13-11-2012 13:06:58
nee, anna, je bent niet de enige die er zo over denkt, ik heb mijn meiden net zo opgevoed als jij, ook al is dat al weer heel wat jaartjes terug.

ik lees veel mee, en vindt idd dat je vaak de wind van voren krijgt.

ieder zijn eigen manier van slaappatroon, maar je bent zeker niet de enige die vind dat kinderen 's avonds in hun bed horen te liggen.

ieder zijn ding hoor, maar soms zat ik met verbazing naar mijn schoonzusje te kijken waar de kids dus ook vaak s'avonds gezellig beneden kwamen.
als ze er tegen kunnen prima, maar overdag waren ze strontvervelend, en deden ze niets anders dan ruzie maken.
dan dacht ik wel es, vindt je gek.....


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Flower  schreef op: 13-11-2012 13:08:22
vond het dan juist zielig voor de kindjes omdat ze dan de volle laag van moeders kregen......
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Blauwtje  schreef op: 13-11-2012 13:12:50
Hier de kinderen ook in bed s avonds. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd!
Ziek, bang, pijn hebben, nog moeten plassen, noem maar op.
Maar over het algemeen is het gewoon bedtijd rond 19.00-19.15

We hebben 3 kinderen maar echt bijna nooit problemen snachts.
Eentje van hen is wel heel vroeg wakker altijd maar das weer een ander ''probleem'' hihi


Maar de avonden zijn van ons, en de kinderen horen in ons gezin op bed.

Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt..

Het valt niet over 1 kam te scheren.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Flower  schreef op: 13-11-2012 13:17:48

Quote SismvNick:
Flower dat zie je dan fout, niet alleen snachts kunnen ze slapen hoor, mijn kids doen alles altijd op verzoek, dus ook slapen, als ze overdag moe zijn gaan ze een uurtje op de bank slapen. Maar mijn kinderen zijn nooit moe als ze savonds eens laat zijn gaan slapen, en slapen smorgens gewoon een uurtje langer. Toevallig ging mijn zoontje gister om 22:00 slapen, en werd vanmorgen om 9:30 wakker.. Hij is totaal niet moe hoor..

Maar ja tegenwoordig moet iedereen werken, kinderen moeten vroeg op, en dan kan dat niet he..



maar ik bedoel jou toch niet sis?
als kinderen naar dchool gaan kunnen ze overdag toch niet slapen?
en als ze dan als ze er weer zijn van school alleen maar boos en verdrietig zijn, was het bij hun toch echt vaak slaapgebrek.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 13:19:36

Quote SismvNick:


Maar ja tegenwoordig moet iedereen werken, kinderen moeten vroeg op, en dan kan dat niet he..



dát wilde ik net schrijven.

hier slapen ze altijd goed, hier huilen ze zelden. jengelen mag gewoon niet en is er al vroeg ingestampd (bijwijzevan)
als ik niet kan slapen, ga ik ook nog even lezen, internetten of wat drinken.
mogen mijn kinderen ook. ook dat zijn mensen. ook zij hebben behoeftes.
ik kan ze niet dwingen in mijn gedachtengang.

als , om een 1 of andere reden, er eentje 's avonds niet kan of wil slapen mogen ze nog in de kamer komen. wat eten/drinken/spelen/kletsen, wat maakt het uit.
dat ze dan een uurtje later naar bed gaan...so be it.
het is hier zeker niet dagelijks, dus maak me niet druk. slaap krijgen ze meer dan genoeg.

hier ook geen stress bij ziekzijn of moezijn. dan blijf je thuis. je moet als je groot bent al zoveel bikkelen. voorbereiden op de toekomst heeft geen zin door gewoon te proberen.
moet later al zoveel gebeuren, geniet maar van het onbezorgde kinderleven.

een kind volgt zijn eigen ritme en heeft zijn eigen manieren. niet die van zijn ouders
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mamavonn  schreef op: 13-11-2012 13:19:42
Ben het wel met Anna eens eigenlijk.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 13:21:05

Quote flower:


als kinderen naar dchool gaan kunnen ze overdag toch niet slapen?
en als ze dan als ze er weer zijn van school alleen maar boos en verdrietig zijn, was het bij hun toch echt vaak slaapgebrek.



mijn oudste zit echt al op school en als hij moe is, écht moe mag ie thuis blijven. maar als ie gewoon moe is...slaapt hij uit school nog wel eens een uurtje.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 13:23:13

toch werkt dat weer nie voor ieder kind. Mijn kind heeft ook vaste bedtijden omdat hij altijd heel vroeg wakker is. Of hij om 18 uur gaat slapen of 23 uur, zelfde tijd in de ochtend wakker. Kan overdag de slaap niet pakken (de oudste), lukt hem gewoonweg niet, maar kan ook echt niet uitslapen. Heel enkel is het eens langer. Arme ding is op als ik hem dus op zou laten blijven totdat hij zelf moe genoeg is. Dan zou ik verkeerd bezig zijn.


Mijn kinderen zijn erg gebaad bij vaste bedtijden. Op hun kamer worden ze rustig. Soms spelen ze nog even, andere keren gaan ze direct slapen. 

Ik geloof tevens dat er ook kinderen zijn die gebaad zijn bij op verzoek slapen. Ook goed als je dat dan kan doen, heerlijk voor de kinderen!

Huilen evenzo, mijn zoon heb ik eerst telkens getroost, tot ik er achter kwam dat ik het daardoor erger maakte. Hij had huilen nodig om in slaap te komen. Kon mijzelf wel voor de kop slaan toen ik er achter kwam, maar wilde graag meedoen met al dat troosten. 

Voor een slechte hechting is meer nodig dan dit denk ik... Negeer jij je kind overdag de hele tijd, luister je niet naar het huilen ook niet als ze vallen, wil je ze 12 uur op een dag niet zien en gooi jij ze daarom op hun kamer dan zit je anders dan ouders die kijken wat belangrijk is voor hen en voor de kinderen.

Niet alle kinderen kunnen goed op verzoek dingen. 

Neem het voorbeeld van een snoeppot op tafel. Hier komen ze niets tekort en toch zal mijn zoon altijd elke snoeppot plunderen die er staat, of die er nou maanden staat of niet (uitgeprobeerd omdat ik er zat van was dat hij bij anderen er niet af kon blijven) mijn dochter daarentegen kijkt er niet naar om. Komt uit hetzelfde nest, krijgt hetzelfde maar heeft het gewoon in zich er af te blijven wanneer het niet mag. 


Dan beweren mensen bij hoog en bij laag dat 1: mijn zoon altijd alles mag en het daarom doet OF 2: mijn zoon het niet gewend is en hij het daarom doet.

Maar nee lieve mensen, het is gewoon mijn zoon, gewoon hoe hij is. Niets geen opvoeding of wat dan ook, een snoeppot roept naar hem (en naar mij haha). Op de een of andere manier is dat slecht voor mensen van buitenaf te accepteren omdat hun kinderen het anders doen en zij het dus kennelijk 'goed' doen. Maar voor mij zegt het weinig.

We zijn allemaal individuen met eigen persoonlijkheden en karakters. Laat ouders daar ook op inspelen en hun eigen karakter daar ook in meenemen. Overkomt je kind niets van. Daar moeten ze op school ook mee om leren gaan en op hun werk ook. 

Daarbij heeft gewoon niet iedereen de vaardigheden in zich om op verzoek op te voeden op alle vlakken en kunnen veel mensen niet meer leven op 1 loon door de crisis waardoor het al onmogelijk is, geen onwil, maar het kan gewoon niet. Ga je dan lopen stuntelen dan vernaggel je je kind bij het leven. Gebruik allemaal je eigen kwaliteiten die je hebt bij de opvoeding, je bent niet voor niets zo gemaakt.


We zijn niet gemaakt om allemaal de trent van het moment te volgen hoe ze denken dat het hoort, we hebben ook instinct, en ik geloof dat die niet voor niets bij veel mensen anders is als bij anderen. We zijn gewoon anders.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 13:35:38
Ik heb mijn manier. Altijd vroeg op bed, zonder gezeur! Wil avonds rust
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 13:35:54
Hahaha ik zou het ook op het laatste houden LOL. Maar idd, ik geloof dat elk kind anders is. Wij hebben op dat vlak een soortgelijke verdeling maar geloof dat het bij opvoeding evenzo werkt. Als het zou werken een snoeppot op tafel te zetten en ze er daarna afblijven (eventueel na veeeeeeeeeeeele waarschuwingen/ opmerkingen) dan zou het makkelijk zijn. Maar het werkt niet zo voor ieder kind, soms moet je iets weghalen.
Mijn dochter kan prima een avondje beneden blijven, mijn dochter zou elke avond het liefst doorhalen tot 23 uur minstens. Voor hem blijft het bijzonder. Dochter vraagt soms: mag ik nu naar bed. Zoon zou het niet verzinnen om dat te vragen. Dus ik kan ook daarin niet hetzelfde zijn voor ze. Vrije bedtijden zouden voor de jongste mogelijk kunnen werken, voor de oudste zeker niet. Geeft niets, als je het als ouder maar wel doorhebt ;-)
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 13:39:56

Yenthe gaat ook op vaste tijden naar bed, zij vaart daar wel bij. Al heel vroeg was dat voor haar het fijnst. Maar wanneer ze bijv in een sprongetje zat, lukte het haar niet om te slapen en nam ik haar mee naar beneden. Dan speelde ze nog een uurtje en ging ze naar bed. Vaak sliep ze dan prima.
Nu gaat ze om 19u, dat heeft ze nodig. Heel zelden kan ze niet slapen, dan kruip ik vaak even bij haar en kletsen we wat. Maar het komt echt heel weinig voor.

Thomas slaapt overdag op vaste tijden, vooral omdat we vastzitten aan schooltijden van Yenthe. 's Avonds valt hij nog op schoot in slaap. Na zijn fles geeft hij zelf aan wat hij wil, gelijk op schoot of nog even spelen. Spelen duurt vaak maximaal 10 minuten, dan kruipt hij alsnog op schoot. Wanneer hij niet lekker is (bijv buikpijn) merken we dat pas wanneer hij moet gaan slapen, als zijn lijfje tot rust komt voelt hij wat hij eerder negeerde. We hebben ons vaak afgevraagd of hij een loopje met ons nam en op schoot ging huilen om niet te hoeven slapen maar ondertussen weten we beter.

Ik vertrouw op mijn gevoel, want mijn gevoel volgt mijn kinderen.

Natuurlijk werken sommige zaken niet voor iedere ouder en (belangrijker) niet voor ieder kind. Maar ik lees soms het tegenovergestelde en ik vraag me dan echt af hoe een kind gezien wordt in zulke situaties.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 13:42:45
Wat is een sprongetje ?
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 13:44:29
Senna jou zoontje mankeert wat. Dan zou ik mijn kind ook anders benaderen.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Dani  schreef op: 13-11-2012 13:49:01
hier moet ik (vanwege marissa) toch echt strenge regels aanhouden kwa slapen....
hier gaan ze uiterlijk om 19.30 na bed.. gaan ze later dan is de dag erna geen lol te beleven met marissa... en op school heeft ze zich dan ook 9 van de 10x in de haren met de juffen...

willen we wat plannen , dan plannen we het zo dat ze de dag erna vrij heeft , of dat ze gewoon op tijd na bed kan....

jaimy kan daar wel tegen , maar hij doet het hier ook goed op... dus dan gaan we dat niet veranderen..
en ja ik moet daar streng in zijn , naar bed is liggen en slapen... als ik marissa vrijer laat daarin dan is ze om 23uur nog gewoon wat aant rommelen op dr kamer.... dus dat schiet niet op.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 13:50:55
Sprongetje in de ontwikkeling (boek oei ik groei). Ik geloofde er nooit in, maar het klopte hier gewoon echt qua ander slaapgedrag en hangerigheid.

Het enige verschil is dat hij niet in zijn bed in slaap valt Deborah en hij soms wakker blijft van de pijn. Maar wanneer hij geen pijn heeft, geeft hij het ook zelf aan wanneer hij wil slapen.
Wat ik aan wilde geven in mn vorige post met het verhaal over pijn. Thomas is een bikkel en laat het niet gauw merken wanneer hij ergens last van heeft. Tot hij moet gaan slapen, dan komt hij tot rust en kan hij het niet ontkennen. We zouden dat kunnen zien als dwarsheid (zie je wel, hij wil weer niet slapen) maar man en ik hebben er voor gekozen om te kijken of er andere oorzaken zijn. Die zijn er bij hem eigenlijk altijd als hij niet makkelijk in slaap valt. Wie weet bij hoeveel kinderen dit hetzelfde werkt, waarbij je overdag niks merkt maar de klachten naar voren schuiven wanneer er geen afleiding meer is.

Nou ja, het blijft interessant om over te discussieren
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 14:01:13
Je moet wel heel veel geduld hebben. Ik vind het mooi en bijzonder ... hij zoekt dus troost en geborgenheid.

Ik heb makkelijke slapers. Maak het mezelf ook makkelijk. Avonds mag iedereen bij ons in bed ook zonder reden.

De jongens kan ik kort en krachtig benaderen. Ons dochter niet. Wanneer ik dat doe... haar laten huilen, had ook totaal geen zin.

Kijk naar je kind. Dat is de manier. Er is geen boek die kan uitleggen hoe het boek of wat de beste manier is.

Dan denk ik dat jim in een sprongetje zit. Nu 5 maanden en wou vannacht voor het eerst nachtvoeding. Dat is wennen. Hoezo verwend !
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 14:01:20

Quote Deborah mv Priscilla,Levi,Stan:
Ik heb mijn manier. Altijd vroeg op bed, zonder gezeur! Wil avonds rust



Hier kan ik mij heel goed in vinden
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 14:02:09
Hier is 20.15 vroeg naar bed gaan terwijl dat in NL weer laat is voor een ventje van 2,5
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 14:03:25
Maar om even op het Italiaanse terug te komen....mogen jullie kinderen bv uit het zwembad met natte haren naar buiten? En als jullie aan het strand zijn nemen jullie dan ook 3 paar zwemkleding mee om steeds om te kleden?
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Dani  schreef op: 13-11-2012 14:05:18
marissa gaat iedere vrijdag met natte haren na buiten na het zwemmen (schoolzwemmen)

en 3 paar zwemkleding?? nee ben geen pakezel....
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 14:06:03

Wij gaan zelden naar t strand, maar als we gaan is t warm genoeg om heel de dag in badkleding rond te lopen. Zo warm dat badkleding binnen 10 minuten droog is en ze dus niet verkleed hoeven te worden

Natte haren liever niet, maar ik ga het niet droogföhnen ofzo. Ik probeer het zo droog mogelijk te maken met de handdoek en dan t liefst in een vlecht of een staart. Nat los haar in de wind gaat zo plakken.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 14:06:12

Quote MarimammavanAlec:
Maar om even op het Italiaanse terug te komen....mogen jullie kinderen bv uit het zwembad met natte haren naar buiten? En als jullie aan het strand zijn nemen jullie dan ook 3 paar zwemkleding mee om steeds om te kleden?



dat doet mijn schoonzus wel, en ik heb haar daar hartelijk om uitgelachen!
elke keer dat haar zoon uit het water kwam werd zijn broek verwisseld...het was 30 graden!
haar fohnen uit het zwembad...

ik vind dat echt onzin! broek droogt wel weer en haren drogen ook vanzelf
als het vriest en ze hebben bijv. zere oren doe ik een muts op
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 14:07:27
Mijn familie uit frankrijk had altijd commentaar. 18.30 nu 19.00 was veel tevvroeg . Leven is daar anders
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 14:08:41
Wij gaanniet met natte haren naar buiten. Ik kleed ze na het zwemmen, gelijk om
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 14:09:15
Deborah, ik krijg ook altijd commentaar...mijn kinderen liggen vaak om 18.00- 18.15 uur in bed. ze zijn dan moe en geven zelf aan dat ze willen slapen.

kan ze toch niet wakker houden en nee zeggen omdat een ander dat een raar tijdstip vind?
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 13-11-2012 14:12:02
Ik trek mij niks meer van anderen aan. Ruimt goed op .

In de zuidelijke landen eten zij later. Werken niet tot 17 uur.

Maar als je kind uit de creche haalt, dan lukt dat ook niet. Een ander maniervan leven.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 14:13:03

Quote Deborah mv Priscilla,Levi,Stan:
Ik trek mij niks meer van anderen aan. Ruimt goed op . In de zuidelijke landen eten zij later. Werken niet tot 17 uur. Maar als je kind uit de creche haalt, dan lukt dat ook niet. Een ander maniervan leven.



en andere keuzes maken
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Ania  schreef op: 13-11-2012 14:53:12

Quote Boterbloem:

toch werkt dat weer nie voor ieder kind. Mijn kind heeft ook vaste bedtijden omdat hij altijd heel vroeg wakker is. Of hij om 18 uur gaat slapen of 23 uur, zelfde tijd in de ochtend wakker. Kan overdag de slaap niet pakken (de oudste), lukt hem gewoonweg niet, maar kan ook echt niet uitslapen. Heel enkel is het eens langer. Arme ding is op als ik hem dus op zou laten blijven totdat hij zelf moe genoeg is. Dan zou ik verkeerd bezig zijn.


Mijn kinderen zijn erg gebaad bij vaste bedtijden. Op hun kamer worden ze rustig. Soms spelen ze nog even, andere keren gaan ze direct slapen. 

Ik geloof tevens dat er ook kinderen zijn die gebaad zijn bij op verzoek slapen. Ook goed als je dat dan kan doen, heerlijk voor de kinderen!

Huilen evenzo, mijn zoon heb ik eerst telkens getroost, tot ik er achter kwam dat ik het daardoor erger maakte. Hij had huilen nodig om in slaap te komen. Kon mijzelf wel voor de kop slaan toen ik er achter kwam, maar wilde graag meedoen met al dat troosten. 

Voor een slechte hechting is meer nodig dan dit denk ik... Negeer jij je kind overdag de hele tijd, luister je niet naar het huilen ook niet als ze vallen, wil je ze 12 uur op een dag niet zien en gooi jij ze daarom op hun kamer dan zit je anders dan ouders die kijken wat belangrijk is voor hen en voor de kinderen.

Niet alle kinderen kunnen goed op verzoek dingen. 

Neem het voorbeeld van een snoeppot op tafel. Hier komen ze niets tekort en toch zal mijn zoon altijd elke snoeppot plunderen die er staat, of die er nou maanden staat of niet (uitgeprobeerd omdat ik er zat van was dat hij bij anderen er niet af kon blijven) mijn dochter daarentegen kijkt er niet naar om. Komt uit hetzelfde nest, krijgt hetzelfde maar heeft het gewoon in zich er af te blijven wanneer het niet mag. 


Dan beweren mensen bij hoog en bij laag dat 1: mijn zoon altijd alles mag en het daarom doet OF 2: mijn zoon het niet gewend is en hij het daarom doet.

Maar nee lieve mensen, het is gewoon mijn zoon, gewoon hoe hij is. Niets geen opvoeding of wat dan ook, een snoeppot roept naar hem (en naar mij haha). Op de een of andere manier is dat slecht voor mensen van buitenaf te accepteren omdat hun kinderen het anders doen en zij het dus kennelijk 'goed' doen. Maar voor mij zegt het weinig.

We zijn allemaal individuen met eigen persoonlijkheden en karakters. Laat ouders daar ook op inspelen en hun eigen karakter daar ook in meenemen. Overkomt je kind niets van. Daar moeten ze op school ook mee om leren gaan en op hun werk ook. 

Daarbij heeft gewoon niet iedereen de vaardigheden in zich om op verzoek op te voeden op alle vlakken en kunnen veel mensen niet meer leven op 1 loon door de crisis waardoor het al onmogelijk is, geen onwil, maar het kan gewoon niet. Ga je dan lopen stuntelen dan vernaggel je je kind bij het leven. Gebruik allemaal je eigen kwaliteiten die je hebt bij de opvoeding, je bent niet voor niets zo gemaakt.


We zijn niet gemaakt om allemaal de trent van het moment te volgen hoe ze denken dat het hoort, we hebben ook instinct, en ik geloof dat die niet voor niets bij veel mensen anders is als bij anderen. We zijn gewoon anders.




Hier kan ik mij helemaal in vinden!

Een hechtingsstoornis krijg je niet van laten huilen.
Wij hebben hier een pleegkindje, vanaf haar geboorte, en daarna meegedaan aan een paar onderzoeken van pleegzorg en jeugdzorg over hechting en het begrijpen van je kind.

Laten huilen in de eerste 9 maanden is moeilijk, want een kind kan niet aangeven wat hij/zij wil, maar daarna gaat een ouder wel zien of het jengelen, pijn, angst of wat dan ook is.
En laten huilen bij jengelen of zeuren, daar krijgt een kind geen hechtingsstoornis van!

Wel kan een kind verkeerd hechten bij ouders die te verstikkend opvoeden!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 15:19:56
Ja maar tussen laten huilen en verstikken zit nog een heleboel tussen. 
Het is niet het een of het ander. 

Ik denk wel dat een kind op latere leeftijd problemen kan krijgen door het laten huilen. Hoef 't niet direct een hechtingsstoornis te noemen, want dat is ook weer het uiterste. 
Ben er zelf een voorbeeld van. In feite liefdevol opgevoed, maar 's nachts waren mijn ouders er niet. Ook 's avonds kreeg ik alleen maar boze gezichten als ik naar beneden kwam omdat ik pijn had/bang was/niet kon slapen. 
Voor een deel zal 't misschien ook wel in mijn karakter liggen, dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik nooit om hulp vraag, ook al heb ik het soms wel nodig. Ik zal nooit zeggen dat ik bang ben of verdrietig. Zelfs pijn geef ik nauwelijks aan. 
Zou liever niet hebben dat mijn kind wat dat betreft op mij lijkt, ik wil dat ze wel om hulp vragen als ze dat nodig hebben en dat begint bij er altijd voor ze zijn. 

Maar verder is mijn zoontje vrij om zich te ontwikkelen hoor. Hij mag gerust buiten alleen in de tuin spelen. Mag hij in winkels vrij rondlopen. Als hij aangeeft iets zelf te willen, zal hij dat altijd mogen. Ik hou hem niet klein en ben er ook niet om hem te verstikken. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 15:25:26
daar zit inderdaad heel wat tussen. Wat jij zegt over naar beneden komen is wel herkenbaar. Daar heb ik ook echt aan moeten wennen. Mijn ouders werden altijd boos als ik beneden kawm en op de een of andere manier zat die reactie dus ook echt in mij gebakken toen mijn oudste ermeeb egon. Ik heb echt moeten leren om dan rustig te blijven en eerst eens te kijken wat er is. Kun je niet slapen dan ga je lekker een boekje lezen, heb je buikpijn dan maken we een kruik, ben je misselijk (gelukkig hebben ze snoeten die het snel verraden) dan kom je met een dekentje op de bank liggen enzovoort.

Het is niet zwart wit. Het kan allemaal en ik denk dat dat best gezond is. Ouders die echt even hun tijd nodig hebben 's avonds doen er goed aan de kinderen op tijd in bed te leggen. Moeten ze naar school dan doe je er ook goed aan ze op tijd in bed te leggen. Op school kunenn ze niet zomaar meer liggen slapen omdat ze de lessen moeten volgen en dat 5 dagen in de week. Maar de tijd ervoor kun je daar wel weer meer aan voldoen enzovoort...

Ik houd niet zo van standaard regels, kijk liever naar het kind. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Verstikkend toezicht
Naam
Bericht