Menu
 

Topic:

spruitjes

Moniquemvjent  schreef op: 17-10-2012 09:22:56
Wie heeft een lekker recept voor me hoe ik spruitjes kan klaarmaken. Geen stampot, mijn man lust geen spruitjes, dus het kan niet door de aardappels. 
Dus, kom maar op met die recepten.
 
Quote
Navigatie
RE: spruitjes
Spatje  schreef op: 17-10-2012 09:23:52
met spekjes, of een beetje kerriepoeder, kaassaus
 
Quote
RE: spruitjes
Angelique  schreef op: 17-10-2012 09:35:18
mijn partner vind ze ook niet zo lekker
wat ik doe
ik kook ze in de boulion dat haalt de sterkste smaak eraf
dan bak ik ze op met spekjes en champions en een wokblokje


soms doen we het mets smoorsaus ham kaas en dan wat perzikjes erdoor heen ook erg lekker
 
Quote
RE: spruitjes
Vikki  schreef op: 17-10-2012 09:51:27
Ik wok ze met paprika, ui, spekjes en cashewnoten. Beetje ketjap erdoor. Met champignons lijkt me ook lekker.
 
Quote
RE: spruitjes
Juulmvjens  schreef op: 17-10-2012 09:56:44
Ik doe er gebakken spekjes doorheen.

Volgens mij is er ook een recept met cashewnoten oid. Misschien even op googelen?
 
Quote
RE: spruitjes
Karien  schreef op: 17-10-2012 11:25:59
Ik stoom ze meestal en eet ze dan met bijv. een roomsausje.
Vaak ook gewoon zo...vind ze heerlijk!
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 11:32:13
Met gebakken spekjes, appel en honing
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 11:33:04
Niet te lang koken trouwens, dan worden zo vies! 
Ik doe ongeveer 6 minuten. 
Dan in een bakpan met uitjes, spekjes en appel. Op 't laatst een beetje honing er over
 
Quote
RE: spruitjes
Moniquemvjent  schreef op: 17-10-2012 11:39:00
Hmmm, dat klinkt erg lekker. Iedereen doet er sowieso al spekjes bij.. ik ga me er vanavond of morgen eens aan wagen. 
Alice, hoe lang doe je ze dan nog in de pan....en koken, dan doe je ze wel pas in het water, als het water kookt? 
 
Quote
RE: spruitjes
Anne Mv 3  schreef op: 17-10-2012 11:40:00
Met een lekkere satésaus!
Wij doen er geen spekjes bij trouwens.
De kinderen eten dit van jongs af aan al mee!
 
Quote
RE: spruitjes
Sabinemvyinthe  schreef op: 17-10-2012 11:40:03
Mijn moeder maakt altijd spruitjes met room en spekjes. Lekker hoor !!!
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 11:43:16
Ik doe het zo: 

Zet het water op voor de spruitjes, maar doe ze er pas in als het kookt. 
Dan in een andere pan, ga ik alvast de uitjes bakken. Als die mooi bruin zijn, doe ik de spekjes er bij en daarna de appel. Als de spruitjes ongeveer 6 min gekookt hebben, giet ik ze af en doe ik ze in de andere pan. Dan de honing erover en dan is 't nog even meebakken. Minuutje of 2 hooguit. Nog een beetje peper er op, lekker! 
 
Quote
RE: spruitjes
M&j  schreef op: 17-10-2012 12:01:37
Ik koop altijd kleine spruitjes, groot vind ik gauw melig van binnen en ik kook ze een minuut of 10, als ze nog rauwig zijn van binnen vind ik ook niet lekker. In een pan bak ik een in reepjes gesneden speklap goed uit. In een ander pannetje rooster ik een handje gehakte walnoten. Dan bak ik in stukken gesneden kastanje champignons lekker bruin met een uitje.
De speklap meng ik door de spruiten met een beetje van het spekvet, dan de champignons er door mengen, walnoten erover heen strooien. Voila, het ultieme herfstgerecht.
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 12:04:50
Ja hier ook kleine spruitjes, zijn veel lekkerder
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 12:06:28
Tussen de 5 en 10 minuten is prima, afhankelijk van je smaak. 
Je kunt ze er ook eentje uithalen na bvb 6 minuten, proeven en kijken of je 't goed vindt. Of bij 7, 8, 9... 

20 minuten vind ik gewoon echt te lang, is 's net snot
 
Quote
RE: spruitjes
Moniquemvjent  schreef op: 17-10-2012 13:39:19
En het is dus zo dat ze bitterder worden als je ze langer kookt? Ja, sorry, ik ben een spruitjesdummie, aangezien mijn man ze niet eet heb ik ze zelf nog nooit klaar gemaakt. Ik wil nu eens een beetje wisselen van groente, vandaar dat ik een keer spruitjes heb gekocht. 

Ik heb ze ooit, ook voor mezelf, uit een potje gehaald, maar dat was echt vies...
 
Quote
RE: spruitjes
Spatje  schreef op: 17-10-2012 13:40:27
als je wat suiker bij het kookwater doet worden ze niet zo bitter en heb je ook geen last van je maag ( dat hebben mensen wel eens)
 
Quote
RE: spruitjes
Moniquemvjent  schreef op: 17-10-2012 13:41:52
hihi, ik wil ze namelijk ook aan mijn jongens gaan geven, onder het mom van, het is heel lekker. Dus ze moeten dan idd wel een beetje lekker smaken haha
 
Quote
RE: spruitjes
M&j  schreef op: 17-10-2012 13:45:22
Spruitjes worden bitterder naarmate je ze langer kookt en dan kan je ook sneller last van je maag krijgen, spekvet verzacht de koolsmaak vandaar dat spek en kolen bv boerenkool een klassieke combi is. De smaak van spruitjes wordt zoeter als ze wat vorst hebben gehad, de zetmelen worden dan omgezet in suikers.
 
Quote
RE: spruitjes
3prachtkinders  schreef op: 17-10-2012 13:46:08
Bedankt voor de recepten, mijn man eet ook geen spruiten, ben er zelf ook geen fan van.
En in de winter zijn ze niet zo duur als groente.

En ik kocht altijd grote, maar kleintjes zijn beter, oke, hoofd geprent, neem kleine spruiten mee.
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 13:46:56
Je kunt ze ook koud opzetten, dan heb je minder bitterheid. 
Bij te lang koken worden ze inderdaad bitterder, er komt dan zwavel vrij heb ik 's gelezen (weet niet of dat klopt hoor) maar ze worden er zeker niet lekkerder van, ook heb je dan zo'n drap snot die niet echt smakelijk kauwen is. 

Spruitjes zijn overigens de lichtste soort kolen. En geven normaal gezien de minste maag/darm klachten. 

En honing en appel houden ze bittere smaak ook wel weg natuurlijk. Net als suiker zoals Spatje zegt
 
Quote
RE: spruitjes
Linnie  schreef op: 17-10-2012 13:56:46
Met pindasaus of satesaus! Heerlijk!
 
Quote
RE: spruitjes
Angelique  schreef op: 17-10-2012 13:58:47
daarom gooi ik er dus altijd blokje runderboulion bij dat haalt de bitterheid eraf en ik wil ze dus wecht wel zacht hebben niet zo hard hoor koken hier echt wle 20 min
 
Quote
RE: spruitjes
Alice  schreef op: 17-10-2012 14:01:16
Als je niet van hard houdt, kun je ook de spruitjes door midden doen of een kruisje onderin maken, Angelique. Na 20 minuten koken ben je zo goed als alle vitaminen kwijt. 
Zonde van al dat goede foliumzuur wat in de spruitjes zit. 


 
Quote
RE: spruitjes
Ster  schreef op: 17-10-2012 15:29:52
ik maak ook altijd een kruisje onderin....mijn kinderen eten het liefst elke dag spruitjes....vinden ze heerlijk. Ik kook ze gewoon, doe na het afgieten gebakken spekjes erdoor en geraspte kaas. Als het op het bord ligt evt. nog wat kaas er over strooien......
 
Quote
RE: spruitjes
Ladybug  schreef op: 17-10-2012 15:40:54
na het koken boursin er door roeren ....heeeerlijk !!
 
Quote
RE: spruitjes
M@rion  schreef op: 17-10-2012 16:15:15
ben ik dan de enige die ze gewoon kookt met wat zout erdoor?
 
Quote
RE: spruitjes
Ladybug  schreef op: 17-10-2012 16:58:39

Quote m@rion:
ben ik dan de enige die ze gewoon kookt met wat zout erdoor?



nee hoor mijn man eet ze zo ook graag...die wil niet dat ik er van alles mee doe...die wil ze het liefst gewone plain
 
Quote
RE: spruitjes
Mamavankristel&anouk
&daan
  schreef op: 17-10-2012 21:00:15
Ik eet ze ook gewoon zo hoor M@rion.  Gewoon gekookt en dan ook wat zachter. Met een gewone gekookte aardappel en een varkenslapje...Heerlijk. Mijn man en kids gruwelen ervan hihi
 
Quote
RE: spruitjes
Jacq39  schreef op: 17-10-2012 21:26:49
Ik lust  ze op heel veel manieren maar dit is toch de lekkerste. Spruitjes voorkoken (min of 10). In de wok gehakt of kipfilet braden, knoflookje, uitje erbij. Daarna spruitjes toevoegen en een kerriesausje (kan pakje poeder zijn aanmaken met water of zelfgemaakt). Lekker laten pruttelen, op het eind ananasstukjes erbij( peper en zout naar smaak).

Serveren met (zilvervlies)rijst.

Heerlijk
 
Quote
Navigatie


Reageren op spruitjes
Naam
Bericht