Menu
 

Topic:

Thuisbevalling in gevaar

Melissa  schreef op: 23-09-2012 17:00:44

MAASTRICHT - De thuisbevalling in Nederland is in gevaar. Momenteel bevalt nog ongeveer 20 procent van de vrouwen thuis, in de jaren 90 was dat nog 35 procent.


Foto: ANP

Als dat aantal verder afneemt, kunnen vrouwen er straks niet meer voor kiezen om thuis te bevallen. Dat vreest Rafael van Crimpen, verloskundige en directeur van de Academie Verloskunde in Maastricht.


''Komt het percentage van vrouwen dat ervoor kiest om thuis te bevallen onder de 10 procent, dat verliezen de verloskundigen hun expertise. Als verloskundige moet je voldoende ervaring hebben met thuisbevallingen om ze goed en veilig te kunnen begeleiden.







Hoe minder vrouwen thuis bevallen, hoe minder vaak verloskundigen een dergelijke bevalling kunnen begeleiden'', legt Van Crimpen uit.


De verloskundige benadrukt dat ze het belangrijk vindt dat vrouwen zelf kunnen kiezen waar ze bevallen: thuis of in het ziekenhuis. ''Maar ik ben bang dat die keuzevrijheid er niet meer is over 10 jaar en dat iedereen dan in het ziekenhuis moet bevallen. Dat zou heel jammer zijn.''


Veiliger


 


Veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze denken dat dat veiliger is. Maar dat is niet per sé zo, volgens Van Crimpen.


''De kans op een ingreep als je in het ziekenhuis bevalt is veel groter. Door de sluiting van kleine ziekenhuizen worden verloskamers steeds drukker. Bekend is dat waar tijdsdruk ontstaat, er sneller ingegrepen wordt.


Dat kan bijvoorbeeld door de vliezen te breken, een knip te zetten of de vacuümpomp te gebruiken. Ook is de kans op infecties groter in het ziekenhuis. Dit alles vertraagt het herstel van de kraamvrouw.''

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 24-09-2012 13:27:10

Quote chantalmvsamen:
Sorry maar dar vind ik dus echt nonsens wat je nu zegt Melissa, dat je juist niet in het ziekenhuis bevalt voor je gezondheid en dat van je kindje



Voor "gezonde" bevallingen is het thuis veel veiliger dan in het ziekenhuis. Ik ben het helemaal met haar eens.

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 24-09-2012 13:28:21

Quote Suus:
Melissa, ik denk dat je in deze discussie over wel of geen keuze om thuis te bevallen te veel de diepte ingaat. Jij hebt een visie die door een klein groepje gedeeld wordt wat betreft jouw bevalling. Door dat in detail in dit topic te bespreken krijg je de reacties zoals je ze krijgt. Dit topic gaat over of je in de toekomst nog thuis kan/moet mogen bevallen, hoe dat in detail gaat leidt af.

dat is wat ik net bedoelde, je verwoord het alleen wat beter.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 24-09-2012 13:31:54

Quote chantalmvsamen:
Ik zou altijd in het ziekenhuis willen bevallen ondanks wat er met mij ook gebeurd , het risico dat er iets misgaat Met het kindje wil ik niet nemen. Wat jij hebt is iets psychisch en daar kan je ook hulp voor zoeken... want als je dat altijd hebt in ziekenhuizen is ook niet goed. 



In het ziekenhuis loop je ook risico's dat er wat mis gaat met je kindje.
Mijn dochter was als het aan het ziekenhuispersoneel lag in het ziekenhuis doodgegaan.

Als mijn dochter thuis was geboren, dan was het opgemerkt door de verloskundige en/of kraamhulp en was er direct ingegrepen. 
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 24-09-2012 13:34:16
Verder denk ik dat wat Melissa heeft niet iets psychisch is, maar juist een houding die veel vrouwen niet meer hebben. Door in de "bevallingsstand" (of hoe Melissa het ook noemde) te keren beval je het vlotste en veiligste voor het kind.

Ik ben verbaasd over hoeveel bevalling tegenwoordig medisch zijn. Ik denk dat veel veroorzaakt wordt door stress voor het bevallen bij de vrouw.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 24-09-2012 13:46:54

Quote Jacq38:

Maar je moet zo uitkijken, je zegt ik weet wanneer aan de bel te trekken enz. kun jij in je buik kijken of je kind het nog goed doet? 



Ik wist vele maanden eerder dan de artsen dat het niet goed ging met mijn dochter. Erg jammer dat er niet geluisterd is, zelfs niet tijdens de ingeleide bevalling en de uren erna in het ziekenhuis.

Zeker als er weken eerder was gereageerd, dan was onze dochter niet gehandicapt geworden.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Bloemblaadje  schreef op: 24-09-2012 14:01:34
@Melissa, ik deel niet altijd jouw mening, maar vind wel dat iedereen het recht moet hebben om zelf te kiezen waar zij wil bevallen. En het is meer dan duidelijk dat jij heel graag thuis wilt bevallen en ik hoop ook dat het zo zal gaan zoals jij het voor ogen hebt!
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Alice  schreef op: 24-09-2012 14:18:28

Ja ik snap je wel Melissa, dat door hoe je je nu verdedigd dat je mening feller overkomt dan dat je hem bedoelt.
Ik ben 't overigens wel volledig met je eens, ik wil ook absoluut thuis bevallen. Ook jouw hele geboorteplan, sta ik volledig achter.
Maar denk niet dat 't nodig is dat je je hierover verdedigd, net als dat mensen die in het ziekenhuis willen bevallen zich niet hoeven te verdedigen.
Ik word ook boos als iemand mij wijst op de risico's van thuisbevallen terwijl ze er nauwelijks iets van af weten, dus ik begrijp hoe je je in dit topic voelde.
Maar voor het ene kiezen, betekent niet het andere afzweren. Ik leg mijn voorkeur trouwens nooit uit omdat ten eerste niemand er iets mee te maken heeft en ten tweede je mensen altijd tegen de haren instrijkt. Ik antwoord dus gewoon dat dat mijn voorkeur heeft en klaar

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 24-09-2012 14:25:21

Quote SismvNick:
Hier worden er in het ziekenhuis nog wellis mensen een badkamer ingereden bij gebrek aan verloskamer nee fijn joh zo'n ziekenhuis.



En dan zeker ook incl. schimmel en bloedsporen van de vorige persoon (personen).
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Proestie  schreef op: 24-09-2012 14:47:12
Ik ben het ook met Melissa eens. Bevallen is iets heel natuurlijks in tegenstelling tot bijv een operatie. Zijn er complicaties dan is een bevalling medisch en dan heb je vaak geen andere keus om naar het ziekenhuis te gaan. Iemand schreef dat iedereen doet wat hem of haar het beste lijkt maar dat je soms dingen net verkeerd inschat. 
Tja, ik hoorde pas iemand die mocht kiezen voor een keizersnede en dit ook deed. Diegene vond dat ook de beste keuze. Helaas zijn er complicaties ontstaan en wilde ze dat ze het nooit had gedaan. Aan de medische kant kunnen dus ook dingen misgaan.
Er werd ook geschreven dat het thuisbevallen 'egoïstisch' is omdat de moeder liever thuis wil zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Mijn kind heeft een veel slechtere start gehad omdat we naar het ziekenhuis moesten. Ik voelde me er niet fijn en dat heeft de bevalling heel erg beïnvloedt. Nogmaals ik vind dat Elke vrouw een keus moet hebben, wat voor de 1 wel werkt, werkt voor de ander niet.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mamalu  schreef op: 24-09-2012 18:13:17
Jeetje An... je hebt dat ziekenhuis toch voor de rechter gesleept?? En schimmels en bloedsporen van je voorganger... in welk land was dat? En als het in Nederland was, dan heb je daarna de gezondheidsinspectie toch op de hoogte gebracht?? 


En weeral, de gezondste situatie is meestal die waarin de moeder zich het beste voelt, bij Melissa is dat thuis en in zichzelf gekeerd, bij mij is dat in het zh, met mijn gyn die ik ondertussen echt ken... prima toch op die manier? Want net zoals 'thuisbevalmama's' het niet fijn vinden dat thuisbevallen altijd zo afgebroken word, vind ik het niet zo fijn dat alle ziekenhuizen en gyns over dezelfde kam geschoren worden, het kan ook positief in een ziekenhuis (al snap ik zeker wel dat jij nog moeilijk het positieve kan zien)
En het allergrappigste is dat Melissa en ik echt hetzelfde denken over de rest, we zijn allebei attachment parents... maar dat bevallen, daar verschillen we in.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mai-lin  schreef op: 24-09-2012 22:11:55
Ik ben heel blij dat mijn kindjes alle 4 thuis in gezondheid geboren hebben mogen worden! En als ik naar het zh had gemoeten, dan had ik 3 van de 4 in de auto gekregen, denk ik . Zou het zh dus niet eens gehaald hebben...
Ik hoop dat de keuze er blijft...

En Melissa, mocht je toch in het ziekenhuis MOETEN bevallen... het moet toch anders kunnen dan de ervaring die jij gehad hebt? Snap dat die niet prettig was! Maar heb je niet meer rechten? Mag jan en alleman zomaar aan en zelfs in je zitten, om je heen lopen? Oprechte vraag, hoor, dat moet toch anders kunnen?

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 24-09-2012 22:25:06

HIer in het ziekenhuis kwamen ze echt niet zomaar aan mij.
Bij de laatste wou ik niemand aan mij ( zo min mogelijk inwendig onderzoek bv). En stuurde ze gewoon weg. Wou echt alleen zijn. Ondanks mijn ruggenprik was dat geen enkel probleem.

Vooraf had de verloskunige allerlei vragen. Hoe ik het wou en wat ik niet prettig vond.

Zo kan het ook.

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 25-09-2012 13:15:36
Kwam het dit filmpje tegen en moest direct aan dit topic denken, je kunt de eerste 2,20 minuten overslaan want dat heeft niets met dit onderwerp te maken, maar daarna is wel interessant.

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 25-09-2012 13:17:09
mmmh zit te kijken, je kunt zelfs doorspoelen tot 4 minuten
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
An  schreef op: 25-09-2012 13:39:32

Quote Mamalu:
Jeetje An... je hebt dat ziekenhuis toch voor de rechter gesleept?? En schimmels en bloedsporen van je voorganger... in welk land was dat? En als het in Nederland was, dan heb je daarna de gezondheidsinspectie toch op de hoogte gebracht?? 



Er zat duidelijk schimmel in de voegen van de tegels en het was duidelijk niet fris.
Ik heb hier niets mee gedaan, geen tijd voor gehad (doodziek en een kind op ic) en het levert vaak zo weinig op.
Het was trouwens gewoon in Nederland. Ik heb daar later ook nog klebsiella opgelopen.

Ziekenhuizen zijn echt niet schoon hoor in Nederland.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mamalu (niet Ingelog
d)
  schreef op: 25-09-2012 16:21:18
Ja, maar als dus niemand daar melding van maakt, dan doen ze maar hé. Ik snap wel dat je niet kan aanklagen voor medische fouten of zo, maar voor de hygiëne had je gerust kunnen klacht indienen hoor. Ziekenhuizen worden wel verondersteld schoon te zijn hier in West-Europa. 
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Genine  schreef op: 12-12-2012 22:04:17
hallo saskia,
ik lees dat ji een bekkenfixatie heb ondergaan ,nou sta ik zelf ook voor deze operatie mag ik vragen hoe jij dit ervaren heb en hoe het nu met je gaat ,je leest zoveel op internet dat ik erg ben gaan twijfelen en erg benieuwd ben naar ervaringen van anderen.
zou je mij willen mailen?
genine7@hotmail.com

dankje wel mvgr genine
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Thuisbevalling in gevaar
Naam
Bericht