Menu
 

Topic:

school vraagje groep 1

Brabbel  schreef op: 30-11-2011 06:44:41
Mijn zoontje gaat sinds begin dit schooljaar naar school. Hij is eind september 4 geworden. (ze vonden het een vervelende datum met oog op overgaan). Nu hadden we 10 minuten gesprek.

Alles gaat goed, vrolijke vent alleen nog erg jong in zijn doen emotioneel. Hij huilt nog best snel als iets niet lukt, of als hij bv niet in de bouwhoek mag dan is hij even een tijdje teleurgesteld. Het gaat al wel een stuk beter, maar gebeurd dus nog steeds.

Nu hadden ze het erover dat ze dan in januari een test doen en dan zien in april/mei of hij over kan of een jaar over moet doen. Ze dachten misschien wel aan jaar overdoen, of naar groep 2 en dan groep 2 evt overdoen.

Maar ik vind het zo raar dat ze het daar nu al overhebben. Ik bedoel, er kan nog zoveel veranderen tot mei. Hoe gaat dat bij jullie op school? Ze hadden het zo stellig over het overdoen.

Als hij een jaar over moet doen omdat hij emotioneel nog niet sterk is, ik vind het helemaal prima, maar vond het wel raar dat ze dat nu al weten?
 
Quote
Navigatie
RE: school vraagje groep 1
Satekroket  schreef op: 30-11-2011 06:48:56
Ik zou het gewoon vragen. Of ze het nog afwachten hoe hij zich ontwikkelt of dat ze het nu al weten.
Bij mijn dochter hebben ze ook vanaf het begin van groep 2 gezegd, dat het misschien beter is om groep 2 nog een keer te doen. Maar de beslissing viel toen in mei.

Ik vind je zoontje ook wel heel erg jong hoor om met net 6 jaar naar groep 3 te gaan. Maar ik snap wel dat je het gek vindt dat ze het nu meteen al zeggen.
Zou het er gewoon over hebben.

 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Miepie1972  schreef op: 30-11-2011 07:26:26
Idd vreemd dat ze nu al beginnen met een groep overdoen. Het mannetje zit net een goede 2 maanden op school. Geef hem lekker even de tijd om te wennen.

En over die vervelende datum: als hij nu in groep 1 zit en volgend jaar in groep 2 heeft hij toch zo goed als 2 jaar gekleuterd? Mijn dochter is van 9 oktober 2006, zit nu in groep 2, maar nooit sprake van geweest om een groep over te doen.

Wacht het gewoon nog even lekker af!
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Jolanda1974  schreef op: 30-11-2011 08:09:23
Als ik dit zo lees ben ik zo blij met onze combinatiegroep 1-2. Hier gaan alle kleuters die vanaf de zomervakantie tot en met aan december op school zijn gekomen aan het einde van het schooljaar gewoon naar groep 2. Pas daar wordt bekeken of ze aan groep 3 toe zijn. Onze dochter is van eind okt. 2005 en zit nu in groep 2+. Dit houdt in dat ze groep 2 nog een keer doet en dat ze extra opdrachten moet doen, buiten de opdrachten die de leerlingen in groep 2 moeten doen. Hier wordt duidelijk gekeken naar de leerling en daar wordt op ingespeeld.
De juf van Tes was vorig schooljaar al vanaf september aan het twijfelen of ze naar groep 3 kon ja of nee. Wij hebben uiteindelijk pas eind juni de knoop doorgehakt. Juf kwam er echt niet uit. Er waren momenten dat ze het makkelijk aan zou kunnen maar ook momenten dat ze het niet zou redden. Wij hebben dus de keus gemaakt om onze dochter te laten doubleren zodat zij niet op d'r tenen zou hoeven te lopen in de grote klassen (30+) en het is echt de juiste beslissing geweest. Ze heeft nu sterk het gevoel de oudste te zijn en handelt daar naar. Echt goed om te zien!

Ik zou het zeker nog een keer bespreken op school.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Anoniem  schreef op: 30-11-2011 08:12:29
Dat was hier precies het zelfde daisy moest dus jaar overdoen. Vind ik zelf niet erg omdat ze nu al veel mist dus liever in de.kleuterklas dingen missen als dat ze.in groep 2 a 3 dingen missen
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Brabbel  schreef op: 30-11-2011 08:13:19
Jolanda, bij ons is het ook een combinatie klas groep 1 en 2.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Juulmvjens  schreef op: 30-11-2011 08:16:18
Sowieso zou ik kiezen voor doorgaan naar groep 2 want dan kan er in groep 2 goed gekeken worden of er langer wordt gekleuterd of toch overgegaan naar groep 3. Laten blijven zitten in groep 1 zou ik niet doen, kindjes kunnen zich op deze leeftijd zo snel ontwikkelen.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Juulmvjens  schreef op: 30-11-2011 08:17:56
Maar waarom is september een vervelende datum? De grens is 1 januari en daar valt hij ruim binnen.
Mijn zoon is afgelopen maandag pas 6 geworden en is wel overgegaan naar groep 3.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Anoniem  schreef op: 30-11-2011 08:34:41
Hier zeiden ze dat groep 1 over doen minder erg was. Omdat daisy veel problemen heeft ze mist nu bijv al 3 dagen school maar goed we zien wel daisy werkt individueel veel beter als met de hele groep en ze is emotioneel jong.
Erg onzeker als ze voor de hele groep moet praten en slaat ze dicht spraak taal loopt ze achter
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Brabbel  schreef op: 30-11-2011 09:00:41
Juul, dat begreep ik dus ook niet zo goed. Ik denk ook dat doorgaan naar groep 2 sowieso wel goed is en dan daar kijken hoe het gaat dan. Of nogmaals groep 2 of door naar groep 3.

Jeetje, kind zit net 2 maand op school. Zit er dan zoveel verschil tussen een kindje wat net voor de grote vakantie jarig is en september? Ze gaan dan toch even lang naar school? Maar goed, eerst maar eens zien hoe hij het gaat doen. Overdoen is het probleem niet, begrijp alleen niet dat ze dat nu al noemen. Hij heeft nog maanden de tijd tot mei!
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Brabbel  schreef op: 30-11-2011 09:01:27
Hij heeft meteen vanaf dit schooljaar 3 dagen meegedraaid op school bedoel ik met even lang naar school.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Anmv3  schreef op: 30-11-2011 10:44:31
bij ons is 1 januari niet vanzelfsprekend de grens..
ze kijken erg naar het kind en als ze twijfels hebben blijft het in dezelfde groep..toch denk ik dat de juf vrij snel doorheeft welke kindje al wat verder in ontwikkeling is en welk kindje nog sociaals/emotioneel niet zo sterk is..

mijn jongste is in april 4 geworden en zit in gr 1 en daar zitten 3 jongetjes bij die ook vorig jaar september al op school zijn gekomen en ik vind ze nu nog jong ogen..beetje moeilijk uitleggen..

van nu tot mei kan er nog een heleboel veranderen dus wie weet maakt hij nog een grote sprong in zijn ontwikkeling !
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
  schreef op: 30-11-2011 10:50:34
Ik zou hem mee laten gaan naar groep 2 en het daar bekijken.
Als hij het niet trekt dan kan groep 2 heb dat tweede jaar net ff iets meer stuimulans bieden waarschijnlijk.
En groep 2 is ook gewoon lekker vrij spelen met kindjes hoor, alleen wel met iets meer uitdaging.

Mijn zoon word in januari 6 en zit ook in groep 3, we hebben hier heel lang over gedimdamt, maar hij trekt het goed en komt qua stof prima mee.
De school waar hij nu op zit zien vaak wel die " vroege" leerlingen vastlopen in groep 5 a 6 omdat er dan meer inzicht om de hoek komt kijken, maar dat zien we dan wel.

Ik zou het gewoon bespreken met de leerkracht, en ook aangeven dat je het nog zo vroeg vind om over te beslissen, zo open en eerlijk mogelijk voorkom je de meeste ellende mee.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
  schreef op: 30-11-2011 10:51:15
Zo ik mag ook terug naar groep 3, wat een typwerk
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Ania  schreef op: 30-11-2011 10:56:44
De grens ligt inderdaad bij 1 januari, maar bij veel scholen wordt extra opgelet bij de oktober-november-december kindjes.
Snap inderdaad niet goed waarom jouw zoontje niet naar groep 2 zou kunnen...

Hier hadden we een pleegdochtertje van december, wat volgens de juf absoluut niet naar groep 2 kon, en volgens ons en logopediste (daar lag ze met alle testen voor op haar leeftijd) wel.
Wij hebben uiteindelijk doorgezet, en ze zit nu in groep 3 .
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
M&j  schreef op: 30-11-2011 12:09:28
Fijn dat ze zo open zijn, dan kan je er nu vast mee rekening houden en valt het straks niet zo rauw op je dak. Er is nu nog niets definitiefs maar een voorlopige inschatting gebaseerd op hun ervaring en naar wat zij je zoon kunnen bieden. Er kan nog genoeg veranderen als hij straks wat beter gewend is en misschien ook niet.

Normeringen zijn aangescherpt voor groep 2 en een kind moet er echt aan toe zijn en klaar zijn met het spelen in hoeken.
Overigens bestaat geen leeftijdsgrens meer op scholen dus ook geen 1 januarigrens.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Biancatrotsemama  schreef op: 30-11-2011 14:42:30
hier op school handhaven ze helaas de 1 oktober grens nog,zitten dan ook veel kindjes van net 6 in f klas. Mika is van augustus 2007,hij is ook nog 4 als hij over gaat naar groep 2. De 10 min gesprek liep vrij gof,alleen ze vertelden dat Mika misbruik maakt van de situatie dat hij zo groot is voor zijn leeftijd,hij speelt over de groep 1 en 2 kindjes de baas,ben helemaal niet gewend dat hij de baas speelt,dacht dat hij juist de kaas van zijn brood liet eten. Ook vielen ze over het feit dat hij nog geen veters kan strikken en hij wil niet altijd zijn jas zelf dicht doen,dus mijn antwoord was tja hij is net 4 dan hoeft īj toch niet al veters te strikken. Hij kan al woordjes schrijven en kleine woordjes lezen,elk kind leert veters te strikken gewoon op hun eigen tijd. Januari krijgt hij een kleuter citotoets. Ze kunnen niet na 2 of 3 maanden al zeggen of een kindje een jaartje moet overdoen,het kind kan nog zo veranderen en na 2 maanden hebben ze hun draai nog niet helemaal gevonden.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
-claudia-  schreef op: 01-12-2011 08:42:52
mijn dochter is 5, 21 jan 6, zit nu in groep 2.
Ze heeft dus 1,5jaar groep 1 gedaan.
Er zitten nu kindjes bij haar in de klas die nog 5 moeten worden!

Vind het best een groot verschil maar goed..
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Anoniem  schreef op: 01-12-2011 11:41:39
bij ons laten ze "dit soort" kinderen ook liever zitten in groep 1.
De inspectie ziet dit namelijk niet als zitten blijven omdat ze niet naar kinderen van (dan nog net) 4 jaar kijken. Kinderen zijn (voor de inspectie) pas leerplichtig als ze 5 zijn dus eerder kunnen ze gewoon niet "zitten blijven".
Voordeel voor school is dat ze op deze manier niet met een groep zittenblijvers in groep 2 zitten (die wel meetellen voor de inspectie), voordeel voor het kind is (volgens hun) dat het officieel dus nog niet is blijven zitten en in hogere klassen eventueel wel (nog) een keer mag blijven zitten. Officieel mag een kind volgens mij maar 1 keer blijven zitten op de basisschool.
Groetjs Moeke
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Krumelke  schreef op: 02-12-2011 09:47:55
vanwege het leeftijdsverschil wat voor kan komen hebben ze hier gekozen voor 2 combinatieklassen. dus 2x een groep 1/2 ipv 1x groep 1 en 1x groep 2. hierdoor valt het de kinderen zelf ook niet op als ze "blijven zitten". en mocht de ontwikkeling ineens sneller vooruit gaan is er ook niets aan de hand.

mijn zoon zit sinds 1 november op school en hij doet nu al werkjes van de oudste kleuters mee en andere dingen doet hij op de jongste kleuters niveau mee. maar niemand die daar iets van merkt. want de kinderen zitten door elkaar in 1 klas. van net 4 tot kindjes die dit schooljaar nog 6 worden.

ik vind het wel vroeg als ik jou verhaal lees dat ze hier nu al over beginnen trouwens het overdoen van groep 1. zelf zou ik er geen moeite mee hebben. laat ze lekker nog een jaartje extra kleuteren. maar kan me wel voorstellen dat een kind van 6 in een klas komt met kinderen van 4 het verschil wel groot is als ze de enige is. goed over praten met school waarom wel waarom niet en misschien kun je hem nog stimuleren in bepaalde dingen waardoor hij makkelijker overkan naar groep 2.
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Krumelke  schreef op: 02-12-2011 09:49:31
sry haalde wat verhalen door elkaar. het stukje over kindje van 6 was bedoeld voor claudia....

het praten met school over waarom wel of waarom niet en het stimuleren misschien was wel bedoeld voor brabbel.

sorry...
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Erna  schreef op: 19-12-2011 21:21:35
Hier wordt in groep 1 nooit gesproken over een jaar overdoen. Alle kinderen van voor 1 januari gaan gewoon door naar groep 2 en pas tijdens dat jaar wordt bekeken of het nodig is om te blijven zitten. Volgens de leerkrachten hier heb je dan een veel beter beeld van het kind.

Zo is mijn dochter van begin nov (2006) en vorig jaar in groep 1 ging echt niet lekker. Veel zorgen uitgesproken en er is ook een psycholoog bij gekomen (zegt veel over hoe slecht het eigenlijk liep). Maar toch zit ze dit jaar gewoon in groep 2 en maakt ze de laatste maanden grote sprongen in haar ontwikkeling. Tijdens het eerste oudergesprek dit jaar is het blijven zitten wel ter sprake gekomen, maar nu heeft de juf het er al over dat ze gewoon naar groep 3 gaat aan het eind van het jaar. Alleen zie ik dat zelf nog niet zo zitten, omdat ze weliswaar cognitief heel goed mee kan (ze begint nu zelf te lezen en kan ook al erg goed tellen), maar sociaal emotioneel heel zwak is en bovenal vooral de aansluiting heeft met kinderen uit groep 1. Maar hier is er zeker nog geen gesprek over geweest, dat volgt pas in januari of februari...
 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Suus  schreef op: 19-12-2011 21:31:04
Ik denk dat het een algemeen praatje is over hoe ze eea bepalen/bekijken. In januari zijn de cito's en in april mei moeten ze bepalen wie er volgend jaar naar welke groep gaat.

 
Quote
RE: school vraagje groep 1
Anoniem  schreef op: 19-12-2011 22:04:27
Even wat zaken recht zetten. De inspectie kijkt naar het feit of er een ononderbroken ontwikkelingslijn wordt geboden in in principe 8 jaar. Sommige kinderen doen er langer over en sommige kinderen korter. Je kind is niet beter als het er korter over doet. Als de school het goed kan onderbouwen met observatie en evt toetsen is het prima als een kind er langer overdoet. Het gaat de inspectie niet alleen maar om de kwantiteit, maar ook zeker naar de kwaliteit.

Ik vind het persoonlijk wel zeer voortvarend dat de lkr het nu al heeft over een extra jaar. Maar het is wel opmerkelijk dat je kindje zo gevoelig is. Het zou goed zijn als de school dit gaat aanpakken.

Sterkte
 
Quote
Navigatie


Reageren op school vraagje groep 1
Naam
Bericht