Menu
 

Topic:

Mag humor als...

Boterbloem  schreef op: 21-07-2012 08:30:55
Een discussietopic:

Heb net een interessante discussie over humor. Mensen delen dingen online voor de fun. Daar twijfel ik ook absoluut niet aan, zie er bij die persoon ook geen kwade bedoeling in en ik persoonlijk snap de humor in de basis er ook echt van.

Maar dan hebben we een hele groep medemensen die niet zelf nadenken en leven en oordelen op basis van plaatjes, opmerkingen, verhalen van enzovoort.

Stel: mensen praten negatief over een moeder van een kind op de basisschool. Dan heb je een groep ouders die zegt: ene oor in, andere oor uit, ik vorm mijn eigen oordeel wel op basis van wat ik zelf met haar meemaak.
Maar er is ook een hele groep die met dat oordeel al op die persoon afstapt en wat ze ook doet, het zal in zekere zin bevestigen wat de ander zegt. Daar kun je dus niet tegen opboksen.

Mag je dan ongegeneerd je mening spuien over die persoon met de kans dat veel mensen haar vanuit beginsel al negatief gaan benaderen of moet je je mening voor je houden en deze vrouw de kans geven ook vrienden te maken?

Vervolgens gaat het op een andere manier. Mensen hebben grappige verhaaltjes over haar en grappige foto's. Mag je die online zetten met haar als herkenbaar waar om gelachen kan worden, MAAR waarbij je weet dat mensen het ook als waarheid zullen opvatten en er negatief op door zullen gaan, ondanks dat jij het enkel als grap bedoelde?

EN dan speelt het nu op de man, dat kan voor velen te dichtbij komen.

Als je dan een grote groep neemt. Levensovertuiging (dus christelijk, moslim, atheist) levenswijze (lang voeden, vrij opvoeden, heel streng opvoeden enzovoort) beroepen enzovoort...

En dan doel ik niet op heel lichte opmerkingen, maar echt verhaaltjes/ opmerkingen die dusdanig zijn dat het een heel verkeerd beeld kan geven en het menen echt kan beinvloeden. Dus niet zomaar een borstvoedingsfoto met een kindje van 2 met een opmerking erbij, maar dan eentje waarbij de moeder net een gek gezicht heeft en daar bijvoorbeeld een schuine gore opmerking over wordt gemaakt om een eigen mening te bevestigen. Een grote groep mensen zal denken: yeah right, grappig moment maar ik weet wel beter. Maar mensen die anti zijn kunnen het opvatten als: zie je wel! Ik zei het toch! en het verder gaan verspreiden met verkeerde bedoelingen... Langvoeders die ze kennen zullen er opmerkingen over krijgen en zelfs de kinderen worden bij sommige mensen niet gespaard en krijgen het te horen.

Wat vinden jullie: that's life? Of zouden we humor die fout opgevat kan worden niet meer moeten doen als andere mensen en kinderen er negatieve gevolgn van ondervinden?

Ik merk dat het bij mezelf best dubbel ligt. Als het anderen raakt vind ik het not done, als ze er gevolgen van ondervinden. Maar het moeilijke is: op dit moment gebeurd het dus bij mijzelf, alleen is snap de humor gewoon echt wel. Ik snap de humor, ik weet gewoon dat het niet slecht bedoeld is alleen ik ervaar nu wel de negatieve gevolgn omdat er ook mensen zijn die het niet als humor benaderen maar als waarheid...

Dus de humor vind ik op zich wel grappig, maar de uitwerking niet waardoor ik zeg: laat die humor maar achterwege.

Wil ik duidelijk benadrukken: ik denk dat ik ook best wel eens van die humor heb, dat ik dus iets kan zeggen of een plaatje kan delen waarbij het echt humor is van mijn kant, maar wat anderen wel negatief kan benaderen maar waar ik simpelweg gewoon niet bij stil heb gestaan omdat het niet mijn bedoeling was, ik enkel voor de humor ging en het negatieve er niet (zo snel) in zag...

Ben benieuwd...

Dus geen veroordelen naar elkaar toe. Gewoon lekker je mening hier over geven hoe je er over denkt.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Mag humor als...
Boterbloem  schreef op: 21-07-2012 08:35:52
Gaat overigens dus echt om humor, niet om dingen waar je voor staat. Dus waarbij het duidelijk is dat je een heel andere mening hebt dan sommige andere mensen. Dingen waar je voor staat vind ik dan toch echt weer anders. Je beinvloed niet bewust mensen, je laat zien waar jij voor staat.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 08:38:36
Ja hoor, ik denk dat mensen moeten proberen om het niet persoonlijk op te vatten.
Maar !!!
Als je weet dat je iemand daarmee zou kwetsen....dan zou ik het laten.
Zo maakte mijn man een keer een grapje op fb over goede vrijdag/pasen. Er was 1 meisje die het respectloos vond en kwetsend. Toen kwam ook de discussie. Het is toch niet een grap over haar ? Waarom is ze nou zo gepikeerd....
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 08:43:01
oke...het is een grap....dus please..ik hoop niet dat mensen dit kwetsend vinden, dit bedoel ik dus zeker ook niet zo...
(en het is niet eens mijn grap (al vond ik hem wel verdomd grappig))

Goede vrijdag is toch omdat Jezus heeft geleden aan zijn kruis?? Tegenwoordig noemen ze dat Chlamydia
 
Quote
RE: Mag humor als...
Alice  schreef op: 21-07-2012 08:46:44
Persoonlijk vind ik te ver gaan (dus 't voorbeeld van de schoolmoeder), je mag geen mensen afbeelden zonder dat ze dat weten en er dan grapjes bij maken. Zou ik dan ook echt niet om lachen.
Een hele groep op de hak nemen, vind ik prima, geen moeite mee.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Ano  schreef op: 21-07-2012 08:49:43
Son, dit vind ik dus wel een zeer kwetsende grap, en respectloos tegenover de christenen, waaronder ik zelf er ook 1 van ben.
Je maakt geen grappen over het geloof, voor mij is Jezus een heilige.

Dus, ik vind als je respect hebt voor christenen, zal je nooit zo'n grap hier of waar dan ook neer zetten!
 
Quote
RE: Mag humor als...
Alice  schreef op: 21-07-2012 08:50:44
Hmm.. de chlamydia grap vind ik niet zo zeer kwetsend naar gelovigen toe. Maar vind het ook niet grappig, eerder een beetje een domme opmerking.
Kan me wel voorstellen dat mensen die heel erg van Jezus houden het niet zo leuk vinden.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 08:50:58
de discussie:

Pietje: Heiden! Fijne paasdagen mate.
6 april om 21:05 Vind ik leuk.

TO: Haha,...... Ik niet zeg! Is een quote van guido weijers
6 april om 21:16 Vind ik leuk.

Marietje: Iets meer respect zou niet misplaatst zijn..
(ook als het een quote van een ander betreft)
6 april om 21:54 Vind ik leuk 2.

TO:Er een grap over maken betekent voor mij niet dat ik daarom minder respect heb.
Ik vraag me af waarom dat wel zo wordt geinterpreteerd?? Jij hebt vast ook wel eens iemand in de maling genomen waar je respect voor hebt.
6 april om 22:00 Vind ik leuk 1.

Marietje: Ik maak geen grappen waarvan ik van tevoren weet dat ze kwetsend ervaren worden door anderen.
6 april om 22:08 Vind ik leuk.


TO: We kunnen hier uren over discussieren..... Wat wel belangrijk is, is dat ik nooit opzettelijk mensen zou kwetsen, jij kent mij en zou dat moeten weten....
6 april om 22:27 Vind ik leuk 1.Marietje: Je gaat gewoon (onnodig!) te ver en daar wil ik het bij laten.
6 april om 22:38 Vind ik leuk.TO: Iedereen heeft recht op zijn mening!
6 april om 22:49 Vind ik leuk.Keesje: Geen gevoel voor humor, Marietje ?
6 april om 22:56 Vind ik leuk.Janntje: Sorry, maar ik vind hem ook wel erg grappig!!
7 april om 8:42 Vind ik leuk 1.Flipje: Ik vind het ook leuk


De namen zijn ivm privacy veranderd

 
Quote
RE: Mag humor als...
Alice  schreef op: 21-07-2012 08:54:15

Quote Ano:

Dus, ik vind als je respect hebt voor christenen, zal je nooit zo'n grap hier of waar dan ook neer zetten!Waarom zou iemand respect moeten hebben voor Christenen als groep?
Ik respecteer iemands keuze om te geloven en zal daar ook met respect mee omgaan.
Ik respecteer sommige Christenen, die dat verdienen, maar niet per definitie allemaal. Ze moeten ook gewoon hun sporen verdienen, net als ieder ander mens
 
Quote
RE: Mag humor als...
M&j  schreef op: 21-07-2012 09:12:25
Humor over iemand, achter iemands rug om is geen humor, ook als het goed bedoeld is. Voor de rest vind ik dat er aan humor geen grens is, want er kan altijd wel iemand zijn die zich gekwetst voelt.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Ikee  schreef op: 21-07-2012 09:19:52
Ik kan me voorstellen dat het kwetsend is. Maar dan zal ik dat aan die persoon zelf laten weten ipv een discussie te starten op FB zodat IEDEREEN weet dat IK het kwetsend zou vinden waardoor ik mezelf misschien onnodig in de "problemen" zou brengen. Ik zou niet zomaar op internet mijn mening geven.
Hoewel ik dit een smakeloos grapje vind
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 09:23:09
mijn mening over dit grapje...(die ik dus wel grappig vindt)

Het heeft helemaal niks maar dan ook helemaal niks met het geloof te maken in mijn ogen...Dus snap ook niet zo goed, wat precies in die zin de mensen kwetst...Het woordje chlamidia ? Of dat jezus aan het kruis heeft gehangen. Of dat het woordje kruis een andere betekenis heeft gekregen...
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 09:29:07
ik vind..zonder t dus....pffff tijd voor zomervakantie..

ooh gelukkig het is begonnen
 
Quote
RE: Mag humor als...
Alice  schreef op: 21-07-2012 09:34:23
Ben zelf niet gelovig, dus voor mij gaat 't grapje over een fictief persoon. Daarom niet kwetsend voor mij.
Maar wat ik wel kan snappen is dat als je heel veel waarde hecht aan Jezus en van hem houdt dat dit geen leuk grapje is. Je suggereert dat Jezus gewoon Chlamydia had en ontkent dus alles waarvoor hij gestorven is.
Het getuigt van erg weinig respect voor hem.

Als ik suggereer dat jouw moeder gestorven is aan een geslachtsziekte terwijl dat niet zo is, ben je ook niet blij.

Het is ook op een goedkope manier lachers op de hand krijgen, vind ik. (platte humor dan wel)
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 09:39:05
oke..als ik het zo bekijk is dat misschien wel kwetsend ja.
Maar ga je echt over een grapje zo diep nadenken ?
Dat is misschien wel het hele punt....laat een grapje een grapje zijn en ga er niet te persoonlijk/diep op in. Probeer er geen waarheid van te maken
 
Quote
RE: Mag humor als...
Alice  schreef op: 21-07-2012 09:42:29
Denk dat 't voor gelovigen zo dichtbij komt dat dat automatisch gebeurd.
Als het grapje over iemand gaat waarvan je houdt (vader, moeder, dochter, zoon) komt 't al snel dichtbij
 
Quote
RE: Mag humor als...
Anna28  schreef op: 21-07-2012 09:51:30
heb niet alles gelezen hoor, maar wil er toch even op ingaan.

Mij, als gelovige, kwetst het om bepaalde dingen te lezen. Zoals die grap van Son bovenaan.
Jezus is een belangrijk iemand voor me, het feit dat hij aan het kruis heeft gehangen is voor mij en veel anderen het ultieme liefdesoffer dat maakte dat de mensen die Hem liefhebben gered worden. Hij had de wereld zo lief dat hij zijn zoon daarvoor gaf.
Dan doet het pijn als mensen daar een grap over maken. Want het is niet grappig, het is een heilig iets.
Zo zie ik dat dan.

Ben het eens met Alice: het komt dan heel dichtbij en dat kan pijn doen. God is iemand die zoveel deel uit maakt van je leven bij veel mensen. Je kunt hem zien als vader, waar je altijd bij terecht kunt en waar je altijd alles bij kwijt kunt. Blijf daar dan van af is mijn mening.

 
Quote
RE: Mag humor als...
Joltje  schreef op: 21-07-2012 09:58:46
maar is het dan niet zo dat bij elk grapje, iemand het wel op zichzelf kan betrekken ? pak nu bijv. die foto's van de wallmart in amerika...heel veel dikke mensen......ik lach dan als een boer met kiespijn, want ja, ik ben dik. Dus dat soort grapjes komen dan hard aan bij mij.

 
Quote
RE: Mag humor als...
Joltje  schreef op: 21-07-2012 10:03:21
een grapje zoals bovenstaand van son, dat doet mij helemaal niks. Ik ben katholiek, ik geloof ( op mijn eigen manier) maar ik zie de lol wel in ervan..kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die het echt geen humor vinden en het ronduit kwetsend vinden, maar daarom vraag ik mij dus af, of er bij elke grap niet mensen zijn die het op zichzelf betrekken..

 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 10:04:41
Dat denk ik ook Joltje, dat bedoel ik met "laat een grap een grap" probeer het niet op je zelf te betrekken. Maar blijkbaar is dat soms wel lastig denk ik...

Zo vind ik Najib geweldig met zn grappen. Hij is marokkaan en maakt de meest geweldige grappen. Kan me niet voorstellen dat alle marokkanen hier moeite mee hebben:

 
Quote
RE: Mag humor als...
Jen9  schreef op: 21-07-2012 10:10:34
Ph..heerlijk Quido Eeijers..,ijn kaartjes zijn net binnen.. deze humor vind ik kunnen, het s niet persoonlijk, gaat over een grote groep. Hij doet t niet alleen over christenen, ook over moslims, vleeseters en mc Donalsmedewerkers, alles dus, geen probleem en ik lach mijn sokken uit.. Vind je t niet leuk, dan kijk je niet..heel simpel. Je kan geen grappen meer maken als je bang bent iemand te kwetsen, geen Belgen-moppen meer, geen blondjes moppen meer, geen grappen meer over mensen die domme dingen doen.. Als je je bewust afzet tegen een bepaalde groep vind ik t wat anders.. maar bv Weijers en in t verleden teeuwen maken grappen over van alles en juist die harde grappen zetten je ook aan t denken en openenen discussies..geweldig!

Maar gaat t persoonlijk worden, over moeders op t schoolplein, en zet je er foto's over op bv. FB dan ben je fout bezig, dat zou ik echt nooit doen en mensen die dat wel doen flikker ik er gewoon vanaf... Overigens vind ik grappen maken over mensen die gekozen hebben voor een leven in de publiciteit weer wat anders...
 
Quote
RE: Mag humor als...
Mb2  schreef op: 21-07-2012 10:10:53

Quote son:
oke..als ik het zo bekijk is dat misschien wel kwetsend ja.
Maar ga je echt over een grapje zo diep nadenken ?
Dat is misschien wel het hele punt....laat een grapje een grapje zijn en ga er niet te persoonlijk/diep op in. Probeer er geen waarheid van te maken


Ik denk dat iedereen anders naar een grapje kijkt. Een grap over bijvoorbeeld een neger kan voor de een grappig zijn, maar voor iemand met een donkere huidskleur kwetsend.
Zo is het denk ik met alle grapjes. Als er iets in de grap staat wat je op jezelf kunt betrekken doe je dat denk ik onbewust. Niet dat je de hele grap gaat zitten uitpluizen, maar het gaat gewoon vanzelf juist omdat je jezelf er in denkt te herkenne.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Jen9  schreef op: 21-07-2012 10:12:22
Overigens is de grap van Weiers hier wel compleet uit de context gehaald.... en is de grap een beetje weg.. zo vind ik t ook niet grappig, ook niet kwetsend, eerder plat.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Son  schreef op: 21-07-2012 10:19:55
Is het bijbelverhaal van Hans Teeuwen dan ook beledigend ?


Ik vind hem geniaal en het getuigd dat hij zich erg in de bijbel verdiept heeft
 
Quote
RE: Mag humor als...
Ivy  schreef op: 21-07-2012 10:20:08
Ik kijk niet eens naar cabaretiers. Houd daar echt niet van, van die mensen die geld verdienen met het belachelijk maken van anderen.
Persoonlijk houd ik nooit van grappen over welke groepen mensen dan ook.

 
Quote
RE: Mag humor als...
Jen9  schreef op: 21-07-2012 10:23:52
Ivy, maar dan maak je dus geen grappen.. Ik kan het heel goed hebben a;s mensen grappen maken over vrouwen (dat ben ik), blondjes (ben ik ook), zuinige nederlanders (ben ik), mensen met adhd (ik niet, maar vrienden wel die er gelukkig zelf ook hard om kunnen lachen), onhandige acties (ben ik heer en meester in..) Humor gaat toch altijd over anderen...
 
Quote
RE: Mag humor als...
Jen9  schreef op: 21-07-2012 10:24:58
Ik zit weer eens op een oude laptop, waarbij ik hard op de toetsen moet hameren..sorry voor de fouten!
 
Quote
RE: Mag humor als...
Karin Mv Naomi Amber
Chris
  schreef op: 21-07-2012 10:28:03
zolang het niet direct op de persoon gericht is vind ik heel v eel kunnen. Die grap over jezus kan ik best om lachen, zie dat echt als grap, niet als aanval op het geloof.
Ongevraagd een foto van iemand op fb plaatsen als grap die openbaar te zien is vind ik niet kunnen, net als een grap maken over iemand die verkeerd over kan komen.
Die foto's van wallmart vind ik ok niet kunnen. voel me totaal niet aangesproken, ben dan wel dik maar kleed me in mijn ogen fatsoenlijker aan en volgens mij gaat het er meer over dat ze dat niet doen, mar die mensen hebben er niet om gevraagd om zomaar op internet gezet te worden. Vind dat een foto van
 
Quote
RE: Mag humor als...
Ivy  schreef op: 21-07-2012 10:31:25

Quote jen9:
Ivy, maar dan maak je dus geen grappen.. Ik kan het heel goed hebben a;s mensen grappen maken over vrouwen (dat ben ik), blondjes (ben ik ook), zuinige nederlanders (ben ik), mensen met adhd (ik niet, maar vrienden wel die er gelukkig zelf ook hard om kunnen lachen), onhandige acties (ben ik heer en meester in..) Humor gaat toch altijd over anderen...Helemaal niet is misschien overdreven, over dingen die over mezelf gaan wel. Over anderen, nee. Volgens mij doe ik dat niet of hoogst zelden. Je zult mij echt niet snel grapjes horen maken over andere groepen, daar houd ik echt niet van.
 
Quote
RE: Mag humor als...
Angelique  schreef op: 21-07-2012 10:36:34
tja denk dat veeele grappen en humor betrekking hebben op dingen die mensen zich zouden kunnen aan trekken

neem mijn wc grap :
lach niet om de grappen aan de wand
de grooste grap ligt in je eigen hand

als er toevallig net iemand in mijn wc staat met een heel erg negatief zelfcomplex ivm met zijn piemel staat ja kan me voorstellen dat ie dan ook gekwetst kan zijn

en zo is het met alles wel
grappen om belgen grappen met geloof grappen om bv of fv
grappen over dikke mensen dunnen mensen
mensen met lang of krot haar
er is altijd wel ieman die zich aangesproken kan voelen
en dat kan aan die persoonz elf liggen kan ook liggen aan degene die de grap maakt en de manier waarop

als ik voorbeeld van boter neem over moeder dan denk ik tja dat doe je ook neit fotos van ander plaatsen

voorbeeld van son doet me ook niets ik ben dan wel roomskatholiek (officeel gedoopt enz) maar heb geloof afgezworen en geloof in hele andere dingen dus ja zou daar mee kunnen lachen omdat jezus voor mij zoals allice zegt fictief is
maar kan me goed voorstellen hoe kwetsend het moet zijn voor mensen die wel geloven

ik geloof bijv in geesten en ja voel me ook wel gekwets als mensen daar de draak meee steken ook al is het maar als grap
 
Quote
RE: Mag humor als...
Angelique  schreef op: 21-07-2012 10:38:35
people of wallmart vind ik trouwens anders
ja zijn voroamelijk hele dikke mensen en ben daar ook geweest en vind het ook net zo fijna ls daar de draak mee gestoken word
maar bij wallmart zijn ze en dik (vaak) en hebben ze ook nog is zwaaar absurde kleren aan
daar kan ik dus wel mee lachen om hoe die mensen zichzelf toetakelen dat ze niet gewoon verzinnen dat heter gewoon niet uit ziet
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Mag humor als...
Naam
Bericht