Menu
 

Topic:

Abortus is nog steeds taboe

Dano  schreef op: 06-07-2012 08:59:23
AMSTERDAM - Van de vrouwen die ooit een abortus hebben overwogen, hield 55% het kindje uiteindelijk toch. Dat blijkt uit onze enquête. Wie er wel voor koos om het te laten weghalen, praat daar uit schaamte nauwelijks over. Want abortus is nog lang niet uit de taboesfeer.

Zij besloten een abortus te ondergaan

Nederlandse vrouwen denken bepaald niet lichtzinnig over abortus. Een paar vrouwen (namen zijn gefingeerd) over hun moeilijke beslissing.....

?Ellen: “Ik was zeventien en kwam er na dertien weken achter dat ik zwanger was van mijn vriendje. Onze relatie was niet serieus en ik had ook geen baan of geld om een kind te onderhouden, dus heb ik de foetus laten weghalen. Nog steeds sta ik achter die beslissing.”

Katinka: “Ik was destijds achttien jaar en vond mezelf veel te jong om moeder te worden. De jongen die het kind had verwekt, wilde ook geen vader worden, dus ik wist dat ik er alleen voor zou staan als ik het kindje liet komen. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar ik besloot toen een abortus te ondergaan. Ik zou het nooit meer overdoen.”

Zij besloten het kindje te houden

Niet elke vrouw die zwanger raakt, belandt op een roze wolk. Deze vrouwen worstelden met het grootste dillemma ooit,maar hielden hun kindje.

Ingrid: “Ik was zwanger van een andere man dan mijn echtgenoot. Toch besloot ik om de zwangerschap niet af te breken. Helaas kreeg ik met twintig weken een miskraam en verloor ik alsnog de tweeling die ik droeg.”

?Stefanie: “Ik kon geen kinderen krijgen, was me verteld. Daar had ik me bij neergelegd, het hoofdstuk was afgesloten. En toen werd ik alsnog zwanger. Ik vond het heel moeilijk dat mijn toekomstperspectief compleet veranderde. Ik had mijn leven al anders ingericht en heb serieus een abortus overwogen, maar het kind uiteindelijk toch gehouden. Gelukkig!”

Abortus in Nederland

Abortus is in Nederland legaal. Per jaar gaat het om 32.000 gevallen (in VROUW Magazine 28 wordt abusievelijk gesproken over 320.000 gevallen. red.). Wie overweegt om een zwangerschap te laten afbreken,moet eerst een afspraak maken met een arts. Dat kan de huisarts zijn, maar ook een arts in het ziekenhuis of de abortuskliniek. Er zijn in Nederland 17 abortusklinieken en 108 ziekenhuizen waar zwangerschappen kunnen worden afgebroken. Minderjarige meisjes hebben officieel toestemming nodig van een van de ouders of van de wettelijke voogd wanneer ze een abortus willen ondergaan. Als een meisje haar zwangerschap voor haar ouders geheim wil houden, kan ze zich wenden tot de huisarts. Die heeft namelijk beroepsgeheim en is niet verplicht de ouders in te lichten. Ook kan ze terecht bij een abortuskliniek waar ze wordt doorverwezen naar een speciale hulpverlener die haar helpt om een weloverwogen beslissing te nemen.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ano  schreef op: 06-07-2012 12:02:10

Quote SennamvYenT:
Dat zou kunnen Ano. Maar principes heb je om voor te staan en om uit te dragen. In de toekomst kijken kan niemand, dus koffiedik kijken over wat iemand zou doen als... heeft geen zin.
Abortus staat voor mij gelijk aan moord, aan vernietiging van leven. En dat is iets wat ik vreselijk vind.



maar dat doen de meesten hier toch ook die zo tegen abortus zijn. die zeggen ik zou het nooit doen... dat probeer ik dus duidelijk te maken, je weet het nooit!
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Sennamvyent  schreef op: 06-07-2012 12:03:24
Begrijp ik Ano. Maar waarom zou je van je principe afstappen omdat je misschien oooooit wel eens in die situatie zou komen
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Anoniema  schreef op: 06-07-2012 12:21:34
ik ben niet tegen abortus, als het maar niet gebruikt word als anticonceptie .
bij mijn vorige baas was 95% marrokkaans en die meiden hadden eigenlijk allemaal wel 1 of 2 abortussen gehad. Er werd over gesproken alsof het normaal was.

Toen ik vlak voor mijn ontslag omdat ik zwanger was en ik eigenlijk niet meer op mijn plek was daar tussen die jongelui, een collega met pijn zag en zij begrip wilde hebben omdat ze abortus had gehad, heb ik haar duidelijk verteld dat ik hoopte dat ze kapot ging van de pijn ! Dat ze er maar veel last van mocht hebben!

Ze toonde totaal geen gevoel tegenover dat kind, alleen maar : Mijn vader maakt me af. Mijn vriendje wilde dat ik het deed. IK wil dit niet. Ik ik ik ik ik .............
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 12:34:15
Boterbloem...Nee hoor, ik voel me geen moordenaar..voel me bevoorrecht dat ik zo'n groot vertrouwen geniet.

Boterbloem, ik denk dat t niets te maken heeft met een leven belangrijk vinden (althans de redenen waarom ik een abortus zou kunnen begrijpen..) Juist niet..
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Sabrah  schreef op: 06-07-2012 12:36:20
Ik ben voor abortus. Ik vind dat vrouwen een keuze moeten kunnen hebben. En of ik heb niks te zeggen over de keuze die een ander maakt. Ik zie het net als Jen9 als een middel om oneindig leed te voorkomen. Zolang het abortus betreft van een niet levensvatbaar kind op het moment van abortus is het in mijn ogen geen moord. Er is tenslotte nog geen leven.
Neemt niet weg dat ik er absoluut niet makkelijk over denk en het inderdaad niet als vorm van anticonceptie gebruikt wil zien worden.

Ik vind eerlijk gezegd ook dat deze ingreep op zijn minst aanspraak maakt op je eigen risico. Daar stop je zowiezo al de gevallen mee die inderdaad geen geld aan anticonceptie willen uitgeven. Ik ben trouwens ontzettend verbaasd hierover. Ik heb er zelf geluukig nooit een hoeven ondergaan maar wat ik begrijp is het best een ingreep en kan me niet voorstellen dat je deze keer op keer vrijwillig ondergaat.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Mamalu  schreef op: 06-07-2012 12:36:33
Ik ben voor abortus zolang het niet als anticonceptie word gebruikt.

Wij hebben heel bewust een vruchtwaterpunctie laten doen, en als het kindje Down had gehad, of iets anders, dan hadden wij abortus laten plegen.

Ik ben daar gewoon eerlijk in, zou niet weten waarom ik dit zou moeten verstoppen, ons kind, onze beslissing.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 13:31:26

Quote ano:
je kan nog zo'n overtuiging nu hebben, de werkelijkheid kan compleet anders zijn. ik hoop voor jou dat je het nooit hoeft mee te maken..



Ik heb ooit voor die keus gestaan, niet dat dat wat uitmaakt. Een principe IS werkelijkheid.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ivy  schreef op: 06-07-2012 13:35:35
Los van wat ik er van vind, ik vind abortus sowieso niet te vergelijken met euthanasie. Daar vraagt iemand 9 van de 10 keer zelf om of ze hebben al eerder aangegeven dat in bepaalde situaties te willen.

Een ongeboren baby heeft zelf geen inspraak.

Mamalu Ik zie mijn kinderen niet als ''van mij''. De zorg voor hen, hun opvoeding is mij tijdelijk toevertrouwd tot ze volwassen zijn. Ik zou dan ook zelf niet hebben kunnen beslissen om een kindje te aborteren als er iets ''mis'' zou zijn geweest.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Anon  schreef op: 06-07-2012 13:37:36
Dan blijf ik wel nieuwsgierig naar de mensen die zo fel tegen abortus zijn, doen jullie dan wel aan prenatale screening?

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ivy  schreef op: 06-07-2012 13:40:53
Nee. Alleen om te kijken of er bijv. extra hulp (cardioloog, andere specialist ofzo) nodig is bij de bevalling.

Ik zie mijn kinderen als een geschenk van God en geloof niet dat Hij fouten maakt.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Sennamvyent  schreef op: 06-07-2012 13:43:38
Alleen de 20 weken echo. We kregen de combinatietest vergoed als we zouden willen vanwege ICSI, maar hebben we niet gedaan.
De 20 weken echo deden zodat er evt medische hulp paraat kon staan bij de bevalling, mocht het kindje iets mankeren
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Mitch  schreef op: 06-07-2012 13:47:13
Jup hier aan prenatale screening gedaan, ik snap ook niet waarom dat niet zou mogen wanneer je tegen abortus bent.
Wanneer je ziet dat er iets fout zou zijn, dan kan je er met de geboorte eventueel rekening mee houden zodat je kind de best mogelijke behandeling kan krijgen.
Als je alleen een screening zou mogen om het weg te laten halen dan vind ik dat een sneue gedachtegang.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 13:50:22
Een principe is tot nu toe voor jou werkelijkheid, het kan echter verkeren.

God bestaat niet in mijn optiek, daar kan ik dus geen rekening mee houden.

Ik ben wel degelijk verantwoordelijk voor mijn kidneren, tot ze volwassen zijn en daar kan dus ook bij horen dat ik ze oneindig veel leed zou willen besparen op dat moment.

Iedereen hier maakt deze beslissingen, of zou ze maken uit liefde, als ik het zo lees.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 13:50:44
Nee, alleen de 20 weken echo. Maar begrijp niet goed waarom dat relevant is?


 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ivy  schreef op: 06-07-2012 13:53:10
Ik heb er wel eens over nagedacht wat ik zou doen als ik zou weten dat ik een baby zou krijgen die ondraaglijk veel pijn zou hebben en die geen schijn van kans had om te overleven.

Maar dan nog zitten de medici er zo vaak naast...

En ik zou het ook heel moeilijk voor mijn andere 6 kinderen vinden als er nu een kindje zou komen dat zwaar gehandicapt was, maar ik geloof toch niet dat ik uiteindelijk zou laten aborteren.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Melissa  schreef op: 06-07-2012 13:55:36

Quote Anon:
Dan blijf ik wel nieuwsgierig naar de mensen die zo fel tegen abortus zijn, doen jullie dan wel aan prenatale screening?

Aan de ene kant ben ik fel tegen, maar toch bij bepaalde argumenten denk ook ik dat abortus wel de beste weg is (bij een gegarandeerde lijdensweg voor de baby, of als vast staat dat moeder komt te overlijden als ze de zwangerschap voortzet, ook bij mensen die dus echt niet voor een kind kunnen zorgen waardoor het kind later grote kans heeft op verwaarlozing of mishandeling).

Maar om sociale redenen of als verlate anticonceptie kan ik echt niet met mijn hoofd bij.

En ja ik laat prenatale screening doen, dat is niet alleen om te kijken of je het kindje wil houden of weg wilt laten halen, maar ook zodat je je kunt voorbereiden op eventuele aandoeningen. Kijk als je kindje schisis heeft kunnen de juiste artsen aanwezig zijn na de bevalling, kun je je er zelf op voorbereiden en kun je de juiste spulletjes in huis halen.

Maar als je kindje wat zwaarders heeft , ook dan is een goede voorbereiding het halve werk.

Dus het is heel zwart wit om te denken dat als je anti-abortus bent dat je dan anders tegen prenatale screening aan moet kijken.


Ik vind de cijfers wel schokkend trouwens, er worden in NL ongeveer 180.000 baby's per jaar geboren. plus die 32.000 die weggehaald worden zijn dat 212.000 zwangerschappen, dat betekend dat 1 op de 7 zwangerschappen word afgebroken!

Eigenlijk vind ik dat zelf erg schokkend!

En ik hoop dat abortus nooit uit een taboesfeer komt. Het is gewoon verschrikkelijk.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Anon   schreef op: 06-07-2012 13:56:59
Het gaat mij om de prenatale screenings zoals vruchtwaterpunctie en vlokkentest. Hoewel ik de 20 weken echo ook discutabel vindt.. Dan beslis je toch ook over het leven van je kind.

Ik blijf trouwens erbij dat je niet zomaar kan beslissen totdat je echt in de situatie staat en dan heb ik het alleen over de ernstig gehandicapte kinderen. Abortus als anticonceptie kan ik niet begrijpen, daarvan vind ik weer wel, als je het kan maken, kan je er ook voor zorgen.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 14:01:30
Ik vind de cijfers ook schokkend, en ik mag open dat er een fout is gemaakt.. ik ken voor zover ik weet miemand die abortus heeft gepleegd.

Ik denk trouwens dat als het uit de taboesfeer komt, mensen misschien wel minder snel abortus laten plegen... omdat er dan een mogelijkheid is voor een betere dialoog. omdat het zo'n taboe is durven mensen er niet over te praten en zullen ze denk ik ook snller de stap zetten.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 14:01:51
Nee hoor, die testen doe ik niet. 20 weken echo doe ik wel, daarmee beslis ik niet over het leven van mijn kind.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 14:03:11
Suus, als je besluit een kindje te houden beslis je toch ook over het leven van je kind?

En ik zou ook altijd die onderzoeken laten doen, al is het alleen maar ter voorbereiding.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Sennamvyent  schreef op: 06-07-2012 14:04:06
Als je besluit zwanger te willen worden besluit je ook over het leven van een evt kind
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 14:06:59
Weet je Sennamvyent, dat ik het daarom best moeilijk vond om te beslissen voor een kindje te gaan.. Het is namelijk best egoistisch, de keuze voor een kind, je kan niet van tevoren weten of zo'n kind wel een gelukkig leven heeft.. het heeft er niet om gevraagd geboren te worden (zie dit even helemaal los van het vraagstuk abortus trouwens...) Maar goed, dat is off topic.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Suus  schreef op: 06-07-2012 14:08:41
Nee Jen9, als ik besluit zwanger te kunnen worden (die gelegenheid te scheppen) en de natuur laat dat leven ontstaan, dan beslis ik daar niet over. Als wij over leven zouden beschikken zouden we ook in de hand hebben waar en bij wie dat ontstaat. De natuur bepaalt waar leven ontstaat, en de natuur bepaalt waar leven stopt.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Mieps01  schreef op: 06-07-2012 14:11:39
Ik ben erg tegen abortus, vind dat leven eigenlijk al echt start met het kloppen van het hartje. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat het helemaal niet moet mogen..
Maar tegelijkertijd zit hier dan weer in de VS waar het steeds moeilijker aan het worden is om een abortus te kunnen krijgen. ( lees maar eens over "the war against women") en vind ik het toch een belangrijk recht van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam.
Lastig iets om mee te worstelen. het is makkelijk om vanuit mijn eigen situatie te denken " waar 3 kindjes eten, kunnen dat ook 4" want bij ons IS dat ook zo... maar soms is dat natuurlijk helemaal niet zo. Soms is een kindje erbij voor een alleenstaande moeder gewoon nauwelijks te handelen, niet financieel, niet emotioneel.. of is een relatie gewoon niet bestand ertegen.. gelukkig ben ik niet degene die dat hoeft af te wegen. En gelukkig heb ik het idee dat de meeste vrouwen die keuze ook niet lichtzinnig nemen.
Ik ben blij dat in Nederland de keuze er is, en er TOCH relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Taboe, weet niet of dat goed is, tegelijkertijd.. het is ook zo'n lastig iets dat het misschien ook echt niet over de koffietafel besproken hoeft te worden..
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Boterbloem  schreef op: 06-07-2012 14:13:43

Quote jen9:
Boterbloem...Nee hoor, ik voel me geen moordenaar..voel me bevoorrecht dat ik zo'n groot vertrouwen geniet.

Boterbloem, ik denk dat t niets te maken heeft met een leven belangrijk vinden (althans de redenen waarom ik een abortus zou kunnen begrijpen..) Juist niet..



Daarin hebben wij inderdaad een heel andere visie. Vanuit wat jij er vaker over geschreven hebt begrijp ik je mening, het is alleen niet de mijne omdat we net op een bepaald punt verschillen.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Mieps01  schreef op: 06-07-2012 14:18:22
Melissa, ik lees je een op 7 zwangerschappen, maar Er worden relatief weinig kinderen geboren. Omdat vrouwen toegang hebben tot anticonceptie.. misschien moet je eerder denken over het aantal abortussen ten aanzien van een totale vruchtbare populatie van vrouwen van nederland. en dat zal in de miljoenen zijn.
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Boterbloem  schreef op: 06-07-2012 14:20:10

Quote Anon :
Het gaat mij om de prenatale screenings zoals vruchtwaterpunctie en vlokkentest. Hoewel ik de 20 weken echo ook discutabel vindt.. Dan beslis je toch ook over het leven van je kind.

Ik blijf trouwens erbij dat je niet zomaar kan beslissen totdat je echt in de situatie staat en dan heb ik het alleen over de ernstig gehandicapte kinderen. Abortus als anticonceptie kan ik niet begrijpen, daarvan vind ik weer wel, als je het kan maken, kan je er ook voor zorgen.



Waarom kun je bij de een wel oordelen en bij de ander niet dan? Als je bij de een kan oordelen, kan het bij de ander ook. Daar zie ik geen verschil in.

Ik zie niets discutabels aan een 20 weken echo. Wij hebben het ook gedaan om te kijken of er iets mis was. Was dat zo geweest dan hadden we kunnen inlezen of hulp na de bevalling kunnen krijgen als dat nodig was geweest. De 20 weken echo heeft mij nooit doen nadenken over: stel er is wat ergs, laten we het weghalen of niet. Bij mijn man en mij is dat gewoon nooit opgekomen omdat we daar allebei tegen zijn.

Willen we een kind dan is het welkom met of zonder beperking. Gebeurd hem of haar tijdens het leven buiten de buik wat dan beeindigen we het leven niet zelfstandig, gebeurd het in de buik, dan hebben we daar ook geen zeggenschap in. Is het niet levensvatbaar dan zal het zelf buiten de buik overlijden na wat dikke knuffels.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Petrina  schreef op: 06-07-2012 14:25:12
Ik ben zelf mishandeld, en er zijn mij erge dingen aan gedaan, heel lang heb ik ook gehad van....waarom ben ik geboren? Was het maar nooit gebeurd. Maar toch heb ik een kans gekregen/gecreeerd om een (beter) leven op te bouwen waarin ik gelukkig ben. Nu ben ik blij dat ik geboren ben.

Hoe kan je nu bepalen voor kinderen die het nu slecht hebben, dat ze misschien beter maar niet geboren hadden kunnen worden?

Ja dan had veel leed er niet geweest, maar dan had er weer iets anders voor in de plek gekomen, en dan hadden deze kinderen helemaal geen kans meer op leven. Nu hebben ze elke dag kans om op nieuw te beginnen, wel met een verleden en met een wond die nooit meer heelt. Want als je eigen ouders je zo beschadigen dan gaat dat nooit meer over, maar een goed verzorgde wond daar is prima mee te leven. Met de ervaringen die je op doe als kind heb je nog altijd een eigen keuze wat je zelf daarmee doet, leer je ervan of blijf je erin hangen en doe je hetzelfde? Elke dag krijgen deze kinderen een nieuwe kans! Gelukkig, want die verdienen ze ook als geen ander! Abortus lost voor deze kinderen niets op, dat is verplaatse van het probleem. De ouders zoeken dan wel iemand/iets anders ipv het kind.

 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Jen9  schreef op: 06-07-2012 14:41:27
Suus, zou je dan ook alles aanpakken om dat leven te rekken, allerlei behandelingen om de dood te voorkomen..dat heeft toch helemaal niks meer met de natuur te maken?

Bepalen kan ik het niet Petrina.. gelukkig maar...
 
Quote
RE: Abortus is nog steeds taboe
Ivy  schreef op: 06-07-2012 15:18:13
Jen9 Dat is een goed punt. Nu wordt er inderdaad vaak alles aan gedaan om een leven te rekken. Stel dat je bevalt van een kindje dat nauwelijks levensvatbaar is, kan dat leven vaak nog minstens gerekt worden en kan dat veel lijden bij een baby veroorzaken.
Dat is dan evengoed ingrijpen.


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Abortus is nog steeds taboe
Naam
Bericht