Menu
 

Topic:

Door dure opvang dolen veel kinderen op

Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 15:11:59
Door dure opvang dolen veel kinderen op straat
Doordat de kinderopvang in Nederland stukken duurder is geworden, komen werkende ouders met kinderen steeds vaker in de problemen. Dat zegt Willeke Briedé, bestuursvoorzitter van Dak Kindercentra in Den Haag. Met eigen ogen ziet zij hoe steeds meer kinderen dagenlang ronddolen op straat, omdat hun ouders aan het werk zijn en zij hun kinderen niet meer uit kunnen besteden.

Ook worden kinderen van wie familie in het buitenland woont - zoals bijvoorbeeld in Turkije - tijdelijk over de landsgrenzen gestuurd om maar door opa of oma opgevoed te worden. Minister Kamp, verantwoordelijk voor de duurdere kinderopvang, reageert weinig gevoelig op de kritiek van Briedé. "De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders" zegt ze. "De problemen daar moeten worden opgelost in samenwerking met maatschappelijk werkers en de scholen."
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 15:12:52
Ben ik benieuwd naar de ervaringen: En... ga je er echt op achteruit als de kinderen naar de opvang gaan? (over hoeveel kinderen in je gezin spreek je dan?)
Of kom je gelijk uit? Of valt het allemaal nog wel mee?
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Onsjanneke  schreef op: 14-06-2012 15:18:10
Ik heb de pech dat mijn man een hele goede baan heeft

We krijgen daardoor alleen de minimale kinderopvangtoeslag. Gelukkig krijgen we die wel, want mijn nettoloon met 3 dagen werken is precies evenveel als de kinderopvang voor 2 kinderen 2 dagen. Heb dan dus nog de mazzel dat mijn man 1 dag thuis is. Anders zou ik er geld op toe moeten leggen om te werken, of netto precies quitte spelen.

En dan heb ik niet eens een slecht betaalde baan. Gelukkig gaat mijn zoontje in januari naar de basisschool. Wat zal ik een geld overhouden ineens.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 14-06-2012 15:20:57
Ik heb begrepen dat vooral de BSO regels veranderd zijn.
Je krijg nu nog maar 70% van het gewerkte uren "vergoed".
Dus als je 10 uur werkt krijg je 7 uren BSO.

Ik merk het hier om me heen dat steeds minder kinderen naar de BSO gaan en bijna allemaal naar opa en oma.
Hier ben je verplicht BSO af te nemen van 3 tot half 7, minder is niet mogelijk.
Toen ik naar de BSO belde gaven ze aan dat je in de vakantie's zelfs de volledige dag moet afnemen.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mamajaxx  schreef op: 14-06-2012 15:24:23
Ik betaal momenteel 160 euro aan de opvang kosten (gastouder) voor vakanties en 3 dagen in de week 1 uurtje na school.. Ik krijg hiervan 80 euro vergoed.. dus betaal zelf 80 euro..

Ik ben er 10 euro op achteruit gegaan.. maar nou zitten wij samen op een jaar salaris van nog geen/net 30.000 per jaar..

Zometeen als de baby er bij is zal mijn eigen bijdrage naar ongeveer 100 euro per maand gaan.. Dan gaat de baby 3 dagen in de week naar de opvang en mn dochter na school en vakanties..

Ik verdien 600 euro per maand voor 4 dagen werken, dus hou 500 over..
Hier gelukkig dus geen erge bedragen.. Maar kan me heel goed voorstellen dat mensen stoppen met werken of andere opvang manieren gaan zoeken! Ik zou nooit werken als ik mijn hele salaris naar de opvang moet brengen!
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 15:25:36
Ik vind het zo 'makkelijk' gesteld dat de minister zegt: de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders.

Want als ik om mij heen kijk valt het EN niet mee een baan te krijgen, daarbij kan het ook lang niet altijd 40 uur waardoor je toch behoorlijk wat zou verdienen, MAAR kun je ook bijna niet meer op 1 loon leven (op sommige lonen en sommige plekken nog wel, maar als ik zo een beetje lees is dat voor veel mensen geen optie meer) en zit je dus met een probleem.

Ikzelf ben nu aan het studeren, in 2014 hoop ik klaar te zijn en kan ik gaan werken. Maar hier is er geen familie die achterwacht kan zijn, tevens ook geen vrienden. Ik vang nu wel eens kinderen op als ze een beetje ziekig zijn maar dat ouders niet elke keer vrij kunnen krijgen. Maar dat valt voor hen straks weg, en zij werken allemaal dus ik heb dat ook niet.

Dan vraag ik me wel eens af: hoe moet ik dat straks gaan doen. Ik ben in een rij van 14 huizen de enige die thuis is, 3 jaar geleden waren er maar een paar die werkten maar dat lukte ze niet meer. Ik zelf kan geen baan krijgen dus ben gaan studeren om meer kans te krijgen, maar dat duurt ook niet eeuwig...

 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mamajaxx  schreef op: 14-06-2012 15:28:02
Hier is opa of oma trouwens ook geen fulltime optie.. Mijn vader werkt nog fulltime (56 jaar) en mijn moeder (53 jaar)werkt 4 dagen in de week.. 1 dag past ze wel op onze kinderen.. vandaar 3 dagen opvang..
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Ivy  schreef op: 14-06-2012 15:30:54
Boterbloem Gewoon naar België verhuizen ;-)

Hier is de kinderopvang betaalbaarder dan in NL als ik het goed begrepen heb.

Ik weet niet of ik het goed zie, hoor, maar volgens mij wil de NL overheid dat moeders gaan werken, maar doen ze vrij weinig om dat mogelijk te maken.

In België werkt een veel hoger percentage vrouwen en dan ook nog merendeel full-time. Dat is dus eigenlijk wat de NL overheid wil. Misschien dat ze eens moeten kijken hoe ze dat hier dan doen. Kennelijk kan het wel om bijna alle vrouwen aan het werken te krijgen.

Ikzelf ben trouwens wel thuis bij de kinderen en ook dat wordt mogelijk gemaakt door de Belgische overheid.

Ik begrijp niet zo goed waar de NL overheid naartoe wil, eigenlijk.

Hier trouwens ook vanuit ziekenfonds en weet ik veel wat opvang als je kind ziek is. Ook weer voor een habbekrats. En dat heb je wel nodig als je werkt en geen familie in de buurt hebt.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mai-lin  schreef op: 14-06-2012 15:34:08
Ja, hier dus wel. Ik heb 4 kindjes, werkte onder schooltijd, had alleen vakantie-opvang.
Werk nu ook op de woe-mi, dus BSO geregeld voor de woe-mi.

Loon ging 180 netto omhoog, de eigen bijdrage BSO met 176... Dus 4 euro extra per maand.
En dit alleen als ik de hele maand mijn volledige uren werk...
Heb een min-max contract, wat betekent dat bij verlof het minimaal aantal uren uitbetaald wordt en dan houd ik netto dus minder over.

Maar heb het geluk dat ik een gastouder gevonden heb die alle 4 tegelijk op wil vangen, en dan houden we weer ruim 200 extra over per maand!

Toch vind ik het absurd dat hetgeen ik extra kan verdienen per maand dus ook zo goed als volledig naar de BSO gaat...
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Esther Mv Thomas  schreef op: 14-06-2012 15:41:33
ik moet zeggen dat wij er niet veel van merken. Ja, het is duurder geworden, maar niet zo schrikbarend als ons eerst werd voorgehouden.
Wij verdienen leuk en komen op net geen 2 x modaal (denk ik). Wij hebben 1 zoon die 2 middagen (1 korte en 1 lange) naar de BSO gaat. Het is dus zeker niet zo dat mijn gehele loon naar de BSO gaat. Wij moeten per maand 280 Euro betalen en krijgen daarvan 149 Euro terug. Zelf betalen wij dus 131 Euro. De BSO heeft ook de tijden aangepast, waardoor wij nu minder uur afnemen dan vorige jaren (om de mensen tegemoet te komen, dus niet meer vanaf 11.30 uur gaan rekenen als een kind pas om 12.15 uur uit school komt).
In de vakantie zijn het inderdaad langere dagen, maar wij betalen dan niet meer, dat zit er gewoon in berekend.
Wij komen ook uit met mijn uren dat ik werk (19 uur).

Opvang door anderen kan in ons geval niet en hebben wij ook nooit gewild. Achteraf gezien een prima keus met opa's en oma's die allerlei (soms zeer ernstig) kwalen gingen krijgen. Dan hadden wij echt een probleem gehad.

Voor ons is het dus prima te doen, er gaat van mijn loon nu 16% naar de BSO toe.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Saskiamveva  schreef op: 14-06-2012 15:47:05
eva gaat 2 dagen naar kdv van 7.30 tot 17 uur en we betalen 617,50 en krijgen 498 euro terug. We zijn 10 euro meer gaan betalen en dan is het KDV niet duurder geworden
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mitch  schreef op: 14-06-2012 15:49:16
Als de kdv's per uur zouden gaan en niet per dagdeel zouden er al een stuk minder mensen in de problemen komen.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 14-06-2012 15:52:20

Quote Mitch:
Als de kdv's per uur zouden gaan en niet per dagdeel zouden er al een stuk minder mensen in de problemen komen.



Ja helemaal waar.
Ik denk dat de opvang er nog wel van terug komt van die verplichte uren.
Ze zullen echt merken dat er meer kinderen komen.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mama Van Drie  schreef op: 14-06-2012 15:53:34
Kinderen die DAGENlang ronddolen op straat?? Om welke leeftijd gaat dat dan? Want ik neem aan dat er ook nog school is, dus dat dagenlang valt volgens mij wel mee.
En kinderen worden dan naar Turkije gestuurd? En school hoeft dan niet meer? Vind ik ook zo vaag of ligt dat nou aan mij?

Ik heb geen idee hoe duur het allemaal is geworden, ik heb nooit gebruik gemaakt van kinderopvang namelijk.
Dat het de verantwoording is van de ouders ben ik het wel een beetje mee eens, alleen is alles zo duur geworden ( en dat zet nog even door) dat je als 1-verdiener het haast niet meer redt, net wat boterbloem al zegt.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jacquelien  schreef op: 14-06-2012 15:57:18
Ik merk er ook weinig van, maar moet wel zeggen dat ik sinds januari een flexibele, goedkope bso heb. Kan er per uur, of zelfs kwartier afnemen, geen minimale afname en geen verplichte afname per week!

Vraag me alleen af waarom bso kosten altijd gespiegeld worden aan inkomen vrouw..... Man heeft er toch ook mee te maken (ervan uitgaande dat er een partner is )
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mitch  schreef op: 14-06-2012 16:05:20
Nee word niet gespiegeld aan de inkomsten van de vrouw maar van de ouder die het minste uren werkt.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 14-06-2012 16:06:04
Het word bepaald naar het aantal uren van degene die het minst werkt volgens mij, en meestal is dat de vrouw
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mitch  schreef op: 14-06-2012 16:09:45
Het probleem zou kunnen zijn dat ik bijvoorbeeld tot 14:00 werk, de opvang heeft 2 tijden van 08:00 tot 13:30 en van 13:30 tot 18:00.
Dus ik kom A in de problemen door de maximale uren.
B doordat ik veel meer uren moet betalen dat ik werk worden de kosten belachelijk duur.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jacquelien  schreef op: 14-06-2012 16:10:39
Ik weet ook wel dat vaak de vrouwen parttime werken en dat die uren relevant zijn. Maar je bent als gezin toch 1 en ook de partner draagt dan bij. Weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen....
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 16:10:51
zo zouden wij ook kijken.

Als ik 600 euro zou verdienen, dan kijken wij niet, he er gaat maar 300 van mij af, en 300 bij mijn man af dus ik ga er 300 op vooruit (en hij dus 300 achteruit).

Ik zou ook kijken hoeveel we van het laagste loon overhouden.

Ik ben gastouder geweest en daar heb ik dus echt vrijwel niets aan overgehouden. Alleen nu alle subsidies zijn stopgezet zullen we er op zich wel op vooruit gaan.

Maar maak me in zekere zin wel druk om het feit wat te doen als mijn kinderen ziek zijn. Nu is dat de laatste tijd niet vaak, maar mijn man kan zeker niet altijd vrij krijgen, en ik ga de kinderopvang in, en de kinderen moeten ook opgevangen worden dus ik denk dat het ook niet de makkelijkste plek is om vrij te krijgen?

En als vrijwel alle ouders werken is dat vangnet ook verdwenen...
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mai-lin  schreef op: 14-06-2012 16:14:06
Tja, ik reken ook zo Jacquelien, omdat IK erbij ben gaan werken. Was ik niet gaan werken, hadden we geen kinderopvangkosten. Dus ik reken wat ik overhoud van mijn loon, na aftrek van de kinderopvangkosten.
Dat komt dan bij het loon van mijn man en het geheel samen wordt door mij uitgegeven, .

Natuurlijk kun je ook de lonen bij elkaar optellen en dan kijken wat er naar de kinderopvang gaat.
Eindresultaat blijft helaas hetzelfde .
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Nathalie Mv Cad  schreef op: 14-06-2012 16:21:59
Precieze getallen weet ik niet uit mijn hoofd maar voor ons was het rond de 50 euro die we meer moesten gaan betalen.

Plus de kosten die zowieso voor eigen rekening zijn: boven bedrag vastgesteld overheid.

de jognste die ook naar school gaat.

Voor ons kwam het allemaal nogal negatief uit omdat een aantal dingen samen vielen.

Wij hebben er dus voor gekozen om de BSO op te zeggen en de kinderen alle dagen zelf naar school te brengen, twee dagen oma, die gecertificeerd gastouder is. en ene week 1 dag papa en 2 dagen mama thuis. andere week 3 dagen mama thuis.
Hierdoor verschuiven onze uren en zullen we in de ochtend later beginnen en in de middag langer door moeten werken. gelukkig is ons werk heel flexibel zodat dat kan.

Maar doordat het voor ons allemaal een stuk duurder werdt hebben we gekozen om de bso op te zeggen.

Hier alleen geen kinderen die over straat gaan dolen. maar gewoon bij oma zijn.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jolijn  schreef op: 14-06-2012 16:43:17
je moet dan dus op zoek gaan naar werkuren die optimaal met opvanguren te doen zijn. dus in plaats van 4 keer tot half vier werken, bijvoorbeeld 1 keer tot 6 uur en 3 keer tot twee uur. dan kun je de opvanguren die je afneemt volledig gebruiken. Zo kost het ouders én staat het minste.
je ziet nu wel veel dat mensen bso tot half zeven afnemen terwijl ze op z'n laatst om vijf uur thuis zijn. Natuurlijk is dat niet te betalen. Als genoeg mensen maar op gaan zeggen en verminderen moet een bso wel flexibeler worden met af te nemen uren.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 16:47:25
Moeilijk he? Eigenlijk hopen we dat ik fulltime kan werken. In de kinderopvang is dat volgensmij 36 uur. Ik zou het heel fijn vinden als mijn man terug zou kunnen gaan naar 32 uur werken. Hij werkt inmiddels alweer 23 jaar en heeft 2 keer een burn out gehad. Nu de kinderen op school zijn zou het goed voor hem zijn 1 extra vrije dag te hebben waarbij hij beter kan opladen zodat hij gewoon op straat kan blijven werken. (politie). Dat wil hij graag nog wat langer blijven doen, maar de wisselende diensten begint hij nu wel te merken, dat hij ouder wordt. Kan me haast niet voorstellen dat we er niet op vooruit gaan, en is het maar vrij weinig, dan is dat maar even zo. Ik zal toch nog lang moeten werken, het gaat vanzelf lonen denk ik dan maar... Zolang het met ziekte dan idd maar goed komt. Maar goed, daarom ga ik het ook niet laten.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Ilja Mv 3  schreef op: 14-06-2012 17:04:48
Ik kan eigenlijk niet geloven dat dit echt gebeurd, of ik zal wel weer eens naief zijn.

Ja ik merk het wel, heb gelukkig nog maar 1 kindje op de opvang, maar ik betaal voor hem alleen meer dan ik voor 2 samen deed.

Nu had de belastingdienst ons wel te laag ingeschaald dus ben nog lekker aan het aflossen aan de belastingdienst, dus het exacte verschil weet ik niet.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mai-lin  schreef op: 14-06-2012 17:18:08
Ik heb het op het nieuws gezien een tijd terug, moet wel zeggen dat het dus vooral in de arme wijken was... en niet discriminerend bedoeld, maar het ging met name om allochtone kindjes... heel veel donkere, turkse en marokkaanse kindjes die van de opvang gehaald waren en nu alleen naar huis moesten. En geregeld ook de zorg voor een jonger broertje of zusje op zich moesten nemen.
Was triest om te zien, hoor, leidsters van de BSO waar ze zaten maakten zich zorgen. Terecht, denk ik.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mariëtte35  schreef op: 14-06-2012 17:26:47
Ik ben blij dat wij maar heel minimaal opvang nodig zijn anders heeft het bijna geen zin om zelf aan het werk te gaan.
Wij hebben dus ook bewust gekozen voor een BSO in een andere dorp want daar betalen wij alleen de uren dat onze zoon daar is, hier geen verplichte dagdelen ed. Is hij een uur en 15 minuten op de BSO dan betalen wij ook alleen maar een uur en 15 minuten. Wij hebben gelukkig ook alleen maar vakantieopvang nodig, in de schoolweken kunnen wij het samen oplossen
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Marielle77  schreef op: 14-06-2012 17:43:03
Wij maken vanaf 1 januari ook geen gebruik meer van kinderopvang, maar niet omdat het duurder is geworden. De kinderen gaan nu maar 1 middag vanaf 15.15 uur en dat zijn de kosten ook niet (betalen volgens mij rond de 80 tot 100 euro zelf) BSO is natuurlijk wel goedkoper relatief gezien dan KDV. Toen ze allebei op de dagopvang zaten, 2 dagen, betaalden wij ook meer, al kreeg je toen meer terug van de belasting en daarvoir nog van de werkgevers.

Ik werk nu 28 uur waarvan 24 uur een vast contract is en 4 uur een tijdelijk contract (2x 6 en 2x 8 uur), maar per 1 januari wordt mijn tijdelijke contract niet verlengd en moet ik terug naar 24 uur werken. Nu heb ik afgesproken dat ik 4x6 uur ga werken en dus elke dag zelf de kids van school kan halen, woensdag ben ik altijd vrij. Lijkt me eigenlijk best ideaal!

Geen dolende kinderen hier dus (ze zijn trouwens 9 en 7 jaar oud)
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mvi  schreef op: 15-06-2012 09:28:49
hier gaat de jongste in aug naar school en wij hoeven dan alleen nog maar di-ochtend bso voor 2 kinderen te regelen en 1x overblijven, wij gaan er wel op vooruit omdat kdv stopt. Wij hebben het geluk dat wij opa's en oma's op maandagmiddag en dinsdagmiddag en om de week de donderdagmiddag hier in huis hebben en mijn man op maandagochtend en ik op donderdagochtend de kinderen zelf naar school kunnen brengen. Ik werk 20 uur maar wij zouden op mijn man zijn salaris kunnen leven. Ik denk dat een grote groep er niet op achteruitgaat en zoja dan is het voor die groep betaalbaar. Mensen hebben de neiging om de brutobedragen te noemen en er niet bij te vertellen dat ze daar nog steeds een heel groot deel van terugkrijgen,
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mvi  schreef op: 15-06-2012 09:33:52
boterbloem, het zal zeker lonen om te gaan werken, zou me er geen zorgen over maken. Weet je wat ook is, jij gaat straks vakantiegeld krijgen, een pensioenregeling, belastingvoordeel, en voor je man het gevoel dat hij het niet in zijn eentje moet ophoesten en zo een bepaalde rust krijgt, werken loont altijd.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Anon  schreef op: 15-06-2012 09:55:34
ons kind is per januari over gegaan van kdv naar bso en wij zijn er niet op vooruit gegaan . Oftewel wij zijn ruim 100 euro in de maand meer gaan betalen. Voor 3 kids betalen wij voor 2 korte dagen bijna 1000 euro en we krijgen in totaal tussen de 600 en de 700 euro terug van de BD. (onze bso is een van de goedkoopste in de regio, maar nog steeds veel duurder dan het vergoede tarief..) Daarnaast werken we beide partime en ben ik 2 middagen thuis en mijn ega 1 middag. Ik zie veel ouders allerlei constructies bedenken om maar te besparen op de kinderopvang. Veel leeftijdsgenootjes van mijn oudste (9) gaan na de zomer niet meer na de opvang en mogen dan de middag thuis blijven. Ik persoonlijk vind dat veel te jong. Vanaf groep 7 of 8 zou ik het langzaam gaan overwegen, maar dat vind ik nog jong.... Ik denk dus zeker dat er meer kinderen alleen thuis zijn nu....
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Door dure opvang dolen veel kinderen op
Naam
Bericht