Menu
 

Topic:

Simpeler leven

Melissa  schreef op: 24-04-2012 19:57:10
Naar aanleiding van het topic dat de boodschappen duurder worden leek het me leuk om dit topic te openen. Want ik zie dat veel mensen toch al wel een beetje de wens hebben simpeler te leven en misschien kunnen we elkaar hier tips geven.

Omdat wij biologisch zijn gaan eten en ons echt zijn gaan verdiepen in wat we eten, waar we uit eten, wat we op onze huis smeren en ga zo maar door ben ik al heel wat aan het uitzoeken. Maar omdat ik al zo'n chaoot ben merk ik dat het qua huishouden zo ook een stuk simpeler word.

Dus ik hoop jullie misschien ook op ideeën te brengen en misschien andersom, jullie mij op ideeën.

Wat heb ik al gedaan

Al het plastic de keuken uitgegooit, we hadden ikeabordjes, ikeakopjes, ikeabestek, hemabordjes, actionkopjes, hemakopjes en nog een dikke bult ongesorteerd plastic serviesgoed. Ik heb het er allemaal uitgegooit (ivm de BPA die vrijkomt). De kinderen eten al een flinke tijd van gewone borden met gewoon bestek en dat bevalt net zo goed. En voor het lekkers heb ik wat geëmailleerde bakjes staan.

De schoonmaakmiddelenkast heb ik inmiddels ook al 'leeg' , vanaf nu gebruik ik alleen schoonmaakazijn en de stoomreiniger. Ook weer een kastje die overzichtelijk is en minder chemicaliën in huis.

De badkamer ben ik nog bezig, ik heb zoveel flessen shampoo en cremespoeling, dat is gewoon niet normaal, denk dat het nog wel een half jaar duurt voordat dat op is. Daarna wil ik alleen nog Weleda gebruiken, geen chemicaliën meer op onze huid. En voor cremespoeling schijnt dus een beetje verdunde azijn erg goed te zijn.

Voor de was heb ik een ecobal, nu hoef ik nog maar 10% wasmiddel te gebruiken en geen wasverzachter meer. Ik moest even wennen omdat ik gewent was aan de chemische parfum (die echt wel lekker ruikt) van lenor, maar nu eenmaal gewent vind ik het heerlijk zo! En ook de waskamer staat nu niet meer vol met 20 flessen wasmiddel en wasverzachter.


Wat ik nog wil doen is:

Speelgoed kinderen uitzoeken en terugdringen tot 8 grote curverbakken
Kledingkasten uitzoeken en alles wat niet mooi meer is of te klein naar de humanitasbak doen

Wie heeft er nog meer tips voor simpeler leven?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 26-04-2012 15:32:27
Als wij koemelk drinken dan altijd biologische melk, netzoals de yoghurt en vla, altijd biologisch.

Vlees probeer ik zoveel mogelijk biologisch, maar het is mijn portemonnee die bepalend is hierin. Gisteren kipfilet nodig voor roerbakschotel, bij de bio-supermarkt 21 euro de kilo, was ik voor een kipfilet 7,30 kwijt, tja dat is mij echt veel te duur en kan ik gewoon niet betalen. Dus wij hebben gisteren kip van de lidl gegeten, 6,50 de kilo en was nu 3 euro kwijt voor 3 halve kipfilets, 1tje gebruikt twee in de diepvries.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Lente-marjolein  schreef op: 26-04-2012 15:52:07
Waarom geen tarwe Melissa?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Marion  schreef op: 26-04-2012 16:11:20
zo naar aanleiding van dit topic heb ik bijna al het plastic uit mijn kasten gehaald! wat een ruimte! ik dacht tja waarom al dat plastic eigenlijk nog, de kids zijn nu wel oud genoeg om van gewoon servies te eten en drinken.

verder zit er hier weinig simpel leven in hoor ben alleen bezig met mn keuken schoon te maken
 
Quote
RE: Simpeler leven
Miesje  schreef op: 26-04-2012 17:58:46
hier zijn we ook een stuk minder kip gaan eten en koop niet meer die groot verpakkingen.en wat minder melk geef ik aan de kids.
kop thee vinden ze overigens vaak nog lekkerder ook.

gooi hier vaak nog wel eens in de nasi of kip madras gewoon die vega quorn des stukjes...enne heb ze nog niet horen klagen hier
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mb2  schreef op: 26-04-2012 19:47:31

Quote SismvNick:
Me moeder dacht trouwens explosief ontploffende kippen dus iets van een kip met dinamiet in zijn hol..


Zijn wel de eieren gelijk gebakken
 
Quote
RE: Simpeler leven
Bepje  schreef op: 27-04-2012 11:12:41
Afval scheiden doen wij trouwens al heel lang en eten doen we ook zoveel mogelijk van nederlandse producten, zeker zuivel. Dat scheelt enorm in vervoerskosten wel gebruik ik veel olijfolie dat dan weer wel maar proberen aan de andere kant de nederlandse boer te ondersteunen. We kennen er nogal veel misschien daarom ook. Ook koop ik nooit snoepjes in uitdeelzakjes, dat vind ik onzin en zo veel plastic.
Helaas krijg ik fikse discussies als ik eens geen vlees op tafel zet, iedere dag vlees is niet nodig maar daar wil mijn man niet aan.

Mijn man is zich aan het orienteren in zonneenergie omdat we nu een heel oude verwarmingsketel hebben en mogelijk gaan we over op zonneenergie als die vervangen moet worden.Nu is hij heel erg technisch dus zoekt hij dat allemaal uit.

Verder is het een kleine moeite om lopend of met de fiets naar school en alles binnen het dorp te gaan maar ben met slechts 1 andere moeder uit de buurt die dat doet. De rest gaat met de auto en het is maar een klein stukje naar school, lopend doe je er even lang over en met de fiets ben je veel sneller.


Over die tarwe ben ik niet uit gekomen. De spelt van nu is ook allang de spelt niet meer uit de oertijd die is ook verbeterd/veranderd door veredeling maar wij voelen ons ook goed bij volkorenbrood. We eten nu ook veelzijdiger dan toen en dat is toch beter, zeker in deze snelle maatschappij.

Ik denk ook dat als we niets doen aan het milieu dat we het verknoeien voor de generaties na ons. We moeten onze voetstappen aanzienlijk verminderen.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 27-04-2012 11:27:53

Quote bepje:

Helaas krijg ik fikse discussies als ik eens geen vlees op tafel zet, iedere dag vlees is niet nodig maar daar wil mijn man niet aan.


Over die tarwe ben ik niet uit gekomen. De spelt van nu is ook allang de spelt niet meer uit de oertijd die is ook verbeterd/veranderd door veredeling maar wij voelen ons ook goed bij volkorenbrood. We eten nu ook veelzijdiger dan toen en dat is toch beter, zeker in deze snelle maatschappij.
.



Als wij pasta of rijst eten, gooi ik er vegetarisch gehakt door. Ik heb het vorig jaar eens gezegd voor het eten, en gelijk werd er gezegd dat het vies was en dat hij het gelijk proefte. Sinds een half jaar eten wij alleen maar vegetarisch gehakt door de pasta en rijst zonder dat mijn vriend dit weet. En denk maar niet dat hij het doorheeft

Speltbrood heb ik ook wel eens gekocht maar na een dag is dat zo kruimelig en proeft niet meer vers, ook niet als ik het in de vriezer heb gedaan. Plus dat een heel speltbrood 4 euro kost... Mogen baby's van 10 mnd trouwens ook al ander brood als tarwe? Ik zou hem graag licht volkoren biologisch willen geven.

Hier vinden ze gedroogd fruit trouwens ook heel lekker vooral gedroogde mango( ik eet ook zo een heel zakje op )
 
Quote
RE: Simpeler leven
Miesje  schreef op: 27-04-2012 11:36:40
ik doe het ook vega quorn stukjes of qvega gehakt door pasta en roerbak gerechten hihi
geen van kids of man merkt het

gedroogde mango? waar haal je dat?
ik haal wel eens vijgen of abrikozen,ook erg lekker.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 27-04-2012 11:42:20
Mijn zoontje is ook echt dol op gedroogd fruit.. ananas, papaya, abrikoos, mango, vijgen, rozijnen.. alles gewoon! Hij krijgt dat ipv snoep, weet hij veel
Ik koop dat gewoon in de supermarkt.

Quorn en varianten gebruik ik eigenlijk niet. Vind de ingredientenlijst daarvan nou niet direct beter. Ik had wel laatst een bulgur- en speltburger. Dat was redelijk lekker. Moest wel een sausje bij, want 't was wel droog.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mikmvg  schreef op: 27-04-2012 14:20:06
Interessant topic! Ik ben nogal lui aangelegd,dus veel van wat jij doet Melissa is mij teveel moeite. Wel probeer ik gezond te eten, niet teveel pakjes enzo. Eieren haal ik altijd bij de boer. Ik ehb zelf ook kippen,maar die leggen niet zo veel, zij eten wel veel etensresten op (als de hond dat nog niet gedaan heeft...)

Ik koop veel tweedehands, maar niet alleen vanwege milieuredenen,maar ookomdat ik heel veel gewoon te duur vind.

Minder vlees eten zou voor mij een prima optie zijn,maar hier ook zo'n man die denkt dat hij eigenlijk wel 500 gram vlees perdag nodig heeft....
Ga dat vegetarische gehakt ook eens proberen, hihi

Gedroogd fruit verkopen ze hier op de markt(bij de notenboer)
Lekker!

Wasverzachter gebruik ik niet want ik heb dus een hekel aan die lucht. (koop wel eens wat tweedehands via een webwinkeltje en dat is altijd keurig gewassen en gstreken en ruikt erg fris,maar het gaat toch in de was omdat ik het niet lekker vind in zo'n wasmiddellucht te lopen.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 27-04-2012 14:53:53
lol mik, je bent te lui om te doen wat ik doe, maar je doet bijna helemaal hetzelfde hahahaha

Ja spelt is veel beter voor baby's dan tarwe nina, spelt bevat van nature geen gluten namelijk.

Dat tarwe gedomesticeerd is is niet de enige reden dat we dat niet eten hoor. Maar lees je maar in over de fytaten, dat vind ikzelf al een hele goede reden. En ook iedereen die ik tot nu toe gesproken heb die geprobeerd heeft een periode geen tarwe te eten heeft iedereen (ja echt 100%) gezegd zich beter en fitter te voelen, minder last van hun darmen te hebben, hebben veel meer energie en echt iedereen is er positief over. Het lijkt dan ook wel dat het hier nu als een virus rondgaat, iedereen gaat over op spelt. Was net ook bij de bakker om speltbrood te halen, was het op, het gaat nu ineens zo hard dat als ik volgende week brood wil hebben ik ze moet bestellen.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Corine86  schreef op: 27-04-2012 14:57:45
ik las op de site dehalm.nl sat spelt juist veel gluten bevat???? Hoe zit dat dan?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 27-04-2012 14:59:54
valt mee Sis, biologisch speltmeel is ook vrij duur, en dan nog de boter, gist en (bio riet)suiker erbij. En dan krijg ik echt een heel klein inieminie broodje wat niet goed rijst (door het gebrek aan gluten rijst het brood niet goed).

De bakker lukt het wel om het brood te laten rijzen waardoor we wel drie dagen met een brood kunnen doen, terwijl mijn zelfgebakken broodjes in 1 maaltijd op zijn.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 27-04-2012 15:02:00

Quote Corine86:
ik las op de site dehalm.nl sat spelt juist veel gluten bevat???? Hoe zit dat dan?

je hebt gelijkt

even een quote van de coeliaki site

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Toch is mij verteld door de biologische bakker dat het speltbrood slecht rijst doordat er geen gluten in zitten.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Corine86  schreef op: 27-04-2012 15:04:51
oei oei die biologische bakker is een oplichter
 
Quote
RE: Simpeler leven
Corine86  schreef op: 27-04-2012 15:05:35
hier nog even een tip voor jou; misschien heb je er wat aan om je broodje beter te laten rijzen, alleen je moet er wel de tijd voor nemen ;-)



De beste manier om een beter gerezen speltbrood te krijgen is een voordeeg maken.
Speltbloem bevat een hoog gehalte complexe koolhydraten, die tot eenvoudige suikers zouden moeten worden omgezet zodat zij de gist voeden.
Door vooraf een voordeeg te maken, voert u dit proces op, en uw brood zou een betere celstructuur, groter broodvolume en een lichtere korst moeten hebben.
Om speltbrood met een voordeeg te maken, gebruikt u de helft van elk ingrediënt, in het recept, om een deeg te maken.
Dek dit af, en voeg pas na 5 tot 12 uren de rest van de ingrediënten aan de kom toe, kneed en ga verder normaal te werk.
Wij bakken een zeer lekker speltbrood (gaat ook in de broodmachine) met 1/3 tot 1/2 fijne speltvlokken, aangevuld met speltmeel (type 630 of type 405). Hierbij mag iets meer water gebruikt worden. In Zuid-Duitsland bakt men veel met speltvlokken. Speltvlokken nemen de vochtigheid veel gelijkmatiger op dan meel. Het resultaat is een zeer lekker brood dat langer mals en vers blijft. Zeker de moeite waard om te proberen.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 27-04-2012 15:07:26
Dit heb ik geprobeerd, en toen kreeg het brood een heel naar zuur smaakje, net zuurdesembrood, of dat er een scheutje bedorven melk doorzat ofzo.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Bepje  schreef op: 27-04-2012 15:08:01
Eerdaags zal ik eens vleesvervanger proberen en zien wat dan de reactie is.
Helaas denkt hij dat geen pasta en rijst en nog veel andere dingen lust en wil weinig nieuws proberen Maar met de kinderen erbij kan hij niet gaan zeuren .
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mikmvg  schreef op: 27-04-2012 15:16:34
haha Melissa is dat zo? Nee volgens mij ben jij er veel verder in hoor.
Ik koop bv niet bewust biologisch,alhoewel ik wel de groenten van het seizoen koop en zelf een moestuintje heb,

Wel vind ik het net als jij prettig om 'lucht' in huis te hebben: niet overal verschillende schoonmaakmiddelen voor bv.
Ik geloof dat als mijn fles chloor leeg is,ik ook maar eens azijn voor de wc ga proberen. Ik gebruik wel azijn voor het dweilen enzo.

Heeft iemand hier eigenlijk nog een luchtverfrissingstip? Onze hond slaapt 's nachts in de woonkamer en (ik merk het niet maar) ik denk dat het hier naar hond ruikt. Ik hou absoluut niet van spuitbusluchtjes of van die stekkerverfrissers, dan liever hond,maar misschien is er iets dat goed helpt om luchtjes te neutraliseren? De achterdeur gaat 's morgens meteen open,maar het waait niet echt door bij ons.

In brood heb ik me trouwens nooit zo verdiept. Koop altijd bij de bakker Waldkornbrood omdat we dat het lekkerste vinden,maar heb eigenlijk geen idee wat er inzit.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 27-04-2012 16:44:26
Melissa... glutenvrij betekent niet automatisch goed voor baby's.
Ok, jonge baby's mogen geen gluten hebben, maar eigenlijk mogen ze alleen melk, dus dat probleem lost zichzelf op.
Verder is het juist goed op bij baby's voor hun 8e maand (dacht ik, maar kan ook vroeger zijn) gluten te introduceren. Als je dit niet doet, blijkt de kans op glutenallergie juist groter te zijn.
(Dat is wat ze hier in BE vertellen...)
 
Quote
RE: Simpeler leven
Marjolein852  schreef op: 27-04-2012 23:49:07
Sis, net pas bijgelezen..

Dank je voor de tip. Ga zeker daar een keer kaas halen. Enne graskaas? Heerlijk!

Trouwens vd valk heeft ook kaas. Ooit geprobeerd?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 28-04-2012 07:57:02

Quote Alice:
Melissa... glutenvrij betekent niet automatisch goed voor baby's.
Ok, jonge baby's mogen geen gluten hebben, maar eigenlijk mogen ze alleen melk, dus dat probleem lost zichzelf op.
Verder is het juist goed op bij baby's voor hun 8e maand (dacht ik, maar kan ook vroeger zijn) gluten te introduceren. Als je dit niet doet, blijkt de kans op glutenallergie juist groter te zijn.
(Dat is wat ze hier in BE vertellen...)

Ik zeg ook niet dat glutenvrij automatisch goed is voor baby's, en als er juist iemand is die vind dat ze de eerste 6 maanden niets anders mogen krijgen dan (moeder)melk ben ik het wel.

En ik ben wel van mening dat spelt beter is voor baby's dan tarwe, en ik ben niet overtuigd van dat gluten vroeg geintroduceerd moeten worden, maar dat is gewoon mijn eigen idee (geen onderzoek erachter).
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 28-04-2012 09:48:39
Ik reageerde op deze zin van jou, hierboven:

"Ja spelt is veel beter voor baby's dan tarwe nina, spelt bevat van nature geen gluten namelijk."

Ben 't wel met je eens dat spelt beter is dan tarwe, maar dat geldt niet alleen voor baby's

 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 28-04-2012 10:10:32
Spelt is een graan, geen tarwe. De gluten die er in zitten zijn niet te vergelijken met die van tarwe, bovendien is tarwe door de jaren heen doorgefokt (met oog op meer winst) waardoor de vitaminen en mineralen er niet meer echt in zitten. De kiem en de zemel (het gezondste) worden er met malen uitgehaald. Je houdt dan eigenlijk alleen maar gluten over.
Bij spelt is dat niet zo, je houdt de vitaminen, mineralen en de gluten die er in zitten, zijn veel makkelijker te verteren
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 28-04-2012 10:22:43
Hmmm.. ik denk om dezelfde redenen dat men zegt dat melk gezond is.. ? Economische redenen..
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 28-04-2012 10:36:01
Spelt is veel moeilijker te verbouwen dan tarwe

Even gekopieerd:
"In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement."

Spelt kun je niet verbouwen op grond met kunstmest.
Vaak worden de planten ook veel te dicht bij elkaar gepland, waardoor ze niet meer goed kunnen drogen na een regenbui, dat zorgt voor schimmels, die vervolgens weer bestrijd moeten worden. Komt allemaal in de plant en in 't grondwater.

Dus ja.. spelt is duur, maar tis ook duidelijk waarom.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 28-04-2012 10:38:29
Bedoelde dat tarwe te dicht bij een wordt gezet, niet spelt...
 
Quote
RE: Simpeler leven
Spatje  schreef op: 28-04-2012 14:23:03
mitch ik weet niet of iemand dit al gezegd heeft, heb niet alles gelezen, maar ik gebruik de droger uit principe nooit, maaaaaaaaaaaar die enkele keer dat ik hem gebruik, gooi ik het water is de wc ipv doortrekken

wij hebben kippen, en een compostbak, moestuin helaas moeten wegdoen, ben helemaal van de weleda, maarja ik ben wat alles betreft ene zweefteef
 
Quote
RE: Simpeler leven
Proestie  schreef op: 28-04-2012 15:25:39
Even geheel offtopic, mijn zoontje van 4 kijkt mee en hij ziet je foto Melissa en vraagt: hoe heet die prinses?
Nou is dat een compliment of niet!
 
Quote
RE: Simpeler leven
Spatje  schreef op: 28-04-2012 15:41:36

Quote proestie:
Even geheel offtopic, mijn zoontje van 4 kijkt mee en hij ziet je foto Melissa en vraagt: hoe heet die prinses?
Nou is dat een compliment of niet!



ohhhhhhh das geweldig
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende


Reageren op Simpeler leven
Naam
Bericht