Menu
 

Topic:

Simpeler leven

Melissa  schreef op: 24-04-2012 19:57:10
Naar aanleiding van het topic dat de boodschappen duurder worden leek het me leuk om dit topic te openen. Want ik zie dat veel mensen toch al wel een beetje de wens hebben simpeler te leven en misschien kunnen we elkaar hier tips geven.

Omdat wij biologisch zijn gaan eten en ons echt zijn gaan verdiepen in wat we eten, waar we uit eten, wat we op onze huis smeren en ga zo maar door ben ik al heel wat aan het uitzoeken. Maar omdat ik al zo'n chaoot ben merk ik dat het qua huishouden zo ook een stuk simpeler word.

Dus ik hoop jullie misschien ook op ideeën te brengen en misschien andersom, jullie mij op ideeën.

Wat heb ik al gedaan

Al het plastic de keuken uitgegooit, we hadden ikeabordjes, ikeakopjes, ikeabestek, hemabordjes, actionkopjes, hemakopjes en nog een dikke bult ongesorteerd plastic serviesgoed. Ik heb het er allemaal uitgegooit (ivm de BPA die vrijkomt). De kinderen eten al een flinke tijd van gewone borden met gewoon bestek en dat bevalt net zo goed. En voor het lekkers heb ik wat geëmailleerde bakjes staan.

De schoonmaakmiddelenkast heb ik inmiddels ook al 'leeg' , vanaf nu gebruik ik alleen schoonmaakazijn en de stoomreiniger. Ook weer een kastje die overzichtelijk is en minder chemicaliën in huis.

De badkamer ben ik nog bezig, ik heb zoveel flessen shampoo en cremespoeling, dat is gewoon niet normaal, denk dat het nog wel een half jaar duurt voordat dat op is. Daarna wil ik alleen nog Weleda gebruiken, geen chemicaliën meer op onze huid. En voor cremespoeling schijnt dus een beetje verdunde azijn erg goed te zijn.

Voor de was heb ik een ecobal, nu hoef ik nog maar 10% wasmiddel te gebruiken en geen wasverzachter meer. Ik moest even wennen omdat ik gewent was aan de chemische parfum (die echt wel lekker ruikt) van lenor, maar nu eenmaal gewent vind ik het heerlijk zo! En ook de waskamer staat nu niet meer vol met 20 flessen wasmiddel en wasverzachter.


Wat ik nog wil doen is:

Speelgoed kinderen uitzoeken en terugdringen tot 8 grote curverbakken
Kledingkasten uitzoeken en alles wat niet mooi meer is of te klein naar de humanitasbak doen

Wie heeft er nog meer tips voor simpeler leven?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende
RE: Simpeler leven
Lauw  schreef op: 24-04-2012 22:46:21
als ik dat meemaak heb ik gelijk gegeten en gedronken

dr stond vast en zeker een grote E op die ei
 
Quote
RE: Simpeler leven
Marie8  schreef op: 24-04-2012 22:50:12
Ik heb eigenlijk vaak schoonmaakazijn omdat het goed schoonmaakt en het overal voor te gebruiken is. Niet eens bewust dat het ook een gezonde keuze is.
Ajax geurtjes zijn wel lekker maar na 5 min ook weg. Misschien well vanwege de hond?
Lang leve die dingetjes waar je geurolie in een beetje water kan doen met een waxinelichtje erin.
Hee..das ook wel gezond denk ik met de juiste olietjes. Mijn kinderen noemen het hysterische olie, haha ...esterisch dus.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Jo  schreef op: 24-04-2012 22:51:00
Als ik er aan denk wordt ik nog misselijk.
Geen idee hoe het kan hoor maar het was goooooor.

Ik wil wel eens schoonmaak azijn proberen, of gebruik je gewone azijn?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Nimmie  schreef op: 24-04-2012 22:51:06
hahahaha hysterische olie.. lol.. leuk!!.

 
Quote
RE: Simpeler leven
Mitch  schreef op: 24-04-2012 22:51:35
Laatst een heel stuk over op tv geweest dat kaarsen, wierrook en ook die olien eigenlijk heel ongezond voor je zijn.
Het beste kan je goed ventileren wanneer je dat brand.
haha het is ook nooit goed he
 
Quote
RE: Simpeler leven
Jo  schreef op: 24-04-2012 22:52:12
Ik heb een spekstenen potje voor water en olie.
Heerlijk is dat.
En van de wereldwinkel dus ook weer verantwoord
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice (telefoon)  schreef op: 24-04-2012 22:55:30
Mitch, ik gebruik het water van de droger niet voor de plantjes, maar wel voor bvb mn stoomstrijkijzer. Vooral omdat er geen kalk meer inzit.

Deborah, ik koop die melk hier in de supermarkt, het heeft geen kokossmaak, totaal niet. Is wel een belgische supermarkt, de carrefour. Geloof dat er op hun site verkoopadressen staan
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 24-04-2012 22:56:07
Oh maar ik snap het wel hoor, ik ben zelf ook een grote "ajax' fan, vind het heerlijk ruiken, deed ook altijd meer in de emmer dan nodig in de hoop dat mijn huis er dan heerlijk naar rook!

Hetzelfde met de wc, als die net gepoetst is met wc-eend en de chemische wc-blok hangt erin en een luchtverfrisser erop.

Maar ik raak sowieso wel gewend aan de luchtjes dus ruik ze zelf niet meer. En ik denk dus dat het gezonder is voor ons (minder chemicalieën), dat het beter is voor het milieu en ook beter voor mijn portemonnee. win win win situatie dus.

En als een ander wel lekker zijn wc poetst met wc-eend en zijn woonkamer dweilt met ajax moeten ze helemaal zelf weten, kijk daar echt niet anders tegenaan hoor, zal hooguit even een neusje nemen van het lekkere luchtje
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mitch  schreef op: 24-04-2012 22:56:47
Ja plantjes durfde ik al niet, straks dampen ze nog wasmiddel uit haha.
Maar strijijzer is wel een goede!
krijg ik mijn man ook nog ene keer van die gore strijkijzer parfum af hopelijk!
 
Quote
RE: Simpeler leven
Nimmie  schreef op: 24-04-2012 23:01:00
lol mitch..

ik heb weleens gehoord dat zwarte koffie goed zou zijn voor plantjes? of het waar is weet ik niet..
heb het zelf nooit gedaan eigenlijk
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mitch  schreef op: 24-04-2012 23:01:47
Ik weet wel dat koffiedrap op je grond bij de plantjes katten tegen zou houden
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mie  schreef op: 24-04-2012 23:05:57
Ik gooi altijd de koud geworden thee bij mn planten. Geen idee of dat nou echt goed is ( heb ooit eens zoiets gelezen), maar ik zet altijd een pot thee en drink maar 2 kopjes en vind het zonde om de rest dan weg te gooien haha.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 24-04-2012 23:07:57

Quote marjolein852:
Voor e-nummers kan je (dacht ik) bij het voedingscentrum een folder bestellen..

Voedingscentrum is in dit geval niet echt een goede bron, die zaj bij bijna elk Enummer zeggen dat het goed en gezond is en dat je er vooral veel van kunt eten, terwijl onafhankelijke onderzoeken juist weer zeggen dat diezelfde E-nummers (nee niet allemaal hoor, maar een paar wel) echt heel schadelijk zijn voor de gezondheid, zelfs in kleine hoeveelheden.

Wij (mijn vriendinnen en ik) hebben : wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget , staan alle enummers in en ook nog eens kleurgecodeert, dus groen voor wat je wel kunt eten, oranje wat je beter kunt vermijden, en rood wat je echt niet moet eten.


Ik heb er trouwens geen dagtaak aan wat volgens mij sommige denken. Ik heb gewoon een normale dag net als jullie hoor. Maar nu pak ik ipv de ajax de schoonmaakazijn, en ipv smorgens mijn kinderen hun tarweboterhammetjes op hun ikeabordje te geven, geef ik ze hun speltboterhammetje op een porseleinen bordje. Niets geks aan hoor. En ipv pakjes en zakjes te gebruiken kook ik met pure ingrediënten, en af en toe een pakje waar geen E-nummer inzitten. ALs je een paar keer etiketten hebt gelezen weet je wat je wel en niet kunt pakken, en mijn bami smaakt echt niet anders dan die van de buurvrouw
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mb2  schreef op: 24-04-2012 23:13:16
Leuk topic!
Naast de schoonmaakazijn gebruik ik Citronella. Is een allesreiniger op natuurlijke basis (op basis van Javaanse olie) en ruikt heerlijk fris naar citroen! Gewoon te koop bij de supermarkt en niet duur(geloof 0,60 per liter)! Geen idee of het nou echt beter is, maar voor mijn idee wel minder chemisch dan de gebruikelijke merken).
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 24-04-2012 23:19:29
Ik heb ook citronella, ruikt heerlijk, maar toch als deze fles op is koop ik het niet meer, want als je op de fles kijkt zitten er nog steeds een hoop chemicaliën in, maar lekker ruikt het wel!


Maar ik heb ook nog steeds een hoop dingen die dan niet 'goed' zijn, computers in huis, wifi altijd aanstaan, magnetron, twee tv's, en ook het speelgoed van de jongens is bijna allemaal kunststof, lijkt me eigenlijk saai om alleen maar degelijk houten speelgoed te hebben . Maar goed, elke stap in de goede richting is er één.

Ik hoop dat als we dit huis ooit nog gerepareerd en verkocht te krijgen net over de grens in duitsland te gaan wonen, ik heb mijn droomhuis al gezien. Dan ga ik een moestuin maken (en niet biologisch dynamisch want dat lijkt mij te moeilijk, maar gewoon zoals ik het wil). En kippetjes erbij voor de eitjes, en misschien kunnen we dan af en toe een kipje naar de slager brengen? Hebben ze in ieder geval een beter leven gehad dan de plofkippen vna 5 euro de kilo die in de supermarkt ligt. (en ja, ik kan dat met een kip nog wel, koe of varken word wat moeilijk denk ik).
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 24-04-2012 23:27:00
Wij hebben kipjes en een moestuin. We hebben daar vooral heel veel plezier van. We wonen heel afgelegen, gebruiken geen pesticiden, dus ik denk dat onze groentjes en eitjes wel redelijk biologisch zijn. De kippen krijgen ook biologisch voer. En ze verwerken veel van ons afval, dus dat is ideaal!

Ook hebben we een compostbak in de tuin, daar doen we de aardappelschillen en de koffiedrap, theezakjes. Helpt ook alweer!
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mb2  schreef op: 24-04-2012 23:27:21
Naast de Citronella gebruik ik ook wel eens soda. Hoe schadelijk enz. is dat eigenlijk? Probeer ook wat bewuster met alles om te gaan enzo, maar vind het best lastig! Net als in het vorige topic al gezegd werd is er overal zoveel keus, dat dat het gewoon moeilijk maakt om nog te zien waar je mee bezig bent!
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 24-04-2012 23:34:30
Ik heb geen idee van de soda , het lijkt mij een natuurlijk iets, maar dat zoeken we even uit , waar gebruik je het voor dan?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Marjolein852  schreef op: 25-04-2012 09:44:37
En voor een leuk prijsje..

Vertel eens over de kaasboerderij? Misschien ook wel te doen voor ons.. Moet uit Voorburg komen..

 
Quote
RE: Simpeler leven
Bepje  schreef op: 25-04-2012 11:28:51
Goed topic dit. Wij eten vaak onbespoten groente van de buren, zo van het land en daar zit echt veel meer smaak aan. De sla bijv. is knapperig met dikke bladeren en als je die vergelijkt met de sla uit de supermarkt dan is de laatste erg depressief met dunne slappe blaadjes zonder smaak.
s `Zomers hebben we potten achter op het terras met tomaten erin die zijn ook zo lekker en het kost slechts een paar zakjes zaad en potgrond.
Helaas hebben we hier geen slager meer, 3 dorpen verderop is er nog eentje maar de supermarkt gaat wel steeds meer verantwoord vlees e.d. verkopen.
Groenten eten we alleen uit het seizoen, het is niet moeilijk om een beetje op te letten net als dat plastic scheiden van het afval: in het begin moet je er aan denken en nu gaat dat geheel vanzelf

Melissa, hoe zit dat met dat tarwebrood dan ? Wat is daarmee ? Volgens mij zijn de meeste broden van de bakker hier van tarwe.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 25-04-2012 11:37:44
Tarwebrood zitten fytaten in, dat is de kern van de korrel zeg maar, om het even heel simpel te zeggen, deze onttrekken bepaalde vitamines aan je lichaam.

En tarwe is een gedomesticeerd graan, vanuit de oertijd (toen wij uit de evolutie stapten) bestond tarwe nog niet eens. toen aten wij meer oergranen, onder andere spelt. Veel mensen zijn dan ook (zonder dat ze het weten) overgevoelig voor tarwe. Ik wist het ook niet, maar sinds ik gestopt ben met tarwebrood eten voel ik me echt fitter, en direct als ik toch een tarwebroodje eet voel ik me opgeblazen en vol, en ik word er ook moe van (alsof ik heel zwaar getafelt heb), viel me eerder nooit zo op, maar omdat ik nu anders gewend ben merk ik drect het verschil.

Onze bakker bakt ook speltbrood, kost wel wat meer (4 euro per brood), maar het smaakt heerlijk en we voelen ons er gezonder bij.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Joltje  schreef op: 25-04-2012 11:41:17
maar hoe zit het dan met volkorenbrood? Ik heb in jou vorige topic ook al gelezen over speltbrood, nu eet ik bijna altijd volkoren...is dat beter als tarwe, of is dat hetzelfde? En wat is dan Speltbrood? Sorry voor mijn gevraag,maar ik weet hier weing vanaf
 
Quote
RE: Simpeler leven
Ivy  schreef op: 25-04-2012 11:43:34

Quote melissa:

Onze bakker bakt ook speltbrood, kost wel wat meer (4 euro per brood), maar het smaakt heerlijk en we voelen ons er gezonder bij.



Ik zou willen dat we dat hier konden, maar met 2 broden per dag moet mijn man dan een 3e baan nemen

Zou je dat zelf goedkoper kunnen maken?

O ja, ben eigenlijk ook wel benieuwd of volkoren ook tarwe is. Dat eten wij hier ook altijd.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Bianca  schreef op: 25-04-2012 12:03:47
Leuk dit topic.

Wij hadden het hier er thuis ook overgehad. Nu kook ik al nooit met pakjes vanwegen voedselallergiën. Maar als ik zie hoeveel plastic afval we steeds weggooien terwijl het heel goed gerecycled kan worden we gaan dit nu dus appart wegbrengen naar het milieu park.
Ook hebben we nu een regenton in de tuin staan zo zond al dat water wat we opvangen kunnen we mooi gebruiken voor de tuin.
Wat ik ook best wel erg vind is dat we met schoondrink water de toiletten mee doorspoelen, en aan de andere kant van de wereld lopen ze dan kilometers om enigzins schoonwater te krijgen.
Het is dat het zo duur is maar eigenlijk maar eigenlijk zou je toilet ook prima doorgetrokken kunnen worden met douchewatter/ water van de vaatwasser/ wasmachine.

Ik mag zelf geen gluten dus ik bak zelf mijn brood.
En omdat je door een voedselallergie gedwongen ben om alle etiketten te lezen valt je pas op dat ze echt overal maar tarwe in knikkeren.
Ik bak nu zelf veel met maismeel, rijstmeel, ketanmeel en tapiocameel zo jammer dat ze in nederland alleen maar kiezen voor het goedkope tarwemeel.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Mafkees  schreef op: 25-04-2012 12:08:33
er wordt veel vergeleken met andere landen die dat niet hebben enzo.
maar ik begrijp dat nooit zo goed. het is heel verdrietig dat het allemaal zo verdeeld is in de wereld, maar wij leven hier en hebben het gemak van allereli aparaten en voorzieningen.

wij leven ook in een huis en daaro in een hut. jullie gaan toch ook niet in een hut leven?
zij hebben een bezem maar jij pakt toch ook de stofzuiger?

zij wassen hun kleren in een riviertje, laat jij ook je wasmachine uit?

je gebruikt toch de dingen die er zijn om jouw leven makkelijker te maken.
ik geloof gewoon niet in de wereld redden omdat ik minder vaak moet gaan douchen of wc moet doorspoelen met water wat ik over heb van de afwas bijv.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Bepje  schreef op: 25-04-2012 12:15:00
Ik zal dat eens opzoeken van dat tarwe, ben wel benieuwd.
Wat ik net nog niet had vermeld is dat we vel kinderkleding krijgen en weer doorgeven. Ik hoef er niet zoveel meer bij te kopen.
Dit scheelt niet alleen in je portemonee maar ook voor het milieu. Kleding is tegenwoordig echt nog niet versleten na 1 of 2 kinderen, uitgezonderd knieën in broeken.
 
Quote
RE: Simpeler leven
Flower  schreef op: 25-04-2012 12:20:41
maar als je dan geen brood eet dat van tarwe gemaakt is, hoe doe je dat dan met een koekje?
ik bedoel, bak je je eigen koekjes?
of eet je die gewoon niet??
of een plakje cake, is toch ook van tarwe?

ik vraag me af wat dan het alternatief is.....
ik wil zelf ook wel bewuster met bepaalde dingen omgaan, maar zie me nou niet een wortel bij de thee nemen.

ik drink trouwens rooibos of groene thee, is ook gezonder toch als gewone?
 
Quote
RE: Simpeler leven
Melissa  schreef op: 25-04-2012 12:29:34
Ja Volkoren is tarwe
 
Quote
RE: Simpeler leven
Alice  schreef op: 25-04-2012 12:42:34

Quote mafkees:
er wordt veel vergeleken met andere landen die dat niet hebben enzo.
maar ik begrijp dat nooit zo goed. het is heel verdrietig dat het allemaal zo verdeeld is in de wereld, maar wij leven hier en hebben het gemak van allereli aparaten en voorzieningen.

wij leven ook in een huis en daaro in een hut. jullie gaan toch ook niet in een hut leven?
zij hebben een bezem maar jij pakt toch ook de stofzuiger?

zij wassen hun kleren in een riviertje, laat jij ook je wasmachine uit?

je gebruikt toch de dingen die er zijn om jouw leven makkelijker te maken.
ik geloof gewoon niet in de wereld redden omdat ik minder vaak moet gaan douchen of wc moet doorspoelen met water wat ik over heb van de afwas bijv.



Waarom zou je bij sommige dingen niet stil staan en kijken of 't misschien ook anders en milieuvriendelijker kan.
Voor sommige dingen is een heel makkelijke oplossing, die je en veel geld scheelt en ook nog 's milieubewust is.
Neem het toiletwater. 1 keer doortrekken is gemiddeld 6 liter schoon drinkwater weg gegooid. Laten we zeggen dat een gemiddeld gezin 20x doortrekt op een dag.. dat is 120 liter water. Dat is 840 liter per week, op jaarbasis 43680 liter schoon drinkwater.
Je zou dan ongeveer 100 euro besparen per jaar.
Voor 1 gezin over een jaar verspreid niet zo veel.. maar voor een dorp, 2000 gezinnen.. dan spreken we alweer over 87 miljoen liter water op jaarbasis...
Begint wel veel te worden he..

Gelukkig moeten we het toilet niet met mineraalwater doorspoelen, elke keer 4 volle 1,5 liter flessen er in gooien. Dan zou je 't wel verspilling vinden
 
Quote
RE: Simpeler leven
Flower  schreef op: 25-04-2012 12:51:54
ja, maar alice, ik snap je rekensom wel hoor, maar wat is dan het alternatief?
een collega van mij haar schoonzus die vang al het eerste douche water op, wat nog niet warm is......hier spoelt ze de wc mee door.
tja, het scheelt heel veel, maar dan sla je volgens mij toch echt een beetje door.
overal in de douche staan dus emmers, en die worden dus ook vrolijk mee naar beneden gesleept om de wc daar door te spoelen.
haar kids schamen zich dus echt als er vriendjes komen spelen.
ik bedoel, je kunt best rekening houden met het milieu, maar je kunt ook doorslaan.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende


Reageren op Simpeler leven
Naam
Bericht