Menu
 

Topic:

"6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea

-danielle-  schreef op: 29-03-2012 18:13:24
29/03/12 - 17u59 Bron: Time Health
De meeste moeders halen de zesmaandenlimiet niet. © Thinkstock.
Borstvoeding Zes maanden borstvoeding: dat is het ideaal volgens de gezondheidsaanbevelingen en de borstvoedingsvoorstanders. Maar moeders zelf zien het niet zo goed zitten, zo bleek uit een Schotse studie: zij vinden 6 maanden lang borstvoeding 'onrealistisch' en vragen om minder strenge verwachtingen. 'De verkeerde manier van denken', zo maken de voorstanders het idee genadeloos af.

Uit verschillende interviews met 36 moeders en enkele familieleden kwam naar voren dat de vrouwen de aanbevelingen als 'niet behulpzaam' en 'onrealistisch' zagen. Ze weten wel dat het beter is voor moeder en beter voor de baby, maar dat maakt het nog niet gemakkelijk, vanzelfsprekend of zelfs maar doenbaar. Er bleek een (te?) grote kloof tussen de verwachtingen en de realiteit.

Klinkt gemakkelijk
Een moeder vertelde "hoe de experten het zo gemakkelijk doen klinken". Al te vaak blijft onderbelicht dat borstvoeding voor sommige vrouwen hard werken is en blijft, voor anderen gelijkstaat met pijn en nog anderen produceren gewoonweg niet voldoende voor hun baby. Zij blijven in de kou staan: ze voelen zich al van in het begin gefaald als moeder, omdat ze niet voldoen aan de verwachtingen. Iets wat des te harder aankomt, omdat ze niet voorbereid waren op het feit dat het redelijk gemakkelijk kon mislukken.

"De band met het kind"
Een andere vrouw vroeg zich af waarom zij die zo bejubelde 'band met het kind' niet ervaren had. Een kantelmoment (bijvoorbeeld een verandering in het gedrag van de baby) zorgde dan ook vaak in een verandering van het voedingspatroon. Voornaamste motivatie: het welzijn van het gezin. In Belgische gezinnen is het moment dat de moeder terug moet gaan werken (sinds kort na 4 maanden na de bevalling) vaak het moment waarop gestopt wordt met borstvoeding.

Te weinig steun
"Deze Schotse vrouwen waren echt aan het lijden. Geen wonder: ze kregen gemengde boodschappen te horen en pas na twee weken kwam een gezondheidswerker over de vloer. Ze kregen dus niet de juiste steun", argumenteert dokter Melissa Bartick, hoofd van het Amerikaanse borstvoedingscomité.

Maar steun doet niet alles: In de VS zien vrouwen al op de tweede dag na de bevalling een dokter, en begint 75 procent vol goede moed aan borstvoeding. Desondanks haalt maar 44 procent de zes maanden - waarvan slechts 15 procent exclusief borstvoeding blijft geven. Bij hoeveel procent borstvoeding onmogelijk was geworden (wegens te veel pijn of te weinig of opgedroogde productie) werd er niet bijverteld.

De borstvoedingsgroep
Als sterke voorstander van borstvoeding, ziet Bartick geen heil in het afbouwen van de verwachtingen ('die de publieke gezondheid alleen maar ten goede komen'), maar wél in het bieden van adequate steun. "Natuurlijk heb je na twee weken zonder steun al afgehaakt bij het borstvoeden."

Maar advies en steun van dokters, verpleegsters of vroedvrouwen is niet voldoende. Moeders moeten ook terecht kunnen bij hun vrienden, zussen, tantes en (schoon)moeders. Een onderzoek enkele tientallen jaren terug toonde dat de beste resultaten geboekt werden met een groep van doorwinterde borstvoeders en vrouwen die voor de eerste keer borstvoeding gaven. Maar 'borstvoedingsgroepen' zijn nog altijd een uitzondering, dus de meeste vrouwen ploeteren alleen voort. Of niet dus, en ze haken af.

"Moeders vertellen dat ze borstvoeding moeten geven zonder culturele, institutionele en legale steun is zoals een marathon lopen op slippers zonder enige coaching", verwoordt Danielle Riggs van de organisatie Best voor Babes het.

"Kleine brokjes"
Eén manier om de zes maanden borstvoeding minder afschrikwekkend te maken is het op te delen in behapbare stukjes: enkele dagen, de eerste twee weken, een maand, zes weken enzoverder. Een beetje zoals je jezelf aanleert regelmatig te sporten of gezond te eten: beetje bij beetje.

"De kloof tussen de ideale wereld en de realiteit is groot. Alle vrouwen zouden de kans moeten hebben om borstvoeding te geven, maar vele vrouwen krijgen nog te weinig informatie of steun om door te zetten."

Kan goed zijn, maar benadrukken dat borstvoeding niet altijd voor iedereen mogelijk is, zou geen kwaad kunnen. Voor de geestelijke gezondheid van de moeder, en dus uiteindelijk ook van het kind.

=====================================

Tja, wat moeten we daar nu weer van vinden. Ik moet zeggen dat ik dat met die band ook niet zo ervaar.
Sterker nog, de 5x dat ik flesvoeding gaf, had ik het gevoel dat ik minstens net zo'n sterke band met mijn kind had. Deze keer met borstvoeding voelde ik het in het begin alsof ik alleen Abigails wandelende fles was...

Maar goed, we zitten nu aan de 12,5 maand en voorlopig lijkt het nog goed te gaan.

 
Quote
Navigatie
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Miriames  schreef op: 12-04-2012 14:23:01
De eerste maanden is even pittig, maar na een half jaar is het zo makkelijk. De jongste drinkt nu al 2 jaar en 4 maanden en is niet van plan te stoppen! En gelukkig maar want hij heeft veel last van zijn longen, net als zijn broer ooit. En zijn broer heeft na 4 maanden bv veel antibiotica gehad, de jongste alleen af en toe ventolin.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
3prachtkinders  schreef op: 12-04-2012 17:06:49
Ik moet zeggen, en ik geef nu voor de eerste keer voldige bv nu aan kindje nr 3, dat ik super onzeker ervan wordt.

Misschien mag ik het niet zeggen, maar dat is mijn ervaring nu wel. En ik geniet er wel van hoor. Maar ik bedoel, doordat de kleinste slecht kan poepen, en daardoor krampjes krijgt. En dan het commentaar krijgt, dat komt doordat jij eet, dan denk ik, ja maar wat als ik nu wel op let wat ik eet enzv enzv..

En naar het restaurant of ergens koffie drinken, ik vraag altijd netjes mag ik hier voeden? Ik weet in Goes een paar rustige tentjes waar ik kan voeden, en ik zit in een hoekje, een hydrofiel lakentje erover, dat ik me niet geneer maar ook een ander niet. En ga ik op bezoek, dan neem ik het mee, in een fles. En als het niet gaat in een restaurant of waar dan ook, dan geef ik gewoon de fles.

En flesvoeding, daar zijn mijn 2 oudste ook groot mee geworden. Zonder dat hadden ze vast en zeker verhongerd....beetje cru gezegd, maar bij oudste probeerde ik het bv, en dat ging gewoon niet, een kind die niet voldoende binnen krijgt, en echt letterlijk om het uur komt, en door ziekenhuisbezoeken enzv niet echt lukt (stress)....tja.
En de middelste, ik had de pech, dat hij echt op de Ab reageerde voor borstonsteking...
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Melissa  schreef op: 22-06-2012 08:47:04
Wat ik jammer vind, dat er zoveel fabeltjes en verkeerde informatie is over borstvoeding.

Onze zorgverleners zouden allemaal een goede cursus moeten doen, op een lijn moeten komen watbetreft de informatie. Zodat ze nieuwe moeder goed kunnen helpen. Sneller een lactatiekundige inschakelen bij problemen (dus direct door de kraamverzorgster bijvoorbeeld, of later door de huisarts of consultatiebureau).

En de vriendelijke oma's, tantes en buurvrouwen zouden zich op de achtergrond moeten houden met hun (tegen)adviezen die de moeder (en hun kindje) van de wal in de sloot helpen.

Op die manier krijg iedere moeder die dat wil een goede kans om borstvoeding te geven.

En als alles om ons heen wat borstvoedingsvriendelijker word is het ook makkelijker om 6 maanden te halen (waar die 6 maanden vandaan komt snap ik trouwens niet, WHO adviseert 2 jaar borstvoeding waarvan 6 maanden exclusief). Dat je je niet hoeft te generen als je je kind op een terrasje voed of als je ergens op bezoek bent, als je werkgever er van uit gaat dat je een kolfruimte nodig hebt als je terugkomt van je verlof ...

Heerlijk wereld lijkt me dat!
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Ivy  schreef op: 22-06-2012 08:50:58
Melissa Ben het zo ontzettend met je eens!!!
Misschien dat mensen het dan ook normaler gaan vinden.

Vandaag en morgen ga ik een dagje weg met mijn jongste dochtertje (15mnd.) die nog volop aan de borstvoeding zit.

Vind het dan best lastig! Wat doe ik als ze midden in een museumpark honger krijgt? We zijn dan wel een hele dag weg... Vandaag alleen 's middags en dan ook nog met mijn familie die nogal anti zijn

En verder..., Melissa, heb jij dan niets gehad aan alle adviezen van bruin bier drinken, anijs eten enzo?
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 22-06-2012 08:56:55
Oja bruin bier drinken "is goed voor 't zog" zei mijn moeder dan, wat een klote opmerking vond ik dat zeg.

Ivy, ik heb 't met mijn zoontje wel gedaan hoor, toen hij echt nog borstvoeding nodig had en niets anders wilde. Even zelf in de buggy zitten, zoontje op schoot, met mn rug naar 't publiek zeg maar.
Eventueel een hydrofiele doek erover ofzo? Niet dat je daar erg blij van wordt, maar ok.

Wat ik wel ook vind, is dat mensen nu heel snel zeggen, ow wauw, voed je al zo lang? Wat knap! En dan denk ik.. hmmm.. d'r is geen kunst aan hoor. Ik ben gewoon een luie moeder. Flesjes maken, uitkoken, 's nachts mn bed uit.. zou mij echt teveel moeite zijn
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Melissa  schreef op: 22-06-2012 08:59:30
Nope, ook de handen met noten hielpen niets.

Maar meer de de andere adviesen waarvan ik weet dat veel moeders er wel naar luisteren (en zo echt de borstvoeding om zeep helpen)

Ik heb weinig opslagcapaciteit, dus mijn kinderen willen vaak drinken in het begin, ook onregelmatig (dat hoort erbij) maar zeker wel elke 45 minuten. Nou hoeveel oma's wel niet gezegd hebben dat ik beter fles kon geven en dan om de drie uur borst zodat ze zich goed konden vullen.

Toen Valentijn 3 maanden was moest ik toch stoppen met de nachtvoeding (ja he hallo, 70% van mijn melk word snachts aangemaakt, dus als ik de nachtvoeding afbouw dan stopt de productie zo goed als helemaal.

Bij elk huiltje van Dominiek (en die huilde wat af) zeiden de oma's "Hij heeft echt honger hoor, geef hem maar een flesje, dan heeft hij 'echt' eten.

En ga zo maar door.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 22-06-2012 09:07:39
Ik heb gelukkig niet veel stomme adviezen gehad uit mijn omgeving. De enige die ook borstvoeding had gegeven was mijn moeder en de rest heb ik eigenlijk ook totaal nooit betrokken bij de opvoeding. Als ze vroegen hoe 't ging, zei ik altijd "prima!", als ze vroegen of hij al doorsliep zei ik "ja hoor!" Vooral omdat ik geen zin had om uit te leggen dat hij op sommige nachten 10x borstvoeding kreeg. ik hoefde die adviezen gewoon niet.

Mijn moeder zei dat het na 2/3 maanden wel afgelopen zou zijn met de bv, want dat was bij haar ook zo (voedde op de klok, heel strikt) En toen dat niet zo was, plakte ze er steeds een maandje aan vast. Nu is ze maar opgehouden haha

Stomme adviezen heb ik vooral van het CB gehad. Hij mag best 20 minuten huilen in zijn bedje (1 week oud), om de 4 uur voeden (5 weken oud) en toen ben ik maaar opgehouden hun informatie te geven
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 22-06-2012 09:19:25
ik zelf geloof er niet in dat bv beter is joris geef ik nu al 8 maand bv en hij is al 15 x ziek geweest heeft exceem slaapt niet wordt nu ook onderzocht hoor daar niet van. jurre 7 maand bv gegeven en stijn 4 maand beide 2 bijzondere kindjes dus en ja moet zeggen omdat joris zo vaak wakker is snachts leg ik hem aan en 5 van de 10 x slaapt die weer door dus dat is gewoon gemakkelijk wel krijgt joris inmiddels fles zon 2 keer per dag met de fruit en groente. ik vind dus altijd dat er zon taboe op wordt gemaakt en dat maakt me boos flesvoeding is ook goed laat die moeders aub hun eigen keuze maken en laat ieders keuze in de waarde.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
M&j  schreef op: 22-06-2012 09:38:59
Ik heb mijn oudste KV gegeven en ik vond dat helemaal niet makkelijk. Het kind had dag en nacht buikkrampen, begon rond de 10 weken de fles te weigeren en met vier maanden zat ze onder het eczeem vanwege koemelk allergie. Pas met een maand of zeven/acht werd het makkelijker, ze leerde uit een bekertje te drinken en ze kon ook andere dingen er naast eten.

Bij de jongste waren de eerste drie maanden ook pittig maar daarna werd het al gauw makkelijker.


Goede ondersteuning ontbreekt in Nederland, zowel professioneel als vanuit de omgeving.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Jen9  schreef op: 22-06-2012 09:44:40
Nou, Sis, daar kom ik.. Ik heb twee keer een maand of 7 met tegenzin, pijn en een hoop tranen borstvoeding gegeven. Er komen in mijn familie zware allergien voor en ik wilde niet dat ze het zouden krijgen doordat ik geen bv gaf. t Was best lastig, kolven op mijn werk in t magazijn..
Heb er hulp bij gehaald van de VBN, maar t hielp allemaal niks. Mijn jongste dronk soms wel 15 uur per dag en ik maar hopen dat die voeding op gang kwam.

Achteraf betwijfel ik of ik er goed aan gedaan heb trouwens, zo leuk werd ik er niet van..

Ik begrijp alleen t bericht niet zo, dus omdat t moeilijk is, moet dat advies maar niet gegeven worden? Ik vind absoluut..ieder voor zich, maar dat wil nog niet zeggen dat we dan daarom maar de feiten moeten achterhouden...
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Melissa  schreef op: 22-06-2012 09:47:05
Moedermelk is ook niet beter, het is geen wondermiddel en zoveel 'beter' dan kunstmatige zuigelingenvoeding.

Moedermelk is de normale voeding van een baby, Iets wat ze nodig hebben om gezond groot te worden. Kunstmatige zuigelingenvoeding is daar een imitatie van (die niet in de buurt komt van het origineel).

ALs je kindje aanleg heeft voor een aandoening of ziekte dan is dat niet ineens over als het borst krijgt, maar het verzacht vaak wel de aandoening en ja in sommige gevallen kan het het wel helpen voorkomen.

Maar de verhalen van 'ik ken/heb drie kindjes aan de borstvoeding en die zijn alledrie doodziek en ik ken/heb drie kindjes die alleen fles krijgen en die zijn kerngezond zul je altijd houden.

Mijn kindjes zijn erg gezond en hebben bijna nooit wat, ze krijgen borstvoeding. Toch denk ik dat als ze fles hadden gehad dat ze nog steeds gezond waren geweest (wel iets minder dan nu, maar niet dat het een wereld van verschil zou zijn).
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 23-06-2012 14:30:53

Quote mama v jurre,stijn,joris:
ik zelf geloof er niet in dat bv beter is joris geef ik nu al 8 maand bv en hij is al 15 x ziek geweest heeft exceem slaapt niet wordt nu ook onderzocht hoor daar niet van. jurre 7 maand bv gegeven en stijn 4 maand beide 2 bijzondere kindjes dus en ja moet zeggen omdat joris zo vaak wakker is snachts leg ik hem aan en 5 van de 10 x slaapt die weer door dus dat is gewoon gemakkelijk wel krijgt joris inmiddels fles zon 2 keer per dag met de fruit en groente. ik vind dus altijd dat er zon taboe op wordt gemaakt en dat maakt me boos flesvoeding is ook goed laat die moeders aub hun eigen keuze maken en laat ieders keuze in de waarde.



Je kunt die vergelijking dus niet maken. Je weet niet hoe hij 't had gedaan als je begonnen was met de fles en hem nooit borstvoeding had gegeven. Misschien was hij er dan nog slechter aan toe, misschien niet, weet je nooit, want je kunt 't nooit 2x doen met 1 kind.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Grietje  schreef op: 23-06-2012 15:52:46
Dat klopt, je kunt het nooit overdoen maar dan met andere voeding. Mijn oudste dochter zat met 5 weken al onder de eczeem. Heeft nu een huisstofmijtallergie. Ondanks 3 jaar borstvoeding. Toch ben ik er wel van overtuigd dat borstvoeding beter is. Alleen al vanwege de redenering: "hoe kan iets dat nagemaakt is beter of evengoed zijn dan het origineel wat precies is afgestemd op de behoefte van een kindje op dat moment?" Daarmee zeg ik niet dat kv per definitie slecht is, maar wel slechter dan moedermelk (moedermelk is niet beter dan kv, het is gewoon goed en kv is een alternatief daarvoor). De keuze voor voeding ligt uiteraard bij elke ouder zelf en moet gerespecteerd worden.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 23-06-2012 16:59:39
@ alice ja meschien zit daar wel een punt in dat moet ik je nageven al met al vindt ik het verdomd makkelijk momenteel vooral snachts whahaha nu eerst kindjes gaan eten geven
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mama_anja  schreef op: 23-06-2012 17:03:14
onze meiden hebben beide bv gehad icm met ha melk
omdat ik met tepelhoedje voed hebben ze niet genoeg
de oudste 4 maand en de jongste 8 maand gevoed
wij hebben een allergische familie en onze oudste heeft geen allergien en de jongste pas later met een jaar allergische symptomen
 
Quote
Navigatie


Reageren op "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Naam
Bericht