Menu
 

Topic:

Bevallingsplan

Natasja  schreef op: 20-02-2012 13:45:57
Ik ben bezig met het schrijven van een bevallingsplan.
De bevalling van de jongste was op zijn zachts gezegd verschrikkelijk en ook de behandeling daarna niet echt volgens het boekje.
Nu wil ik bepaalde dingen dus duidelijk aan gaan geven in overleg met het ziekenhuis.
Mijn gyn is het helemaal met me eens hierin.
Ik heb dus al een behoorlijk begin maar heb steeds het gevoel dat ik dingen vergeet.
Tot nu toe heb ik dit:

Dochters zijn onder familiebegeleiding (moeder, zus, schoonzus) in het ziekenhuis aanwezig tijdens ks.

Baby en man blijven zoveel mogelijk bij mij (op recovery).
Indien niet mogelijk door omstandigheden blijft man bij baby en familielid bij mij.
Ik word dan op de hoogte gehouden van conditie en behandeling.

Indien mogelijk wil ik graag alleen liggen na de ks ivm eerder doorgemaakte ppp/ppd.

Geen inloop of heen en weer geloop van verpleegkundigen ed. Ik krijg en neem mijn tijd en rust om mijn kindje te leren kennen en het voeden zelfstandig op te starten.

Mijn dochters wachten na de ks en evt eerste kennismaking op mij in de ruimte waar ik ga verblijven.

Niemand raakt mij ongevraagd/onaangekondigd aan.

In wil niet hoeven smeken om extra pijnstilling (dag na ks) en ook niet afgescheept worden met paracetamol. Ervaring leert mij dat dit niet voldoende is en ik wil hier serieus in worden genomen.

Als baby op neo/kinderafdeling ligt wil ik regelmatige updates (als/zolang ik er zelf niet heen kan) en een bezoekschema zodat ik zoveel mogelijk bij baby kan zijn zonder steeds te hoeven vragen daarom en ik weet waar ik aan toe ben.

Mobiliseren op mijn eigen tempo zonder druk, misschien heb ik een dag langer rust nodig, dit voel ik zelf heel goed aan, lange transfers niet te snel in rolstoel.

Ik slik extra paracetamol in eigen beheer en op eigen inzicht en verantwoording.

Kindje wanneer mogelijk zsm huid op huid (liefst direct na geboorte).

Ik geef borstvoeding en voed bij met kunstvoeding op eigen inzicht en aangeven, geen discussie.

Ik wil zo snel als verantwoord is naar huis.

Tijdens ks wil ik weten wat er gebeurt, niet iedere snede maar of er ‘complicaties’ zijn zoals verklevingen ed., redenen waarom de ingreep langer zal duren dan verwacht.

Man is in de ok tijdens ks.


Wat zijn nu dingen die jullie erin zouden zetten ter aanvulling van wat hier al staat?
De vormgeving en toonzetting komt nog, dit doe ik in samenwerking met een maatschappelijkwerkster.
Weet alleen nog niet wanneer ik haar weer zie en wil zo goed mogelijk voorbereid zijn als ik weer naar haar toe ga.

Alvast bedankt,
Groetjes Natasja
 
Quote
Navigatie
RE: Bevallingsplan
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 20-02-2012 13:54:56
Jeetje wat een lijst met wensen en eisen zeg hopelijk durven ze je nog wel te helpen in het ziekenhuis
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Angelique  schreef op: 20-02-2012 13:57:47
oo dat dacht ik ook maaar
ik lees eigenlijk veel leed bij voorgaan de bevallingen en dat je daarom jist nu wat meer safe wil hebben

mijn eertse reactie op de titel was bevallings plan go whit the flow
maar goed neme aan dat er geode redenen zijn om zulke dingen op papier te zetten

ik zou dan ook geen aanvulling weten is iets wat voortkomt uit jou ervaring denk dus dat jij enige bent die dit zoop paier kan zetten
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Veerle  schreef op: 20-02-2012 14:03:12
Ik zou het splitsen in "een voorspoedige ks" en wellicht een "mindere" voor jou en baby en splitsen in jou en baby.
Want kindje op de huid kan bijvoorbeeld ook bij je man!
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Myself  schreef op: 20-02-2012 14:13:13
Ik schrik van je lijst meid, maar dan nog wel het meeste van het feit dat jij je blijkbaar zo vervelend hebt gevoelt in het verleden dat dit er een reactie op is, om jezelf dat leed van de vorige keer te beschermen.

Ik zou goed beargumenteren waarom deze lijst tot stand gekomen is, wat de reden is en vooral hoe je gevoelens toen waren.
Ik denk dat je daarmee begrip kunt winnen bij de mensen die werken in het ziekenhuis waar jij gaat bevallen.
Doe je dit niet, dan komt het best hooghartig over denk ik en ben ik bang dat je juist een hele afstandelijke situatie creëert voor jezelf.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Minou  schreef op: 20-02-2012 14:35:44
Als ik je lijst zo zie, is het enige wat ik kan denken: jij hebt een traumatische bevalling gehad en nu wil jij de regie.
Volgens mij heb je nu nog geestelijk heel veel last van de bevalling en nazorg.

Ik zou niet weten wat er meer zou moeten staan, ik denk dat dit de punten zijn die jou in het verleden zwaar zijn gemaakt.

Even een

 
Quote
RE: Bevallingsplan
Onsjanneke  schreef op: 20-02-2012 15:08:11
Weet je al zeker dat je een keizersnee krijgt, want over andere opties lees ik helemaal niets (maar is mss ook wel niet nodig).

Ik hoop vooral dat dit plan je helpt om meer grip op de geboorte en het herstel te krijgen, want ik leer er veel pijn en frustratie in.

Je gaf al aan dat je het plan nog met een maatschappelijk werkster gaat bespreken, dat lijkt me heel zinvol. Ik zou het vooral veel positiever formuleren (snap wel dat dat voor jou heel moeilijk is hoor) maar dat komt naar de artsen en verpleegsters staks niet zo aanvallend over en dat zal de medewerking waarschijnlijk een stuk vergroten.

Bijvoorbeeld: Om zo snel mogelijk een band met mijn kindje te krijgen en de borstvoeding optimaal op gang te krijgen wil ik zo vaak en zo lang mogelijk als ons beider gezondheid dit toestaat bij mijn kindje zijn. ook wil ik zo snel mogelijk huid op huid contact met mijn kindje (of anders mijn man). Hierover wil ik regelmatig updates en een duidelijk bezoekrooster.


Ik wil je vooral veel sterkte wensen de komende tijd. En ik hoop dat je nare ervaringen uit het verleden je niet te veel in de weg gaan zitten. Ik wens je een hele fijne bevalling toe.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Natasja  schreef op: 20-02-2012 15:40:59
Om te beginnen alvast bedankt voor jullie snelle reaties, ik vind het heel fijn om te lezen hoe dit overkomt en ook het begrip doet me echt goed.

Tanja ik durf het zo ook niet in te leveren hoor, ze zien me aankomen, the queen is in the house hahahaha.
Maar voor nu is het alleen de bedoeling dat ik opschrijf wat ik wil (zo kort en bondig mogelijk) en uitwerken doe ik met de maatschappelijkwerkster.
Dit maakt het gemakkelijker voor mij om te formuleren wat ik nodig heb.

Angelique je hebt helemaal gelijk, door mijn laatste bevalling heb ik een ppp/ppd ontwikkeld en ik ben gewoon schofterig behandeld in het UMCG door de verpleging daar.


Veerle huid op huid is erg belangrijk voor mij omdat ik dit bij mijn dochters pas rond dag 5 heb mogen ervaren, (ze waren het vergeten zelfs na 10x vragen van mij) maar als het wel (bijna) direct kan zou dat heel fijn zijn natuurlijk en prettig dat ze er van op de hoogte zijn.
En het hele plan is natuurlijk op basis van haalbaarheid.

Myself dat is ook wel een hele goeie, als het plan eenmaal de juiste toon heeft ga ik ook een motivatie toevoegen, ga dit direct bespreken als ik weer bij mijn maatschappelijkwerkster ben.
Ik zou een zorgplan op deze toon overigens ook niet hartelijk ontvangen dus de formulering gaat hoe dan ook drastisch veranderen.

Minou dank je, de jongste is idd niet op een prettige manier ter wereld gekomen.
Ze hebben me oa onder narcose laten gaan met het idee dat ik net mijn kindje had horen sterven in mijn buik en daarna totaal geen begeleiding gegeven toen ik weer bij kwam.
Ik was totaal gedesorienteerd en kreeg te horen dat ik wel eens naar mijn kind mocht vragen terwijl ik in eerste instantie helemaal niet meer wist waar ik was alleen dat mijn kindje dood was gegaan.
Wat achteraf niet klopte maar niemand die dat even duidelijk kwam bespreken met mij, ik hoorde iemand zeggen: je hebt een dochter en ze is op de kinderafdeling, je man is bij haar vind je dat goed?
Toen ik mijn ogen open had om te antwoorden was de spreker al weer weg, vragen over wat ze had kon ik niet stellen want er kwam ook niemand meer terug voor een half uur en ik voelde me de slechtste moeder op aarde want ik had niet direct naar mijn kind gevraagd.
En zo ging het 5 dagen door.
Dat dit zo gegaan is toen heb ik verwerkt maar ben vastbesloten dat het me nooit meer gebeurt zo, ik heb me letterlijk waardeloos en minder dan een mens gevoeld.
Juist door dit plan krijg ik het gevoel dat ik niet meer aan mijn lot overgelaten ga worden, dat ik ook gezien word na de bevalling.
De gyn zei: we gaan er voor zorgen dat jij je niet weer zo vreselijk eenzaam gaat voelen als bij je laatste bevalling.

Onsjanneke die omschrijving van jou vind ik heel mooi en het is de bedoeling dat ik samen met de maatschappelijkwerkster dit met alle punten ga doen, neem deze zeker mee.
Het is zeker dat ik een ks krijg, heb er 2 gehad dus geen andere opties meer helaas.
De hele lijst is zowiezo onder voorbehoud want ik weet heel goed wat er allemaal kan veranderen waardoor veel (of geen enkele) van mijn wensen uitgevoerd kan worden zoals ik wil.
Het is denk ik het belangrijkste dat ze me serieus willen nemen hierin door het plan te lezen en zover als mogelijk is te volgen.
Wat ik ook fijn vind is dat achteraf nog besproken kan worden wat volgens plan ging en wat niet zodat ik niet met vragen en onzinnige verwijten blijf zitten maar de verpleging/artsen de mogelijkheid hebben kort te formuleren waarom iets zo gegaan is (niet ter verantwoording maar ter informatie).

Wat ik me dus afvraag is: zijn er ook gewone dingen die 'normaal' in zo'n plan staan die ik niet zie door mijn eerdere ervaringen.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Cir  schreef op: 20-02-2012 16:48:13
Ik zie alleen één puntje van onduidelijkheid.
Bij je tweede punt, laatste zin: Ik word op de hoogte gehouden van..
Daar zou je nog bij kunnen zetten door wie je op de hoogte gehouden wil worden. Wil je dat de verpleging dat doet of gaat je man daar voor zorgen, zoiets.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Mieper  schreef op: 20-02-2012 20:55:03
Ik vind het juist heel erg goed dat je je wensen vooraf op papier zet en ook bespreekt.
Een bevalplan kan wat dwingend en veeleisend overkomen voor een lezer, maar dat vind ik het zeker niet hoor. Je moet wel heel duidelijk zijn, anders kun je het net zo goed niet doen.

Ik zou de punten over je oudsten in 1 punt combineren en niet mee beginnen. Of er helemaal uit laten. Verder zou ik het goed op volgorde zetten. Dus punten over de bevalling/ks eerst en daarna de punten van na de ks.

Toen ik mijn geboorteplan met mn vk besprak, zei zij bij een aantal punten dat dat voor hun heel vanzelfsprekend was. Maar voor mij was dat niet, aangezien het bij mn eerdere bevallingen (onder begeleiding van de ha) heel anders ging. Ze wisten daar nu wel precies hoe ik het graag wilde en de vk hield daar echt heel erg rekening mee tijdens mn bevalling. Zij wist hoe ik het wilde en ik wist dat ze dat wist: dat was al een rust op zich. Dus ik zeg: vooral je wensen kenbaar maken, ook als dat logische dingen zijn.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 21-02-2012 08:41:19
Succes!! Ik hoop dat ze na die van jou wel willen luisteren.
Mijn plan was nog veel erger,maar ze hebben zich nergens aangehouden,
En ze zijn op alle gebieden over mijn grensen heen gegaan.
Ik heb echt hel van een bevalling gehad daardoor.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Satekroket1  schreef op: 21-02-2012 08:58:03
Had je de vorige keer een spoedkeizersnee omdat het niet goed ging met je kindje?

Wanneer alles zonder complicaties verloopt en je kindje doet het goed, dan ligt ze/hij meestal snel in een wiegje naast jou.

Waarom kon je je kindje de vorige keer pas de 5de dag zelf vasthouden? Ging het met jou slecht? Of met jullie baby?

Paracetamol gewoon zelf meenemen. Heb ik ook gedaan. Ik wil geen verpleegkundige om een paracetamol vragen.
Wanneer je de eerste dagen morphine krijgt, dan is paracetamol een hele goede kombinatie om pijnvrij te kunnen zijn.

Heb je de vorige keer een klachtenbrief geschreven? De situatie besproken in het ziekenhuis?

Ga je weer naar het UMC?

Ik hoop voor je dat je een fijne bevalling zal krijgen!
En ik hoop voor je dat je de angst, dat het weer zo zal gaan, een beetje van ja af kunt zetten, waardoor je er dit keer van kunt genieten.

Een positieve ervaring nu is ook een kans om de vorige ervaring te verwerken.

En wees gewoon assertief. Niet vragen om dingen, maar gewoon zeggen ik wil nu mijn kindje zien, of ik wil nu kolfen, ik wil niet opstaan, ik wil nu pijnstilling. Dus niet mag ik iets tegen de pijn. Ik heb nu pijnstilling nodig.

Ik ben zelf verpleegkundige en heb ook op verloskunde gewerkt. Ik schrik van jouw ervaringen. Ik heb dit zelf nog nooit zo meegemaakt. De kraamvrouwen werden hier met veel respekt en zorg verpleegt.

 
Quote
RE: Bevallingsplan
Emv3  schreef op: 21-02-2012 09:05:57
Wellicht zou je ook nog een doula kunnene overwegen=
Of iemand anders die lekker assertief is

Kan mij heeel goed voorstellen dat je je nu heel druk maakt , kun je niet in een ander zioekenhuis geholpen worden=

Heel veel succes
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Ivy  schreef op: 21-02-2012 09:27:08
Zat hier even met tranen in m'n ogen je bevallingsverhaal te lezen. Wat heftig!

Ik heb geen ervaring met bevallingsplannen, maar denk dat je hierboven al wel heel veel bruikbare tips hebt gekregen.
Mijn zusje kreeg van haar vk een standaardlijst in te vullen waar, voor zover ik mij kon herinneren, eigenlijk al jouw punten wel aan bod kwamen. Behalve misschien dat van de paracetamol na afloop, maar ik denk dat er ook nog wel wat extra punten bij zaten.
Zou je misschien niet bij een vk bij jou in de buurt kunnen vragen of ze zo'n lijst hebben? Of misschien dat iemand die hier naar je kan sturen?

Ik wil je heel veel succes toewensen met het schrijven van je bevallingsplan en je natuurlijk voor straks alvast een hele goede bevalling toewensen!

 
Quote
RE: Bevallingsplan
Anne Mv 3  schreef op: 21-02-2012 09:27:30
Hoi Natasja,
Echt heel naar om te lezen hoe je laatste bevalling en de tijd daarna is verlopen. Wat ben je dan machteloos hè!
Ik kan me voorstellen dat je nu meer de regie in handen wilt hebben.

Wat ik in je stukje nog mis is de rol van je man.
Als je verwacht dat verpleegkundigen rekening zullen houden met je plan dan zijn je verwachtingen echt te hoog.
Er zijn heel veel goede verpleegkundigen die heel erg gericht zijn op wat jij als mens nodig hebt en er zijn hele goede verpleegkundigen die vooral heel erg gericht zijn om alles verpleeg-technisch gezien goed te laten verlopen.
Van te voren weet je niet wie je aan je bed krijgt.
Zorg daarom dat je man heel veel bij je kan zijn en dat hij voor jou kan op komen. Onze ervaring is inmiddels dat verpleegkundigen veel sneller reageren als een man rustig maar tegelijkertijd resoluut verwoordt wat zijn vrouw op dat moment nodig heeft. En hij moet zich in ieder geval nooit met een kluitje in het riet laten sturen: "geen tijd? oké, wanneer heb je wél tijd? prima, dan ben ik er om ... en dan kunnen we...."

Heel veel suc6!

Heel veel suc6!
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Blauwtje  schreef op: 21-02-2012 09:31:52

Quote Minou:
Als ik je lijst zo zie, is het enige wat ik kan denken: jij hebt een traumatische bevalling gehad en nu wil jij de regie.
Volgens mij heb je nu nog geestelijk heel veel last van de bevalling en nazorg.

Ik zou niet weten wat er meer zou moeten staan, ik denk dat dit de punten zijn die jou in het verleden zwaar zijn gemaakt.

Even een




Ik sluit me hier bij aan..

Zou je ms liever naar het Martini willen gaan?
voor jou
 
Quote
RE: Bevallingsplan
>monique  schreef op: 21-02-2012 09:47:12
op http://www.cicli.nl/
staat veel over hoe een bevallingsplan te maken en met voorbeelden.

hoop dat je er wat aan hebt.

 
Quote
RE: Bevallingsplan
Natasja  schreef op: 21-02-2012 09:50:08
Cir dat is een heel goed punt, weet niet wat daar wijsheid in is dus ga ik het er als vraag bij zetten, denk dat de mw daar beter inzicht in heeft.

Mieper dat ga ik zeker doen, ben eigenlijk in het wilde weg dingen neer gaan schrijven maar een duidelijke tijdens/na indeling is wel zo overzichtelijk.
Ik heb een aantal voorbeelden van wat ik niet meer wil meemaken met de gyn besproken en die zei ook al dat het meeste eigenlijk vanzelfsprekend was maar dat ik het zeker moet benoemen.

Sabje wat klote meid, heb zelf ook ervaren hoe funest het is als je niet gehoord of gezien wordt.
Hoop dat je het goed kunt verwerken allemaal.
Als ik het er moeilijk mee had keek ik altijd maar naar de dochter die ik in ruil voor die ervaring gekregen heb, daar zou ik alles voor doen, langzaamaan heeft dat het goed gemaakt voor mij.

Satekroket (ik krijg trek van jouw naam hahaha).
Ja mijn dochter is geboren met een spoed ks omdat haar hartje wegviel, achteraf had ze wel een hele diepe dip (50) maar is de hartslag nooit weggeweest, de elektrode was losgegaan maar dat wist ik niet.
Voor die tijd was er 1 vk en 1 verpleegkundige die hun best deden mij goed te begeleiden, de andere 24 die de verloskamer in en uit liepen gebruikten mij als oefenobject en studiemateriaal en zagen mij als persoon niet eens liggen.
Toen ik naar de ok moest is het afsnauwen begonnen.
Ik stond naast het bed en moest er in, maar door een piek in de doorlopende wee die ik had verstijfde ik helemaal en kon geen kant meer op.
Kreeg te horen dat ik wel op moest schieten en niet zo moest treuzelen...............oh of heb je een wee?
Na knikken van mij kreeg ik een duwtje waardoor ik in het bed belandde en zijn ze de kamer uitgeraced.
Met overstappen op het ok bed bijna hetzelfde, weer een piek, weer verstijven alleen nu werd er gezegd: Wat doe je nou je moet wel doorgaan, dit schiet ook niet op zo, heb je wel in de gaten hoe ernstig het is?
Kon nog net uitkermen; wee, en toen weer een duwtje en daar lag ik.
Mijn dochter heeft 3 dagen op de kinderafdeling gelegen, ik zag haar 2x per dag een half uurtje, door het infuusje kreeg ik zelf haar kleren niet uit, toen ze eenmaal op de kamer bij mij was lukte mij dit ook bijna niet, de bevalling had heel veel van mij gevergd (14 uur weeen waarvan 5 uur 1 doorlopende wee) en de narcose had er flink ingehakt.
Ik kon haar wel vasthouden maar uitkleden was teveel, kon niet lang blijven staan en op bed ging het al helemaal niet omdat mijn buik erg gevoelig was door het lostrekken van verklevingen van de ks van haar zus.
De kraamverzorgende die wij thuis hadden heeft mij naar bed gestuurd en mijn dochter naakt op mijn borst gelegd om even samen te rusten, kan het mens nog wel zoenen.
Ik had ook zelf paracetamol bij me, de tweede dag moest ik mijzelf wassen en zou hulp krijgen voor de lastig te bereiken plekken en dan zsm naar de kinderafdeling.
Om 7.30 kreeg ik een waskom, om 10.30 (na 15 bellen van mij) kwam er een boze verpleegkundige de afdeling op: Er is al 3x gebeld van de kinderafdeling waar mw. H blijft, oh u bent nog aan het wassen, nou dan zal ik u maar helpen dan kunt u gaan.
Inmiddels had ik mijzelf al gewassen maar zij wilde met het vieze en ijskoude water alsnog mij gaan wassen.
Toen ik aangaf dat ik al klaar was wilde ze weten wat ik nog op de afdeling deed dan (nog geen 24u na de operatie) en ik moest maar in een rolstoel naar mijn dochter als ik zelf niet kon lopen.
Tot die tijd had ik ook geen medicatie gehad dus nam ik zelf paracetamol in (hier had ik ook al een aantal keer om gevraagd) op dat moment kwam een andere verloskundige binnen die de 2 paracetamol die ze meebracht op mijn nachtkastje gooide met de woorden: Nou dan neem je deze er ook nog maar bij in. Op een hele boze toon.
Ik kon totaal niet assertief zijn, was nog helemaal in mijzelf gekeerd en begreep niets van de situatie, ik ben op de afdeling van mijn dochter heel ziek geworden van de inspanning van het zitten in de rolstoel, na 3x bellen of ik gehaald kon worden omdat het zorgelijk werd, heeft een verpleegkundige van die afdeling mij maar naar mijn kamer gebracht want het werd onverantwoord.
Daar kreeg ik te horen: u denkt zeker dat wij niets anders te doen hebben.
Na het bezoek aan mijn dochter kreeg ik heel veel pijn aan de wond, ze hebben me 3 uur laten wachten, ik had convulsies van de extreme pijn maar nog gingen ze in discussie of morfine wel mocht een dag na de ks, na 4 uur kreeg ik de pijnstilling die ik nodig had omdat ik de paracetamol die ze me opdrongen er direct weer uitkotste.
En zo ging dat maar door en door.
Ik was dan ook dolblij dat ik naar huis mocht maar de schade had ik mezelf al aangedaan door me alles aan te trekken.
Na 6 weken heb ik de afdeling gebeld voor nacontrole en omdat ik een dikke bult in mijn buik had.
De gyn in opleiding die ik aan de telefoon kreeg zei: we hebben het heel erg druk dus vind je het nodig om te komen?
De bult werd afgedaan als een cyste en zo mocht ik naar huis.
Achteraf was het een littekenbreuk die me mijn leven had kunnen kosten, ontstaan door het te snel en te intensief mobiliseren na de ks.
Ik heb geprobeerd de dingen te bespreken in het ziekenhuis maar tegen de tijd dat ik ver genoeg uit mijn psychose was werd er niet meer geluisterd, dat was al zo'n tijd geleden dat het tijd werd het te verwerken en achter me te laten, zo erg kon het niet geweest zijn volgens hen, op mijn brief heb ik nooit reactie gehad, dus nee ik ga nooit meer in het UMCG bevallen.
Het ziekenhuis waar ik nu loop wilde mij vanwege bepaalde gezondheidsproblemen bij mij eerst wel doorsturen maar na mijn uitdrukkelijke verzoek dit niet te doen is besloten dat ik blijf waar ik ben gelukkig.

Emv3 hopelijk helpt dit plan om mij assertief te maken/houden in het ziekenhuis.
Het zal zeker helpen mijn man voor me op te laten komen als dit nodig mocht zijn omdat hij veel duidelijker heeft wat mijn wensen zijn.
Ook vraag ik iig mijn moeder en/of zusje in de buurt te blijven zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en ingrijpen waar ik dat niet kan.
Gelukkig ben ik al bij een ander ziekenhuis (wel in samenwerking met het UMCG maar heel ander beleid en behandeling merk ik).

Pfff sorry voor het lange verhaal, heb blijkbaar behoefte mezelf te verklaren hahahahaha, maar zo is het misschien duidelijker waarom ik erg aan dit plan hang.
Dit is nog niet eens de helft maar genoeg zo, gelukkig is mijn prachtige meisje gezond en geweldig, en als ik het weer zou moeten doen om haar te krijgen zou ik het zo doen.
Maar dit is een ander kindje en een andere bevalling en dit moet gewoon goed gaan, ook al denk ik maar dat ik de regie heb, dat zal al heel wat schelen.

Groetjes Natasja
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Anne Mv 3  schreef op: 21-02-2012 19:40:01
Het is altijd heel dubbel hè, aan de ene kant ben je een leeuwin wat betreft de zorgen voor je kind maar net na zo'n bevalling is het verschrikkelijk lastig om assertief te zijn.
Die hormonen, zwakte, emoties - noem maar op!
Het lijkt me in jouw situatie dan ook het prettigste als er zoveel mogelijk iemand bij je kan zijn in het ziekenhuis, je man, zus, moeder. Iemand die voor je opkomt en iemand die je net dat beetje extra zorg kan geven wat ze je in het ziekenhuis niet kunnen (of willen?) geven.

Blijf het vooral lekker van je af schrijven!
Het is bij ons niet zo heftig geëindigd maar ik heb inderdaad ook wel de ervaring dat ik niet echt respectvol en meevoelend behandeld werd. Ook de frustratie achteraf naar ons kind toe, dat hij 'last' had van de bevalling vond ik ook erg moeilijk.

 
Quote
RE: Bevallingsplan
_sas_  schreef op: 21-02-2012 20:46:45
Pfoe, wat een verhaal. Ik kan me heel goed voorstellen dat jij een duidelijk plan opstelt en als je aangeeft hoe traumatisch je vorige bevalling was, kan ik me niet voorstellen dat het ziekenhuis je plan verkeerd oppakt. Goed van je dat je het heft zelf in handen neemt. Het lijkt me inderdaad ook goed om telkens iemand bij je te hebben om assertief te zijn.

Ik heb vorig jaar ook een keizersnede gehad aangezien mijn zoontje steeds dipjes had in zijn hartslag. Gelukkig is dit gewoon met de ruggenprik gebeurd, zodat ik alles wel mee heb kunnen maken. Het proces naar de keizersnede toe (ik zou aanvankelijk vaginaal bevallen) ben ik wel tevreden over. Daarna wat minder, maar lang niet zo erg als jij. Het niet serieus genomen worden herken ik echter wel en ik liet me ook wel aankletsen dat ik het allemaal niet wist (1e bevalling). Bij mij was de ruggenprik onvoldoende, maar dat geloofde men niet, totdat ik haarfijn vertelde waar ze sneden.... Toen kreeg ik wel snel wat bijgespoten. Ik kreeg mijn zoontje gelukkig wel bij me, maar moest daarna alleen naar de verkoever (volgens mij is dit normaal). De tijd erna op de afdeling heb ik als moeilijk ervaren. Hoewel ik weet dat verpleegkundigen het druk hebben, vond ik dat ik veel werd afgesnauwd en aan mijn lot overgelaten, terwijl ik gewoon echt nog niet alles kon. De eerste nacht bijv. lieten ze de ruggenprik erin zitten en kon ik dus echt mijn kindje niet zelf oppakken voor een voeding. Ik kreeg toen boze gezichten dat ik te vaak wilde voeden (onzin bij borstvoeding). Daarbij werd gezegd dat ik kleinzerig was toen ik om pijnstilling vroeg nadat de ruggenprik 18 uur na de bevalling was uitgewerkt en ze me geen andere pijnstilling hadden gegeven. Ze vonden dat ik maar op moest staan een een stuk moest gaan lopen Uiteindelijk na veel gemopper heb ik morfine gekregen en daarna kon ik het goed oppakken met paracetamol. Ik voelde me echt een zeurpiet. Pas toen ik thuis was (36 uur na de keizersnede; erg snel dus) met een hele lieve kraamverzorgster en de huisarts langskwam en opmerkte dat hij me sterk vond, zoals ik alweer op de been was, kwam het besef dat ik misschien helemaal geen kleinzerige zeurpiet was, maar dat de verpleging gewoon bot was.

Zoals ik al zei, dit (mijn gedeeltelijke verhaal) is niks vergeleken met jouw verhaal, maar ook ik zou bij een volgende zwangerschap zeker een bevallingsplan schrijven. Ik vind het goed dat je het doet en wilde nog even zeggen dat ik je super sterk vind dat je er weer voor gaat na zo'n k-bevalling.

Ik hoop dat je dit keer een mooie ervaring zult hebben!
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Mama_anja  schreef op: 23-02-2012 17:46:33
ik heb een goede ervaring met het geboorteplan in het umcg ze hebben zich er aan gehouden
tot de keizersnede gedaan moest worden die was met spoed en niet gepland omdat ik onwel werd en ze nynke niet meer konden vinden (hartje ) die was gewoon zo laag dat er niet gewacht kon worden

dus zou hem gewoon indienen en met je gyn over leggen of dit wel haalbaar word

ik had oa in het plan

geen studenten aan men bed ( tis umc )
en die heb ik niet gezien

zelf bepalen waneer ik aan bijv de ruggen prik toe ben ( moet namelijk met ruggenprik bevallen)

wou een tv ( nou die hing er toen toevallig)

tis tot aan de keizersnede gegaan zoals ik wou

nynke is na 24 bij mij op de kamer gekomen
ik zat met dag 2 al onder de douche ( wou ik zelf )
en ben met de 5e dag naar huis gegaan ( moet van wege mijn medische geschiedenis zelf al 2 dagen ter observatie blijven) dus 3 dagen geweest
en dat alles omdat ik een plan had
had ook vaste verpleging op de afdeling gyn en kraam of dat nou toevallig was
en ging met bed en al naar de neo
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Emv3  schreef op: 16-03-2012 12:19:45
Ik was erg benieuwd of je inmiddels een plan klaar hebt en hoe het nu met je gaat..
Ik kan mena het lezen van je verhaal heeeeeeeeeeeeeel erg goed voorstellen dat je zo een plan hebt gemaakt..
Ergens neem je de term psychose op ik neem aan dat je dat niet zelf "echt"had..
Want als ik je verhaalleesdan kan ik alleen maar denken logisch dat jij je zo Klk gevoeld hebt.

nou hoe dan ook sterkte!
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Natasja  schreef op: 16-03-2012 12:37:54
Ja ik heb echt een psychose gehad na/door de bevalling van de (nu nog) jongste.
Ik had wanen dat ik mijn familie moest redden van een vreselijke epidemie die 3 jaar naar de geboorte van onze dochter zou beginnen.
Daarvoor nam ik maatregelen zoals absurde voorraden aanleggen en plannen opstellen voor een soort 'schip' waarin wij veilig zouden zijn.
Niemand kon voor mijn kinderen en gezin zorgen alleen ik, kon niets meer uit handen geven uit angst dat ze achter mijn plan zouden komen en me zouden stoppen waardoor we allemaal zouden sterven of erger nog zouden de-evolueren tot een soort holbewoners.
Door medicatie is dit gelukkig minder erg geworden en langzaam kwam ik weer in de realiteit en ging zien hoe absurd dit allemaal was.
Nu kan ik er vreselijk om lachen maar toen was het bittere ernst helaas.

Mijn plan is voor mij af.
Helaas heb ik geen afspraak meer gehad met de maatschappelijkwerkster maar ik heb het concept aan mijn gyn laten lezen en zij wil niet dat er nog aan veranderd wordt.
Het is juist heel duidelijk zo omdat het zo direct geschreven is.

Dit is mijn plan:

Dit plan en de inhoud zijn voortgekomen uit de ervaringen tijdens en na mijn laatste bevalling.
Deze waren dusdanig traumatisch voor mij dat ik een postpartum psychose/depressie heb ontwikkeld.
Om herhaling te helpen voorkomen is dus dit plan.


Ik weet dat dit geboorteplan uitsluitend richtgevend is. Wanneer er toch moet worden afgeweken van mijn voorkeuren wil ik graag dat dit wordt besproken met mijn man en mij. Mijn man is op de hoogte van mijn wensen wanneer ik niet aanspreekbaar ben, is hij het aanspreekpunt. Mijn partner is ook diegene die er over zal waken dat mijn wensen worden gerespecteerd.

Tijdens:
Mijn man is in de ok tijdens ks.

Tijdens ks wil ik weten wat er gebeurt, niet iedere snede maar of er ‘complicaties’ zijn zoals verklevingen ed., redenen waarom de ingreep langer zal duren dan verwacht.

Na:
Kindje wanneer mogelijk zsm huid op huid (liefst direct na geboorte) als de ok lang gaat duren voor mij evt huid op huid bij mijn man.

Baby en man blijven zoveel mogelijk bij mij (op recovery).
Indien niet mogelijk door omstandigheden blijft man bij baby en familielid bij mij.
Ik word dan op de hoogte gehouden van conditie en behandeling (door man/familie/verpleging?).

Bij volledige narcose wil ik mijn man en kindje bij me hebben tijdens het
ontwaken.

Dochters zijn onder familiebegeleiding (moeder, zus, schoonzus) in het ziekenhuis aanwezig tijdens ks.
Mijn dochters wachten na de ks op mij in de ruimte waar ik ga verblijven zodat wij eerst, als gezin, rustig kennis kunnen maken met de baby.

Geen inloop of heen en weer geloop van verpleegkundigen ed. Ik krijg en neem mijn tijd en rust om mijn kindje te leren kennen en het voeden zelfstandig op te starten.

Verblijf:
Als baby op neo/kinderafdeling ligt wil ik regelmatige updates (als/zolang ik er zelf niet heen kan) en een bezoekschema zodat ik zoveel mogelijk bij baby kan zijn zonder steeds te hoeven vragen daarom en ik weet waar ik aan toe ben.

Indien mogelijk wil ik graag alleen liggen na de ks ivm eerder doorgemaakte ppp/ppd.

Tijdens het ziekenhuisverblijf wil ik dat mijn kind bij mij op de
kamer blijft dag en nacht.

Ik wil niet dat mijn kind zonder mijn toestemming naar een andere kamer gebracht wordt ook niet voor een hielprik o.i.d.

Ik geef borstvoeding en voed bij met kunstvoeding op eigen inzicht en aangeven, ik ga hierover geen discussie aan, tips zijn altijd welkom.

Vanwege eerdere nare ervaring wil ik niet onaangekondigd/ongevraagd aangeraakt worden.

Ik slik extra paracetamol in eigen beheer en op eigen inzicht en verantwoording.

Ik wil niet hoeven smeken om extra pijnstilling (dag na ks) en ook niet afgescheept worden met paracetamol. Ervaring leert mij dat dit niet voldoende is en ik wil hier serieus in worden genomen.

Mobiliseren op mijn eigen tempo zonder druk, misschien heb ik een dag langer rust nodig (ervaring eerdere sectio’s), dit voel ik zelf heel goed aan, lange transfers niet te snel in rolstoel.

Ik wil zo snel als verantwoord is naar huis.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Mama_anja  schreef op: 16-03-2012 13:18:47
het meeste wat je heb word in het umcg standaard gedaan
ik heb de 1e 2 dagen morfine prikken gehad daarna parcetamol
nynke heeft op de neo gelegen mocht tijdens bezoektijden met bed en al heen ( bezoek is 3 x per dag voor de ouders ) tussen door mocht ik bellen naar ze om te weten hoe het ging

nynke namen ze snachts alleen mee naar de baby kamer als ik dit zelf wilde en kwam met de volgende voeding terug en namen ze weer mee als ik dat wilde ( nynke krijste de eerste nachten de hele boel bij elkaar )

hielprik zal waarschijnlijk als jij snel naar huis kunt thuis gedaan en anders gebeurt het op de kamer waar je bij bent

in principe is volgens mij alles wel te regelen is s6t er mee
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Natasja  schreef op: 16-03-2012 14:20:38
Bij mij is dit in het UMCG dus allemaal niet gebeurd helaas.
Ik ga nu in het Scheperziekenhuis in Emmen bevallen en het meeste is daar ook standaard maar moest het wel benoemen omdat dit 'pijnpunten' zijn voor mij.
Voel me een stuk geruster over de hele bevalling omdat ik zo serieus genomen word.
Ze wilden me in het UMCG zelfs dwingen mijn dochter naar de babykamer te laten brengen omdat ze 's nachts 3x voeding wilde en dat vonden zij te vaak dus vandaar dat dit soort dingen ook benoemd worden.
De hielprik moest ik als moedertje maar niet meemaken want daar konden moedertjes niet tegen met hun hormoontjes (letterlijk zo gezegd) en daar gingen ze met mijn kind terwijl ik nog aangaf dit niet te willen en zelf mijn dochter vast te willen houden tijdens de hielprik.
Er is toen gewoon heel veel fout gegaan, nu heb ik iig houvast en iets om op terug te vallen mocht er iets 'mis' gaan in mei.
Ik wil er echter van uit gaan dat het allemaal helemaal goed gaat komen en mijn plan steunt me daarbij.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Lisette  schreef op: 16-03-2012 14:43:18
Ik heb niet alle tips gelezen,maar misschien nog 1 tip...

Ik werk als gespecialiseerde verpleegkundige op de verloskamers en kraamafdeling en wat wij erg fijn vinden als er iemand komt met z'on voorgeschiedeins is een uitgebreid gesprek met iemand van de afdeling.

Bij ons krijgen de mensen een gesprek met de teamleiding en deze communiceert het gesprek naar de verpleegkundige,zodat wij ook weten wat we kunnen doen om de kraamtijd zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen. Zo weten we alvast dat er iemand komt met een bevalplan en dan houden we daar rekeing mee.

Heb je geen opnamegesprek op de kraamafdeling waarin je dit ook kunt bespreken?

Ik wens je een goede bevalling!
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Natasja  schreef op: 16-03-2012 15:07:26
Goeie tip Lisette, dank je.
De bedoeling is dat dit via de maatschappelijkwerkster gebeurd maar die is mij een beetje vergeten lijkt het.
Geeft niets maar ga het iig aankaarten bij mijn gyn en ook weer bij de mw als ik haar weer spreek.
Het is ooit wel genoemd maar was het eigenlijk alweer vergeten.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Emv3  schreef op: 16-03-2012 15:35:10
nou duidelijk toch?
Heb je tot nu toe een goede zwangerschap?
Misschien er over heen gelezen maar hoe ver ben je nu?
ik hoop dat je nu een fijne bevalling hebt.
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Mama_anja  schreef op: 16-03-2012 20:27:00
dan zie je dat iedereen het anders mee maakt helaas met pech voor jou ik hoop echt dat jou bevalling nu beter verloopt

 
Quote
RE: Bevallingsplan
Sara Niet Ingelogd  schreef op: 16-03-2012 20:47:28
heel veel sterkte meid en ik hoop voor je dat het gewoon gaat meevallen. Ik heb ook een spoedkeizersnede gehad en heb me (gelukkig) niet zo gevoeld. Ik vond dat ik alleen lang moest wachten voordat ik de ok in kon en dat het lang duurde voordat ik weer opgehaald werd uit de recovery. En ja overstappen naar een bed als je een ruggenprik hebt gehad, gaat niet lukken
Ik ben op vrijdagmiddag geopereerd en ben pas op maandag uit bed gekomen. Drain is er op zondag uit gegaan, net als mijn morfine pomp. Op maandag is mijn katheter eruit gegaan. Ze wilden dit zondag doen, maar ik zag het nog echt niet zitten om al uit bed te komen. Ze hebben me net voor de operatie al paracetamol gegeven zodat ik het kon opbouwen. Nadat de morfine eruit is gegaan heb ik naproxen en paracetamol gekregen. Op woensdag ben ik ontslagen (zou eerst dinsdag zijn, maar dat ging echt nog niet, heb ik duidelijk aangegeven) en heb sinds toen eigenlijk geen paracetamol meer gebruikt. Vanaf maandag ben ik dus per rolstoel naar de couveuze afd gegaan. Ik heb goede begeleiding gehad in hoe ik me moest bewegen (ademen, uit bed komen etc) ook met kolven prima begeleiding. Het MMC in Veldhoven is echt super.
Ik vind het wel goed dat je in ieder geval weet hoe je het wil, maar wat gezegd is , maak een alvast een afspraak op de afdeling waar je komt te liggen en maak je angsten kenbaar zodat zij ook al wat voorbereid zijn.
Heel veel succes en geniet nog van je zwangerschap
 
Quote
RE: Bevallingsplan
Emv3  schreef op: 17-03-2012 00:23:21
Ik vind het wel goed dat je in ieder geval weet hoe je het wil, maar wat gezegd is , maak een alvast een afspraak op de afdeling waar je komt te liggen en maak je angsten kenbaar zodat zij ook al wat voorbereid zijn.


Datvind ik een supertip!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Bevallingsplan
Naam
Bericht