Menu
 

Topic:

Je kind en haar/zijn smartphone

Mvl&d  schreef op: 06-02-2019 00:00:57
https://nos.nl/artikel/2270599-helft-ouders-denkt-te-weten-wat-kind-op-smartphone-doet.html


Weten jullie wat je kind op zijn of haar smartphone doet? Van mijn oudste (15) weet ik dat ze 'm vooral gebruikt om te kletsen en te instagrammen. Mijn jongste (11) kijkt voornamelijk life hacks op knutselgebied om er vervolgens mee aan de slag te gaan.
En hebben jullie regels? Hier is het sowieso regel dat de telefoon beneden blijft als ze gaan slapen. (ik neem 'm zelf ook niet mee trouwens)
 
Quote
Navigatie
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Mv E.l.s  schreef op: 06-02-2019 00:26:17
Van mijn 2 oudste dochters weet ik het niet, 16 en 18. Zij nemen de telefoon mee naar boven en ik vertrouw ze volkomen, bemoei me er niet mee. Bij mijn zoon van 15 ligt dat anders, hij moet hem beneden laten. Hij is veel ontvankelijker voor allerlei prikkels en lijkt het stiekem wel prettig te vinden dat we daar regels in stellen, rust.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Femke  schreef op: 06-02-2019 08:11:20
Ik kan niet in de telefoon van mijn oudste, bijna 14, wel mag ik er in kijken als ik het niet vertrouw, maar dan kijken we samen en was eigenlijk alleen in het begin vd brugklas, dat was ook niet een fijne klas. Mijn jongste is bijna 11 heeft sinds kerst mijn oude mobiel en daar kan ik wel in maar die appt nog vaak naast me op de bank en dan gluur ik vaak mee, ook naar wat hij op YouTube kijkt. Daar stoor ik mij meer aan, bepaalde gamers kijkt hij graag en daar wordt flink in gevloekt altijd... Dus daar moet ik soms wel thuis wat van zeggen
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Juudje  schreef op: 06-02-2019 08:30:18
Van oudste van 16 kijk ik er niet meer op, in de brugklas nog wel 's en op de basisschool, maar toen was er vaak gezeik in die groepsapps van de klas. Hij kijkt vooral flimpjes en luistert veel muziek erop. Af en toe een spelletje en veel discordgesprekken.

Jongste van 11 kijk ik eigenlijk ook niet meer zoveel op (bijna nooit meer eigenlijk) toen ze op insta en tiktok (of hoe schrijf je dat haha) enzo wilde hebben we duidelijk regels gemaakt, alleen prive account en alleen vrienden die je echt kent die het kunnen zien. Als er iets is van een ruzie komt ze zelf wel naar me toe en proberen we er samen uit te komen.

Verder kijkt ze vooral veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel filmpjes op youtube en insta. En ook idd knutsel/teken filmpjes om het dan na te gaan doen. En ze is ook gek op makeup filmpjes.... probeert ze ook uit haha, maar verder dan haar kamer komt dat niet, ze veegt het er ook heel snel weer af
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Sammy  schreef op: 06-02-2019 08:37:28

Tegenwoordig niet meer, kinderen zijn 19 en 16...


Maar toen ze jonger waren, ja dan hielden we dat wel in de gaten. Kwam overigens mede omdat er in die tijd veel geharrewar was binnen de whatsapp groep van de klas. Ik vind het niet fijn als mijn kinderen voor via zo'n app voor rotte vis uitgemaakt worden, maar andersom uiteraard ook niet.

Toen de kinderen een Facebook account wilden hebben we ook als regel ingesteld dat ze ons als vriend toevoegde. Niet om op hun huid te willen zitten. Maar op afstand een beetje mee konden kijken hoe ze zich op social media gedroegen. De oudste nooit problemen mee gehad. De jongste moesten we heel soms een klein beetje bijsturen. Dan had hij iets gepost wat eigenlijk wat onhandig was. We bespraken dan even met hem hoe hij zijn post bedoeld had en hoe zijn post daadwerkelijk overkwam.

We zijn er eigenlijk altijd heel open en eerlijk over geweest tegenover de kinderen. En vind het ook eigenlijk niet direct een schending van hun privacy. Wij keken altijd even samen er naar en waar nodig spraken we er samen over. Kinderen krijgen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd een telefoon. En ik vind dat het best noodzakelijk is om hier als ouder enige begeleiding bij te geven. Leer je kinderen dat een geschreven woord soms heel anders overkomen kan dan een gesproken woord. En je soms, vaak volledig onbedoeld, anderen kan kwetsen. Ik heb de kinderen er ook altijd op gewezen dat ze voorzichtig moeten zijn op social media in wat ze delen, posten en reageren.

 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 06-02-2019 09:39:15
Zoon van 15 heeft FB en insta maar het boeit ‘m niks. 
Kijkt nooit op FB ( 1x in het halfjaar ofzo) en kijkt soms op insta maar posten echt nooit.

whatsapp , hij heeft 200 ongelezen berichten 😂😂, hij stuurt alleen als het noodzaak is ( kun je mij halen enzo 😂)

hij kijk afentoe you tube op de iPad ( vindt hij beter, groter scherm) en thats it.
oja soms speelt clash of clans.

dochter van 11 heeft net een maand een iPhone 6. Heeft 30 spellen , maar heeft geen FB of insta. Ze vraagt er niet om dus ik geef het haar ook niet.

ze kijkt ook you tube ( fam. Bellinga ofzo?? En playmobil ( fam.Huizer ofzo?) of ze kijk Zapp.

erruugg onschuldig nog.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Suus  schreef op: 06-02-2019 11:00:37
Wij hebben inmiddels regels want beide kids (15 en 11) lijken vast geplakt aan dat ding en er was/is geen normaal gesprek mogelijk.

Uit school en in de ochtend een half uur, na je hw en het eten nog een half uur. Hij mag niet mee naar boven.

In het weekend heeft de oudste een extra half uur, de jongste niet en ook niet in de avond omdat hij gametijd heeft.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Miepie1972  schreef op: 06-02-2019 14:10:09
Mijn oudste is 12 en laat mij heel vaak zelf mee kijken op haar mobiel. Dan wordt er in de groepsapp iets gezegd en dan vraagt ze aan mij of en hoe ze daar evt op kan reageren. Ze is zelf af en toe nogal onzeker en twijfelt dan wat ze moet zeggen. Prima! 
Of als ze gekke dingen tegenkomt, laat ze het ook altijd zien. Geen geheimen dus😉
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Wanouk  schreef op: 06-02-2019 17:45:49
Dochter van bijna 14 zit aan haar telefoon geplakt,  ze kijkt you tube filmpjes over make up of haarverzorging.  Verder is het Spotify en luisterboeken. 
Whatsapp is haar grootste vijand,  ze heeft er een hekel aan en heeft soms wel 800 ongelezen berichten. 
Groepsapp is altijd zoveel onzin! 
Ze heeft wel Facebook en insta, maar doet er niets mee. 

Jongste van 11 kijkt you tube,  game filmpjes,  Enzo Knol of voetbalfilmpjes. Hij heeft ook Facebook en insta maar doet er weinig mee. 
Whatsapp gebruikt hij wel,  maar alleen met zijn vrienden. Als hij weer eens wordt bijgevoegd bij een groepsapp,  weet hij niet hoe snel hij er weer uit moet  al die onzin,  zegt hij😂😂
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Mv5  schreef op: 06-02-2019 20:15:40

Hier hebben mijn kinderen pas een mobiel gekregen toen ze naar de middelbare gingen. Inmiddels zijn ze 21, bijna 20, 17, 16 en 15. 
Bij de oudste twee waren het in het begin nog niet eens smartphones. Heb ik nooit gecontroleerd. Bij de rest trouwens ook niet.
Wel toen ze een telefoon kregen even een op een een gesprekje met ze gevoerd over hoe je te gedragen 'online', dat geschreven tekst wel eens anders over kan komen dan bedoeld en dat ze daar rekening mee moeten houden. Heb ook gezegd dat als ze zich ergens niet prettig bij voelen wat online gebeurt, dat ze dat dan altijd kunnen bespreken zodat we het samen op kunnen lossen.
Nog nooit problemen gehad. Wel veel onzingeneuzel in appgroepen hoor ik. Zegt iemand dat een cijfer op magister staat, gaat heel de klas laten weten wat ze hebben.
Godzijdank hebben ze geen van allen iets met vloggers en gamen. Ik kan vloggen onmogelijk een baan vinden en ook totaal niet maatschappelijk relevant (die enzo knol bijvoorbeeld, wat boeit het nou wat die gast doet in zijn leven, het is toch totaal niet spannend of zo?) en ik heb daar thuis een mening over. 
Ik controleer dus niet wat ze doen, maar vraag wel af en toe waar ze mee bezig zijn, gewoon uit interesse. Het telefoongebruik loopt hier gelukkig niet de spuigaten uit. Ze hebben genoeg andere dingen te doen zoals huiswerk, sport, bijbaantjes, afspreken, etc.

 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Mv5  schreef op: 06-02-2019 20:33:05
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2270679-kinderen-tracken-geen-goed-idee-ze-moeten-juist-buiten-de-lijntjes-kleuren.html?fbclid=IwAR1uf74nmgGAkTIBdqDRvKxiCJLjfqz7Zl4fH_Mp5ChCclhJsSvSKuiV5A8

Er zijn dus steeds meer ouders die helemaal gek zijn geworden...
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Mvl&d  schreef op: 06-02-2019 23:22:47

Quote :
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2270679-kinderen-tracken-geen-goed-idee-ze-moeten-juist-buiten-de-lijntjes-kleuren.html?fbclid=IwAR1uf74nmgGAkTIBdqDRvKxiCJLjfqz7Zl4fH_Mp5ChCclhJsSvSKuiV5A8

Er zijn dus steeds meer ouders die helemaal gek zijn geworden...Vorig jaar ging mijn jongste dochter samen met een vriendinnetje naar Tinadag. Mijn oudste dochter liep er ook rond met vriendin. Tinadag is nou juist zo'n dag dat je je kinderen bij dat park dropt en zelf lekker iets anders gaan doen. Er zijn namelijk alleen maar rondrennende gillende meisjes.   Maar de ouders van het vriendinnetje vonden het toch wat te spannend en hadden zo'n tracking op de telefoon van hun dochter geinstalleerd. Wat tot grote paniek leidde. Want dan zagen ze dat ze zomaar opeens in het naastgelegen bos rondliep. Of ze was van de radar verdwenen. Dus gingen ze dochter steeds bellen. Maar die voelde zich juist die dag al echt groot, dat ze dit zonder ouders deed. Dus die reageerde dan zwaar geirriteerd dat ze nu toch echt geen tijd had want ze was net aan de beurt voor een handtekening of ze ging net die gave attractie in. Doen ze dus nooit meer haha.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 07-02-2019 11:00:51
Ik heb ook geen zoek je iPhone van m’n man en kids.
m’n collega wel. Haar dochter zit in a’dam op school. Toe zag ze via die tracker dat dat meisje in de primark liep. Belde ze dat arme kind op: zit je in de primark? 

Dat zou ik dus echt niet willen. Ze moeten dingen kunnen doen die je als ouders niet hoeft te weten!
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Wanouk  schreef op: 07-02-2019 15:34:02
Mijn dochter heeft zelf live 360 op haar telefoon ( en op de mijne) geïnstalleerd.  
Ze heeft dat in de tijd gedaan dat die puber meisjes verdwenen/vermoord werden. 
Ze vindt het wel makkelijk en wil het er niet af halen. 
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Myself  schreef op: 08-02-2019 10:34:22
Zolang we er zelf geen aanleiding voor hebben, kijken we niet in hun telefoons, dat is hun privacy.
Maar mocht er een reden zijn waardoor we nieuwsgierig worden, ander gedrag of misschien via derden iets horen, zullen we dat wel doen.

Ik weet niet hoe het precies heet, maar hebben wel geïnstalleerd dat wij een sos-melding krijgen als ze een paar keer op de aan/uit knop duwen.
Gebeurde 1e jaar regelmatig dat we een sos kregen,dochter was nogal eens mis met de volume knop.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Debbel79  schreef op: 10-02-2019 16:44:46
Hier is de oudste (13) vergroeid met haar telefoon. Constant dat ding in haar handen. 
Ik vind het echt heel ernstige vormen aannemen bij de jeugd. 
Normaal communiceren lijkt steeds moeilijker te gaan. Ze zitten in een bubble, zijn er maar half bij als je in gesprek bent. 
Bij ons waren de vrijdagavond altijd gezellig. Wat lekkers op tafel, iets leuks op tv, gezellig als gezin samen. 

Maar dit was de laatste tijd ver te zoeken. Dochterlief zat voortdurend in haar telefoon of zelfs boven met haar telefoon. 
En een grote mond, niet normaal. Cijfers kelderde naar beneden. Er leek nog maar 1 ding belangrijk: die telefoon. 

Na de zoveelste aanvaring was ik het spuugzat en heb een app geïnstalleerd waarbij ze een limiet aan schermtijd heeft. 2 uur per dag, daarna springt ie automatisch op een block. 
In het begin drama queen eerste klas natuurlijk, maar na een week gaf ze aan dat ze het een verademing vond! Ze voelde zich niet zo opgejaagd en de drang om die telefoon te pakken was ook weg. 
Ze werd rustiger, voegt zich weer bij het gezin en haar cijfers schieten omhoog. 
Op haar eigen verzoek is het limiet nu zelfs nog verder terug gebracht naar 1 uur per dag. 

Wat een rust, en het allerbeste van alles... We hebben onze dochter weer terug!
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Debbel79  schreef op: 10-02-2019 16:45:51
Oja, en ja ik kan in haar telefoon. Dat vind ze prima. 
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
K  schreef op: 10-02-2019 20:35:39
Mijn oudste zoon van bijna 15 is vergroeid met zijn telefoon: Snapchat & insta &  WhatsApp lijken zijn dag op elk vrij moment te bepalen. 
Nu zit hij in 3VWO, traint 5-6 keer per week voor zijn sport en speelt ook gitaar. 
Hij is geen gamer en zijn cijfers zijn goed. Dus hebben we het erover als zijn planning onder druk komt en verder mag hij zijn gang gaan. We kijken niet meer in zijn telefoon, maar hij mag zijn code niet veranderen zonder dat wij het weten. Afspraak is dat wij kijken als we er een aanleiding voor zien en bespreken dit dan achteraf. 

Jongste zoon van 12 heeft een telefoon, maar is daar weinig mee bezig, echt alleen functioneel (naar school fiets afspraken maken) Hij gebruikt whatsapp het meeste en heeft een insta account. Zijn tijd zit veel meer in filmpjes op YouTube en Netflix op de iPad. Ook hij sport veel, speelt piano en ook zijn cijfers in de vwo brugklas zijn goed. Gamen doet hij met vlagen, meestal in de vakanties met andere kinderen samen. 
Bij hem kijk ik nog af en toe, omdat hij soms onhandig formuleert in groepsapps. 
Dat vindt hij prima omdat hij zich daar ook biet altijd bewust van is en we altijd dan even samen!kijken naar hoe hij beter kan verwoorden wat hij wil zeggen zonder dat mensen hem verkeerd zouden kunnen begrijpen.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 11-02-2019 19:07:57
Dochter van 11 had vandaag studiedag maar ik moest werken.
M’n man bracht haar naar opa en oma, maar ze was d’r telefoon vergeten . Boeit d’r dus niet veel.

ze heeft lekker geknutseld en gekookt. En opa en oma vonden het stiekem wel prima dat die tel niet mee was 😂
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Ans Mv J.k.d  schreef op: 13-02-2019 12:20:43
Bij beide zoons mag ik in hun foon kijken de oudste doet er niet zo heel veel mee op sociale media hij speelt er voornamelijk spelletjes op en stuurt alleen berichtjes naar mij of zijn broertje de middelste zoon moet ik wel in de gaten houden op sociale media niet omdat hij iets verkeerd doet maar omdat hij in groepen werd gezet waar hij liever niet in wilde. Maar ook vanhem mag ik in zijn foon kijken.

@Debbel welke app heb je daarvoor gebruikt?
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Debbel79  schreef op: 13-02-2019 18:34:51

Quote Ans mv J.K.D:
Bij beide zoons mag ik in hun foon kijken de oudste doet er niet zo heel veel mee op sociale media hij speelt er voornamelijk spelletjes op en stuurt alleen berichtjes naar mij of zijn broertje de middelste zoon moet ik wel in de gaten houden op sociale media niet omdat hij iets verkeerd doet maar omdat hij in groepen werd gezet waar hij liever niet in wilde. Maar ook vanhem mag ik in zijn foon kijken.

@Debbel welke app heb je daarvoor gebruikt?Grownhub heet die app
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Amy-mv2  schreef op: 13-02-2019 23:27:25
Ook hier vastgegroeid aan de smartphones en anders wel aan chromebook of laptop.

1 kind doet alles met 1 hand of een half oog, want phone vast en/of scherm kijkend.
Ander kind lijkt tegen ons te praten, maar blijkt dan met vrienden te kwekken op Discord. Zo irritant!

Als ik het echt nodig vind, mag ik in de phone kijken, maar daar heb ik eigenlijk al heeeeeel lang geen gebruik meer van gemaakt.

Wel ben ik blij dat we zomervakantie vieren in een gebied met zeer waarschijnlijk heel slecht bereik 
maar dat zeg ik ze nog even niet.

De telefoons liggen hier (ook onze) 's nachts beneden, bij hoge uitzondering gaat er een telefoon mee naar bed/boven.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 14-02-2019 07:37:37
Ik werk bij een touroperator .
je moest eens weten hoeveel ouders de reis niet boeken als er geen WiFi is! “ dan vervelen de kinderen zich” 🤮
” ze gaan alleen mee als er WiFi is “ 🤮
ik heb er dus nog nooit op gelet of er ergens WiFi is...... mooi meegenomen als het er is.
maar ga wat leuks doen met je kids! Je kan het hele jaar op WiFi !!
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Mv5  schreef op: 14-02-2019 19:25:09
haha dano, je hoeft je kinderen toch niet te vertellen dat er geen wifi is? en daarbij, je kinderen hebben toch niet te bepalen of ze meegaan (tot een bepaalde leeftijd)? welke ouder laat zijn twaalfjarige kind nou twee weken alleen thuis? 
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 14-02-2019 19:42:38
Precies!! Dat is het ‘m juist.
je beslist samen een beetje wat je gaat doen, maar als ouders betaald je de reis en heb je ook het eind besluit toch?
nouuuu je moest eens weten, al die ouders die zich laten leiden door hun kinderen.

ik had een super mooie reis in elkaar gezet, 3 weken rond touren door Noord Noorwegen , middel of nowhere, echt once in a lifetime....

ik mocht ‘m annuleren want de kinderen wilde naar Portugal..... met zwemparadijsen en vooral WiFi ...

gelukkig zijn er ook veel ouders die niet voor de WiFi gaan , maar vaak hangt de vakantie af van WiFi.
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Dano  schreef op: 14-02-2019 19:43:55
Met zo’n **piep** excuus dat als de kinderen het niet leuk hebben hebben wij het ook niet leuk 🤮🤮
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Juudje  schreef op: 14-02-2019 20:16:02
Is ook niet iets waar ik op let als ik vakantie boek eigenlijk. Ze hebben nu allebei een abonnementje met 2 gb, nou op is op hoor ... spaar je het maar op voor de vakantie haha.... 


2 jaar geleden had ik geboekt en ook geen idee of er wifi was. Kon het ook niet op de site vinden naderhand.... eenmaal daar bleek er een centraal wifi punt bij de receptie, daar zat dus al die jeugd  ..... vorig jaar zijn we er weer geweest maar toen hadden ze dat niet meer .... heel rustig onder de 'wifiboom'
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Ans Mv J.k.d  schreef op: 18-02-2019 09:23:05

Quote Debbel79:
[...]

Grownhub heet die appDankjewel
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Annie  schreef op: 19-02-2019 22:45:22
Zeker ik heb hier de regel ingesteld dat ik de inlogcode moet hebben, krijg ik die niet, dan geen mobiel. 
Ik controleer soms even de groepspaps van school, welke internetpagina's ze bezoeken en wat voor foto's erop staan.

@Dano: Ik let ook wel op of er gratis Wifi op vakantie is hoor. Heerlijk 's avonds even een filmpje kijken, wat dingen uitzoeken, jaloersmakende foto's op FB delen enz  
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Juudje  schreef op: 19-02-2019 23:35:56

Quote Debbel79:
[...]

Grownhub heet die appKun je daarmee alles op hun telefoon zien??

Gaat dat niet een beetje ver??

Je moet ze toch ook wel een beetje vertrouwen??
 
Quote
RE: Je kind en haar/zijn smartphone
Amy-mv2  schreef op: 20-02-2019 00:02:50

Quote Juudje:
[...]

Kun je daarmee alles op hun telefoon zien??

Gaat dat niet een beetje ver??

Je moet ze toch ook wel een beetje vertrouwen??Ik denk dat als je kinderen wat jonger zijn je het misschien een geruststellend idee vindt om een beetje te weten of te kunnen monitoren wat er is, ook in het geval van misschien pesten, gepest worden oid.
En waarschijnlijk maak je als ouder ook een inschatting van het karakter van je kind in combinatie met internet/telefoon/whatsapp etc.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Je kind en haar/zijn smartphone
Naam
Bericht