Menu
 

Topic:

Pubers nu en 30 jaar geleden

Jo  schreef op: 15-08-2018 11:50:31
30 jaar geleden was ik bijna even oud als onze dochter nu (ja dan ben je echt oud hahaha) en vraag me af, is de wereld nu veel slechter of gewoon anders dan 30 jaar geleden?
Vroeger was de wereld veel kleiner, je had tv maar geen internet etc, dus je kreeg veel minder mee van ellende en narigheid.
Op mijn 12e keek ik positief de wereld in, zag weinig gevaar in dingen zoals verkeer.
Op mijn 12e gingen we met nog 4 andere kinderen op tienertoer, met zijn allen reden we het hele land door met de trein, als mijn dochter dit zou willen zou ik in de stress raken volgens mij.  
Ze mag best veel van ons vinden wij maar probeer wel een beetje mijn kop in het zand te steken wb de gevaren van dingen.
Ik wil dat ze "zorgeloos" mogelijk kan leven (uiteraard worden hier ook serieuze gesprekken gevoerd) omdat je als je volwassen bent genoeg zware dingen mee maakt.
Ik probeer een balans te vinden tussen bezorgde ouder en ouder die veel goed vind, maar ik vind het zo moeilijk!!! 
 
Quote
Navigatie
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jolanda1974  schreef op: 15-08-2018 12:17:26
Ik denk echt dat onze ouders die "problemen" ook hadden, alleen dan in andere mate. Maar ben wel van mening dat de digitale wereld een stempel drukt op het opgroeien en onze opvattingen daarin. 

Wij proberen onze dochters daarin zo goed mogelijk te begeleiden en ons niet te laten leiden door de "buitenwereld" of wat een ander doet of denkt. Maar een uitdaging is het zeker.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Chloe  schreef op: 15-08-2018 12:23:27
De wereld was absoluut kleiner, maar dat heeft zeker niet alleen een positieve kant in mijn ogen. Voorbeeldje: Ik was een heel gevoelig meisje dat het met periodes erg lastig had met zichzelf. Daar was geen kennis over en begrip voor. Nu heb ik 2 kinderen die ook zo gevoelig zijn, maar doordat kennis nu veel groter en makkelijker bereikbaar is, is er veel meer begrip en is begeleiding die er nodig was er voor hen altijd wel geweest, waardoor ze veel beter in hun vel zitten dan ik deed op die leeftijd. Daar ben ik zo enorm blij/dankbaar om/voor. Natuurlijk krijg je door internet oa veel meer mee van wat er in de wereld speelt. En daar moet iedereen die in deze tijd leeft mee om leren gaan. Ik geloof alleen absoluut niet dat de wereld ‘slechter’ is dan vroeger.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Duifje  schreef op: 15-08-2018 13:24:36
Ik denk dat er wat betreft zorgen niks is veranderd. De wereld veranderd weliswaar en de gevaren en problemen veranderen misschien, maar ouders zullen zicht altijd zorgen blijven maken. Onze ouders maakte zich zorgen over ons, en hun ouders weer hun. En onze kinderen gaan zich straks ook zorgen maken over hun kinderen.
Wijs ze op gevaren, maar laat ze ook zelf de wereld en alle mooie dingen ontdekken, dit hoort ook bij de ontwikkeling naar het volwassen worden.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Kees  schreef op: 15-08-2018 13:32:06
Door de media weten we nu veel meer. 30 jr geleden was het ook zo.
Ik kreeg ook wijze lessen mee en leerde mezelf te beschermen.

Bij ons het grote verschil dat mijn ouders me lieten gaan, me lieten ontdekken, me op mn bek lieten gaan...
Ik durf niks...ben overal bang voor en wil ze beschermen.
Ik vind loslaten zooo moeilijk...
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Mv5  schreef op: 15-08-2018 17:04:11
Ik denk dat het verschil heel erg meevalt. Gevaren zijn anders maar zeker niet minder. We zijn wel gevoeliger geworden voor gevaar. En we weten meer van wat er gebeurt. Ik mocht zelf heel veel maar was helemaal niet zo recalcitrant en deed ook weinig gekke dingen. Mijn kinderen mogen ook veel vind ik zelf (en als ik het vergelijk met hun omgeving klopt dat wel). Mijn kinderen gingen/gaan bijvoorbeeld ook op tienertour vanaf de middelbare school. Tuurlijk is dat spannend, vooral ook voor henzelf. Maar het is ook zo ontzettend leuk! Ze genieten enorm van zo'n dag uit met vriendinnen. Uiteraard vertel ik ze wel dat ze beter niet de laatste trein terug kunnen nemen maar een eerder zodat er speling is als er vertraging is of zo. Ook vertel ik ze dat ze goed op hun spullen moeten letten, maar als er een keer een portemonnee wordt gestolen is dat geen wereldramp want de gemiddelde puber heeft echt geen kapitaal erin zitten.
En ze leren er ook veel van. Ze zien wat van het land. Kunnen dingen doen die thuis niet kunnen.
Geef ze een stukje vertrouwen mee zodat ze kunnen laten zien dat ze het aankunnen. En bouw dit steeds een beetje op. Dat geldt echt voor heel veel dingen. Ze kunnen vaak meer dan je denkt.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Xxx  schreef op: 15-08-2018 17:29:00
Ik mocht pas op mijn 16de op tienertoer, mijn vriendinnen ook.
Wat er nu gebeurd in de wereld gebeurde er vroeger ook, alleen is iedereen er door de sociale media bewuster van.
Ik denk niet dat er zoveel veranderd is. Alleen dat alles sneller, drukker en bewuster is.

Mijn kinderen  zijn 8 en 10,5 en ik kan ook niet goed loslaten. Maar om mij heen zie ik.wel dat ik het toch nog niet zo slecht doe
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 15-08-2018 22:02:21
Het is ook absoluut een kwestie van loslaten, dat vind ik soms moeilijk soms ook niet.

Naar de middelbare school bv, met de fiets is maar 10 minuten ik moest als tiener 30 minuten en toch vind ik het doodeng, het is zo druk.
Zelf heb ik al veel gevaarlijke situaties meegemaakt dat auto's je gewoon bijna van de sokken rijden, ik herinner me dit niet van vroeger, of ik zag gewoon het gevaar minder dat kan ook.

Natuurlijk is er meer kennis en deze kennis is nu voor iedereen toegankelijk door het internet, dat vind ik positief maar soms ook niet.
Over 30 jaar staan onze kinderen weer voor andere dilemma's daar hou ik me maar aan vast.

Mijn kind ziet ons ouders als volwassenen die veel weten, overal raad mee weten, slim zijn en alle antwoorden op vragen hebben, ze moesten eens weten dat dit voor ons net zo goed een nieuwe levensfase is waarin we veel moeten leren en vaak onzeker zijn.
Ben in ieder geval blij dat er meer dames zijn die soms worstelen met deze dingen.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Dano  schreef op: 15-08-2018 23:45:59
Er is niet heel veel verschil .
maar natuurlijk is internet een zegen maar ook een boosdoener .
en er zijn gewoon veel meer autos op de weg dan vroeger.

ik had een soort rondweg in het dorp. Vroeger konden wij op zondag daar rolschaatsen zonder dat er maar een auto langs kwam. Hoef je nu echt niet te proberen.

toen had je gezinnen zonder een auto. Tegenwoordig heeft ieder gezin er twee of zelfs drie.

dus op de fiets naar school is wel degelijk gevaarlijker geworden dan vroeger, denk ik.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jolanda1974  schreef op: 16-08-2018 10:59:27
Het is zeker drukker qua verkeer maar waarom nemen "we" dan niet de tijd om onze kinderen wegwijs te maken in het verkeer. Ze worden 9 van de 10 x met de auto naar school gebracht, want dat is "makkelijker".  Ze nemen bijna geen deel aan het verkeer. Leren niet wat de gevaren (kunnen) zijn onderweg.

Onze oudste dochter laat ik met een gerust hart naar het VO fietsen na de zomervakantie. 
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 16-08-2018 18:53:10
We fietsen al vanaf 6 jaar samen, ik heb geen rijbewijs/ auto
Maar toch vind ik het eng het verkeer hier.
Ik zelf fiets ook al 35 jaar, naar de middelbare school vroeger (andere plaats) minimaal een half uur maar we wonen hier in een druk winkelgebied en je word als fietser gewoon vaak over het hoofd gezien.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jomi  schreef op: 16-08-2018 19:33:05
Ik scheel 19 jaar met mijn oudste, hij is nu 15 jaar. 

Het grappige is dat ik juist vind dat wij veel meer mochten. Niet perse van onze ouders, maar vanaf 16 jaar kon je gewoon gaan stappen in verschillende gelegenheden in de stad, wij mochten alcohol drinken, er was alcohol op schoolfeesten. 
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 17-08-2018 11:01:54
Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest, vrees ik
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Smvn&d  schreef op: 18-08-2018 15:21:40
30 jaar geleden bestond ik nog niet 

Maar ik denk dat het tegenwoordig ook wel gevaarlijker is sommige dingen, bijv verkeer. 
Maar ook zijn er veel meer dingen bekend over alcohol gebruik bij jongeren en de negatieve effecten daarvan, of over roken bijv. 

En mensen passen ook niet echt meer op elkaar. Het is anders nu. Denk ik dan.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jen9  schreef op: 18-08-2018 19:21:49
Ik vind ons nu veel truttiger in sommige opzichten. Ik ging vroeger stappen met mijn vijftiende...alleen op vakantie toen ik 16 was. En dat deden de meesten
 En nu zie ik niemand dat doen.
Ik erger me suf aan die zware make-up en rare wenkbrauwen. Hier passen mensen gelukkig nog wel op elkaar..maa m ik woon in een klein dorp. 
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Mv5  schreef op: 19-08-2018 11:47:31
Jo, is je dochter ook wel eens alleen naar de basisschool gefietst? Want fietsen is goed, maar zelfstandig leren deelnemen aan het verkeer is ook nodig. 
Zie hier tussen het moment dat mijn oudste voor het eerst naar school ging en toen mijn jongste drie jaar geleden van de de middelbare ging en nu ook wel grote verschillen. Veel meer brengen met de auto inderdaad, soms zelfs als ze maar een kilometer of nog minder van school wonen. En daar worden ze echt niet verkeersvaardig van. Bij mijn jongste in de klas zat zelfs een meisje dat niet kon fietsen. Hadden de ouders haar nooit geleerd want 'dat is niet nodig, we doen toch alles met de auto'. Waren nogal bekakte omhooggevallen mensen die fietsen voor 'het gepeupel' vonden. Kind zit inmiddels dus ook op vo en wordt ook daar elke dag met de auto gebracht. Maar het kind zit ook niet op een school in de buurt want die was niet goed genoeg.

Verder mocht ik zelf vroeger heel veel en mijn kinderen ook wel als ik het met hun leeftijdsgenoten vergelijk. Maar ben het met jen eens dat we tegenwoordig veel voorzichtiger en beschermender zijn naar onze kinderen toe en dat mensen steeds meer moeite lijken te hebben met loslaten.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 20-08-2018 09:27:20
Mv5, ze heeft altijd naar school gefietst of gelopen, de laatste 1,5 jaar mocht ik niet meer mee, zeker groep 8 niet
Nu moet ze eigenlijk maar iets verder dan de basisschool en toch maak je je zorgen.
Grote groepen pubers gezellig samen kletsen, nou ja iedereen weet hoe dit gaat.
Ik ben geen overbezorgde moeder vind ik zelf maar kan mezelf wel af en toe behoorlijk gek maken door te doemdenken, geen idee of dit komt omdat we 1 kind hebben.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 20-08-2018 09:32:06
Jen9, ik ook hoor precies zo op stap met 15 met 16 alleen op vakantie en dat vonden we heel normaal ;-)
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
M&j  schreef op: 20-08-2018 12:10:24
Tegenwoordig is alles veel veiliger dan in de tijd dat ik naar het VO ging. Ik moest met de fiets gewoon tussen auto's en bussen fietsen waar tegenwoordig gescheiden fietspaden liggen en bij elke kruising verkeerslichten. Mensen zijn tegenwoordig wel veel bemoeizuchtiger, vooral de wat oudere medemens heeft de neiging ongevraagd hun mening te geven over de opvoeding van andere.
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Mv5  schreef op: 20-08-2018 16:45:23
Jo, als je dochter acht jaar lang lopend of fietsend naar school is gegaan en ook geruime tijd volledig zelfstandig is ze echt wel verkeersvaardig genoeg om naar het vo te gaan. Tuurlijk kan er altijd wat gebeuren, maar dat is altijd en overal zo. We kunnen nu eenmaal niet alles voorkomen.
Denk dat de mobiele telefoon gebruiken op de fiets wel een groot onderschat gevaar is onder pubers (want 'iedereen doet het', dus zo gevaarlijk kan het niet zijn).
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Bepje  schreef op: 20-08-2018 23:12:59
30 jaar geleden was ik 17  .  Maar in wezen zijn pubers niet anders. Hormonen vliegen in het rond en dat was toen echt niet anders.
Het is wel zo dat zij veel en veel.meer weten dan toen door internet en tv.  Uiteraard was er toen wel tv maar alleen in de avond en een paar middagen, wel luisterden we heel erg veel naar de radio. 
Verschil met onze ouders is dat wij ook veel meer weten wat er zoal gebeurd dan toen. Of fietsen werkelijk onveiliger is durf ik niet te zeggen. De verkeerssituaties zijn wel sterk verbeterd, een drempel bijv kwam echt amper voor nog. 
En indrinken deed haast niemand nog. Nu gaan ze halfdronken op pad. 
 
Quote
RE: Pubers nu en 30 jaar geleden
Jo  schreef op: 21-08-2018 21:38:30
Angsten zijn vaak irrieeel en onterecht maar helaas kun je die niet altijd wegnemen.
In groep 8 gingen ze met een aantal klasgenoten alleen naar school, de eerste dagen denk je steeds, oh gelukkig geen politie aan de deur of telefoon dat er wat gebeurt was.  Na een paar dagen wordt het allemaal minder en denk je er vaak niet eens meer aan.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Pubers nu en 30 jaar geleden
Naam
Bericht