Menu
 

Topic:

mbo of havo

Mv5  schreef op: 29-11-2017 14:57:47

Mijn middelste (16) zit momenteel in 4vmbo-tl en dat gaat super goed, ze doet twee vakken extra en staat gemiddeld een acht. Het plan was altijd om hierna naar de havo te gaan. Op de basisschool was het advies TL (randje havo). Gestart op TL, omdat ik het belangrijk vind dat een kind niet op de tenen hoeft te lopen en het is natuurlijk wennen aan leren, huiswerk, plannen (ze heeft adhd). Dat ging wonderbaarlijk goed, al vanaf het begin. Ze mocht in het eerste jaar na de kerst al naar de havo en op het einde van het jaar ook, maar dat was wel steeds op het randje (je moet hier een 8 gemiddeld staan om tussentijds op te stromen en dat had ze, maar onder andere ook door een 9 voor gym). Uiteindelijk toch besloten haar op TL te laten omdat het daar goed ging en ze daarna nog havo kon gaan doen als ze dat wilde.
Inmiddels zit ze dus in de vierde en het moet heel raar lopen wil ze dit jaar niet slagen. School gaat er al vanuit dat ze volgend jaar naar 4havo gaat. Maar ik wil voor de zekerheid dat ze zich ook aanmeldt voor een mbo opleiding. Dochter zelf wil uiteindelijk graag naar de sporthogeschool (dat is hbo) en dat kan dus via havo of via mbo (sportopleiding). Voor die laatste moet ze wel een toelating doen, maar daar zou ze wel doorheen moeten komen, schat ik zo in.
We twijfelen nu toch een beetje, want hoewel het havo-traject korter (en goedkoper) is, doet ze via het mbo wel meer praktijkervaring op.
Mocht ze voor havo kiezen en het uiteindelijk niet halen, kan ze alsnog naar mbo. Mocht ze mbo gaan doen en het niet leuk vinden, is terug naar de havo lastiger, omdat ze dan veel ouder is dan haar klasgenoten (ze is van augustus en heeft een jaar langer over de basisschool gedaan), dat zou dan via het volwassenenonderwijs moeten.
Wat zouden jullie doen?

 
Quote
Navigatie
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 29-11-2017 15:12:07
Wat wil ze zelf? Dat lijkt me het allerbelangrijkste. Ben je al met haar op het MBO gaan kijken met haar?
Ik zou het dus aan.kijn kind overlaten.


 
Quote
RE: mbo of havo
Jomi  schreef op: 29-11-2017 15:44:32
Ik zou het aan haar overlaten.

Als ze twijfelt, laat haar dan de mbo doen, dan kan ze alsnog doorstromen naar het hbo. 
 
Quote
RE: mbo of havo
Marloes80  schreef op: 29-11-2017 15:57:58
Als ze voor de mbo opleiding kiest (4 jaar), dan kan ze waarschijnlijk op het hbo een versneld traject doen. Ik ben mentor van een 4e klas en adviseer mijn leerlingen bij twijfel om naar het mbo te gaan. 

Ik zou dus informeren bij de hbo opleiding of een mbo opleiding haar iets oplevert. 


 
Quote
RE: mbo of havo
Boterbloem  schreef op: 29-11-2017 17:44:07
Kan je niet adviseren.

Wel kan ik je vertellen dat de MBO'ers die doorgingen naar de PABO echt wel een voorsprong hadden ten opzichte van de mensen die HAVO hadden gedaan (zoals ik).
Je hebt al zoveel meer ervaring.

Vaak is het leren ook interessanter ;-)
 
Quote
RE: mbo of havo
Amy-mv2  schreef op: 29-11-2017 18:25:23
Dat van een kortere studieduur (oftewel vrijstellingen) na MBO gaat verdwijnen hoorde ik laatst, omdat MBO en HBO niet goed genoeg aansluiten.
Dus laat dat in elk geval niet meewegen in de keuze.

Het alvast een echt papiertje op zak hebben voor een beroepsrichting vind ik een pré.
Maar het doen van Havo en dan HBO of mss zelfs nog VWO en dan WO valt ook wat voor te zeggen.
Het is ook afhankelijk van wat je dochter wil worden.

 
Quote
RE: mbo of havo
Mv5  schreef op: 29-11-2017 19:27:38
Het is niet zo dat ik de keuze maak voor haar. Zij twijfelt zelf ook over wat het beste is. Uiteraard zijn we al op open dagen geweest van mbo. We hebben ook al uitgezocht dat er op het hbo geen vrijstellingen worden gegeven aan mbo'ers (via mail). Daar werd gezegd dat ze op sommige punten een voorsprong hebben maar op andere fronten er juist harder aan moeten trekken. Dus de tijd die ze minder kwijt zijn aan zaken waarin ze al meer kennis en ervaring hebben, kunnen ze dan in andere zaken steken. 
Vwo en wo gaat het zeker niet worden. Dat wil dochter niet en ik denk dat dat ook echt een stap te hoog gegrepen is. Een diploma waar je al iets mee kan is zeker nuttig. Maar anderzijds is er ook het gevoel van 'het gaat nu zo goed, gaat ze zich niet vervelen op mbo'? Want ze doet nu wel haar best maar hoeft er niet heel veel voor te doen.
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 29-11-2017 20:31:28
Ik snap je dilemma.

Is ze al ingeschreven?
Hier zou je voorsommige mbo-opleidingen namelijk al te laat zijn. Raar..maar waar. Komt door nieuwe regels dit jaar. Is het al vol, dan komt ze op een wachtlijst en maakt nog wel een goede kans, maar deze wilde ik je toch wel meegeven.

Hoe dan ook inschriven op het MBO, afzeggen kan altijd nog en dan heb je misschien wat meer rust in je hoofd wat dit betreft, en je dochter al helemaal. In ieder geval heb je dan wat langer de tijd om erover na te denken.
 
Quote
RE: mbo of havo
Mamsie  schreef op: 29-11-2017 23:14:55
Te laat voor inschrijven MBO?
Hier niet hoor in het midden van het land. Kan tot 1 April sowieso en zelfs daarna zijn er nog ingangen.

Ik zou eht HBO bellen voor advies.
Onze oudste dochter had hetzelfde, ook 2 vakken extra en gemidd. 8 Zij wil naar het HLO en heeft zelf gebeld.
Daar gaven ze aan dat de weg via MBO 1 jaar langer is, maar wel beter voor de overgang en betere garantie dat HLO gaat lukken.
 
Quote
RE: mbo of havo
Mv5  schreef op: 29-11-2017 23:30:23
Ze heeft zich wel al aangemeld voor het mbo. Maar ze moet wel nog toelatingstest doen. Ze heeft zich overigens bij twee mbo scholen aangemeld voor een soortgelijke opleiding (mocht ze bij een de test niet halen) want inderdaad beter uitschrijven dan te laat zijn. De oudste twee studeren ook al en die moesten zich van mij ook aanvankelijk voor minimaal twee opleidingen of scholen inschrijven, ook al was er geen loting of selectie. 
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 07:17:01
Je kan nog wel inschrijven..alleen gastvrijheid op volgorde van binnenkomst en moeten ze tegenwoordig al heel snel te horen krijgen of ze zijn aangenomen.. Latere leerlingen maken daarom weinig kans meer Mamsie.

Geloof dat het dit jaar ingegaan is. Mijn zoon zit in,3 mavo.. eergisteren informatieavond gehad en dat werd daar gezegd. Opleiding beveiliger/ politie heb je nu bijvoorbeeld al geen kans meer..
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 07:31:39
Gastvrijheid moet gaat het zijn.
 
Quote
RE: mbo of havo
M&j  schreef op: 30-11-2017 09:10:55
Mijn dochter staat voor dezelfde keuze, HAVO of MBO. Voor de richting die zij op wil is MBO mogelijk maar HAVO sluit veel beter aan, het is dus echt per opleiding verschillend. De aanmelding van mijn dochter verloopt straks in maart via school na een beroepskeuze traject. Plaatsing is geen probleem op de ROC's in onze omgeving, Dordrecht-Rotterdam, ze doen van alles en meer, om maar voldoende leerlingen binnen te krijgen.
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 09:19:23
Dit is omgeving Rotterdam..Albeda.. 
Zowel de retail.. beveiliging/ politie en muzikant/ producer hebben ons die waarschuwing gegeven. Schijnt nieuw te zijn dit jaar...Maar kan me voorstellen dat t per opleiding verschilt.
 
Quote
RE: mbo of havo
M&j  schreef op: 30-11-2017 10:03:30
We hebben afgelopen maand hier een voorlichtingsbijeenkomst gehad, en volgens school worden leerlingen gewoon geplaatst op de opleiding van hun keuze. Geluidstechniek kan ik mij nog iets bij voorstellen maar retail en beveiliging zou gen probleem moeten zijn. Heb je al bij Zadkine gekeken?
 
Quote
RE: mbo of havo
Mv5  schreef op: 30-11-2017 10:50:26
Hier in de regio zitten scholen vrijwel nooit vol. Alleen vind ik die toelatingsgesprekken op mbo zo vreemd. Als je een diploma hebt, zou je toch gewoon toegelaten moeten worden? Op hbo en wo wordt er wel een studiekeuzecheck gedaan, maar die is niet bindend. Als je vooropleiding voldoende aansluit (bepaald niveau en/of vakken), mag je gewoon beginnen. Bij een sportopleiding of kunstacademie of muziek opleiding snap ik een toelatingstest of auditie of portfolio overigens wel.
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 11:02:12
Hij zit in 3.is nog geen probleem...
Een jongen kreeg letterlijk te horen dat beveiliger/ politie eigenlijk niet meer ging... Was Albeda in Hoogvliet 

Geluidstechnicus weet ik verder niet daar zijn we niet geweest.. Wel.muzikant/ producer. Ben in dat ik t alvast weet.. hoewel 95% wordt afgewezen na de audities toch maar zsm inschrijven volgend jaar.
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 11:06:06
mv5....dat vind ik idd ook heel bijzonder!
 
Quote
RE: mbo of havo
M&j  schreef op: 30-11-2017 11:31:28
https://www.glr.nl/mbo/opleidingen/podium-en-evenemententechniek/geluidstechnicus, in de studio de rechterhand van de producer én muzikant en de gene die de feitelijke opnames doet. Er komt veel elektrotechniek bij kijken maar muziekaliteit en een goed gehoor voor muziek is het belangrijkst, en 1 of meerdere instumenten kunnen bespelen is erg handig. Volgens mij had je zoon al connecties in de muziekwereld, want die heb je wel nodig om er tussen te komen. Van hier uit is het een kleine stap richting producen.

Zit ook een numerus fixus op maar is misschien een goed alternatief.
 
Quote
RE: mbo of havo
M&j  schreef op: 30-11-2017 11:40:08
Die gesprekken zijn omdat veel jongeren een verkeerde keuze hebben gemaakt omdat hun beeld van de opleiding of beroep niet klopt, of niets anders wisten te kiezen. Tijdens zo'n gesprek proberen ze dit te achterhalen zodat je voor de studieaanvang kan switchen. Het schijnt dat in het eerste jaar meer dan een kwart van opleiding verandert omdat ze geen goede keuze hebben gemaakt.
 
Quote
RE: mbo of havo
Zijlijn  schreef op: 30-11-2017 12:22:24
Toelatingsgesprekken hebben alles te maken met de grote uitval vanwege verkeerde beroepskeuze en het passend onderwijs.

Ik zou voor HAVO kiezen; daarna zijn er gewoon gegarandeerd meer mogelijkheden. Ze staat een 8 gemiddeld mij lijkt HAVO geen probleem en dan kan ze daarna altijd kiezen wat ze wil. Ook nog naar MBO.

 
Quote
RE: mbo of havo
Mv5  schreef op: 30-11-2017 13:39:49
Een gesprek over je keuze snap ik nog wel. Dat is ook op hbo en wo (en ook daar is veel uitval), maar het advies dat daaruit voortvloeit is niet bindend. Maar ik vind niet dat een school voor jou kan bepalen of jouw keuze verkeerd is door je bij voorbaat al niet toe te laten omdat zij het een verkeerde keuze voor jou vinden.
 
Quote
RE: mbo of havo
Jen9  schreef op: 30-11-2017 18:34:36


Nee connecties heeft hij niet.. Heb hè dye nodig voor die opleiding? Wat raar.Zou niet moeten mogen . Mijn man heeft even met mensen van die opleiding gesproken.. maar dat hebben ze niet verteld. Hoe weet je dat eigenlijk?

Voorlopig gaat zijn voorkeur uit naar de opleiding muzikant-/ producer. Maar wat ik al zei.. ongeveer 95% wordt afgewezen

 
Quote
Navigatie


Reageren op mbo of havo
Naam
Bericht