Menu
 

Topic:

alleen fietsen

Caatjeflodder  schreef op: 13-08-2017 00:06:23
hoi mensen,
Ik heb 2 jongens....de oudste van 7,5 gaat al alleen naar school op de fiets
Draagt daarbij wel een gps....dus weet waar hij uithangt kan je ook mee bellen. Zit een sos knop op
Nou had ik beide jongens 7,5 en 5,5 op de fiets naar de winkel gestuurd.
Heb op facebook gezet dat ik iemand een hart verzakking heb bezorgd want de kinderen zijn brinta bij de .... supermarkt heb laten halen over een drukke weg op de fiets ...en hun fietsen heel netjes...was er achteraan gereden kreeg nog commentaar toen ik uit de auto stapte of ik ze controleerde (dat laatste heb ik er dus niet bij gezet) maar zoveel commentaar van moeders en familie dat ze te kliein zijn...ik was zelf ook 6 toen ik boodschappen moest doen ,,,, moet ik ze dan opsluiten ...niet wereldwijs maken .....inpakken met bubbeltjesfolie....soms lees ik voor 5 jaar terug dat moeders dat ook deden....de reclame van laat jongens jongens zijn...van welke leeftijd is dat dan......ik wil mijn kinderen zo opvoeden zodat ze in de maatschappij kunnen en niet zo voorzichtig zijn zodat ze overal bang voor worden....door alleen op de fiets te gaan van de oudste is zijn zelfvertrouwen zo gestegen....moet ik dat nu weer afpakken omdat anderen hem te jong vinden????

Een moeder met een brede rug maar soms is het commentaar erg zwaar....ook niet slim geweest om het op facebook te zetten....

 
Quote
Navigatie
RE: alleen fietsen
Jen9  schreef op: 13-08-2017 20:28:33
Ik wil ook absoluut niet weten wat mijn kinderen de hele tijd doen.. Mijn oudste is zon sufferd die bijvoorbeld vroeg:"Mag ik belletjetrekken?" Dan zei ik, Nee, maar je moet t wel doen.....'De oen.
 
Quote
RE: alleen fietsen
Marli  schreef op: 13-08-2017 20:29:57
Vroeger werd mijn zus alleen naar de kleuterschool gestuurd (tweede jaar). kilometer of twee fietsen. Na een jaar kwam er een busje; er gingen grote vrachtwagens op de route. Dat ging mijn ouders toch wat te ver. 
Toen we in het dorp gingen wonen, was is 7 en gingen we alleen naar school. Ik hoefde niet specifiek met mijn broertje naar school. 

Onze dames gaan nu 2 jaar alleen naar school. De oudste had al eerder gemogen, maar dat was gewoon niet gezellig vond ze. Toen waren ze bijna 7 en 9. School is 3 minuten fietsen, veel auto's om schoolgenoten weg te brengen, maar geen issue. 
De dames mogen sinds hun 7de ook wel alleen in de buurt. Eerst hier op het plein (geen uitzicht over dit plein), toen nog een plein verder en nu ook naar hun vriendinnetje in de nieuwe buurt aan de andere kant van een drukke weg. 
Sinds afgelopen jaar fietsen de dames alleen naar de sport. Die van 8 mag alleen fietsen. 1 drukke weg over, maar we hebben gezien dat ze oplet. 
Nu laten we de oudste (net 11) het dorp in fietsen. We moeten wel. Nog een jaar en dan moet ze naar het middelbaar gaan fietsen. 
Wij wonen in een vrij rustig dorp. School en supermarkt op loopafstand. Ze moet volgend jaar naar een dorp aan de andere kant van de snelweg. 

Je kent zelf je kinderen het beste; zet idd niet meer zulke dingen op FB . levert niets op. 
 
Quote
RE: alleen fietsen
M&j  schreef op: 13-08-2017 20:35:26
Ligt aan je kind en de buurt. Mijn kinderen waren vier jaar toen ze voor het eerst een keertje alleen naar de winkel gingen en ze waren 6 toen ze wel eens alleen naar school gingen.
 
Quote
RE: alleen fietsen
Debbel79  schreef op: 13-08-2017 22:07:35
Ligt aan kind en buurt. En aan jezelf, in hoeverre je los kunt en wilt laten. 
Ik lees hier vele uitersten. De kinderen van TO vind ik heel jong, maar als het niet had gekund had ze het vast niet toegestaan. 
Maar als ik dan de leeftijden en restricties van de kinderen van Lonneke lees, is dat het complete andere uiterste. Maar ook zij zal haar redenen hebben. En of dat nu aan het kind, de buurt of de ouders qua los willen en kunnen laten ligt... Tja.. 
Wie zal het zeggen. 
Ik ben wel van mening dat kinderen die niet losgelaten worden zoals de kinderen van Lonneke heel erg laat zelfstandig zullen worden, en veel minder zelfvertrouwen zullen hebben. 
Juist van dat weglopen leren ze. Behalve als je ze daarna krampachtig vast gaat hkuden, werkt averechts in mijn ogen. 
Als je een kind geen vertrouwen geeft, zullen ze het ook nooit zelf krijgen is mijn mening. 

Ieder doet het op zijn/haar manier. Met de beste bedoelingen 
 
Quote
RE: alleen fietsen
Stefke  schreef op: 13-08-2017 22:10:39
Ik zou mijn kind van 5 nevernooit alleen laten fietsen, al fietste hij/zij beter dan ik! 
Alleen al omdat ze dan nog zo klein zijn dat ze veel te onzichtbaar zijn in het verkeer! En als er iets gebeurt vind ik ze ook te klein om dat op te lossen (als ze vervelend toegesproken worden, zoals je merkt zijn er mensen die het niet normaal vinden dat ze zo jong fietsen en kunnen ze daar opmerkingen over verwachten), mochten ze vallen oid, wat altijd kan gebeuren, vind ik ze ook nog heeeel erg klein.

maar goed, wie ben ik? Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen kinderen en jij voor die van jou. Je moet het dus allemaal helemaal zelf weten!
 
Quote
RE: alleen fietsen
Jolanda1974  schreef op: 13-08-2017 23:06:28
Ik vind jouw kinderen persoonlijk te jong, zeker de van 5,5. Ik ben erg van zelf je grenzen ontdekken maar ze zijn niet alleen op de weg. Ze hebben ook te maken met andere weggebruikers.
Je kunt een kind van 7.5 niet de verantwoordelijkheid geven over zijn jongere broertje. Hij heeft zelf zijn concentratie nodig op de weg.

Bij het project streetwise van de anwb zeggen ze dat kinderen zich pas bewust zijn van het verkeer en veilig kunnen deelnemen als ze 10-11 jaar zijn
 
Quote
RE: alleen fietsen
Jen9  schreef op: 13-08-2017 23:16:07
Typisch dat VVN dan zegt dat ze vanaf ,5 alleen naar school zouden moeten kunnen
.omdat als je ze pas met 11 alleen gaan ze het niet kunnen... 
Vind ,5 in.onze verkeerssituatie ook te jong..

Maar vanaf 11 vind ik echt gevaarlijk laat
 
Quote
RE: alleen fietsen
Pup78  schreef op: 13-08-2017 23:29:59
Ja vanaf 11 vind ik ook echt te laat. De lagere school is vaak dichtbij huis. Maar voor de middelbare moeten kinderen vaak een stuk verder fietsen. Je kunt ze dan niet ineens 'loslaten'. Ik ben er ook wel voor om kinderen vanaf groep 5 zo'n beetje alleen te laten gaan. Ik heb nog een dochter die drie jaar jonger is en die moet ik naar school brengen, dus ik stuurde hem vaak al vooruit. Vaak rijdt hij ook met vriendjes uit de buurt mee. Nu ga ik soms weleens met de auto mijn dochter wegbrengen en gaat mijn zoon met de fiets. 
Maar mijn zoon ging vanaf vier alleen spelen in de buurt. Duidelijke afspraken tot waar hij mocht komen. Maar dat ging weleens mis hoor, dat ik hem kwijt was. Was hij een hut aan het bouwen waar hij niet mocht, of was hij met een kind mee naar zijn huis gegaan... ben weleens in alle staten geweest! maar is gelukkig altijd goed gekomen en tegenwoordig komt hij het zeggen waar hij naartoe gaat.
De jongste is heel verstandig en doet echt geen dingen die niet afgesproken zijn. Komt alles zeggen en vragen... zou nooit iets doen wat niet mag. (tot nu toe dan he..) Maar op de fiets vertrouw ik haar niet, ze is nog te wiebelig, slingerig. Zou zomaar oversteken omdat ze de snelheid van auto's niet in kan schatten bijvoorbeeld. 

 
Quote
RE: alleen fietsen
Duifje  schreef op: 14-08-2017 08:19:41

Quote jen9:
Veilig Verkeer Nederland adviseert dat zelfs.. dus ach.. Doen waar je je zelf prettig bij voelt!



Waar lees je dat? Want ik lees dit de site van VVN.

 
Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - september 2013

Nu de scholen weer begonnen zijn, gaan vele kinderen op de fiets naar school. Flink wat ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd een kind er aan toe is alleen naar school, vriendjes of een sport of club te fietsen. Een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden is met een bepaalde leeftijd, omdat dit nu eenmaal verschilt per kind en vooral ook per situatie. Woon je in een klein dorpje, waar een rustige weg zonder grote kruisingen in minder dan een kilometer naar school leidt, dan zal je je kind eerder zelf naar school durven laten fietsen dan wanneer je kind een paar kilometer moet fietsen door het drukke centrum van een grote stad. 



 






 


Maar ook op dat rustige weggetje kan je als ouder het gevoel hebben dat je kind er nog niet aan toe is om zelfstandig te fietsen, bijvoorbeeld omdat hij een dromer is, nog onvoldoende overzicht heeft in het verkeer of simpelweg nog moeite heeft met één van de basisvaardigheden van het fietsen, zoals het uitsteken van de hand bij het afslaan of het recht blijven fietsen terwijl het tegelijkertijd op de verkeerssituatie moet letten.

Het ene kind vindt het nu eenmaal makkelijker om deel te nemen aan het verkeer dan het andere. Het karakter kan hier een rol bij spelen, maar uiteraard heeft ook ervaring een belangrijke invloed. Stap je regelmatig toch maar even in de auto naar school, dan kan je kind minder ervaring opdoen met het fietsen. Logisch dat je kind dan wat meer tijd nodig heeft om vertrouwd te raken in het verkeer. Want om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen is vooral veel oefenen van groot belang.

Bijna alle kinderen krijgen op de basisschool verkeerslessen. Deze verkeerslessen horen afgesloten te worden met zowel een theoretisch examen als een praktijkexamen. Helaas komt steeds vaker het praktijkexamen te vervallen. Helaas, omdat enkel de theorie kennen echt niet voldoende is om op een veilige manier te kunnen deelnemen aan het verkeer. De theorie biedt een goede basis, maar veilig fietsen bestaat vooral uit het goed leren inschatten van de verkeerssituaties. En dat lukt alleen door vaak deel te nemen aan het verkeer, samen met iemand die je kan helpen en begeleiden.

De eerste periode dat je kind deel gaat nemen aan het verkeer zal het dit vooral lopend of achterop de fiets doen. Lopend op de stoep heb je misschien niet het gevoel echt deel te nemen aan het verkeer, maar er is al een hoop dat je je kind kan leren. Zo kun je praten over waarom je op de stoep moet lopen, waarom je altijd moet stoppen wanneer de stoep eindigt, dat je eerst links en rechts moet kijken voordat je oversteekt en heel belangrijk, waarom je kind altijd goed naar je moet luisteren wanneer je samen buiten loopt (en later fietst). Wanneer je kind niet goed luistert, kan je niet op een veilige manier op straat lopen en dus straks ook niet veilig samen fietsen.

 



 

 






 


Wanneer je kind eenmaal de kleuterleeftijd bereikt kun je het ook gaan hebben over de regels in het verkeer en wat de verkeersborden die jullie tegenkomen betekenen. Ook in de auto geef je het goede voorbeeld, door je netjes aan de verkeersregels te houden, niet te haasten en rekening te houden met het andere verkeer. Maar probeer zo vaak mogelijk de fiets te nemen, omdat kinderen achter op de fiets zich veel bewuster zijn van het verkeer om zich heen dan in de auto.
De meeste kinderen kunnen zo rond de vier/ vijf jaar leren fietsen zonder zijwieltjes. De verleiding kan groot zijn om je kind dan meteen zelf te laten fietsen naar school, maar een kind dat net heeft leren fietsen is hier vaak nog niet aan toe. Pas wanneer je kind kan fietsen, achterom kijken en hand uitsteken (en dus het stuur los laten) zonder te slingeren, abrupt kan remmen zonder om te vallen en op een goede manier kan opstappen en afstappen kan het deel gaan nemen aan het verkeer. Uiteraard betekent dat niet dat je niet fietst met je kind, maar eerst alleen op rustige plekken, zoals op een woonerf, in het park, het bos etcetera.
Te snel het verkeer in gaan kan zorgen voor ongelukken, maar kan ook wanneer er gelukkig geen ongelukken gebeuren, je kind onzeker maken.

De aanschaf van een fiets is een grote uitgave en vaak willen ouders dan ook graag een fiets op de groei kopen. Maar over het algemeen is dit af te raden. Wanneer je kind maar met moeite kan op- en afstappen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren of hem/ haar onzeker maken. Het is belangrijk voor de veiligheid en het zelfvertrouwen, dat het kind te allen tijde tenminste één voet op de grond kan plaatsen, zittend op de fiets. Door een tweedehands fiets aan te schaffen kan je je kind een fiets geven die goed op maat is en toch niet te duur.

Wanneer je zoon of dochter eenmaal het fietsen goed onder de knie heeft, wordt het tijd om het verkeer in te gaan. Want van enkel fietsen in een veilige, rustige omgeving, leert hij/zij natuurlijk wel goed fietsen, maar niet goed omgaan met het verkeer.
Uiteraard start je wel rustig, met een eenvoudige, rustige en veilige route op een moment dat je de tijd hebt. 's Ochtends gehaast naar school fietsend, is niet het meest ideale moment om het fietsen in het verkeer te oefenen.
Liever dan toch nog maar even achterop en 's middags samen rustig de route naar school eens oefenen.
 






 


Begin met je kind naast je (fiets links van je kind zodat je het afschermt van het autoverkeer) en fiets dezelfde route meerdere keren. Kies hierbij steeds voor de veiligste route, ook al is die misschien wat langer. Geef in het begin aanwijzingen en help je kind het verkeer in te schatten en te overzien. Verwoord steeds wat je doet: "Kijk, hier moeten we stoppen, want deze kruising is moeilijk te overzien", "Let op, hier zit een weg van rechts, de mensen die uit die weg komen hebben voorrang" , "Die auto wil ons inhalen, laten we even achter elkaar gaan fietsen." etcetera. Maak je kind goed bewust van het overige verkeer. Een heel belangrijke regel hierbij is "nooit naast een bus of vrachtwagen gaan staan, altijd er achter blijven."
Zo herhaal je al doende de regels. Bespreek ook steeds weer dat niet iedereen zich in het verkeer aan deze regels houdt en dat je daar altijd rekening mee moet houden. Ook al kom je van rechts, het kan best dat die auto niet stopt. Voorrang krijg je, die moet je niet nemen.

Langzaam aan kan je steeds meer aan je kind zelf overlaten en laat je hem/ haar steeds meer zelf bepalen (wanneer te wachten, wanneer over te steken, wanneer te remmen en waar rechts of links te kijken). Wanneer je als ouder het gevoel hebt dat je kind er aan toe is alleen deel te gaan nemen aan het verkeer, kan het goed zijn de eerste paar keer nog achter het kind te fietsen om te zien of alles goed gaat.
Zo heeft je kind alle tijd om te wennen aan het verkeer en zelfvertrouwen op te bouwen en heb jij als ouder de kans om te kijken hoe het gaat. Want hoe goed je kind ook kan fietsen, de verkeersregels kent en voorbereid is, echt deelnemen aan het verkeer valt toch vaak tegen.

Jonge kinderen kunnen het verkeer letterlijk en figuurlijk nog niet goed overzien. Letterlijk, omdat ze op hun kleine fiets laag zitten en veel minder om of over obstakels zoals auto's, heggen, muurtjes etcetera heen kunnen kijken. Figuurlijk, omdat er enorm veel tegelijk gebeurt op straat en jonge kinderen het nog erg moeilijk vinden in te schatten hoe hard het overige verkeer rijdt en welke kant het op zal gaan. De reactietijd van jonge kinderen ligt ook hoger. Bij hen zit er gewoon meer tijd tussen het zien van een auto en het afremmen. Snel een beslissing nemen is ook moeilijk in een wat onoverzichtelijke verkeerssituatie.
Daarbij hebben ze ook te weinig overzicht op het verkeer. Wanneer ze die auto van rechts wel hebben gezien, is de kans groot dat ze die fietser die van de andere kant komt over het hoofd zien. Jonge kinderen kijken voornamelijk in de richting waar ze naar toe gaan en vinden het nog moeilijk hun aandacht te verdelen over alle verschillende onderdelen van het verkeer. Ze zijn ook nog gemakkelijk afgeleid.

Over het algemeen kan gesteld worden dat kinderen onder de negen nog te weinig inzicht in het verkeer hebben om hier in hun eentje op een veilige manier aan deel te nemen. Er zijn kinderen die hier al jonger aan toe zijn, maar er zijn even zoveel kinderen die op hun negende nog niet in staat zijn zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Eigenlijk zijn kinderen vanaf ongeveer 12 jaar pas echt in staat ook meer ingewikkelde verkeerssituaties goed in te schatten. Vanaf dat moment moeten ze ook steeds meer gaan deelnemen aan het verkeer, omdat ze vaak grotere stukken moeten gaan fietsen over nog onbekende routes, naar het middelbaar onderwijs. Het is belangrijk dat ze zich dan helemaal vertrouwd voelen in het verkeer. Laat je kind dus niet te vroeg alleen deel nemen aan het verkeer, maar wacht ook niet te lang met het vertrouwen te geven dat je zoon/ dochter het alleen kan.

 






 




 


 


Veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, vraagt om meer dan alleen kennis van de verkeersregels. Jonge kinderen hebben nog te weinig inzicht in het verkeer om op een veilige manier op de fiets op pad te gaan zonder ouders.




Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden

 
Quote
RE: alleen fietsen
Jen9  schreef op: 14-08-2017 08:41:20
Was een tijdje geleden iemand van VVN op televisie die aangaf dat kinderen van 5 prima alleen naar school kunnen... Dus heb het niet van de site.. Was een interview in een actualiteitenprogramma, geen idee meer welke.. sorry
 
Quote
RE: alleen fietsen
Jen9  schreef op: 14-08-2017 08:42:39
Weet trouwens niet meer of ze spicifiek fietsen hebben genoemd hoor 
 
Quote
RE: alleen fietsen
Caatjeflodder  schreef op: 14-08-2017 10:50:53
Het blijft iets dat lastig is loslaten.....wanneer hoe wat....kan ik wat beter als de ander helft....of schoonfamilie....alleen jij als ouder probeert je kind zo op te voeden wat jij denkt wat goed is.....en er zal altijd commentaar zijn pfff blijft moeilijk  
 
Quote
RE: alleen fietsen
Jolanda1974  schreef op: 14-08-2017 11:15:05
Ik zeg niet dat ik ze pas vanaf 11 alleen laat gaan hè.. Maar dan pas zijn ze zich bewust van de gevaren van het verkeer volgens het streetwise programma van de anwb. Dan kunnen ze veilige inschattingen maken en reageren op de andere weggebruikers.

Onze kinderen zijn 10 & 11 en gaan regelmatig alleen op de fiets, maar wel nadat ik een paar keer met ze mee ben gefietst en ze heb uitgelegd waar ze op moeten letten en waar de grootste gevaren zijn. Want nogmaals ze zijn niet alleen op de weg, ze hebben ook te  maken met andere weggebruikers. 
 
Quote
RE: alleen fietsen
Caatjeflodder  schreef op: 14-08-2017 11:19:49

Quote son:
[...]

Dag gedoe met sire heeft hier niks mee te maken. Deelnemen aan het verkeer heeft daar niks mee te maken. Daar moeten ze juist verantwoordelijk zijn en niet ravotten



Dat was alleen voor de broek .....maar let wel ze moeten wel op de plek komen voordat ze kunnen ravotten....dat is deelname aan verkeer wat ik bedoel was van VVN 21 februari 2014 stond ook in de volkskrant
 
Quote
RE: alleen fietsen
Amy-mv2  schreef op: 14-08-2017 12:31:12
Als het maar 450 meter is zou ik ze laten lopen ipv fietsen. Al snap ik wel dat het voor kinderen veel leuker is om het op de fiets te doen.

Ik vind 7,5 een prima leeftijd om alleen te fietsen, maar dat komt omdat wij relatief rustig wonen. 5,5 vind ik te jong, mijn jongste kón toen nog niet eens fietsen.
Verbaas me zelfs enigszins over het feit dat je oudste met een GPS-tracker moet rondfietsen eigenlijk. Als je kind niet zomaar eigen routes bedenkt lijkt me dat niet nodig, want de weg naar school of winkel is altijd gelijk toch?

Dingen op Facebook zetten moet je alleen doen als je het leuk vindt dat de hele goegemeente zich ertegenaan bemoeit en zijn/haar ultieme waarheid verkondigt trouwens.
 
Quote
RE: alleen fietsen
Caatjeflodder  schreef op: 14-08-2017 12:48:53

Quote Amy-mv2:
Als het maar 450 meter is zou ik ze laten lopen ipv fietsen. Al snap ik wel dat het voor kinderen veel leuker is om het op de fiets te doen.

Ik vind 7,5 een prima leeftijd om alleen te fietsen, maar dat komt omdat wij relatief rustig wonen. 5,5 vind ik te jong, mijn jongste kón toen nog niet eens fietsen.
Verbaas me zelfs enigszins over het feit dat je oudste met een GPS-tracker moet rondfietsen eigenlijk. Als je kind niet zomaar eigen routes bedenkt lijkt me dat niet nodig, want de weg naar school of winkel is altijd gelijk toch?

Dingen op Facebook zetten moet je alleen doen als je het leuk vindt dat de hele goegemeente zich ertegenaan bemoeit en zijn/haar ultieme waarheid verkondigt trouwens.



Die GPS ding is ook niet mijn ding maar van mijn vriend ....bij ons is het andersom..is hij heel beschermend....anders mocht hij niet ....ik ben heel vrij opgevoed en hij echt niet...dat maakt het er ook niet makkelijker op...een voordeel is het wel hij kan er ook mee bellen ..als hij zijn tas is vergeten en ik hem dan even naar school kan brengen die tas...het blijven mannen ......ik vraag altijd of ze lopen willen of op de fiets... willen zelf fietsen dus gps is compromie 
 
Quote
RE: alleen fietsen
Ik  schreef op: 14-08-2017 13:45:58
Ik moet er niet aan denken dat die van mij op die leeftijd al alleen fietsten op weg naar school of een winkel.
Misschien als je in een gehucht woont oké dan is het én rustiger en is er meer sociale controle maar no way dat dat kan hier in de drukke stad waar ik woon.

Overigens vind ik het ook leuk om de jongste nog naar school te brengen en te halen, de oudsten zijn allemaal al naar voortgezet onderwijs en hoger .
ze worden zo snel groot dus ik geniet nog van de tijd dat je als ouders mee kan.

het zijn jouw kinderen en jij moet weten wat en hoe je het doet maar persoonlijk vind ik zeker een kind van 5 1/2 jaar veels te jong om een weg over te steken . Die zou van mij alleen in de straat mogen fietsen en spelen waar ik zicht op heb.
 
Quote
RE: alleen fietsen
Mv5  schreef op: 14-08-2017 21:51:27
Ligt aan waar je woont en aan je kind. Maar wel zo vroeg mogelijk, want ik vind zelfstandigheid belangrijk. Eerst een paar keer meefietsen en uitleggen en daarna zelf. Je kunt ze niet tot hun twaalfde aan een tafelpoot vastbinden en overal heen brengen en halen en dan opeens zelf tig kilometer laten fietsen.
Zeker dat je erachteraan fietste vind ik het juist een goede leerschool voor ze. 
Hier gingen ze met vijf nog geen boodschappen doen alleen, al was het maar omdat rekenen met geld en wisselgeld dan nog te moeilijk is.
 
Quote
RE: alleen fietsen
Cindymvdewielindanae  schreef op: 15-08-2017 14:14:06
Hier mogen ze vanaf 10 zelfstandig naar school 20 min fietsen of naar de stad eerder echt niet,kinderen hebben pas inzicht in het verkeer vanaf een jaar of 10.
Je moet het natuurlijk zelf weten maar betwijfel in ieder geval of het handig is om een kind van 7.5 de verantwoordelijkheid over een kind van 5.5 te geven,ik geef mijn 10 jarige wat zoiets betreft echt niet de verantwoordelijkheid over r zusje van 6 die van 15 dan weer wel...
Die van 6 mag dan wel weer mee met r zus van 10 naar de speeltuin aan het eind van de straat maar dat is in de buurt.
Uiteindelijk moet je het zelf weten jou kinderen jou verantwoordelijkheid maar ik zou het nooit doen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op alleen fietsen
Naam
Bericht