Menu
 

Topic:

Wat gaan jullie stemmen?

Mv5  schreef op: 15-02-2017 10:32:18
Over een maand zijn de verkiezingen en mogen we weer naar de stembus. Volgens mij was er nog geen topic over, dus bij dezen.
Weten jullie al wat je gaat stemmen? En waarom?
Persoonlijk weet ik het echt nog niet, ik ben echt zwevende. Ben ook niet uitgesproken links of rechts of progressief of conservatief, dat verschilt echt een beetje per standpunt en soms ben ik het deels eens of onder bepaalde voorwaarden. Vind het echt moeilijk.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Volgende
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 15-02-2017 19:01:20
Nee, ik volg zeker niet klakkeloos stemwijzer, vind t echt een beetje kolder..  Eerst even alle prgramma's lezen van partijen die in aanmerking komen.
Sylvana Simons kwam er op 1 uit bij mij, maar die kan ik echt niet serieus nemen...... (en dat heeft niets met de zwarte pieten discussie te maken... want die snapte ik wel..)

Ik vind dat de eisen voor een politieke partij veel strenger mogen.. achterlijk hoeveel partijen er nu zijn....
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mie  schreef op: 15-02-2017 19:29:58
Ja haha, bij mij kwamen zowel Art1kel als Denk eruit bij de één en SGP bij de ander........
Leuke spielerei is het, maar die partijen gaan het sowieso nooit worden voor mij.
Ik twijfel momenteel over GroenLinks en PartijvoordeDieren
En daar moet ik echt nog ff induiken, want ik wil niet een persoon kiezen, maar écht gaan voor de partijstandpunten.

En idd Jen, er zijn er veel te veel. En dan zijn het gelukkig nog niet eens de 80!! geworden die in eerste instantie mee wilden doen.
Maar deze enorme versplintering zorgt ervoor dat er veel te veel verschillende inzichten en standpunten zijn. Dat komt het besturen van een land niet ten goede.


 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mrtj  schreef op: 15-02-2017 20:21:51
Ik denk GroenLinks of Partij voor de Dieren (die heel nodig hun naam eens moeten veranderen, omdat ze met deze naam een one issue partij lijken)

Verder zag ik de vraag voorbij komen 'waar halen ze het geld vandaan?' Volgens mij worden vanavond de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's door het CPB bekend gemaakt. Ik hoop die morgenochtend eens te bekijken. Want inderdaad, ze mogen dan wel machtig mooie plannen hebben, de vraag is wel hoe haalbaar die zijn. En als een partij een financiele bijzonder onhaalbaar plan presenteerd, zal ik never nooit op zo'n partij stemmen. Die praat de kiezers wat mij betreft teveel naar de mond (want kunnen niet waarmaken wat ze zeggen)
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Debby1977  schreef op: 15-02-2017 20:22:53
Ik volg zeker niet klakkeloos de stemwijzer, maar deze gaf wel weer wat ik in mijn hoofd had. Dus ja, ik ga pvv stemmen en mijn man ook.
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Bepje  schreef op: 15-02-2017 21:36:14
Ik twijfel nog tussen 2 partijen die op zich ook nog vrij dicht bij elkaar liggen.d at geeft niet, ik kom er wel uit en ga zeker altijd stenmmen bij landelijke en gemeentelijke verkiezingen.  De stemwijzer heb ik gedaan en toevallig kwam dat redelijk uit deze keer maar eens eerder kwam ik daar bij de pvv terecht volgens dat ding, brrr...... Niet al te serieus nemen dus. Ook de andere wijzers ga ik voor de grap nog eens invullen, kijken wat daar nu uit komt rollen. 
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Suusmv3  schreef op: 15-02-2017 21:40:49
ik volg ook zeker niet klakkeloos de stemwijzer ed... zie het meer als een indicatie.... 

maar ga me in de komende weken eens verdiepen in de programmas en financieen...
en kijk vooral naar de dingen die ik belangrijk vind. 
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Ansh  schreef op: 15-02-2017 22:25:32
PVV  
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
K  schreef op: 15-02-2017 22:43:49
In de verschillende digitale keuzehulpjes komt in elk geval naar voren dat ik links georiënteerd ben, ik twijfel tussen groen links en D66. Voormijn uiteindelijke keuze moet ik de programma's echt nog goed gaan lezen. Nog een maand te gaan!

Hoewel ik het belang van de kleine mee partijen zeker zie, denk ik dat de wat grotere nu kleine partijen straks nodig zijn voor een coalitie.
En de kans dat een coalitie van 10 partijen gevormd is nu eenmaal niet zo groot...

 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Suus  schreef op: 15-02-2017 23:10:57
Normaal stem ik CDA omdat hun idee het meest past bij mij.

nu stem ik VVD omdat ik de PVV niet in de regering wil. Vind VVD niet verkeerd dus voelt niet slecht.


 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Chloe  schreef op: 16-02-2017 00:29:35
Ik overweeg dezelfde keuze om dezelfde reden als Suus op dit moment. Moet er niet aan denken dat de PVV ooit in de regering zou komen.
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Zijlijn  schreef op: 16-02-2017 00:33:19
ik weet alleen wat ik NIET ga stemmen; pvv. denk. vvd, pvda, pvdd, gl, sp, sgp
uuuuuuuuh wat blijft er erigenlijk over haha
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Ronja  schreef op: 16-02-2017 04:58:31
PVV
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Proest  schreef op: 16-02-2017 07:25:43
Ik weet het ook nog niet, ik weet alleen dat ik geen PVV ga stemmen. 
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jo  schreef op: 16-02-2017 08:04:56
Geen PVV, geen Denk, geen Silvana, geen VVD, geen PVDA, ik moet me nog echt in gaan lezen, maar stemmen ga ik. 
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Senna  schreef op: 16-02-2017 10:06:36

Quote Suus:
Normaal stem ik CDA omdat hun idee het meest past bij mij.

nu stem ik VVD omdat ik de PVV niet in de regering wil. Vind VVD niet verkeerd dus voelt niet slecht.




Ik twijfel nog, maar hier hetzelfde
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mv E.l.s  schreef op: 16-02-2017 15:17:53
Linkse partijen goed voor koopkracht, VVD scoort op werkgelegenheid

 


De drie linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks zijn het best voor de koopkracht als zij hun verkiezingsprogramma geheel mogen uitvoeren. De VVD-plannen zijn goed voor de werkloosheid op de lange termijn, maar voor de komende jaren presteren de linkse partijen weer beter op werkgelegenheid.
 





Lees de reacties van de politieke partijen in ons liveblog


Dat blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag publiceert.


Werd er bij de vorige verkiezingen vooral gekeken hoe er de komende vier jaar moest worden bezuinigd, nu kan er dankzij de economische groei vooral worden geïnvesteerd.


Het planbureau heeft in totaal 1.165 maatregelen van elf partijen doorgerekend. De verschillen zijn groot, er valt dit jaar echt iets te kiezen, merkt CPB-directeur Laura van Geest op.


Dat geldt vooral voor de structurele werkgelegenheid, de koopkracht en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Al die verschillen zijn groter dan bij de vorige verkiezingen, aldus Van Geest.



Koopkracht


Bij de SP gaan huishoudens er gemiddeld 2,3 procent op vooruit aan het einde van de kabinetsperiode in 2021. Alle cijfers die hebben betrekking op dit jaartal. Vooral uitkeringsgerechtigden krijgen een behoorlijke plus (3,2 procent) bij de socialisten. 


Bij de PvdA en GroenLinks zien huishoudens hun koopkracht in beide gevallen met 1,2 procent stijgen aan het einde van het laatste kabinetsjaar.


VNL is wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. Bij de liberaal-rechtse partij stijgt de koopkracht met 1,6 procent.   


Het CDA en SGP doen het mager op de koopkracht (beide 0,6 procent). Ook de VVD en D66 (beide 0,7 procent) hebben een lagere koopkracht vergeleken met de linkse partijen. Denk scoort het minst met 0,1 procent koopkrachtgroei.


De inkomensverschillen worden bij de SP het meest verkleind. Ook hier laten de andere twee linkse partijen GroenLinks en PvdA eenzelfde beeld zien. Het CPB berekent deze effecten dit keer voor het eerst.



Uitgaven


Ten opzichte van het huidige beleid laten alle partijen de overheidsuitgaven oplopen. Alleen Denk zorgt voor meer inkomsten voor de overheid door hogere lasten en het verhogen van de gasproductie. In bijna alle gevallen is er in 2021 sprake van een begrotingsoverschot; er komt dan meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven.


De Europese regels schrijven voor dat een land maximaal een begrotingstekort van 3 procent van het bbp (de omvang van de economie) mag hebben.   



Werkgelegenheid


De VVD zet in op de structurele werkgelegenheid, die stijgt met 3,5 procent. Dat is flink hoger dan bij de andere partijen. D66 komt daar nog het dichtst bij in de buurt met een plus van 0,7 procent.


Bij de SP daalt die structurele werkgelegenheid zelfs met min 4,6 procent. Dit cijfer zegt iets over de werkgelegenheid op de lange termijn. 


Als er wordt gekeken naar de komende vier jaar, zijn het de PvdA, SP en GroenLinks die de werkloosheid het meest terugdringen. Bij de VVD is dat beeld juist omgekeerd.


De VVD laat ook de werkgelegenheid in de marktsector het hardst groeien: met 0,3 procent per jaar tot 2021. Ook het CDA is goed voor de werkgelegenheid bij bedrijven (0,2 procent per jaar).


De PvdA, het CDA, D66 en GroenLinks zorgen voor veel banen bij de overheid.



Lastenverzwaring


De meeste partijen kiezen voor lastenverzwaring voor bedrijven, behalve VNL. Daar staat tegenover dat veel partijen de lasten voor gezinnen wel verlichten. Denk echter niet.


Daarnaast kiest een aantal partijen voor extra investeringen in het onderwijs (D66, GroenLinks en PvdA). VNL kiest hier voor bezuinigingen. VNL wil dan wel weer veel investeren in veiligheid en defensie, net als CDA en SGP.



Zorg


De verschillen tussen links en rechts worden ook duidelijk bij de keuzes in de zorg. De SP laat de kosten flink oplopen. De partij pleit voor een Nationaal Zorgfonds, dat kost de staat flink veel geld.


Ook bij de PvdA en GroenLinks lopen de zorgkosten op. Dat is niet het geval bi de VVD, CDA, D66, ChristenUnie en de SGP.


 



Kanttekening


Er moet wel een kanttekening worden geplaatst bij de cijfers die horen bij de doorrekeningen. 


Het CPB gaat ervan uit dat de partijen in hun eentje een meerderheid halen en dus alleen regeren. Dat komt in Nederland, waar wordt geregeerd in coalities, nooit voor. Bovendien wordt de economische raming uit september als basis gebruikt. Die is inmiddels gedateerd, zo weten we dat de werkloosheid harder daalt.


Ook is het belangrijk te weten dat sommige investeringen zoals in onderwijs, milieu en innovatie volgens de rekenmethode van het planbureau weinig economisch voordeel opleveren, terwijl ze wel geld kosten.


De PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren hebben hun verkiezingsprogramma's helemaal niet laten doorrekenen.





 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Banana  schreef op: 11-03-2017 12:52:38
het komt nu toch wel dichterbij 
afgelope tijd veel gelezen en gekeken 
en ik weet iederegeval wwel waar ik NIET op stem 
maer zijn er nog 3 over 

vvd 
cda
pvv

nou valt die laatste voor mij eigenlijk direct af omdat hij zijn campagne voert door vooral geen campagne te voeren dus ja zo werkt dat neit 
als ik op hem zou stemmen zou dat meer tactiek zijn dan dat ik 100% erachter sta 
nadeel is als hij de macht komt dat dan 50+ staat te springen dat is zon beetj de enige die hem toe laat in een coalitie ik hoop dus van ganzer harte dat de pilingen niet zogoed kloppt 
verbaassd ,me trouwens ook dat zoveel mensen op pvv gaan stemmen terwijl hij eigenlijk gewoo niet aanwezig is en eigenlijk niet echt een partij prgramma heeft 
je roept een leus die mensen aan spreekt en alle schaapjes lopen zo komt het mij een beetje over :O
maar goed hij staat ook in mijn overweging lijst meer om dan een statement te maken dat er wel iets heel ergs moet veranderen in de politiek :O

vvd was ik altijd aanhanger van maar ik wil eigenlijk dat rutte nu maar gewoon wiebert t schiet niet op op deze manier er moet iets wel drastiescher veranderen 
daarbij komt dat als hij weer doorgaat dat het dan vooral een over linkse coalitie gaat worden en tja ik zit echt niet te wachten op GL of Pvda 

dus waarschijnlijk zal het cda gaan worden in de hoop dat er dan een betere coalitie uit gaat komen 


maar goed ik weet nog steeds niet geod en zal waarschijnlijk woensdag in stemhokje nog steeds enige twijfel hebben vrees ik 

 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 14:05:14
Ik neig steeds meer naar Groenlinks....Vind t . Milieu t belangrijkste ..Maar een erg ondergeschoven kindje.

Zag trouwens een artikel waaruit blijkt dat de PVV zich links voordoet..Maar in85% van de stemmingen met de VVD meegaat.....Hoop dat PVV stemmers dat meenemen..Ze verkwanselen dus net zo goed de zorg..De werkgelegenheid etcetera......


 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 14:27:55
Ben nu de verkiezingsprgramma's aan het doorworstelen.. ik zit ng wel ff
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mamsie  schreef op: 11-03-2017 14:32:22
Even voorop. Ik stem geen VVD en geen PVDA.
Maar ze hebben het helemaal niet heel slecht gedaan. Volgens mij beseffen wij niet half hoe diep we in een crisis hebben gezeten, en daar zijn we dan toch uitgekomen.
Beter dan in andere europese landen.

Dus daar heb ik respect voor, natuurlijk hadden veel dingen beter gekunt, maar ik denk dat andere partijen het niet beter hadden kunnen doen.

Ik wil eigenlijk CU stemmen.
Maaaaaaar ik wil absoluut niet dat de PVV mee kan regeren, dus misschien kies ik nog voor VVD, of CDA of Groen links die ook nu heel hoog staat in de peilingen.

Ik denk dat CDA, groen links, D66 en de kleine CHristelijke partijen een mooie coalitie zouden vormen hahaha
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 14:34:24
hmm.. persoonlijk denk ik dat de verbetering van de wereldeconomie daar meer aan heeft gedaan dan onze regering....

zo.. op driekwart van het eerste prgramma en we gaan doorrr....
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jolanda1974  schreef op: 11-03-2017 14:40:14
elke partij heeft wel iets in zijn programma staan waar ik achter kan staan, maar er zijn ook in die programma's heel veel dingen waar ik het niet mee eens ben.
Ik denk dat ik maar het jeugdjournaal debat ga kijken misschien dat ik er dan uitkom

Elke partij komt zijn verkiezingsprogramma toch niet na, elke partij zal concessies doen om in de coalitie te komen, elke partij zal moeten bezuinigen, elke partij zal maatregelen moeten nemen die in strijd zijn met hun eigen programma. Eigenlijk gaat het dus nergens over

Maar stemmen ga ik zeker! (weet alleen nog steeds niet op welke partij)
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 14:45:02
Daar heb je absoluut gelijk in, uiteraard kan elke partij niet alles waarmaken, maar als je er helemaal niet naar kijkt kan je ook gewoon ienemieneutten doen toch?


 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mamsie  schreef op: 11-03-2017 14:54:27
Jen, ben ik het niet mee eens, wij als Nederland zijn er veel beter uit gekomen dan andere landen in Europa.
Dus er is iets geweest aan het beleid wat zeker positieve gevolgen heeft gehad.
Ik ben er echt van overtuigd dat er geen andere partijen dit beter hadden kunnen doen, terwijl ik echt niet ahcter hun beleid sta, en ook echt wel zie dat er veel kapot is gegaan.
Maar die dingen horen we toch wel.

welke regering het ook gaat worden, welke coalitie het word ze moeten gaan samenwerken en dat gaat ten koste van eigen programma's.
Het zal echt heel lastig worden om een coalitie te vormen.
Ik hoop echt dat men in landsbelang gaat kijken en over hun eigen programma heen durven kijken.
En natuurlijk het milieu daarin mee bekeken
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 15:00:49
Nederland was er al beter aan toe..Dus dat vind ik niet zo verwonderlijk...

Overigens vind ik wel dat we allemaal te veel zeiken.. Teveell willen dat alle punten van een partij nageleefd worden..Is onmogelijk.... Alleen letten op t negatieve..Maar zowel VVD als PvdA zijn absoluut mijn partijen niet..Maar dan nog..

Als mensen maar weloverwogen stemmen... Weloverwogen..Op welke partij dan ook.

Dan ben ik allang blij.
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mama Van Drie  schreef op: 11-03-2017 17:06:34
Wat verwachten jullie van de opkomst?
Zou dat (veel) meer zijn dan gebruikelijk?

Ik ben niet zo'n stemmer maar ga dit keer wel, alleen op wat?
Lastig....Van de week zo'n stemwijzer gedaan en kwam op CDA uit, mijn man ook....

 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jo  schreef op: 11-03-2017 17:18:22
Ik kom uit op 50+ uit, wordt in juni 40 Nee snap dat dat het weinig met je leeftijd te maken heeft.
2e is SGP en daar zat ik al aan te denken.
Ik stem al vanaf mijn 18e op de SP maar dit keer ben ik niet overtuigd.
Het wordt zeker geen VVD, CDA of PVDA, wil nu wel eens andere partijen de kans geven.

Simons vind ik niks maar ze zei wel iets raaks: als je stemt wat je stemde, krijg je wat je altijd al kreeg en dat vond ik wel een goeie.
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 17:34:56
Ach, dat vind ik onzin wat Simons zegt... partijen veranderen elk jaar, de samenstellingen veranderen.. Maar goed, ik heb nog nooit op een partij gestemd die in de regering zat.. dus we zullen zien dit keer.

Van de opkomst, tja, ik jheb geen idee.. Ik vrees wel echt voor wat komen gaat, De idiotie in Amerika en bij de Brexit.. Pas na de uistlag van dat referendum gingen mensen op de gevolgen googelen en vroegen ze of er nieuw referendum gedaan kan worden.. , want o jee, die gevolgen.. daar hadden ze niet bij stil gestaan... beetje laat......
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Jen9  schreef op: 11-03-2017 17:37:19
Hoewel, misschien heeft die Somons wel een punt.. Ik verbaas me er altijd over dat mensen zeggen, ik stem...., omdat mijn ouders dat ook altijd stem(d)en...  of, ach, dat stem ik altijd... ehmmm... Dat lijkt me geen reden....  Politek verandert continu....
 
Quote
RE: Wat gaan jullie stemmen?
Mie  schreef op: 11-03-2017 17:46:17
Ik ben er eigenlijk wel uit voor deze verkiezeingen:
-Christelijke/ religieuze partijen vallen bij voorbaat af ( CDA/CU/SGP/Jezusleeft * al is die lijsttrekker wel mega vrolijk haha* /DENK etc)
-Populistische partijen vallen ook af ( PVV/ 50plus/FVD/etc)
-Te liberaal vind ik slecht voor de meeste burgers (VVD/D66/LP)
- SP en PVDA vallen af, SP vanwege hun harde eis van 65AOW en PVDA omdat ik vind dat die zichzelf eerst maar eens terug moeten vinden de komende jaren.

Voor mij blijft over GL.  En ik stem op een vrouw die wat verder naar beneden op de lijst staat. Waarom? Omdat de eerste vrouwen op de lijst automatisch al in de kamer komen vanwege het te verwachten zetelaantal en ik hoop dat er meer vrouwen met voorkeursstemmen gekozen zullen worden.

Heb nog ff nagedacht over PVVD, maar die vind ik te beperkt.( En graag een naamswijziging...)

Ik ben het niet eens met álle standpunten van GL, maar het wordt in NL toch altijd een coalitie en ik denk dat de scherpste randjes er dan wel af gaan.
Wel ben ik erg voor hun plannen qua verduurzaming en andere ideeën over milieu en dierenwelzijn.
Sowieso komen ze met andere plannen/zienswijzen/oplossingen dan andere partijen en ik denk dat het een goed idee is om zaken eens vanuit een ander perspectief aan te pakken.

Verder ben ik erg benieuwd welke (nieuwe)partijen er één of meer zetels zullen halen. Ik denk dat sommige partijen namelijk best goede standpunten hebben die vanuit de oppositie naar voren gebracht kunnen worden.



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Volgende


Reageren op Wat gaan jullie stemmen?
Naam
Bericht