Menu
 

Topic:

Deel hier je recepten met ons

Bettie  schreef op: 08-12-2016 19:18:22
Ha mede ML-ers,

De afgelopen periode zijn er diverse kerenen een eet-topic, koken zonder geraffineerde suikers of pakjes en zakjes hier op het forum aan de orde geweest. In de diverse topics zijn ook recepten gedeeld. Bij het zoeken daarnaar, stuit ik op een behoorlijke brei aan informatie maar DE informatie die ik zoek, kan ik niet meer vinden. 

Dus...tijd voor een nieuw topic maar dan eentje die we gebruiken voor alles. Wil jij je favoriete, meest lekkere, of welk recept dan ook met ons delen? Doe dat dan hier. Ik hoop dat iedereen dan het gezochte recept weer snel kan vinden.

Groetjes,
 
Quote
Navigatie
RE: Deel hier je recepten met ons
Cora38  schreef op: 08-12-2016 20:56:26
Mijn recept van overheerlijke kruidenboter.

Ik gebruik wel altijd alles vers. Hoe het met gedroogde ingrediënten smaakt weet ik niet. 

 

2/3 roomboter

1/3 smeerkaas

1/2 theelepel bouillonpoeder

(Of meer naar smaak)

1/2 theelepel sambal

1of 2 teentjes geperste knoflook 

Eetlepel bieslook 

 

Roomboter en smeerkaas op kamertemperatuur. Alle ingrediënten 

In een kom doen en met een vork prakken en doorroeren.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Cora38  schreef op: 08-12-2016 20:59:28
Wij gebruiken geen pakjes met koken. Alleen kookt mijn man bijna altijd, dus heb ik niet echt recepten. Hij kookt namelijk zonder recepten.

 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Zijlijn  schreef op: 09-12-2016 20:41:10
wat leuk! oke eigenlijk geheime recepten maar met jullie deel ik ze graag 


ik doe knoflookboter zo:

pakje roomboter
3 a 4 geperste knoflooktenen
verse iatliaanse kruiden van de appie (koelgedeelte) heel fijn malen
een halve rode peper heel fijn malen

dit alles door elkaar (boter kamertemperatuur)
naar smaak eventueel wat (natriumarm) zout.




knoflookcitroenkip (nomnomnom, het best avond eerder maken)

kilo biologische kipdijfilet
1 citroen
kippenbouillon
oregano
peterselie
knoflook
milde olijfolie



braad de kip met wat peper en oregano ingesmeerd even aan in wat milde olijfolie (eventueel wat blue band om te bruinen, tikje kipkruiden als je van wat zouter houdt)
braad het aan alle kanten dicht. schep het uit de pan.

pers een hele citroen
pers 5/6/7 teentjes knoflook daar doorheen.
een soepkon kippenbouiilon (heet, maak je van een bouillonblokje)
het geheel in de pan waar je de kip in hebt gebraden, warmen.

Kip erbij en minstens 2 uur laten sudderen met deksel erop. Zorg dat de kip er geheel onder is of roer om. Doe er op het laatst wat peterselie bij.
af laten koelen en met het sap in een afgedekt bakje in de koelkast bewaren

Serveer met aardappeltjes en sla/groemte
of met hartige pannenkoek en sla
of met naanbrood en sla

heerlijk echt!


zoete aardappelsoep

fruit 3 soorten uien (zoet rood sjalotjes) in een beetje olijfolie.
halve rode paprika erbij aanbakken
halve oranje paprika erbij aanbakken
(of een hele van een van die kleuren)
eventueel wat gesneden peentjes/worteltjes erbij aanbakken.
3/4 teentjes knoflook in schijfjes erbij aanbakken.
voeg 2/3 kilo zoete aardappel in stukken toe en bak die even aan
voeg zoveel gekookt water toe dat het geheel onder staat.
een groentebouillonblokje
breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes doorkoken.
voeg beetje biologische dadelstroop toe of honing
wat rode italiaanse of pastakruiden.
beetje zout.
neem een andere grote pan en zet er een vergiet in (zodat het sap blijft)
wat in het vergiet zit beetje bij beetje met de staafmixer of in de blender vermalen en teruggieten bij het sap.
verwarmen en naar smaak kruiden toevoegen.

hetzelfde doe ik pompoensoep maar dan pompeon ipv zoete aardappel 


later misschien meer 




 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Zijlijn  schreef op: 09-12-2016 20:43:22
o ja de knoflookkip wel weer opwaremen voor het opdienen en serveren met wat sap
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Zijlijn  schreef op: 09-12-2016 20:43:52
opwarmen.
jeeeeeeeeeeeeeetje
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 09-12-2016 21:14:20
Leuk leuk....ik ga er wat van uitpoberen.

Hoe was het recept van de pastasaus ook al weer?
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Kyla  schreef op: 10-12-2016 11:51:48


Dit is in ieder geval mijn pastasaus, naar recept van Gordon Ramsey:


 


olijfolie


1 ui


2 knoflookteentjes


2 blikken tomatenblokjes


half flesje witte wijn (zo'n kleintje)


1 eetlepel suiker


 


Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit.


Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan


Fruit de ui en knoflook


Voeg de witte wijn toe en laat koken tot de helft is verdampt


Voeg de tomatenblokjes en suiker toe


Laat minimaal een uur pruttelen

 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 17:43:49

Hartige taart (eigen recept)


Ontbijtspek (plakjes) en stukjes snijden
Bakje kastanjechampigins kleinsnijden
Prei fijnsnijden
Paprika kleinsnijden
Alles bakken in een beetje boter.
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
4 eieren, een scheutje melk en een kuipje kruidenkaas kloppen
Flinke hand geraspte kaas erdoor roeren.
De gebakken spek/groente prut even uit laten lekken in een zeef
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
Gaatjes in de bodemprikken
Spek/groente prut erop
Ei/kaasmengsel erover
40 minuutjes in de oven

 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Mie  schreef op: 11-12-2016 18:11:17
Mijn recept voor Bolognese ( vandaag gemaakt in bulk, dus veeeellll)

750 gr rundergehakt
500gr rundertartaar
4 uien ( grootte M)
4 wortels
halve bos bleekselderij
3 groene paprika's
3 tenen knoflook
140 gr tomatenpuree ( van dat concentraat)
2 blikken tomatenblokjes
1 pak gezeefde tomaten
2 eetlepels funghi porcini e pressemolo ( gedroogde paddestoelen met peterselie)
flinke lading peper
oregano
majoraan
2 eetlepels frambozenazijn

Bak het vlees in 2 porties rul 
Voeg dan fijngesneden ui toe en fruit een minuutje of 3
Daarna de in blokjes gesneden wortel en bleekselderij erbij ook weer een minuut of 3
Daarna blokjes paprika 3 minuten
Tomatenpuree erbij en even bakken ( gaat de zure smaak eraf)
Knoflook in de pers en erbij minuutje meebakken ( niet te lang, wordt het bitter van)
Daarna de tomatenblokjes en gezeefde tomaten, de kruiden en de azijn.
Als het aan de kook is, vuur laag ( ik zet het op een sudderplaatje op de kleinste pit als het eenmaal kookt) en 1,5 a 2 uur sudderen laten.
Indien nodig zout toevoegen na afloop.

Invriezen in porties die jij denkt nodig te hebben, wij eten hiet met 3 man 7 keer van ( zoon lust het niet)
Kun je als je een portie gebruikt evt nog champignons toevoegen of creme fraiche/roomkaas/slagroom/koffiemelk, paprikapoeder etc

 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 11-12-2016 20:04:01

Quote toedeledoki:

Hartige taart (eigen recept)


Ontbijtspek (plakjes) en stukjes snijden
Bakje kastanjechampigins kleinsnijden
Prei fijnsnijden
Paprika kleinsnijden
Alles bakken in een beetje boter.
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
4 eieren, een scheutje melk en een kuipje kruidenkaas kloppen
Flinke hand geraspte kaas erdoor roeren.
De gebakken spek/groente prut even uit laten lekken in een zeef
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
Gaatjes in de bodemprikken
Spek/groente prut erop
Ei/kaasmengsel erover
40 minuutjes in de oven




Die ga ik eens uitproberen; ziet er lekker uit. Heb je een idee hoe ik de paprika kan vervangen door iets anders? Ik ben nl. erg allergisch voor (verse) paprika.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 11-12-2016 20:06:19
Mjammie...allemaal lekkere dingen. Gewoon een vraagje in het algemeen....wat zou je ipv van paprika kunnen gebruiken. Ik ben nl. ontzettend allergisch voor paprika maar het zit in zo ontzettend veel gerechten. Ben nog steeds zoekende wat voor anders ik daarvoor kan gebruiken.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 20:35:13

Quote Bettie:
[...]

Die ga ik eens uitproberen; ziet er lekker uit. Heb je een idee hoe ik de paprika kan vervangen door iets anders? Ik ben nl. erg allergisch voor (verse) paprika.



Je kan het ook weglaten..... soms doe ik nog wel 's wat cherrytomaatjes (gehalveerd) er bovenop, maar uitkijken dat het niet te soppig wordt.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 20:36:05

Quote toedeledoki:

Hartige taart (eigen recept)


Ontbijtspek (plakjes) en stukjes snijden
Bakje kastanjechampigins kleinsnijden
Prei fijnsnijden
Paprika kleinsnijden
Alles bakken in een beetje boter.
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
4 eieren, een scheutje melk en een kuipje kruidenkaas kloppen
Flinke hand geraspte kaas erdoor roeren.
De gebakken spek/groente prut even uit laten lekken in een zeef
Vorm bekleden met deeg voor hartige taart
Gaatjes in de bodemprikken
Spek/groente prut erop
Ei/kaasmengsel erover
40 minuutjes in de oven




Oh en vergeet niet peper en zout en een beetje knoflookpoeder op smaak nog erdoor
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Zijlijn  schreef op: 11-12-2016 20:38:17

Quote Bettie:
Mjammie...allemaal lekkere dingen. Gewoon een vraagje in het algemeen....wat zou je ipv van paprika kunnen gebruiken. Ik ben nl. ontzettend allergisch voor paprika maar het zit in zo ontzettend veel gerechten. Ben nog steeds zoekende wat voor anders ik daarvoor kan gebruiken.



je kan het inderdaad weglaten. Bedenk wel dat het vocht afgeeft endat dat weer onderdeel is van een recept. Maar probeer wat aubergine of courgette, ook altijd lekker in dit soort gerechten en gezond. Of tomaat
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 20:53:16
Als ik het niet in huis heb doe ik het er ook niet in hoor, komt best wat vocht vrij, daarom heb ik het even uit laten lekken in een zeef....


 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Mie  schreef op: 11-12-2016 20:55:22
Het verandert de smaak wel wat zonder de paprika, maar je kunt het prima vervangen door champignons, wortel, courgette, aubergine, tomaat etc. Of gewoon helemaal weglaten.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Mie  schreef op: 11-12-2016 21:08:30
Ook lekker:
Bladerdeeg- Fetaflapjes

4 Bladerdeeg lapjes
150 gr feta
1 ei
peper
knoflookpoeder
pijnboompitjes ( eventueel)
of (parmezaanse) kaas

Laat de bladerdeeg een beetje ontdooien
Kluts het eitje
Verkruimel de feta in een bakje ( geitenkaas, huttenkäse of roomkaas kan ook prima)
Doe er kruiden bij en wat van het ei ( 2/3 ongeveer) en kluts tot een mengseltje
Op elk plakje bladerdeeg 1/4 van het mengsel en een driehoekje vouwen, de randen aandrukken met de tanden van de vork
De bladerdeeg bestrijken met de rest van het eimengsel
Pijnboompitjes en/of kaas erop

20 minuten op 200 gr in de oven
Pas op heeeeeet van binnen!
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 11-12-2016 21:15:24
Mjammie...het is dat ik heel veel dingen niet in huis heb maar anders ging ik het ter plekke nog maken...
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 21:24:12
Ik ben gek op bladerdeeg !!
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Zijlijn  schreef op: 11-12-2016 22:11:26

Quote mie:
Ook lekker:
Bladerdeeg- Fetaflapjes

4 Bladerdeeg lapjes
150 gr feta
1 ei
peper
knoflookpoeder
pijnboompitjes ( eventueel)
of (parmezaanse) kaas

Laat de bladerdeeg een beetje ontdooien
Kluts het eitje
Verkruimel de feta in een bakje ( geitenkaas, huttenkäse of roomkaas kan ook prima)
Doe er kruiden bij en wat van het ei ( 2/3 ongeveer) en kluts tot een mengseltje
Op elk plakje bladerdeeg 1/4 van het mengsel en een driehoekje vouwen, de randen aandrukken met de tanden van de vork
De bladerdeeg bestrijken met de rest van het eimengsel
Pijnboompitjes en/of kaas erop

20 minuten op 200 gr in de oven
Pas op heeeeeet van binnen!



thanks! zoiets zocht ik!!!
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 18-12-2016 10:07:31
Deze is ook enorm lekker


Goulashsoep

Ingrediënten (op basis van 4 personen)

310 g soepvlees (schaal)
3 uien
2 rode paprika's
2 tenen knoflook
25 g boter
1 el paprikapoeder
2 el bloem
70 g tomatenpuree (blikje)
1½ liter kraanwater
3 runderbouillontabletten
2 laurierblaadjes
3 vastkokende aardappelen 

Bereiden
1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Snijd de uien in halve ringen, de paprika in reepjes en de knoflook fijn.

2. Verhit de boter in een soeppan en bak het vlees in 3 min. rondom bruin. Bak de ui, knoflook en paprika 5 min. mee. Doe het paprikapoeder, de bloem en tomatenpuree erbij en bak 2 min. mee.

3. Voeg het water met de bouillontabletten en laurier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 2 ½ uur koken op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg toe en laat 30 min. koken. 
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 01-02-2017 17:49:28
Iemand nog lekkere recepten ?? Heb wel zin om weer 's lekker iets nieuws te kokkerellen
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 01-02-2017 18:27:26
Ehhh...ik had deze week een superlekker recept van een hartige taart. Kun je na afloop nog diverse keren na-eten
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Mie  schreef op: 01-02-2017 21:42:41

Quote toedeledoki:
Iemand nog lekkere recepten ?? Heb wel zin om weer 's lekker iets nieuws te kokkerellen



Ik maak binnenkort weer eens Flammkuchen, heb 5 kg uien staan en die kunnen daar prima voor gebruikt worden:

Heb het recept ff gauw vertaald
-------------------------------------------------------


Snelle Flammkuchen:

 

Dunne, knapperige bodem zonder gist

 

Ingrediënten:

 

  Deeg:

 

2 EL Olie

125 ml Water

1 Snuf Zout

250 g Meel

 

  Beleg:

 

2 uien, in halve ringen dun gesneden

100 g spekreepjes

2 bekers creme fraiche of zure room

Peper

Zout

Bieslook

 

Oven op 250° voorverwarmen

 

Deeg kneden van de ingrediënten en dun uitrollen.

Creme fraiche/zure room met kruiden vermengen en op deeg smeren

Uien en speck op het deeg/room mengsel verdelen

.

20 Minuten bakken 

Mit Bieslook bestrooien en in stukken snijden

 

Voor minder caloriën evt 1 beker room/creme fraiche vervangen door kwark.
----------------------------------------------------------------------------------------

Zelf doe ik meer uien en vervang de spekreepjes ook wel eens door gerookte zalm of rauwe ham etc

Frisse salade erbij en je hebt een lekkere maaltijd
Soepje erbij kan ook.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Jen9  schreef op: 01-02-2017 22:21:46
o... flammkuchen.. had ik dit maar niet gelezen.. te lekker..
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 06-02-2017 19:22:40
Ik kwam nog een recept tegen wat zooooooooooooo lekker is (snel weer 's eten).

Ik doe alleen paprika ipv tomaat (anders wordt het heel nat) en ik bak de paprika en de rode uit ipv dat ik ze er rauw over doe....

Loaded bbq nachos
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Bettie  schreef op: 06-02-2017 19:26:48
Mjammie...ziet er wel erg aantrekkelijk uit.
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Toedeledoki  schreef op: 06-02-2017 20:15:48
Ja soms 'vergeet' je wel 's recepten. Vanmiddag had ik het er met een collega over, die was in mexico geweest en had zoiets geprobeerd te maken maar was niet lekker gelukt. En toen bedacht ik me dit recept weer.... 

Snel weer maken.... waarschuwing.... je gaat er veel teveel van eten hahaha
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Kmvs&m  schreef op: 07-02-2017 07:27:41
Pasta kip pesto (ook zo lekker) 

Pasta 
kipfilet
verse (groene) pesto
mozzarella
pijnboompitten
creme fraiche
1 rode peper
1 grote (rode) ui
1/2 teentjes knoflook
rucola
(eventueel wat geraspte kaas)
peper/zout en Italiaanse kruiden naar smaak

Pasta koken
Kip kruiden en bakken 
Peper, ui en knoflook klein snijden en mee bakken
Bakje verse pesto erbij, crème fraiche toevoegen en de mozzarella klein snijden en toevoegen
Pasta afgieten en toevoegen aan de kip met pesto en serveren met wat rucola, pijnboompitten en eventueel wat geraspte kaas   
 
Quote
RE: Deel hier je recepten met ons
Mie  schreef op: 09-02-2017 20:28:59
Vanavond gegeten, en ik was echt verbaasd hoe onwijs lekker dit was:

Snelle kip/wokschotel ( 2 pers):

(noten)rijst 200 gr ongekookt
150-200 gram kipfilet ( ik had vlees van een kippenpoot/dij gesneden)
1 wortel in de lengte in vieren en dan in dunne plakjes
1/4 paprika in de lengte doormidden en in dunne plakjes
1/4 komkommer in de lengte in vieren, evt zaden eruit en in schijfjes
2 bos/lenteuitjes in plakjes
3 el ketjap en/of sojasaus
2 kl suiker ( of honing oid, of zonder...)
1 kl (rijst)azijn
Beetje water
3 a 4 opgehoopte el pindakaas
Djahe/Ketoembar/Knoflookpoeder/Peper/Citroengras ( en ik had nog wokkruiden erbij) van alles een snufje

Snijdt de kip in stukjes, maak een marinade van de Ketjap./Sojasaus en suiker en doe alles bij elkaar
Als je de tijd hebt 30 minuten marineren, maar is niet verplicht nodig

Verhit (kokos)olie in een wokpan, bak de kip incl marinade op hoog vuur.
Als de kip iets gaar is doe je de wortel erbij. 2 minuten meebakken, daarna alle andere groentes en de kruiden/specerijen.
Minuutje of 2 a 3 bakken en dan iets water erbij ( klein beetje, later kan er evt meer bij)
Pindakaas erdoor roeren en nog 5 minuten laten sudderen.

Gekookte rijst erbij en evt komkommersalade 


 
Quote
Navigatie


Reageren op Deel hier je recepten met ons
Naam
Bericht