Bettie schreef op: 08-12-2016 19:18:22 |
Ha mede ML-ers, De afgelopen periode zijn er diverse kerenen een eet-topic, koken zonder geraffineerde suikers of pakjes en zakjes hier op het forum aan de orde geweest. In de diverse topics zijn ook recepten gedeeld. Bij het zoeken daarnaar, stuit ik op een behoorlijke brei aan informatie maar DE informatie die ik zoek, kan ik niet meer vinden. Dus...tijd voor een nieuw topic maar dan eentje die we gebruiken voor alles. Wil jij je favoriete, meest lekkere, of welk recept dan ook met ons delen? Doe dat dan hier. Ik hoop dat iedereen dan het gezochte recept weer snel kan vinden. Groetjes, |
Quote |
Cora38 schreef op: 08-12-2016 20:56:26 |
Mijn recept van overheerlijke kruidenboter. Ik gebruik wel altijd alles vers. Hoe het met gedroogde ingrediënten smaakt weet ik niet. 2/3 roomboter 1/3 smeerkaas 1/2 theelepel bouillonpoeder (Of meer naar smaak) 1/2 theelepel sambal 1of 2 teentjes geperste knoflook Eetlepel bieslook Roomboter en smeerkaas op kamertemperatuur. Alle
ingrediënten In een kom doen en met een vork prakken en doorroeren. |
Quote |
Cora38 schreef op: 08-12-2016 20:59:28 |
Wij gebruiken geen pakjes met koken. Alleen kookt mijn man bijna altijd, dus heb ik niet echt
recepten. Hij kookt namelijk zonder recepten. |
Quote |
Zijlijn schreef op: 09-12-2016 20:41:10 |
wat leuk! oke eigenlijk geheime recepten maar met jullie deel ik ze graag ik doe knoflookboter zo: pakje roomboter 3 a 4 geperste knoflooktenen verse iatliaanse kruiden van de appie (koelgedeelte) heel fijn malen een halve rode peper heel fijn malen dit alles door elkaar (boter kamertemperatuur) naar smaak eventueel wat (natriumarm) zout. knoflookcitroenkip (nomnomnom, het best avond eerder maken) kilo biologische kipdijfilet 1 citroen kippenbouillon oregano peterselie knoflook milde olijfolie braad de kip met wat peper en oregano ingesmeerd even aan in wat milde olijfolie (eventueel wat blue band om te bruinen, tikje kipkruiden als je van wat zouter houdt) braad het aan alle kanten dicht. schep het uit de pan. pers een hele citroen pers 5/6/7 teentjes knoflook daar doorheen. een soepkon kippenbouiilon (heet, maak je van een bouillonblokje) het geheel in de pan waar je de kip in hebt gebraden, warmen. Kip erbij en minstens 2 uur laten sudderen met deksel erop. Zorg dat de kip er geheel onder is of roer om. Doe er op het laatst wat peterselie bij. af laten koelen en met het sap in een afgedekt bakje in de koelkast bewaren Serveer met aardappeltjes en sla/groemte of met hartige pannenkoek en sla of met naanbrood en sla heerlijk echt! zoete aardappelsoep fruit 3 soorten uien (zoet rood sjalotjes) in een beetje olijfolie. halve rode paprika erbij aanbakken halve oranje paprika erbij aanbakken (of een hele van een van die kleuren) eventueel wat gesneden peentjes/worteltjes erbij aanbakken. 3/4 teentjes knoflook in schijfjes erbij aanbakken. voeg 2/3 kilo zoete aardappel in stukken toe en bak die even aan voeg zoveel gekookt water toe dat het geheel onder staat. een groentebouillonblokje breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes doorkoken. voeg beetje biologische dadelstroop toe of honing wat rode italiaanse of pastakruiden. beetje zout. neem een andere grote pan en zet er een vergiet in (zodat het sap blijft) wat in het vergiet zit beetje bij beetje met de staafmixer of in de blender vermalen en teruggieten bij het sap. verwarmen en naar smaak kruiden toevoegen. hetzelfde doe ik pompoensoep maar dan pompeon ipv zoete aardappel later misschien meer |
Quote |
Zijlijn schreef op: 09-12-2016 20:43:22 |
o ja de knoflookkip wel weer opwaremen voor het opdienen en serveren met wat sap |
Quote |
Bettie schreef op: 09-12-2016 21:14:20 |
Leuk leuk....ik ga er wat van uitpoberen. Hoe was het recept van de pastasaus ook al weer? |
Quote |
Kyla schreef op: 10-12-2016 11:51:48 |
Dit is in ieder geval mijn pastasaus, naar recept van Gordon Ramsey:
olijfolie 1 ui 2 knoflookteentjes 2 blikken tomatenblokjes half flesje witte wijn (zo'n kleintje) 1 eetlepel suiker
Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan Fruit de ui en knoflook Voeg de witte wijn toe en laat koken tot de helft is verdampt Voeg de tomatenblokjes en suiker toe Laat minimaal een uur pruttelen |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 11-12-2016 17:43:49 |
Hartige taart (eigen recept) Ontbijtspek (plakjes) en stukjes snijden |
Quote |
Mie schreef op: 11-12-2016 18:11:17 |
Mijn recept voor Bolognese ( vandaag gemaakt in bulk, dus veeeellll) 750 gr rundergehakt 500gr rundertartaar 4 uien ( grootte M) 4 wortels halve bos bleekselderij 3 groene paprika's 3 tenen knoflook 140 gr tomatenpuree ( van dat concentraat) 2 blikken tomatenblokjes 1 pak gezeefde tomaten 2 eetlepels funghi porcini e pressemolo ( gedroogde paddestoelen met peterselie) flinke lading peper oregano majoraan 2 eetlepels frambozenazijn Bak het vlees in 2 porties rul Voeg dan fijngesneden ui toe en fruit een minuutje of 3 Daarna de in blokjes gesneden wortel en bleekselderij erbij ook weer een minuut of 3 Daarna blokjes paprika 3 minuten Tomatenpuree erbij en even bakken ( gaat de zure smaak eraf) Knoflook in de pers en erbij minuutje meebakken ( niet te lang, wordt het bitter van) Daarna de tomatenblokjes en gezeefde tomaten, de kruiden en de azijn. Als het aan de kook is, vuur laag ( ik zet het op een sudderplaatje op de kleinste pit als het eenmaal kookt) en 1,5 a 2 uur sudderen laten. Indien nodig zout toevoegen na afloop. Invriezen in porties die jij denkt nodig te hebben, wij eten hiet met 3 man 7 keer van ( zoon lust het niet) Kun je als je een portie gebruikt evt nog champignons toevoegen of creme fraiche/roomkaas/slagroom/koffiemelk, paprikapoeder etc |
Quote |
Bettie schreef op: 11-12-2016 20:04:01 | ||
Die ga ik eens uitproberen; ziet er lekker uit. Heb je een idee hoe ik de paprika kan vervangen door iets anders? Ik ben nl. erg allergisch voor (verse) paprika. | ||
Quote |
Bettie schreef op: 11-12-2016 20:06:19 |
Mjammie...allemaal lekkere dingen. Gewoon een vraagje in het algemeen....wat zou je ipv van paprika
kunnen gebruiken. Ik ben nl. ontzettend allergisch voor paprika maar het zit in zo ontzettend veel
gerechten. Ben nog steeds zoekende wat voor anders ik daarvoor kan gebruiken. |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 11-12-2016 20:35:13 | ||
Je kan het ook weglaten..... soms doe ik nog wel 's wat cherrytomaatjes (gehalveerd) er bovenop, maar uitkijken dat het niet te soppig wordt. | ||
Quote |
Toedeledoki schreef op: 11-12-2016 20:36:05 | ||
Oh en vergeet niet peper en zout en een beetje knoflookpoeder op smaak nog erdoor | ||
Quote |
Zijlijn schreef op: 11-12-2016 20:38:17 | ||
je kan het inderdaad weglaten. Bedenk wel dat het vocht afgeeft endat dat weer onderdeel is van een recept. Maar probeer wat aubergine of courgette, ook altijd lekker in dit soort gerechten en gezond. Of tomaat | ||
Quote |
Toedeledoki schreef op: 11-12-2016 20:53:16 |
Als ik het niet in huis heb doe ik het er ook niet in hoor, komt best wat vocht vrij, daarom heb ik
het even uit laten lekken in een zeef.... |
Quote |
Mie schreef op: 11-12-2016 20:55:22 |
Het verandert de smaak wel wat zonder de paprika, maar je kunt het prima vervangen door champignons,
wortel, courgette, aubergine, tomaat etc. Of gewoon helemaal weglaten. |
Quote |
Mie schreef op: 11-12-2016 21:08:30 |
Ook lekker: Bladerdeeg- Fetaflapjes 4 Bladerdeeg lapjes 150 gr feta 1 ei peper knoflookpoeder pijnboompitjes ( eventueel) of (parmezaanse) kaas Laat de bladerdeeg een beetje ontdooien Kluts het eitje Verkruimel de feta in een bakje ( geitenkaas, huttenkäse of roomkaas kan ook prima) Doe er kruiden bij en wat van het ei ( 2/3 ongeveer) en kluts tot een mengseltje Op elk plakje bladerdeeg 1/4 van het mengsel en een driehoekje vouwen, de randen aandrukken met de tanden van de vork De bladerdeeg bestrijken met de rest van het eimengsel Pijnboompitjes en/of kaas erop 20 minuten op 200 gr in de oven Pas op heeeeeet van binnen! |
Quote |
Bettie schreef op: 11-12-2016 21:15:24 |
Mjammie...het is dat ik heel veel dingen niet in huis heb maar anders ging ik het ter plekke nog
maken... |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 11-12-2016 21:24:12 |
Ik ben gek op bladerdeeg !! |
Quote |
Zijlijn schreef op: 11-12-2016 22:11:26 | ||
thanks! zoiets zocht ik!!! | ||
Quote |
Toedeledoki schreef op: 18-12-2016 10:07:31 |
Deze is ook enorm lekker Goulashsoep Ingrediënten (op basis van 4 personen) 310 g soepvlees (schaal) 3 uien 2 rode paprika's 2 tenen knoflook 25 g boter 1 el paprikapoeder 2 el bloem 70 g tomatenpuree (blikje) 1½ liter kraanwater 3 runderbouillontabletten 2 laurierblaadjes 3 vastkokende aardappelen Bereiden 1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Snijd de uien in halve ringen, de paprika in reepjes en de knoflook fijn. 2. Verhit de boter in een soeppan en bak het vlees in 3 min. rondom bruin. Bak de ui, knoflook en paprika 5 min. mee. Doe het paprikapoeder, de bloem en tomatenpuree erbij en bak 2 min. mee. 3. Voeg het water met de bouillontabletten en laurier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 2 ½ uur koken op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg toe en laat 30 min. koken. |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 01-02-2017 17:49:28 |
Iemand nog lekkere recepten ?? Heb wel zin om weer 's lekker iets nieuws te kokkerellen |
Quote |
Bettie schreef op: 01-02-2017 18:27:26 |
Ehhh...ik had deze week een superlekker recept van een hartige taart. Kun je na afloop nog diverse
keren na-eten |
Quote |
Mie schreef op: 01-02-2017 21:42:41 | ||
Ik maak binnenkort weer eens Flammkuchen, heb 5 kg uien staan en die kunnen daar prima voor gebruikt worden: Heb het recept ff gauw vertaald ------------------------------------------------------- Snelle Flammkuchen: Dunne, knapperige bodem zonder gist Ingrediënten: Deeg: 2 EL Olie 125 ml Water 1 Snuf Zout 250 g Meel Beleg: 2 uien, in halve ringen dun gesneden 100 g spekreepjes 2 bekers creme fraiche of zure room Peper Zout Bieslook Oven op 250° voorverwarmen Deeg kneden van de ingrediënten en dun uitrollen. Creme fraiche/zure room met kruiden vermengen en op deeg smeren Uien en speck op het deeg/room mengsel verdelen . 20 Minuten bakken Mit Bieslook bestrooien en in stukken snijden Voor minder caloriën evt 1 beker room/creme fraiche vervangen door kwark. ---------------------------------------------------------------------------------------- Zelf doe ik meer uien en vervang de spekreepjes ook wel eens door gerookte zalm of rauwe ham etc Frisse salade erbij en je hebt een lekkere maaltijd Soepje erbij kan ook. | ||
Quote |
Jen9 schreef op: 01-02-2017 22:21:46 |
o... flammkuchen.. had ik dit maar niet gelezen.. te lekker.. |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 06-02-2017 19:22:40 |
Ik kwam nog een recept tegen wat zooooooooooooo lekker is (snel weer 's eten). Ik doe alleen paprika ipv tomaat (anders wordt het heel nat) en ik bak de paprika en de rode uit ipv dat ik ze er rauw over doe.... Loaded bbq nachos |
Quote |
Toedeledoki schreef op: 06-02-2017 20:15:48 |
Ja soms 'vergeet' je wel 's recepten. Vanmiddag had ik het er met een collega over, die was in
mexico geweest en had zoiets geprobeerd te maken maar was niet lekker gelukt. En toen bedacht ik me
dit recept weer.... Snel weer maken.... waarschuwing.... je gaat er veel teveel van eten hahaha |
Quote |
Kmvs&m schreef op: 07-02-2017 07:27:41 |
Pasta kip pesto (ook zo lekker) Pasta kipfilet verse (groene) pesto mozzarella pijnboompitten creme fraiche 1 rode peper 1 grote (rode) ui 1/2 teentjes knoflook rucola (eventueel wat geraspte kaas) peper/zout en Italiaanse kruiden naar smaak Pasta koken Kip kruiden en bakken Peper, ui en knoflook klein snijden en mee bakken Bakje verse pesto erbij, crème fraiche toevoegen en de mozzarella klein snijden en toevoegen Pasta afgieten en toevoegen aan de kip met pesto en serveren met wat rucola, pijnboompitten en eventueel wat geraspte kaas |
Quote |
Mie schreef op: 09-02-2017 20:28:59 |
Vanavond gegeten, en ik was echt verbaasd hoe onwijs lekker dit was: Snelle kip/wokschotel ( 2 pers): (noten)rijst 200 gr ongekookt 150-200 gram kipfilet ( ik had vlees van een kippenpoot/dij gesneden) 1 wortel in de lengte in vieren en dan in dunne plakjes 1/4 paprika in de lengte doormidden en in dunne plakjes 1/4 komkommer in de lengte in vieren, evt zaden eruit en in schijfjes 2 bos/lenteuitjes in plakjes 3 el ketjap en/of sojasaus 2 kl suiker ( of honing oid, of zonder...) 1 kl (rijst)azijn Beetje water 3 a 4 opgehoopte el pindakaas Djahe/Ketoembar/Knoflookpoeder/Peper/Citroengras ( en ik had nog wokkruiden erbij) van alles een snufje Snijdt de kip in stukjes, maak een marinade van de Ketjap./Sojasaus en suiker en doe alles bij elkaar Als je de tijd hebt 30 minuten marineren, maar is niet verplicht nodig Verhit (kokos)olie in een wokpan, bak de kip incl marinade op hoog vuur. Als de kip iets gaar is doe je de wortel erbij. 2 minuten meebakken, daarna alle andere groentes en de kruiden/specerijen. Minuutje of 2 a 3 bakken en dan iets water erbij ( klein beetje, later kan er evt meer bij) Pindakaas erdoor roeren en nog 5 minuten laten sudderen. Gekookte rijst erbij en evt komkommersalade |
Quote |