Menu
 

Topic:

Blog: Dick Haveman...als de dag van gist

Boterbloem  schreef op: 07-04-2016 18:11:03
Nieuwe blog van mijn man:


Blog: Dick Haveman...als de dag van gisteren


 - Peter Timmer
Blog: Dick haveman...als de dag van gisteren van Peter Timmer


Het is woensdagavond 13 april 2011. Het is mijn vrije avond en ik zit gezellig met vrouw en kinderen naar de televisie te kijken. Opeens klinkt het sms-geluidje van mijn werktelefoon. Ik ga zo wel kijken, als het belangrijk is, dan bellen ze wel, denk ik bij mezelf. Vrijwel direct hierna nog een sms en nog een. Nu word ik toch wel nieuwsgierig. Ik pak de telefoon en lees: ‘Alles goed met je?’ ‘Waar ben je?’ ‘Ben je aan het werk?’ En meer van dat soort berichtjes. Ik bel mijn broer, een van de afzenders. Van hem hoor ik het verschrikkelijke bericht. Er is een politieagent neergeschoten in Baflo, een dorpje in de provincie Groningen.

Een tsunami aan vragen gooi ik over hem heen, maar hij kan me niets meer vertellen. Ik leg de telefoon neer en vertel mijn vrouw wat er is gebeurd. Zij kent me en kijkt niet vreemd op als ik direct mijn spullen pak en naar het bureau vertrek. Maar eerst geef ik haar en de kinderen een stevige knuffel. Onze 6-jarige, de oudste van de twee, merkt dat er iets bijzonders aan de hand is

Onderweg naar het politiebureau vliegen de vragen door mijn hoofd: Wie is het? Hoe is het gebeurd? Wie waren erbij? Zoveel vragen. Ik ben zo in gedachten dat ik schrik dat ik al bij het bureau ben en mij de weg, die ik zojuist gereden heb, niet eens meer kan herinneren.

In het politiebureau is het nog rustig. Er komen net twee collega’s het hek binnenrijden. Het zijn de collega’s van de noodhulp die net uit Baflo komen. In hun gezichten lees ik van alles. Onmacht, woede en verdriet. Van hen hoor ik het verschrikkelijke nieuws. Collega Dick Haveman is zojuist tijdens de dienst om het leven gebracht. Zij hebben nog geprobeerd Dick te reanimeren, maar hun poging mocht niet meer baten. Ze vertellen mij in het kort wat er is gebeurd: de dood van Renske Hekman, de zoektocht naar de verdachte, het gesprek tussen de meldkamer en Dick, de schotenwisseling die via de portofoon te horen was en de aanhouding.

Terwijl we staan te praten komt er nog een collega het hek binnen. Zij is net als ik nog in burgerkleding. Ook zij heeft het nieuws gehoord en besloot eveneens direct aan het werk te gaan.


Samen staan we buiten te praten over Dick. Een paar dagen geleden zaten we nog met hem aan de koffietafel. En nu… nu is Dick er niet meer. Het is allemaal zo onwerkelijk.

Kort hierop komt de bureauchef binnen. Aan haar vragen we of wij iets kunnen betekenen. Of wij ons om moeten kleden in uniform en of we naar Baflo kunnen. Zij zegt ons nog even te wachten omdat ze nog niet alles weet. Wij willen echter niet wachten, we zijn doeners en besluiten om alvast ons uniform aan te trekken. Nog geen vijf minuten erna komt de chef al weer naar ons toe met het bericht: ‘Ga maar en zie maar wat jullie daar kunnen betekenen. Dan kunnen de collega’s die er verder bij betrokken waren terug naar het bureau.’

Al snel rijden we richting het station van Baflo. Onderweg praten we over Dick en over wat we tot nu toe weten. Bij het station staat het vol met politievoertuigen en ambulances. Van de collega’s ter plaatse horen we waar het gebeurd is en we lopen in de richting van de plaats delict (pd).

Vanachter een gespannen politielint zie ik het lichaam van een motoragent op de grond liggen. Dat moet Dick zijn. Ik wil naar hem toe, terwijl ik weet dat ik toch niets meer kan doen. Er is niemand bij het lichaam. Een soort van boosheid en onbegrip bekruipt mij. Waarom is er niemand bij hem? Waarom ligt hij daar nog? Waarom gebeurt er niets?

Deze gevoelens maken snel weer plaats voor professioneel denken. Natuurlijk moet er onderzoek gedaan worden en mag je de pd niet op. Hier kan ik niets meer betekenen en ik loop terug naar het station. Onderweg zie ik een politieauto staan waarvan de ramen stuk zijn. Ook deze plek is afgezet met lint. Het blijkt dat er op de auto geschoten is.

Bij het station voegen mijn collega en ik ons bij de chef van dienst die ter plaatse de boel probeert te coördineren. Aan hem vragen we wat we kunnen doen. Mijn collega blijft bij hem en wordt zijn notulist, zodat alles wat er geregeld en gedaan moet worden direct goed vastgelegd wordt. Mij wordt gevraagd of ik naar de woning van het eerste slachtoffer, Renske Hekman, wil gaan en daar de pd wil bewaken, totdat een team van forensische opsporing daar onderzoek heeft gedaan.

Ik stap weer in de auto en rijd naar de woning van Renske. Onderweg komen mij twee politievoertuigen tegemoet. Het blijken collega’s van politie Emmen te zijn. Ze vragen mij waar ze zich kunnen melden. Ze zijn direct na de melding naar Baflo gegaan om de collega’s ter plaatse te helpen. Het geeft mij een goed gevoel om de betrokkenheid van de collega’s te zien.

Bij het adres van Renske zie ik haar levenloze lichaam in de woning liggen. Ik pak de linten uit de auto en begin de boel verder af te zetten. Dan gebeurt er een tijd niks. Momenten dat je na begint te denken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom dit, waarom dat, waarom…?

Gedurende de rest van de nacht krijg ik stukje bij beetje van collega’s die langskomen te horen wat er precies gebeurd is. Een buurtbewoonster voorziet me van koffie, ook zij kan niet slapen. Uiteindelijk komt de forensische opsporing en ook mijn aflossing. Ik mag naar huis.

Op het bureau teruggekomen zie ik allemaal onbekende collega’s. Het blijken collega’s uit de regio Rotterdam te zijn. Ze hebben zich aangeboden om hier in het hoge noorden te gaan werken om de collega’s van de betrokken bureaus te ontlasten. Fantastisch gewoon. Het geeft een gevoel van één grote familie.

Als ik even later thuis ben, vraagt mijn zoontje wat er is gebeurd. Hoe leg ik dit aan een kind van 6 uit? Maar ik wil het hem zelf vertellen, dus ik doe mijn best. Het is wel moeilijk en mijn uitleg zit vol emotie. Ook vertel ik hem dat het Dick Haveman is, de man van zijn eigen juf Gradeke. Ik zie het kereltje denken. Dan zegt hij opeens: ‘Het had papa dus ook kunnen zijn!’ en hij grijpt me vast. Ja kerel, het had papa ook kunnen zijn.

Ik geef de beide kinderen nog een kus voor ze naar school gaan en probeer dan zelf nog wat te slapen. Ondanks dat ik al heel lang op ben, kan ik de slaap maar moeilijk vatten…



 
Quote
Navigatie
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Bettie  schreef op: 07-04-2016 19:15:40
 wel ontzettend mooi geschreven...
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Marloesje  schreef op: 07-04-2016 19:35:29
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Jomi  schreef op: 07-04-2016 20:10:24
Triest verhaal.

Je man kan heel goed gevoelens en sfeer overbrengen op papier!
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Mikmvg  schreef op: 07-04-2016 20:30:28
Aangrijpend verhaal.

(je weet dat de naam van je man erboven staat?)
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Minou  schreef op: 07-04-2016 21:16:07
Hij zou zijn blogs moeten bundelen. Alle respect voor de politie. Wat een risicovol beroep en ze doen het toch maar allemaal.


 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Boterbloem  schreef op: 07-04-2016 21:22:42
Ja hoor, weet ik ;-)
Heb half ML toch al op facebook hihi.
Niets te verbergen.
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Wanouk  schreef op: 07-04-2016 22:25:58
Ik heb, echt waar, deze blog net 10 minuten geleden gelezen op mijn facebook, niet wetende dat het van jouw man afkomstig was.
Wat een emotionele blog, hij kan zijn gevoelens inderdaad goed verwoorden.
Respect voor de politie!
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Bepje  schreef op: 08-04-2016 11:27:45
Heel erg triest maar erg treffend beschreven. Hij weet je mee te nemen in zijn beleving, knap ! 
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Boterbloem  schreef op: 08-04-2016 11:33:33

Zelf lees ik altijd graag blogs van mensen in hun werk...

Het kan voor zoveel begrip zorgen!

Soms zijn er situaties waar ik niets van begrijp, dat ik denk: had dat nou niet anders gekunt.


En dan ineens lees je over hun werk, dingen waar ze tegenaan lopen,
dingen die geprobeert zijn of onmogelijk zijn in het echte leven en krijg je gewoon veel meer begrip.

Vind dat prachtig!

Zou van veel meer beroepen moeten gebeuren eigenlijk 

 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Banana  schreef op: 08-04-2016 12:53:34
jeetje heftig hoor 
maar hij kan super shrijven 
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Mv5  schreef op: 08-04-2016 16:00:00
Heel heftig verhaal inderdaad. Je man neemt je mee in wat hij voelde op dat moment de dilemma's waar hij voor stond. Dat vind ik heftig maar tegelijkertijd ook heel mooi. Het komt dichtbij. En daardoor kweek je inderdaad meer begrip. Respect voor je man en het werk dat hij en zijn collega's doen.
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
C.  schreef op: 08-04-2016 16:09:08
Verdrietig, maar wat een rijk bezit als je zo goed je gevoel op papie rkan zetten!
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Made  schreef op: 08-04-2016 16:11:05
Wat heftig 

 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Mikmvg  schreef op: 09-04-2016 07:47:06

Quote Boterbloem:
Ja hoor, weet ik ;-)
Heb half ML toch al op facebook hihi.
Niets te verbergen.



okee, wist niet of het de bedoeling was 
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Caithy  schreef op: 09-04-2016 21:08:24
Boh herkenbare gevoelens!!! 
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Mamsie  schreef op: 10-04-2016 20:25:59
Prachtig geschreven van een stuk waar je liever niet in verzeild geraakt bent....
Pffff heftig hoor!
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Jomi  schreef op: 13-04-2016 18:40:18
Het staat nu zelfs op rtlnieuws!
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Jomi  schreef op: 13-04-2016 18:41:14
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154959985074852&id=192099134851
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Boterbloem  schreef op: 13-04-2016 20:29:08
Klopt, maar die hebben het wel een beetje aangedikt 

Vanmiddag was hij voor tvnoord.

Wat ik heel bijzonder vind is dat je het verschil ziet in journalistiek.

tvnoord die enorm respectvol omgaat met emoties en juist hem er even doorheen sleept,

RTL die de emoties en banden enorm aandikt en er een smeuiig verhaal bij maakt zeg maar ;-)

Maar scrolde op facebook naar beneden en zag het ook ineens staan.
 
Quote
RE: Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Myself  schreef op: 14-04-2016 11:48:16
Ik zag het gisteren voorbij komen en toen dacht ik gelijk aan jou.
Maar heb verder niet gelezen en dus niet doorgehad dat het werkelijk hetzelfde blog was.
Ach ja, aandikken kunnen ze goed hoor, doet alle media graag volgens mij.

Hij kan mooi schrijven hoor, heftig verhaal
 
Quote
Navigatie


Reageren op Blog: Dick Haveman...als de dag van gist
Naam
Bericht