Menu
 

Topic:

Basis kruiden

Mv E.l.s  schreef op: 26-02-2016 00:23:17
Welke kruiden gebruiken jullie vaak? Waarvoor?
En waarmee kruiden jullie vlees? 
Ik wil van de kant en klare vleeskruiden af, teveel zout. 
 
Quote
Navigatie
RE: Basis kruiden
Melissa  schreef op: 26-02-2016 07:21:04
Ligt sr een beetje aan wat je graag kookt. Ik heb behalve de standaard peper (wit en zwart) , zout, kerrie, paprikapoeder, kaneel, nootmuskaat, ook veel kruiden uit de indiaase keuken en italiaanse keuken. Verder vind ik verse kruiden lekkerder, dus ook de kruidenplantjes zoals oregano, peterselie, dille en bieslook.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Jolanda1974  schreef op: 26-02-2016 07:54:42
dat is ook mijn basis
 
Quote
RE: Basis kruiden
M&j  schreef op: 26-02-2016 08:57:31
Wij hebben een lade vol met kruiden en specerijen maar de meest gebruikte specerijen hier thuis zijn: Peper, knoflookpoeder, kerrie, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, laurier, ve-tsin en komijn.

Voor gehaktballen gebruik ik naast zout: peper, knoflookpoeder, geraspte nootmuskaat en paprikapoeder. Voor speklapjes: Peper, kerrie, knoflookpoeder, kaneel en paprikapoeder.
Als ik runderstoofvlees maak is dat meestal met zout en peper, tomaat, kruidnagel en laurier.

Kruiden gebruiken wij meestal vers maar soms diepvries of gedroogd. De meest gebruikte is bladpeterselie, bieslook en koriander. Verse kruiden gebruik ik meestal in een salade, op brood of in griekse gerechten. 
 
Quote
RE: Basis kruiden
Mvl&d  schreef op: 26-02-2016 10:20:56
Vers is sowieso altijd basilicum. Dat ruikt zo lekker!

Verder gebruik ik vaak kaneel (in moussaka of over een appel, als tussendoortje). Rozemarijn (erg lekker over gebakken aardappeltjes of krieltjes uit de oven). Tijm, oregano, laurier en majoraan in pastasaus. Komijn is erg lekker in hutspot.
Vlees kruid ik meestal alleen met peper en zout, soms wat cayenne of paprikapoeder. Maar marineren in pesto (bijvoorbeeld kip) of sojasaus (biefreepjes) is ook superlekker.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Banana  schreef op: 26-02-2016 10:31:51
zeezout in een molen 
pepermix in molen 
uienpoeder
kerrie 
paprika
knoflookpoeder
maggie 
oregan
bieslook
peterseli
karwijn
kardamon
laurier
kruidnagel
vlierbessen
nootmuskaat 
kaneel

soommige gebruik ik maandelijks andere dgelijk
gehakt bijv 
kerrie knoflook ui paptika peper beetje magie en paneermeel

gebruik nooit kant en klaar vind dat zo vies 
we eten nagenoeg zoutloos 
beetje op patat en ei verder gebrui ik t niet 
 
Quote
RE: Basis kruiden
Pacific  schreef op: 26-02-2016 13:45:18
Als jullie aardappelen/groente /vlees koken wat doen jullie er dan voor kruiden in? Als mijn man soms kookt doet hij er altijd heel veel zout in, zijn motto, het meeste spoel je toch weg met het afgieten dus is niet ongezond. Ik doe er veeel minder in maar dat vindt hij het flauw en pakt alsnog de zoutpot.

Ben benieuwd of jullie nog tips hebben
 
Quote
RE: Basis kruiden
Myself  schreef op: 26-02-2016 13:49:49
Ik gebruik ook te weinig zout volgens mijn man.

Hier in huis gebruiken we vaak:
zout
peper
paprikapoeder
kerriepoeder
knoflookpoeder
oregano
gemalen komijn
kaneel
cayennepeper
en zelf vind ik de rubs van oil &vinager ook erg lekker voor op een stukje vlees.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Banana  schreef op: 26-02-2016 13:55:10
ja helemaal geen zout of kruiden voor aardappels en groente 
soms bij boontjes, spruitjes of pasta doe ik een boulion blokje bij kookvocht 
 
Quote
RE: Basis kruiden
Melissa  schreef op: 26-02-2016 15:49:12
Zout is een gewenning, dat kan hij ook weer afleren Ik doe wel een beetje zout op de aardappelen en gekookte groenten. Voor vlees heb ik toch wel veelal busjes kant en klare kruiden, maar ik let wel op dat er geen smaakversterkers in zitten (mononatriumglutamaat, E621, ve-tsin, E623, smaakversterker  gistextract), Deze zijn echt heel slecht en dienen alleen om de smaak sterker te maken zodat ze er minder ingredienten in hoeven te doen.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Mie  schreef op: 26-02-2016 16:11:32
Ik heb een fikse la vol kruiden(potjes), de meeste gebruik ik zeer regelmatig.
Ik maak de meeste kruidenmengsels zelf, vaak omdat er in kant en klaar smaakversterker zit en ik daar last van krijg, daarnaast ook omdat kant en klaar vaak zo veel zout bevat.
Ik héb dus wel zout en gebruik het ook, maar dan gewoon veel minder.

Wat heb ik o.a staan:
Peper gemalen
Peper molen zwart
Peper 4 kleuren korrels
Paprika mild
Paprika scherp
Cayenne peper
Chilli flakes molentje
Knoflook molentje
Knoflook poeder
Kaneel
Kummel ( gebruik ik ipv komijn)
Oregano
Tijn
Rozemarijn
Majoraan
Dille
Basilicum
Ketoembar ( gemalen koriander)
Djahé ( gemalen gember)
5 Spice
Kurkuma
Kerrie
Provencaalse kruiden (gedroogd)
Lemongrass
Koriander gedroogd
Ui gedroogd
Saladerkuiden ( gedroogd)
Soepkruiden ( gedroogd)
Turkse kruiden
Shoama kruiden ( met zout én smaakversterkers)
Saté kruiden ( met zoet én smaakversterkers)
Biologische groentenbouillonpoeder ( geen nare dingen, wel zout)
Biologische kippenbouillonpoeder ( geen nare dingen, wel zout)
Biologische runderbouillonpoeder( geen nare dingen wel zout)
Molentje funghi con pressemolo ( gebroogde paddestoelen en peterselie)
Molentje viskruiden ( mét zout)
Molentje garam massala ( met zout)
Ongeraffineerd Keltisch zeezout
Himalaya zout
"ordinair" zout
Waddenzout met kruiden
Gerookt zeezout
Grof zeezout
Quark-kruiden
Bonenkruid
Kruidnagels
Laurierblaadjes
Jeneverbessen
Anijs
Foelie
Nootmuskaatnoten
Nootmuskaat poeder
Kaneelstokjes
Vanillestokjes
Ras el Hanouth

En dan zijn ketjap en soyasaus ook prima smaakmakers, net als mosterd ( ik ben al tijden op zoek naar mosterdpoeder, maar dat heb ik nog steeds niet gevonden).

Met als deze dingen kan ik zo goed als alle kruidenmengsels namaken.
Ik zou bijv nog wel wat extra soorten kerrie willen, maar met de kerrie die ik heb kom ik een heel eind.

Ik zou zo'n lading als ik heb niet in 1 keer aan gaan schaffen, maar eerst eens goed kijken wat er in jouw huishouden veel wordt gegeten.
Hier varieert het van stamppotten tot Turks en van pastasausen tot Chinees, dus gebruik ik van alles wat.
Telkens koop ik weer iets bij en dan wordt het ongemerkt dus een lade vol.


 
Quote
RE: Basis kruiden
Caithy  schreef op: 26-02-2016 19:56:33

Quote mie:
Ik heb een fikse la vol kruiden(potjes), de meeste gebruik ik zeer regelmatig.
Ik maak de meeste kruidenmengsels zelf, vaak omdat er in kant en klaar smaakversterker zit en ik daar last van krijg, daarnaast ook omdat kant en klaar vaak zo veel zout bevat.
Ik héb dus wel zout en gebruik het ook, maar dan gewoon veel minder.

Wat heb ik o.a staan:
Peper gemalen
Peper molen zwart
Peper 4 kleuren korrels
Paprika mild
Paprika scherp
Cayenne peper
Chilli flakes molentje
Knoflook molentje
Knoflook poeder
Kaneel
Kummel ( gebruik ik ipv komijn)
Oregano
Tijn
Rozemarijn
Majoraan
Dille
Basilicum
Ketoembar ( gemalen koriander)
Djahé ( gemalen gember)
5 Spice
Kurkuma
Kerrie
Provencaalse kruiden (gedroogd)
Lemongrass
Koriander gedroogd
Ui gedroogd
Saladerkuiden ( gedroogd)
Soepkruiden ( gedroogd)
Turkse kruiden
Shoama kruiden ( met zout én smaakversterkers)
Saté kruiden ( met zoet én smaakversterkers)
Biologische groentenbouillonpoeder ( geen nare dingen, wel zout)
Biologische kippenbouillonpoeder ( geen nare dingen, wel zout)
Biologische runderbouillonpoeder( geen nare dingen wel zout)
Molentje funghi con pressemolo ( gebroogde paddestoelen en peterselie)
Molentje viskruiden ( mét zout)
Molentje garam massala ( met zout)
Ongeraffineerd Keltisch zeezout
Himalaya zout
"ordinair" zout
Waddenzout met kruiden
Gerookt zeezout
Grof zeezout
Quark-kruiden
Bonenkruid
Kruidnagels
Laurierblaadjes
Jeneverbessen
Anijs
Foelie
Nootmuskaatnoten
Nootmuskaat poeder
Kaneelstokjes
Vanillestokjes
Ras el Hanouth

En dan zijn ketjap en soyasaus ook prima smaakmakers, net als mosterd ( ik ben al tijden op zoek naar mosterdpoeder, maar dat heb ik nog steeds niet gevonden).

Met als deze dingen kan ik zo goed als alle kruidenmengsels namaken.
Ik zou bijv nog wel wat extra soorten kerrie willen, maar met de kerrie die ik heb kom ik een heel eind.

Ik zou zo'n lading als ik heb niet in 1 keer aan gaan schaffen, maar eerst eens goed kijken wat er in jouw huishouden veel wordt gegeten.
Hier varieert het van stamppotten tot Turks en van pastasausen tot Chinees, dus gebruik ik van alles wat.
Telkens koop ik weer iets bij en dan wordt het ongemerkt dus een lade vol.




Precies dit!

Geen smaakversterkers E621, ve-tsin, E623 enummers komen er sowieos niet in.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Bepje  schreef op: 26-02-2016 23:49:30
Wij gebruiken ook nagenoeg geen zout, ook niet in het vlees. Ik heb dat ooit, misschien wel 10 jaar geleden, langzaam afgebouwd en het gaat prima. Aardappels smaken gewoon naar aardappel, we missen dat zout echt niet. Bij bijna alle groenten gebruik ik wel iets van kruiden. Nootmuskaat bij peulvruchten en gekookte andijvie bijv of paprikapoeder en peper in de boerenkool, peterselie bij worteltjes enz.
Kant en klare gehaktkruiden heb je ook zonder of met minder zout in het kruidenvak. natriumarm met een blauw dekseltje/dopje. 
 
Quote
RE: Basis kruiden
M&j  schreef op: 27-02-2016 10:52:26

Quote Melissa:
(mononatriumglutamaat, E621, ve-tsin, E623, smaakversterker  gistextract), Deze zijn echt heel slecht en dienen alleen om de smaak sterker te maken zodat ze er minder ingredienten in hoeven te doen.



Niet minder ingrediënten maar minder zout omdat door europese regelgeving het zoutgehalte van pakjes en zakjes omlaag moet. 
 
Quote
RE: Basis kruiden
Mie  schreef op: 27-02-2016 11:28:36
Nog even een kleine aanvulling vwb het zout:
Als je groenten kookt kun je beter tóch een beetje zout toevoegen. Dit om te voorkomen dat er teveel vitamines en mineralen "weglekken"
Dat heeft met de osmotische waarde te maken, denk maar aan jezelf in bad en die rimpeltjes die je vingers dan krijgen.
 Het water dat in je groente zit wil graag naar het kookwater toe , je vitamines en mineralen gaan dan mee, door een beetje zout in je kookwater te doen voorkom je dat voor een groot deel.

Dus geen scheppen zout, maar een heel klein beetje. Dit giet je af immers aan het einde van de kooktijd.
En om dan ook nog eventuele extra mineralen op te kunnen nemen, gebruik ik ongeraffineerd keltisch zeezout.
Dit heeft van nature een lager natriumgehalte en er zitten allerhande mineralen en sporenelementen in.
Enige nadeel.......je vind er af en toe een steentje of....een dode spin in 
 
Quote
RE: Basis kruiden
M&j  schreef op: 28-02-2016 12:54:14

Quote mie:




 net als mosterd ( ik ben al tijden op zoek naar mosterdpoeder, maar dat heb ik nog steeds niet gevonden).







Bij AH.nl en volgens mij bij appie zelf ook, kan je colman's mustard kopen, dat is mosterdpoeder. Volgens mij hebben ze het bij de plus ook, maar dat weet ik niet zeker.
 
Quote
RE: Basis kruiden
Mie  schreef op: 29-02-2016 08:08:57

Quote m&J:
[...]


Bij AH.nl en volgens mij bij appie zelf ook, kan je colman's mustard kopen, dat is mosterdpoeder. Volgens mij hebben ze het bij de plus ook, maar dat weet ik niet zeker.



Hee, tnx!!!
Ik heb bij de Plus al gezocht en die hebben het niet. Maar zal binnenkort even binnenlopen bij de AH.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Basis kruiden
Naam
Bericht