Menu
 

Topic:

Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar

Miramare  schreef op: 01-02-2016 22:06:45
Hoi mijn zoontje word in juli 4.
hij gaat 1 dag in de week naar het kdv,waar ze sinds een aantal weken zijn luier uitdoen en dat gaat heel erg goed. Afgelopen weekend hadden we een rustig weekend en met mijn zoontje afgesproken dat zijn luier nu ook uitgaat thuis en hij vond het prima.
we zijn al lang bezig om bij elke luierwisseling te laten plassen op de wc, heel het weekend super gedaan, regelmatig op de wc gezet, alleen vandaag een paar ongelukjes.
maar hij geeft zelf niet aan dat hij moet plassen. Wanneer gaan ze dat doen? Iemand zei tegen mij dat het wel heftig is om zomaar ineens de luier uit te laten,maar ik heb het gevoel dat hij het wel kan maar geen zin heeft. 
Ik vind het wel moeilijk met de komende uitstapjes, carnaval en boodschappen doen.
denk dat het wel heel verwarrend is als hij dan wel weer een luier aankrijgt en dat hij dan weer denkt lekker makkelijk.
ben ik dan toch te vroeg begonnen? Hoor zo vaak verhalen dat ze het zelf wel aangeven maar met ruim 3 en een half is het toch niet gek om er zelf mee aan de slag te gaan?
poepen vind hij denk ik eng.sinds vrijdag heeft hij niet meer gepoept terwijl hij dat normaal wel elke dag doet.
tips??
 
Quote
Navigatie
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Innie  schreef op: 01-02-2016 22:21:00
Wij hebben op een bepaald moment gewoon de luier volledig uitgelaten. Het heeft een paar doornatte broeken (en tapijten, en sofa's, ahum ) geduurd, maar ik denk dat hij na een drietal weken toch redelijk goed droog was overdag. Daarna heeft hij nog een maand regelmatig een ongelukje gehad. Toen hij echt 100% zindelijk was, was hij ook meteen droog 's nachts (maar dat is uitzonderlijk hoor).

wij merkten op een bepaald moment dat hij zelf naar z'n potje liep, z'n broekje uitdeed en ging plassen of zelfs poepen. Een tweetal weken voor hij naar school moest, kon hij het goed aangeven dat hij moest plassen ( hij was toen bijna drie jaar, België enzo), en pas toen was ik er volledig gerust in.

het volledige 'traject' heeft bij ons een kleine twee maanden geduurd.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Danimvsenna  schreef op: 01-02-2016 22:25:08
Nee hij heeft de leeftijd dat hij het wel snapt wat je uitlegd. Dus nee, ik vind het niet heftig.

De meeste kinderen vinden poepen eng. Mijn dochter vond dat ook. Daarom afgesproken dat poepen nog in de luier mocht (maar dan wel zittend om de wc), en plassen gewoon op de wc. de luier steeds iets losser om gedaan, en uiteindelijk de plakkers los gelaten zodat de luier open hing in de wc. Toen ze die keer echt op de wc poepte, was de knop om en was het niet eng meer.

Overigens een misverstandje op het KDV gehad. Ik had aangegeven dat ze overdag helemaal zindelijk was, en geen luier meer aan hoefde.
Zei hadden niet begrepen dat dit met het slapen net zo was. Dus kreeg ze daar met slapen een luier om, en daar zat nog wel eens een plasje in. Toen ik daar achter kwam, heb ik aangegeven dat ze thuis gewoon droog bleef. Op het kdv kreeg ze toen ook geen luier meer om, en was ze gewoon droog.

En gewoon standaard momenten invoeren waarop hij naar de wc gaat/moet. Ook al doet hij niks, prijzen omdat hij het toch geprobeert heeft!
Met opstaan/ voor het eten/ voor het slapen.

En ik heb mijn dochter al vrij snel overal mee naar toe genomen zonder luier. Toen ze net een paar dagen zindelijk was zijn we een dagje naar de apenheul gegaan, wat dus eerst ruim een half uur in de auto is. Thuis uitgelegd dat we een lang stuk in de auto gingen, en dat ze even moest proberen te plassen. Hup in de auto, daar naar toe. Eenmaal in het park gelijk gevraagd of ze moest plassen, weer laten plassen etc. Ze is de hele dag droog gebleven!

Hier gaf ze wel aan dat ze moest plassen, maar kon het ook aan haar onrustige houding merken. Als we dan vroegen of ze anar de wc moest, zei ze ja. (Dochterlief was toen 2,5 jaar)

 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Miramare  schreef op: 01-02-2016 22:39:50
Maar hoe deden jullie dat dan ik het begin ? Alsje net bezig bent? Gewoon overal meteen zonder luier meenemen?
bijv met boodschappen ga ik altijd een aantal winkels en ben wel even weg,.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Minnie Mouse  schreef op: 01-02-2016 22:42:48
Hier waren ze bijden ook laat zindelijk ( maar wel in een keer dag en nacht zindelijk) hier vooral in de zomer zonder broek laten lopen dit hielp goed. Ik zou het gewoon proberen.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Inky69  schreef op: 01-02-2016 23:10:13
Ik liet ze thuis goed plassen en als ze onderweg moesten plassen vroeg ik of het in een winkel mocht of ik ging snel even naar een eettentje ofzo..
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Pup78  schreef op: 01-02-2016 23:19:54
Zoon was met 2,4 jaar zindelijk van de een op andere dag. Nooit geen potjestraining oid gedaan. Ik zag dat hij moest poepen. Heb zijn luier uitgedaan en hem op de verkleiner gezet. Vanaf toen was hij zindelijk. Nooit geen luier meer aangehad. Dat ging wel heel makkelijk.
dochter was een paarweken voor haar derde verjaardag zindelijk. Met haar wat langer bezig geweest. Een paar dagen. Maar zodra ze thuis alles op het potje deed luier uitgelaten. 
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Danimvsenna  schreef op: 02-02-2016 00:39:52
Inderdaad wat inky zegt.
Vantevoren goed laten plassen. En dan als ze echt moeten, even in de winkel vragen. zijn er maar weinig die echt moeilijk doen als het om een jong kind gaat, en al helemaal als je zegt dat hij bezig is zindelijk te worden!  

In de auto hadden we altijd wel een schoon zetje liggen, en een handdoekje in de autostoel, just in case...
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Boterbloem  schreef op: 02-02-2016 06:59:50
Mijn zoon was ook erg laat.
Ik deed bij hem als we weg gingen eerst een onderbroek aan en daarna een luierbroekje.
Ik vertelde dat de we gingen proberen of de onderbroek droog kon blijven en dat we dus snel naar een wc toe zouden gaan als hij moest plassen of poepen.
En hij begreep het prima.
Zo voorkom je ellende voor jezelf.

Bij ons op het werk doen we op een gegeven moment bij de luierronde ook de luier uit (in overleg met de ouders uiteraard). En veel kinderen blijken dan ineens toch zindelijk te zijn ;-)
Maar het gemak he? Ze zeggen wel: de luiers van tegenwoordig zitten ook gewoon lekker, voelen niet zo nat.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Danimvsenna  schreef op: 02-02-2016 08:42:21

Quote Boterbloem:
Ze zeggen wel: de luiers van tegenwoordig zitten ook gewoon lekker, voelen niet zo nat.



Nou dat heb ik dus met Senna gedaan.
We gebruikte altijd de AH of etos luiers. Van de bumblies lekkte ze altijd door.

Maar toen ze bijna 2.5 jaar was, heb ik een pak bumblies gekocht, binnen 2 weken was ze zindelijk!
Ze gaf veel sneller aan dat ze haar luier vies vond in de bumblies.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Miramare  schreef op: 02-02-2016 09:08:29
Daar zat ik ook aan te denken, bijvoorbeeld met carnaval willen we graag weg en natuurlijk zijn er wc's,maar het is dan gewoon druk. Dus een goede tip boterbloem,zomga ik het denk ik ook doen,dan voelt hij het toch als hij nat zou worden,maar geen natte kleding.

 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Miramare  schreef op: 02-02-2016 10:17:47
Net gepoept!.... In zijn onderbroek..
hij voelt het wel, hij trok zijn eigen terug en ging zitten persen, dus gauw op de wc gezet,maar drolletje was er al uit maar viel wel in de wc.
jammer dat hij het niet zegt,want hij voelt het wel aankomen.
ik vroeg nog aan hem of hij poepen moest,nee hoor zegt hij ook nog.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Satekroket  schreef op: 02-02-2016 14:00:33
Ik koos voor gemak. Bij carnaval zou ik gewoon een luierbroekje aan doen en ook bij boodschappen doen.
Tip van Boterbloem is goed! Had ik 5 jaar eerder moeten weten. Maar het komt evengoed allemaal goed.

 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Mv5  schreef op: 02-02-2016 21:27:20
3,5 is echt niet te vroeg hoor, prima leeftijd. Ongelukjes horen erbij in het begin, maar uiteindelijk gaat het vanzelf beter. Wanneer ze het aan gaan geven, verschilt een beetje. Maar ik zou als je eenmaal de luier uitdoet (overdag) ook niet meer soms als het makkelijk is een luier aandoen. Dat is verwarrend.
Wachten tot een kind er zelf mee komt zou ik niet doen. Dan kun je bij sommigen heeeeel lang wachten. Dat is volgens mij ook de reden dat steeds meer kinderen niet zindelijk zijn als ze naar de basisschool gaan, naast het feit dat luiers tegenwoordig zo geavanceerd zijn dat ze alles absorberen waardoor het niet vervelend voelt voor het kind.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Miramare  schreef op: 02-02-2016 23:55:19
doe hem niet voor het gemak aan,maar hij geeft het nog niet aan dat hij moet plassen of poepen. Ik doe dan eerst zijn onderbroek aan en het luierbroekje eroverheen. 
Denk dat het voor zijn zelf vertrouwen ook niet fijn zou zijn als hij met een kletsnatte broek in de winkel staat. Er dan duidelijk bij vermelden dat we wel gaan proberen zijn onderbroek droog te houden en als dat lukt mag hij thuis weer een stickertje plakken en meteen de luierbroek weer uit.

 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Kriebel  schreef op: 03-02-2016 11:05:23
Min zoon begon ook pas met 3 1/2  jaar.  Wij hebben de luier uitgedaan overdag en uitgelaten.  En in het begin een heel strak ritme.  Hij voelde het ook niet en dan kon hij het herkennen omdat we elke dag hetzelfde deden. 
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Pacific  schreef op: 05-02-2016 10:48:51
Mijn zoontje is nu 3j en 5 mnd en sinds begin december zindelijk. In 2-3 dagen tijd dag en nacht. hij gaf het nog niet echt aan, maar m'n gevoel zei dat hij eraan toe was. Potje in de kamer gezet, vel papier ernaast gehangen om stickers op te plakken. Ik begon met 5 vakjes. goed uitgelegd dat iedere keer dat als hij op het potje had geplast een sticker op mocht plakken. Als de vakjes vol waren mocht hij een kadootje uitzoeken. Hij had dat heel snel door  Samen naar de bart smit geweest. Hij zag nog meer staan en ik zei er dan bij, als het vel wer vol is mag je die hebben. en wist ook precies wat hij wilde hebben, hij maakte er zelfs een spelletjes van en ging ieder half uur op het potje zitten. Het werden dus al snel 10 vakjes hihi. Hij had wat in zijn hoofd wat hij wilde hebben en dat waren nog wat setjes van brandweerman sam. Nadat hij het laatste setje had wilde hij geen stickers meer plakken en was het klaar voor hem. Ok heeft me in een paar dagen iets van 30 euro gekost, maar dat heb je zo weer terug verdiend als je geen luiers hoeft te kopen

Sinds die tijd 1x een nat bed, stom had hem niet laten plassen voordat we naar bed gingen. En ik denk 4-5 x keer in het begin onderboek nat. Hij rende wel naar het potje maar kreeg zijn broek niet makkelijk uit.

Wat ik vooral in het begin deed was een onderboek met pyama broek aan in huis. Eerste week met weggaan nog wel een luier aangedaan, maar begeven moment wilde hij dat zelf niet meer.
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Innie  schreef op: 05-02-2016 11:31:43
Wij zijn bewust met potjestraining begonnen toen we twee weekends op rij niet echt verplichtingen hadden.
Dan nog enkele weken bij uitstapjes een luierbroekje aan in de auto
en een reserveluier steeds in de handtas.

 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Caithy  schreef op: 05-02-2016 13:21:23
Hier was zoon 3 jaar en 8 mnd, eerder gaf hij niets aan en was niet van plan om de hele tijd achter hem aan te lopen. Mijn zoon is het type als ik het doe, doe ik het goed (fietste met 3,5 jr zonder te oefenen zo weg op zijn fiets bv).
Dus ik heb het echt gelaten, wel af en toe gevraagd om op de wc te gaan (geen potje mee, zijn ze veel te groot voor).
En idd hij geeft ht aan met 3 jr 8 mnd, gelijk dag en nachtzindelijk, plas en poep.
Dus niet te veel mee bezig zijn...
 
Quote
RE: Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
M&j  schreef op: 05-02-2016 19:14:35
Ik ben op een gegeven moment de luier(broekje) in de wc gaan verschonen. Toen ze ruim twee en een half waren vroeg ik 's morgens bij het verschonen of ze die dag een luier aan wilde of een onderbroek, weken zeiden ze nee, tot de dag dat ze ja zeiden en daarmee was de luierperiode over. Kreeg er ook echt geen een meer aan  Wel deed ik als wij boodschappen gingen doen of langere tijd van huis gingen dat wij allemaal even gingen plassen, ik ook. Ik heb overdag nooit echt natte broeken meegemaakt behalve bij de oudste als wij terug liepen van school, dan was ze op school niet naar de wc geweest. Maar eenmaal goed gewend was dat ook over.

Dit hoort ook bij loslaten, dan maar een keer een natte broek, die dingen gebeuren als je iets aan het leren bent en iedereen die dat snapt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vraag over zindelijkheid. 3,5 jaar
Naam
Bericht