Menu
 

Topic:

Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe

Mv E.l.s  schreef op: 08-12-2015 21:50:43
Eigenlijk vind ik koken helemaal niet leuk en maak me er altijd een beetje met een Jantje van Leiden vanaf. Kan het ook niet goed, nooit geleerd, mijn moeder bakte er ook niet veel van haha. Ik heb veel voorgesneden, veel uit een pakje, alles standaard. Nu heb ik last van hoge bloeddruk en vind mezelf en mijn man te dik. Ik wil wat meer aandacht aan het eten en bereiden ervan besteden, maar hoe? Kookworkshops, kookles is niets voor mij. Zit te denken aan een leuk kookboek, waarvan ik zin krijg in koken. Is Jamie dan wat? Ook heb ik een probeerbox van Hello Fresh besteld, maar wil geen lidmaatschap. 
Wie heeft tips hoe ik koken wat leuker kan maken, zonder uren naar allerlei recepten te zoeken en zonder uren in de supermarkt rond te struinen op zoek naar één of ander iets waar ik nog nooit van gehoord heb.
 
Quote
Navigatie
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Jolanda1974  schreef op: 09-12-2015 07:15:56
Gewoon beginnen om alles vers te koken.. Dus je gebruikelijke recepten en dan zonder pakjes en niet voorgesneden.
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
M&j  schreef op: 09-12-2015 08:09:58
Stap voor stap omschakelen, en beginnen met iets wat iedereen lekker vindt zelf te koken. De pakjes is voornamelijk zout, suiker en kruiden/specerijen, die kan jezelf namaken door de kruiden/specerijen van het pakje te gebruiken. Verder kan je al gaan minderen met zelf zout toe te voegen. Als je wat nieuws probeert, begin dan op tijd, dat werkt relaxter. En als je het makkelijker vindt om voorgesneden groenten te gebruiken, gewoon doen, daar is niets mis mee.
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Jen9  schreef op: 09-12-2015 08:37:44
Ik zeg juist wel voorgesneden... makkelijk, scheelt snijwerk, wat ik haat... Pakjes genruik ik nauwelijks inderdaad, zelf kruiden toevoegen, en je hebt de smaak veel meer in de hand...
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Boterbloem  schreef op: 09-12-2015 08:51:29

Ben net begonnen met het vervangen van de pakjes. 


Mijn zoon vind het supersmerig (ja, je proeft ineens tomaat en knoflook enzo)
Dochter vind het echt heerlijk! 


Ik begin heel basis maar wil nog wel wat kruiden gaan toevoegen.

Moet eerlijk zeggen dat ik het zelf maken wel leuker vindt. Je huis gaat zo lekker ruiken als je begint met ui knoflook, heerlijk!

 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Melissa  schreef op: 09-12-2015 09:03:53
Als je anders gaat koken is het altijd in het begin meer werk. Dit omdat je je routine achterlaat en nu echt weer even moet nadenken over wat je doet. Dat went. Ik vind de standaard potjes koken ook saai, ik hou meer van het uitgebreide werk. Maandag zelf indonesische bami gemaakt, zelf babi ketjap erbij en zelf satestokjes gemaakt ( zonder saus) , Dat vind ik leuk. Of tikka massala maken, lasagne van alleen basisingredienten, dat is lekker! Maar de eerste keer dat je het maakt is het veel werk, je moet alles opzoeken, de juiste vinden, met een lijstje naar de winkel, een recept volgen. na een paar keer weet je wat de ingedienten zijn en pak je het blind, laat je het recept in de kast liggen want je weet het wel, dan kost het veel minder tijd. En dan wordt het leuk.
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Monica Mv 2  schreef op: 09-12-2015 11:32:36
Ik lees vaak die tijdschriften uit de supermarkt, en haal daar ook ekkere dingen uit.

Op www.lekkerensimpel.nl staan vaak ook lekkere en simpele gerechten
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mvl&d  schreef op: 10-12-2015 10:01:45
Ik kan je de kookboeken van 'Koken met Karin' aanraden, haar recepten zijn ook te vinden op internet. Geen pakjes of zakjes maar wel super makkelijk. En je hoeft voor de ingredienten ook niet naar allerlei bijzondere winkels.
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mvi  schreef op: 10-12-2015 11:51:11
wat ik doe is uitgebreid met allerhandes een weeklijstje maken. ik koop groentes niet voorgesneden omdat dat snel zuur wordt en ik voor een hele week in sla. standaard heb ik altijd (veel) paprika's spercieboontjes, courgette uien en knoflook in huis. frituren 1x per maand en dan friet met versgemaakt stoofvlees. snacks absoluut niet. zowieso als ik bijv bami maak pak ik maar 2 kipfilets voor ons vieren of lekkere gemarineerde biefreepjes, nooit meer dan 3 ons voor 4 pers. daar roerbak ik de parike en spercieboontjes door met knoflook en ui, die paprika gebruik ik ook weer voor de pastasaus en hetzelfde geldt voor pasta, nooit meer dan 3 ons mager rundergehakt door de saus, en die saus maakt ik met verse kortgekookte tomaten die ik pureer met een staafmixer, veel beter dan al die gezoete rode potsauzen. Alles  draait om vers, geen knorr wereldgerechten, is echt veel te zout en vet. matih met boter, gehakt heeft geen boter nodig en varkensvlees eten wij bijna nooit. (worsten etc)
 
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mvi  schreef op: 10-12-2015 11:53:14
.....en vergeet niet een lekker glaasje wijn bij het koken te nuttigenmaakt het ook gezelliger!
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mv E.l.s  schreef op: 11-12-2015 14:14:48
Bedankt voor de tips.
Heb zojuist het boek besteld van Karin Luiten, het grote zónder pakjes en zakjes kookboek.
Leuk voor onder de boom
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mie  schreef op: 11-12-2015 20:58:35
Ik denk dat het een goed idee is als je je eerst op de basistechnieken stort.
Dus het maken van goede basissauzen van tomaat, een saus op basis van een roux etc

Als je dat kunt, dan kun je van daaruit variëren en leer je vanzelf steeds meer.

Er zijn vast massa's filmpjes te vinden hoe je bijvoorbeeld een roux maakt.

Koken is eigenlijk een soort van "proeven in je hoofd".
Als ik een recept lees, dan proef ik in mijn hoofd of ik die smaken ook lekker vind bij elkaar.
Als je dat maar vaak genoeg doet, dan kun je op een gegeven moment dus ook alles zelf bedenken, of een bestaand recept aanpassen omdat je iets eruit niet lekker vind of niet in huis hebt ( of voor een goedkoper iets vervangt bijv).

Dat boek waar je het over hebt is vast al een goede start.


 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Mvl&d  schreef op: 11-12-2015 21:10:48
Goed boek !
De lasagne bolognese die er bijvoorbeeld in staat, is de lekkerste die ik ooit gemaakt heb . Bij dat recept maak je zelf ook de bechamelsaus (blijkt helemaal niet moeilijk te zijn) en sindsdien gebruik ik die saus ook als basis voor kaassaus over bloemkool of broccoli - ik rasp een bergje kaas en roer dat er op het laatst door heen. 100x lekkerder! Ik snap serieus niet dat ik daar ooit een zakje voor kocht.

 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Gewoon Ik  schreef op: 12-12-2015 08:41:05
En mocht het zo zijn dat je hele dagen werkt en je dus na je werk geen zin hebt  in koken is een slowcooker ideaal 
 
Quote
RE: Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Memvan3  schreef op: 28-01-2016 15:43:34
Ik heb altijd een vast schema voor wat we eten die week.

Maandag aardappelen verse groenten vlees
Dinsdag aardappelen groente uit zakje/potje/ vriezer en  vlees.
Woensdag pasta of kip gerecht.
Donderdag aardappelen groenten vlees bereid in ovenschotel ( bijv met ham kaas, prei of bloemkoolschotels oid)
Vrijdag 1 x 14 dagen wraps andere week patat.
Zaterdag pasta 
Zondag 1 keer per maand soep rest gebruik aardappelen gebakken , groenten en vlees.

Misschien om en om koken met je man? Mijn man kookt hier meestal 3 x per week


 
Quote
Navigatie


Reageren op Tips hoe koken leuk wordt, wat/hoe
Naam
Bericht