Menu
 

Topic:

afweging werken/ niet werken

Werkende Moeder  schreef op: 27-09-2015 14:01:52
je bent 15 jaar gelukkig getrouwd. Je man brengt in zijn eentje meer binnen dan je aan kosten hebt. Op zijn salaris spaar je en je hebt een vet spaarvarken.
Je hebt kinderen.

zelf werk je part time.  Een hele drukke baan die eigenlijk niet part time kan in een wat verziekte werkomgeving. Het is een baan met carierre kansen, maar jij kunt die de komende 15 jaar niet nemen ivm de drukte van je gezin.
Je hebt eens gaan rekenen wat je overhoudt nadat alle kosten aan transport en kinderopvang eraf zijn. Je man verdient in zijn eentje al vrij veel en je krijgt dus maar 18% van de kosten terug, voor het kindje wat het meeste kost. 

Al met al schrik je. Je werkt je in de rondte voor netto 24 euro per dag. Je denkt dat je je misschien hebt verrekend, maar met het doorlopen van alle rekeningen kom je toch echt op dat bedrag. Dat is echt wat je  hebt overgehouden.

als extra info: Het duurt nog 1,5 jaar voordat je jongste op de basisschool zit. Je man kan niet minder werken en is vaak van huis.
Wat zou jij doen?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 02-10-2015 12:25:22

Toch heeft het voor mij nooit gevoeld dat mijn man alleen opdraait voor de kosten...

Ik hoop binnenkort te werken, loop nu stage. Maar ook in mijn werk zal de meeste ziekte van de kinderen op mij komen te vallen, simpelweg omdat het bij mijn man zijn werk niet zo makkelijk gaat omdat er een enorm tekort is aan mensen.


Onze zoon was altijd veel ziek dus werken was sowieso geen optie. Geen baas die wacht op iemand die meer dan de helft van de tijd afwezig is. 

Maar het is idd een luxe als je een baan hebt waarbij je bepaalde rechten kunt krijgen die ook toepasbaar zijn. Alleen zijn lang niet alle beroepen daar geschikt voor.

En nog belangrijker: lang niet alle gezinnen zijn daar geschikt voor.

Vind dit altijd echt iets persoonlijks. Goed kijken naar je eigen gezin en wat iedereen aankan.

Maar als je het beeld hebt van een TBM als iemand die niets doet heb je OF een verkeerd beeld OF zelf een verkeerde invulling gegeven ;-) Een die niet bij je past.

Ik ken maar heeeeeeeeeel weinig TBM die echt helemaal niets doen.
De meesten zijn net zo druk (of misschien nog wel drukker) als iemand die op haar werk is.

Alleen krijgt die er geen geld voor ;-)

Ik vind naar het werk toe gaan voor mijzelf echt een rustpunt. Ondanks dat ik lichamelijk best zwaar werk heb. Maar even uit huis zijn werkt voor mij erg prettig.
Wij hopen dat mijn man op den duur iets minder kan gaan werken omdat hij veel beter wat meer thuis kan zijn dan dat ik dat kan.

Maar een baan erbij houden omdat de ander zijn baan kan verliezen... hoeveel verliezen wel niet beide hun baan. Ook dan heb je schijnzekerheid. Voor mij geen reden om te gaan werken, zeker niet als het voor het gezin niet goed zou zijn.


 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Jolanda1974  schreef op: 02-10-2015 13:08:04
Tegenwoordig is geen enkele baan zeker.. en ja ik zit alweer op mijn kont nu.. Moet toch ook even de tijd nemen om rustig een boterham te eten..

Of je nou wel of niet een bewuste keuze hebt gemaakt je moet zelf invulling geven aan je dag. en ook ik had liever die invulling betaald en buiten de deur gehad. maar het is nog niet op mijn pad gekomen. Dus nu doe ik veel vrijwilligerswerk buiten de deur omdat (even cru gezegd) de werkende mensen geen tijd hebben voor hun ouders om even een kopje koffie mee te drinken of een boodschapje voor de buurvrouw te doen. En dat vul ik in.. Samen moeten we de samenleving draaiende houden. We moeten voor elkaar zorgen en wie en op welke manier doet er geen reet toe. We doen het allemaal op ons eigen manier en ik heb geen moment het idee dat ik mijn hand op hou bij mijn man of dat ik afhankelijk van hem ben. Dat vind ik nou echt ouderwets geklets en ik zit echt niet hele dagen op de bank niks te doen.. heel vervelend om te lezen dat sommige dat wel denken. Heel vervelend dat sommige denken dat je alleen nuttig bent als je werk hebt.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Suus  schreef op: 02-10-2015 13:55:42
Ik werk niet. Mijn man verdient genoeg in zijn eentje, ik ben arbeidsongeschikt. Binnen mijn mogelijkheden zijn (vrijwel) geen banen te vinden. Ik heb er voor gekozen vrijwilligerswerk te doen. Ik ben TSO-er en ik zit in verschillende commissies, dit kost qua tijd zo'n 20 uur per week. Eigenlijk dus gewoon een flexibele baan    


 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Spatje  schreef op: 02-10-2015 13:57:13
Ik ben dus niet de enige die het stukje van mvi naar vond overkomen, het komt erg veroordelend over, ik heb het nu ook drukker dan toen ik nog werkte, vaak was mijn werk een rustpunt, nu vind ik de rust voornamelijk in het feit dat mijn kinderen lekker thuis zijn en dat ik niet steeds vanalles moet regelen voor opvang enz.

to weet je al iets?
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Anon  schreef op: 02-10-2015 14:16:51
Het is denk ik afhankelijk vanuit welke hoek je het stukje van Mvi leest. Ik ben zelf een hele slechte thuisblijfmoeder. Echt te lui om iets te doen. Dus werk ik veel, we hebben het zo geregeld dat we er samen 3 middagen zijn voor de kids. Gelukkig zijn de kids zelden ziek en zijn we allebei heel flexibel. Ik ben hier gelukkig mee, dus voor mij is het prima. Er zijn legio thuisblijfmoeders die veel doen voor de maatschappij en dolgelukkig zijn thuis.en er zijn thuisblijfmoeders die heel erg gericht zijn op hum gezin en daar dolgelukkig mee zijn.. Nou helemaal prima.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Anon  schreef op: 02-10-2015 14:18:11
Ik meen het dus oprecht, ieder zijn eigen keuze hierin!
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Suus  schreef op: 02-10-2015 14:26:39
Ik vind het niet echt veroordelend, het is haar visie. Ze had er bij kunnen zetten dat dit in haar leven geldt.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Debby1977  schreef op: 02-10-2015 14:28:20
Ik lees het stukje van MVI ook anders, dit is haar visie.

Ik zelf zou ook geen goede TBM zijn, ben ik veel te lui voor. Op mijn werk kan ik niet lui zijn, ideaal voor mij
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 02-10-2015 14:36:16

Nee is ook zo, eigenlijk is MVI ook wel heel duidelijk in haar ik vindt en ik zou...
Net als dat een ander zich schuldig zou voelen als ze wel werken.
Stom, soms komt zo'n duidelijke reactie heel anders binnen.

Debby, ik heb hetzelfde probleem. Ik moet opvulling hebben om niet lui te worden.
Dat is dus OF vrijwilligerswerk, OF betaald werk.


Vrijwilligerswerk is niet zonder verplichtingen, maar vaak wel net iets flexibeler waardoor ik dit kon blijven doen.

Zat me laatst te bedenken:
ik werk nu zoveel, maar krijg er geen rooie cent voor... wat zal het raar zijn als je straks nogsteeds evenveel werkt en ineens een smak geld op je rekening hebt staan...

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Bettie  schreef op: 02-10-2015 14:53:16

Quote Boterbloem:

Ik ken maar heeeeeeeeeel weinig TBM die echt helemaal niets doen.
De meesten zijn net zo druk (of misschien nog wel drukker) als iemand die op haar werk is.

Alleen krijgt die er geen geld voor ;-)



Dit heb ik vanmorgen nog uitgesproken tegen een mede-hulpmoeder op school. Ben deze week in totaal 3 dagdelen en 3 avonden voor school actief geweest, 1 avond kerkenwerk excl. voorbereiding daarvoor thuis, opgepast bij zus én moeder geholpen met spullen uitzoeken.

Eerlijk = eerlijk....Wij hebben de keuze gemaakt dat ik TBM zou zijn toen de oudste kwam. Het kon én kan financieel gezien goed. Juist na de zwangerschappen heb ik meer en meer medische (lichamelijk) problemen waardoor ik nu ook in de problemen zou komen als ik moest gaan werken. Die constante druk van verplichtingen e.d. kan mijn lichaam jammergenoeg niet meer hebben.


 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 02-10-2015 14:57:43

Nou... dat zijn wel dingen waar je ook rekening mee moet houden...


 


Door stress (en doordat ik geen weerstand heb) krijg ik dus ontstekingen in mijn lijf.
Ik gooi het nu maar op studiestress, en niet van het werken, want dat vind ik heerlijk.

Maar het heeft me al aardig wat tanden gekost!


Daarbij heb ik de afgelopen weken weer gewerkt terwijl ik ziek was,
en donderdag toen ik vrij was ben ik gewoon weer ziek op bed gekropen.


Ik werk op paracetamol, en als het nodig is nog ibu erbij.

Maar als dit blijft nadat ik klaar ben met studeren moet ik me ook serieus gaan afvragen of werken zo verstandig is.
Al hoop ik dat er dan meer rust komt omdat ik dan opvang kan betalen en niet 4 functies op 1 moment hoef te zijn.

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Bettie  schreef op: 02-10-2015 15:00:19

Quote mvi:
ik werk parttime en betaal daarmee in principe onze hypotheek. No way dat ik mijn man alleen laat opdraaien voor alle kosten, als zijn baan wegvalt wat dan = niemand is zeker van zijn baan. doordat ik ben blijven werken heb ik rechten opgebouwd zoals gedeeltelijk onder schooltijd werken en heb ik op kosten van het ziekenhuis een prachtige opleiding mogen doen. Ik werk 2 om 3 en kan van beide werelden de vruchten plukken. Ook vakantiegeld en mijn jaarlijkse bonus zorgen voor een flinke spaarrekening waardoor wij onafhankelijk zijn in tijden van nood. bovendien zou ik me schuldig voelen als ik doordeweeks naast het huishouden, wat je al lekker op het gemak kan doen als je niet werkt en gezond bent! gezellig een beetje niks kan gaan zitten doen. nee, past niet bij mij. ik vind mijn collega´s leuk en mijn werk, maar bovenal moet er gewoon door allebei geld binnengebracht worden als je gezond van lijf en leden bent. Mijn man verdiend genoeg voor ons maar het zit niet in mijn karakter, ik zou daar niet gerust op zijn.



Doordat ikzelf geen (parttime) baan heb, kan ik idd mijn huishouden voor een groot deel zelf doen. Maar zelfs ALS ik zou gaan werken zou ikzelf dus niet meer de moeder kunnen zijn waar alles kan en mag (natuurlijk tot in het redelijke  ), iedereen welkom is en altijd ook mag aanschuiven. Maar ook niet meer de echtgenote om een goed gesprek mee te voeren óf samen dingen af te stemmen.

ALS ik zou werken, zou het huishouden voor 80% op de schouders van mijn man komen, zou ik thuiskomen én volledig gevloerd zijn, ben ik een verschrikkelijk mens dat van niets en niemand meer iets kan verdragen. Simpelweg omdat mijn lichaam niet alles voor de volle 100% goed kan doen. 

Dus...maak je keuzes én soms zorgen die keuzes er voor dat de spaarrekening niet dik en vet is maar wél dat de sfeer in en om huis fijn en gezellig is waar iedereen zich prettig bij voelt.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Debby1977  schreef op: 02-10-2015 15:27:35
Ik werk trouwens dus wel, maar heb geen dikke vette spaarrekening
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Saskiamv2boys  schreef op: 03-10-2015 09:38:34
dit is altijd een moeiijk geval.. werken tegen thuisblijven..

Ik zelf werk. Ik werk maar 2 dagen maar vind het meer dan genoeg en zit er ook wel aan te denken om te stoppen.
Dat komt vooral omdat ik ook mantelzorger ben voor mijn ouders. Ze komen op leeftijd en mankeren het een en ander.
Dus op mijn vrije dagen ben ik ook met hun bezig.
Mantelzorger zijn- op school meehelpen en werken en het huishouden en een leuke echtegenoot zijn. Is erg zwaar moet ik zeggen.
Vooral mijn man schiet er momenteel bij in.  Ik ben dan ook helemaal gesloopt om 8 uur in de avond en ga op tijd naar bed..

Aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om te werken en even niet met alles bezig te zijn.
En ik hou mij altijd voor het kan altijd nog erger. 

vind wel dat iedereen dat zelf moet weten werken of niet werken. Elkaar misschien een beetje helpen en ondersteunen in plaats van vooroordelen. Dat is vooral wat ik zie
in mijn eigen omgeving vooroordelen waarom iemand niet zal werken
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Mvi  schreef op: 03-10-2015 13:26:05
wat mij zo verbaasd......huishouden gaat ook door als je werkt, dus dat doe ik op mijn vrije dagen en als ik thuis kom van mijn werk. Mijn vader heeft Alzheimer is opgenomen en mijn moeder daardoor zwaar depressief, ook daar zorg ik voor, schooluitjes, kookmoeder, etc. doe ik ook  erbij. Thuisblijfmoeders waarvan de kinderen op school zitten......die hebben toch de tijd om huishouden en mantelzorg te verrichten? Verschil is dat een werkende ouder dat ERBIJ doet. Dus heb je het als tbm veel relaxter. Er is geen betaalde baan die je ernaast doet. TBM zijn is geen baan, echt niet. Maar dat moet inderdaad ieder voor zich weten. Ik gaf mijn visie voor ons gezin, en eerlijk gezegd hebben bijna alle vrouwen die ik ken een kleine baan of meer.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Mvi  schreef op: 03-10-2015 13:33:47
...en het is niet erg dat dat relaxter is, maar op een of andere manier wordt er vaak gedaan alsof het bijna zwaar is om niet te werken. Niemand hoeft zich te verdedigen, zolang je zelf je eigen broek op kan houden, dus ook in onverwachte situaties, lees  echtscheiding, baanverlies  man, financiele tegenvaller, prima. Mss is het ook opvoeding, mijn moeder en oma's hebben ook altijd gewerkt, niet fulltime hoor. Ik zal dit mijn eigen dochter ook zeker meegeven. Werken voelt goed en ik wordt er ook thuis heel energiek van,als ik de hele dag heb lopen rennen op OK in het ziekenhuis of een drukke polidag heb gehad heb ik juist energie. En juist daarom ook een leuke gesprekspartner voor mijn man. Want buiten de verhalen van wat de kinderen en oma en de buurvrouw allemaal hebben gedaan kan ik ook met hem sparren over mijn werkdag. Zou niet anders willen.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 14:08:25

dat is dan echt een persoonlijk iets idd waardoor jij dat zo voelt.


Voor een ander is het weer anders. Niet iedereen is hetzelfde en kan hetzelfde aan.


Voor jou kan het voelen dat je tijd overhoud als TBM, voor een ander is het een dagtaak.

Beide is prima.

Wat denk ik ook scheelt is of je mensen achter de hand hebt.


Kijk ik om mij heen dan heeft iedereen oma's en zussen die bij willen springen.

Ik heb 1 buurvrouw die dat wel wil maar er ook een gezin naast heeft, en dat is niet zo vrijblijvend als familie vaak is.

Dus bij ziekte komt alles op het gezin te liggen en kan de druk ook alweer groter zijn als je niet makkelijk vrij kan nemen.

Het hangt van zo ontzettend veel factoren af...

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Chloe  schreef op: 03-10-2015 14:13:59
Zoals mvi dat zegt, voel ik het ook. Huishouden, activiteiten op school etc doe je er als werkende ouder inderdaad gewoon bij. En ik praat ook alleen vanuit mijn eigen situatie. Kan me heel goed voorstellen dat je ivm gezondheid bv andere keuzes maakt.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 14:30:41

Maar als je werkt heb je weer niet je eigen kinderen om je heen lopen.
Dat doet een gastouder of een pedagogisch werker, voor wie het wel weer als werk gezien wordt ;-)


Thuis zitten is niet je kinderen maar aan laten modderen.. tenminste bij ons niet.

Wanneer ze allemaal op school zitten krijg je het inderdaad rustiger. Ik vind mijn werk dus serieus rustiger dan thuis blijven toen dek inderen kleiner waren. Want op mijn werk heb ik afgebakende taken. Thuis moet je alles doen.
Als er niemand thuis is wordt je huis minder snel vies (merk ik gelukkig ook en dat scheelt enorm).

Persoonlijk vind ik dus werken echt minder werk dan thuis blijven. Vond dat veel harder werken.

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 14:31:46
Nu alleen nog wachten tot het studiegedeelte is afgerond. Want hoe die werkende moeders dat doen is voor mij echt een vraag...
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Bepje  schreef op: 03-10-2015 14:55:37
Alles tegelijk Bloem, en werken en kinderen en huishouden en studeren. In mijn geval komt het huishouden het laatst. Alles is wel schoon maar verder moet je niet kijken .  Vrijwilligerswerk ook nog trouwens, mantelzorg hoeft nog niet maar als dat veranderd kan ik het vrijwilligerswerk niet meer doen. 
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 15:01:34

Hier dus nu ook alles tegelijk, maar ik kijk uit naar volgend jaar wanneer de studie klaar is.
Gewoon werken en dat voorbereiden en verder gewoon tijd voor het huishouden.
Hier is daar ook echt geen tijd voor. Ben net even bezig geweest, maar ergens moet je ook even tijd hebben om te zitten en even niets te doen, anders loop je ook aan jezelf voorbij.

Je moet ook nog leven. Je kunt wel je hele leven hebben gerend, maar of je daar zo blij op terugkijkt?


Ben dankbaar dat ik KAN studeren maar oooooh nog dankbaarder als ik straks klaar ben denk ik haha.

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Bepje  schreef op: 03-10-2015 15:13:07
Dat gevoel van opluchting, als het leren klaar is, dat moet je zo lang mogelijk vast zien te houden, zalig gevoel gewoon. Ik heb nu even een pauze maar ga over een paar weken ook weer verder. En daar zit rekenen bij  vind ik zo moeilijk.
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 16:14:35
Hihi idd, want ik moet ook nog weer door hiernaar. Maar eerst een jaar rust!
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Mvi  schreef op: 03-10-2015 17:44:11
Heb net 2 jaar studie en werk achter de rug met huishouden dat door gaat en vader die opgenomen werd. alles storttte in elkaar. wat ben ik blij dat het klaar is.
maarrr. kom op dames, we kunnen echt veel meer dan we denken!!! tenzij je ziek bent of psychisch maar een aantal dingen aan kunt kun je echt meer dan je denkt. en gaat dat nog goed ook EN krijg je er enorme voldoening van! niet te snel denken dat kan ik niet aan. Stond echt trots op mijn diploma uitreiking, heb het toch maar geflijkt! ben echt geen hoogvlieger maar we kunnen echt meer dan we denken....



tjakkkaaaaaa
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 17:49:40
daar heb je wel een puntje 
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Debby1977  schreef op: 03-10-2015 19:49:32
Ik vind het wel jammer dat TO niet ff meer de moeite neemt om te reageren
 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Jolanda1974  schreef op: 06-10-2015 08:45:33
kwam deze tegen en moest aan dit topic denken

 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Minou  schreef op: 06-10-2015 09:06:47
Ik werk onder schooltijden een een dag of dagen en in het weekend. Dat is wel fijn.

Hier kan er dus altijd gespeeld worden ipv bso etc. 

Hh gaat idd gewoon door, schoolactiviteiten enz.



Hier geen opa/ oma wie dan ook die kinderen moet brengen of halen wat ik wel veel om me heen zie. Verder ook niemand in de buurt als back up.


Ooit weer aan de studie, moeten ze wel ouder zijn, mocht het in de avond zijn. kan ze nog niet alleen laten




Als ik zie hoe sommige tbm druk zijn, ook van hier, vind ik top


 
Quote
RE: afweging werken/ niet werken
Jolanda1974  schreef op: 06-10-2015 09:31:45
Ik ben graag het vangnet, ondanks dat ik graag aan het werk zou willen zijn voor 2-3 dagen in de week is het nog steeds niet zo. Dus maak ik er maar het beste van. Zorg dat ik bezig blijf. Anders word ik gillend gek.
En als ik daarmee andere kan ontlasten, prima.! Het enigste wat ontbreekt is het salaris aan het einde van de maand maar heb net zoveel voldoening dan een betaalde baan.

Zou met alle liefde de meiden van Minou opvangen

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op afweging werken/ niet werken
Naam
Bericht