Menu
 

Topic:

Elk kind een beugel?

Mie  schreef op: 08-07-2015 22:42:42
Ik was vandaag met mijn beide 12-jarigen bij de tandarts en ja hoor.......ze moeten een beugel zegt hij.
Althans ze krijgen beide een verwijsbrief.

In de brieven die we meekregen stond bij allebeide iets totaal anders qua "probleem" en nu vraag ik me stiekem af of de tandarts wellicht provisie krijgt voor elk aangebracht nieuw potentieel beugelbekkie.

Ik heb een beugel gehad.....mijn tanden staan alweer/nog steeds scheef
Hun vader heeft een beugel gehad en da's ook geen perfect rijtje gebleven.
In mijn ogen heeft een beugel niet (voor iedereen) zoveel zin en kost het alleen handenvol geld

Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe jullie dat ervaren?
 
Quote
Navigatie
RE: Elk kind een beugel?
Made  schreef op: 08-07-2015 22:45:02
Nooit een beugel gehad en nog steeds kaarsrechte tanden

Wou wel altijd graag een beugel want nu was ik het buitenbeentje
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 08-07-2015 22:54:06
Mijn oudste heeft een beugel, maar haar stand van de tanden beschadigd de blijvende tanden waardoor de tanden extra afslijten. Daarom moest zij echt een beugel.

mijn middelste heeft tanden dwars in de kaak staan, die moet beugelen om ze recht te zetten. Dat is echt een probleem met grote schade aan de tanden als we het niet doen.

de jongste heeft tot nu rechte tanden dus dat is nog afwachten.

ik zou goed informeren naar wat het probleem is en alleen beugelen als het echt moet. Ik zelf heb beugels gehad en daar nog altijd profijt van maar ik had ook echt een probleem in mijn kaak. Mijn tanden staan nog steeds netjes recht en goed. 

Mijn tandarts heeft aangegeven alleen door te sturen als het echt moet. Ze krijgen geen provisie op doorverwezen en worden er niet beter van. 
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Ma Dalton  schreef op: 09-07-2015 07:45:19
nooit gebeugeld. Mijn man wel. Ook als volwassene opnieuw.
Ik vind tanden die een klein beetje ongeregeld staan niet zo'n drama. Maar als het echt uit het lood staat vind ik het wel erg armoedig en niet representatief. En als ze niet goed staan slijten de tanden af..
Voor op zijn minst de oudste 2 zullen we flink moeten beugelen. Goed verzekerd zijn scheelt een hoop.

Trouwens mijn man heeft  nu een nachtbeugel want dat die tanden weer kunnen gaan wandelen, dat hoort erbij. Hij heeft nu wel een hele mooie
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Jen9  schreef op: 09-07-2015 08:20:02
Ik heb t hier gewigerd voor mijn oudste.. Denk dat de jongste er wel aan zal moeten.

Vond t zo'n onzin bij mijn oudste.. Het gaat om een heel lichte onderbeet.. De ortho had t zelf over een 2 op een schaal van 5.
Het geeft geen klachten als hij het niet doet, hij kan altijd nog een beugel, de kans is er dat t weer terug komt als de beugel weggaat.. In zijn geval zeg ik geldklopperij (ortho).... En daar hoor ik meer verhalen over. Ik vind dat ze tegenwoordig veel te snel op een beugel willen overgaan....
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Heleenmv2  schreef op: 09-07-2015 08:28:48

Denk wel dat nu veel meer kinderen een beugel krijgen dan 30 jaar terug, maar dat zie ik niet als iets geks of overbodig.

Onze oudste is net begonnen met beugelen, was echt noodzakelijk. Heeft behoorlijk ruimtegebrek in de bovenkaak en de hoektanden kunnen daardoor niet doorkomen. Nu eerst kiezen naar achteren verplaatsen en daarna moeten die hoektanden mogelijk nog 'opgehaald' worden (yikes!) Dat zou vanzelf echt niet goedkomen.
Hij heeft ook een kleine overbeet, maar dat vond ik zelf niet storend genoeg voor een beugel. Als dat het enige euvel was geweest, had ik me eerst goed verdiept in de consequenties op lange termijn. Puur voor het cosmetische weet ik niet of we er aan zouden beginnen.

Onze jongste zien we al járen dat een beugel onvermijdelijk is. Hele smalle kaak en een grote overbeet... Of er bij haar voldoende ruimte is voor alle blijvende kiezen is nog afwachten.

Voorlopig zullen we dus een tijd vaste klant zijn bij de orthodontist.
Daar zijn we overigens zelf contact mee gezocht, tandarts heeft niet actief doorverwezen. (Wel aangegeven dat beugel noodzakelijk was, geen verwijsbrief, we hebben zelf rondgebeld en 1 uitgezocht ivm wachtlijsten etc.)

 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Jen9  schreef op: 09-07-2015 08:32:19
Nee, dat zie ik ook niet als overbodigHeleenmv2. Is juist fijn dat er tegenwoordig meer kan.

. Maar nij mijn zoon was er alleen sprake van een lichte overbeet.. Hij gaat er geen last van krijgen, ze verwachten niet dat het erger wordt, kunnen geen garantie geven dat het helpt.......  Dat vind ik dus wel overdreven
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Heleenmv2  schreef op: 09-07-2015 08:36:21
Zelf heb ik als tiener alleen een 'draadje' (uitneembaar plaatje) voor mijn boventanden gehad. Die rij tanden staat nu nog best netjes.
Onder toen niet gedaan, daar had ik een slotjes beugel voor moeten krijgen, zag ik toen niet zo zitten.

Dom, dom, dom. Nu is het flink over elkaar geschoven. De tand net naast mijn voortanden (onder dus) staat nu half naar voren en als ik mijn kiezen op elkaar zet, passen de tanden niet goed op elkaar. Kan nu mijn gebit niet goed 'sluiten'. Die uitstekende tand botst dan met de onderkant van mijn voortand boven. Boven voortanden zouden net voor de onder voortanden moeten vallen, maar dat past nu niet meer.
Is vervelend en ik merk dat het nu soms zoeken is hoe ik mijn kiezen op elkaar moet zetten (onderkaak beetje schuiven zodat het beter past).
Ik wil er graag wat aan doen, maar voor volwassenen worden beugels niet vergoed.   En het is nogal een bedrag!
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
M&j  schreef op: 09-07-2015 08:38:32
Wij hebben ook geen verwijsbrief gehad alleen een advies en dat advies werd ook nog onderbouwd. Voor onze jongste staat het ook al vast dat er een beugel gaat komen, die heeft een onderbeet. Er werd ons wel een ortho geadviseerd omdat wij daar vlot aan de beurt zouden zijn maar wij hadden ook voor andere kunnen kiezen.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Chloe  schreef op: 09-07-2015 09:08:39
Onze tandarts adviseert gelukkig alleen een beugel als het echt noodzakelijk is. Maar ik heb wel de indruk dat sommige tandartsen heel snel doorverwijzen voor beugels. Natuurlijk heb je zelf altijd de keuze om er wel of niet aan te beginnen, maar heb wel het idee dat er genoeg kinderen met beugels lopen bij wie het eigenlijk niet echt noodzakelijk is. 
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Duifje  schreef op: 09-07-2015 09:34:21
Ik heb een soort van tandenfetish, ik zou daarom als het maar enigszins nodig is wel voor een beugel gaan. Ik vind een mooi recht gebit erg belangrijk. Bovendien is de draagtijd van een beugel meestal veel korter bij kinderen dan bij volwassenen. Of een beugel altijd nodig is kan ik niet beoordelen, het is natuurlijk ook maar net hoeveel waarde je zelf aan een recht gebit hecht.
De ortho van mijn dochter zou trouwens dat ze nooit kunnen garanderen dat tanden recht blijven staan, omdat je kaak altijd wel wat in beweging blijft, waardoor tanden weer scheef kunnen gaan staan.
Mijn verzekering vergoedt de beugel trouwens helemaal, dus wat dat betreft ook geen enkele twijfel.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
M&j  schreef op: 09-07-2015 09:34:56
Overigens krijgt mijn dochter na de beugel een draadje achter haar gebid en een hoesje voor 's nachts om te zorgen dat het recht blijft staan.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Ik  schreef op: 09-07-2015 09:39:03
Omze tandarts verwijst wel door maar de orthodontist waar wij komen is eigl heel eerlijk. Bij ernstige afwijkingen zal ie een beugel idd aanraden maar bij mijn oudste zoon wilde hij toen een jaar afwachten en kijken hoe het zich ontwikkelde.. na een jaar zei hij ik vind het eigl niet nodig..ja zei ie voor het mooie zou ie een beugel kunnen nemen om het perfect te laten maken maar het hoeft niet. Hij heeft ons helemaal niet verplicht tot een beugel.
Mijn 1 na jongste zoon heeft al sinds voor zijn 8e een blokbeugel, voor zijn kaakstand. Hij heeft net als mijn man en ik een enorme overbeet. (ik heb 6 jaar gebeugeld vroeger en mijn man beugel en kaakoperatie) het is bij mijn zoon ook echt nodig dat zag ik zelf ook wel. Als ie volledig gewisseld heeft dan wordt het een slotjesbeugel.
Mijn dochter van 14 is toevallig gisteren doorverwezen, we wachten op een oproep vd ortho.  Haar tanden zijn mooi maar het laatste jaar is haar kaak behoorlijk verschoven en krijgt ze helaas ook een behoorlijke overbeet waardoor ze in haar tandvlees bijt. Ik denk dat ze ook echt eventjes aan een beugel moet.

Ik zie een beugel helemaal niet als een probleem, het zelf ook vroeger gehad en ik was er blij om hoor ik werd zo gepest met mijn gebit.
En ik zit er niet op te wachten dat mijn kinderen net als mijn man een kaakoperatie moeten..dat kwam bij hem omdat ie te oud aan een beugel ging (Volwassen) dan is de kaak niet meer zo soepel om te verschuiven. Zijn ouders waren er dus te laks in die vonden het allemaal niet nodig.

Maar een gebit hoeft van mij niet helemaal perfect te zijn..staat een tandje scheef ofzo dan hoeft een kind niet 1 .2.3 aan een beugel ..

Het is alleen wel een duur geintje.. we dachten goed verzekerd te zijn bij fbto.. 3 jaar en dan 2500 euro vergoed...maar bij mijn zoon die een blokbeugel had hebben ze een pauze ingelast bij de ortho tot ie gewisseld heeft en we hebben misschien nog maar 900 euro van die 2500 verbruikt maar die 3 jaar loopt af binnenkort en dan ben ik de rest vd vergoeding weer kwijt dus we moeten weer overstappen per 1 januari. 
Dus let wel goed op waar je je verzekert en wat de voorwaarden zijn dat is mijn tip



 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Suus  schreef op: 09-07-2015 09:54:19
Mijn dochter haar tanden staan kaarsrecht, alleen metruimte er tussen. Zij krijgtbeugel maar zodra de kieren weg zijn gaat hij eruit
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Bianca   schreef op: 09-07-2015 10:31:00
mijn 2 oudste hebben beide een beugel ,mijn dochter voor een flinke overbeet ,zij heeft een blokbeugel en mijn zoon omdat hij een te smalle kaak heeft , hij heeft een plaatje . ze hebben ze nu 3 maanden beide en de stand is enorm verbeterd al en wij zijn cz verzekerd en krijgen 100% vergoed ,de blokbeugel is erg duur . maar alles word totdat ze hem niet meer hoeven volledig vergoed . voor ins dus een reden geweest om ze toch beide een beugel te geven. geen spijt van gehad want er is echt nu al verschil. tandarts krijft hier niet van.oook geen verwijzing gekregen alleen advies om ortho te bellen.


 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Mama-van-aimy  schreef op: 09-07-2015 11:20:50
Hier 4 kindjes en alle 4 zullen ze gaan beugelen omdat hun onderkaak te ver naar achteren staat en daardoor allemaal een overbite hebben.

De oudste is al 1,5 jaar bezig met een blokbeugel. Flinke overbite met voortanden in de bovenkaak die veel te ver recht naar voren stonden. Maar dat is nu heel mooi bijgetrokken. Nu mag hij tijdelijk stoppen en in groep 7 krijgt hij een slotjesbeugel.

Mijn tweede heeft ook een flinke overbite. Haar ondertanden komen in haar tandvlees van haar bovenkaak. Ortho heeft hier naar gekeken maar zij gaat nog niet beugelen. Dat zal pas in groep 7 gaan gebeuren. Zij gaat nog niet beugelen omdat haar voortanden in de bovenkaak netjes recht staan. En hierdoor is een kans op tandtrauma veel kleiner. Maar als ze teveel last blijft houden van de ondertanden in haar bovenkaak, dan zal ze eerder gaan beugelen.

Ondanks dat ze beide een zelfde mate van overbite hadden kijkt de ortho dus echt goed naar de bijkomende problematiek en de kans op trauma van de tanden.

De twee jongste moeten ook gaan beugelen. Maar ook pas in groep 7. Dat duurt nog een aantal jaar.

Dus hier een beugel voor allemaal omdat het noodzakelijk is en niet om de kas te spekken


 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Mie  schreef op: 09-07-2015 12:50:32
Hier heeft één een kruisbeet en de ander ruimtegebrek onderin.
Niet zo raar natuurlijk, alle tanden en kiezen ( behalve verstands-) zijn door, maar die koppies moeten nog flink groeien, de  groeispurt  moet er ( vooral bij zoon) nog aankomen.

Ik ga uiteraard wel naar de ortho voor een diagnosestelling en adh daarvan beslissen we of er wel of niet een beugel komt.
Zoals sommigen al zeggen vind ik ook een minieme scheefstand niet erg. Als er tanden/kiezen in de verdrukking komen of ze gaan op wangen bijten daardoor dan móét het gewoon.

Het gaat óók  niet om het geld, we zijn ervoor verzekerd en mocht dat niet genoeg zijn dan leggen we wel bij.
Zelf had ik een mega hekel aan mijn beugel, eerst slotjes gehad ( tanden én kiezen voor moeten laten trekken ó HORROR), daarna beugel met zo'n bitje/mondstuk en daarna jarenlang een vaste draad achter m'n tanden die er tijdens het eten van een snickers ooit eens afsprong en is weggehaald daarna.

Het enige voordeel dat ik zie is dat snoepen ( zeker bepaalde dingen) wordt afgeraden...haha dát is denk ik nog de grootste straf voor ze ( vertel ik ze niet dat ik me daar destijds niks van aantrok...  
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Soesjaa  schreef op: 09-07-2015 15:49:10
Ik vind dat tegenwoordig iedereen maar een beugel moet.. Voor mijn oudste zoon heb ik geweigerd. Er is niks mis met zijn gebit maar tandarts zei dat als hij met zijn kiezen op elkaar zit zijn ondertanden tegen zijn gehemelte aankomen..

Maarja hoe vaak zit je nou met je kiezen op elkaar en zoon zelf had er geen last van, wat zeg ik, nooit wat van gemerkt.

Mijn 2e zoon zal echt wel een beugel moeten, maar daar hoef je geen tandarts voor te zijn om dat te zien. Nou dan vind ik het niet gek nee. Zijn tanden hebben kieren, staan scheef en hij is een duimer dus boventanden staan naar voren.

De andere kinderen hebben nog melktanden of geen tanden dus dat moeten we nog afwachten..
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Kate   schreef op: 09-07-2015 20:21:08
Ik heb zelf ook een beugel gehad en mijn gebit is nu 25 jaar later nog steeds keurig recht, geldt ook voor mijn man. Ik heb altijd geduimd (doe ik soms nog steeds).  Ik heb wel nog altijd een draadje achter mijn tanden om de boel bijeen te houden.

Mijn kinderen zijn 7 en 9 en bij het laatste tandartsbezoek in maart zei de tandarts al dat ze allebei een vette overbeet hebben en dus een beugel zullen moeten. Ik zie wel over een paar jaar. Maar het lijkt inderdaad eerder regel te zijn dan uitzondering en die ortho's zullen geen nee zeggen. Hoe je een betrouwbare ortho vindt, dus die alleen doet wat er echt moet gebeuren  vraag ik me wel al een beetje af.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Smvn&d  schreef op: 09-07-2015 20:41:22
Ik vind het ook maar veel hoor, als je hier alleen al lees, bijna elk kind word een beugel geadviseert.
Volgens mij zijn er helemaal niet zoveel oudere mensen met een lelijk gebit.

Ik vind zelfs het gebit bij kinderen die een beugel hebben gehad lelijker als bij niet.

Ik vind het een bijzondere ontwikkeling dat zowat elk kind een beugel 'nodig' heeft.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Harleysmama  schreef op: 09-07-2015 21:07:49
Mijn zoon zal een beugel moeten omdat zijn boven te ver over zijn ondertanden vallen. Een te diepe beet dus en dit kan lijden tot onherstelbare schade. Mijn beste vriendin zit bij dezelfde tandarts en haar kinderen ondanks de scheve tanden hoeven geen beugel. Dus niet elke tandarts verwijst naar de orthodontist.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Kees  schreef op: 09-07-2015 22:35:15
het lijkt idd wel heel hip: allemaal aan een beugel, ik zie ze ook steeds jonger met zo'n ding lopen.

ik heb een trauma zelf aan dat ding: 4,5 jaar met slotjes en een buitenboordding en na al deze ellende gingen die tanden toch weer hun eigen gang.

ik vind een fris gebit wel belangrijk maar kaarsrechte tanden erg onzin, er zijn belangrijkere zaken in een mensenleven

allemaal rechte tanden...leuk, lijken we allemaal op mekaar

mijn oudste is erg laat met wisselen, heeft nu met 9 jaar 7 tanden eruit en het is nu chaos: grote tanden, een gat, een halflange, een scheve, etc.
lijkt echt nergens op, ben benieuwd wat het gaat worden!
de tandarts riep vorig jaar al: dat wordt een beugel.
doe es effe normaal...net 3 tanden eruit en dan al roepen. ja, zijn kaak is klein: maar ik mag aannemen dat die ook nog meegroeit toch?

zou wel raar gezicht zijn...een volwassen man met een kinderkaak

noodzakelijk voor stand van de kaak vind ik ook weer anders dan puur cosmetisch eigenlijk
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Jen9  schreef op: 09-07-2015 23:37:34
Hier zei de tandarts dat mijn zoon een wat stoerder uiterlijk zou krijgen... onzin riep de ortho....
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Jen9  schreef op: 09-07-2015 23:37:48
(vanwege die kaak.....)
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Maya  schreef op: 10-07-2015 01:12:02
Ik heb een beugel gehad wat echt heel erg noodzakelijk was, boven staat nog netjes, onder staat hier weer scheef omdat de ortho die ik had geen draadje heeft geplaatst achter mijn ondertanden, had hij dat wel gedaan, dan was de boel niet weer schever gaan staan nadat de verstandskiezen doorkwamen.

Mijn zoon heeft een grote overbijt, hij heeft hier nu al last van, maar omdat hij nog 9 moet worden is hij nog te jong, ik verwacht wel dat wanneer hij helemaal klaar is met wisselen, dat hij een beugel nodig heeft, puur omdat hij last heeft van zijn overbeet.
Zijn tanden staan gelukkig tot nu toe wel aardig recht.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
M&j  schreef op: 10-07-2015 08:02:45
Scheve tanden zijn gevoeliger voor cariës, tandsteen en paradontitis dus een beugel daarvoor is niet cosmetisch. 
Ongeveer 1/3 van de kinderen heeft een beugel en dat klopt wel als ik hier de pubers om mij heen zie.


www.beugel.nl
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
An  schreef op: 10-07-2015 08:44:51

Quote m&J:
Scheve tanden zijn gevoeliger voor cariës, tandsteen en paradontitis dus een beugel daarvoor is niet cosmetisch. 
Ongeveer 1/3 van de kinderen heeft een beugel en dat klopt wel als ik hier de pubers om mij heen zie.


www.beugel.nl



En dan krijg je een beugel en dan ben je nog gevoeliger voor al die problemen. Na die beugel krijg je een blijvend draadje en heb je die problemen nog steeds.
De meeste scheve tanden zijn makkelijker schoon te houden dan tanden met een beugel of draadje.
Lijkt mij gewoon een verkooppraatje.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
M&j  schreef op: 10-07-2015 10:34:58
Als de tanden en kiezen goed staan kan er gewoon tussen in gereinigd worden met flosdraad en ragertjes, als het scheef staat niet weet ik uit ervaring.

De beugel zelf maakt natuurlijk niet gevoeliger, goede mondhygiëne is altijd belangrijk.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
Jolijn  schreef op: 10-07-2015 11:51:35
hier bij beide kinderen gehoord van de tandarts dat een beugel op geen enkele manier nodig is.
Helemaal mee eens.
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
An  schreef op: 10-07-2015 12:02:28

Quote m&J:
Als de tanden en kiezen goed staan kan er gewoon tussen in gereinigd worden met flosdraad en ragertjes, als het scheef staat niet weet ik uit ervaring.

De beugel zelf maakt natuurlijk niet gevoeliger, goede mondhygiëne is altijd belangrijk.



Ik heb ook wat scheve tanden, maar kan ze prima schoonhouden.
Mijn dochter heeft een beugel gehad i.v.m. overbeet. Ze heeft een blokbeugel gehad en dan is alles goed schoon te houden, maar toen ze daarna nog slotjes moest was dat veel lastiger. Je komt niet overal even goed bij. 
 
Quote
RE: Elk kind een beugel?
M&j  schreef op: 10-07-2015 13:17:32
Mijn dochter heeft een slotjesbeugel en dat is prima schoon te houden met de juiste middelen. Ik heb scheve tanden en daar trek ik flosdraad op kapot, tandenstokers of ragers passen er niet tussen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Elk kind een beugel?
Naam
Bericht