Menu
 

Topic:

Milieubewuster leven

Mrtj  schreef op: 13-06-2015 09:12:46
Vorige week stond er in het Volkskrant Magazine stond een artikel over een vrouw (Emily-Jane Lowe) die zich inzet om géén afval te produceren. Wauw!
Ik voel me er door geinspireerd. Ik wil gaan proberen om minder afval te maken. Om milieubewuster te leven in het algemeen.
Maar het zal wel zoeken worden hoe dat het beste gaat. Want ik heb niet zoveel tijd om eraan te besteden als die vrouw.

Ik had bedacht dat ik bij het boodschappen doen best de plastic zakjes van de vorige keer groente/fruit kan recyclen. En dat je op de markt groente/fruit zelf mee kan nemen (in een bakje kan laten doen / in een oude krant kan draaien...). Dat je bij de bakker je oude broodzakken kan meenemen en vragen of ze hun brood daarin willen verpakken.

Misschien kan ik thuis wat groentes gaan kweken; scheelt verpakkingsmateriaal en ook vervoersvervuiling (van de boer naar de winkel).

En ik kan natuurlijk nog meer de auto laten staan.

Hebben er mensen zin om mee te doen?

Samen is het vast makkelijker om vol te houden, en samen komen we vast op ideeen om (met weinig energie) toch de wereld een beete minder te vervuilen.
 
Quote
Navigatie
RE: Milieubewuster leven
Smvn&d  schreef op: 13-06-2015 10:41:27
je hebt ook verpakkingsvrije winkels. dan moet je voor alles zelf een bakje mee nemen enzo.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 13-06-2015 11:18:41
Ja Sis, in Utrecht Denk dat ik dan aan bezinekosten vervuilender ben dan aan verpakkingsmateriaal
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Anne Mv 3  schreef op: 13-06-2015 11:32:26
Goed idee zeg! Het ontbreekt mij soms ook aan tijd én ideeën om dingen bewuster milieubewuster te doen terwijl ik het wél echt belangrijk vind.
Ik vries regelmatig gesneden groente en bijvoorbeeld kipfilet in. Kip haal ik op de markt dus die moet ik thuis in kleine porties verdelen maar dat gebeurd dan wel altijd mbv plastic zakjes terwijl het veel handiger zou zijn om daarvoor standaard bakjes te gebruiken.
Ik ga er eens over nadenken!

Afval scheiden ben ik overigens al wel heel erg bewust mee bezig, het is een begin!
Auto vaker laten staan is lastiger, maar wie weet!
Wassen doe ik ook al bewuster, kleding meer laten luchten en pas wassen als het echt vies is.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 13-06-2015 12:54:46
Vlees in grotere porties kopen is wel een goed idee. Ik koop nu steeds 200 gram kip in zo´n vooverpaktbakje, of 2 hamburgers, etc Heel veel plastic afval. Als dat minder zou kunnen....

Groente die over is opsnijden en invriezen lijkt me ook een goed idee.

En als ik avondeten over heb.... dan kan je natuurlijk kliekjesdag houden. Maarja.... ik koop altijd een keer per week voor de hele week in, dus het menu staat per dag al vast. Dat is lastiger...
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jolanda1974  schreef op: 13-06-2015 13:25:02
Wij hebben op zaterdag altijd restjes dag Mijn man moet dan werken 's avonds dus neemt het grootste portie mee en de rest nemen wij. 

zakjes waar mijn groente in zit in de winkel gebruik ik weer als afvalzakjes, ik heb goede flessen om water mee te nemen. Afval scheiden doen wel al heel lang, ook het plastic wordt gescheiden.
We eten seizoensgroente, heb een glazen fles in de koelkast staan Altijd koud water bij de hand, Thermoskan gevuld met kokend water zo altijd een kopje thee zonder eerst de waterkoker aan te hoeven zetten.
Auto hebben we niet dus we doen alles op de fiets.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Bettie  schreef op: 13-06-2015 14:09:49
Sinds een paar weken, weeg ik hier eerst de groente af zonder het in een plastic zakje te doen. Daarna gaat het zo zonder verpakking in de tas én de prijssticker op bijv. een zak sperciebonen. Nu hebben wij hier zelfscanners bij de Plus dus dat is voor de cassiére ook handiger....
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Xsara  schreef op: 13-06-2015 15:24:20
ik gebruik, bij jumbo, altijd paieren zakken, voor groente en fruit, das ook al veel minder belastend voor het milieu.

verder doe ik amper iets.. ik ben in azie geweest, heel vaak en lang en heb daar zoveel verkwisting en belastende dingen gezien dat ik me afvraag of het uberhaupt ook maar iets zou helpen als wij alle nederlanders milieu bewust zouden leven. daar wordt niet gescheiden, alles gaat in plastic en tijdens ceremonies gaat alles zo de zee in, grote hotels gooien hun afval liever de zee in dan dat ze een afvalwagen laten komen, alle inwoners verbranden hun afval, incl plastic gewoon in ijzeren, oude olie tanken. C02 uitstoot van auto's en brommers reguleren kennen ze niet eens. en wij ons blauw betalen aan een milieuvriendelijke auto... miljarden mensen leven onbewust van hun omgeving en het effekt van hun gedrag op het milieu dat mij de moed echt helemaal in de schoenen is gezakt. 

mijn motto was altijd, "verbeter de wereld begin bij jezelf" maar daar kan ik me niet meer in vinden.. ik doe wat ik de moeite waard vind qua tijd, investering en "opbrengst". leer mijn kinderen normen en waarden met vuil in de container gooien en niet op straat maar je moest eens weten... 
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 14-06-2015 11:20:39
Tja Xsara, het is inderdaad nog niet eens een druppel op een gloeiende plaat. Ik kan me voorstellen dat je volledig ontmoedigd bent geraakt door wat je gezien hebt. En toch kan ik het niet me je eens zijn. Als niemand ooit het initiatief neemt, zal er ook nooit iets veranderen.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jen9  schreef op: 14-06-2015 21:51:28
Ik las laatst dat papier net zo belastend is voor t milieu.. dus ik weet t nu niet meer....

Die eco-komkommers zitten in dat plastic wat gewoon in de compostbak kan... is volkomen biologisch afbreekbaar... waarom maken ze daar geen zakjes van vraag ik me af... Desnoods betal ik er 5 cent voor ofzo....


Tja, ik weet dat dat in ver weg landen gebeurt.. maar ik wil mezelf nog wel in de spigel aan kunnen kijken.. dus ik let overal op.

Zelf zakken meenemen.. ik zal eens vragen bij onze groenteboer hoe of wat!!!
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jen9  schreef op: 14-06-2015 21:52:47
Bettie, maar hoe weeg je die spercoebonen dan... los? En dan in je eigen tas ofzo???   Maar dan kunnen ze t toch niet nawegen?

paprika's, bloemkool en dat soort dingen doe ik overigens al nooit in een zakje.. bananen ook niet bijvoorbeeld.. zo'n onzin...
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Bettie  schreef op: 14-06-2015 22:15:57
Nee, dat is 1 van de weinige dingen die ik in een zakje doe. Daar plak ik alle bonnetjes van de afgewogen groenten en fruit op én hergebruik ik om ander plastic afval in te doen.

Ik zie me al gaan met m'n boodschappentas vol sperciebonen 
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jen9  schreef op: 15-06-2015 07:25:07
Bij ons is t tegenwoordig weer allemaal bij de kassa prijzen... ;-)
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Myself  schreef op: 15-06-2015 08:37:58
Ik verzamel plastic, glas en uit papier apart, gebruik de biobakken zo goed mogelijk als ze voor bedoeld zijn.
Wil iedere keer gebruikte tasjes meenemen naar de groentenboer, maar vergeet dat eigenlijk altijd.
Wij bewaren ook heel vaak restjes, eten weggooien is mij niet aangeleerd.
Verder doe ik denk ik veel te weinig voor het milieu, vind het ook moeilijk in een 'plastic' maatschappij, vraag me af wat ik er aan kan veranderen?
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 15-06-2015 18:08:56
Tja Myself, we leven echt wel in een plastic- en wegwerp-wereld ja   En dat maakt het wel moeilijker. Ik hoop, dat als ik wat meer tijd heb ik me eens ga verdiepen in zelf voedzame koeken te maken. Dan hoef ik de kinderen niet steeds in-karton-en-plastic-verpakte evergreens mee te geven.

En ondertussen heb ik de handzeep vervangen door zo'n ouderwets stuk zeep. Zit veel minder verpakking omheen.

Afval scheiden is altijd goed. Alleen si het voor plastic een halve illusie geloof ik. Het is echt niet dat ze nog waardevolle dingen van dat oude plastic kunnen maken (ook niet met omsmelten).

Ik twijfel altijd over andere dingen: Stel dat ik zonnepanelen zou willen nemen, of een electrische auto, of een veel zuiniger wasmachine (ga ik niet doen hoor; geld groeit me niet op de rug, maar stel...)... zou dat dan energie-zuiniger zijn? Of zou de productie van die dingen an sich al weer heel milieuvervuilend zijn, waardoor het beter voor het milieu is om op de oude voet door te gaan....


In ieder geval heb ik afgelopen weekend dus minder verspillende zeep gekocht, en wat van die recycle tasjes van de Hema (wel van recycle plastic gemaakt). Oja, en een paar extra washandjes om de toetendoekjes te vervangen. Iedere stap is er een.

Heeft iemand nog wat kleine makkelijk uit te voeren tips voor handen?
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Narim  schreef op: 15-06-2015 19:42:12
Ik heb ook al tijden dit voor ogen te doen, maar ik ben behoorlijk lui. Ik laat bv veel kleding bezorgen wat super slecht is (verpakking, benzine). Ik koop vaak 5 appels, 5 peren, etc.en doe alles in zakjes. Ik doe wel alles op de fiets en met OV. 
Mijn tips:
Klein wonen
Weinig autorijden en vlieg vakanties
Spullen op MP kopen ipv nieuw. Ik koop alleen kleding en schoenen (en eten) altijd bij de winkel. De rest koop ik meestal op MP in de buurt.
Ik doe ook zo min mogelijk mee aan wegwerp zooi voor de kinderen zoals ballonnen bij de winkel, AH-acties enzovoorts. 
Bibliotheek: boeken, tijdschriften, luister boeken, dvd's. Zelf heb ik niet veel in huis.

 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Melissa  schreef op: 16-06-2015 23:15:58

Quote mrtj:
Vlees in grotere porties kopen is wel een goed idee. Ik koop nu steeds 200 gram kip in zo´n vooverpaktbakje, of 2 hamburgers, etc Heel veel plastic afval. Als dat minder zou kunnen....

Groente die over is opsnijden en invriezen lijkt me ook een goed idee.

En als ik avondeten over heb.... dan kan je natuurlijk kliekjesdag houden. Maarja.... ik koop altijd een keer per week voor de hele week in, dus het menu staat per dag al vast. Dat is lastiger...

dan maak je toch voor een dag minder eten? Of je plant een dag soep met kliekjes oid.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 27-06-2015 17:25:41
Ik spook zo te zien

Ik heb vandaag 15 verpakkingen uitgespaard, door mijn groenten en fruit bij de markt te halen (en zelf zakjes mee te nemen om bijv de boontjes in te doen). Ook een eierdoosje meegenomen en zo ook een doosje uitgespaard. Ben er zelf heel blij mee. En vervolgens bleek ik ook nog goedkoper uit te zijn

Natuurlijk staat het in geen verhouding, want daarna heb ik minstens 45 boodschappen bij de supermarkt gedaan die wél met verpakking waren. Maar het voelt toch goed om tenminste 1/4 niet vervuilend te hebben gedaan.
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jen9  schreef op: 27-06-2015 23:43:15
Van oud pastic kunnen ze echt enorm veel maken.. speeltoestellen worden er bijvoorbeeld veel van gemaakt.. of bankjes...

Ik krijg een heel zuinig autootje nu, helaas veel kilometers maken met de auto.. mat t ov kan ik er niet komen.....  

 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Mrtj  schreef op: 28-06-2015 09:08:18
Ik lees het nu inderdaad op plasticheroes.nl; dat gerecycled plastic kan voor veel meer gebruikt worden dan alleen maar 'verpakking voor komkommers' ofzo. Dat scheelt weer. Maar toch...
 
Quote
RE: Milieubewuster leven
Jen9  schreef op: 28-06-2015 09:20:53
Ik denk dat je t wel gezien hebt die dingen... zijn best leuk..

Maar, idd zo weinig mogelijk plastic is absoluut het beste!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Milieubewuster leven
Naam
Bericht