Menu
 

Topic:

beroepsgeheim...

Vraagje  schreef op: 31-05-2015 15:17:02
Wie kan mij vertellen hoe ik hier mee om moet gaan?

Ik heb een moeder gesproken die mij dingen vertelde die een andere moeder verteld over hoe het op mijn werkplek er aan toe gaat.
Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat veel er van niet zo is, een paar dingen weet ik niet omdat het niet binnen mijn verantwoordingen vallen. 
Maar veel van wat gezegd is is gewoon echt onjuist, en het schaadt enorm het beeld van de medewerkers en de plek waar ik werk...

Hoe ga je hier mee om? Moet je dit juist delen op het werk? Of laat je het gebeuren?
Is dat nou eenmaal het risico als je met mensen werkt? (heb hier nog niet veel ervaring mee).

In het gesprek mag ik natuurlijk niet praten over of het leugens zijn of wat dan ook. Heb diegene wel bedankt voor het delen (die geloofd de moeder) maar pffff het liefst had ik gewoon willen vertellen dat de gedeelten waarvan ik weet dat het niet waar is...

Ik denk overigens niet dat het lelijkheid is om het lelijk zijn, ik denk dat het echt gaat om emoties die enorm hoog zitten. Maar ik merk gewoon dat het mij ineens stilzet bij hoe makkelijk mensen een negatief beeld krijgen van een plek op basis van wat gezegd wordt, terwijl wat beweerd wordt gewoon niet gebeurd...
 
Quote
Navigatie
RE: beroepsgeheim...
Myself  schreef op: 31-05-2015 15:29:12
Wij delen dit op het werk, proberen te kijken wat we er aan kunnen doen, beseffen ook heel goed dat je dit niet kan voorkomen wanneer er iemand onvrede heeft. En de negatieve klanken roddelen natuurlijk nu eenmaal lekkerder dan de positieve.
Juist door het bespreekbaar te maken blijft het voor ons als team heel open en kan je ideeën opdoen van hoe je kunt reageren als je bv in zo'n situatie al die van jou terecht komt.
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Xxx  schreef op: 31-05-2015 15:41:06
Ligt eraan wat je beroep is.

Ik heb in het onderwijs regelmatig ouders gehad die dingen zeiden die niet waar waren.
Dat heb ik de ouders gelijk mee geconfronteerd.

Als het om een kind gaat. Bedank je een ga je op "onderzoek" uit.

Als het om de organisatie gaat kun je best zeggen hoe en wat.

Tja..... Misschien ben ik te makkelijk.
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Mrtj  schreef op: 31-05-2015 16:50:01
Ik merk dat ik het moeilijk inleven vind, zo zonder context (oftewel: wat voor werk doe je)
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Smvn&d  schreef op: 31-05-2015 17:24:48
Ik zou naar je leidinggevende gaan.
Ik zie niet in waarom dit onder beroepsgeheim zou vallen? Zeker niet richting je eigen baas en team.
Het lijkt mij juist heel normaal om dat te delen.
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Stefke  schreef op: 31-05-2015 20:26:11
Je had toch ook zoiets kunnen zeggen als: 'door mijn beroepsgeheim kan ik hier niet open over spreken, maar geloof maar dat het grootste deel van wat je mij vertelt niet klopt'....?
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 31-05-2015 20:33:32
En die andere moeder (A) is een medewerker? Dan zou ik haar zeggen dat het niet zo netjes is wat zij naar buiten heeft gebracht. Tegen de moeder die het jou vertelde zou ik zeggen ach iedereen heeft zijn mening, jammer dat moeder A het zo heeft geinterpreteerd, meer kan ik er niet over zeggen.
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Ffzo  schreef op: 31-05-2015 21:00:03
Ik zou haar er persoonlijk over  aan spreken.

Misschien was deze moeder het even zat! En wilde even haar frustratie kwijt. Ik denk dat iedereen dat weleens heeft...
Ik zou er niet zo'n heisa van maken!
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Kate  schreef op: 31-05-2015 21:35:05
Als ik het goed begrijp heb je van een moeder gehoord wat een andere moeder zegt over jouw werk(gever)? Waarom trek je je zo veel aan van wat kletspraat van een paar moeders? Je weet niet wat er precies gezegd is. De een verzint er wat bij, de ander haalt er wat af, de volgende interpreteert het weer op haar manier en voor je het weet heb je een raar/vaag verhaal. Dat iedereen weer vergeten is als het volgende kletspraatje zich aandient.

Als je dat gaat voeden door in de verdediging te schieten of mensen er zelfs op aan te gaan spreken, dan stook je het vuurtje alleen nog maar meer op toch? Je kunt praatjes niet voorkomen. Op beeldvorming heb je invloed door je werk uitstekend te doen, goede resultaten te bereiken  en en fatsoenlijk te communiceren als organisatie of bedrijf. Niet door als medewerker kennissen aan te spreken op wat ze wel en niet gezegd zouden hebben over het werk en de organisatie.
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Jen9  schreef op: 01-06-2015 07:24:08
Eerst naar je leifinggevende... dat valt sowieso niet onder je je beroepsgheim...
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Vraagje  schreef op: 01-06-2015 09:31:21

Het punt is niet dat ik me er veel van aantrek, het is een situatie die ik tegenkom waarbij ik graag advies wil hoe je hier het beste mee om kan gaan.
Voor de beeldvorming: ik ben stagiaire. Ik zit nog in de leerfase hoe ik hier het beste mee om kan gaan, heb er nog niet veel ervaring mee.

Ik werk met jonge kinderen.

Jen9, jij zegt met de leidinggevende praten. Dat zal voor mij de praktijkbegeleider zijn? Verder heb ik alleen contact met de coördinator.
Mijn praktijkbegeleider is daarnaast samen met een andere begeleider mijn enige collega. Verder heb ik te maken met andere stagiaires en vrijwilligers.

Deels heb ik heel erg de behoefte om in de verdediging te schieten door een aantal leugens die ik hoor. Omdat ik weet dat er juist met enorm veel zorg wordt gehandeld en alles op alles gezet wordt voor goede opvang. Ik merk (heel naief waarschijnlijk) dat ik gewoon echt verbaasd ben over hoe anders het kan overkomen op ouders OF dat ouders gewoon ronduit leugens vertellen (dat laatste wil ik nog niet direct vanuit gaan, zie er geen reden toe... ZOals ik eerder zij, ik verwacht eerder dat het een enorm emotionele reactie is).

Maar degene die mij aanspraak haar beeld was dus wel erg gevormd daarnaar.

Ik heb niet direct gezegd dat mijn ervaring anders is of wat dan ook omdat ik in tweestrijd kwam te staan. Als ik dat zeg vertel ik voor mijn gevoel indirect dat die moeder leugens vertel. En ik wil geen gedonder omdat ik wat fout zou hebben gezegd buiten de muren. De moeder die het mij vertelde kent mij erg goed en weet hoe ik denk over de omgang met kinderen en kent mij in de omgang met kinderen waardoor ik hoop dat ze zelf verder gaat denken dan dit...

 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Vraagje  schreef op: 01-06-2015 09:32:34

Beroepsgeheim is trouwens misschien een verkeerde woordkeuze... 


In gedachten zat ik bij het stukje dat ik niets kan vertellen aan ouders... Dat ik daarin een beroepsgeheim heb.
Maar eigenlijk is dat inderdaad niet HET probleem.


Meer van: welke weg bewandel ik nu...

Bedankt voor het meedenken!

 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Jen9  schreef op: 01-06-2015 10:28:04
Dan dus met je praktijkbegeleider praten idd!
 
Quote
RE: beroepsgeheim...
Nellemv2  schreef op: 01-06-2015 10:35:57
Bespreek het met je vm! Wie weet heeft zij een passende oplossing.
 
Quote
Navigatie


Reageren op beroepsgeheim...
Naam
Bericht