Menu
 

Topic:

apart gedrag dochter

Nellemv2  schreef op: 20-05-2015 22:01:39
Onze dochter is bijna 3,5 en is een echte meid die weet wat ze wil. Altijd al. Ze vertoont ook heel ander gedrag dan onze zoon. Zo moet ze van veel mannen niets weten en is ze best fysiek, slaan maar ook snauwen, spugen en weglopen.

Persoonlijk denk ik dat er ook gewoon veel verschil is in jongens en meisjes, maar ook dat ze vaak moet opboksen tegen haar broer. En de aandacht die hij krijgt. Ze wil van mijn man ook bar weinig weten, maar ze heeft ook af en toe buien dat ze graag wil knuffelen met papa, ze id er erg duidelijk in wanneer zij dit wil..

Ze vraagt veel negatieve aandacht vind ik en dat uit zich dus in naar gedrag. Ik vind dat wij daar zelf ook veel invloed op hebben. Zo doen we zelden iets met haar alleen, papa eigenlijk helemaal al niet, dat komt ook door haar aparte gedrag naar hem toe. Wat ik begrijp.
Zoon gjng eerder wel eens lekker bij opa&oma spelen en dat heeft zij nog nooit gedaan.

Opa&oma passen nu tegenwoordig twee middagen na school op onze zoon, maar dat willen ze straks niet op haar als zij zo raar blijft doen. Ze hebben zelfs gezegd dat ze dan wel op onze zoon blijven oppassen, maar dat zij dan maar naar de bso moet.. dat doet me echt zo zeer!! Ik vind dat er dan onderscheid gemaakt wordt en dat vind ik niet kunnen, zeker niet door opa&oma!

Ik wil me echt er op gaan richten om meer een op een met haar te doen en positief met haar om te gaan. Maar dat kan ik niet alleen...
Dit doe ik natuurlijk niet alleen omdat ze anders naar de bso moet hoor, maar het heeft me wel even wakker geschud.

Opa en oma hebben ook geen dochters en vergelijken haar misschien teveel met onze zoon. Ik weet het niet, maar mijn man kan er ook niet zo goed meer tegen...
 
Quote
Navigatie
RE: apart gedrag dochter
Marie8  schreef op: 21-05-2015 21:50:23
Ik vind het lastig om een beeld te krijgen bij je verhaal.
Alle dingen die je noemt kunnen heel normaal zijn voor een 3 jarige (verwachten jullie niet teveel?)
Maar het zou ook wel wat kunnen zijn.
Vind het wel lastig te lezen dat zowel je man als opa en oma haar afwijzen. Je kunt gedrag afwijzen, maar dit voelt een beetje als afwijzing van haar persoontje.
Daarom...en om te toetsen of er toch meer achter zit als leeftijd, pittig en/of gevoelig, zou ik eens ergens professioneel advies inwinnen. En dan denk ik vooral aan een oriënterend consult met een kinderpsychologe of orthopedagoog. Kan ook veel te zwaar ingezet zijn, maar dan weet je dat ook.
Bovendien kan het helpen om gedrag naar je man en evt zijn ouders uit te leggen. Soms is het beter dat een buitenstaander dat doet.
 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Nellemv2  schreef op: 21-05-2015 22:17:23
Tja.. ik vind het ook lastig hoor. Werk inmiddels 15 jaar in de kinderopvang, maar als het om je eigen kind gaat is het wel een ander verhaal. Dan kan je niet altijd even objectief kijken.

Ik denk zelf dat het een combi is van bv aanvoelen van afwijzing, leeftijd..ze wil ook meer dan altijd kan, ik vind meisjes over het algemeen wel echt pittiger, meer volhoudend als ze iets willen.

De afwijzing die ik ook ervaar van opa en oma heeft me echt enorm gekrenkt hoor.. en ik ga er zeker voor strijden dat ze of wel op beide kids gaan passen, of op geen van onze kids meer tegen die tijd. Ik vind het echt niet kunnen dat opa en oma onderscheid maken.. Ik heb eigenlijk liever dat ze helemaal niet meer oppassen; als het zo moet! Maar goed..het zijn de ouders van mijn man en hij draagt dezelfde mening als zij.
Maar toen ik zei dat wij het niet kunnen maken (naar dochter toe! maar ook naar 'de buitenwereld', dat zij maar naar de bso moet omdat ze bijzonder gedrag vertoont) gaf hij me wel gelijk.

Fijn dat hier wordt meegedacht..
 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Eefje  schreef op: 21-05-2015 22:44:03
Ik vind dat het probleem bij jouw man ligt, niet bij jouw dochter.
Jouw dochter reageert zo op jouw man omdat ze door hem zo wordt behandeld.

Ik zou het vreselijk vinden als mijn man zo over ons kind zou denken.
En natuurlijk voelt ze dat aan.


 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Kees  schreef op: 21-05-2015 22:48:40
blijft lastig hoor om je vinger op te leggen, als ik nu meer van je lees denk ik:
tja, als mensen mij niet oke vinden gooi ik ook mn kont tegen de krib. Jouw dochter doet dit ook.

haar vader, haar o & o voelen dit blijkbaar naar haar toe, en een kind is niet gek natuurlijk....

ik zou het echt eens opengooien met je man, dit moet echt even goed uitgesproken worden en idd misschien wel praten met iemand die er verstand van heeft?

we hebben het over een kind die volledig afhankelijk is van haar papa en mama..

daarnaast vind ik het voor jou ook allemaal vrij zwaar en verdrietig en ook dit voelt je kind..
 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Jessiemv3  schreef op: 21-05-2015 23:11:56
Oei heftig die uitspraak van je man. Het verhaal valt voor mij nu wel meer op z'n plek. Ik denk dat je dochter voelt dat ze niet 'gewenst ' is door notabene haar eigen vader en opa en oma. En dat voor een 3,5 jarig meisje....triest.
En om meteen bij thuiskomst al te roepen dat als het zo moet het niet meer hoeft? Denkt hij nu echt dat ze zich dan anders gaat gedragen? Ik zou zelf ook mijn kont tegen de krib gooien na zo'n opmerking. Het enige wat je dochter hiermee probeert te bereiken is aandacht. 
Verder geef je zelf al aan dat je man niet veel doet met de kids, dat zou voor mij persoonlijk wel een issue zijn. Ik zou daar eens een serieus gesprek over aangaan. Komop zeg, jullie hebben ze toch samen op de wereld gezet. 

 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Ma Dalton  schreef op: 22-05-2015 15:28:39
vind ik weer erg gechargeerd.sorry. Ik wilde ook geen 4e kind. Het is er gekomen en ik hou loei veel van hem. Maar van mij had het niet gehoeven. Ik weet dat mijn man dat ook weet. Sterker nog, mijn man wilde eigenlijk al geen derde meer.  En dat weet ik ook . Toch gaan we voor alle 4 door het vuur als het moet.
Alleen zo'n opmerking plaatst het voor mij zeker niet in een ander licht.

Als je kind constant zo reageert.. dan is het toch ook gewoon niet leuk?   En een kind hoeft ook niet altijd maar leuk te zijn, Maar dit is wel een situatie wat aan gedaan moet worden, door je man en door jou.

Als je nou je gezoek naar oorzaken heel even loslaat.. gedraagt je dochter dan als een normale 3,5 jarige met haar buien? of is er meer aan de hand?

Als het nog binnen het normale past zou ik nu gewoon duidelijk gaan sturen op belonen van positief gedrag en ook echt gaan corrigeren van slecht gedrag ( ook naar je man!!) dus als ze er weer door heen tettert als je man praat dan doe je er wat aan. Als jij in de kinderopvang werkt dan heb je vast genoeg handvaten om dat op te lossen. Dus ergens laat JIJ het ook bestaan.
Door het niet  te stoppen, voedt je het.

Als het niet meer in het normale past en jij kunt dit niet veranderen dan denk ik dat ik eens hulp ging zoeken. Je hebt heel mooi video monitoring van je gezinsituatie en een ander haal daar vaak heel makkelijk uit waar je zelf blind voor bent. en misschien is dat de vader, misschien ben jij het, en misschien is het je kind of een hele vervelende interactie van jullie allemaal.  maar misschien is er ook wat anders aan de hand.

 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Nellemv2  schreef op: 22-05-2015 23:30:15
Moeilijk is het gewoon..het hele opvoeden soms maar ook als je meningsverschillen krijgt en andere ideeën dan je partner.
Ik ben me wel bewust dat ik het misschien teveel mijn man aan het verwijten ben. Maar we hebben allemaal een rol en taak in de opvoeding.

Ze is verder echt ook wel enorm in de peuterpuberteit; enorm een eigen wil!! En dan is het soms verdomd moeilijk om alleen het positieve te zien/ benaderen.

Van ons twee ben ik het strengst en conseqentst, dat moet ook wel want ik heb de meeste zorg voor ze.
Ik ben ook degene die de kinderen aanspreekt op ongewenst gedrag bij bv de opa's en oma's. Dus ik neem mijn rol zeker serieus en laat absoluut niet vanalles zomaar gebeuren, alsof ik het niet belangrijk vind.

Mijn dochter moet van mij ook met papa knuffelen en dan zeg ik dat papa ook lief is en van haar houdt. Dat doet ze dan ook wel.

Vanavond heeft hij de kinderen gedouched en naar bed gebracht; ik heb me er niet mee bemoeit. Het ging goed hoor, maar als papa het doet is het een soort feestje hè...omdat het zo sporadisch gebeurd.

Toch zit ik enorm in de knoop over opa&oma... moet ik dit aankaarten bij ze of het op z'n beloop laten gaan. Het duurt tenslotte toch nog wel een halfjaar voor het zover is.
Het onderscheid zit me echt dwars en het idee dat ze onze dochter niet zo leuk vinden of zelfs afwijzen doet echt wat met me!
 
Quote
RE: apart gedrag dochter
Isabelle  schreef op: 23-05-2015 10:43:07
Heb je al eens met je man om de tafel gezeten.

Als ik je verhaal zo lees, komt je dochtertje over als een heel gevoelig kind.
Dat haar gevoel letterlijk en figuurlijk probeert te overschreeuwen.

Ik zou om te beginnen eens met je man om tafel gaan zitten. En bespreken wat jullie je kinderen willen meegeven en hoe jullie beide in de opvoeding staan. Als ik het zo lees, is jullie een zoontje een makkelijk kind en hebben jullie nooit echt stil hoeven staan bij het opvoeden.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat jullie beide op 1 lijn komen, qua opvoeding. En ook jullie gevoelens/gedachtes goed naar elkaar uit spreken.

Positiviteit is denk het sleutelwoord. En dat zullen jullie beiden moeten uitdragen. Als 1 ouder positief opvoedt en de ander niet, heeft het gewoon geen zin.

Probeer, het op jezelf te betrekken. Als je op je werk binnenwandelt en het allereerste wat je te horen krijgt is een negatieve reactie. Dan word je ook niet vrolijk. En hou ook voor ogen dat dit niet binnen een week is opgelost. Jullie zullen beiden veel liefde, aandacht en tijd in deze aanpak moeten stoppen. Je man zal moeten leren om anders op jullie dochter te reageren. Bijv. als hij binnenkomt en ze reageert zo, negeren. 5 minuten later kan hij haar een complimentje geven. Als ze huilt of dwars doet, neem haar op schoot en als ze dat niet wil, wrijf over de ruggetje. Negeer haar verdriet niet, maar erken het.

Wat opa en oma betreft. Dat zou ik voor nu even zo laten en alle aandacht op jullie gezinnetje richten. Wellicht zien zij ook de verandering bij jullie dochter en draaien ze bij. En anders hebben ze pech! Het is beide kids of niks.... en dan ook oprecht beide kids, anders voelt jullie dochter dit toch aan.

Heel veel succes!
 
Quote
Navigatie


Reageren op apart gedrag dochter
Naam
Bericht