Menu
 

Topic:

Cadeautjes voor communie. Pfff...

Maria  schreef op: 13-04-2015 11:27:11
Vandaag kreeg ik dus het verlanglijstje door van mijn nichtje dat communie gaat doen dit jaar. Pfff, eigenlijk vind ik het belachelijk. Er staan duurdere dingen op dan bij een gemiddelde verjaardag!
Sowieso vind ik het onzin dat ze communie gaat doen, want ze hebben niks met de kerk verder. Ik vind het raar, waarom zou je je kind laten dopen en communie (en straks ook nog vormsel) laten doen als je niet in God gelooft? Ja, ik weet het, het is traditie hier in het zuiden. Maar toch... Zelf geloof ik ook niet, en mijn kinderen doen dan ook geen communie. Ik vind dat het geen blijk geeft van respect naar hen die het WEL vanuit overtuiging doen.
En dan die cadeaus! ALS je je kind al uit overtuiging communice laat doen, dan is het feit dat je op communie mag toch al een mooi geschenk? En dan is een klein feestje na afloop ook leuk natuurlijk, je voelt je toch speciaal op zo'n dag. En een klein cadeautje van bijv. ouders, opa en oma, peter en meter om het moment te gedenken snap ik ook nog wel. Maar cadeaus van IEDEREEN die erbij is? En dan ook nog grote cadeaus? Ik vind het teveel van het goede eigenlijk.
Wat vinden jullie?
 
Quote
Navigatie
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
L.  schreef op: 13-04-2015 16:35:50
Gewoon lekker zelf beslissen of je iets van het verlanglijst koopt of niet. Je kan anders ook samen doen als het megaduur is?
Ik erger me ook dood aan al die kadoos voor wat ook steeds. Laatst was mijn dochter jarig en zoon werd ook weer overladen met kadoos. Hij heeft tig keer gezegd dat hij maar niet begreep waar dat goed voor was Zo is een kadootje ook nooit meer echt bijzonder hé!
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Marianne  schreef op: 13-04-2015 17:19:47
ik dus vertel wat zou je dan zoal moeten geven aan kind die een uitvoering geeft van de plaatselijke toneelclub een zakje snoep of een bloem lijkt mij genoeg.vind heel die communie de grootste onzin en geldklopperij over de rug van tja wat eigenlijk.. Een stel acteurs want eerlijk de kerk daar in het zuiden gaat er blijkbaar graag in mee..
ik geloof maar alleen in volwassen doop daar waar je eerlijk en oprecht vanuit je geloof een verbinding aangaat met god..
maar dat gezegd hebbende ben ik vooral nieuwsschierig naar de dure cadeau's die dan gevraagd worden? 


 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Ma Dalton  schreef op: 13-04-2015 17:37:26

Quote Marianne:
ik dus vertel wat zou je dan zoal moeten geven aan kind die een uitvoering geeft van de plaatselijke toneelclub een zakje snoep of een bloem lijkt mij genoeg.vind heel die communie de grootste onzin en geldklopperij over de rug van tja wat eigenlijk.. Een stel acteurs want eerlijk de kerk daar in het zuiden gaat er blijkbaar graag in mee..
ik geloof maar alleen in volwassen doop daar waar je eerlijk en oprecht vanuit je geloof een verbinding aangaat met god..
maar dat gezegd hebbende ben ik vooral nieuwsschierig naar de dure cadeau's die dan gevraagd worden? 





Maar met de 1e communie vier je ook geen doop en geen geloofsbeleidenis, maar een eerste kennismaking op een leeftijd waarop je het kunt begrijpen. Het is een afsluiter van een traject van communielessen op school of in de kerk.  En het is geen prestatie, maar wel een dag die absoluut (en wat mij betreft net zo uitbundig als je als gezin wilt/ of juist zo ingetogen) lekker goed gevierd mag worden.  Bij ons brengt het (weer) een hoop soms pittige vragen en antwoorden teweeg. Een mooie tijd. En ik geloof dat mijn kinderen wel degelijk op deze leeftijd juist hel eerlijk en oprecht een relatie met god aangaan.


 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debbel79  schreef op: 13-04-2015 17:40:31

Quote monica mv 2:
Maar wie zegt dat degene niet geloven.

Precies wat mamaVonn zegt, hier in het zuiden ligt het allemaal net wat anders. Het merendeel van de scholen zijn katholieke scholen inclusief hun katholieke gebruiken. Kinderen en ouders weten niet beter.

Ik denk pas dat je het begrijpt als je er zelf middenin zit en zo "opgevoed" bent.

Geloven is niet iedere week in de kerk zitten.

Maar door de "import" van niet dorpse of zuidelijke mensen worden ook hier in midden limburg het aantal communicanten minder. Toen ik de communie deed waren er 2 kinderen die de communie niet deden. Nu is het ongeveer een kwart en dan waren 30 jaar geleden de klassen groter



Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben namelijk ook zo opgevoed. Ook ik heb de communie vormsel etc gedaan. Mijn ouders wisten idd niet beter.
De kerk hoorde er "gewoon" bij. Ook ik kreeg een fiets, en een feest.
Maar dat is voor mij geen reden dat ik mijn kinderen dus ook maar doop en de communie laat doen. Ik ben ouder en wijzer geworden en ik weet nu dat de communie een onderdeel van een god is.
Ik geloof niet in god, dus waarom zou ik dan mijn kinderen de communie laten doen?

In god goven en (regelmatig) naar de kerk gaan zijn 2 hele verschillende dingen.
Ik zat vroeger elke zaterdag in de kerk. Ik kan nog steeds alle gebeden en bijbelcitaten opdreunen. Maar dat was omdat ik moest. Dat hoorde er nu eenmaal bij. Iedereen ging. Dus wij ook. Maar dat wil niet zeggen dat ik in een god geloof. Ik ben nu volwassen en kan nu mijn eigen keuzes maken. En daar hoort geen god, Jezus oid bij. Dus waarom de communie doen?

Andersom ook niet. Er zijn zat mensen die WEL in god geloven, maar gewoon niks met een kerk hebben. Ik vind het logisch dat zij wel de communie laten doen.

Als mensen in mijn directe omgeving zoals familie en vrienden waarvan ik weet dat ze echt in god geloven de communie laten doen en ik wordt uitgenodigd. Tuurlijk ga ik dan. Dan ga ik voor hen. Zij geloven, zij willen dit, en dat respecteer ik. Dan ben ik blij voor ze.

Nodigt een vriendin of familie mij uit waarvan ik weet dat ze niet geloven. Dan ga ik niet hun vreugde verpesten. Dat is hun keuze. Maar meedoen aan die grote dure kado's hype dat doe ik niet.

Dus ik ben het niet met je eens dat je uit het zuiden moet komen en dat je alleen dan snapt waarom de communie gedaan wordt. Ik kom ook het het zuiden. En inderdaad.. Ik snap heel goed waarom het gedaan wordt: omdat het zo hoort, en omdat iedereen het nu eenmaal doet.
Nou jammer dan... Ik maak de keuze voor mezelf, en kijk niet naar wat "de rest" doet. Ik weet van mezelf dat ik niet geloof, dus is dopen, communie en vormsel niet eens een optie.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Banana  schreef op: 13-04-2015 18:32:59
hier ook katholiek opgevoed en gedoopt omdat oma dat wilde 
ik heb mijn geloof afgezworen en de kids zijn dus ook niet gedoopt als zij laer willen geloven en zichzelf willen dopen zal ik ze steunen en bij staan maar ik geef het ze niet mee laat staan dat ik ze comunnie laat doen omdat vriendjes dat ook doen 
of om de buurt te laten zien hoe groot en duur mijn feest is 
das gewoon raar 
en nee voor geloof hoef je niet in de kerk te zitten al kom je er eens per jaar maar je geloofd wel en gaat van daaruit op comunnie prima dan doe je het met de juiste intentie 
geloof jij niet dan doe je communie omdat het hoort en vaak ook om uit te dragen die kids zie je vaak in grooste duurste jurken met bergen kados grote feetsen enz das puur een feets om feest en dat heeft niets met communie te maken 
geef dan gewoon feest om uit te dragen maar doe dat niet in gods zijn naam das gewoon misbruik maken van en vind het eigenlijk nog heel erg respect loos naar wel gelovige 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Mamavonn  schreef op: 13-04-2015 18:38:54
Wat een domme opmerkingen zeg. Ga er niet eens meer op in. 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Isabelle  schreef op: 13-04-2015 18:52:35
Heel eerlijk....
Een ieder moet het voor zichzelf vinden.

Zelf vind ik het in het geval van niet geloven en alleen voor het feest en de cadeaus communie doen, behoorlijk hypocriet.
Maar dat vind ik ook als je alleen maar trouwt in de kerk. Of alleen met Pasen of Kerst een bezoekje aan de kerk brengt.
En verder nooit iets met het geloof doet.

Maar, een ieder zal zijn eigen redenen hebben om wel/niet te geloven communie etc. te doen.

Persoonlijk kan ik sowieso niet staan achter dopen/communie etc.
Puur omdat ik geloof zo persoonlijk vind en onze kinderen hierin niets wil opleggen.
Wij hebben besloten de keuze aan onze kinderen te laten.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debby1977  schreef op: 13-04-2015 19:34:24
Demi heeft wel de communie gedaan, inderdaad omdat ik dacht dat het zo hoorde. Nu ben ik ouder en wijzer en Iris is niet gedoopt en doet dus volgend jaar ook geen communie. Ik vind het voor mezelf hypocriet om wel te doen terwijl ik niet geloof. Wat een ander doet moet ie lekker zelf weten, leef en laat leven en kraak elkaar toch eens niet zo af.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Dani  schreef op: 13-04-2015 20:24:29
ik ben zelf ook een limburger die dat ook geleerd heeft dat het zo moet.heb ook op een school gezeten waar we 4x per dag moesten bidden , pastoor in de klas kwam enz enz dus ja ik kan die dingen ook nog opdreunen.. MAAR... ik heb toen voor me zelf besloten dat ik de comunie NIET wilde doen, ook niet gedaan. Ik wilde niet iets doen waar ikniet in geloofde.. mijn kinderen geloven ook niet , en hebben beide ook niet de comunie gedaan.
nu woon ik in gelderland , en ja hier is het zowiezo heel anders kwa die dingen.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
M&j  schreef op: 13-04-2015 20:42:02
Ik wil niemand afkraken, hoor, maar ik ben wel verbaasd. Als orthodox opgevoede protestant is het onbegrijpelijk, bij ons in de kerk is het ook gewoon onmogelijk om uit gewoonte of traditie een sacrament te ontvangen en al helemaal niet als je geen meelevend/actief lid van de gemeente bent. Ik ben al meer dan twintig jaar niet in mijn kerk geweest en dan kan ik echt niet zo maar naar binnen stappen om mijn kinderen te laten dopen of deel te nemen aan het avondmaal (eucharistie). Daar zullen eerst heel, veel gesprekken over moeten plaatsvinden wil ik dat voor elkaar krijgen. Ongelovig deelnemen aan het avond maal is zelfs een hele erge zonde. Ook als je je kind laat dopen krijg je eerst een gesprek zodat je goed beseft waar je ja op zegt, als ouders. Vandaar dat het heel vreemd is in mijn ogen. Zo zie je maar, het is allemaal christelijk maar wat een verschillen.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Suus  schreef op: 13-04-2015 20:59:10
Ik ben katholiek opgevoed, niet gedoopt. Ik vind het communiecircus idioot, heeft voor mij niks met geloof te maken. Vraag mij ook wel af hoeveel kinderen nog communie doen als het circus afgeschaft zou worden.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debby1977  schreef op: 13-04-2015 21:01:56
Ik denk niet veel Suus......

 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debbel79  schreef op: 13-04-2015 21:04:09
Dat denk ik ook. Er zullen er niet veel overblijven.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Suus  schreef op: 13-04-2015 21:07:12
Dan is het duidelijk waar het niet om gaat
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Ik  schreef op: 13-04-2015 21:12:25
mijn kinderen zitten op een katholieke school, ik denk dat als ik ze vertel dat er een groot feest en extreem veel kado's verbonden zijn aan communie dat ze dan ook meteen dat willen doen.En dat vind ik dus niet de juiste reden.

Ik ben zelf gedoopt, mijn man ook.. hij komt uit een heel streng gereformeerd gezin. Wij hebben onze kinderen niet laten dopen en zijn ook ondanks protesten van mijn schoonouders niet in de kerk getrouwd. Ik kan niet zeggen dat ik niet geloof..ik weet het gewoon niet, ik hou me er gewoon niet mee bezig.. maar ik hou het zeker ook niet weg bij mijn kinderen en als zij ervoor kiezen om te gaan geloven en evt te dopen ofzo dan zou ik het uiteraard toestaan.

Ik snap best dat dit dus voortkomt uit een Limburgse traditie maar ja je kan je niet altijd maar blijven roepen ja zo zijn wij nou eenmaal opgevoed dus het hoort zo.. als je er niet echt achterstaat moet je het niet doen.

Geloven is gratis ...

Oja en als antwoord op de to.. ik zou absoluut geen duur kado geven.. gewoon een aardigheidje zoals een zak snoep of een leuk boek ofzo alhoewel ik ergens vind dat er helemaal geen kado's aan zoiets moeten vastzitten maar goed...           
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Caatje  schreef op: 13-04-2015 21:59:28
Onze oudste wilde de communie doen, omdat hij zag dat je dan van de pastoor een 'snoepje' kreeg. Dat vond hij het interresantst. Nu gelooft mijn man niet, dus neem ik de kinderen alleen mee naar de kerk. Maar we hebben afgesproken dat ze geen sacramenten doen, tot ze oud genoeg zijn om zelf te kiezen. Zo zijn ze dus niet gedoopt en doen ze geen communie. Wel heeft onze oudste vorig jaar meegedaan aan de voorbereidingen voor de communie. Dat kwam van de pastoor uit. Hij mocht met alles meedoen, ook met de viering zelf. Hij kreeg alleen geen hostie, maar een zegen. Nu kan hij later, als hij dat wil, de communie doen.

Saillant detail; we hebben ondertussen een nieuwe pastoor en die weet niet dat hij geen communie gedaan heeft. Hij zit altijd samen met een vriendje voor in de kerk en ik zit ergens halverwege. Dus als de communie wordt uitgereikt, loopt hij gewoon naar voren en ontvangt de hostie.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jo  schreef op: 13-04-2015 22:31:05
Ik ben geboren in Zuid Limburg en heb de 1e heilige communie gedaan op de Veluwe waar we toen woonden.
Daar was het geen gewoonte er een groot feest van te maken voor de meerderheid.
We hebben thuis een leuk feest gevierd met heel veel mensen dat wel, familie en buren etc.
En ja ik kreeg een fiets, van mijn peettante. Roze omafiets, vergeet het nooit meer.
Nu wonen we weer 15 jaar in Limburg en heb al veel communie's meegemaakt, waarvan een paar redelijk klein, maar ook complete bruiloften in dure feestzalen.
Onze dochter zit op een Katholieke school, maar heeft geen 1e heilige communie gedaan (is ook niet gedoopt), samen met nog 7 anderen.
Ze is nu sinds een half jaar misdenaar en we komen veel in de kerk, sowieso elke week als ze de mis dient en ook met pasen, kerst, hemelvaart, pinksteren, gezinsmissen e.d. Van de communiekanten van vorig jaar uit haar klas zie ik er nooit 1 in de kerk.
Mij maakt het niks uit hoor, ieder zijn ding maar apart vind ik het wel.
O,ja toch wel, met sint Maarten komen heel veel kinderen, na die dienst (is geen eucharistieviering) krijgt iedereen een zak snoep


 
Quote
Navigatie


Reageren op Cadeautjes voor communie. Pfff...
Naam
Bericht