Menu
 

Topic:

Dilemma schooladvies

Essie@  schreef op: 28-01-2015 07:51:40
En toen was het zo ver. Gisteren het definitieve advies voor Esmée gekregen. Voorlopig advies was HAVO/VWO, haar NIO en DO was HAVO dus daar hadden we op gerekend.
Ze wil naar een school hier vlakbij waar bijna iedereen heen gaat. Ze heeft er enorm zin want ook 2 vriendinnen van haar hadden HAVO advies. Ze zou dan in een dakplanklas HAVO/VWO komen.
Maar ja toen kwam het defintieve advies gisteren en dat was vol overtuiging VWO. Ze had weer een enorme groei doorgemaakt dat ze haar een VWO advies gaven. Normaal zou je een gat in de lucht springen maar Esmée was geschokt en kon zo in huilen uitbarsten. Want ja niemand van haar vriendinnen heeft een volledig VWO advies die naar die school gaat. En alleen, dat durft ze niet. Het is een hele jonge leerling, in december net 11 geworden en altijd heel onzeker en faalangstig geweest. Ze is de afgelopen 2 jaar heel erg gegroeid naar een zelfverzekerde meid (in haar vertrouwde klas). 
Huilend fietste ze gisteren naar huis na dit advies gekregen te hebben. Ik ga niet naar het VWO zei ze, ik wil het niet. Juf vind het zonde als ze het niet doet en vraagt hoe ze haar kan helpen. Maar ze kan haar niet helpen want ze wil niet als enige naar het VWO. Als er een vriendin heen zou gaan dan had ze het wel gedaan. Ik wil haar ook niet dwingen, heb ook wel gezegd je krijgt vast wel nieuwe vriendinnen maar ze wil/durft niet. Ik wil haar niet dwingen en haar zelfvertrouwen op het spel zetten door haar naar het VWO te sturen.
Ik neig dus toch naar die HAVO/VWO klas. Als na dat jaar toch blijkt dat ze VWO aankan stroomt ze alsnog door en kent ze de school en heeft ze er ook vriendinnen gemaakt. 
Ik ga de middelbare school maar eens mailen en vragen wat de na en voordelen zijn van die dakplanklas ten opzichte van meteen VWO. Maar goed Esmée haar keuze is al gemaakt.....
Zucht....hadden we nu maar gewoon HAVO/VWO advies gehad dan was er geen twijfel en dilemma haha.
Je bent toch ook niet verplicht om je aan het advies te houden?? Ik begrijp dat je niet hoger kunt maar lager zou toch wel kunnen?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Dilemma schooladvies
Debbel79  schreef op: 28-01-2015 08:01:30
Hier is al een keer een "discussie" over geweest.
Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt van toen.
Ik vind het vele malen belangrijker dat een kind zich goed voelt, vertrouwd voelt, het naar de zin heeft, etc dan een hoger papiertje.

Dus lekker met haar vriendin mee laten gaan. De juf zegt "zonde van het papiertje".
Ik zeg "zonde van haar gemoedstoestand"

Maar... Ik weet dat de meningen op ML hierover verdeeld zijn en er ook meiden zijn die wel (in mijn ogen bikkelhard) kiezen voor dat papiertje.

Volg je gevoel meid. Dan zit je altijd goed.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jolanda1974  schreef op: 28-01-2015 08:02:46
Ik zou dan gaan voor HAVO/VWO. Zoals je zegt kan ze altijd nog doorstromen als ze eenmaal gewend is.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jolanda1974  schreef op: 28-01-2015 08:03:53
En ik ben het helemaal met Debbel eens
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Sammie  schreef op: 28-01-2015 08:05:01
Maar je zegt het toch zelf al? Gewoon naar die dakpanklas - wij noemen dat een brugklas - dan heeft ze nog een jaar om lekker vertrouwd te raken en dan alsnog een definitieve keuze te maken. 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 08:06:04
Ik ben het helemaal met je eens Debby. En uiteindelijk kan ze evengoed met een vwo diploma eindigen, dan doet ze er mss iets langer over. Maar dat geeft niet want het kind is pas net 11 en dus nog heel erg jong.
Ik hoop alleen dat school mijn/onze keuze begrijpt.
Waar is die eerdere discussie te lezen? ben ik wel even benieuwd naar.

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jolanda1974  schreef op: 28-01-2015 08:08:21
Maar school maakt die keuze niet die gaan waarschijnlijk alleen voor het eindresultaat qua. leerprestaties en hun eigen beoordeling.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Debbel79  schreef op: 28-01-2015 08:10:32
Idd Jolanda. Dan kunnen zij weer een vwo'er op hun naam schrijven.

Jij maakt de beslissing. De school geeft een advies. Hoef je niet op te volgen.

Ik zal ff zoeken naar die eerdere discussie.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Proestie  schreef op: 28-01-2015 08:10:58
Ik zou ook voor Havo/VWO kiezen. Het is zo belangrijk dat ze lekker in haar vel zit. Ze kan toch altijd na dat eerste jaar VWO doen als het goed gaat? Dan kent ze inderdaad de kinderen uit de klas, de school, manier van werken enz. Ik zou haar dus lekker zelf de keuze laten maken. Niks zonde als een kind zijn/haat eigen keuze maakt. Het is ook niet zo dat ze VMBO wil doen omdat de hele klas dat doet, terwijl ze VWO kan. Dan zou ik wel kijken naar andere mogelijkheden. Ik denk dat er ook niet zo heel veel verschil in zit tussen Havo/VWO en alleen VWO.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Debbel79  schreef op: 28-01-2015 08:12:37
Heb het topic geupt voor je essie
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Made  schreef op: 28-01-2015 08:13:26
Ik ga ook met debby mee.
Ik zou het belangrijker vinden dat ze lekker in dr vel zit en aangezien ze nog maar 11 is en ook naar havo/vwo kan, zou mijn keus makkelijk gemaakt zijn.

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Marli  schreef op: 28-01-2015 08:13:45

Tja, ik had Gymnasium advies nav de CITO. Uiteindelijk ben ik gestart in een havo/vwo brugklas. Net als jouw dochter net 12 toen ik naar het voortgezet onderwijs ging. In de tweede klas ben ik blijven zitten. Wat een verademing!
Ik ben een slimme meid maar had op de lagere school nooit 'leren leren'. Ik vond het gewoon leuk en uitdagend. Op het voortgezet onderwijs wordt er meer van je verwacht. Kan je het niet doen op alleen opletten in de les en is die groep kinderen om je heen ook ZOO belangrijk.
Ik kon na het blijven zitten op groepsniveau weer aansluiten, daarna ging het met de cijfers ook weer beter. Het werd de Havo.
Prima! Vanuit HAVO kon je naar de vervolgopleidingen of dat nu MBO of HBO niveau was. Ik ben op MBO niveau begonnen omdat ik een doener ben. Toch ben ik na de prop overgestapt naar HBO.

Bovenstaande is mijn ervaring en mijn mening nav die ervaring.
Belangrijkste is dat je naar JOUW dochter moet kijken. Ik zou zo'n laatste advies naast me neerleggen. De laatste jaren heeft ze zich ingesteld op HAVO/VWO. Alleen de laatste is vol VWO. Ik zou op basis van deze laatste niet alles omgooien.
Wat je zelf al schrijft; eerst naar een HAVO/VWO brugklas en dan het tweede jaar door naar VWO als blijkt dat dat idd haar niveau is (niveau zie ik dan als samenvatting tussen intelligent en emotioneel).

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Monica Mv 2  schreef op: 28-01-2015 08:18:04
Ik zou voor de dakpanklas gaan. Waarom, ik heb hier op alle 3 de scholen gevraagd hoe het zat. Kirsten heeft gymnasium advies dus VWO+ maar 1 school heeft daar maar 1 kleine klas in en ik was "bang" dat Kirsten in de doorstroomklas kwam.

Alle 3 de scholen geven aan dat de dakpanklas, op sommige scholen heten ze anders, op VWO nivo is minus grieks en latijn. Maar, dat daar de eventuele extra uren voor gebruikt kunnen worden. Na 2 jaar stroomt een deel door naar het reguliere VWO en de rest naar de HAVO. Ik zou Esmee dan eerst de kans geven om met haar vriendinnen door te gaan en daar nieuwe vriendinnen te maken. Dat VWO komt dan ook wel.

Ik vind het spijtig dat Kirsten helemaal geen vriendinnen op dat nivo heeft, maar zij gaat vol goede moed een nieuwe frisse start maken.

Succes met de keuze
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
M&j  schreef op: 28-01-2015 08:18:51
De school voor VO gaat aan het einde van het eerste (en ook tweede) jaar opnieuw het niveau bepalen en de mentor overlegd daarover met je dochter wat ze uiteindelijk wil, dat is ook als ze VWO zou doen. Ik zou meegaan in wat je dochter zelf wil, met een ongemotiveerd kind bereik je ook niets.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Smvn&d  schreef op: 28-01-2015 08:20:00
Ja gewoon lekker naar die havo/vwo klas. In die klas kan ze toch ook vwo doen, en zit ze lekker bij haar vriendinnetjes?

Snap dat het wel zonde is misschien als ze uiteindelijk echt havo doet, maar ze kan altijd nog vwo halen. Als dit nu beter voor haar is, dan is dat zo. En misschien kijkt ze er volgend jaar heel anders tegen aan.

En ik denk dat het ook een beetje te maken heeft met wat ze wil worden. Wil ze iets worden waarvoor ze echt naar het WO moet? Of wil ze iets worden waar hbo prima voor is? En dan zou ik haar uitleggen. als ze bijv. dokter wil worden dat ze wel wat langer op school zal zitten om dat alsnog te kunnen halen. en verder de keuze aan haar laten.
Ze is nog jong. een jaar jonger als de gemiddelde, dus het maakt niks uit als ze een jaartje langer zit.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 08:22:09
Wat ben ik blij met jullie reacties zeg!!!
Jij ook bedankt voor je verhaal Marli! De overgang is idd enorm. Huiswerk hebben ze vrijwel nooit gehad en wat ze aan leerwerk had waren woordjes leren en dat hoefde ze dus nooit want dat was appeltje eitje. Ik moet daarom ook nog maar zien hoe dat gaat op de middelbare als je wel veel huiswerk en toetsen ed krijgt. En Esmée is echt nog maar 11 jaar als ze naar de middelbare gaat. Pas in december dat jaar wordt ze 12. Echt heel jong dus.
Debby, thanks ik ga even kijken!!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 08:24:21
Sis, Esmée weet nog helemaal niet wat ze wil worden. Ja achter de kassa bij het kruidvat   en ze wil een rijke vent zoeken.
Dus tja hahaha
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jen9  schreef op: 28-01-2015 08:49:16
Ik denk dat vrienden niet zo belangrijk zijn, dat is meer voor de eerste stap.. zodra ze er even zitten maken ze toch andere vrienden...

Maar ze moet zeker wel lekker in haar vel zitten... , dat is t belangrijkste.

Ga in gesprek met de vo-school.. leg t voor... Denk dat een combi klas prima is... Een VO school zit er niet op te wachten dat ze terugzakt, daar staan boetes op, dus die doen daar denk ik niet zo moeilijk over...


Hebben ze t advies trouwens zo in de klas gezegd, zonder jullie as ouders erbij?
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Sammy  schreef op: 28-01-2015 08:50:10
Zoals het woord eigenlijk al zegt: het is een advies De school adviseerd hier alleen in en het is aan jullie om te bepalen wat jullie met dat advies van school gaan doen!
In de eerste 2 jaar zit er niet heel veel verschil tussen HAVO en VWO wat onderwijs betreft. De school zal zelf de leerlingen er wel tussenuit halen die na de brugklas naar VWO doorstromen.

@Monica, mijn zoon ging dit jaar als enige van zijn klas naar het Gymnasium. Was voor hem perfect, kon hij een geheel nieuwe start maken op school. Hij is op de basisschool ook enorm gepest. Het was allemaal best spannend, maar hij is niet meer alleen en is dikke maatjes met 2 andere jongens in zijn klas.
Het komt met jou dochter vast ook helemaal goed
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 09:00:14
Jen, nee het advies hadden we in een tien-minuten gesprek dus het is niet klassikaal verteld. 
En juist die vriendinnen zijn wel belangrijk voor haar om de eerste stap binnen de grote middelbare school te zetten. Ze zei al als ik alleen ben dan weet ik niet waar ik heen moet etc. Om zulke dingen kan ze zich enorm druk maken. En ik snap dat wel hoor, ik was vroeger ook erg verlegen en onzeker. En het is nu makkelijk zeggen joh je krijgt zo weer andere vriendinnen maar ja het maakt de stap wel vele malen groter. 

Wat heerlijk Sammy dat het zo goed gekomen is met jouw zoon. Echt een nieuwe start met vrienden!! Ik kan me voorstellen dat het juist in zijn geval heel goed is geweest om als enige in een nieuwe klas te komen. En Kirsten staat er ook positief tegenover dus dat zal ook wel goedkomen!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:03:06
Voor mij zou het makkelijk zijn hoor. Als ze dolgelukkig wordt van die havo/vwo klas, dan is dat echt het belangrijkst.
Het is natuurlijk geen feit dat ze daar een fijne schooltijd krijgt net zoals het geen feit is dat ze op vwo geen fijne schooltijd heeft.
Maar voor haar zelfvertrouwen, het wennen aan al die nieuwe dingen, is dat echt wel belangrijk. Het maakt haar sterker. 
Als ze dan goed in haar vel zit, dan gaat ze zeker goede cijfers halen en kan ze na de brugklas (als alles een plekje gevonden heeft en niets meer nieuw is) lekker vwo gaan doen.

Ik zie het nu aan Michelle....tis echt niet normaal, maar sinds na de kerstvakantie (en vlak daarvoor) haalt ze alleen nog maar 8en en 9ens. En niet omdat ze nou zo extreem harder werkt als eerst, nee...ze zit goed in haar vel...heeft het naar haar zin en dan gaat t beetje vanzelf denk ik.

Dus, niet te moeilijk denken. Helamaal omdat het opstapje naar VWO er al is.

Knap hoor dat ze zo vooruit is gegaan 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:04:54
En mijjn dochter had ook echt wel houvast aan de 2 meiden waar ze mee naar de middelbare ging. Is echt wel fijn !
Nog zijn ze vriendinnen trouwens. Met 1 meisje zit ze al vanaf de peuterspeelzaal, toen ze 2,5 jaar waren bij elkaar.
En vanaf groep 3 waren ze ook echt samen bezig met verrijking. Dus die hebben al heel wat meegemaakt
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Smvn&d  schreef op: 28-01-2015 09:08:00
oh nou dan zeker lekker de keuze bij haar laten. wie weet gaan haar vriendinnen van die combiklas ook wel naar vwo over een jaar. of heeft ze nieuwe vriendinnen, of of of.. ze is pas 11. zo jong! het komt vanzelf wel goed! voor nu is het voor haar het beste dat ze lekker bij haar vriendinnen blijft, nou prima toch! en stel ze doet er een jaar langer over, boeiend!

en wat ik wil zeggen, ik vind het echt top dat je naar haar kijkt! weet je hoeveel ouders zich alleen maar blind staren op vwo? want ja dat geeft een of andere status he.. dus heel goed!

Moet ook eerlijk zeggen dat ik ook het liefst heb dat ze naar vwo gaan (alleen als ze dit advies krijgen natuurlijk) omdat het het voor hun later zoveel makkelijker zal maken. ik zelf ben van vwo afgezakt naar praktijk school, niet omdat ik niet slim genoeg was, maar omdat ik gewoon niet ging, een rot kind was en spijbelde.. als ik vriendinnen had gehad op vwo, dan had het zeker anders gelopen. nu ging ik met de stoere kinderen mee doen.. afijn, uiteindelijk was het heel lastig om te worden wat ik wilde. ik wilde graag ambulance en kinderic verpleegkundige worden. en ja als je bij niveau 2 mbo moet beginnen is dat een eindeloze weg. kost je 7 jaar extra zo'n beetje.. dus daarom hoop ik dat als mijn kindjes het advies krijgen ze het doen en volhouden.
maar zoals bij jou, als het gewoon veel leuker en beter is dat het even anders gaat, zonder ook maar wat uit te sluiten, zou ik dat ook doen hoor. want een ongelukkig kind op het vwo, ongeacht het niveau, schiet toch niet op.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jo  schreef op: 28-01-2015 09:08:09
Ik sluit me helemaal bij de andere dames aan, lekker de havo-vwo klas.
Ze is nog heel jong en ik vind het erg belangrijk dat ze steun heeft aan vriendinnen.

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:10:22
Ik wilde ook graag dat Michelle VWO advies zou krijgen....

waarom ?

Omdat ze zich daar helemaal op blind aan het staren was. Blijkbaar was het toch met kinderen onderling besproken dat het haalbaar was en met voorlopig advies was dat ook zo.. 

Ooh wat zou ze teleurgesteld zijn als ze dat niet had gehaald...dus ja...ik was wel opgelucht 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 28-01-2015 09:16:20
Maar is het dan zeker dat ze wel bij haar vriendinnen in de klas komt? Hier worden ze juist vaak uit elkaar gehaald.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Chloe  schreef op: 28-01-2015 09:17:08
vroeger zou ik het zonde gevonden hebben om niet voor het vwo advies te gaan. Door ervaringen die ik nu met mijn eigen kinderen heb zou ik nu in jouw geval voor de havo/vwo klas gaan. Dat een kind goed in zijn vel zit is zoveel belangrijker. En na dat eerste jaar voelt ze zich sowieso vast zekerder en dan zie je wel weer verder wat dan het advies is.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:17:46
nee hoor ! Ze proberen juist zoveel mogelijk vriendinnen bij elkaar te krijgen. Vaak mag je bij de intake 2 namen schrijven die je ook in de klas wilt. En misschien is het maar 1 klas ?
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Lisje  schreef op: 28-01-2015 09:17:47
Lekker de dakplanklas laten doen. Er is niets zo belangrijk als een kind wat zich goed in haar vel voelt. Begrijp ook uit je stukje dat ze niet een meisje is wat direct overal op af stapt en makkelijk vriendinnen maakt, kijk dan zou je misschien anders denken, maar nu zo doen als jullie allebei willen!!!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 09:24:55
Je mag inderdaad 2 namen opgeven bij wie je in de klas wil komen.

Ik voel me gesterkt door jullie en de keuze is eigenlijk al gemaakt. Dochter blij ik gerustgesteld. We gaan gewoon voor HAVO/VWO
Ik zal het haar juf op school ook volgende week vertellen.

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Myself  schreef op: 28-01-2015 09:28:45
Ik snap je dilemma, maar kan er gelijk bij zeggen dat ik zo denk als Debbel.
Onze zoon kan ook makkelijk vwo maar zat ook in dubio, omdat hij de enige leek te zijn.
Totdat er toch nog een klasgenoot naar het vwo bleek te gaan en ze samen waren, toen wou onze zoon ook.
Is zo belangrijk voor ze om zich fijn te voelen.

Bij onze dochter was het juist andersom, die kon beter een klas overslaan om goed in haar vel te blijven zitten.
Iets waar vooral ik erg veel moeite mee heb gehad, omdat zij nu pas aan het eind van groep  8  11 jaar wordt en dus pas aan het eind van de brugklas 12 jaar wordt (juni).
Toch heb ik dit los moeten laten om wille van haar en ik kan alleen maar zeggen dat ik een nog  leukere dochter er voor heb gekregen .
Veel zachter en socialer, ze heeft de uitdaging echt nodig gehad om een groep over te mogen slaan.
Dus ja, ik vind het heeeeeeel belangrijk om naar de gemoedstoestand vh kind te kijken.

Succes

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Dilemma schooladvies
Naam
Bericht