Menu
 

Topic:

Huis kopen ?

Anmv3  schreef op: 19-01-2015 10:11:02
Al jaren wonen we met veel plezier in ons huurhuis.
Toch kriebelt het om een huis te kopen.
Telkens kijken we op Funda en bij makelaars bij ons in de buurt.

Nu hebben we een paar huizen gespot het weekend wat erg in onze smaak ligt.

Maar nu ?

We hebben totaal geen kaas gegeten van huizen kopen, hypotheken etc.
Zijn nu nog net niet te oud om wat te kopen.

Waar moeten we beginnen ?

Ikzelf heb sinds januari eindelijk vaste uren en hoop dat dat er in de toekomst nog wat meer zullen worden.
Mijn man heeft een halfjaar contract tot mei, wat waarschijnlijk wel omgezet wordt in vast contract.
Dat gaan we natuurlijk eerst afwachten of alvast polsen bij de baas..

Jullie hebben vast goede tips en adviezen, dus brandt maar los !!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Huis kopen ?
Onsjanneke  schreef op: 19-01-2015 10:27:08
Weten jullie al wat je aan hypotheek kunt krijgen, en nog belangrijker, wat jullie maandelijks kwijt willen zijn? Een keer binnenlopen/afspraak maken bij de hypotheker of een soortgelijke zaak kan erg verhelderend zijn.

En vast een kijkje nemen bij de huizen natuurlijk. Dat kost niks ( nou ja, tijd). Wat wij deden bij het zoeken naar ons 1e huis was een lijstje maken met 3 a 4 huizen die bij dezelfde makelaar te koop stonden en dan vragen of we ze achter elkaar konden bezoeken.

dat scheelt een hoop tijd, en de makelaar snapt dan ook dat je nogin de orienterende fase zit. Dat schept ook geen valse verwachtingen.

Veel plezier gewenst.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Bepje  schreef op: 19-01-2015 10:31:56
Begin je eerst goed te laten informeren hoeveel je kunt lenen. Dan kun je lijken in combinatie met je eventuele spaargeld ongeveer inschatten om welk maximum bedrag het gaat. 
Het is goed om bij meerdere banken en/of hypotheekadviseurs te gaan praten dan krijg je een duidelijk beeld, ga nooit op de eerste de beste af.
Is je huidige huis te koop ? Als je daar met veel plezier woont kun je dat eens navragen bij de woningbouw.

Daarna kun je hier en daar eens een kijkje nemen om goed te bepalen wat je wil. Een huis waar je niet al te veel aan hoeft te doen of een waar je nog dingen aan wil veranderen. Hoeveel kost dat dan en doen jullie dat zelf of moet je dat uitbesteden ? Dat kan heel veel uitmaken, zie bijv "help mijn man is klusser".  Koop een huis nooit alleen met je gevoel maar met verstand. Heel veel plezier met het uitzoeken en kijken van huizen.  

 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 10:35:04
Nee, geen idee wat we kunnen lenen.
Wel een idee wat we maandelijks meer kunnen/willen betalen dan we nu doen.

Als we googlen op hypotheek etc zien we door de bomen het bos niet meer.
Ga je bij een bank langs ? In onze familie/vrienden kring weinig mensen die een huis
gekocht hebben. Dus kan niet echt om advies vragen waar zij hypotheek hebben afgesloten, erg jammer.

Ik denk dat we met de huizen die we op het oog hebben te hoog hebben ingeschat qua kunnen lenen.
Geen idee wat je van een vraagprijs tegenwoordig af kunt krijgen..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anna28  schreef op: 19-01-2015 10:39:33
Loop eens langs voor een gratis adviesgesprek bij de hypotheker bijvoorbeeld. Dan heb je een idee wat je kunt lenen en welke kosten je zelf moet betalen bij bepaalde prijzen. 
Aan de hand daarvan ga je kijken welke huizen er binnen het budget vallen en kun je wat bezichtigen. 

Wij hebben alles gedaan via de hypotheker. Het koste ons wel geld maar dat kregen we allemaal terug van de belastingdienst een half jaar later. 

Aandachtspunten in 2015: je kunt niet het volledige bedrag met kosten koper meer lenen. Je zult dus eigen geld moeten meenemen om een huis te kopen. Ter voorbeeld: koop je een huis van 200.000 euro, dan ben je zo'n 215.000 euro in totaal kwijt. Je mag maar 207.000 lenen en zult dus 8.000 euro zelf moeten inleggen. Je kunt nu maximaal 103% van de hypotheek lenen. 
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Femke  schreef op: 19-01-2015 10:39:35
Tegenwoordig is het dus wel zo dat zo'n gesprek niet meer gratis is bij de hypotheekverstrekkers...het kost altijd zo een paar honderd euro. Ik zou dus eerst zelf proberen te uitrekenen, er staan genoeg tools op internet om zelf een inschatting te kunnen maken wat je ongeveer kunt lenen, je wilt toch niet helemaal tot in je max.  Als de werkgever een intentieverklaring afgeeft ( dat hij de intentie heeft om er een vast contract van te maken) dan is dat voldoende voor een bank. Als je een huis op het oog hebt en je wilt een bod uitbrengen, zoek je alsnog een hypotheekverstrekker en dan is eenhuis en hypotheek zo geregeld hoor, valt best mee, als het eenmaal loopt dan gaat het vanzelf. Zeker als je een huurhuis achterlaat wat je gewoon opkanzeggen is het veel makkelijk als dat je ook nog je oude huis moet verkopen.
 Hou wel in gedachte dat de makelaar voor de verkopende partij praat en niet voor jou, ze willen bijv ook altijd wel een aankoopkeuring voor je regelen, maar dat is als je het zelf regelt over internet een stuk goedkoper vaak. Ik zou ook zeker een hypotheek nemen binnen de NHG, dat scheelt geld en zeker risico. Ik zou zeggen doen, vaak ben je evenveel geld kwijt als een flinke huurwoning en wij zijn nu inmiddels 2 huizen en 15 jaar verder en als je ziet wat we ongemerkt nu al opgebouwd hebben door alleen maar te wonen...
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 10:40:13
Mijn man is een handige klusser.
Kan prima een huis "opleuken" met behang, sausen en vloeren leggen.

We zoeken een huis waar alleen dat maar aan hoeft te gebeuren.

We hebben roerige jaren met ziekte achter de rug en hebben niet de puf om een groot project
aan te pakken.

We kijken dus voornamelijk naar huizen die de laatste jaren al zijn gemoderniseerd qua keuken, badkamers
en eventueel uitbouwingen.

Dit huurhuis kopen hebben we altijd van gezegd als ze te koop komen gaan we dat doen.
Maar laatste jaar hebben we dit gevoel niet meer zo.
Zijn wel toe aan een nieuwe uitdaging
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anna28  schreef op: 19-01-2015 10:41:48
Neem bij een adviseur mee: je jaaropgaven van afgelopen 3 jaar, je arbeidscontracten, legitimatie en andere belangrijke dingen. Zo kunnen ze zo'n compleet mogelijk beeld geven van wat je kunt lenen. 

Mocht je een huis zien, een bod doen en het wordt geaccepteerd dan kun je via je adviseur alle bankzaken gaan regelen. Dit kost in de regel zo'n 6-8 weken. Je zult een medische keuring/vragenlijst krijgen om een levensverzekering af te sluiten. (als 1 van jullie overlijdt kan de ander deels de schulden kwijtgescholden worden) 

 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anna28  schreef op: 19-01-2015 10:42:46
Femke: bij de hypotheker is het eerste gesprek altijd gratis en vrijblijvend
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Onsjanneke  schreef op: 19-01-2015 10:43:21
Laatst nog een statistiekje voorbij zien komen. Gemiddels word een huis 6% onder de vraagprijs verkocht (dat waren de gegevens van het laatste kwartaal 2014). Maar dat is gemiddeld, huizen die langer te koop staan kan vaak meer van af.

Ik zou voor een oriƫnterend gesprek niet naar een specifieke bank gaan, maar naar een hypotheekverstrekker die met meerdere banken zaken doet. Of je daar uiteindelijk mee in zee gaat of liever rechtstreeks met een bank zaken doet kan je later nog beslissen. Maar dan krijg je wel vast inzicht wat voor soort hypotheek bij jullie past en welke banken daar het beste bij aansluiten.

Wij hebben voor het laatst in 2010 een huis gekocht, sindsdien zijn er qua hypotheken een hoop dingen veranderd. Dus het beste advies dat ik je kan geven is, ga naar een expert.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Femke  schreef op: 19-01-2015 10:44:29
hier dus ook gewoon huis en hypotheker, die heeft zo 25 verstrekkers in hun dossier en die kiezen dan de goedkoopste op dat moment uit. Wij hebben bijv 1 keer gehad dat de rente net gestegen was, behalve bij 1 maatschappij, die waren net te laat, maar daardoor hebben we hem nu toch weer iets goedkoper. Je moet alleen bedenken hoelang je de rente vast wil laten staan, nu iets lagere lasten en over 5 jaar het risco dat je meer gaat betalen, of je betaal nu iets meer maar dan betaal je wel 30 jaar hetzelfde.
Grotendeels van alle extra kosten mag je aftrekken van de belastingen, daar kunnen ze van de hypotheekverstrekker vaak ook mee helpen, hier vulde voor 25 euro je eerste belastingteruggaaf in voor je. Al met al ga je de eerste maanden vaak wel bankroet, extra kosten, inrichting, maar ook bijv je hypotheek die voorruit moet betaalen en je huur bijv achteraf, je dubbele lasten, de gemeente belastingen. Het eerste jaar valt altijd wel tegen, maar nu 15 jaar later hebben we bijna een ton bijelkaar en nog eens 15 jaar en het huis is afbetaald...
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 10:45:05
Via google al wat uitgerekend, maar is echt heel verschillend als je meerdere berekeningen doet.
Worden daar niet echt wijzer van zeg maar..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anna28  schreef op: 19-01-2015 10:46:03

Quote Anna28:
 

Aandachtspunten in 2015: je kunt niet het volledige bedrag met kosten koper meer lenen. Je zult dus eigen geld moeten meenemen om een huis te kopen. Ter voorbeeld: koop je een huis van 200.000 euro, dan ben je zo'n 215.000 euro in totaal kwijt. Je mag maar 207.000 lenen en zult dus 8.000 euro zelf moeten inleggen. Je kunt nu maximaal 103% van de hypotheek lenen. 



Dit is iets wat veel mensen vergeten, dus weet dat je zelf geld moet meenemen tegenwoordig. Wij wisten dit ook niet van te voren. 

 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 10:47:53
Ja dat las ik ook Anna.
We hebben gelukkig wel wat spaargeld..zou nog wel wat meer mogen zijn
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Femke  schreef op: 19-01-2015 10:48:21
helaas krijg je in het eerste (gratis) gesprek geen hypotheekadvies, dat is alleen maar om te invetariseren, en eigenlijk alleen maar om je binnen te halen en of je uberhaupt wel een hypotheek krijgt. Zodra ze hypotheken met bedragen gaan bespreken, moet je betalen. Helaas net geweest ivm een scheiding en vragen, want wat als je gaat scheiden en je wilt weten of 1 persoon de hypotheek kan dragen...dat advies kregen we niet gratis.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Marjolein852  schreef op: 19-01-2015 10:49:02
Anmv3, ga om te beginnen eens praten bij de hypotheekshop/de hypotheker. Dan heb je een globaal idee wat mogelijk is. 

Ga dan na wat jullie woonwensen zijn. Aantal kamers, wel/niet klussen, buurt etc. 

Of je nog wat van de vraagprijs af krijgt? Moeilijk te zeggen.. Wij hebben ons huidige huis 2 jaar geleden gekocht en zo'n 10% eraf gekregen. Dit omdat de eigenaren er snel van af wilden. (erfenis; eigenaren hadden al een eigen huis). Verderop in de straat stond een identiek huis die 25000 euro duurder was en al een jaar in de verkoop stond. Dat huis is een half jaar geleden eindelijk verkocht. De eigenaren hadden geen haast. Hun zoon woonde er en het huis was al afgelost).

Ik vind dat er te makkelijk geroepen wordt dat er grote bedragen van de vraagprijs áfgepraat' kan worden. Meestal is een vraagprijs reeel..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 11:24:41
Hoe kan het dat als je verschillende berekeningen doet het zo 30 duizend euro kan schelen wat je kan lenen ?
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Int  schreef op: 19-01-2015 12:57:06
Dat kan doordat je kunt toetsen op de vastgestelde toetsrente, of op de werkelijke rente van 10 jaar vast. En aangezien de rente van 10 jaar vast veel lager is dan de toetsrente, kom je dan op een hoger bedrag uit.

Op www.nhg.nl kun je een duidelijke toets maken. Hierop staat vooraf ingevuld de officiele toetsrente. Die kun je eventueel aanpassen naar de 10 jaars rente van een bank (bv Florius voor een hypotheek met NHG 2,95%)

Daarnaast kun je zeker nog wel advies krijgen zonder gelijk vooraf kosten te hebben. Ik werk op een kantoor waar dat gebeurd.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Linnepint  schreef op: 19-01-2015 13:35:24
Nu is het perfercte moment om vanuit huur een huis te kopen! Als ik zie voor hoe weinig de huizen hier weggaan... voor een prikkie heb je een fantastisch huis, ook ligt de hypotheekrente erg laag, dus extra voordelig
Veel plezier met alvast uitzoeken!
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Inky69  schreef op: 19-01-2015 14:32:20
Kan je wel een huis kopen als je man nog geen vast contract heeft? Volgens mij nl niet...tenzij je misschien een flinke spaarrekening hebt...
Idd eens met mijn voorgangers, goed laten informeren door een hypothhek verstrekker.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 17:04:26
Waarschijnlijk in mei een vast contract.
Willen sowieso wachten totdat we dat zeker weten.

Ik verbaas me erover hoe verschillend de bedragen zijn als je online rekent !

Ik denk dat we iets te hoog gokken qua huizen.
Jammer genoeg zijn er geen minder dure huizen die aan onze eisen voldoen.
Sowieso staan die niet te koop in onze omgeving.

Die site die jij aangeeft Int vind ik al behoorlijk ingewikkeld
Ik begrijp echt niet wat box 3 etc is..heb daar gewoon te weinig verstand van..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 17:06:45
Huizen zijn hier al niet zo heel duur en ik dacht dat we nog best een hoog jaarloon hadden.
We zijn in ieder geval behoorlijk aan het scheefhuren of hoe je dat noemt

We hebben een huis op t oog waar als vraagprijs 215000 heeft en we zitten bijna aan de 50000 bruto per jaar samen..
ook een huis gezien die 224000 als vraagprijs heeft en een huis die 209000 als vraagprijs heeft, maar die laatste valt eigenlijk af qua grootte en indeling van t huis.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Linnepint  schreef op: 19-01-2015 17:21:46
Die bedragen  lijken me geen probleem, mits jullie inderdaad een vast contract hebben. 
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Femke  schreef op: 19-01-2015 17:27:08
Denk dat het toch krap aan is met je bedragen, 10% kk erbij...in jullie geval.zouik dan dus echt een betaald advies gaan vragen, want het hangt er wel een beetje om denk ik..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Kaasje  schreef op: 19-01-2015 17:29:01
Er bestaan ook startersleningen... of je daarvoor in aanmerking komt en wat het inhoud kun je hier lezen

starter


Banken zijn wel strenger geworden op die contracten, vooral als de hoofdverdiener geen vast contract heeft....
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Susanne-mv-daj  schreef op: 19-01-2015 17:29:43
Denk dat het er met de prijzen van de huizen ook erg aan ligt hoe en waar je een huis wilt kopen en wat je eissen zijn

en ik zou niet aan je top lenen , er kan zomaar van de een op de andere dag iemand zijn baan verliezen , of erger....

wij hebben helaas door baan verlies , straks een verlies en dus een te kort op de hypotheek van 70 000 euro!!
dit omdat ik al weer een jaar in de ww zit en mijn man helaas ook al 3 keer dit jaar van baan is gewisseld, buiten zijn schuld om
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Femke  schreef op: 19-01-2015 17:32:41
Of je koopt een huis en met het voorlopige koopcontract ga je naar de hypotheker...krijg je geen hypotheek bij 3 financiers dan mag je zo weer onder je koopcontract uit...je koopt een huis vaak onder voorbehoud van financiering...helaas is ons dat als verkopende partij ook gebeurt en zal tegenwoordig wel vaker gebeurenn. Als je gaat bezichtigen dan vraagt een makelaar wel vaak of je al bij een verstrekker langs ben geweest maar je hoeft dan niks te zeggen..
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anna28  schreef op: 19-01-2015 17:55:29
Als je werkgever een intentieverklaring afgeeft dan kan dat wel Inky, dan geeft hij aan dat hij het contract hoogstwaarschijnlijk gaat verlengen. Helaas doen de meeste werkgevers dat niet meer. 
Ik had ook geen vast contract maar bij mij werd gekeken naar de inkomsten van afgelopen 3 jaar. En als die voldoende en stabiel waren dan was dat geen probleem. Mijn man had overigens wel een vast contract
Wij hebben eind 2013 een huis gekocht en wonen er nu net een jaar. 
Wij hadden nog 105% van de totale hypotheek die we konden lenen, nu is dat al 103% en in 2018 kun je 100% lenen en moet je alle kosten koper zelf betalen. Ergens logisch, want als je geen geld hebt moet je geen huis kopen. Maar tis wel erg moeilijk zo voor starters. 
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Son  schreef op: 19-01-2015 17:56:18
Ooh echt doen joh ! Betere tijd kan je niet hebben ! Lage huizenprijs en lage rente. Ik zeg..pak je voordeel ! Als starter ben je dan echt goed bezig

Wij hebben vorig jaar echt op t mooiste moment gekocht. Nog net in 2013 toen waren de regels nog niet streng (had geen eigen geld) en de markt komt nu uit t dal..nog geen seconde spijt
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 19:14:31
Die 215000 is natuurlijk een vraagprijs, maar huis staat net 3 weken te koop.
Dus zal nog wel niet heel veel vanaf gaan. Zouden we uitkomen op de 211 of 212 ?
Heb echt geen idee hoe dat gaat.

Er staat bij dit huis niet bij dat het in aanmerking komt voor starterslening, bij andere huizen in onze stad
staat dat er wel bij vermeld.

Van de week maar eens een adviseur bellen en kijken hoe of wat.
We hebben wel wat eigen geld, maar wil er geen 10000 euro instoppen, wil graag wat op de spaar hebben staan

We willen graag eerst financieel advies en vanuit daar verder kijken. En kijken wat de baas van mijn man wil met het contract.
Ik weet zeker dat als we eerst een bezichtiging doen dat we dan verliefd op het huis worden en zeer balen als het
niet door mocht gaan.
 
Quote
RE: Huis kopen ?
Anmv3  schreef op: 19-01-2015 19:34:58
Wat betekent bij GHF 75% 100% of 125% ?

En als je met NHG een hypotheek krijgt moet je dan die 1 % uit eigen zak betalen voor de NHG of financieer
je dat mee ?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Huis kopen ?
Naam
Bericht